Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SAMOVOLNÉ ZÁŠKUBY

OBSAH

Jaký je rozdíl mezi třesem a Parkinsonovou chorobou?

Nejčastější příčinou mimovolního třesu je stav nazývající se základní třes. Základní třes a Parkinsonova choroba patří mezi poruchy hybnosti. Porucha hybnosti je definována jako nemoc či zranění, které zasahuje do pohybu jedince. Základní třes a Parkinsonova choroba mají různé příčiny, ale někdy může dojít k jejich záměně, jelikož mají mnoho společných projevů.

Základní třes je onemocnění systému nervů v těle, charakteristickým rysem je třes. Mezi nejčastěji zasažené oblasti patří ruce, paže, hlava a někdy i hlas. Neovlivňuje délku života, ale může mít vliv na mnoho aktivit, například psaní a stravování.

Příznaky základního třesu:

  • mimovolní třes objevující se na krátkou dobu;
  • roztřesený hlas;
  • kývání hlavou;
  • záškuby (samovolné pohyby), které jsou zhoršeny v období emocionálního stresu;
  • záškuby zhoršující pohyb;
  • třes;
  • problémy s rovnováhou.

Parkinsonova choroba je chronické progresivní mozkové a nervové onemocnění postihující oblast nervových buněk (neuronů) v oblasti mozku (substantia nigra). Tyto buňky podporují výrobu dopaminu, což je chemický přenašeč signálu mezi oblastmi mozku. Tyto signály při normální funkci koordinují hladký a vyrovnaný pohyb svalů. Parkinsonova choroba způsobuje odumírání neuronů, což vede k nedostatku dopaminu v mozku. Ztráta dopaminu pak vede ke ztrátě schopností ovládání těla.

Příznaky Parkinsonovy choroby:

  • svalová ztuhlost;
  • záškuby (samovolné pohyby);
  • zpomalení pohybu a postupná ztráta spontánní aktivity (Bradykineze);
  • změny v držení těla;
  • změny v řeči (artikulaci) a rukopisu;
  • ztráta rovnováhy a častější pády.

Zdroj: Parkinsonova choroba

Poradna

V naší poradně s názvem PORUCHY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Králová.

Můj 75letý otec má tmavě červený jazyk a neustále ho samovolně vyplazuje aniž by to sám registroval.Mate s tím někdo nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za nevědomé vyplazování jazyka může třeba parkinsonova choroba. Abyste zjistili pravou příčinu a našli účinou léčbu, tak vyhledejte ordinaci geriatra a tam s otcem dojděte. Geriatr je lékař specializující se na nemoci stáří a dokáže vás správně nasměrovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poruchy jazyka

Často kladené otázky

Je třes prstů normální?

Třes prstů může být důsledkem každodenních činností, jako je psaní textových zpráv nebo psaní obecně, ale přetrvávající třes, nebo když je kombinován s jinými příznaky, může naznačovat větší problém. Pokud zažíváte třes prstů, je nejlepší poradit se se svým lékařem, aby mohl vyloučit základní onemocnění.

Jak zabráním tomu, aby se mi třásly prsty?

Léčba záškubů prstů závisí na základním problému, který je způsobuje. Pokud jsou vaše záškuby způsobeny pitím příliš velkého množství kofeinu nebo nedostatečným spánkem, jsou to jednoduchá řešení. Ale pokud jsou vaše záškuby způsobeny poškozením nervů, pak to bude vyžadovat lékařský zásah. Váš lékař bude mít nejlepší představu, jak zabránit třesu vašich prstů.

Jaký je rozdíl mezi záškuby prstů a třesem prstů?

Hlavní rozdíl mezi škubáním prstů a třesem prstů je v tom, co to způsobuje. Záškuby prstů jsou obvykle způsobeny stresem, úzkostí, nedostatkem spánku, nadměrným kofeinem nebo fyzickou námahou. Ve vzácných případech mohou být záškuby prstů důsledkem zdravotního stavu, jako je amyotrofická laterální skleróza. Třes prstů je často způsoben základními zdravotními stavy, jako je esenciální třes nebo Parkinsonova choroba.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z NOSU PO WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan cirhan.

užívám warfarin 3mg 1.5 denně a začíná mi téct krev z nosu! co dál?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co nejdříve musíte k lékaři, aby vám udělal test srážlivosti krve a podle výsledků poupravil dávkování. V žádném případě neměňte dávkování Warfarinu samovolně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Jak poznat pupeční kýlu

Pupeční kýla je vyklenutí pobřišnice v oblasti pupku, do kterého se vsunuje část břišního obsahu (střevo, tuk či předstěra). Pupeční kýla vzniká v blízkosti pupku, kde existuje přirozené oslabení v místě, kde byly napojeny cévy pupeční šňůry. Tento typ kýly se může vyskytovat u kojenců při narození nebo těsně po něm a může samovolně vymizet do věku tří až čtyř let. U některých jedinců však může oslabené místo přetrvávat po celý život, a tak se pupeční kýla může u mužů, žen i dětí rozvinout kdykoli v průběhu života. U dospělých pupeční kýla samovolně nevymizí a může se v průběhu času zvětšovat a zhoršovat. Přítomnost kýly není sama o sobě náhlým stavem a není nutné ji vždy hned řešit operačně. Ale určitě je výhodnější kýlu operovat při její menší velikosti, kdy břišní stěna není příliš oslabena a operační výkon je jednodušší a pacienta méně zatěžuje.

Zde můžete vidět, jak vypadá pupeční kýla.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horak.

na jak dlouho mam vysadit lek pred trhanim zubu dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samovolné vysazení léku na srážlivost krve může být pěkně nebezpečné. Tento proces přerušení léčby by měl být vždy konzultován s lékařem předepisujícím Eliquis. Zavolejte svému lékaři a dohodněte s ním průběh vysazení. Nepodceňujte to, jde o váš život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék eliquis

Příznaky malárie

Hlavním příznakem malárie je vysoká horečka, dále zimnice, třesavka, za několik hodin teplota samovolně rychle klesá a objevuje se výrazné pocení. Další příznaky malárie jsou bolest hlavy, slabost, někdy zvracení, průjem a silná bolest svalů a kloubů. Dále může také nastat kašel nebo bolest v krku. Příznaky malárie jsou podobné chřipce a nebo horečce dangue. Malárie se dá spolehlivě určit jen krevním rozborem.
  

Zdroj: Malárie

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HLOH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Léčím se na fibrilaci síni a štítnou žlázu, Užívám Warfarin, digoxin, euthyrox a Micardis plus. Prosím je možné užívat čaj z hlohu? Slyšela jsem, že posiluje srdce. Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh Warfarinu moc nevadí, ale ovlivňuje účinky Digoxinu. Ve vašem případě samovolně určitě hloh neužívejte. Domluvte se svým lékařem, od kterého máte recept na Digoxin na možnosti této doplňkové léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Kdy navštívit lékaře

Pokud jste mladí a zdraví, pak jsou záškuby prstů s největší pravděpodobností jen důsledkem něčeho mírného, ​​jako je stres nebo přepětí. Pokud však tyto mimovolní pohyby prstů pokračují nebo se zhoršují a začnou ovlivňovat vaše každodenní aktivity, měli byste navštívit lékaře, protože by to mohlo být známkou nemoci. V některých případech lze záškuby prstů léčit vitamíny nebo odpočinkem, ale vážnější případy mohou vyžadovat lékařský zásah.

Totéž platí pro třes prstů. Pokud třes trvá delší dobu, měli byste navštívit lékaře. S největší pravděpodobností provedou fyzikální vyšetření, aby sledovali váš třes a otestovali vaši svalovou sílu a reflexy.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kačka.

Dobry den, asi pred mesicem se mi udelal tento flek pod nehtem Jedna se o hematom?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotografii je vidět hematom, který vznikl otlakem při chůzi v botách s příliš úzkou špičkou. Samovolně postupem času zmizí, ale bude to ještě nějaký měsíc trvat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Doporučení na ječné zrno

  • I když můžete mít silné nutkání zmáčknout nebo propíchnout ječné zrno, je lepší ho nechat samovolně prasknout, protože vymáčknutí ječného zrna může způsobit závažnou infekci oka.
  • Navštivte svého lékaře, pokud máte ječné zrno déle než dva týdny, přestože jste ho léčili pomocí teplých obkladů, nebo je stále velmi bolestivé.
  • Abyste zabránili případné infekci, měli byste se rovněž vyhnout nošení kontaktních čoček nebo používání make-upu, dokud není ječné zrno zcela vyléčené.


Zdroj: Ječné zrno

Diskuze

V diskuzi PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva štístko .

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda bych platila za podvázání vaječníků a kdy je to eventuelně zdarma.. Je mi 32 let mám 2 děti jedno narozené ve 30tt a jeden samovolný potrat.. Děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobry den
chci se zeptat cekame 3 dite mezitym som mala 2 samovolne potraty a uz by som deti nechcela mam vsetky tehotensva rizikove, chcela by som udelat podvazani pri porodu je to mozne a cena dakujem

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Duchovní příčina prasklých koutků

Duchovní příčiny nebo pověry o prasklých koutcích nejsou nijak vysvětleny. Známé jsou pouze pověry o záškubech rtů a o suchých rtech.

Pověry o záškubu horního rtu

Níže jsou uvedeny některé z mýtů týkajících se záškubů na rtech, které nemají vědeckou podporu, ale získáte je na internetu:

  • Pravděpodobně se stane něco špatného, ​​pokud zjistíte, že se vám cuká spodní ret.
  • Pokud máte záškuby v levém horním rtu, pravděpodobně budete bojovat s blízkým příbuzným nebo ztratíte přítele.
  • Pokud vám škube v pravém horním rtu, brzy dostanete spoustu peněz.
  • Přijdete o peníze v případě, že se vám škube v pravém dolním rtu.
  • Pokud máte záškuby v obou rtech, brzy se setkáte s nějakým cizincem.

Zdroj: Prasklý koutek duchovní příčina

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobrý den ještě bych se ráda zeptala co znamená když nemám Lunulu pulmesice na všech nehtech dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nehty jsou krásné a zcel zdravé. Bílé tečky nebo skvrnky na nehtech vznikají při nějaké nerovnováze v organismu, například z velkého stresu, z výkyvů ve výživě nebo hormonálních výkyvů. Nejsou nebezpečné a samovolně odrostrou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Co je hypermangan

Hypermangan je nebezpečný pro životní prostředí, ale patří mezi účinná antiseptika – látky, které se aplikují na kůži, aby snížily riziko vzniku infekce, sepse nebo hniloby. Hojně se tedy využívá v medicíně i při veterinární péči.

Nevýhodou použití hypermanganu je, že způsobuje růžové až fialové skvrny na oblečení. Skvrny od hypermanganu lze naštěstí chemicky odstranit, a to buď pomocí vinného či jablečného octa, nebo odbarvovacího přípravku, jako je například Duha. Hypermangan dále zanechává skvrny na kůži a nehtech, tyto skvrny mají hnědou barvu a obvykle do dvou dnů samovolně zmizí.

Zdroj: Hypermangan pro zvířata

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA TLAK BEZ DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilma.

Dobrý den,
lékařka mi naměřila tlak krve 170/ 90, hned mi předepsala lék Prestarium Neo 5mg. Po tomto léku se cítím špatně. Nadměrná únava, stálé pokašlávání, špatná nálada. Lék beru krátce, 8 dní. Mám ho dál užívat?
Děkuji za odpověď. Vilma

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto jsou nepříjemnosti, které se vyskytují na začátku léčby. Postupem času vymizí. Váš krevní tlak byl opravdu vysoký a bez léčby by dříve nebo později zapříčinil vážné a život ohrožující komplikace. A vy přeci ještě umřít nechcete, že ne? Pro váš klid si promluvte se svým lékařem o těchto nepříjemných účincích, ale samovolně léčbu nepřerušujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Utlumené libido

Látka deslorelin dokáže u zvířat dočasně snížit hladinu samčího pohlavního hormonu testosteronu, díky tomu je utlumeno psí libido a snížena funkčnost samčích reprodukčních orgánů. Aplikaci preparátu provádí veterinář pomocí implantátoru v oblasti volné kůže na hřbetě mezi krční a bederní páteří. Účinek neplodnosti se dostaví přibližně po šesti týdnech od ošetření. Implantát je biokompatibilní, po půlroce se samovolně vstřebá a není potřeba jej vyjmout. Přínosem tohoto řešení je eliminace pomočování u vykastrovaných fen.

O vhodnosti antikoncepce nebo zákroků, jako je kastrace, se vždy poraďte s veterinářem.

Zdroj: Antikoncepce pro feny

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHRADA ZA LÉK WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bartonova.

manžel bere warfarin po vyndani železa z nohy se mu neustale otevira rana nohu v okoli rany ma tmavou a šupinatou bylo nam řečeno že to muže zpusobovat pravě warfarin co s tim udělat děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se obrátit na chirurga nebo ortopeda, který vykonal a nebo nařídil operaci, aby zkontroloval proces hojení. Tento lékař zhodnotí stav a případně změní medikaci. V žádném případě samovolně nepřerušujte léčbu Warfarinem, neboť je to lék prodlužující život a bez něj by mohly nastat komplikace opačného rázu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Resekce horních 5 zubů a následně vytvoření celkově snímatelné zubní protézy

Příznaky nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).

Zdroj: Minerál vápník

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI ŽALUDKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek Penicka.

Dobrý den. Už delší dobu mám docela velké bolesti. Možná to je stresem, ale jak se najím, tak to na 2 hodinky přestane. A když si dám jedno pivo, nebo kafe, tak je to ještě horší. Někdy, když si říhnu, tak se mi uleví. Mám užívat Omeprazol?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol je skvělý lék na omezení tvorby kyselin v žaludku, které způsobují pálení žáhy. Podle vašich příznaků to nevypadá, že by Omeprazol u vás mohl pomoci. Omeprazol je nejen skvělý lék, ale je také nebezpečný díky svým vážným vedlejším účinkům. Samovolné naordinování Omeprazolu je zbytečné hazardování se životem. Raději se zastavte na gastroenterologii, kde vám žaludek vyšetří a naordinují správnou léčbu, která vás zbaví těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Přírodní léčebné prostředky

Existuje několik jednoduchých domácích léků, které usnadňují průběh nemoci. Níže uvedené jednoduché tipy vám mohou pomoci léčbu zrychlit.

  • Pijte dostatečné množství tekutin. Tekutiny pomáhají při detoxikaci celého systému a urychlují proces obnovy. Konzumujte čerstvé ovocné šťávy nebo vařenou zeleninovou polévku. Tyto potraviny obsahují energii a jsou relativně snadno stravitelné, proto mohou pomoci vypořádat se se slabostí, únavou a svalovou bolestí během počáteční fáze onemocnění.
  • Hygiena rukou je při léčbě této nemoci velmi důležitá.
  • Homeopatické léky pomáhají při léčbě příznaků horečky a bolesti v krku, které mohou být spojeny s tímto onemocněním.
  • Nepoužívejte žádné krémy na vyrážku. Nechte vyrážku samovolně zahojit, vyrážka zmizí během několika týdnů.

Zdroj: Pátá nemoc

Příznaky hyperkalcémie

Existuje mnoho příznaků hyperkalcémie, které se mohou projevit v celém organismu. Mezi některé příznaky hyperkalcémie patří gastrointestinální úzkost, bolest, žízeň, časté močení, svalová slabost, záškuby, apatie, deprese, podrážděnost, ztráta paměti, bolesti kostí, patologické zlomeniny, ztráta výšky a zakřivení páteře. Množství nadbytku vápníku v krvi se nemusí nutně vztahovat k závažnosti příznaků.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Bradavice na jazyku

Bradavice se na sliznicích objevují jen velmi, ale skutečně velmi, vzácně. Pokud již jsou a na svém místě výskytu vadí, tak se odstraňují excizí - vyříznutím. Radili jsme se společně s kolegy a usoudili jsme, že ve Vašem případě půjde spíše o aft, který se může na jazyku vytvořit, právě na jeho špičce. Aft je malá zduřeninka jazyka, vyhrocená do špičky, která má většinou bílou šošolku. Afty na jazyku vznikají jako reakce na hormonální nebo vitamínovou nerovnováhu. Aft na jazyku bolí při mluvení nebo při jídle. Afty obvykle do týdne spontánně zmizí. Pro zmírnění nepříjemných pocitů je vhodné potírat aft na jazyku tinkturou JOX – roztok, anebo na několik hodin Vás také bezpečně před bolestí z aftu ochrání nová moderní náplast na afty. Náplast na afty je malinká jemňoulinká organická fólie, která je navíc napuštěna léčivým roztokem, který urychlí hojení aftů. Fólie z náplasti na afty se v ústech vlivem slin rozpustí asi za 3 hodiny. Po umístění náplasti na aft na jazyku, fólie samovolně přilne a překryje celý aft na jazyku a ten je pak chráněn před agresívními látkami z jídla nebo pití.

Zdroj: Bradavice na jazyku alias afty

Postup

Omytého a osušeného krocana důkladně nasolíme (i zevnitř), opepříme a vložíme do pekáče prsy dolů.

Rozklepneme vejce, žloutky a bílky oddělíme. Nakrájíme rohlíky na kostičky, zalijeme mlékem s rozmíchanými žloutky, přidáme polovinu rozpuštěného másla, nakrájenou šunku podušenou na cibulce, sekané bylinky ze zahrádky, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového květu. Dobře promícháme.

Opatrně a lehounce v mícháme do této směsi vyšlehaný sníh z osmi vajec a krocana na pekáčku naplníme. Břišní otvor sešijeme nití nebo uzavřeme špízovou vidlicí.

Celého krocana s nádivkou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla a pečeme zvolna při teplotě 140 °C asi 1 hodinu. Poté otočíme a pečeme za častého přelévání výpekem další hodinu. Pokud by tekutina na přelévání nestačila, podlijeme vodou či zeleninovým nebo kuřecím vývarem.

Dobře propečený krocan má lehce oddělitelná stehna od skeletu a prsní kost se odděluje samovolně od masa. Porcujeme jako pečené kuře - odstraníme celý vnitřní skelet a vyjmeme a naporcujeme nádivku. Porcováním je dobré nechat krocana alespoň 10 minut odpočinout.

Zdroj: Pečená krůta podle Pohlreicha

Příčiny škubání prstů

Záškub prstu je krátká a spontánní kontrakce svalu. Záškuby prstů jsou mimovolní, což znamená, že je nemůžete ovládat. Škubnutí prstu bude v podstatě jen vypadat jako malé chvění prstu. Tento třes prstů může být příznakem základního stavu, jako je esenciální třes, ale u zdravých jedinců může být škubání způsobeno věcmi, jako je nadměrný příjem kofeinu, únava, stres nebo nedostatek vitamínů.

Když záškuby prstů nejsou doprovázeny žádnými dalšími příznaky, s největší pravděpodobností to není důvod k obavám. Je však stále užitečné vědět, proč může váš prst škubat. Zde jsou některé příčiny cukání prstů:

  • Kofein
    Pití příliš velkého množství kofeinu může způsobit nebo dokonce zhoršit příznaky škubání prstů. Je to proto, že kofein je stimulant, který ovlivňuje centrální nervové symptomy, a když ho pijete v nadměrném množství, může způsobit tyto mimovolní pohyby prstů. Pokud máte přecitlivělost na kofein, je nejlepší se mu úplně vyhnout. V opačném případě byste měli omezit příjem kofeinu, abyste snížili riziko záškubů prstů.
  • Tělesné cvičení
    Je rozhodně pravda, že fyzické cvičení je pro vás dobré, ale přílišná námaha může ve skutečnosti způsobit pravý opak. Cvičení může způsobit únavu svalů, což může vést k záškubům prstů v přetížených svalových vláknech. Cvičení může také způsobit nerovnováhu elektrolytů, když se potíte, a ztráta elektrolytů ve svalových vláknech může také vést k záškubům prstů.
  • Únava
    Nedostatek spánku a  únava mohou vést k řadě zdravotních problémů, včetně záškubů prstů. Když nemáte dostatek spánku, může to  ovlivnit způsob, jakým fungují vaše neurotransmitery, a způsobit hromadění neurotransmiterů v mozku. To může nakonec vést k cukání prstů, protože vaše neurotransmitery přenášejí informace z mozku do nervů, které řídí svalové kontrakce.
  • Stres a úzkost
    Stres a úzkost mohou mít velký dopad na vaše zdraví a mohou dokonce způsobit záškuby prstů. Vysoká hladina stresu a úzkosti může způsobit nadměrné svalové napětí a může ovlivnit vaše neurotransmitery, což může vést k záškubům prstů.
  • Nedostatky vitamínů
    Nedostatek určitých vitamínů, jako je hořčík a vitamín E, může zvýšit pravděpodobnost, že budete pociťovat záškuby prstů.
    • Nedostatek hořčíku může způsobit svalové křeče a třes a je běžný u lidí s poruchou užívání alkoholu. Kromě záškubů prstů patří mezi další příznaky nedostatku hořčíku ztráta chuti k jídlu, nevolnost, zvracení a únava.
    • Nedostatek vitaminu E může také způsobit škubání prstů. Nedostatek vitaminu E totiž může způsobit poškození nervů a svalů a vést ke svalové slabosti a ztrátě kontroly nad svaly v těle. Někdo s nedostatkem vitamínu E může také zaznamenat ztrátu zraku, potíže s artikulací a zhoršení kognice.
  • Určité léky
    Existují různé léky , které mohou také způsobit zvýšenou náchylnost ke škubání prstů. Svalové křeče a třes prstů jsou častým vedlejším účinkem některých léků, jako jsou kortikosteroidy, isoniazid, sukcinylcholin a flunarizin. Pokud pociťujete svalové křeče v důsledku užívání léků, poraďte se co nejdříve se svým lékařem.
  • Amyotrofická laterální skleróza
    Amyotrofická laterální skleróza, je vzácné, progresivní neurologické onemocnění, které postihuje nervové buňky v mozku a míše. Příčina většiny případů není známa, ale existuje malé procento případů, které jsou zděděny mutovaným genem. Příznaky této sklerózy se obvykle objevují postupně a zahrnují potíže s chůzí, zakopáváním a pádem, slabost nohou, chodidel, rukou a kotníků, nezřetelnou řeč a svalové křeče a záškuby. Amyotrofická laterální skleróza je smrtelné onemocnění, a přestože léčba nemůže zvrátit poškození, může zpomalit příznaky. Příznaky amyotrofické laterální sklerózy lze zvládnout určitými modalitami, jako je fyzikální terapie a logopedie.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Creutzfeldt-Jakobova nemoc

Jakobova nemoc je velice vzácné onemocnění řadící se mezi takzvané prionové choroby. Priony jsou podivné a teprve nedávno objevené infekční částice. Nejsou to ani bakterie, ani viry, jsou to pouhé bílkoviny. Tyto bílkoviny jsou však schopné se v našem organismu nekontrolovaně rozmnožovat, což je činí podobné klasickým infekčním nemocem. Tato nemoc se vyskytne asi u 1 člověka z milionu.

Prionová bílkovina se u Creutzfeldt-Jakobovy nemoci dostane do buněk mozku a v nich se zachová jako virus. Ten přinutí buňky, aby místo svých bílkovin začaly vyrábět kopie prionové bílkoviny. Tyto kopie se šíří do dalších buněk a proces se rozšiřuje. Postižené buňky jsou nakonec tak zaplněné prionovými bílkovinami, že prasknou a odumřou. Nemoc se začne projevovat rychle postupujícím rozpadem osobnosti a demencí. Proces by se dal připodobnit k rychle a velmi těžce probíhající Alzheimerově chorobě, která je navíc spojená s vážným narušením pohyblivosti (často se objevují nepravidelné nekontrolované pohyby známé jako chorea) a s třesem. Od objevení prvních příznaků člověk umírá do několika měsíců.

Příčinou je vznik patologické bílkoviny v mozku některých lidí. Jak je možné, že se pouhá neživá bílkovina začne množit podobně jako virus, je nejasné. Jistou roli hraje zřejmě genetický předpoklad. Tato nemoc vzniká samovolně velmi vzácně. Od nakaženého člověka již k přenosu dochází častěji, rizikový je kontakt s jeho tkání. K tomuto dochází u různých transplantací a u neurochirurgických operací, protože priony mohou zůstat přítomné na chirurgických nástrojích.

Zdroj: Jakobova nemoc


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP