Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEBORHOICKÁ VERUKA

OBSAH

Seborhoická keratóza a možná nebezpečí

Pokud je skutečně a správně diagnostikována seborhoická (seboroická) keratóza, tak žádná zvláštní léčba není nutná. Je zde nepatrné riziko lokální infekce způsobené tím, že se léze seškrábne příliš hluboko. Pokud dochází k nadměrnému růstu keratózy nebo nadměrně svědí nebo je drážděna oblečením nebo šperky či řetízky, tak může být odstraněna pomocí kryoterapie, což je hluboké a prudké zmrazení tkáně tekutým dusíkem. Malé léze lze léčit s lehkou elektrokauterizací. Větší plochy mohou být léčeny kyretáží, vyříznutím nebo kryoterapií. Jsou-li tyto zákroky správně provedeny, tak po odstranění seborhoické keratózy nezpůsobí tolik viditelné jizvy, s výjimkou osob, s tmavými odstíny pleti.

Zdroj: Seborhoická keratóza

Diskuze

V diskuzi DIGNOZA Z KOZNIHO ODDELENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri moravec.

co je to seborrhoicka veruka a solarni keratozy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dignoza z kozniho oddeleni

Nezhoubný kožní nádor

Podle vašeho popisu se bude nejspíše jednat o nezhoubný kožní nádor, který se jmenuje seboroitská keratóza, což je velmi častý nezhoubný kožní nádor. Podle toho, jak popisujete ten vlastní průběh, tak to co s tím děláte, je správně, protože i lékaři to léčí tak, že ten nádorek seškrábnou. Ovšem i tak je potřeba, aby to aspoň jednou viděl kožní lékař a tuto diagnózu vám potvrdil.

Zdroj: Seborhoická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORHOICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Med.

Dobrý den prosím o názor než bych obtěžovala kožního lékaře, co tenhle výrůstek může být, mění barvu do tmava, svědí a někdy pobolívá. Velice děkuji předem za váš čas.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět stav po zanícené keratóze. Zanícená keratóza je neškodný nezhoubný růst kůže, který se postupem času podráždil. Tyto drsné, tvrdé, praskající léze často svědí, krvácí nebo špiní oblečení. Jsou označovány jako zanícená seboroická keratóza.
Protože zanícené keratózy mohou dále růst, svědit nebo krvácet, může váš lékař navrhnout léčbu léze. Existují tyto možnosti odstranění:

Tekutý dusík - Malá zanícená keratóza může být zmrazena tekutým dusíkem. Kapalný dusík na tyto léze působí skvěle, protože mrazem ničí povrchové zanícené buňky, ale hlubší normální buňky nechává neporušené. Zmrazená keratóza utvoří puchýř, do kterého se uvolňuje tekutina z mrtvých buněk, a poté, co tekutina vyschne, se vytvoří krusta. Když krusta po několika dnech opadne, kůže pod ní se začne obnovovat do normálu.

Seškrábnutí keratózy - po znecitlivění pokožky může být keratóza odstraněna povrchním seškrábnutím. Léze jsou velmi povrchní, takže se kůže po seškrábnutí rychle uzdraví.

Laser nebo hyferace - při tomto postupu laserové nebo elektrické zařízení zahřívá pouze povrchově zanícené kožní buňky. Tento postup lze použít pro zanícené keratózy na obličeji.

Atypické zánětlivé keratózy
Někdy může být velmi obtížné odlišit zapálené seboroické keratózy od zhoubného typu rakoviny kůže. Zanícené keratózy mohou mít nepravidelné ohraničení, barevné variace a asymetrii po celé lézi. Neváhejte zavolat svému doktorovi, pokud máte obavy z jakéhokoli útvaru na kůži.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Seboroická keratóza – popis

Seboroická keratóza (senilní keratóza, senilní veruka, stařecká bradavice) je nejčastější nezhoubný (benigní) nádor kůže (pokožky). Je charakterizovaný pupínky a plochými ložisky hnědé barvy, jejichž povrch připomíná náprstek. Objevuje se po 30. roce věku a může být mnohočetný (desítky až stovky projevů na kůži). Seboroická keratóza je častěji pozorována u mužů.

Zdroj: Seboroická keratóza

Diskuze

V diskuzi SEBORRHOICKÉ BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Dobrý den, mám těchto bradavic dost. Zajímalo by mě, jestli neexistuje nějaký krém k odstranění těchto bradavic.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JanaPetru.

Uz nekolik let se mi delaji hnedé fleky ,a pak bradavice pod prsy, uz jsem byla i na vypalovani dusikem.Rada bych se zeptala proc se objevuji a co delat ,jako prevenci .Nebo jetli mi nechybi nejaky vitamim .Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Příčiny

Seboroická bradavice (verruca seborrhoica senilis, stařecká senilní bradavice) je běžný proces na kůži staršího člověka. Vzácně se objevuje u jedinců do 30 let. Vždy se tvoří na normální kůži ve vazbě na vlasové folikuly. Na dlaních a ploskách se nevyskytuje. Nachází se především na trupu, v obličeji, na krku a hřbetech rukou. Senilní veruky obvykle bývají mnohočetné a na kůži téhož pacienta mají různý stupeň vývoje. Zpočátku jsou útvary malé, ohraničené, mají barvu kůže, jsou jen lehce nažloutlé, plošně elevované, nenápadné. Později přibývá nahnědlé až šedočerné zabarvení, jejich povrch je matný, rozbrázděný, drsný až mazlavý. Upozorní na sebe především matným (opuncovaným) povrchem nebo narušením normálního kožního reliéfu.

Zvětšují se až do velikosti nehtu. Pak se jeví jako papilomatózní, rozbrázděné a mají nahnědlou nebo špinavě černou barvu. Retencí rohoviny v kryptách vznikají komedonovité načernalé keratózy (zátky), které jsou důležité v diferenciální diagnóze. Zánět se primárně nevyskytuje, přesto se může po poranění objevit. Seboroické veruky se tvoří vždy na normální kůži. Jde o benigní útvar, seboroická veruka se nikdy nezvrhne, není tedy prekancerózou. Velikost je od několika milimetrů až do 1 – 2 cm.

Zdroj: Stařecké bradavice

Diskuze

V diskuzi DERMATOLOGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Ano, na Kostarice bylo úžasně. Určitě se budeme chtít vrátit. Tentokrát jsme trávili většinu času na plážích a podnikali výlety z jednoho místa. Příště bychom chtěli strávit více času cestováním, třeba i po okolních zemí. Měsíc je tak krátká doba..! Kdyby moře a sluníčko bylo dostačujícím lékem, určitě by ale i ten měsíc stačil na zlepšení. Teď budu muset vytáhnout do boje a nic neodkládat tím spíš, že mám před sebou státní zkoušky, stěhování a pravděpodobně i změnu zaměstnání. To dá člověku zabrat chtě nechtě a nerada bych, aby došlo k dalšímu zhoršení. Nechci chodit k nikomu jen tak naslepu, zkusím MUDr. Divišovou, a uvidím, jestli pak budu o něco chytřejší.. Uvažovala jsem také o Pražském dermatologickém centru, nebo Centru zdravých vlasech na Vinohradech,.. Obě místa se prohlašují za vysoce specializovaná pracoviště a podle toho také vypadá ceník jejich služeb. Mám pochybnosti, protože jsem se setkala s řadou velmi negativních názorů na tyto kliniky,.. na druhou stranu mě nenapadá kam jinam bych měla jít, když ne sem.. Nemáte s nimi nějakou osobní zkušenost ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JJ.

Dobry den, je potreba si uvedomit, ze u rady klinik se setkate jak s dobrymi, tak i negativnimi ohlasy. Vetsina negativnich reakci se tyka dermatologickych ordinaci statnich lekaru, jejich zajem je omezen na vyrizeni Vaseho problemu v co nejkratsi dobe. V prvni rade je potreba spravna diagnostika problemu, podle toho pak muzete patrat po pricinach. Externe aplikovane pripravky jsou vzdy mene ucinne a jejich efekt je omezen. Naopak podpora zdravi zevnitr je dulezitejsi, presto je dobre obe tyto formy propojit. Zkuste se objednat v Prazskem dermatologickem centru anebo ve Vinohradske nemocnici se snazte dostat k prof. Arenbergerovi. Pokud se Vam to nepovede, pak nema smysl jit k nikomu dalsimu z jejich teamu. V pripade, ze vyzkousite vsechny moznosti, doporucuji jeste soukrome poradenske centrum se specializaci na vlasy a vlasovou pokozku Hair Centrum Praha.

Spravna diagnostika je ale klic k reseni problemu, napr. lupenka je nasledkem spatne geneticke informace bunek s moznym propuknutim v jakemkoli veku, seborhoicka dermatitida je zapricinena premnozenim kvasinek, atopicky ekzem - pricina bohuzel neznama, ale je rada spoustecich mechanismu, dale muze jit o lokalni podrazdeni pokozky, onemocneni v dusledku hormonalni disbalance (tady je potreba se zamerit na ledviny) ... atd. Navic u koznich problemu, podobne jako u mnoha dalsich onemocneni je dulezita skladba jidelnicku.

Zdroj: diskuze Dermatologie

Vyrážka na rukou

Může se jednat o naprosto běžné kožní potíže, ale i příznak závažného onemocnění.

Urtikárie (kopřivka): Jde o alergickou reakci, která vypadá jako odřeniny či šrámy. Obvykle svědí, někdy se objevuje i píchání a pálení. Velikostně se liší, jednotlivé vyrážky se mohou postupně spojovat do rozsáhlejších ploch. Projevy se mohou vyskytnout kdekoli a trvat od několika minut do několika dní. Urtikárie bývá způsobena léky, potravinami a jejich přísadami, teplotními výkyvy a infekčním onemocněním (i třeba bolestí v krku). Účinnou pomocí, pokud je vyrážka nepříjemná a přetrvává, jsou antihistaminika.

Lupénka: Lupénka je neinfekční vyrážka projevující se většími červenými skvrnami s odlupujícími částečkami kůže. Může se vracet celý život. Příčina lupénky není známa, ale imunitní systém při jejím propuknutí vytváří nové kožní buňky příliš rychle. Léčba zahrnuje medicínské přípravky aplikované na kůži, světelné terapie, léky standardně užívané ústy, injekce nebo infuze.

Ekzém: Ekzém není nakažlivý, kůže je jen zanícená, zčervenalá, suchá a svědí. Tvorbu ekzému může podpořit nevhodné mýdlo, které podráždí vaši pleť, různé alergeny, klima, a dokonce i stres. Přesná příčina vzniku ale není známa. Ekzém se často vyskytuje na rukou, zejména v místech, kde se ohýbají. Záleží na ošetřujícím lékaři, co vám na to předepíše.

Vyrážka z rostlin: Kontakt s břečťanem či dubem způsobuje vyrážku u mnoha lidí. Začíná zarudnutím a otokem, po pár hodinách či dnech se stupňuje svědění. Vyrážka trvá obvykle dva týdny, ulevit mohou studené obklady, v horším případě jsou potřeba antibiotika.

Bradavice: Jejich nejoblíbenějším místem jsou ruce a prsty. Způsobují je viry, mohou se šířit z člověka na člověka, případně prostřednictvím kontaktu s něčím, co používá daná osoba. Jejích šíření preventivně znemožníte tím, že se jich nebudete dotýkat, rovněž je lze skrýt náplastí a udržovat v suchu. Většinou jsou zcela neškodné, bezbolestné a samy zmizí. Jestliže ne, existují na to léky. Pokud nezaberou, přichází na řadu vypalování chemikáliemi, laserové či chirurgické zákroky.

Seborhoická keratóza: Jedná se povětšinou o nezhoubný nádor kůže. Rakovinové výrůstky se mohou vyvinout s postupujícím věkem. Bývají tmavé i barevné, se zrnitým povrchem – ale neplatí to vždycky. Léčba nebývá nutná, nicméně pokud by šlo o zhoubnou rakovinu kůže, je třeba vyhledat lékaře. Už jen kvůli určení správné diagnózy, jelikož kožní choroby si jsou na pohled většinou tak podobné, že pro laika není snadné je správně identifikovat.

Zdroj: Druhy vyrážek

Nežádoucí účinky

V doporučených dávkách je Biseptol 480 obvykle dobře snášen. Nejčastěji se vyskytují gastrointestinální obtíže (nauzea, zvracení, nechutenství) a kožní změny (rash, kopřivka).

Níže uvedené nežádoucí účinky jsou rozděleny podle následujících kritérií:

velmi časté (≥1/10); časté (≥1/100 až <1/10);

méně časté (≥1/1000 až <1/100);

vzácné (≥1/10000 až <1/1000);

velmi vzácné (<1/10000);

není známo (výskyt nelze na základě dostupných údajů určit).

Poruchy krve a lymfatického systému

Vzácné: většina pozorovaných hematologických změn probíhá mírně, bez příznaků a ustupuje po vysazení léku. Nejčastěji pozorovanými změnami byly leukopenie, neutropenie, trombocytopenie.

Velmi vzácné: agranulocytóza, anémie aplastická, hemolytická nebo megaloblastická, methemoglobinemie, eozinofilie

Není známo: hypoprotrombinemie

Poruchy imunitního systému

Časté: alergické vyrážky

Velmi vzácné: syndrom sérové nemoci, anafylaktické reakce, léková horečka, angioneurotický edém, alergická myokarditida, Henoch-Schoenleinova purpura, periarteriitis nodosa, syndrom podobný lupusu, projevy hypersenzitivity s postižením dýchacího ústrojí

Není známo: třesavka, překrvení spojivky a skléry

Poruchy kůže a podkožní tkáně

Časté: kožní reakce, jejichž projevy jsou v celku nevelké intenzity a rychle ustupují po vysazení léku (např. vyrážka, kopřivka, svědění kůže)

Velmi vzácné: fotosenzitivita, seborhoická dermatitida, multiformní erytém, závažné kožní nežádoucí účinky Stevens-Johnsonův syndrom (SJS) a toxická epidermální nekrolýza (TEN) (viz bod 4.4)

Není známo: akutní febrilní neutrofilní dermatóza (Sweetův syndrom)

Poruchy metabolizmu a výživy

Velmi vzácné: hyperkalemie, hyponatremie, hypoglykemie, nechutenství

Psychiatrické poruchy

Velmi vzácné: deprese, halucinace

Poruchy nervového systému

Časté: bolesti hlavy

Velmi vzácné: závratě, aseptická menigitida, třes, periferní polyneuritida, ataxie, ušní šelesty

Není známo: apatie, nervozita

Respirační, hrudní a mediastinální poruchy

Velmi vzácné: dušnost, kašel, plicní infiltráty

Gastrointestinální poruchy

Časté: nauzea, zvracení

Vzácné: průjem, glositida, stomatitida

Velmi vzácné: pseudomembranózní enteritida, pankreatitida

Není známo: bolesti břicha

Poruchy jater a žlučových cest

Velmi vzácné: zvýšení sérových hladin transamináz, hepatitida, občas s cholestatickou žloutenkou nebo nekrózou jater

Poruchy svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně

Velmi vzácné: bolesti kloubů, bolesti svalů

Poruchy ledvin a močových cest

Velmi vzácné: krystalurie, selhání ledvin, intersticiální nefritida, zvýšení sérových hladin kreatininu, zvýšená diuréza

Není známo: toxický nefrotický syndrom s oligurií nebo anurií

Celkové poruchy a reakce v místě aplikace

Není známo: slabost, únava, nespavost

Hlášení podezření na nežádoucí účinky

Hlášení podezření na nežádoucí účinky po registraci léčivého přípravku je důležité. Umožňuje to pokračovat ve sledování poměru přínosů a rizik léčivého přípravku. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili podezření na nežádoucí účinky přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv, Šrobárova 48,

100 41 Praha 10,

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Zdroj: Antibiotika Biseptol - příbalový leták

Co znamená vyrážka na obličeji a rukou

Může se jednat o naprosto běžné kožní potíže, ale i příznak závažného onemocnění. Přesnou diagnózu konkrétního kožního onemocnění určí lékař. Může se tedy jednat například o níže uvedené potíže.

  • Urtikárie (kopřivka): Obecně se nazývá „vyrážka“. Jde o alergickou reakci, která vypadá jako odřeniny či šrámy. Obvykle svědí, někdy se objevuje i píchání a pálení. Velikostně se liší, jednotlivé vyrážky se mohou postupně spojovat do rozsáhlejších ploch. Projevy se mohou vyskytnout kdekoli a trvat od několika minut do několika dní. Urtikárie bývá způsobena léky, potravinami a jejich přísadami, teplotními výkyvy a infekčním onemocněním (i třeba bolestí v krku). Účinnou pomocí, pokud je vyrážka nepříjemná a přetrvává, jsou antihistaminika.
  • Lupénka: Lupénka je neinfekční vyrážka projevující se většími červenými skvrnami s odlupujícími se částečkami kůže. Většinou postihuje pokožku hlavy, lokty, kolena a dolní části zad. Může se vracet celý život. Příčina lupénky není známa, ale imunitní systém při jejím propuknutí vytváří nové kožní buňky příliš rychle. Léčba zahrnuje medicínské přípravky aplikované na kůži, světelné terapie, léky standardně užívané ústy, injekce nebo infuze.
  • Ekzém: Ekzém není nakažlivý, kůže je jen zanícená, zčervenalá, suchá a svědí. Tvorbu ekzému může podpořit nevhodné mýdlo, které podráždí vaši pleť, různé alergeny, klima, a dokonce i stres. Přesná příčina vzniku ale není známa. Ekzém se často vyskytuje na rukou, zejména v místech, kde se ohýbají. Záleží na ošetřujícím lékaři, co vám na to předepíše.
  • Růžovka: Často se nesprávně zaměňuje za akné, avšak vyskytuje se až v dospělosti. Zčervená nos, brada, tváře, čelo a také oči. Postupem času může zarudnutí sílit až na brunátný vzhled s jasně viditelnými cévkami. V některých případech se může objevit ztluštělá kůže a v ní hnisavé pupínky. Léky nemusí stačit, pak následuje například laserová terapie.
  • Vyrážka z rostlin: Kontakt s břečťanem či dubem způsobuje vyrážku u mnoha lidí. Začíná zarudnutím a otokem, po pár hodinách či dnech se stupňuje svědění. Vyrážka trvá obvykle dva týdny, ulevit mohou studené obklady, v horším případě jsou zapotřebí antibiotika. Zvlášť po takovéto zkušenosti se snažte vyhnout „výměnám názorů“ s takovými pro vás jedovatými rostlinami.
  • Akné: Akné vytvářejí zanícené ucpané póry potu a odumřelé kůže. Většinou jsou vidět na obličeji, hrudníku a zádech. Způsobují to jednak hormony, jednak bakterie. Tyto mastné plochy kůže, na kterých se vám akné často zjevuje, byste měli podrobovat pravidelné hygieně, tedy uchovávat čisté. Oblíbené vymačkávání se nedoporučuje, protože po něm může zůstat jizva, navíc hrozí infekce.
  • Zárodky nádorů na kůži: Obvykle jde o hnědý nebo černý útvar, který se může vyskytnout kdekoli na těle, samostatně nebo ve skupinách. Některé útvary se pomalu vyvíjejí a mění v průběhu let. Většina pochopitelně není rakovinotvorná, avšak část z nich zvyšuje hrozbu nádorových onemocnění. Záleží na jejich vývoji, zda svědí, krvácejí.
  • Pityriasis rosea: Je to neškodná vyrážka, jedna tečka se postupně rozšíří na končetiny, záda, břicho, případně krk. Příčina není známá, vyrážka však není nakažlivá, pouze může svědit. Nezřídka zmizí bez léčby během 6 až 8 týdnů. Pityriasis rosea se nejčastěji objevuje u osob ve věku mezi 10 a 35 lety.
  • Bradavice: Ač se to nezdá, jejich nejoblíbenějším místem není brada, ale ruce a jejich prsty. Způsobují je viry, mohou se šířit z člověka na člověka, případně prostřednictvím kontaktu s něčím, co používá daná osoba. Jejích šíření preventivně znemožníte tím, že se jich nebudete dotýkat, rovněž je lze skrýt náplastí a udržovat v suchu. Většinou jsou zcela neškodné, bezbolestné a samy zmizí. Jestliže ne, existují na to léky. Pokud nezaberou, přichází na řadu vypalování chemikáliemi, laserové či chirurgické zákroky.
  • Seborhoická keratóza: Jedná se většinou o nezhoubný nádor kůže. Rakovinové výrůstky se mohou vyvinout s postupujícím věkem. Bývají tmavé i barevné, se zrnitým povrchem, ale neplatí to vždy. Léčba nebývá nutná, nicméně pokud by šlo o zhoubnou rakovinu kůže, je třeba vyhledat lékaře. Už jen kvůli určení správné diagnózy, jelikož kožní choroby si jsou na pohled většinou tak podobné, že pro laika není snadné je správně identifikovat.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Revalid tobolky

Revalid tobolky obsahují aminokyseliny, vitamíny a stopové prvky, které jsou přirozenými složkami potravy. Léčivé látky v Revalidu podporují tvorbu keratinu, tedy základní složky vlasů a nehtů. Složení přípravku Revalid příznivě ovlivňuje růst vlasů: částečně může zastavit nebo alespoň zpomalit jejich vypadávání. Revalid zpevňuje nehty.

Revalid se užívá při těchto příznacích:

  • vypadávání vlasů na základě různých příčin: plošná ztráta vlasů (difúzní alopecie), zánětlivé onemocnění kštice s tvorbou šupin (seborhoická alopecie), ztráta vlasů v důsledku chorob nebo hormonálních vlivů, v těhotenství, po užívání některých léků nebo z hormonálních příčin;
  • ztráta vlasů nebo poruchy růstu vlasů neznámého původu;
  • narušení struktury vlasů (roztřepené, křehké vlasy, vlasy bez lesku);
  • porucha růstu nehtů.

Po ztrátě vlasů v ohraničených oblastech u osob bez patrného místního nebo celkového onemocnění (alopecia areata) a ztrátě vlasů mužského typu (androgenní alopecie) je účinek Revalidu omezen na posílení zbylých vlasů.

Postižení vlasů je často zhoršováno nevyváženou výživou. Proto by měla být strava pokud možno dobře vyvážená a pestrá. Měly by být vyloučeny přísně omezující diety nebo extrémně nízkokalorické diety, stejně jako používání agresivních přípravků (zesvětlování, extrémní barvení a časté používání šamponů, horké sušení, úmyslné rovnání a dlouhé vystavování vlasů přímému slunci). Pokud jde o nehty, nejlepší ochranou je nošení gumových rukavic při domácích pracích.

Neužívejte Revalid, jestliže jste přecitlivělí na kteroukoli léčivou látku nebo další složku přípravku. Přípravek by neměl být aplikován u dětí do 12 let vzhledem k nedostatečným zkušenostem s používáním přípravku v tomto věkovém období.

Při používání Revalidu je zapotřebí zvláštní opatrnosti – ženy, u nichž dochází k mužské formě plešatění, by měly před zahájením léčby vyhledat lékaře, pokud mají některý z následujících příznaků: centrální obezitu s tenčími končetinami (projevuje se ukládáním tuku v obličeji a trupu), nadměrné ochlupení mužského typu, poruchy menstruace, vysoký krevní tlak, svalovou slabost, bolesti v zádech, osteoporózu, strie (fialové trhlinky v kůži), akné. Mužská forma plešatění může být totiž také příznakem nadměrné produkce mužských pohlavních hormonů u závažných onemocnění, jako jsou nádorová onemocnění vaječníků, podvěsku mozkového nebo nadledvinek.

Léčebnou kúru Revalidem je nutno přerušit při onemocnění vyžadujícím léčbu léky obsahujícími sulfonamid (účinek sulfonamidů může být vlivem kyseliny paraaminobenzoové obsažené v Revalidu snížen).

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, nebo které jste brali v poslední době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Těhotenství a kojení: Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoli lék. Revalid mohou těhotné a kojící ženy užívat jen po konzultaci s lékařem.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů: Přípravek nemá žádný vliv na schopnost řídit a obsluhovat stroje.

Důležité informace o některých složkách přípravku Revalid: Pokud máte cukrovku, poraďte se před zahájením léčby o užívání přípravku se svým lékařem. Pokud trpíte celiakií, přípravek neužívejte, protože obsahuje v 1 tobolce 1 mg glutenu.

Užívání přípravku: Vždy užívejte přípravek tak, jak je doporučeno v informacích pro pacienty. Pokud si nejste jisti, jak Revalid užívat, poraďte se s lékařem či lékárníkem.

Obvyklá dávka Revalidu pro dospělé a děti nad 12 let: jedna tobolka třikrát denně během jídla nebo po jídle. Zapijte dostatečným množstvím tekutiny.

I když se příznivý účinek dostavuje nejpozději do konce prvního měsíce léčby, celková doba užívání Revalidu by měla trvat 3 měsíce. Bez porady s lékařem však neužívejte Revalid déle než 3 měsíce.

V závislosti na závažnosti potíží můžete po dobu prvního měsíce léčby Revalidem užívat vyšší dávku, a to 2 tobolky třikrát denně. Ve druhém a třetím měsíci léčby pokračujte nižší dávkou (jedna tobolka třikrát denně).

Jestliže jste užili více Revalidu, než jste měli, nebo jste Revalid zapomněli užít: Pokud jste jednu dávku vynechali nebo v případě příležitostného lehkého předávkování, můžete v užívání pokračovat podle doporučeného dávkovacího schématu. Nezdvojujte následující dávku, abyste nahradili dávku vynechanou.

Pokud máte dojem, že účinek Revalidu je příliš slabý nebo silný, oznamte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Nežádoucí účinky: Podobně jako všechny přípravky, může mít i Revalid nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Pokud užijete tobolky Revalid mezi dvěma jídly nebo nalačno, může se objevit nauzea nebo lehké gastrointestinální obtíže. V tomto případě musíte dodržovat doporučený postup pro užívání Revalidu. Výjimečně – při dávkování 6 tobolek denně – se mohou vyskytnout lehké zažívací potíže. V těchto případech je vhodné přejít na dávkování 3x denně 1 tobolku. Obvykle je ale Revalid velmi dobře snášen. Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Skladování přípravku: Uchovávejte při teplotě do 25 °C, v původním vnitřním obalu. Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Léčivé přípravky se nesmí vyhazovat do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak máte likvidovat přípravky, které již nepotřebujete. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Účinné látky: methioninum racemicum 100,0 mg, cystinum 50,0 mg, calcii pantothenas 50,0 mg, thiamini hydrochloridum 1,5 mg, pyridoxini hydrochloridum 10,0 mg, acidum aminobenzoicum 20,0 mg, milii seminis extractum aquosum siccum 50,0 mg, tritici germinis extractum 50,0 mg, faex medicinalis siccata 50,0 mg, ferrum 2,0 mg, zincum 2,0 mg, cuprum 0,5 mg v jedné tobolce

Pomocnými látkami jsou: koloidní bezvodý oxid křemičitý, želatina, chinolinová žluť (E 127), indigokarmín (E 132)

Obsah balení: 30, 120, 270 tobolek (3, 12, 27 blistrů po 10 tobolkách)

Držitel rozhodnutí o registraci: Ewopharma International, spol. s r.o., Hlavná 13, 831 01 Bratislava, Slovenská republika

Výrobce: Ewopharma, spol. s r.o., Burzovní palác, Rybná 682/14, 110 05 Praha 1

Zdroj: Revalid – recenze


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP