Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠILHÁNÍ U KOJENCŮ

OBSAH

Opruzeniny u kojenců foto

Zde je několik fotek, na kterých jsou vidět nejčastější výskyty opruzenin u kojenců opruzeniny u kojenců foto.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÍ POVLAK NA JAZYKU KOJENCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den chtela bych poprosit o radu.Mému synovi 9.měsíců se na prostredku jazyka objevil byly povlak.Odmítá mi pít sunar z kojenecke láhve.Musím sním k lékaři nebo to zmizí samo.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nezmizí to samo a návštěva lékaře bude na místě. Zřejmě jde o přemnožení kvasinek v dutině ústní. Možná bude třeba změnit i stravu nebo značku umělé výživy. Více informací dostanete u dětského lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílí povlak na jazyku kojenců

Potřebné věci

  • cukr
  • sůl
  • rýže

Zdroj: Jak zastavit průjem u kojenců

Na šilhání brýle nebo laser?

U dětí bývá šilhání velmi často způsobeno nekorigovanou dioptrickou vadou - dalekozrakostí. Tím, že dojde ke korekci této vady brýlemi, dojde i k úpravě šilhání. Toto je nezbytné proto, aby se vidění správně vyvinulo a nedošlo ke vzniku tupozrakosti. S tím, jak dítě roste, rostou i jeho oči, a tak se může s věkem postupně počet dioptrií snižovat a šilhání zmenšovat. Proto jsou nezbytné pravidelné kontroly u dětského oftalomologa-strabologa, který vždy posoudí, zda li stávající korekce je stále vyhovující a nebo předepíše nové brýle. Nošením brýlí se dioptrická vada rozhodně zhoršovat nemůže. K laserové korekci můžeme přistoupit v okamžiku, kdy je již vada stabilní, což v případě dalekozrakosti může být před dosažením 18. roku. Před laserovým zákrokem je nezbytné provést odborné strabologické vyšetření.

Foto: Ewen Roberts from San Diego, United States

Zdroj: Strabismus

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Šilhání a mikrošilhání

Zjevné šilhání mají asi každé dva lidé ze sta. Tyto vady řada z nás vnímá jen jako kosmetickou vadu (nerovnoběžné postavení očí). Avšak jedná se o složitější problém, kdy dochází také k poruše prostorového vidění. U mikrošilhání, což je drobná, často neviditelná odchylka od správného postavení očí, si navíc ani narušenou rovnováhu postavení očí nemusíte uvědomovat. S potížemi se pak můžete setkat třeba u míčových her náročných na periferní vidění. Zjevné šilhání i mikrošilhání lze úspěšně řešit, a to pomocí ojedinělého zákroku – tzv. metody nastavitelných stehů (adjustable sutures). Při operaci šilhání dochází k úpravě délky okohybných svalů nebo místa jejich uchycení na povrchu oční koule. Jedinečnost tohoto zákroku spočívá v tom, že po ukončení operace můžeme postavení očí doladit jemným dotažením nebo povolením stehů, a tak upravit pozici okohybných svalů, nejen pro dokonalý kosmetický, ale také funkční efekt. Metoda je vhodná i pro pacienty v minulosti neúspěšně operované.

Zdroj: Strabismus

Diskuze

V diskuzi PUCHYRKY NA RUCICKACH U KOJENCU,OKOLO NEHTU- JE MU 7 TYDNU.DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mame puchyrky okolo nehtiku a prstikach.synovi je 7 tydnu.Zvraceni a prujem od narozeni.U lekare kazdy tyden a vse je pry vporadku.Uz nevim co mam delat.Dnes se objevily ty puchyrky.Dekuji za nejake informace.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchyrky na rucickach u kojencu,okolo nehtu- je mu 7 tydnu.dekuji

Šilhání u kojenců

Kojenci mohou až do půl roku svého života šilhat, než se jim zraková ostrost vyvine natolik, že jsou již schopni sami fixovat správnou polohu svých očí. Pokud i po dosažení jednoho roku dítě stále šilhá, může se velmi pravděpodobně jednat o dioptrickou vadu, kterou je třeba vyšetřit a následně korigovat. Pokud by se refrakční vada nekorigovala brýlemi, zalepením očíčka případně jinými způsoby, je velmi pravděpodobné že dojde k rozvoji tupozrakosti (amblyopie). Pokud se vidění v dětství správně nevyvine, v dospělosti je to již velmi obtížně řešetelné. Operace strabismu v dospělosti není vyloučená. Ale po opakovaných operacích v minulosti je třeba zvážit veškerá rizika, včetně možného dvojitého vidění, které při přehnaném narovnání očí hrozí.

Zdroj: Strabismus

Poradna

V naší poradně s názvem ALPICORT NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše léčba je na měsíce, proto vydržte a buďte trpělivá. Ve své stravě zvyšte příjem bílkovin, to jsou stavební kameny nových vlasů.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,v roce 2017 jsem přišla o všechny vlasy diagnoza alopecie totalis,vypadalo i všechno ochlupení včetně řas a obočí.Lékař předepsal alpicort f ,methionin,vit B a vit E.Vlasy rostou,zbytek taky, ale objevují se mi zase malé mapky ve vlasech.Lékař mi nedokázal říci proč?Je to standartní výměna vlasů jako u kojenců,nebo je zase něco spatně.Moc děkuji za odpověď a váš názor.Hanka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Alpicort na vlasy

Co znamená zelená stolice u kojenců

Stolice u kojenců může být brčálově zelená, je jí málo a je velmi řídká. Tomuto stavu se říká hladová stolice. O této stolici se mluví tehdy, jestliže jde o špatně prospívajícího kojence s plochou váhovou křivkou. Většina kojenců se o svou dávku velmi vehementně hlásí křikem, ale jsou děti, které jsou klidné, tiché, a je třeba je každou 3. hodinu k mléčné dávce budit. Jestliže maminka, hlavně v prvních 6. týdnech věku, podlehne dojmu, že když dítě spí, tak mu asi pití stačí, a kojenec tak dostává méně mléčných dávek, než by skutečně potřeboval, mohou se tyto zelené stolice objevit. Ve skutečnosti dítě chátrá a situace může skončit tragicky. Tomuto stavu lze zamezit pravidelnými kontrolami u pediatra, který vzniklou situaci probere s maminkou dítěte.

Zdroj: Stolice u kojence

Diskuze

V diskuzi OPERACE ŠILHAVOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kučera.

Dobrý den, zajímalo by mě, kde se operace šilhání provádí. Je mi 50 let a chtěl bych změnit zaměstnání, kde budu ve styku s klienty. Takovou operaci bych z toho důvodu podstoupil a ještě bych chtěl vědět, jestli tato operace není příliš drahá.

Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace šilhavosti

Moučnivka u novorozence

Moučnivka se u kojenců projevuje bělavými povlaky v ústech, a to na jazyku, tvářích, dásních nebo na patře. Puchýřky vypadají jako sražené mléko nebo tvaroh a nejdou jednoduše setřít. Někdy bývá moučnivka u kojenců doprovázena také mokvajícími puchýřky v okolí konečníku.

Takto vypadá moučnivka u novorozence.

Moučnivka u kojenců se léčí 0,5–1% genciánovou violetí, fialovým protiplísňovým roztokem. Genciána je v lékárnách běžně dostupná. Nanáší se na postižená místa. K aplikaci můžete použít vlastní prst ovázaný kouskem obvazu. Pokud moučnivka nezmizí do 3 až 4 dnů, navštivte lékaře. Na moučnivku lze použít také výplachy dutiny ústní roztokem tea tree oleje, zeleného jílu nebo aloe vera. Před jejich použitím se však u dětí poraďte s lékařem. Zároveň je nutné všechny dudlíky, které dítě používá, vyvářet nejlépe ve vodě s trochou octa.

Zdroj: Moučnivka

Poradna

V naší poradně s názvem HOLTOVA MAST (UNGUENTUM HOLT) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Holtova mast a její použití. Jejím základem je draselné mýdlo obohacené o dehtovou tinkturu. Vše je smícháno do podoby krému, odborně do takzvané emulze. Obsah dehtů ovlivňuje její vzhled pach i barvu. Holtova mast se používá k hojení menších vyrážek. Typicky kopřivky u kojenců a úspěšná bývá i léčba různých druhů dermatitid s menším lokálním výskytem. Vzhledem k obsahu dehtu v holtově masti není vhodné používat tuto mast dlouhodobě nebo na větších plochách, protože dehty se vztřebávají kůží, tím jednak léčí, ale také zatěžují močové cesty svým usazováním při vylučování z těla.

Zdraví vás Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Holtova mast (Unguentum Holt)

Opruzenina fotografie

Červené projevy opruzenin na jejich typických místech, na zadku, pod prsy u dospělých, na faldách u kojenců anebo opruzeniny genitálií, jsou zde: opruzeniny fotografie.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem ÚSTNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdy může vzniknout v ústech i mykóza způsobená kvasinkami Candida Albicans. Taková kandidóza dutiny ústní se označuje jako soor. Kandidóza bývá typická u kojenců a u lidí, kteří jsou celkově oslabení anebo také u lidí v dlouhodobé nemocniční péči, kteří užívají antibiotika. Kandidóza dutiny ústní někdy přechází v kandidózu jícnu, která je typická taktéž u jedinců oslabených a v dlouhodobé nemocniční péči s antibiotickou terapií. Tyto kandidózy se projeví buď bolestivostí při polykání nebo může být i bez příznaků a pak bývá obvykle objevena při gastroskopii, což je fibroskopické vyšetření žaludku pomocí kamery. Někdy se kandidóza dutiny ústní projevuje bílými splývavými povlaky na sliznici dutiny ústní, které se dají lehce setřít. Nejlepší obrana proti častým kandidám je sacharidová dieta. Jako akutní lék je možné použít Clotrimazol spray, který je volně prodejný v lékárnách. Z bylinek pak na ústní mykózu zabírá výplach dutiny ústní čajem ze šalvěje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústní mykóza

Černá stolice u kojenců

V prvních dnech po narození je stolice tmavá, což je způsobeno směsí buněčné drtě, žlučových barviv a minerálních látek, tzv. „smolka“ je vlastně potvrzením průchodnosti střev. Jedná se fyziologický stav, který během několika dní odezní.

Zdroj: Stolice u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na mléko

Informování lékaře

Opruzeniny se při správné péči o pokožku obvykle ztratí během několika dní. Pokud se stav zhoršuje (pokožka je zanícená, mokvá nebo se objevují prasklinky), může to být příznakem bakteriální nebo kvasinkové infekce. Lékař v takovém případě předepíše vhodnou mast s antibakteriálním nebo protikvasinkovým účinkem.

Zdroj: Rady na opruzeniny u kojenců

Vzhled opruzenin

Na počátku jde o zarudlá místa, někdy s pupínky, která se vyskytují v plenkové oblasti, nejčastěji v okolí genitálií a na zadečku. Někdy se mohou opruzeniny objevit v záhybech kůže i na jiných místech těla. V některých případech může dojít až ke vzniku prasklinek na kůži, mokvajících míst nebo tvorbě puchýřků naplněných hnisem.

Zdroj: Rady na opruzeniny u kojenců

Instrukce

  • Nedopusťte, aby bylo dítě dehydrované. Vytvořte v šálku vody směs ze ¼ lžičky soli a lžičky cukru. Směs zamíchejte a nalijte ji do kojenecké láhve. Nechte dítě vypít celou láhev s obsahem hydratační tekutiny. Cukr a sůl doplňují elektrolyty, které napomáhají při trávení a zabraňují nadměrné dehydrataci.
  • Kojenecká strava by měla obsahovat rýži a ovesné obiloviny. Rýže a ovesné výrobky zpevňují stolici u kojenců. Dítě by mělo dostat teplé jídlo z obilovin hned ráno (1/4 šálku). K obědu a večeři se doporučuje ¼ šálku vařené rýže. Tato strava prokazatelně vede k pevnější stolici.
  • Vyhněte se přísunu mléčných výrobků, jako je mléko a sýry, zejména při přetrvávajícím průjmu. Laktóza obsažená v mléčných výrobcích může dráždit střeva kojenců a způsobit plynatost a křeče.
  • Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny způsobují nadýmání, plynatost a nepohodlí u kojenců. Nadměrná vláknina podporuje tvorbu stolice a může vést k většímu průjmu.
  • Doporučuje se krmit kojence jablečnou dření. Jablka obsahují pektin, který rovněž způsobuje pevnější stolici. Dítě by mělo mít přísun ¼ šálku jablečné dřeně každé čtyři hodiny do té doby, dokud nezačne stolice tvrdnout.

Zdroj: Jak zastavit průjem u kojenců

Pamycon příbalový leták

Zde naleznete příbalový leták přípravku Pamycon.

Kapky Pamycon na rýmu

Indikace Pamyconu při onemocnění nosu, to je u sinusitidy, infekcí sliznic horních a dolních dýchacích cest a u bronchiektazií s projevy rýmy:

  • do nosu 2–5 kapek 3–5x denně, u obou po dobu 5–7 dní.

Pamycon kapky do ucha

Indikace Pamyconu u onemocnění ucha, to je při léčbě otitis externa, otitis media suppurativa chronica, dále k pooperační péči po ušních operacích:

  • do ucha se kapou 2–3 kapky 3–5x denně.

Pamycon v těhotenství

Při doporučeném způsobu podávání Pamyconu se neočekává nepříznivý vliv na plod během těhotenství.

Pamycon a kojenec

Použití Pamyconu během laktace není spojeno s výskytem nežádoucích účinků u kojenců, protože při lokálním použití léčivé látky nepřestupují do mateřského mléka. Použití Pamyconu na léčbu ragád bradavek u matky není spojeno s výskytem nežádoucích účinků (ototoxicita, ovlivnění mikroflóry střeva) u kojenců, protože koncentrace léčivých látek ve správně připraveném roztoku je nízká.

Pamycon cena a doplatek

  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 89,91 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 94,01 Kč.
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta činí 4,10 Kč.
  • Přípravek Pamycon je pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Pamycon

Alergie a přetížení

Ucpaný nos, který je jasným příznakem alergie nebo sinusové infekce, je nejčastější příčinou tmavých kruhů pod očima u kojenců. Pokud dojde ke zduření nosních dírek dítěte (tento stav způsobují žíly vedoucí od očí k nosu), dochází k dilataci a tmavnutí, což má za následek právě výskyt tmavých kruhů. Pokud má dítě tyto problémy často, je dobré, abyste se obrátili na lékaře, který vám poradí s možnostmi léčby. Jakmile dojde k poklesu alergické reakce nebo onemocnění, měly by tmavé kruhy samy odeznít.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Jak častá je stolice u kojenců

V prvních týdnech po narození se četnost stolice objevuje v počtu 7 stolic během dne, s přibývajícími dávkami přijímaného mléka a vyvíjející se funkcí zažívacího ústrojí se počet stolic snižuje, bývá jich v průměru 5 až 7, ale také jen 1 až 2, stolice jsou stále světle žluté, ale již kašovité. Protože je mateřské mléko pro dítě dokonale stravitelná potrava, může se stát, že během dne nebude vůbec žádná stolice, dokonce může být několikadenní pauza (až 10 dnů). Přitom nejde o zácpu, dítě nemá žádné potíže, stále dobře pije, větry odcházejí, ale po několikadenní pauze mají větry i stolice už lehce hnilobný zápach.

Zdroj: Stolice u kojence

Rotaviry u kojenců

Rotavirová gastroenteritida je vysoce nakažlivé, opakující se onemocnění, které nejčastěji postihuje děti mezi 6.–24. měsícem věku. Může být provázena těžkými průjmy, opakovaným zvracením, bolestí břicha a dalšími příznaky, jež se mohou projevovat po dobu 2–7 dní. V akutních případech může docházet až ke 20 epizodám průjmů a zvracení denně, což může vést k velmi těžké ztrátě tekutin a následné hospitalizaci dítěte. U dětí do dvou let je rotavirová gastroenteritida jednou z nejčastějších příčin hospitalizace. Pokud je to nutné, v nemocnici stráví průměrně 3–6 dnů. Z průzkumů v roce 2009 vyplynulo, že v České republice je proti rotavirům naočkováno pouze 1–2 % dětí.

Zdroj: Rotaviry


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP