Téma: 

seznam bílkovin


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN

Rizika z nadměrné konzumace bílkovin

  • Přetížení, případně až možné poškození v důsledku nadměrné tvorby amoniaku a zaplavení organismu bílkovinnými zbytky.
  • Přetížení a poškození ledvin, jde o takzvaný pseudouremický syndrom.
  • Nebezpečí aterosklerózy vyvolané zvýšenou hladinou cholesterolu při dlouhodobé nadměrné konzumaci bílkovin převážně živočišného původu.
  • Trávicí potíže, jako je nadýmání, jsou způsobeny hnilobnými dyspepsiemi při rozkládání bílkovin ve střevě.
  • Zpracování nadměrného objemu bílkovin ochuzuje organismus o energii. Tento efekt je dán nutností vynaložit energii na zpracování stravou přijatých bílkovin, přičemž podobně jako po požití alkoholu vzniká teplo. Lidé konzumující nadbytek bílkovin mají dost energie na udržení tělesné teploty, což je výhodou v zimě, ale v létě snadno dochází k přehřívání organismu.
  • Zvýšená tvorba nitrosaminů a biogenních aminů, jako vedlejších produktů rozkladu bílkovin ve střevě, představuje zvýšené riziko nádorů tlustého střeva.
  • Zvýšená tvorba podkožního, ale i útrobního tuku – ketogenní aminokyseliny.
  • Osteoporóza vyvolaná ztrátami vápníku se objevuje zejména u žen, které se předávkují bílkovinami, aniž by přitom aktivně cvičily.
  • Aminokyselinová dysbalance se objevuje v případě nadměrné konzumace některých izolovaných aminokyselin.
  • Akné, zhoršení pleti, ale i další případné alergie.
  • Dna, tedy bolestivé onemocnění kloubů, které se zhoršuje v důsledku ukládání přebytků kyseliny močové, hrozí všem, kteří konzumují hodně jater, zvěřiny, sardinek a kaviáru.

Bílkoviny jsou pro tvorbu svalů nezbytné, nic se ale nemá přehánět.

Detail odstavce: Rizika z nadměrné konzumace bílkovin
Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno: 31.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Domácí proteinový nápoj

A to nevadí,při budování svalů a při cvičení, že má syrovátka na 100g jen 13g bílkovin a 76 g sacharidů na rozdíl od proteinů,který má 80 g bílkovin a 0 sacharidů?

Zdroj: diskuze Domácí proteinový nápoj
Odesláno: 3.5.2018 uživatelem Zita
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

CO JE TUKOVÁ DIETA?

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Detail odstavce: Princip tukové diety.
Zdroj: Co je tuková dieta?
Zveřejněno: 28.12.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: plyny neodcházejí

Vyzkoušejte volně prodejný Espumisan a omezte příjem bílkovin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plyny neodcházejí
Odesláno: 12.7.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN

Dělení podle skupin

1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku

  • Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 g
  • Olomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Tvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Čočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 g
  • Pšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 g
  • Krůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 g
  • Zvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 g
  • Hrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 g
  • Fazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 g
  • Kuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Drůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 g
  • Tuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 g
  • Telecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 g
  • Hovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 g
  • Tvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Amarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 g
  • Tvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 g
  • Tofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 g
  • Krevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Filé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 g
  • Vaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 g
  • Sýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 g
  • Knäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 g
  • Hrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 g
  • Bílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 g
  • Brokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g

2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků

  • Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 g
  • Parmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 g
  • Eidam 30% tuku v suš. – bílkoviny ve 100 g: 30,3 g, tuky ve 100 g: 14 g
  • Ementál – bílkoviny ve 100 g: 28,2 g, tuky ve 100 g: 28,4 g
  • Arašídy – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 44,2 g
  • Trvanlivý salám (typ Poličan) – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 47 g
  • Slunečnicová semínka – bílkoviny ve 100 g: 26,5 g, tuky ve 100 g: 49 g
  • Big Mac – bílkoviny ve 100 g: 24,2 g, tuky ve 100 g: 22,5 g
  • Uzená makrela – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 17,7 g
  • Jehněčí – bílkoviny ve 100 g: 20,9 g, tuky ve 100 g: 22,6 g
  • Mandle – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 52,4 g

Detail odstavce: Dělení podle skupin
Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno: 31.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: celulitida léčba

180g bílkovin? Pánbůh s vámi! Zena by neměla přijmout víc než 1g/kg tělesné váhy!

Zdroj: diskuze Celulitida léčba
Odesláno: 29.5.2016 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEZNAM ANTIBIOTIK

ANSAMYCINY

Do této skupiny se řadí dvě antibiotické látky a to GELDANAMYCIN A HERBIMYCIN. Zatím se obě látky využívají v experimentální protinádorové léčbě. Přesné nežádoucí účinky ještě nejsou známé.

Detail odstavce: ANSAMYCINY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: alpicort na vlasy

Vaše léčba je na měsíce, proto vydržte a buďte trpělivá. Ve své stravě zvyšte příjem bílkovin, to jsou stavební kameny nových vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alpicort na vlasy
Odesláno: 14.9.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEZNAM ANTIBIOTIK

MONOBAKTAMY

Do této skupiny antibiotický látek patří AZTREONAM (obchodní název antibiotika Azactam). Monobaktamy se užívají proti gramnegativním aerobním bakteriím. Nežádoucími účinky u nich jsou nevolnost, průjem, vyrážka.

Detail odstavce: MONOBAKTAMY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Tuková dieta

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Zdroj: diskuze Tuková dieta
Odesláno: 15.12.2011 uživatelem Martina
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEZNAM ANTIBIOTIK

DITERPENY – PLEUROMUTILINY

Do této skupiny antibiotický látek patří TIAMULIN využívaný ve veterinární medicíně jako léčba a prevence dyzentérie prasat. Také sem patří látka VALNEMULIN, i ta se využívá ve veterinární medicíně. Obě antibiotické látky se mohou využít i v humánní medicíně, pokud jiná antibiotika nefungují.

Detail odstavce: DITERPENY – PLEUROMUTILINY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Nekompletní seznam

Tento seznam není kompletní, mnoho nehrazených léků chybí! např. Detralex, Gopten, Vitacalcin

Zdroj: diskuze Nekompletní seznam
Odesláno: 14.7.2012 uživatelem Venuše
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SEZNAM ANTIBIOTIK

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Detail odstavce: Přehled antibiotik
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: lněný olej a tvaroh diskuze

Zvýšená obměna kůže, která vypadá jako lupenka, může souviset s vyšším příjmem bílkovin, které jsou obsaženy v tvarohu. Zkuste na měsíc vysadit a pak znovu začněte s poloviční intenzitou než máte nyní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze
Odesláno: 20.2.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SEZNAM ANTIBIOTIK

STREPTOGRAMINY

Do této skupiny antibiotických látek spadá QUINUPRISTIN-DALFOPRISTIN (obchodní název antibiotika Synercid). Jedná se o antibiotikum, které se užívá v okamžiku, kdy jiná antibiotika nezabírají, používá se proti nebezpečným infekcím vyvolaných multirezistentními kmeny enterokoků. Obvykle se používá, když selže Vankomycin. Tato antibiotická látka může u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako gastrointestinální obtíže, hyperbilirubinemie

Detail odstavce: STREPTOGRAMINY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: příčně prasklý nehet u nohou

Nejlepší je nehet obrousit co to jde a počkat až doroste a začne přesahovat nehet bez rozštěpu. Také je vhodné upravit stravu, aby obsahovala více vápníku, selenu, zinku a bílkovin. Toto vše nehty posílí a ty se pak nebudou snadno lámat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčně prasklý nehet u nohou
Odesláno: 14.3.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEZNAM ANTIBIOTIK

CHINOLONY

Do této skupiny antibiotických látek patří KYSELINA OXOLINOVÁ, KYSELINA NALIDIXOVÁ, CINOXACIN. Antibiotické látky zvané Chinolony se užívají při léčbě infekcí močových cest i kapavky. Tato antibiotika působí jen proti gramnegativním bakteriím, proti jiným ne. Chinolony mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících, závratě, zvracení.

Detail odstavce: CHINOLONY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: zvýšená kyselina močová

Tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto je vhodné při zvýšené kyselině močové. Dejte pozor, abyste při přípravě tofu nepoužívali máslo nebo příliš mnoho oleje. Tofu raději grilujte nebo restujte. Vyvarujte se konzumaci tofu, které je obalované nebo obalené těstem a usmažené na pánvi. Tofu je výborný zdroj bílkovin a je možné s ním nahradit některé nebo všechny pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, také z drůbeže, korýšů nebo ryb. Zároveň s ním můžete nahradit smažené hranolky, nudlové pokrmy a polévky. Celková denní spotřeba potravin bohatých na bílkoviny, jako je i tofu, by neměla přesáhnout ne více než 170 gramů. Při zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin je důležité zvýšit také množství vypité čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová
Odesláno: 19.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM ŽELEZA

Seznam potravin s bohatým obsahem železa

Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Kdo potřebuje snížit obsah železa v organismu, měl by se také vyhýbat nadměrné konzumaci níže uvedených potravin.

Seznam potravin bohatých na železo:

  • banány: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • brambory rané: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • celer: obsah 6 mg Fe na 1 kg
  • cibule: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • česnek: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • hlávkový salát: obsah 11–15 mg Fe na 1 kg
  • chléb celozrnný: obsah 17 mg Fe na 1 kg
  • jablka: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • jogurt: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • maso krůtí: obsah 12 mg Fe na 1 kg
  • med: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • meruňky: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • mléko polotučné: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • mrkev: obsah 10–20 mg Fe na 1 kg
  • rajčata: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • rybíz červený: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • rybíz černý: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • ryby mořské: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • ryby sladkovodní: obsah 6–11 mg Fe na 1 kg
  • rýže: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • sýry: obsah 3,5–6,5 mg Fe na 1 kg
  • tvaroh: obsah 3,5 mg Fe na 1 kg
  • vaječný bílek: obsah 2 mg Fe na 1 kg

Detail odstavce: Seznam potravin s bohatým obsahem železa
Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa
Zveřejněno: 8.12.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: list vlastnictví podle jména

Pro kompletní seznam všech nemovitostí budete muset na Katastrální úřad. Tam zkontrolují vaši totožnost a pak vám poskytnout onen seznam nemovitostí. Není možné získat jen tak na internetu seznam všech nemovitostí pro jakékoliv jméno, právě z důvodu ochrany soukromí.

Zdroj: diskuze List vlastnictví podle jména
Odesláno: 24.1.2019 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEZNAM ANTIBIOTIK

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Detail odstavce: POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017

SEZNAM ANTIBIOTIK

AMFENIKOLY

Účinná antibiotická látka: CHLORAMFENIKOL

Obchodní název antibiotik: Chloramphenicol

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišního tyfu a hemofilní meningitidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nausea, rozvoj aplastické anémie, zvracení

Do této skupiny antibiotik patří také AZIDAMFENIKOL, FLORFENIKOL, THIAMFENIKOL. Tato antibiotika se využívají k léčbě salmonelózy, meningokokových a pneumokokových infekcích. I tato antibiotika mohou ale vyvolat nežádoucí účinky v organismu a to zvracení, rozvoj aplastické anémie a nauseu.

Detail odstavce: AMFENIKOLY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017

SEZNAM ANTIBIOTIK

RIFAMYCINY

Účinná antibiotická látka: RIFAXIMIN

Obchodní název antibiotik: Normix

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu střevních infekcí a jaterní encefalopatie.

Dávkování antibiotik: perorálně 200 mg za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození jater

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také RIFAMYCIN, RIFAMPICIN (obchodní název antibiotik Arficin nebo Rifampicin) a RIFABUTIN (obchodní název antibiotik Mycobutin). Tyto antibiotické látky se používají na léčbu tuberkulózy a dalších infekcí způsobených grampozitivními bakteriemi. Nežádoucím účinkem způsobeným těmito látkami může být závažné poškození jater.

Detail odstavce: RIFAMYCINY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017

SEZNAM ANTIBIOTIK

CEFALOSPORINY IV. GENERACE

Účinná antibiotická látka: CEFEPIM

Obchodní název antibiotik: Cefepim, Maxipime,

Indikace antibiotik: Používají se na pneumonii, na sepse, nitrobřišní infekce i na infekce močových cest.

Dávkování antibiotik: Cefepim + Maxipime: nitrožilně 1 – 2 g za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, krvácivost, nevolnost, průjem

Do této skupiny antibiotický látek patří také CEFPIROM (obchodní název antibiotika Cefrom), CEFQUINOM (obchodní název antibiotika Cobactan) a CEFALONIUM (obchodní název antibiotika Cepravin). Jedná se o širokospektrá antibiotika určená hlavně k léčení závažných infekcí, imunosuprese a neutropenie. Tyto antibiotické látky mohou také vyvolat nevolnosti, průjmy, alergické reakce a krvácivost.

Detail odstavce: CEFALOSPORINY IV. GENERACE
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017

RADY NA ODKYSELENÍ ORGANISMU

Nemoci z překyselení organismu a seznam vhodných a nevhodných potravin

Nemoci z překyselení organismu

Některé nemoci si vyvoláváme svým mnohaletým chybným chováním. Revmatismus, dna, artritida, stejně jako řada dalších onemocnění, mají svou příčinu – překyselení organismu. Překyselený organismus nemůže být zdravý. Čím větší je toto zatížení, tím závažnější je onemocnění. Hlavní příčiny překyselení organismu:

Všeobecné

  • špatná výživa (denaturované potraviny)
  • špatné stravovací návyky
  • špatný způsob života

Konkrétní příčiny

  • příliš mnoho bílkovin
  • cukr
  • alkohol
  • nikotin
  • nasycené mastné kyseliny
  • jedovaté látky v životním prostředí
  • poživatiny (respektive jedy z poživatin)
  • elektrosmog
  • zloba a agrese
  • stres a nahromaděná duševní zátěž

Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin obecně:

Alkohol, většina mléčných výrobků, vejce a těstoviny, maso, uzeniny a vnitřnosti, ryby a mořské plody, většina ořechů a semínek, většina obilovin, některé luštěniny, nezralé ovoce.

Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin konkrétně:

Alkohol, Ančovičky, Avokádo, Bílé víno (alkohol), Bonbony, Brambůrky, Broskve v v plechovce, Burské oříšky, Candát, Cukr, Černý čaj i  ovocný čaj, Čajovka, Čočka, Čokoláda, Divoké prase, Dorty, Eidam, Ementál, Fritovací olej, Gorgonzola, Halibut, Hovězí maso, Hranolky, Humr, Husí maso, Játra, Ječmen, Jehněčí maso, Jelítko, Jitrnice, Kandované ovoce, Kapr, Kari koření, Kečup, Kešu ořechy, Klobása, Kokosový olej, Kokosový ořech, Králík, Krupice, Kuřecí maso, Langusta, Ledvinky, Limonády, Losos, Majonéza, Makrela, Marcipán, Máslové sušenky, Maso (obecně), Mleté maso, Müsli, Mušle, Nugát, Nezralé ovoce, Ovarové koleno, Ovocné bonbony, Ovocné víno, Pálenka, Para ořechy, Pečený sleď, Perník, Piniová semínka, Pistácie, Pivo, Pohanka, Rostbíf, Rum, Rýže bílá, Salám, Sardinky, Sleď, Sýry, Šampaňské, Špek, Špekáčky, Štika, Šunka, Telecí maso, Tuňák, Tvaroh, Tvrdý salám, Uzený losos, Úhoř, Vepřové maso, Vlašské ořechy, Vojtěška, Whisky, Zajíc, Žito.

Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin obecně:

Ovoce, některé luštěniny, zelenina, některé ořechy a semínka, bylinky, některé obiloviny, tuky, některé maso.

Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin konkrétně:

Ananas, Angrešt, Artyčoky, Aspik, Avokádo, Bambusové klíčky, Banány, Borůvky, Brambory, Brokolice, Broskve, Brynza, Bylinkové čaje, Celer, Celozrnný chléb, Cibule, Citrony, Cuketa, Cukrová kukuřice, Čaj zelený, Černý rybíz, Červená řepa, Červené zelí, Česnek, Datle, Dýně, Dýňová semínka, Fazolky zelené, Fenykl, Grahamový chléb, Grapefruit, Hlávkové zelí, Hovězí filet, Chřest, Hrášek, Hrušky, Husí prsa, Jablko, Jablečná šťáva (přírodní), Jablečná dřeň, Jablečné víno, Jáhly, Jahody, Jogurt, Kapusta, Kaštany jedlé, Kdoule, Kedlubny, Knäckenbrott, Kopr, Kroupy, Krůtí maso, Kukuřice, Květák, Kyselá smetana, Kyselé zelí, Lanýž, Ledový salát, Lněná semínka, Maliny, Mandle, Margarín, Máslo, Medový meloun, Meloun, Meruňky, Minerální voda neperlivá, Mléko 3,5 % tuku, Okurky, Olivový olej, Ostružiny, Petržel, Platýs, Pomeranč, Pomerančový džus (přírodní), Pórek, Rajčata, Růžičková kapusta, Rýže (neloupaná), Ředkev, Ředkvičky, Řeřicha, Slepic pečená i vařená, Slunečnicový olej, Sójové klíčky, Sójové boby, Srnčí kýta, Šípky, Špenát, Švestky, Telecí filé, Telecí stehno, Treska, Tofu, Třešně, Ústřice, Želatina, Žitná mouka (TYP 997), Žitný chléb.

Detail odstavce: Nemoci z překyselení organismu a seznam vhodných a nevhodných potravin
Zdroj: Rady na odkyselení organismu
Zveřejněno: 29.11.2013

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN

Seznam potravin

Hrášek

Množství bílkovin: 8 g v 1 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Hrášek má v sobě 8krát více bílkovin než špenát. Zároveň je v něm vysoká hodnota vitamínu C, která pokryje téměř ze 100 % jeho denní potřebu. Pokud máte dostatek bílkovin a vitamínu C, bude váš imunitní systém fungovat výborně. Přidávejte hrášek do salátu nebo k vajíčkům, zvýšíte tím jejich výživnost.

Guava

Množství bílkovin: 4,2 g v 1 hrnku (8 % doporučené denní dávky)

Guava je ovoce s nejvyšším obsahem proteinu, hrnek guavy ho obsahuje více než 4 gramy a spolu s 9 g vlákniny má celkem jen 112 kalorií. Zároveň má 6krát více vitamínu C, než je jeho denní potřeba. 1 hrnek guavy vydá za 7 středně velkých pomerančů! Toto tropické ovoce je třeba oloupat a sníst. Také ho můžete přidat do jakéhokoliv salátu nebo nakrájet na plátky a ponořit do vody, tím vytvoříte speciální nápoj, který detoxikuje vaše tělo. Nebo si z něj připravte mražený krém a přidejte do něj jen nezbytně nutné množství cukru.

Konopná semena

Množství bílkovin: 6 g na polévkovou lžíci (11 % doporučené denní dávky)

Konopná semena se chuťově podobají slunečnicovým semínkům. Při stejné hmotnosti mají konopná semena vyšší obsah bílkovin než například hovězího maso anebo ryby. Zároveň obsahují nenasycenou mastnou kyselinu, která je velmi dobrá pro fungování srdce. Tyto ořechy najdete v obchodě se zdravou výživou nebo v sekci přírodních produktů v klasickém supermarketu.

Čočka

Množství bílkovin: 18 g v 1 hrnku (36 % doporučené denní dávky)

Jeden hrníček čočky má stejný obsah bílkovin jako tři vejce a přitom méně než 1 g tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny má také velkou sytící schopnost a urychluje spalování tuků. Lidé, kteří jedí čočku 4krát týdně, ztrácejí rychleji na váze a hodnota cholesterolu v jejich těle je nižší. Jezte tedy čočku jako přílohu nebo si z ní uvařte polévku.

Kozí sýr

Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)

Všechny mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, ale tento sýr je skutečnou proteinovou jedničkou. Z jedné porce získáte skoro 10 % svého denního příjmu bílkovin a tělu dodáte 76 kalorií. Přidejte kozí sýr do salátu a zalijte jej octovou zálivkou. Abyste zvýšili rychlost spalování tuků, jezte jej spolu s melounem nebo cizrnou. Také ho můžete použít spolu se sýrem feta, rukolou a rajčaty při výrobě domácí pizzy.

Dýňová semínka

Množství bílkovin: 8 g v 1/2 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Polovina hrnečku semínek má o 20 % více bílkovin než vejce. Obsahují i vysoké množství železa, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku. Přidejte dýňová semínka do salátů, do vločkové kaše, jogurtu nebo si jich hrst dejte ke svačině.

Sušená rajčata

Množství bílkovin: 6 g v 1 hrnku (12 % doporučené denní dávky)

Rajčata jsou plná antioxidantu lykopenu a mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře, plic, prostaty, kůže, žaludku a onemocnění koronárních tepen. Jen jeden šálek rajčat sušených na slunci vám dodá 7 gramů vlákniny a pokryje ¾ doporučeného denního příjmu draslíku, který je zásadní pro zdravé srdce a posílení vazivových tkání. Šálek sušených rajčat dále obsahuje 50 % denní dávky vitamínu C, který je zase výborným antioxidantem a chrání před poškozením DNA. Rajčata obsahují také velké množství vitamínu A a K. Použijte je na pizzu, zpestřete si jimi salát nebo je jezte samotné přímo ze sáčku.

Cizrna

Množství bílkovin: 11 g v 1 hrnku (20 % doporučené denní dávky)

Cizrna má vysoký obsah živin a rozpustné vlákniny. Dokáže vám pomoci se snížením váhy tím, že uvolňuje hormon cholecystokinin, který potlačuje chuť k jídlu a vyvolává ve vašem žaludku pocit sytosti. Cizrnu můžete přidat do salátu k rajčatům a sýru nebo si z ní doma připravte humus s citronem a olivovým olejem. Také ji můžete upéct a získáte tak velmi zdravou alternativu chipsů. Pokud máte rádi koláče, použijte při pečení cizrnovou mouku, obsahuje 2krát více bílkovin než mouka klasická.

Chia semínka

Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)

Semínka chia patří mezi jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů omega-3 mastných kyselin ze všech potravin vůbec, můžete je každý den přidávat do salátů, kaší, palačinek nebo dezertů. Je to ten nejjednodušší způsob diety, jaký existuje.

Ostružiny

Množství bílkovin: 2 g v 1 hrnku (3,5 % doporučené denní dávky)

Ostružiny, co se množství bílkovin týče, se nacházejí na pomyslném žebříčku hned za guavou. Obsahují navíc fytonutrienty, které pomáhají vytvářet krevní sraženinu a udržují zdravé kosti. Mají také velké množství antioxidantu luteinu, který je dobrý na oči. Jeden hrnek ostružin navíc obsahuje 8 gramů vlákniny (skoro stejně jako sójové boby). Ostružiny se řadí mezi 11 potravin, které jsou díky vysokému obsahu vlákniny nejlepší na hubnutí. Dejte si jich hrst, potřete jimi celozrnné palačinky anebo je přidejte do řeckého jogurtu (bez přidání cukru).

Detail odstavce: Seznam potravin
Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno: 31.3.2016

SEZNAM ANTIBIOTIK

TETRACYKLINY

Účinná antibiotická látka: DOXYCYKLIN

Obchodní název antibiotik: Deoxymykoin, Doxybene, Doxyhexal, Vybramycin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu borélie, chlamydií a mykoplasmaty.

Dávkování antibiotik: Deoxymykoin: perorálně 100 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Doxybene + Doxyhexal: perorálně 100 – 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: fotosenzibilace, nevolnost, průjem, zbarvení skloviny, zvracení

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také DEMEKLOCYKLIN, CHLORTETRACYKLIN, METACYKLIN, MINOCYKLIN (obchodní název antibiotika Minocin), OXYTETRACYKLIN, TETRACYKLIN (obchodní název antibiotika Tetracycline K), THIACYKLIN. Většina těchto antibiotik působí na léčbu infekcí způsobených grampozitivními a gramnegativními bakteriemi, dále také léčí riketsie, chlamydie a mykoplasmata. Tetracykliny mohou u lidí vyvolat nevolnosti, průjmy, zvracení, fotosenzibilitu a zbarvení skloviny.

Detail odstavce: TETRACYKLINY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017

SEZNAM ANTIBIOTIK

LINKOSAMIDY

Účinná antibiotická látka: KLINDAMYCIN

Obchodní název antibiotik: Clindamycin, Dalacin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu břišních abscesů, na kožní flegmony a na léčbu osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: Clindamycin: nitrožilně 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Dalacin: perorálně 150 – 300 mg za 6 -12 hodin pro dospělou osobu, nebo 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest břicha, průjem, abnormální výsledky jaterních restů, nevolnost, zvracení, vyrážka, kopřivka

Do této skupiny antibiotických látek patří také LINKOMYCIN a PIRLIMYCIN. Antibiotické látky skupiny Linkosamidů se využívají na léčbu infekcí kostí a měkkých tkání, proti stafylokokům, na parazitní onemocnění, malárii, toxoplasmózu. Linkosamidy mohou v organismu vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou bolesti břicha, nevolnosti, průjmy, zvracení a vyrážky.

Detail odstavce: LINKOSAMIDY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017

SEZNAM ANTIBIOTIK

KARBAPENEMY

Účinná antibiotická látka: ERTAPENEM

Obchodní název antibiotik: Invanz

Indikace antibiotik: Používá se na vážné nemocniční infekce.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, epileptické záchvaty, nevolnost, průjem, zvracení

Účinná antibiotická látka: MEROPENEM

Obchodní název antibiotik: Archifar, Meronem, Meropenem

Indikace antibiotik: Používají se na závažné infekce.

Dávkování antibiotik: Archifar + Meronem + Meropenem: nitrožilně 1 – 2 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, epileptické záchvaty, nevolnost, průjem, zvracení

Do této skupiny antibiotik spadá také antibiotická látka IMIPENEM (zvaná také CILASTEN, obchodní název antibiotika Tienam). Antibiotické látky spadající do skupiny Karbapenemů se využívají k léčbě velmi nebezpečných nosokomiálních infekcí, akutní nekrotizující pankreatitidu, bakteriální meningitidu. Karbapenemy mohou způsobit alergické reakce epileptický záchvat, nevolnosti a zvracení.

Detail odstavce: KARBAPENEMY
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017

SEZNAM ANTIBIOTIK

GLYKOPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: TEIKOPLANIN

Obchodní název antibiotik: Targocid

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišní hnisavé infekce, kožních flegmonů a osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: nejprve nitrožilně 400 mg za 12 hodin a poté 400 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: potíže s dýcháním, otoky, vyrážka, svědění, horečka, třes

Účinná antibiotická látka: VANKOMYCIN

Obchodní název antibiotik: Edicin, Vandomycin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu sepsí, břišních abscesů a klostridiové kolitidy.

Dávkování antibiotik: Edicin + Vandomycin: nitrožilně 0,5 – 1 g za 6 – 12 hodin pro dospělou osobu, u klostridiové kolitidy se perorálně dávkuje 125 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: třes, otoky, dýchací potíže, závratě, vyrážka,

Tyto antibiotické látky se využívají na léčbu infekcí způsobených multirezistentními grampozitivními bakteriemi. V humánní medicíně se používají až, když jiná antibiotika nezabírají, nebo selžou.

Detail odstavce: GLYKOPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017

SEZNAM ANTIBIOTIK

ÚZKOSPEKTRÁ PENICILINOVÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: BENZYLPENICILIN

Obchodní název antibiotik: Penicilin G

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu běžných infekcí, erysipelu a tonsilitidu.

Dávkování antibiotik: Penicilin G: nitrožilně 1 – 5 mil za 4 – 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: OXACILIN

Obchodní název antibiotik: Prostaphlin

Indikace antibiotik: Používá se na stafylokokové infekce, na léčbu ostemolyelitidy a endokarditidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 – 4 g za 4 – 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Do této skupiny spadají také další antibiotické látky jako PROKAIN-BENZYLPENICILIN, BENZATINY-BENZYLPENICIN (obchodní název antibiotika Pendopen), PENICILIN V (obchodní název antibiotika Ospen), CLOXACILIN, DICLOXACILIN, METICILIN a NAFCILIN. Úzkospektrá penicilinová antibiotika se využívají k léčbě streptokokových a pneumokokových infekcí, meningokoků, stafylokoků, syfilisu, kapavky, záškrtu, spály, angíny, leptospirózy, revmatické horečky, Limeské boreliózy. Mezi nežádoucí účinky u úzkospektrých penicilinových antibiotik patří nevolnosti, průjmy, alergické reakce.

Detail odstavce: ÚZKOSPEKTRÁ PENICILINOVÁ ANTIBIOTIKA
Zdroj: Seznam antibiotik
Zveřejněno: 28.5.2017