Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠESTINEDĚLÍ

OBSAH

Pohyb v těhotenství a šestinedělí

Cvičení by mělo být pravidelné, v ideálním případě 4–6x týdně v rozsahu 20–30 minut. Jste-li dlouholetá sportovkyně v dobré kondici, můžete cvičit více – ne však déle než dvě hodiny. Naopak, jestliže se vám nedaří najít si vícekrát týdně čas, cvičte aspoň tolik, kolik můžete – ale pravidelně. Nárazová fyzická aktivita je spíše nebezpečná než užitečná.

Velmi dobrým pomocníkem vám může být kniha Cvičení v těhotenství a šestinedělí (Miriam Wessels, Heike Oellerich).

Zde najdete odkaz na knihu Cvičení v těhotenství a šestinedělí.

Zdroj: Cvičení pro těhotné

Diskuze

V diskuzi VITAMÍNY PROTI PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

V šestinedělí mi začaly hrozně padat vlasy. Moje vlasy byly snad úplně všude jen né na hlavě. Pořád jsem čekala že to samo přejde až jsem o vlasy málem přišla úplně. Na doporučení kamarádky jsem si koupila Reneva neo a musím říct že jsem to měla udělat už dávno. Vlasy přestaly padat a já jsem šťastná že je zase vše ok.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vitamíny proti padání vlasů

Menstruace po porodu, když nekojím

Nástup menstruace po porodu u nekojících žen je individuální. Každá rodička by měla podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa po šestinedělí a zde dostane veškeré informace ohledně svého zdraví, potažmo o menstruaci. Pokud se menstruace nedostaví do půl roku, měla by rodička v rámci další preventivní prohlídky navštívit svého lékaře. Myslete na to, že toto období je velmi rizikové z hlediska nechtěného dalšího těhotenství.

Zdroj: Menses po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.

zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Fraxiparin je částečně hrazený ze zdravotního pojištění a jen za určitých podmínek. Například za dvě injekce po 0,6 ml se doplácí asi 78 Kč. Zde jsou případy, kdy pojišťovna uzná částečnou úhradu:
1. v indikaci zahájení léčby hluboké žilní trombózy potvrzené dopplerovským vyšetřením nebo při silném klinickém podezření na hlubokou žilní trombózu před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů, a to v monoterapii nebo spolu s warfarinem do dosažení jeho terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
2. při nutnosti dočasného ambulantního převedení nemocného, který je indikován k dlouhodobé perorální antikoagulační léčbě (např. pro fibrilaci síní nebo při implantované srdeční chlopenní protéze aj.) z perorálního antikoagulancia na nízkomolekulární heparin před plánovanou operací (tzv. překlenovací léčba),
3. v prevenci srážení krve v mimotělním oběhu, zejména při hemodialýze a hemofiltraci,
4. pro léčbu stavů vyžadujících antikoagulační léčbu v průběhu gravidity a šestinedělí či před plánovanou transplantací srdce,
5. v prevenci žilního tromboembolismu v perioperačním období v délce 10 dnů, po vysoce rizikových operacích (totální náhrada kyčelního kloubu, endoprotéza kolenního kloubu, stav po operaci zlomeniny horního konce stehenní kosti, rozsáhlé operace pro zhoubný nádor) se doba profylaxe prodlužuje na 28 dnů,
6. v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy u nemocných s prokázaným vrozeným či získaným hyperkoagulačním stavem, u nichž nelze stabilizovat požadované snížení koagulačních faktorů perorálními antikoagulancii či při nemožnosti nebo dokumentované kontraindikaci tato antikoagulancia podat - výše uvedené podmínky úhrady se vztahují v plném rozsahu i na úhradu u nemocných s poraněním dolní končetiny vyžadujícím sádrovou nebo jinou fixaci, u kterých je přípravek hrazen po celou dobu fixace,
7. u nemocných se zvýšeným rizikem tromboembolické nemoci indikovaných k zahájení léčby warfarinem z jiných indikací, např. při fibrilaci síní, k potlačení prvotního prokoagulačního působení warfarinu, a to po dobu 2 až 3 dnů či nejdéle do dosažení terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
8. v léčbě akutní symptomatické tromboflebitidy dolních končetin bez současné flebotrombózy, pokud je tromboflebitida delší než 5 cm a současně ve vzdálenosti menší než 10 cm od safenofemorální či safenopopliteální junkce při dopplerovském vyšetření, a to nejdéle po dobu 45 dnů. Při silném klinickém podezření na splnění těchto podmínek může být aplikována první léčebná dávka před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Hemoroidy v těhotenství

Zvláštním případem jsou těhotné ženy nebo maminky krátce po porodu. Udává se, že 80% žen v šestinedělí, těhotenství a těsně po porodu nebo během porodu má hemoroidální krizi, která se začíná projevovat většinou v posledním trimestru gravidity, v poslední třetině těhotenství. Tyto těhotenské hemoroidy jsou způsobeny tím, že rostoucí děloha s plodem při chůzi tlačí směrem dolů na pánevní žilní pleteň. Když  je pak po porodu a děloha se zmenší na normální velikost, tak naprostá většina těchto hemoroidálních obtíží s dokončením šestinedělí ustoupí. Ovšem s hemoroidy lze i v tomto rizikovém období pomoci, protože existují a jsou dostupné léky, které se mohou tabletově podat v období těhotenství, kojení a šestinedělí, které jsou bezrizikové pro kojící ženu i plod.

Zdroj: Jak zatočit s hemoroidy

Glycerinové čípky po porodu

Po porodu se asi každá maminka bojí při návštěvě toalety zatlačit, ale vyprázdnit se musí... V tomto případě také výborně pomáhá glycerinový čípek. Glycerin obsažený v čípku na sebe váže vodu, změkčuje stolici, zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva a usnadňuje tak její odchod. Účinek se dostaví za 10–20 minut. Dá se koupit v lékárně a balení obsahuje 10 ks. Cena je kolem 20 Kč. Přípravek lze užívat i v těhotenství, šestinedělí a během kojení.

Zdroj: Glycerinové čípky

Je vhodná dubová kůra po porodu?

Dubová kůra je v šestinedělí vhodná při potížích s vyprazdňováním, respektive při ošetřování hemoroidů. Působí velmi hojivě, a to i v době po porodu, kdy se může použít k potírání poporodních poranění (raději vždy konzultujte s lékařem). Má stahující účinky, které jsou známy již od pradávna, působí protizánětlivě a pozitivně posiluje sliznice našeho těla. K dostání je buď gelový přípravek, nebo sušené rostlinky pro přípravu sedacích koupelí. Použít se samozřejmě může i čerstvá kůra dubu.

Zdroj: Dubová kůra

Mateřská dovolená pro otce

Peněžitá pomoc v mateřství se netýká jen matek, na mateřskou klidně může i otec. Výhodné to bude především v rodinách, kde matce nárok na dávku nevzniká, zatímco otec podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství splňuje.

Otec může na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte, tedy po skončení šestinedělí. Peněžitá pomoc v mateřství se mu vyplácí dvacet dva týdnů, respektive jednatřicet týdnů v případě dvojčat.

Zdroj: Mateřská dovolená

Účinky pupalkového oleje

Pupalkový olej má výrazné regenerační účinky, proto se využívá při péči o problematickou, poškozenou, suchou a zralou pokožku a také při léčbě ekzémů či lupénky. Pupalkový olej má příznivý vliv nejen na pokožku, vlasy a nehty, ale přináší rovněž úlevu při menstruačních bolestech, bolestech prsou, premenstruačním syndromu, je prospěšný při léčení endometriózy nebo cyst a pomáhá též ženám v klimakteriu, v šestinedělí a dospívajícím dívkám. Co se týče vnitřního užívání, pupalkový olej představuje zdroj nenasycených mastných kyselin, kyseliny gama-linolenové a dalších bioaktivních látek, jež se podílejí na budování zdraví a vitality.

Zdroj: Pupalkový olej

Kyretáž po potratu, po porodu

Kyretáž dělohy znamená odstranění zbytků v děloze po porodu, potratu, zamlklém těhotenství. Kyretáží se nazývá tento zákrok proto, že se vybavení obsahu provádí kyretou, nástrojem podobným svým tvarem lžičce. Jedná se o výkon s anestezií, proto je potřeba dodržet určitý režim: 6 hodin před ním nejíst, nepít a nekouřit. Hospitalizace po výkonu je 1–2 dny, špinění až krvácení ustává do týdne, bez sexu je vhodné vydržet cca 14 dní, u revize po porodu celé šestinedělí, první menstruace se dostaví za 4–6 týdnů a těhotenství je vhodné nejdříve za 2–3 měsíce.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Zdravé těhotenství, přirozený porod – kniha

Kniha není plná zbytečných obrázků, zato se věnuje každému tématu či problému, s nimiž se těhotná žena během těhotenství, porodu i šestinedělí může setkat. Kniha je napsaná profesionální porodní asistentkou, která věcně popisuje jednotlivá témata, jakož i na příkladu z praxe ukazuje reakce a přístup maminek. Kniha Zdravé těhotenství, přirozený porod je citlivým průvodcem těhotenstvím, porodem a šestinedělím, který nabízí ověřené praktické návody, jak v těchto obdobích využít bylinek, homeopatických přípravků a éterických olejů. Kniha by se tedy dala zařadit spíše do kategorie univerzálních příruček, které lze doporučit k prostudování každé rodině, která prožívá šťastné chvíle očekávání nového člena domácnosti. Nejedná se o knihu, ve které by vás někdo nutil rodit doma.

Kniha je objemná a na první pohled poměrně drahá. Na zhruba 476 stranách vás autorka postupně obeznámí se specifiky jednotlivých trimestrů těhotenství a zvláště s posledními týdny před porodem, od popisu tělesných změn, vývoje miminka přes různé obtíže, varianty místa porodu až po přípravu na pobyt v porodnici atd. Další část vás provede porodem, jeho fázemi, narozením dítěte i případnými méně šťastnými okamžiky, když nás děťátko předčasně opustí. Na následujících zhruba 200 stranách autorka rozebírá specifika raného a pozdního šestinedělí, péče o novorozence a kojení. To vše podrobným, přitom srozumitelným a čtivým způsobem, společně s ucelenými informacemi o doporučované přírodní léčbě a homeopatii. Kniha má kvalitní rejstřík, který usnadňuje vyhledávání při jednotlivých obtížích.

Kniha je v podstatě obsáhlou a univerzální příručkou, kdy hlavní myšlenkou je pravdivé: „Bude to jinak.“ Jinak, než očekáváte, jinak než minule, prostě jinak. Protože nikdy nevíme, co nám situace nakonec přinese. A i kdybyste z celé knihy měli přijmout jen tuto myšlenku, tak to stojí za to. V situaci, v jaké se nachází v současné době české porodnictví, je kniha jedinečnou možností pro laickou i odbornou veřejnost, jak se komplexně seznámit s jiným, pro mnohé z nás trochu nezvyklým pohledem na těhotenství, porod a šestinedělí, na způsob péče a volbu osoby nebo osob poskytujících péči v tomto období. Pro budoucí rodiče je kniha základním zdrojem informací k tomu, aby mohli projít obdobím těhotenství, porodu a šestinedělí vědoucí, posílení a sebevědomí. Také je nepostradatelným vodítkem pro mladé porodní asistentky.

Autorka ukazuje prvorodičkám s panickou hrůzou z porodu, že to může být i jinak, než popisují hororové příběhy rodiny či známých. Díky této knize zjistíte, že existuje řada možností a že plynule přejdete od neinformované „těhulky“ do pozice odhodlané rodičky, která hledá řešení pro příjemný porod.

Zdroj: Přirozený porod

Menstruace po porodu při kojení

Obnovení menstruace ovlivňuje také délka a kvalita kojení novorozeněte. Ovšem výjimky potvrzují pravidlo – i při plném kojení některé ženy dostaly menstruaci, sotva odezněly příznaky šestinedělí (například sedm týdnů po porodu). Jiné ženy začaly menstruovat třeba i po roce a půl po porodu (při stálém kojení). Rozdíly mohou zaznamenat i matky více dětí – po každém porodu to může být jiné. Jestliže má žena subjektivní pocit, že menstruaci po porodu dlouho nedostává, měla by se poradit se svým gynekologem.

Stále ještě velké procento párů věří tvrzení, že pokud žena nedostala menstruaci nebo plně kojí, nemůže otěhotnět. Pokud partnerská dvojice čeká s nechráněným sexem až do příchodu první menstruace po porodu, může se docela snadno dočkat dalšího ne právě plánovaného přírůstku do rodiny.

Zdroj: Menses po porodu

Rekonvalescence

Do nemocnice je třeba přijít nalačno (obvykle ráno), popřípadě je žena potřebnou dobu před zákrokem hospitalizována v nemocnici. Po uspání pacientky lékař nejprve dezinfikuje pochvu a děložní hrdlo. Pokud je potřeba, rozšíří děložní hrdlo, a potom vsune do děložního hrdla trubičku, kterou budou procházet nástroje při kyretáži. Následně lékař odsaje obsah dělohy nebo ho vyškrábne ostrým nástrojem, kyretou. Celý zákrok trvá 15 až 20 minut, z toho odstranění děložního obsahu zhruba 5 až 10 minut. Několik hodin po zákroku může žena obvykle z nemocnice odejít (ze zkušenosti je vhodný odvoz autem).

Po kyretáži se chovejte jako v šestinedělí. Vyhněte se zvýšené tělesné námaze, hodně odpočívejte. Kvůli zvýšenému riziku infekce nepoužívejte tampóny, nekoupejte se (pouze se sprchujte), vynechte pohlavní styk.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Gynekologie a porodnice

Gynekologicko-porodnické oddělení pracuje od roku 1958. Původní počet lůžek (72) se snížil na 47, z toho 18 porodnických. Pracoviště jako jedno z prvních od roku 1994 provádí diagnostické i léčebné laparoskopické operace. V témže roce byla zahájena a úspěšně dokončena komplexní přestavba gynekologických operačních a porodních sálů, což umožňuje poskytnutí nadstandardních služeb a progresivních metod při porodu. Na porodnickém oddělení je uplatňován systém rooming-in. V období 2007–2009 byla provozována gynekologická jednotka intenzivní péče.

Gynekologicko porodnické oddělení udržuje vysoký standard v oblasti léčebně preventivní péče. Poskytuje komplexní služby v oblasti celé gynekologické operativy, včetně onkologické a urogynekologické. Ročně se provádí kolem 700 velkých operací, tedy více než by odpovídalo spádové oblasti. Onkologická péče je poté komplexně zajišťována v úzké spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně. Tato spolupráce je na velmi vysoké úrovni. V oblasti urogynekologické operativy se velmi rozvinula operativa ženské inkontinence (neudržení moči) s použitím podpůrných pásků (TOT). Primář MUdr. Machač byl dokonce školitelem urogynekologické operativy na mezinárodním sjezdu ve Zlíně.

V oblasti porodnictví se drží stabilní trend v počtu porodů (ročně kolem 800 porodů). Porodnice je vyhledávána i řadou mimookresních rodiček. Na porodním sále jsou hojně využívány nadstandardní služby a je potěšitelné, že se zvyšuje počet otců u porodu. Pacientky mohou využívat i epidurální anestezie a používat u porodu analgezii pomocí entonoxu – zmírňování porodních bolestí vdechováním analgetické směsi.

Na oddělení pravidelně praktikují medici z celé republiky. Oddělení si udržuje výbornou pověst a je vyhledávaným pracovištěm.

Kontakty

  • 516 491 351 — gynekologické oddělení
  • 516 491 382 — porodní sál
  • 516 491 362 — oddělení šestinedělí
  • Primář oddělení: MUDr. Jan Machač – atestace II. stupně v oboru gynekologie a porodnictví
  • Zástupce primáře: MUDr. Miloš Nečas – atestace II. stupně v oboru gynekologie a porodnictví

Lékaři:

  • MUDr. Darina Kupková, specializace v oboru dětská gynekologie
  • MUDr. Lucie Barošová
  • MUDr. Renata Sklářová
  • MUDr. Marta Mičínová
  • MUDr. Tereza Věrná
  • MUDr. Lea Chroustová
  • MUDr. Kateřina Čandrlová Hovorková
  • MUDr. Martina Železná Teyschlová
  • MUDr. Miškolcová Veronika
  • MUDr. Grycová Alena
  • MUDr. Procházková Monika
  • Vrchní sestra: Jana Havránková
  • Staniční sestry:
  • Jana Havránková – staniční sestra gynekologického oddělení
  • Marcela Řehořová – staniční sestra oddělení šestinedělí
  • Ludmila Staňková – staniční sestra porodního sálu

Zdroj: Nemocnice Boskovice

Hemoroidy v těhotenství

Proč se v těhotenství objevují hemoroidy? Je to především z níže uvedených důvodů.

V těhotenství v těle koluje více krve, přičemž se tok krve v žilách zpomaluje kvůli působení zvětšující se dělohy na konečník a velké žíly v oblasti pánve. Následkem toho se rozšiřují drobné žíly v okolí konečníku.

Pokud ještě navíc trpíte zácpou, můžete tlačením při vyprazdňování stolice dále zhoršovat stagnování krve v žilách kolem konečníku a tím podporovat rozvolnění žilní stěny, což má za následek rozvoj hemoroidů.

Další příčinou jejich vzniku je aktivní tlačení a zvýšený nitrobřišní tlak a tlak na oblast konečníku během vaginálního porodu, takže se po porodu hemoroidy objeví u většiny žen. Po porodu sice nezmizí ihned, ale většinou, při správné péči, problémy s nimi ustoupí v období šestinedělí. Jen výjimečně je potřeba k jejich odstranění drobný chirurgický zákrok. Pokud zjistíte krev při stolici nebo po ní, vždy kontaktujte lékaře!

U závažných stavů může lékař předepsat lék pomáhající zpevnit žilní stěnu. Pokud obtíže neustoupí ani po skončení těhotenství nebo se opakují, pak je vhodné stav řešit s odborníkem na hemoroidy.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Statistika rakoviny prsu

Prsa jsou citlivý orgán a procházejí během života ženy různými změnami, které jsou podmíněny hormony. Jedná se zejména o období puberty, šestinedělí, během kojení a v přechodu.

Jedním z nejhorších onemocnění je karcinom prsu (rakovina). V České republice je každý rok diagnostikováno více než 4 600 nových onemocnění a více než 2 000 žen na jeho následky umírá. Rakovina prsu je tak nejčastější příčinou úmrtí českých žen ve věkové kategorii 20–54 let. Česká republika se připojila k většině evropských zemí a zahájila celoplošný mamografický screening. Ženy nad 45 let mají možnost absolvovat mamografické vyšetření, jež může tuto chorobu odhalit již v časném stadiu, kdy je relativně jednoduše a s velkou pravděpodobností na celkové uzdravení léčitelná.

Prognóza onemocnění je závislá na stadiu onemocnění. I objemné nádory prsu, které nemají postiženy svodné uzliny, mají pětileté přežití 82 %. Při postižení svodných lymfatických uzlin v axile, pětileté přežití významně klesá (nádor do 5 cm a postižení do tří uzlin jen 73 %, postižení více než tří uzlin dokonce pouze 45 %). Pacientky s metastatickou chorobou mají medián přežití 24 měsíců. Existují operace částečně zachovávající prs s operačním odstraněním uzlin na straně operovaného prsu. Bývají vždy doplněny radioterapií. Jednou z výhod této léčby je estetický efekt. Ablace prsu znamená odstranění celého prsu a lymfatických uzlin v podpaží. Podle operačního nálezu se rozhoduje o vhodnosti dalšího léčebného postupu. U počátečních stadií nemusí být absolvována následná radioterapie. Velmi důležitá je pooperační péče.

Zdroj: Karcinom prsu

Rizika – kdo nesmí antikoncepční pilulky užívat

Podle vyjádření gynekologů jsou běžné formy antikoncepce, kterou svým pacientkám doporučují, bezpečné a přirozené, pokud je žena zdravá. Hormonální antikoncepce by se měly vzdát ženy, které trpí nějakými zdravotními problémy nebo se dopouštějí prohřešků, které se s antikoncepcí nemusí dobře snášet. Zvážit je třeba několik faktorů: věk ženy, zdravotní stav, skutečnost, jestli už rodila, a zda má pravidelný, nebo jen náhodný sexuální styk. Rozhodnout o druhu antikoncepce by měl především gynekolog, který zná ženin zdravotní stav a zváží všechna rizika.

Hormonální antikoncepce by se neměla předepisovat ženám, které mají tromboembolickou nemoc, a to i v případě rodinné anamnézy. Hormonální antikoncepce je kontraindikována i při náhlých cévních mozkových a srdečních příhodách, například při infarktu nebo stavech po infarktu myokardu.

Je nevhodná pro ženy, které prodělaly rakovinu prsu nebo jiná zhoubná či onkologická onemocnění vnitřních nebo vnějších ženských rodidel. Nepodává se v těhotenství ani v šestinedělí, ani při kojení, protože snižuje tvorbu mateřského mléka. Nevhodná je pro ženy s onemocněním srdce a ledvin, se silnými migrenózními bolestmi hlavy, se zvýšeným krevním tlakem, pro ženy ve vyšších stádiích cukrovky, se žlučníkovými kameny a podobně.

Opatrné by měly být i ženy starší 50 let, u kterých hrozí zvýšené riziko srdečních onemocnění. Užívání antikoncepce je vhodné konzultovat s lékařem i v případě, kdy je žena kuřačka. U mladých žen vede kouření společně s užíváním hormonální antikoncepce k desetinásobnému zvýšení rizika infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a dalších kardiovaskulárních chorob. Toto riziko je ještě výraznější u žen po 45. roce života. Uživatelka hormonální antikoncepce by se měla v případě atypických bolestí v podbřišku nebo v končetinách obrátit na lékaře.

Zdroj: Tabletky hormonální antikoncepce

HPV virus a těhotenství

Při každé návštěvě lékaře podstoupí těhotná žena vnitřní (pánevní, vaginální) vyšetření. Toto vyšetření se zaměřuje na možnou přítomnost infekce, na délku, polohu a pevnost děložního hrdla, stupeň rozevření a na to, je-li děložní čípek zkrácený. Pozorováním děložního hrdla a odběrem buněk z děložního hrdla v prvním trimestru můžeme vyloučit riziko rakoviny. Dosud není známo, že by infekce HPV měla nějaký vliv na průběh těhotenství. Lehké předrakovinové změny lékař pouze pozoruje, většinou zmizí samy. Těžké změny už je nutné odstranit operačně: „vypálením“ laserem, odstraněním pomocí zmrazení tkáně, odstraněním pomocí radiofrekvenční kličky nebo skalpelem. Odstranění radiofrekvenční kličkou je vhodné pro ženy, které ještě plánují těhotenství. Ostatní metody mohou vést k problémům s těhotenstvím a jeho udržením, pokud byly provedeny na mladých ženách. V případě, že nebylo možné uplatnit předchozí metody, doporučuje se odstranění dělohy – žena už by neměla plánovat další těhotenství. Špičaté kondylomy většinou rostou rychleji v průběhu těhotenství, po porodu dochází opět ke zlepšení.

Těhotná žena je pouze sledována a většinou je léčena až po ukončení šestinedělí. Odstranění výrazně viditelných kondylomů se doporučuje provést ještě před porodem, aby se snížilo riziko přenosu na dítě během porodu. Pokud měla matka rakovinu děložního hrdla, má dcera dvakrát větší pravděpodobnost, že bude mít problémy s HPV infekcí také. Císařský řez žena podstoupí v případě, že kondylomy blokují porodní cesty.

Riziko přenosu HPV infekce na dítě je velmi nízké, i přesto se mohou objevit například bradavice v krku, hrtanu, průduškách či průdušnici. Ve velice vzácných případech se bradavice mohou objevit v očích nebo v oblasti pohlavních orgánů. Ženě hrozí větší riziko předčasného porodu, pokud podstoupila odstranění poruchových struktur na čípku vícekrát. V případě, že vám lékař najde HPV infekci, můžete jejímu samovolnému vymizení pomoci užíváním multivitaminových doplňků stravy, vysazením hormonální antikoncepce, používáním kondomu po dobu 2–3 měsíců a nekouřením cigaret. Můžete se nechat očkovat proti konkrétním typům viru HPV, které jsou obsaženy ve vakcíně. Očkování se ale nedoporučuje těhotným ženám. Pokud očkovaná žena zjistí, že otěhotněla, série dávek by měla být odložena na dobu po ukončení těhotenství.

Zdroj: HPV virus


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP