Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SARKOIDÓZA PRACOVNÍ NESCHOPNOST

OBSAH

Ovlivněné skupiny

Sarkoidóza postihuje více ženy než muže, zejména ve věku od 20 do 50 let, další rizikovou skupinou jsou černoši a severní Evropané. Poskytovatelé zdravotní péče, učitelé, opraváři a hasiči představují skupinu, u které byl při preventivní roční prohlídce u lékaře zjištěn častější výskyt sarkoidózy. Z vyšetření srdce, plic a krve lze diagnostikovat potenciální genetickou spojitost vyplývající z rodinné anamnézy sarkoidózy.

Zdroj: Sarkoidóza

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Kaska.

Na nohách mezi kolenem a kotníkem se mi udělala nepříjemná svědivá vyrážka chtěl bych znát ordinační hodiny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Každý pracovní den od 7 do 15 hodin.

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Sarkoidóza

Sarkoidóza je onemocnění, které způsobuje oblasti zánětu ve vašich očích, lymfatických uzlinách, plicích a dalších tkáních. Kromě pocitu sucha v očích, můžete mít i vysokou hladinu vápníku v těle. To však neznamená, že nadměrné množství vápníku je vždy zodpovědné za způsobení buď sarkoidózy, nebo suchého oka. Sarkoidóza je závažné onemocnění, které vyžaduje lékařskou diagnózu a léčbu. Kromě suchých očí a podráždění, se při ní budete pravděpodobně setkávat i s dalšími příznaky, jako je bolest na hrudi, suchý kašel, dušnost, celkové nepohodlí a ztráta vlasů.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Diskuze

V diskuzi MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.

No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Čau Suri, mast ze skořice metličkové žilky ani křečové žíly neléčí! Jediná metoda, kterou se dají křečové žíly a metličkové žilky spolehlivě zlikvidovat najednou, při jedné maximálně dvou návštěvách u lékaře, se nazývá metoda komplexní sklerotizace. Po tomto výkonu není nutná pracovní neschopnost, nevznikají žádné jizvy, zákrok je nebolestivý a časově nenáročný, trvá přibližně 1 hodinu a dá se zvládnout i v průběhu pracovního dne. Pro úspěšné dokončení komplexní sklerotizace, aby zcela zmizely křečové žíly a metličkové žilky, musí pacient nosit kompresní punčochy po dobu 2 až 6 týdnů od zákroku. Metoda komplexní sklerotizace odstraní najednou jak velké křečové žíly tak i malé metličkové žilky. Zákrok se provádí po celý rok, kromě letních měsíců. Metoda komplexní sklerotizace se dělá v rámci estetické chirurgie a bližší info, cena a průběh zákroku se dá najít zde: www.sklerotizace.cz/…

Zdroj: diskuze Mast proti metličkovým žilkám

Délka pobytu a pracovní neschopnost

Komplexní lázeňská léče (KLP) je předepsána na 21- nebo 28denní pobyt dle indikace. Komplexní lázeňská léče probíhá v rámci pracovní neschopnosti.

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně

Poradna

V naší poradně s názvem ČESKÝ ROZHLAS BRNO APETÝT OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Blažková.

Dobrý den!
Prosím o radu,
jak léčit arthritidu sarkoidosis

Děkuji
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud sarkoidóza postihuje pohybový aparát, tak se může projevovat podobně jako artritida. Při onemocnění tímto druhem sakoidozy je nejvhodnější navštívit ortopéda, aby zjistil míru a stádium nemoci a podle toho určil i nejvhodnější léčbu. Sama si můžete zkusit pomoci lékem Wobenzym užívaným v dávce 9 tablet tři krát denně. K tomu zkuste ještě Koenzym Q10. Účinky se dostaví pozvolna a léčba tímto způsobem bude trvat dlouho - až jeden rok.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno apetýt otec pleskač bylinková poradna

Vypuštění silikonového oleje z oka

Nutnost předoperačního vyšetření záleží na celkovém stavu a zvyklosti pracoviště, kde bude operace provedena. Zákrok je menšího rozsahu, dle zvyklosti pracoviště se provede anestezie, častěji nyní už jen lokální, za pomocí parabulbární injekce. Samotné vypuštění silikonového oleje trvá přibližně 30 minut a je bezbolestné. Do oka se zavedou vstupy, vypustí se olej, dutina se vypláchne, zkontroluje se stav sítnice a případně se ošetří nějaká část sítnice, pokud je to třeba. Operace je ukončena vyplněním oka tekutinou z infuze. Pracovní neschopnost se odvíjí od profese a diagnózy, kvůli níž byl do oka olej dáván. U pracujících jedinců je většinou pracovní neschopnost vhodná přibližně na týden. Fyzickou zátěž je nutné omezit po dobu 7 dnů, pak již dle pokynů ošetřujícího lékaře podle stavu hojení oka.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Kleinová.

Dobrý den,
mohu přijít s dcerou(12let),na vyšetření bez doporučení od praktického lékaře?Je to možné i v pátek ráno??
děkuji za odpověď.Kleinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, je to možné. Otevřeno je každý pracovní den a můžete přijít i bez doporučení. Když dorazíte ráno v osm, tak budete mít větší šanci, že se dostanete na řadu, než když přijdete v deset hodin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní ambulance praha karlovo nám

Diagnóza sarkoidózy

Sarkoidóza je diagnostikována vyloučením jiných onemocnění, je často objevena během pravidelné lékařské prohlídky. Na hrudi se mohou objevit granulomy a kožní uzliny, které jsou viditelné pouhým zrakem. Další vyšetření se provádí pomocí X-ray paprsků. Příznaky se týkají dotčených orgánů a mnohé z nich jsou asymptomatické. Diagnóza se opírá o anamnézu, která zahrnuje rutinní laboratorní testování, fyzické zkoušky a případně tkáňovou biopsii.

Zdroj: Sarkoidóza

Poradna

V naší poradně s názvem PSNV - PRACOVNÍ SPOLEČNOST NÁSTAVKOVÝCH VČELAŘŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oskar Marša.

Zdravím,
rád byc se opět chtěl zúčastnit soutěže "Med roku" , avšak mne nechce při registraci pustit dál , protože již dříve jsem se doutěže zúčastnil a já si nepamatuji heslo pod kterým jsem se v minulosti registroval . Poraďte mi prosím , , jak dála pokračovat , abych se mohl zaregistrovat.

Děkuji Marša Oskar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Udělejte si novou registraci do soutěže Med roku. Tady je adresa s formulářem, který vyplňte a napište si do svých poznámek nové přihlašovací údaje. Formulář je zde: www.psnv.cz/med-roku…

Zdroj: diskuze PSNV - Pracovní společnost nástavkových včelařů

Dietní omezení

Během léčby hyperkalcémie může dojít k dietnímu omezení a změně životního stylu do doby, než se hladina vápníku vrátí do normálu. Potravinové omezení může zahrnovat mléčné výrobky a výrobky bohaté na vápník, jako např. lososové konzervy a pomeranče. Vyhněte se takovým potravinovým doplňkům, při jejichž užívání je omezen pohyb na slunci.

Zdroj: Sarkoidóza

Poradna

V naší poradně s názvem CO DNES DOSTANEME U ZUBAŘE ZDVARMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Vnučka (23) byla nucena si po dvouměsíční léčbě nechat vytrhnout zub moudrosti . Účet za úkon byl 5000,-. ( Navíc ji praskl 1?? steh) a pro velké bolesti si musela nechat vystavit neschopnost.
Můžete mi napsat , kde je a k čemu si platíme VZP . Nebo alespoň poradit , kam se obrátit o případný příspěvek . Je to hnus . Děda Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vytrhnutí zubů moudrosti ze zdravotních důvodů je plně hrazeno ze zdravotního pojištění.
Vezměte účet a obratťe se na svou zdravotní pojišťovnu a požádejte o proplacení účtu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Doporučení

Se sarkoidózou může být spojen syndrom příznaků zahrnujících horečku, artritické příznaky kotníků a otoky lymfatických uzlin, tzv. Lofgrenův syndrom. Také je v syndromu zahrnuta erythema nodosum – zánět tukových buněk pod kůží, který způsobuje červenou vyrážku nebo červenofialovou tvárnou kůži, především na kotníku nebo holeni. Erythema nodosum může způsobit svědění, pocit tepla a může být bolestivá na dotek.

Zdroj: Sarkoidóza

Diskuze

V diskuzi MÁM PO OSTEOTOMII KOLENE NÁROK NA KOMPLEXNÍ LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lahoda Lubomír.

Mám po osteotomii levého kolene.Po operaci jsem absolvoval rehabilitaci.Mám nárok na lázně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Králová.

Dobrý den!Jsem po operaci kolene s meniskem a dvakrát rozštípnutým kolenem.Budu končit rehabilitace.Mám to jako pracovní úraz.Mám nárok na lázně.Děkuji

Zdroj: diskuze Mám po osteotomii kolene nárok na komplexní lázně

Kontakt

Organizace spolupracuje se Státní správou ČR (Ministerstvo zemědělství, Státní veterinární správa, Státní zemědělský intervenční fond), Středním odborným učilištěm Blatná, Střední lesnickou školou Hranice, Mendelovou společností pro včelařský výzkum, Mendelovou univerzitou Brno, Pracovní společností nástavkových včelařů SK, Českým svazem včelařů.

Kontakt na společnost: Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, o. s., Staroměstská 6/1, 370 04 České Budějovice, tel. 728 717 375, e-mail Info@psnv.cz, webové stránky www.psnv.cz

Zdroj: PSNV - Pracovní společnost nástavkových včelařů

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Ahoj,,,,,,, Má rada zní. Kupte domu pracovní sešit a kroužkujte slova barevně .Nad ně číslice dle druhu. Další pomůckou ...... je nastříhej kartičky,napiš slovo a číslici vedle. Syn přiřazuje. Chvíli to potrvá, ale s Vaší péčí to zvládnete. Můj syn ,se to také tak naučil. Používejte i barvy.....Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dáša.

Přesně souhlasím s barevným označováním slov podle druhů. Kupte si pastelky a nebo fixy.
Ideální barvy jsou:
1. Podstatná jména MODRÁ
2. Přídavná jména FIALOVÁ
3. Zájmena BLEDĚ MODRÁ
4. Číslovky TYRKYSOVÁ
5. Slovesa ČERVENÁ
6. Příslovce ORANŽOVÁ
7. Předložky ŽLUTÁ
8. Spojky ZELENÁ
9. Částice ČERNÁ (dřevěná tužka s tuhou)
10. Citoslovce ŠEDÁ nebo STŘÍBRNÁ

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Co je to Longova metoda

Základem Longovy metody je odstranění přebytečné tkáně a následné sešití sliznice, prováděné zvláštním přesným nástrojem – staplerem, který je zaveden do konečníku. Stapler řeší zároveň příčinu zvětšení hemoroidů a výhřezu konečníku, neboť přerušuje drobné cévy, které přivádějí do hemoroidů krev, a fixuje sliznici na její původní místo. Sliznice není v místě hemoroidů odstraněna a nevzniká tak jizva jako po klasických operacích, která nedovolí dobré utěsnění řiti. Nehrozí také poškození svěračů konečníku, ke kterému při dřívějších operacích mohlo dojít. Operace je téměř bezbolestná, provádí se v krátké celkové nebo páteřní (spinální) anestezii a trvá asi 15 minut. Operovaný pacient zůstává v nemocnici 1 až 3 dny, pracovní neschopnost trvá asi týden, což je asi čtvrtinová doba než u klasických zákroků. Pooperační bolesti jsou ve srovnání s klasickými operacemi velmi malé, což dosvědčují pacienti, kteří byli dříve operováni jinou metodou se špatným výsledkem a pak se podrobili Longově operaci.

Zdroj: Longova metoda

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pibilova lenka.

Jsem v koncich, kde najdu v praze a okoli kozniho lekare ktery osetri blizkou osobu ve vecernich nebo nocnich hodinach? Nikdo nechape ze existuje prace behem ktere se proste neda odejit pres den do kozni ambulance. Stav je akutni. Existuje kozni pohotovost? Na netu jsem nic nenasla a nemocnice radi pres den do ambulance coz v nasem pripade proste nejde. Diky za jakekoliv info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Platný Zákoník práce říká:
Pokud zaměstnanec v pracovní době absolvuje u lékaře vyšetření nebo ošetření, je zaměstnavatel povinen omluvit jeho nepřítomnost v práci, poskytnout mu pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Nezbytně nutnou dobou je nejen samotný lékařský výkon (vyšetření nebo ošetření), ale i cesta do zdravotnického zařízení a zpět a doba čekání na příjem u lékaře, případně jiné přímo související úkony.
Nekomplikujte si situaci a běžte k lékaři v denní době. Lékařů, kteří by byli ochotni ambulantně vyšetřovat mimo rámec obvyklé pracovní doby, je jen hrstka, takže těžko se v nich najde nejlepší odborník právě na váš problém. Během denní doby máte škálu nejlepších lékařů mnohem větší a dostupnější a tím i větší šanci na rychlé uzdravení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Hyperkalcémie

Hyperkalcémie je zjištěna laboratorním testováním, dochází k ní v důsledku uvolnění vitamínu D. Vitamín D zvyšuje absorpci vápníku do krevního řečiště. Bilanci vápníku a fosforu v těle mají na starost čtyři malé žlázy umístěné za štítnou žlázou v krku. Dvě převládající příčiny hyperkalcémie musí být vyloučeny jako první: hyperparatyreóza (hyperaktivita příštítných tělísek vedoucí k nadměrné produkci parathormonu) od benigních nádorů a rakoviny s kostní metastází. Mezi příznaky hyperkalcémie patří snížená chuť k jídlu, časté močení, nadměrná žízeň a ledvinové kameny.

Zdroj: Sarkoidóza

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT POŠKOZENÉ NEHTOVÉ LŮŽKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Mám zřejmě poškozené nehtové lůžko na ukazováčku,mám na nehtu podélnou rýhu a na konci se mi nehet rozděluje-praská.Musím ho stále do půlky zastřihovat,abych někde neuvázla a nehet vážně nezatrhla.Dřív se poškozené nehty trhaly,je nějaká jiná pomoc?Děkuji.Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Můj syn měl pracovní úraz, svez se mu žebřík na prsty u ruky, bojím se jestli nemá poškozené lůžko. Byl s tím na chirurgii, a má dva prsty podložené něčím z hliníku, aby byly v klidu . Co když bude mít poškozené lůžko. Dá se to nějakým způsobem řešit? Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit poškozené nehtové lůžko

Léčba sarkoidózy

Terapie nebo symptomová režie není vždy nutná. Symptomy zahrnují kašel, dušnost a hyperkalcémii, která by mohla vyžadovat hospitalizaci. Nitrožilní tekutiny pro hydrataci, diuretika k odstranění vápníku, léky na zastavení kostní degradace, steroidy pro boj s vitamínem D, efekty a dialýzy k odstranění vápníku, to jsou metody k léčbě sarkoidózy. Hydroxychlorochin a methotrexát úspěšně léčí kožní uzlíky, mozkové účinky a hyperkalcémii a mohou být použity, pokud nefungují steroidy. Hydroxychlorochin je lék, který se rovněž používá ke snížení zánětu při léčbě revmatoidní artritidy.

Zdroj: Sarkoidóza

Kdo je nástavkový včelař

Je to včelař, který chová včely v nástavkových úlech (vysokonástavkových, středněnástavkových a nízkonástavkových).

Zdroj: PSNV - Pracovní společnost nástavkových včelařů

Kdy po kyretáži do práce

Délka pracovní neschopnosti záleží na povaze povolání, které žena vykonává, a také na tom, jak se sama cítí. Obecně to bývá maximálně týden po výkonu.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Příčiny

Přibližně v polovině případů není zjištěna žádná vyvolávající příčina. Ze známých příčin jsou nejčastější:

  • následek streptokokové infekce (může doprovázet poststreptokokovou artritidu);
  • některé virové infekce (EBV virové infekce);
  • yersinióza;
  • sarkoidóza;
  • léky jako hormonální antikoncepce a sulfonamidy;
  • tuberkulóza, salmonelóza, idiopatické střevní záněty (často recidivující forma), ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc - při těchto zánětlivých onemocněních střev může dojít k jejímu vzniku, jako jednomu z jejich mimostřevních projevů;
  • vzácně může být tato nemoc, respektive tento příznak ukazatelem nádorového onemocnění.
Duhy:
  • erythema induratum - panikulitida a vaskulitida nacházející se nejčastěji na lýtkách, způsobená TBC ložisky, může ulcerovat;
  • polyarteritis nodosa - vaskulitida;
  • jiné panikulitidy a vaskulitidy.

Zdroj: Erythema nodosum

Aspergerův syndrom – příznaky

Je důležité si uvědomit, že člověk s poruchou Aspergerovým syndromem nemá obecné zpoždění v oblasti výuky jazyků, ve vývoji poznávacích schopností a adaptivního chování (jiného než v oblasti sociální interakce). To je v rozporu s typickými vývojovými projevy u autistických dětí, které vykazují výrazné schodky a deviace v těchto oblastech před třetím rokem života.

U jedince se projevují trvale zhoršené sociální interakce s ostatními, a to nedostatek očního kontaktu, výraz obličeje, neohrabané držení těla a gesta. Neschopnost rozvíjet přátelství s ostatními dětmi stejného věku. Nedostatek spontánnosti a sdílení radosti ze zájmů nebo úspěchů s jinými lidmi (například nedostatek představivosti). Neschopnost vyjádřit vhodné a odpovídající sociální nebo emocionální reakce, například když hovoří, nebo když si hraje s ostatními. Dítě při komunikaci vykazuje malou nebo žádnou reakci, pocity nebo empatii k druhému dítěti.

U těchto jedinců se opakují stejné vzorce chování, zájmy a aktivity, zaujetí nebo posedlost jedním nebo dvěma tématy, které se opakují s abnormální intenzitou. Zdánlivě nepružné dodržování určitých rituálů. Opakované manýry například s rukou nebo prsty, konkrétně házení jimi nebo kroucení, nebo jde o komplexní pohyby celého těla.

Dalším typickým projevem je trvalé zaujetí částmi předmětů. Soubor příznaků pak způsobuje jedinci významné společenské, pracovní nebo jiné důležité omezení v oblasti fungování lidské společnosti. Jiné obecné popisy raného vývoje jedinců s Aspergerovým syndromem obsahují určité projevy, které mohou být užitečné při identifikaci onemocnění. Tyto projevy zahrnují i fascinaci písmeny a čísly. Ve skutečnosti může být malé dítě schopno dekódovat slova s malým nebo žádným pochopením významu obsahu slova. Vytvoří si blízký vztah k rodinným příslušníkům, ale nevhodné vztahy a interakce s přáteli a ostatními. Dítě s Aspergerovým syndromem se například může pokusit navázat kontakt s ostatními dětmi prostřednictvím neustálého objímání nebo naopak tím, že na ně křičí.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Léčba

Během léčby je důležité zvýšit hygienický standard, zajistit nedráždivé pracovní i domácí prostředí, ve kterém se pacient pohybuje. Při práci s detergentními látkami (syntetické spotřební látky obsahující saponáty, mýdlo nebo jejich směs, které se používají na praní, mytí, odmašťování, čištění) a s organickými rozpouštědly je nutné používat ochranné rukavice, ochranné pracovní masti a pasty. Na utišení svědění se podávají antihistaminika. Lokálně se používá Jarischův roztok. Dále je nutné vyléčit různá hnisavá ložiska, pokud se právě vyskytují někde v organismu pacienta, zvláště je důležitá léčba nemocných zubů, mandlí a podobně.

Zdroj: Numulární dermatitida


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP