Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEZNAM ANTIDEPRESIV

OBSAH

Vedlejší účinky antidepresiv

Antidepresiva mají často vedlejší účinky. Mezi nejobvyklejší patří:

  • u SSRI a SNRI: ztráta libida, neschopnost dosažení orgasmu, nevolnost (zpočátku, poté většinou vymizí), bolesti hlavy, apatie, ztráta motivace, živé sny a noční můry;
  • u SARI: ortostatická hypotenze, závrať, sucho v ústech;
  • u MAOI: přibírání na váze, živé sny a noční můry, sexuální dysfunkce;
  • u tricyklických antidepresiv: apatie, ztráta motivace, přibírání na váze, sexuální dysfunkce, změny činnosti srdce, rozostřené vidění.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Diskuze

V diskuzi LECBA BEZ ANTIDEPRESIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daveeen.

Dobry den. Chtěl bych se zeptat na nejakou alternativni lecbu uzkosti bez antidepresiv. chtěl bych je pomalu vysadit a ruzne jsem hledal co a jak a narazil jsem na tohle drkh.cz/produkt/tran…
Myslíte, že je to tak silné, že by to mohlo pomoci?
a co nějaké bylinky?
Nebo jiné tipy
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lecba bez antidepresiv

Použití

Antidepresiva se obvykle užívají nejen na depresi, ale i k léčbě jiných psychiatrických poruch, jako jsou anxiozita, bipolární afektivní porucha, obsedantně kompulzivní poruchy, poruchy spánku a poruchy příjmu potravy. Produkce a spotřeba antidepresiv je enormní – jen v roce 2002 bylo v USA předepsáno 133 milionů antidepresiv.

Úplně prvními antidepresivy byly iproniazid (Marsilid) a imipramin (Tofranil), vyvinuté v padesátých letech 20. století. Od té doby byl na poli léčby deprese učiněn obrovský pokrok – postupně byly vyvinuty všechny v současnosti známé třídy antidepresiv. Všechny nějakým způsobem ovlivňují neuropřenašeče na synapsích. První vyvinutá antidepresiva spadala buď mezi tricyklická antidepresiva (TCA), nebo mezi inhibitory monoaminooxidázy (MAOI). Takzvané selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) byly objeveny později a jsou oblíbené pro svou relativně nízkou toxicitu či škodlivost. Prvním široce užívaným představitelem této skupiny byl fluoxetin (Prozac).

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po náhlém vysazení antidepresiv vám zřejmě nebude lépe. Naopak se váš stav může zhoršit natolik, že budete chtít skončit se životem. Co nejdříve se obraťte na svého psychiatra a dohodněte se s ním na postupném ukončení léčby antidepresivy. Sama ale léčbu neukončujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem NEKOMPLETNÍ SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Tento seznam není kompletní, mnoho nehrazených léků chybí! např. Detralex, Gopten, Vitacalcin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, zde jsou uvedeny jen volně prodejné léky, které od července 2012 nebudou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Léky, které zmiňujete, jsou na lékařský předpis a proto v tomto seznamu nejsou. Vitacalcin v seznamu uveden je, mezi léky s názvem K až Z.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nekompletní seznam

SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu)

Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu jsou v dnešní době nejčastěji předepisovaným druhem antidepresiv. Fungují na principu inhibice zpětného vychytávání neurotransmiteru serotoninu v presynaptickém úseku neuronu, čímž zvyšují množství serotoninu na synapsi. (Předpokládá se totiž, že jednou z příčin vzniku deprese je nedostatek serotoninu na synapsích.) Tato skupina léčiv má mírnější nežádoucí účinky než skupina MAOI a tricyklických antidepresiv, ale u některých pacientů je také méně účinná. Mezi SSRI patří fluvoxamin, fluoxetin, sertralin, paroxetin, citalopram a escitalopram.

Escitalopram

Escitalopram patří do skupiny antidepresiv nazývaných též selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Jak již bylo zmíněno výše, přípravky patřící do této skupiny ovlivňují serotoninový systém. A právě poruchy serotoninového systému jsou považovány za významný faktor v rozvoji deprese a úzkostných poruch.

Indikace: Používá se k léčbě deprese a úzkostných poruch (panická porucha s nebo bez agorafobie, sociální úzkostná porucha, generalizovaná úzkostná porucha a obsedantně kompulzivní porucha).

Vedlejší účinky: Podobně jako všechny léky, může mít i ESCITALOPRAM nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Nežádoucí účinky zpravidla odezní během několika týdnů léčby. Často však mohou být projevem nemoci samotné a v takovém případě postupně vymizí, jakmile se začnete cítit lépe.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bob.

Dobrý den,
prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji
Bob

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Trittico má celou řadu nežádoucích účinků, mezi které patří i změny v jaterních funkcích. Určitě by bylo na místě vzít si výsledky jaterních testů a ukázat je lékaři, který vám předepisuje lék Trittico. V nabídce je široká paleta různých antidepresiv, která tyto účinky u vás mít nemusí. Poraďte se proto spolu o náhradní léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoké jaterní testy

Seznam lázní na cévy

Lázeňská léčba jako nezbytná součást potřebné zdravotní péče je hrazena buď plně (komplexní lázeňská péče – KLP), nebo částečně (příspěvková lázeňská péče – PLP) zdravotní pojišťovnou. 6. ledna 2015 vstoupila v platnost novela zákona č. 48/1997, o veřejném zdravotním pojištění, jehož součástí je také novelizovaný indikační seznam pro lázeňskou péči.

Seznam lázní:

  • Františkovy Lázně
  • Hodonín
  • Jáchymov
  • Janské Lázně
  • Jeseník
  • Karlova Studánka
  • Karlovy Vary
  • Klimkovice
  • Konstantinovy Lázně
  • Lázně Bělohrad
  • Lázně Darkov
  • Lázně Kundratice
  • Lázně Kynžvart
  • Lázně Lednice
  • Lázně Libverda
  • Lázně Toušeň
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mšené-lázně
  • Ostrožská Nová Ves
  • Poděbrady
  • Slatinice
  • Teplice
  • Třeboň
  • Velké Losiny
  • Vráž
  • Velichovky
  • Bechyně
  • Lipová-lázně
  • Bludov

Zdroj: Lázně na cévy

Diskuze

V diskuzi CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naďa Slabá.

Dobrý den,
začala jsem užívat Cipralex a začala jsem mít střevní potíže, které po přidání probiotik ustaly.
Objevily se mne poruchy spánku, při užívání předešlých antidepresiv nebyly.
Cipralex užívám asi měsíc a mám bolesti svalů a kloubů.
Beru davku 10 mg.
Mám dotaz, zda ustanou tyto bolesti při delším užívání?
Děkuji za odpověď.
NS

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

ANSAMYCINY

Do této skupiny se řadí dvě antibiotické látky a to GELDANAMYCIN A HERBIMYCIN. Zatím se obě látky využívají v experimentální protinádorové léčbě. Přesné nežádoucí účinky ještě nejsou známé.

Zdroj: Seznam antibiotik

MONOBAKTAMY

Do této skupiny antibiotický látek patří AZTREONAM (obchodní název antibiotika Azactam). Monobaktamy se užívají proti gramnegativním aerobním bakteriím. Nežádoucími účinky u nich jsou nevolnost, průjem, vyrážka.

Zdroj: Seznam antibiotik


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP