Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SACHARIDY V JÍDLE

OBSAH

Sacharidy v potravinách

Existují tři základní druhy potravin s vysokým obsahem sacharidů.

Přílohy, obiloviny, ovoce a zelenina

  • těstoviny
  • brambory
  • rýže
  • pečivo
  • ovesné vločky, müsli, corn flakes (všechny možné Nesquik, CINI minis a podobně)
  • ovoce a zelenina

Sladká jídla

  • bonbóny
  • čokoláda
  • mléčné dezerty, pudinky
  • zákusky
  • sladké nápoje

Skryté sacharidy

Jedná se o potraviny, které nejsou zase tak známé.

  • kečup
  • omáčky
  • oříšky, luštěniny
  • mléko a mléčné výrobky

Zdroj: Sacharidy

Poradna

V naší poradně s názvem PANGAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobryden mel bych dotaz jak hodne se da na pivních kvasnicich pribrat dekuji za odpoved Tomáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tablety pivních kvasnic pouze podporují chuť k jídlu. Takže po těchto tabletách nepřiberete. Přiberete po jídle, na které díky nim budete mít větší chuť. Dalším prostředkem na podporu chuti k jídlu je například sušený kořen pampelišky. Důležité pro nabírání je dostatečně bohatý jídelníček na bílkoviny a sacharidy. Bílkoviny je třeba jist i před spaním, protože tělo roste - nabírá, když spíme.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pangamin

Sacharidy alias uhlohydráty

Sacharidy, karbohydráty, uhlohydráty, cukry, to všechno jsou pro vás možné známé názvy pro tuto základní složku. Pojďme si tedy vysvětlit základní funkce a na druhé straně úskalí těchto živin. Sacharidy jsou malé molekuly, které jsou seskupeny po jedné molekule, takzvané jednoduché cukry (monosacharidy), dvou molekulách, takzvané disacharidy, anebo ve více molekulách, které dohromady tvoří složené cukry (polysacharidy). A všechny tyto životně důležité molekuly jsou v různém množství a různém složení obsaženy v potravinách, které konzumujeme. Podle složení sacharidů je nám jasné, že každou kombinaci těchto sacharidových molekul bude tělo trávit trošku jinak.

Zdroj: Sacharidy

Diskuze

V diskuzi NA HUBNUTÍ PRO CUKROVKÁŘE JEDINĚ KERBET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.u.

Nezoufejte, cukrovkáři! Kerbet.cz a jeho jídelníčky váš záchrání před obezitou a ani nebudete muset počítat sacharidy (stará se o ně za vás ;-) )

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na hubnutí pro cukrovkáře jedině Kerbet

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Košutová.

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste užívat jeden měsíc probiotika. Vyzkoušené jsou Biopron s trávicími enzymy. Do několika dnů by se to mělo zlepšit, ale léčbu po zlepšení neukončujte, ale pokračujte v ní, až do využívání celého balení. Tady můžete vidět jak probiotika vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Uhlohydráty alias sacharidy

Uhlohydráty přestavují sloučeninu uhlíku, vodíku a kyslíku, tedy prvků, které mají za úkol zásobovat organismus energií. Také jsou důležité pro správné fungování imunitního systému. Nejlepším zdrojem uhlohydrátů je ovoce, zelenina a celozrnné potraviny.

Sacharidy (občas jim někdo také říká glycidy, uhlohydráty, uhlovodany) se skládají vždy z uhlíku, vodíku a kyslíku. Sacharidy jsou pro náš organismus největším dodavatelem energie. Z jednoho gramu sacharidů tělo přijme 17 kJ (nebo také 4 kcal), z celkového denního příjmu energie by měly sacharidy tvořit okolo 55 %.

Zdroj: Uhlohydráty

Diskuze

V diskuzi TINKTURA ČESNEK-CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Siffer.

dobry den. ma se uzivat po jidle nebo pred, v kazdem navodu se pse jinak

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura česnek-citron

Glykemický index

Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávicím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Vyjádření glykemického indexu je relativní, protože index hodnoty 100 má právě glukóza. Nejedná se ale o hodnotu nejvyšší. Existuje spousta potravin s větším glykemickým indexem než 100. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché sacharidy, nejnižších komplexní sacharidy. Glykemický index v potravině je ovlivněn mnoha faktory, jako je třeba množství vlákniny, obsah tuků, kyselin, sacharózy nebo technické zpracování.

Zdroj: Uhlohydráty

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Jak tabulky přesně užívat,s jídlem nebo bez jídla .Beru 2 tobolky večer po jídle může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tobolky obsahují tuk a ten je kalorický, proto je lepší užívat Omega Marine ráno nebo kolem oběda před jídlem. Při užívání večer by se mohla zvyšovat tělesná hmotnost ukládáním tuku v podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem FURON LÉK NA ODVODNĚNÍ . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dašena Moakkadehova .

lek furon 40mq uživám ráno.Mam užívat po jídle nebo před jídlem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ráno je dobré a jestli po nebo před jídlem není důležité.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furon lék na odvodnění .

Normální a diabetická hladina cukru v krvi

U většiny zdravých jedinců jsou normální hladiny cukru v krvi následující:

  • Mezi 4,0 až 5,4 mmol/l nalačno;
  • Až 7,8 mmol/l 2 hodiny po jídle.

Pro lidi s cukrovkou jsou cílové hladiny cukru v krvi následující:

  • Před jídlem: 4 až 7 mmol/l pro osoby s diabetem 1. nebo 2. typu;
  • Po jídle: méně než 9 mmol/l pro osoby s diabetem 1. typu a méně než 8,5 mmol/l pro osoby s diabetem 2. typu.

Zdroj: Glykémie 1h po jídle

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LUcie.

Furolin jsem zrovna dnes dobrala ,uzivala jsem ho 7 dni 3xkrat denne po jidle a musi rict ze mi zabral a zadny z vasich uvedenych problemu se mi neprojevil ,urcite je dulezite jak nekdo psal vyse ,tento lek uzivat hned po jidle.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Co to jsou sacharidy

Sacharidy, též glycidy, zastarale uhlovodany nebo karbohydráty, jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky. Nízkomolekulární sacharidy vyznačující se více či méně sladkou chutí se nazývají cukry.

Sacharidy se dělí na:

  • monosacharidy
  • oligosacharidy
  • polysacharidy
  • komplexní sacharidy

Sacharidy, které mají sladkou chuť, se nazývají cukry. Jedná se o glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) a galaktózu. Jsou to jednoduché cukry, které jsou organismem vstřebávány. Sladkou chuť mají také disacharidy, mezi něž řadíme sacharózu (řepný cukr), mléčný cukr (laktózu) a sladový cukr (maltózu). Glukóza a fruktóza jsou ve velkém množství obsaženy v ovoci, v medu, ve vínech, zelenině a v luštěninách. Glukóza i fruktóza se podílejí se na tvorbě zubního kazu.

Komplexní sacharidy naše tělo získává z obilovin, luštěnin, brambor, ze zeleniny a ovoce. Polysacharidy dále dělíme na využitelné (stravitelné), které tělo využívá jako zdroj energie, a nevyužitelné polysacharidy, což je velice důležitá vláknina.

Doporučené množství sacharidů v potravinách člověka představuje 55–60 % celkového energetického příjmu. To je přibližně 270–350 (a více) gramů denně, v závislosti na celkové dávce energie.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Diskuze

V diskuzi LÉKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Narcis Bouška.

Doporučuji,opravdu funguje.Koupil jsem lékořici kapky a beru 2x za den 15 kapek.Půl hodky před nebo po jídle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékořice

Zelenina a obsah cukru

Kořenová zelenina je na cukry vyloženě bohatá. V průměru 100 gramů poskytuje asi 4 gramy cukru. Ale ani takové chilli papričky nejsou bez viny. Raději je vyměňte za červené a žluté papriky, které mají o polovinu množství cukru méně, přestože jsou sladší. Pozor si dejte i na obyčejnou cibuli. Jeden průměrný kus může ukrývat až 5 gramů cukru. Také rajčata jsou nabitá sacharidy. Naštěstí u zeleniny platí jednoduché pravidlo: co je zelené nebo bílé, má málo cukrů.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Diskuze

V diskuzi FURON LÉK NA ODVODNĚNÍ . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dašena Moakkadehova .

lek furon 40mq uživám ráno.Mam užívat po jídle nebo před jídlem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Semeráková.

Prosíme, kdy se má užívat furon zda před jídlem ráno nebo po jídle. Moc děkujeme

Zdroj: diskuze Furon lék na odvodnění .

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Lékárník mi doporučil brát Furolin po jídle a zapít ho mlékem. Žádné výše popsané problémy jsem neměla. Zabral mi po 3. dnu užívání

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Potraviny bohaté na sacharidy

Hlavní jídla i svačiny by měly být založeny na potravinách bohatých na sacharidy s preferencí nízkého obsahu tuku tak, aby byly hlavním zdrojem energie sacharidy, nikoliv tuky. Následující potraviny by měly na talíři nebo v jídelníčku zabírat minimálně polovinu místa:

  • celozrnné pečivo a cereálie
  • rýže, těstoviny a jiné obiloviny
  • čerstvé ovoce, džusy, sušené ovoce, dušené nebo kompotované ovoce
  • zelenina obsahující škroby (brambory, kukuřice)
  • luštěniny (čočka, fazole, sójové výrobky)
  • slazené mléčné výrobky (ovocné jogurty, mléčné koktejly, ovocné krémy)

Za součást celkového příjmu sacharidů je třeba považovat také cukr a sladké potraviny (marmeláda, med, sladkosti, sirupy). Jsou vhodné zejména při vysokoenergetické dietě a při potřebě sacharidů před, během a po výkonu.

Vhodným zdrojem energie ve specifických situacích a při dietě s velmi vysokým obsahem sacharidů jsou nápoje bohaté na sacharidy (tedy ovocné džusy, nealkoholické nápoje, ovocné a mléčné koktejly). Do této skupiny patří mnoho doplňků stravy speciálně připravených pro sportovce, jako jsou sportovní nápoje, energetické gely a tekutá jídla.

Zdroj: Sacharidy

Chemické vzorce sacharidů – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět chemické vzorce sacharidů.

Zdroj: Sacharidy

Doporučené hladiny glukózy v krvi

Následující rozsahy jsou pouze orientační a cílové rozmezí každého jednotlivce by mělo být schváleno jeho lékařem nebo diabetologem.

Doporučené cílové hladiny glukózy v krvi jsou uvedeny pro dospělé s diabetem 1. typu, diabetem 2. typu a děti s diabetem 1. typu. Kromě toho jsou uvedeny cílové rozsahy pro osoby bez diabetu.

Tyto informace poskytují pouze obecný návod. Individuální cíl stanovený vaším zdravotnickým týmem je ten, na který byste se měli zaměřit.

Doporučené cílové rozsahy hladiny glukózy v krvi

Cílové úrovně pro zdravé lidi bez diabetu:

  • před jídlem 4,0 až 5,9 mmol/l;
  • 90 minut po jídle pod 7,8 mmol/l.

Cílové úrovně pro lidi s cukrovkou 1. typu:

  • po probuzení 5 až 7 mmol/l;
  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90 minut po jídle 5 až 9 mmol/l.

Cílové úrovně pro lidi s cukrovkou 2. typu:

  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90 minut po jídle pod 8,5 mmol/l.

Cílové úrovně pro děti s diabetem 1. typu:

  • po probuzení 4 až 7 mmol/l;
  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90minut po jídle 5 až 9 mmol/l.

Zdroj: Glykémie 1h po jídle

Glykemický index

Glykemický index potravin (GI) vyjadřuje, jak rychle po konzumaci sacharidové potraviny (= potravina s obsahem škrobů nebo cukrů) stoupne hladina cukru (glukózy) v krvi. Čím je GI potraviny vyšší, tím více a rychleji stoupá po snědení této potraviny hladina glukózy v krvi. Po potravinách s vysokým GI (nad 70) máme dříve hlad, zvyšuje se riziko vzniku nadváhy a cukrovky. Vysoký GI mají hlavně potraviny s takzvanými „rafinovanými sacharidy“: bílé a sladké pečivo, loupaná rýže, pufované obilniny a většina sladkostí. Nižší GI mají potraviny, ze kterých se škroby a cukry vstřebávají pomaleji – luštěniny, ovoce a zelenina, celozrnné obilniny, ořechy a semena, mléčné výrobky.

Zdroj: Sacharidy

Co je to raw till 4

Australská youtuberka Freelee the Banana Girl propaguje syrovou veganskou stravu, díky tomu prý zhubla a zbavila se zdravotních potíží. Ráno sní 15 banánů, k obědu pak 20 kusů manga. Raw till 4 znamená, jak už jste z názvu asi pochopily, že do 4 hodin odpoledne jíte pouze syrovou stravu – ovoce, zeleninu, případně nějaká semínka, oříšky, sušené ovoce, a po čtvrté hodině lehká veganská jídla. RT4 neboli raw till 4 není až tak dieta, jako životní styl. Ten spočívá v tom, že máte příjem kalorií 80 : 10 : 10 (sacharidy, bílkoviny, tuky), přičemž příjem sacharidů není nijak omezen, můžete sníst, kolik chcete. Do 16:00 h jíte pouze syrové ovoce, po 16:00 h buď syrovou zeleninu, případně můžete jíst i vařené brambory, vegan pizzu, zeleninové polévky a podobně. Opět bez omezení. Denní příjem je ideálně kolem 2 000 kcal. Prakticky je to syrová strava, ale večer můžete mít i teplé jídlo.

Při dodržování pravidel raw till 4:

  • po jídle nejste unavení;
  • máte celý den spoustu energie;
  • lépe se spí i vstává;
  • nemáte chuť na sladké;
  • máte lepší náladu;
  • můžete toho jíst, kolik chcete, a neztloustnete.

Zdroj: Raw till 4

Uhlohydráty ve stravě

Hladinu krevního cukru reguluje slinivka břišní pomocí hormonu inzulínu. Jednoduché sacharidy s vysokým GI (glykemický index) se po konzumaci velmi rychle vstřebají a zvýší tak hladinu krevního cukru. Na to slinivka reaguje vyloučením zvýšeného množství inzulínu, který má za úkol srazit krevní cukr na normální fyziologickou hladinu. A protože v daný okamžik je toho cukru opravdu hodně, tak jej inzulín přesunuje, kam se dá: část přetransformuje na zásobní glykogen, ale většinu dá do tukových buněk. Z tohoto hlediska můžeme považovat jednoduché cukry za jeden z hlavních příčin nadváhy. Zvlášť odpoledne a večer si na jednoduché sacharidy dávejte pozor. Určitě je dobré si zapamatovat, že z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují. Druhou skupinou sacharidů jsou složité/složené sacharidy (disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy). Jedná se o pospojované řetězce jednoduchých cukrů, které se musí po přijetí v těle dále štěpit. Do organismu se tudíž dostává cukr postupně a rovnoměrně, a proto i glykemický index je nízký. Komplexní sacharidy by měly tvořit základ jídelníčku.

Zdroj: Uhlohydráty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP