Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEBORRHOICKA VERRUKA

OBSAH

Dotaz: Mám pod prsy něco jako pihu ale není to piha, má to na sobě takový jakoby nános, který občas seškrabuju nehtem, a když se to odloupne, tak po tom zůstane taková červená skvrna, a někdy, když je to větší a já to tak sloupnu tím nehtem, tak z toho vyteče i kapka krve. Mám toho pod prsama plno a chci se zeptat, jestli to můžu takhle odškrabávat.

Zdroj: Seborhoická keratóza

Diskuze

V diskuzi DIGNOZA Z KOZNIHO ODDELENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri moravec.

co je to seborrhoicka veruka a solarni keratozy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dignoza z kozniho oddeleni

Druhy blefaritidy

Existují dva hlavní typy blefaritidy:

Seborrhoická blefaritida

Seborrhoická blefaritida je obvykle jednou z částí spektra projevů seborrhoické dermatitidy, která se projevuje na vlasech, očních řasách, obočí, v nasolabiální rýze a na uších. Léčba patří do rukou dermatologa.

Stafylokoková blefaritida

Stafylokoková blefaritida je způsobena stafylokokovou infekcí přední části očního víčka. Jak se infekce rozvíjí, postižený může začít mít pocit cizího tělesa v oku, cítit zmatnění řas a pálení. Lékař obvykle předepíše povrchově aplikované antibiotikum, což by mělo vést k rychlému vyléčení. Stav někdy může dojít až k zánětu Meibomovy žlázy (chalazion, „vlčí zrno“) nebo zánětu Mollovy či Zeisovy žlázy (hordeolum, „ječné zrno“).

Zdroj: Blefaritida

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,mám raké problém s pokožkou vlasů-už zhruba 8 měsíců.Začalo to přecitlivělou,bolavou,drsnou kůží hlavy plus drsné vlasy na dotek.Pak začaly vlasy více vypadávat a pokožka vlasů byla čím dál více sušší a vlasy také, a začaly se tvořit pevně držící tuhé větší lupy.Vypadávající vlasy měly u kjořínku jakousi vrstvu kůže či mazu.Byla jsem u tří kožních lékařů,gynekologa a svého lékaře na vyšetření krve a moči.První kožní nepoznal,co to je a dal mi kortikoidy,ty jsem brala jen 4 dny.Druhý kožní řekl seborrhoická dermatitida,ale dal m i jenobyčejnou mastičku se slunečnicovým olejem,recept od něj,bez léčiv,která mi alespoň ulevila od suchosti pkožky i vlasů.Třetí lékař řekl také SD a předepsal mi salycilovou mast a dehtový šampon.Dehtový š. již používám asi 2 měsíce jednou týdně(nejprve se umyji 2krát dětským šamponem a nakonec dám ten dehtový,nechám chviličku působit a smyju a už nic)Občas používám už asi 3 měsíce střídavě odvar z kořenwe kopřivy a odvar z řepíku,což mi pomohlo také,ale po delší době se mi zdá,že to pokožku opět více vysušuje,takže teď raději vysazuji..Pokožka se zlepšila,ale stále je velmi citlivá,suchá,vlasy také a v občasných intervalech více vypadávají.Nevím si s tím rady.krev mám v pořádku(měla jsem zvýšené eozynofyly,ale alergické vyšetření negativní,druhý odběr krve již ok),gynekolog mi dal HA Diane 35,ačkoli to má omezovat tvorbu mazu a jáí mám kůži spíše suchou..A výše zmínění kožní to považují za hotovou věc.Já však věřím,že problém mohu odstranit.Příčiny vidím i ve velkém stresu a horší výživě za uplynulý rok(přestěhovala jsem se do Prahy,stres s hledáním zaměstnání,v rodině..)a také příliš nejím maso,jen občas..Možná byly příčiny i v používání příliš vlasové kosmetiky a fénování vlasů(to jsem již obojí vypustila...)Budu velmi ráda,pokud byste mi v něčem mohl poradit.Děkuji moc předem:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý večer, měla jsem podobný problém a stejné zkušenosti s léčbou. Já byla zoufalá, k tomu jsem měla neustále záněty spojivek. Téměř každý lékař mi řekl, že mám nejspíš alergii, ale na co nevěděl. Ale taky jsem měla růžovku, lupenku...Po dvou letech si troufám říci příčinu-Aderma, krém pro atopiky. Ten mi způsoboval záněty spojivek a nejspíš i šílenou rekci na okraji vlasové části hlavy. Jak prosté a hlavně by Vás to nenapadlo! Dáváte si pozor a proto používáte prostředky pro alergiky...omyl! Dále pozor na nový Taft, tužidlo na vlasy a barvy na hlavu Wella. Vše jsem pak opustila a jsem bez problémů. Jinak doporučuju nepřidávat masti, léky, zaručené recepty, naopak! Hledejte naprosto banální prostředky běžného používání, které jste změnila...Hodně štěstí!

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Lupy a seborrhoická dermatitida

Lupy mohou představovat i jeden z projevů závažnějších kožních onemocnění, a to seborrhoické dermatitidy či lupénky (psoriázy). Seborrhoická dermatitida je zapříčiněna přemnožením kvasinek a postihuje jak mastnou, tak i suchou pokožku.

Zde můžete vidět, jak vypadá seborrhoická dermatitida.

Seborrhoická dermatitida se často léčí přípravky, které jsou fungicidní (hubí houby). Vlasová pokožka se může ošetřit též rašelinovými zábaly, jež odstraní stroupky a lupy. V těžkých případech předepisuje lékař kortikoidy (ty však mají při dlouhodobém užívání výrazné negativní účinky). Zmírnit příznaky pak může i pobyt na slunci nebo na čerstvém vzduchu (nejlépe u moře nebo na horách).

Lupénka patří mezi nejčastější kožní neinfekční onemocnění, avšak její příčina není zatím přesně známa. Svou roli může hrát dědičnost, autoimunita či vnější prostředí a vlivy (stres, infekce, hormonální vlivy a podobně).

Zde můžete vidět, jak vypadá lupénka.

Lupénka se léčí několika způsoby: lokálně (masti, gely, tělová mléka; často s obsahem černouhelného dehtu, kortikosteroidů, retinoidů a dalších léčivých látek), systémově (tablety, injekce), biologickou léčbou, fototerapií či alternativní léčbou (například krémy z aloe vera).

Zdroj: Jak si poradit s lupy

Příčiny vzniku

  • nevhodná a příliš dráždivá vlasová kosmetika
  • nedostatečné opláchnutí šampónu či kondicionéru z vlasů
  • stres, úzkost a psychické vypětí
  • studené počasí a suché vnitřní vytápění
  • špatná výživa, chybějící množství vitamínů a minerálů v organismu
  • pomnožení kvasinek a plísní v organismu včetně pokožy hlavy
  • kožní onemocnění - např. (seborrhoická dermatitida, lupénka)

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Strupy ve vlasech u dětí

Nejčastější příčinou strupů ve vlasech u dětí je seborrhoická dermatitida. U malých dětí se často šupinky dělají právě na hlavičce.

Zde můžete vidět, jak vypadají strupy ve vlasech u dětí.

Strupy ve vlasech se u malých dětí manuálně odstraňují kartáčkem na vlasy nebo jemným hřebínkem, případně i houbou či žínkou. Nadměrné maštění bez následného umytí může problém paradoxně zhoršit, protože šupinky nabydou, ale neodloučí se, a nadto se kůže může pod vrstvou oleje zapařit.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Kdo může používat sérum s melatoninem?


ASATEX® sérum je kosmetický přípravek volně dostupný v lékárnách určený k vnějšímu použití na suchou pokožku hlavy - nejlépe před spaním. Doporučuje se aplikovat po dobu minimálně 3 měsíců. Sérum je vhodné pro muže i ženy v různých stadiích řídnutí vlasů. Přípravek nemá vedlejší účinky, je bezpečný a mohou ho používat těhotné či kojící ženy. Přípravek je vhodný i pro lidi trpících Seborrhoeou (Seborrhoická dermatitida), jelikož snižuje produkci séba ve vlasové pokožce.

Zdroj informací: www.asatex.cz
PR prezentace

Zdroj: Patentovaný přípravek s melatoninem zastavuje padání vlasů

Stroupky ve vlasech u dospělých

Jednou z častých příčin vzniku strupů u dospělých je nevhodně používaná vlasová kosmetika. Pokud například používáte na své vlasy šampon, který je určený na jiný typ vlasů, nebo máte nevhodný kondicionér a balzám, či si vlasy špatně myjete a šampon dokonale nevymýváte, může vám to působit svědění pokožky, následné drbání a strupy. Pokud stroupky objevíte, zkuste se zamyslet, zda jste si nepořídili novou vlasovou kosmetiku nebo jestli jste nezačali dělat něco jinak. Strupy často souvisejí i s tvorbou lupů. Suchá kůže totiž svědí a vede ke škrábání.

Strupovitost vlasové pokožky často provází i různá kožní onemocnění, mezi která patří například lupénka, atopický ekzém nebo kvasinková infekce a s ní související lupy. Častou příčinou tvorby strupů ve vlasech je nemoc s názvem seborrhoická dermatitida. Strupy mají nepříjemný odér a kromě nich se objevuje také zarudnutí a svědění kůže. Může ji způsobovat zvýšená činnost mazových žláz a kvasinky, proto se často označuje jako mykotické onemocnění. Strupy mohou způsobovat i další druhy plísní.

Zde se můžete podívat, jak vypadají stroupky ve vlasech u dospělých.

Při výskytu strupů způsobených kosmetikou si můžete pomoci sami, zkuste kosmetiku vyměnit nebo vyzkoušejte přírodní přípravky určené speciálně na svědící vlasovou pokožku. Vhodná je například březová voda. Pokud během několika dní strupy neustoupí, začněte hledat příčinu svého problému jinde.

U kožních onemocnění ve vlasové části pokožky si už sami pravděpodobně nepomůžete. Je tedy namístě návštěva dermatologa a naordinování vhodné léčby. Často je nutné použití speciálních mastiček, krémů a vlasových vod, které jsou vydávány jen na lékařský předpis.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP