Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

SÍRA V POTRAVINÁCH


Vlastnosti práškové síry

Anorganická látka (méně často psáno neústrojná látka) je materiál tvořený převážně anorganickými sloučeninami anebo chemickými prvky, který však může obsahovat i příměsi organických sloučenin. Obvykle se jedná o velice různorodou směs, která může mít libovolné složení. Z hlediska struktury může jít jak o látku heterogenní, tak homogenní. Pokud je tato anorganická látka chemicky čistá, tedy je to látka složená z jednoho druhu molekul nebo atomů, hovoří se o anorganické sloučenině nebo chemickém prvku. Typickými příklady anorganických látek jsou slitiny kovů, minerály a horniny, stavební materiály jako beton a cihly, sklo, porcelán, ornice a podobně, ale také například chemicky čistá síra – anorganická síra, která je současně chemickým prvkem, nebo chemicky čistý chlorid sodný, který je současně anorganickou sloučeninou.

Síra srážená prášková je velmi jemný prášek, který se získává srážením, přičemž se touto technologií dosahuje velmi jemné struktury.

Síra sama o sobě nesmrdí, tedy nezapáchá, ale její sloučeniny ano. Například sirovodík (H2S), dnes se říká sulfan, má zápach po zkažených vejcích a je silně jedovatý. Vyskytuje se v přírodě jako minerální voda (lázně Skalka u Prostějova).

Oxid siřičitý (SO2) je při vdechnutí štiplavý, dusivý (silně jedovatý), leptá sliznice. Vyskytuje se v přírodě například tam, kde je aktivní sopečná činnost.

Samotný název „síra“ pravděpodobně pochází ze sanskrtu, kde výraz „cira“ znamená „světle žlutý“ (sanskrt je jedno z nejstarších písem na světě, jsou jím napsány například tibetské posvátné texty). Původ latinského názvu „sulfur“ není zcela jasný.

Fyzikální vlastnosti síry: tvrdost 1,5–2, velmi křehká, hustota 2–2,1 g/cm³, štěpnost nedokonalá podle (001), (110) a (111), lom lasturnatý, nerovný. Taje při 114 °C.

Optické vlastnosti síry: barva sírově žlutá, medově žlutá, žlutohnědá až žlutozelená, nálety bývají bělavé; lesk diamantový na krystalových plochách, na lomu lesk mastný, průhlednost: průhledný až průsvitný, vryp bílý až světle žlutý.

Chemické vlastnosti: složení síra (S), běžné příměsi selen (Se), telur (Te), arsen (As); rozpouští se v koncentrované HNO3, sirouhlíku, benzolu, petroleji.[1]

Původ:

  • vulkanický – v oblastech aktivní vulkanické činnosti kondenzuje z unikajících plynů a par;
  • sedimentární – takzvané síronosné horniny, většinou vápence organického původu uzavřené v jílovitých, slínitých nebo karbonátových horninách;
  • druhotný – rozkladem sulfidů, zejména pyritu; na hořících uhelných haldách;
  • biogenní – produkt činnosti mikroorganismů.

Pro síru je charakteristická žlutá barva. Síra je minerál, se kterým se můžete setkat i v přírodě (viz výše). Doprovází především vulkanicky aktivní oblasti či místa, ve kterých vyvěrají na povrch horké termální prameny. Všude tam se síra prozradí právě díky odstínům žluté barvy.

Tato pevná krystalická látka žluté barvy existuje v několika alotropických modifikacích (to znamená, že její krystaly mohou mít různou vnitřní strukturu), nejčastější je síra jednoklonná a kosočtverečná. Její molekuly se za běžných podmínek skládají z osmi atomů (S8). Při zahřívání se tyto osmiatomové kruhy štěpí a spojují se do dlouhých řetězců. Pokud síru dostatečně zahřejeme a následně rychle ochladíme, získáme takzvanou plastickou síru, která obsahuje osmiatomové kruhy, ale i řetězce, které způsobují její pružnost. V plynném stavu existuje síra i v podobě dvouatomových molekul. Ochlazením sirných par získáme takzvaný sirný květ, což je kosočtverečná forma síry (používá se například k odstraňování rozlité rtuti, kdy reakcí vznikne sulfid rtuťnatý).

Z dalších vlastností síry stojí za zmínku, že je to typický nekov (tedy nevede elektrický proud). Je nerozpustná ve vodě, ale můžeme ji rozpustit v nepolárních rozpouštědlech (například sirouhlík CS2). Z mnoha způsobů použití síry lze uvést výrobu kyseliny sírové, sirouhlíku, zápalek, vulkanizaci kaučuku (zvýšení odolnosti kaučuku vůči vnějším vlivům – stárnutí), v minulosti výrobu černého střelného prachu a podobně.

V přírodě se síra vyskytuje volná (elementární) nebo vázaná ve formě síranů (například sádrovec – CaSO4 . 2 H2O), sulfidů (například pyrit – FeS2), jako plynný sulfan (H2S v zemním plynu či v sopečných plynech). Prášková síra je hořlavá a dráždí kůži.

Zdroj: článek Prášková síra

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ LÉČBA SÍROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Svobodová.

dobrý den, zaslechla jsem v poradně "otce Pleskače" zmínku o léčbě sírou při artroze či artritidě, ale bohužel ne, jak aplikovat. Děkuji mnohokrát za návod. Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Síra se pro léčbu kloubů používá ve formě MSM – methylsulfonylmethan, což je látka obsahující organicky vázanou síru, která působí na zpevnění vazů a šlach, potlačení zánětu a bolesti a na regeneraci a relaxaci svalů. Dále vykazuje silné antioxidační a jiné pozitivní účinky a je jedinečným zdrojem sirných sloučenin, které v organismu pozitivně působí, a to zejména v poškozené kloubní chrupavce. Síra respektive MSM se užívá vnitřně po dobu několika měsíců nebo i trvale. Výrobků s MSM je celá řada, zakoupit je můžete zde: https://www.prozdravi.cz/fu…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Otec pleskač léčba sírou

Lékařská síra

Lékárenská síra se používá zevně v různých topických přípravcích – mastech, gelech, krémech, lihových roztocích nebo omývadlech (latinsky označované jako lotio). Odedávna se připravuje v lékárnách mast s vyšším podílem síry jako osvědčený prostředek proti svrabu. Koncentrace síry se v masti pohybuje mezi 5 až 20 % podle určení lékaře.

Věděli jste například, že muž o hmotnosti 100 kilogramů má přibližně 2,5 kilogramu síry ve svém těle? Dokonce tvoří až 2,5 % lidské tělesné hmotnosti! Je to tedy jedna z nejdůležitějších surovin pro budování zdravých nových buněk. Síra je důležitým stavebním kamenem kloubů, chrupavky, šlach, vazů a svalů. Proto je obzvláště důležitá u stavů, jako je artritida, svalová bolest, bursitida a dalších. Je také důležitá pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Problém je, že ani rostliny, ani zvířata si neumějí vyrobit síru sami. A protože je síra součástí všech buněk, je nezbytné, aby tělo mělo bohatou zásobu tohoto minerálu ve své využitelné formě.

Zde přichází na řadu MSM. Methylsulfonylmethan neboli MSM je organická forma síry, kterou organismus snadno absorbuje a využívá. MSM se řadí do kategorie „extrémně nízké“ toxicity s profilem toxicity podobným jako u vody. Vzhledem ke své inertní povaze je MSM nealergenní, nepyretický a nemá žádné rušivé nebo nežádoucí farmakologické účinky. Při vnitřním užívání tělo bude samo distribuovat MSM tam, kde je potřeba. Po asi 12 hodinách se veškeré přebytečné množství vyplaví z těla. Mějte na paměti, že MSM by jako jedna ze sloučenin síry nikdy neměl být zaměňován s léky typu „sulfonamidy“, na které jsou někteří lidé alergičtí. MSM je zcela bezpečné, bez zápachu a netoxické.

Zdroj: článek Prášková síra

Poradna

V naší poradně s názvem 10 % SIRNÁ MAST - JE NĚJAK TOXICKÁ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den,

já a můj skoro 3 letý syn jsme dostali k přeléčení svrabu 10% sirnou mast, kterou mažeme 3 dny po 24 hodinách. Syn si však pořád cucá prsty, hlavně přes noc ze spaní a já se bojím - nemůže mu to nějak ublížit? V lékárně mi řekli, že by nemělo a doktorka, že to není dobrý, ale víc mi k tomu neřekla a já mám strach, aby to nemělo nějaké následky. Moc děkuji za odpověď.

PS : složení sulphuris praecipitati 20.0, ung. simplicis, vasellini ad 100

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte se bát, síra obsažená v sirné masti - označena jako Sulphur, nemá žádné závažné negativní účinky při náhodném pozření. Při olízání sirné masti hrozí jen nebezpečí průjmu, protože síra má mírné projímavé účinky. Žádná otrava a nebo poleptání zde nehrozí. Nic se nestane, když prsty nebudete natírat sirnou mastí. Bedlivě je kontrolujte, aby v nich nepřežíval svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svrab

Zdravotní účinky sírového mýdla

Léčba akné

Jednou z funkcí síry je, že způsobuje vysušování pleti. Pokud člověk trpí na akné, jeho pokožka je vlhká a mastná. Síra kůži vysušuje, čímž pomáhá snížit zánět pupínků a jiných vad na kůži. Síra může také pomoci s odstraněním bílých skvrn na kůži, snížit její mastnotu a bránit proti ucpávání pórů.

Vlastnosti sírového mýdla

Sírové mýdlo je obvykle vyrobeno s 10% obsahem síry. Zbytek mýdla je vyroben z neutrálního mýdla a určitého aroma. Síra je ideální pro léčbu mnoha kožních onemocnění, kromě toho má také antibakteriální a antiseptické výhody.

Léčba svrabu

Svrab je charakteristický svými roztoči, kteří sídlí pod kůží. To způsobuje svědění, bolest a vyrážku. Síra je toxická a inhibuje tak roztoče svrabu, což dělá ze sírového mýdla efektivní lék právě proti tomuto roztoči.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida je způsobena plísní vyskytující se na kůži, projevuje se mastnou pletí, jejím zarudnutím a šupinatěním. Toto kožní onemocnění se může objevit na mnoha místech na těle, včetně obličeje, hrudníku, podpaží a vlasů. Sírové mýdlo pomáhá s inhibicí plísní a jejím odstraněním.

Moderní metody léčby růžovky

Rosacea je chronické kožní onemocnění, které způsobuje zarudnutí a tvorbu skvrn nebo hrbolků na tváři, čele, bradě či nosu. Může se také objevit na pokožce hlavy, hrudníku, krku a uších. Zarudnutí se stává odolnějším, pokud nedojde k léčení, a může být velmi nepříjemné. Jestliže není léčeno delší dobu, může dojít k viditelnosti žilek na kůži. Sírové mýdlo pomáhá se snížením zarudnutí a uklidňuje příznaky rosacey.

Zdroj: článek Mýdlo se sírou

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alergie na mléko

Homeopatický Scabies cream

Aplikuje se na postiženou pokožku 2–3krát denně nebo podle potřeby.

Základní složky:

  • Síra (8x HPUS): Minerální síra má úžasné léčivé účinky a je třetím nejhojnějším minerálem v lidském těle. Síra je přítomna v každé buňce, s největší koncentrací ve vlasech, kůži a nehtech. Dr. Scabies tento minerál doplnil do homeopatické sirné tinktury a připravil ji ve formě krému. Aktuální použití homeopatického Scabies krému má velké výhody. Je účinný při zabíjení původce i jeho vajíček a rovněž při léčbě jiných kožních problémů, jako je akné, plísňové infekce, ekzémy, psoriáza a mnoho dalších. Topické použití síry má velké výhody – na svrab a jiné kožní problémy se používají mýdla, roztoky a krémy. Bylo prokázáno, že při větším dávkování nebo větší intenzitě síry se produkt stává účinnějším v likvidaci původce svrabu.
  • Tea tree olej (Melaleuca alternifolia): Je jedním z nejrozšířenějších homeopatických antiseptik. Olej z čajovníku je užitečný při léčbě bodnutí, ran, popálenin a různých kožních infekcí. Používá se také jako antibakteriální, fungicidní a antivirotický prostředek.
  • Čistý rostlinný olejový komplex (sójové a jojobové oleje): Pokud je tento komplex součástí produktů péče o pleť, nabízí řadu výhod. Jde o protizánětlivé činidlo pro kůži a silný antioxidant, neboť je bohatý na vitamin E. Výrobky pro péči o pleť, které obsahují sójové boby, mají přirozený blokátor UV paprsků a pomáhají udržovat škodlivé znečišťující látky před vstupem do kožních pórů.
  • Kyselina stearová (z kokosového oleje): Kokosový olej je velmi dobrý při hydrataci pleti, zvlhčuje a zjemňuje pokožku. Přirozeně odstraňuje nečistoty, špínu a odumřelé kožní buňky. Má dokonce i některé antibakteriální vlastnosti, zabíjí škodlivé bakterie. Kokosový olej je přírodním řešením všech kožních problémů. Uklidňuje, urychluje hojení, pomáhá vyhlazovat vrásky, chrání před poškozením sluncem, působí jako antioxidant, který zabraňuje stárnutí buněk.
  • Cetyl palmitát (z palmového oleje): Palmový olej obsahuje těžko dostupné tokotrienoly, které jsou členy rodiny vitaminů E. Palmový olej je druhým nejběžnějším rostlinným olejem vyráběným na celém světě. Jeho výhody se týkají vlasů a kůže.
  • Sezamový olej (Sesamum indicum): Sezamový olej ovlivňuje náš krevní tlak a hladinu cukru. Je naprosto bezpečné aplikovat sezamový olej na zanícenou nebo zraněnou pokožku. Olej pomáhá zabránit bakteriálním infekcím, protože má protizánětlivé vlastnosti.
  • Extrakt z heřmánku (Chamomilla recutita): Heřmánek se osvědčuje při léčbě kožního podráždění a při jiných kožních problémech. Jedná se o kyselý esenciální olej s obsahem flavonoidů. Má vysoký obsah účinné látky azulen, která mu dodává sytě modrou barvu. Azulen není přítomen v čerstvé květině, ale je produkován během procesu, který má protizánětlivé, hojivé účinky na kůži.

Další ingredience: Deionizovaná voda, karbomer, cyklotetrasiloxan, cyklopentasiloxan, ethylhexylglycerin, glyceryl stearát, isopropyl palmitát, minerální olej, PEG-100 stearát, fenoxyethanol, propylenglykol, sodná sůl PCA, stearylalkohol, tetrasodium EDTA, tokoferyl acetát (Vit-E), Triethanolamin.

Zdroj: článek Léčba svrabu octem

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE MSM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den, nikde se nedočtu odkud je MSM, z čeho se vyrábí, nebo jak se dosáhne čistý MSM, prostě původ MSM
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

MSM je organická síra a obsahují ji aminokyseliny methionine a cysteine, které jsou běžně dostupné v přírodních potravinách, jako je maso a mléčná syrovátka. Prvotním zdrojem MSM jsou některé bakterie a řasy, které vypouštějí MSM do vzduchu. To se pak prostřednictvím deště dostane do půdy a odtud přes rostliny do potravního řetězce. Čisté MSM se extrahuje z biologických zdrojů pomocí náročné chemické technologie v domácích podmínkách neproveditné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co je msm

Recept na výrobu sirné masti ze Solfatanu

Jak zde bylo uvedeno, síra je účinná v boji proti svrabu s účinností až 97% s efektem trvalého odstranění nákazy. Sirná mast se používá v koncentraci 10 a 8 procent. Normálně je výdej sirné masti vázán na lékařský předpis.

Solfatan v sobě obsahuje 40 % koloidní síry. Koloidní síra má menší částice než přírodní síra, díky čemuž je účinnější. Ve zde uvedené studii [1] byla použita sirná mast s vazelínovým základem o síle 8 a 10 procent. Pro získání této koncentrace z výrobku Solfatan bude třeba smísit jeden díl Solfatanu se dvěma díly lékařské vazelíny. Tímto způsobem se dá sirná mast získat bez lékařského receptu.

Dávkování a použití

  • Tato sirná mast na svrab ze Solfatanu se nanáší na celé tělo od hlavy dolů a nechává se působit 24 hodin. Po této době následuje důkladná sprcha a po vysušení se nanese nová vrstva sirné masti a nechá se působit zase 24 hodin. Po uplynutí této doby se to celé ještě zopakuje na dalších 24 hodin. S tímto postupem se zcela jistě svrabu zbavíte a žádný živý nebo životaschopný roztoč na vás nezůstane.
  • Alternativní postup je nanést sirnou mast přes noc na dobu minimálně 12 hodin, potom se ráno umýt a další vrstvu masti nanést zase v ten den večer. To se opakuje po tři po sobě jdoucí dny.
  • Kratší intervaly nebo doba působení kratší než 3 dny povede k vyšším rizikům, že se roztoče nepodaří zcela vyhubit a ten znovu rozmnoží.

Upozornění

Před aplikací sirné masti sundejte všechny stříbrné šperky, abyste zabránili jejich zčernání vlivem působení síry.

Zdroj: článek Jak použít Solfatan na svrab bez předpisu?

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jak na testosteron v potravinách? Potravina, která nejvíce dokáže podpořit tvorbu testosteronu je sušený kořen rostliny Tribulus terrestris. Tribulus terrestris je rostlina rostoucí v mnoha tropických i mírných pásmech světa. Mnoho různých kultur ho používá mnoha způsoby. Například, Řekové používali Tribulus terrestris jako diuretikum a náladu zlepšující prostředek. Indiáni ho používali jako diuretikum, antiseptikum, a protizánětlivý lék. Číňane ho používali na různorodé účely k léčbě játer, ledvin, a kardiovaskulárních nemocí. V Bulharsku se užíval Tribulus terrestris jako sexuální stimulant a proti neplodnosti. V poslední době, ho začali používat také východní evropští atleti a síloví závodníci.
Tribulus terrestris dokáže zlepšit vylučování mužského pohlavního hormonu. Studie potvrzuji, že funguje velmi dobře, když se používá v kombinaci s DHEA a androstenedione. Tato kombinace zvýšila mužský pohlavní hormon v různé úrovni, ačkoliv, to dokáží DHEA nebo andro i bez Tribulusu. Takže spíše než testosteron prekurzor, vede Tribulus k výrobě luteinizing hormonu (LH). Když se zvedne hladina LH, zvedne se i přírodní vylučování mužského pohlavního hormonu. LH je hormon, který rovněž ovlivňuje sexuální aktivitu. Lze tedy pochopit proč je užívaný k zlepšení plodnosti a potence. Laboratorní studie na zvířatech prokázaly, že Tribulus terrestris zvyšuje množství spermatu i jeho pohyblivost během 30 dnů užívání. Proto je to dobrý doplněk pro muže ke zvětšení jejich sexuální aktivity.

K farmaceutickému použití tribulusu došlo poprvé v osmdesátých letech v Bulharsku v produktu Tribestan, který se používal k léčbě premenstruálního a postmenopauzálního syndromu u žen a andropauzálního syndromu u mužů. Tribestan byl testován u několika set osob, převážně žen, po dobu 12 let. Vynikající vlastnosti Tribestanu je, že zvyšuje citlivost hypothalamu k využití a regulaci mužských i ženských sexuálních steroidů jako androgenů a estrogenů.

Klinické testy neprokázaly toxicitu ani vedlejší účinky, a to ani při podání velmi vysokých dávek. S těmito vlastnostmi Tribestan rychle pronikl i do sportu jako povzbuzující přípravek a pro kombinaci se steroidy.


Dávkování extraktu Tribulus terrestris:

Pro starší 30let:
Na každých 20 kg váhy těla užít 500mg jednou až dvakrát denně .

Pro kulturisty:
Běžně se doporučuje brát 750 až 1.250 mg denně na 20 kg váhy těla, rozdělené mezi jídlo, spolu s 100 mg DHEA denně a spolu s 100 mg androstenedione denně, abyste dosáhli výsledků.

Pro zdravé jedince mladší 30-ti let suplementace pro zvyšování produkce testosteronu nemá význam, neboť v tomto věku je tvorba testosteronu dostatečně vysoká a nebyl by zde zntelný žádný účinek.

Je jedno jestli to berete na lačno nebo po jídle, hlavní je to dobře zapít.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Testosteron v potravinách

V čem je selen

Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.

Potraviny

Množství selenu (μg/kg)

Zelenina, luštěniny, ovoce

Brambory

4

Brokolice

23

Cibule

6

Česnek (čerstvý)

51 – 58

Česnek (sušený)

470

Čočka

27 – 80

Fazole

20 – 80

Hrách suchý

30 – 50

Hrách zelený

3 – 27

Hroznové víno

36

Hruška

77

Jablko

21

Kapusta

24

Květák

22

Okurky

15

Sója

28 – 50

Špenát

17

Zázvor

200

Zelí

14

Houby

Lesní houby

40 – 100

Žampiony

30

Pečivo, mouka, rýže

Bílé pečivo

21

Chléb bílý

14 – 21

Chléb žitný

15 – 18

Mouka pšeničná

25

Mouka žitná

12

Rýže

23 – 34

Těstoviny

38

Mléko, mléčné výrobky, vejce

Mléko plnotučné

8,5

Mléko polotučné

8

Sýry

39 – 41

Tvaroh

28

Vaječný bílek

80 – 108

Vaječný žloutek

280 – 440

Vejce slepičí

190 – 230

Maso, masné výrobky, vnitřnosti

Hovězí maso

30 – 80

Kachní maso

20

Krůtí maso

115

Kuřecí maso

129

Skopové maso

46

Vepřové maso

50 – 150

Uzeniny

25 – 80

Vnitřnosti

180 – 210

Játra

50 – 200

Ledviny

500 – 2 000

Ryby, mořské plody, mořské řasy

Mořské plody

350

Mořské řasy

590

Konzervované ryby

390

Marinované ryby

680

Mořské ryby

288

Sladkovodní ryby

240

Uzené ryby

260

Ořechy

Ořechy

190

Para ořechy

2 000

Sladkosti

Hořká čokoláda

50

Mléčná čokoláda

14

Zdroj: článek Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Křemík získáváme z potravy ve formě křemičitanů (solí křemíku). Ty jsou obsaženy především v minerálních vodách, v pivu, kuřecí kůži, celozrnných potravinách a v kořenové zelenině. Při dlouhodobém nedostatečném příjmu křemíku skutečně můžeme pozorovat zvýšenou lomivost nehtů a vlasů. Naopak přehnané monžství křemíku zase způsobuje tvorbu močových kamenů. Nejlépe křemík doplníme pomocí potravních doplňků, u kterých se dá přesně určit jejich dávkování. Optimální denní příjem křemíku se pohybuje v rozmezí 20-40 mg.

Zdroj: příběh Křemík v potravinách

Je lepší sírová mast, nebo mýdlo?

Síra se používá v masťovém základu a je na svrab účinná. U dospělého pacienta se používá 10–20% sirná vazelína, zatímco u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1x denně tři po sobě následující dny.

Aby byla léčba úspěšná, je nutné dodržovat zásady zevní léčby. Mast se má stejnoměrně vtírat do kůže po koupeli na celé tělo, po koupeli je však nezbytné tělo důkladně osušit. Na osobní hygienu lze použít i sírové mýdlo SulfaDerm. Každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 °C, žehlit a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní.

Mast je v tomto případě léčebným prostředkem, kdežto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. U těhotných, kojících matek a dětí je sirná mast lékem první volby, konkrétně precipitovaná síra ve vazelíně. 5% permetrin se může použít u dětí od dvou měsíců věku.

Zdroj: článek Sírové mýdlo na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: příběh Rutin v potravinách

Účinky

Sírové mýdlo zbavuje pleť nečistot, hloubkově čistí, pokožka zůstává přirozeně jemná. Tvorba kožního mazu je omezena díky obsažené síře, pleťové póry jsou uvolňovány a vyčištěny, tvorba komedonů je snižována. U svrabu je toto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. Léčebným prostředkem je sírová mast.

Síra je nejstarším a dosud nejefektivnějším, dobře aplikovatelným, bezpečným a levným prostředkem k léčbě svrabu. Má účinky antiparazitární, antibakteriální, antimikrobiální, keratolytické, antiseboroické a mírně hyperemizující. K terapii svrabu se využívá sulphur praecipitatum (precipitovaná síra). Ta účinkuje pouze v dobře zvoleném masťovém základu (například vazelína, měkký žlutý parafin, vepřové sádlo).

Po aplikaci síry na kůži se vyvíjí sirovodík. U dospělých se volí 10–20% koncentrace, u větších dětí až 5%, u malých dětí 2,5%, která se nepřekračuje. Dosud nebyla hlášena rezistence na tuto terapii.

Zdroj: článek Sírové mýdlo na svrab

Sirná mast na svrab

Mastí se natře na 24 hodin celé tělo a tento postup se opakuje 3x během 3 dnů. Poté se teprve pacient vykoupe. Zde se využívá keratolytického, antibakteriálního a antimykotického účinku síry. Pokud je síra v přípravku ve vyšší koncentraci, může u citlivých pacientů podráždit kůži. Léčba bez receptu.

Sirnou mast si můžete vyrobit i sami doma. Smícháte práškovou síru s lékařskou vazelínou nebo s kvalitním olivovým olejem tak, aby vznikla pasta. Vzniklou pastu nanesete na celé tělo a necháte působit po dobu 24 hodin, poté proces opakuje ještě 2x a nakonec smyjete.

Zdroj: článek Prášková síra

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Sirná kúra u svrabu

Síra se používá v mastném základu: pro dospělého pacienta je vhodná 10–20% sirná vazelína, u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1x za 24 hodin, a to tři po sobě následující dny. Aby byla léčba úspěšná a výsledky a účinnost co nejlepší, je nutné dodržovat následující zásady zevní léčby: preparát se má po koupeli stejnoměrně vtírat do důkladně osušené kůže celého těla; každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, které se musí následně vyprat při teplotě minimálně 60 °C, vyžehlit a 3 dny nepoužívat; ostatní prádlo či obuv pak nepoužívat alespoň 5 dní.

Zdroj: článek Prášková síra

Shrnutí

  1. Síra (18 procent) začleněná do sapo mollis je při léčbě svrabu účinnější než masti ze síry, protože mýdlo se snadno aplikuje a to usnadňuje jeho správné použití.
  2. Při použití tohoto přípravku se prakticky vůbec nevyskytuje sírová dermatitida.
  3. Mýdlo se sírou je užitečné tam, kde je prospěšná síra na velkých plochách těla a jako profylaxe některých parazitů.

Zdroj: článek Sírové mýdlo na svrab

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potravinách (ryby a korýši, čerstvé a konzervované) a zelenina (luštěniny)

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardele 411
  • Sardinky 345
  • Losos 120
  • Makrela 194
  • Clams 136
  • Oliheň 35

Konzervované mořské plody

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardinky 399
  • Sleď 378
  • Sardele 321
  • Makrela 246
  • Krevety 234
  • Tuňák 142
  • Ústřice 107
  • Losos 120
  • Škeble 62

Sušené luštěniny

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Hrášek 230
  • Čočka 222
  • Velké severní fazole 213
  • Malé bílé fazole 202
  • Hrách 195
  • Pinto fazole 171
  • Červená fazole 162
  • Dětské lima fazole 144
  • Garbanza fazole 56

Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.

Obsah purinů v alkoholických nápojích (pivo)

Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)

  • Tradiční britské pivo 20,3–27,5
  • Guinness pivo 23,8
  • Ležák 17,7
  • Domácí pivo 3,9
  • Jablečný mošt 0,4

Obsah purinů v koření a doplňcích

Potraviny Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Grilovací omáčka 14,9
  • Miláček 68,7
  • Ústřicová omáčka 134,4
  • Rýžové otruby 100,2
  • Sójová omáčka, tmavá barva 45,2
  • Sójová omáčka, světlá barva 55,3
  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Spirulina 1 076,8

Doplňky a obsah purinů

Doplněk Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Výrobek z pivních kvasnic 1 206,2
  • Chlorella 3 182,7
  • Chondroitin a pivní kvasnice 186,1
  • Mateří kašička 403,4
  • Sójový izoflavon 6,9
  • Spirulina 1 076,8

Zdroj: článek Puriny tabulka

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Pohanková mouka

35,1

40,8

0

0

75,9

89,1

Nízká

Rýže (loupaná)

10,8

15,1

0

0

25,9

30,3

Velmi nízká

Rýže (neloupaná)

16,2

21,2

0

0

37,4

43,7

Velmi nízká

Boby a ořechy

Arašídy

18,9

28,6

0

1,6

49,1

57,1

Velmi nízká

Bob obecný

14,1

19,9

1,3

0,2

35,5

41,5

Velmi nízká

Mandle

13,6

13,8

2,3

1,7

31,4

37,0

Velmi nízká

Sušená fazole Azuki

33,8

43,8

0

0

77,6

90,8

Nízká

Zelený hrách

9,8

12,1

0

NU

18,8

21,9

Velmi nízká

Sója

Fermentovaná sója

40,5

51,4

6,8

15,2

113,9

132,8

Mírná

Lyofilizované tofu

120,4

168,3

0,6

3,7

293,1

342,0

Vysoká

Okara (drť ze sójových bobů)

15,0

24,0

4,5

5,0

48,6

56,6

Velmi nízká

Sójové boby (sušené)

74,3

98,2

0

0

172,5

201,7

Mírná

Sójové mléko

7,7

11,7

2,5

0

22,0

25,8

Velmi nízká

Tofu (hluboce smažené)

20,3

32,4

0,5

1,2

54,4

63,2

Nízká

Tofu (kinu)

7,6

11,2

0,5

0,7

20,0

23,3

Velmi nízká

Tofu (Momen, 3 minuty vařené)

13,1

8,8

0

0

21,9

26

Velmi nízká

Tofu (Momen, chlazené)

14,0

16,7

0,4

0

31,1

36,5

Velmi nízká

Zelená sója

20,8

27,2

0

0

47,9

56,1

Velmi nízká

Sušené mořské řasy

Hijiki

31,1

76,5

25,1

0

132,8

154,9

Mírná

Kombu

18,0

21,8

4,7

1,9

46,4

54,5

Velmi nízká

Mozuku

5,6

9,4

0,5

0

15,4

18,0

Velmi nízká

Nori

216,0

299,2

73,3

3,2

591,7

695,6

Velmi vysoká

Wakame

67,7

148,1

46,6

0

262,4

306,5

Vysoká

Vejce

Slepičí vejce

0

NU

0

0

0

Velmi nízká

Křepelčí vejce

0

NU

0

NU

0

Velmi nízká

Mléčné výrobky

Jogurt

1,4

2,1

1,5

0,2

5,2

6,2

Velmi nízká

Mléko

0

0

0

0

0

0

Velmi nízká

Strouhaný sýr

8,2

4,2

NU

0,6

12,9

15,4

Velmi nízká

Sýr

2,7

3,0

0

0

5,7

6,7

Velmi nízká

Houby (japonské)

Bílá aragekikurage

2,3

4,1

0,4

0,1

6,9

8,0

Velmi nízká

Bílá hiratake

27,0

32,8

2,6

4,3

66,7

78,1

Nízká

Bunami

12,2

12,3

3,2

3,0

30,8

36,2

Velmi nízká

Bunashimeji

9,4

8,0

1,1

2,3

20,8

24,6

Velmi nízká

Enokidake

29,7

19,6

0

0

49,4

58,8

Velmi nízká

Eringi

5,0

5,3

0,7

2,4

13,4

15,7

Velmi nízká

Hatakeshimeji

9,1

5,7

0,7

0,5

16,0

19,1

Velmi nízká

Hiratake

74,3

68,0

0

0

142,3

168,1

Mírná

Houževnatec jedlý č. 15 – syrový

5,5

7,6

0,5

2,1

15,6

18,2

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 240 - syrový

10,6

11,0

4,5

0

26,1

31,0

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 697 - syrový

9,9

12,5

6,1

1,0

29,5

34,9

Velmi nízká

Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)

202,7

167,7

0

9,1

379,5

448,8

Velmi vysoká

Houževnatec jedlý - syrový

8,3

10,0

1,6

0,9

20,8

24,4

Velmi nízká

Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)

132,5

97,8

11,5

0,5

242,3

288,4

Vysoká

Maitake

47,4

38,9

7,9

4,4

98,5

116,7

Nízká

Šupinovka nameko

14,9

13,6

NU

0

28,5

33,6

Velmi nízká

Tsukuritake

28,4

21,2

0

0

49,5

58,8

Velmi nízká

Usu-hiratake

16,8

15,7

1,9

3,5

37,9

44,6

Velmi nízká

Yamabushitake

12,1

20,7

0,7

0

33,5

38,9

Velmi nízká

Yanagimatsutake

66,1

11,9

4,9

3,3

26,2

30,5

Velmi nízká

Židovské ucho (sušené)

54,8

93,0

7,9

0

155,7

181,4

Mírná

Ovoce

Banán

1,2

1,7

0,1

0

3,0

3,5

Velmi nízká

Jahoda

0,5

1,2

0,5

0

2,1

2,4

Velmi nízká

Zelenina

Avokádo

10,6

7,5

0,3

0

18,4

21,8

Velmi nízká

Balsam hruška (goya)

3,5

4,3

1,1

1,0

9,9

11,6 

Velmi nízká

Bambusové výhonky (vrchní část)

24,8

35,2

2,8

0,6

63,3

74,0

Nízká

Bambusové výhonky (spodní část)

12,8

17,0

0,7

0,4

30,8

36,1

Velmi nízká

Bílá ředkev (klíčky)

33,9

29,4

6,4

3,5

73,2

86,6

Nízká

Brambor

2,1

4,2

0,2

0

6,5

7,5

Velmi nízká

Brokolice

25,1

33,9

5,7

5,3

70,0

81,8

Nízká

Brokolicové klíčky

59,5

57,2

8,1

4,8

129,6

153,0

Mírná

Cibule

1,0

1,1

0,1

0

2,3

2,7

Velmi nízká

Cuketa

5,0

6,3

1,0

0,8

13,1

15,3

Velmi nízká

Česnek

6,0

6,9

3,4

0,7

17,0

20,1

Velmi nízká

Česnek (pažitka)

9,4

8,5

1,4

0,1

19,4

23,0

Velmi nízká

Čínské zelí

2,6

2,9

1,2

0,3

7,0

8,2

Velmi nízká

Fazolové klíčky

14,1

14,2

3,2

3,5

35,0

41,2

Velmi nízká

Cherry rajče

1,6

1,5

0

0

3,1

3,7

Velmi nízká

Chřest (horní část)

20,7

30,5

3,8

0,3

55,3

64,7

Nízká

Chřest (nižší část)

3,6

4,8

1,7

0,1

10,2

12,0

Velmi nízká

Japonská dýně

23,2

29,1

1,9

2,5

56,6

66,3

Nízká

Japonský pór

12,0

26,8

2,6

0

41,4

48,0

Velmi nízká

Japonský zázvor

3,1

3,5

0,7

0,4

7,8

9,2

Velmi nízká

Klíčky (s fazolkami)

28,1

28,2

0

1,1

57,3

67,4

Nízká

Komatsuna (list)

4,2

6,3

0

0

10,6

12,3

Velmi nízká

Komatsuna (mladý list)

13,0

24,7

0

1,4

39,0

45,1

Velmi nízká

Kukuřice

4,7

6,9

0,1

0,1

11,7

13,7

Velmi nízká

Květák

27,0

30,2

NU

0

57,2

67,2

Nízká

Lilek

11,0

31,6

6,6

1,6

50,7

58,7

Mírná

Mrkev

0,7

1,4

0

0

2,2

2,5

Velmi nízká

Okurka

4,2

5,0

0,1

0,1

9,4

11,1

Velmi nízká

Perilla (listy)

19,1

19,1

3,1

0,2

41,4

49,0

Velmi nízká

Petržel

121,5

135,1

32,3

0

288,9

341,3

Vysoká

Sladká brambora

6,7

7,3

2,4

0,6

17,0

20,1

Velmi nízká

Špenát (list)

29,8

13,8

0

7,7

51,4

61,0

Nízká

Špenát (mladý list)

83,5

88,3

0

0

171,8

202,1

Mírná

Zázvor

0,4

1,4

0

0,5

2,3

2,5

Velmi nízká

Zelený pepř

15,9

35,5

7,0

10,7

69,2

79,8

Nízká

Zelí

1,3

1,7

0,2

0

3,2

3,8

Velmi nízká

Maso

Hovězí (clod)

18,9

9,1

65,3

10,6

104,0

126,1

Mírná

Hovězí (holeň)

17,6

13,6

58,5

16,7

106,4

127,8

Mírná

Hovězí (hrudí)

13,5

7,6

49,0

9,1

79,2

95,8

Nízká

Hovězí (játra)

86,5

83,1

NU

50,2

219,8

255,5

Vysoká

Hovězí (jazyk)

24,3

12,1

44,9

9,1

90,4

109,3

Nízká

Hovězí (krk)

18,9

13,6

54,4

13,7

100,6

121,0

Mírná

Hovězí (ledviny)

67,6

63,5

8,2

35,0

174,2

203,4

Mírná

Hovězí (plecená svíčková)

16,2

9,1

55,8

9,1

90,2

109,3

Nízká

Hovězí (Ribloin)

13,5

7,6

39,5

13,7

74,2

89,1

Nízká

Hovězí (srdce)

45,9

27,2

96,6

15,2

185,0

223,6

Mírná

Hovězí (svíčková)

16,2

9,1

64,0

9,1

98,4

119,4

Nízká

Hovězí (tlusté střevo)

27,1

38,6

15,2

7,3

88,0

103,3

Nízká

Hovězí (vrchní šál)

18,9

10,6

72,1

9,1

110,8

134,5

Mírná

Hovězí (vrchní šál) - syrové

20,3

15,1

77,3

22,5

135,2

162,4

Mírná

Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené

27,1

15,8

87,2

13,3

143,5

173,8

Mírná

Hovězí (žaludek)

28,4

21,2

17,7

16,7

83,9

99,2

Nízká

Hovězí (žebra)

14,9

9,1

36,7

16,7

77,4

92,5

Nízká

Koňské maso

10,0

10,0

77,8

15,2

113,1

136,5

Mírná

Kuřecí (bílé maso)

27,0

16,6

110,2

0

153,9

188,3

Mírná

Kuřecí (játra)

121,6

151,1

NU

39,5

312,2

363,1

Velmi vysoká

Kuřecí (křídlo)

28,4

16,6

92,5

0

137,5

168,1

Mírná

Kuřecí (kůže)

48,6

43,8

27,2

NU

119,7

142,9

Mírná

Kuřecí (noha)

27,0

19,6

76,2

0

122,9

149,6

Mírná

Kuřecí (prsa)

20,5

21,4

98,4

1,0

141,2

171,8

Mírná

Kuřecí (srdce)

31,3

36,1

52,6

5,4

125,4

150,0

Mírná

Kuřecí (stehno)

17,0

21,9

23,2

6,7

68,8

81,6

Nízká

Kuřecí (žaludek)

45,9

51,4

39,5

6,1

142,9

169,8

Mírná

Skopové maso

17,6

10,6

68,1

NU

96,2

117,7

Nízká

Velrybí maso

18,9

12,1

80,3

NU

11,3

136,2

Mírná

Velrybí maso z ocasu

13,5

6,0

68,1

NU

87,6

107,6

Nízká

Vepřové (hřebínek)

13,5

10,6

51,7

0

75,8

92,5

Nízká

Vepřové (játra)

81,1

102,7

34,0

66,9

284,8

331,2

Vysoká

Vepřové (jazyk)

24,3

21,2

58,5

0

104,0

126,1

Mírná

Vepřové (koleno)

21,6

16,6

69,4

0

107,6

131,1

Mírná

Vepřové (krk)

14,9

12,1

43,6

0

70,5

85,7

Nízká

Vepřové (kýta)

20,3

15,1

77,6

0

113,0

137,8

Mírná

Vepřové (ledviny)

64,8

77,1

53,1

0

195,0

232,0

Mírná

Vepřové (plecená svíčková)

18,9

13,6

62,6

0

95,1

116,0

Nízká

Vepřové (rameno)

16,2

12,1

53,1

0

81,4

99,2

Nízká

Vepřové (srdce)

39,2

24,2

55,8

0

119,2

144,6

Mírná

Vepřové (svíčková)

17,6

12,1

61,2

0

90,9

110,9

Nízká

Vepřové (žebra)

16,2

10,6

64,0

0

90,8

110,9

Nízká

Zpracované maso

Francouzská klobása

8,1

7,6

32,7

1,5

49,8

60,5

Velmi nízká

Hovězí v konzervě

8,1

6,0

31,3

1,5

47,0

57,2

Velmi nízká

Játrová paštika

25,7

30,2

15,0

9,1

80,0

94,1

Nízká

Lisovaná šunka

8,1

4,5

51,7

0

64,4

79,0

Nízká

Prosciutto

23,4

22,8

92,1

0

138,3

168,2

Mírná

Salám

16,2

13,6

83,0

7,6

120,4

146,2

Mírná

Slanina

12,2

6,0

43,6

NU

61,8

75,6

Nízká

Vykostěná šunka

10,8

7,6

55,8

0

74,2

90,8

Nízká

Vinná klobása

6,8

6,0

32,7

NU

45,5

55,5

Velmi nízká

Ryba

Aju

17,6

25,7

89,8

0

133,1

161,4

Mírná

Arabesce greenling

18,9

34,0

94,7

2,4

150,0

181,

Mírná

Barakuda

13,5

24,2

110,2

NU

147,9

179,9

Mírná

Halibut křížený

17,6

15,1

100,7

0

133,4

163,1

Mírná

Japonský mořský vlk

13,5

12,1

93,9

0

119,5

146,2

Mírná

Japonský úhoř

13,5

24,2

54,4

NU

92,1

110,9

Nízká

Kapr obecný

16,2

12,1

74,9

NU

103,2

126,1

Mírná

Kranas Dumerilův

18,9

12,1

89,8

0

120,8

147,9

Mírná

Letající ryba

13,5

22,7

118,4

0

154,6

188,3

Mírná

Losos

17,6

10,6

91,2

0

119,3

146,2

Mírná

Makrela

13,5

10,6

98,0

0

122,1

149,6

Mírná

Mořský ďas (játra upravená na páře)

158,2

211,4

26,6

3,1

399,2

468,2

Velmi vysoká

Mořský ďas (syrová játra)

38,2

55,6

6,0

4,4

104,3

121,8

Mírná

Mořský ďas (maso)

17,5

19,5

32,6

0,5

70,0

84,2

Nízká

Pstruh duhový

25,7

55,9

99,4

NU

180,9

216,8

Mírná

Sardinka

17,6

105,8

87,1

NU

210./,4

247,1

Vysoká

Španělská makrela

12,2

6,0

121,1

NU

139,3

171,5

Mírná

Tuňák

17,6

10,6

129,3

0

157,4

193,3

Mírná

Žlutý pruhovaný platýs

14,9

28,7

69,4

0

113,0

136,2

Mírná

Části ryb, plody moře, měkkýši

Běžná orientální škeble

45,9

24,2

5,4

28,9

104,5

122,7

Mírná

Červený královský krab

56,7

19,6

9,5

13,7

99,6

119,4

Nízká

Drcená oliheň (sušená)

24,9

20,6

47,9

1,0

94,4

114,2

Nízká

Chobotnice

21,6

18,1

36,7

60,8

137,3

159,7

Mírná

Chobotnice (orgány)

29,1

42,0

4,8

4,0

79,8

93,1

Nízká

Humr

31,1

9,8

61,2

0,1

102,1

125,2

Mírná

Japonská lastura

63,6

6,6

5,3

1,0

76,5

94,2

Nízká

Japonská létající oliheň

47,3

21,2

80,3

38,0

186,8

223,6

Mírná

Jikry krevet

75,0

53,0

34,5

0

162,5

194,9

Mírná

Jikry létající ryby

9,9

14,5

41,4

2,1

67,8

81,8

Nízká

Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)

21,3

47,7

20,4

2,2

91,5

107,1

Nízká

Jikry lososa (Ikura)

0

0

2,5

1,1

3,7

4,4

Velmi nízká

Jikry sleďů

6,8

15,1

0

0

21,9

25,2

Velmi nízká

Jikry tresek (Tarako)

35,1

66,5

19,1

NU

120,7

141,2

Mírná

Jikry tresek (marinované Mentaiko)

32,9

81,0

36,9

8,6

159,3

186,3

Mírná

Kaviár

7,5

46,1

39,4

1,7

94,7

111,1

Nízká

Krab

42,5

105,8

3,9

0

152,2

175,4

Mírná

Krevety (kuruma)

58,1

15,1

87,1

35,0

195,3

235,3

Mírná

Krevety

8,3

16,4

28,7

0

53,4

64,0

Nízká

Mlíčí (striped pigfish)

67,0

211,5

19,4

7,7

305,5

351,1

Velmi vysoká

Mořský ježek

40,0

65,7

22,5

9,1

137,3

160,7

Mírná

Oliheň

51,4

57,6

15,6

3,4

128,1

151,2

Mírná

Orientální krevety

40,5

12,1

103,4

117,1

273,2

321,1

Vysoká

Sakura krevety (sušené)

83,9

124,0

512,2

29,0

749,1

907,0

Velmi vysoká

Shiba krevety

43,2

16,6

84,8

NU

144,2

176,5

Mírná

Sněžný krab

75,7

13,6

0

47,2

136,4

161,4

Mírná

Škeble

63,5

39,3

12,2

30,4

145,5

171,5

Mírná

Ústřice

55,4

34,8

12,2

82,1

184,5

213,5

Mírná

Rybí produkty, sušené ryby

Hanpen

1,6

3,3

7,4

0,2

12,5

15,0

Velmi nízká

Chikuwa

14,9

15,1

17,7

0

47,7

57,2

Velmi nízká

Kamaško

9,5

6,0

10,9

0

26,4

31,9

Velmi nízká

Katsuobushi (sušený tuňák)

51,3

78,6

363,4

0

493,3

600,1

Velmi vysoká

Makrela (sušená)

14,9

119,4

11,6

NU

245,8

289,1

Vysoká

Narutomaki

8,1

12,1

12,2

0

32,4

38,7

Velmi nízká

Niboshi (sušené malé sardinky)

133,7

355,1

257,2

0

746,1

879,2

Velmi vysoká

Rybí konzerva: losos

24,3

37,8

70,8

0

132,9

159,7

Mírná

Rybí konzerva: tuňák

14,9

13,6

88,5

0

116,9

142,9

Mírná

Rybí klobása

6,8

9,1

6,8

0

22,6

26,9

Velmi nízká

Rybí koule

12,2

24,2

31,3

0

67,6

80,7

Nízká

Sardel (sušený)

258,3

464,6

381,8

4,0

1 108,6

1 314,2

Velmi vysoká

Sardinka (polosušená)

20,3

157,1

125,2

3,0

305,7

358,1

Velmi vysoká

Sasakamaboko

14,9

16,6

16,3

0

47,8

57,2

Velmi nízká

Satsuma age

6,8

10,6

4,1

0

21,4

25,2

Velmi nízká

Japonské občerstvení

Japonské nudle Ramen

7,5

6,8

0

7,3

21,6

25,0

Velmi nízká

Japonské nudle Ramen do polévky

4,7

9,9,

16,5

1,5

32,7

39,0

Velmi nízká

Smažená rýže

0

4,3

4,2

5,7

14,1

16,2

Velmi nízká

Koření

Grilovací omáčka

0,1

0

14,6

0,2

14,9

18,4

Velmi nízká

Med

0,7

0,1

0

0

0,9

1,1

Velmi nízká

Mirin

0

0,2

0,5

0,5

1,2

1,4

Velmi nízká

Nam pla

0

0,8

82,0

10,3

93,1

113,6

Nízká

Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)

5,6

12,5

28,4

0,6

47,1

56,6

Velmi nízká

Polévka v prášku (Consommé)

18,3

82,9

72,8

5,8

179,8

211,3

Mírná

Polévka v prášku

(Čínská polévka)

15,4

17,3

141,1

12,2

185,9

226,1

Mírná

Polévka v prášku (Matsutake)

5,7

112,8

113,7

1,2

233,4

274,4

Vysoká

Polévka v prášku (Potage)

8,1

6,6

21,1

1,8

37,6

45,5

Velmi nízká

Prášek na smažení

10,6

21,8

31,9

4,4

68,7

81,8

Nízká

Práškový vývar (Umami)

6,8

19,5

657,0

1,5

684,8

843,3

Velmi vysoká

Rýžové otruby

36,1

57,2

6,0

0,9

100,2

116,9

Mírná

Sójová omáčka (světlá)

0,7

5,0

28,5

21,0

55,3

64,9

Nízká

Sójová omáčka (tmavá)

0

2,5

33,7

9,0

45,2

54,3

Velmi nízká

Ústřicová omáčka

12,9

23,1

87,1

11,3

134,4

161,8

Mírná

Doplňky potravin

DNA/RNA

12 706,9

8 247,7

452,1

86,9

21 493,6

25 640,8

Velmi vysoká

Glukosamin

7,9

1,3

2,6

0

11,8

14,4

Velmi nízká

Chitin, chitosan

0,3

0,3

0

0

0,6

0,7

Velmi nízká

Chlorella

1 528,0

1 612,0

42,7

0

3 182,7

3 747,3

Velmi vysoká

Chondroitin a pivní kvasnice

54,5

60,2

65,0

6,3

186,1

222,1

Mírná

Kolagen

0,4

1,2

1,3

0

2,9

3,4

Velmi nízká

Mateří kašička

322,2

50,9

25,1

5,3

403,4

494,3

Velmi vysoká

Pivní kvasnice

1 646,0

1 203,9

100,1

45,7

2 995,7

3 561,5

Velmi vysoká

Polysacharid

6,7

15,1

26,8

9,5

58,1

68,7

Nízká

Sójový isoflavon

1,9

4,9

0

0

6,9

7,9

Velmi nízká

Spireina

515,8

536,2

20,9

3,9

1 076,8

1 268,5

Velmi vysoká

Šťávy z nukleových kyselin

2,8

4,3

0,1

1,1

8,3

9,6

Velmi nízká

Zeleninový prášek z kapusty

12,9

27,3

0

0

40,2

46,4

Velmi nízká

Zeleninový prášek z ječmene

30,7

57,1

0

0,7

88,5

102,5

Nízká

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Které potraviny obsahují rutin?

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.


Zdroj: článek Rutin v potravinách

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: článek Kolagen, lék proti stárnutí

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


síra v potravinach
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
sira ve vodě jak odstranit siru z vody
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.