Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SIRUP ZE SMRKOVÉHO JEHLIČÍ

Med ze smrkového jehličí

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť.

Účinky

Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci.

Recept

Ingredience: 1 kg mladých smrkových výhonků, 3 celé citrony (chemicky neošetřené – bio), 1,5 l vody, 1,5 až 2 kg cukru

Postup: Ještě měkké a křehké smrkové výhonky opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citrony pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 –30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme – odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic.

Dávkování

Používá se například do čaje. Výhonky se dají naložit i do alkoholu, čímž získáte účinnou tinkturu užívanou například na revmatické klouby.

Cena

Koupit smrkový med je obtížné. Můžete si jej vyrobit sami.

Zdroj: Sirup z jehličí

Diskuze: desetidenní očista těla javorový sirup

V lékárnách ani v prodejnách zdravé výživy se mi zatím nepodařilo zakoupit javorový sirup GRADE B.Lze tento sirup nahradit běžnými sirupy jako je např.jitrocelový sirup dr.Mu"ller?

Zdroj: diskuze Desetidenní očista těla javorový sirup
Počet odpovědí: 1

Prodej smrkového medu

Rozdíl mezi medem a sirupem ze smrkových výhonků není, co se týče účinnosti na lidské zdraví, žádný. Sirup má však kratší trvanlivost. Ovšem když budete postupovat dle popsaných receptů a postupů nemělo by dojít ke zkažení. Prodej smrkového medu komerčně je obtížný. Lze jej koupit na farmářských trzích nebo od soukromníků například zde.

A jaké zkušenosti máte vy? Podělte se s námi o své poznatky!

Zdroj: Smrkový med

Diskuze: Re: Re: desetidenní očista těla javorový sirup

Já javorový sirup kupuji zde - e-sunfood.cz/citadel… a za mě spokojenost :) Myslím, že je lepší, než nějaká napodobenina ze supermarketu.

Zdroj: diskuze Desetidenní očista těla javorový sirup
Počet odpovědí: 1

Sirup z jedlových výhonků

Účinky

Domácí sirup z jedlových výhonků dokáže zahnat obtížný kašel a pomáhá při bolestech v krku.

Recept

Ingredience: 5 lžic citronové šťávy 500 g jedlových výhonků, 700 g krupicového písku

Postup: Jedlové výhonky lehce propláchněte vodou. Do sklenice dejte vrstvu výhonků, vrstvu cukru a postup opakujte. Zakápněte citronovou šťávou. Sklenici uzavřete a nechte na okně na parapetu. Sirup, který vznikne, přefiltrujte a nalijte do sklenice s uzávěrem. Proces trvá cca 3 týdny.

Dávkování

Denně lze užívat 2–3 lžičky sirupu.

Cena

Jedlový sirup se nedá koupit, ale dostupný je jedlový olej.

Zdroj: Sirup z jehličí

Diskuze: Re: desetidenní očista těla javorový sirup

Tady je cena a seznam obchodů, kde mají javorový sirup Grade B: www.zbozi.cz/?q=javo…
Pravý javorový sirup je speciální druh přírodních cukrů a není dobré ho čímkoliv nahrazovat, protože náhrada nikdy nebude jako pravý javorový sirup.

Zdroj: diskuze Desetidenní očista těla javorový sirup
Počet odpovědí: 1

Mladé výhonky jehličnanů

Lidové léčitelství zná velmi dobře zdravotní účinky mladých větviček, šišek a pryskyřice. Všechny obsahují terpentýnovou silici, která rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Použitím pryskyřice na kůži se podporuje prokrvení. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.

Mladé smrkové výhonky a šišky se sbírají v dubnu až květnu. Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají i při léčebných koupelích, přičemž pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.

Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí. Aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, ale výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Diskuze: Re: javorový sirup a jedlá soda

Javorový sirup je potřeba zahřát a za tepla vmíchávat sodu

Zdroj: diskuze Javorový sirup a jedlá soda
Počet odpovědí: 2

Sirup ze smrkových výhonků

Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.

Účinky

Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.

Recept za studena I

Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice

Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.

TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.

Recept II

Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody

Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.

TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťovou tečkou ke zvěřině nebo zvěřinovým paštikám. Sirupjehličí slouží i jako základ domácích limonád nebo pečeného čaje.

Dávkování

Sirup se přidává do čaje při kašli a nachlazení nebo se užívá 1 lžička denně pro posílení organismu a imunity.

Cena

Smrkový sirup si můžete koupit již připravený v obchodech se zdravou výživou nebo přes internet, a to zde.

Zdroj: Sirup z jehličí

Diskuze: sirup ze smrkových větviček recenze

Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup ze smrkových větviček a zkvasil se mi. Nevíte, proč se to stalo? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Sirup ze smrkových větviček recenze
Počet odpovědí: 1

Léčivé účinky

V lidovém léčitelství je velmi dobře známa léčivá síla mladých větviček, pryskyřice a šišek, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují rovněž velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbírejte k léčbě v dubnu až květnu.

Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají též při léčebných koupelích, pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!

Smrkové výhonky je možné použít na ovonění a nasáknutí jejich síly a zdraví do extra panenského olivového oleje, kterým pak ozvláštníte jakékoli gurmánské jídlo.

Postup: 4 hrnky olivového oleje zahřejte na teplotu zhruba 50 °C a nalijte do sklenice. Přidejte 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků. Uzavřete víčkem a dejte do lednice na 2 týdny. Výsledek je báječný a olej voní jako kořeněná bylinková zálivka, kterou lze použít do salátů, na chleba, na výrobu domácí majonézy a podobně.

Účinky rostliny:

  • rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání;
  • působí na revma, revmatismus, revmatoidní artritidu;
  • zmírňuje bolesti svalů i končetin;
  • léčí záněty šlach, šlachové pochvy (tendovaginitida);
  • je zdrojem vitamínu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.

Zdroj: Smrkové výhonky

Diskuze: Re: sirup ze smrkových větviček recenze

Nevíme, jak jste sirup dělala. Já dostatečně prosypávám ml.smrkové výhonky cukrem krupicí v průhl. lahvi, mám na parapetu na přímém jižním slunci. Nikdy mi nekvasil.

Zdroj: diskuze Sirup ze smrkových větviček recenze
Počet odpovědí: 1

Smrkové výhonky ve slivovici

Postup, účinky, recept a dávkování se shodují s výše uvedeným receptem, jen s tím rozdílem, že místo 80% alkoholu, lihu, je použita domácí slivovice.

Takto vyrobená domácí medicína se koupit nedá. Pokud si ji sami vytvoříte, tak vězte, že je jako prevence velmi účinná.

Zdroj: Sirup z jehličí

Diskuze: sirup z pampeliškoveho kořene koupit

dobry večer mam zajem si odvas koupit sirup z papeliškoveho kořene děkuji

Zdroj: diskuze Sirup z pampeliškoveho kořene koupit
Počet odpovědí: 0

Kde se dá javorový sirup koupit

Pokud neustále spěcháte, stále jste ve shonu, těžko si uděláte čas na tak složitou proceduru, jako je výroba javorového sirupu, je nejjednodušším způsobem si ho prostě koupit. Javorový sirup můžete zakoupit například zde: Javorový sirup cena.

Javorový sirup má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje i vitamín skupiny B, železo, vápník a jiné stopové prvky důležité pro správný chod organismu. Také je vhodný jako prevence rakoviny. Zkrátka, používáním javorového sirupu rozhodně neprohloupíte.

Zdroj: Javorový sirup

Diskuze: Re: Re: Re: Re: šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Je možné tez pít jako limonádu, i když jsme zdraví?

Můžu dětem jetel y sirup dávat aspoň 3x denně jako prevenci?

Moc dekuji

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání
Počet odpovědí: 1

Recept na sirup z rýmovníku bez cukru

Při výrobě sirupu z rýmovníku slouží cukr jako konzervant, má tam tedy svůj smysl. Dá se místo něho použít špetka soli, která by měla vytáhnout případnou sladkost. Pokud se rozhodnete cukr do sirupu nedávat, musíte počítat s tím, že sirup dlouho nevydrží. Jinak je možné sirup dosladit třeba medem, nebo jinými druhy cukru.

Zdroj: Rýmovník pro děti

Diskuze: zazvor pro deti

Ahoj potrebuju poradit muze rok a pul stare dite zazvorovy sirup nebo caj ze zazvoru

Zdroj: diskuze Zazvor pro deti
Počet odpovědí: 1

Dávkování

Dávkování tohoto sirupu není přesně stanovené. Sirup je totiž možné užívat nejen při dýchacích onemocnění, ale je vhodný i jako prevence před různými nemocemi. Stejně tak může ale posloužit i jako dochucovadlo (například do kaší, jogurtů, nápojů) atd.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Diskuze: smrkové vyhonky

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevadí když na med ze smrku vaříme nejen mladé výhonky, ale i jehličí, a musí se to jehličí a výhonky oddělit z toho stonku, nebo nevadí když se to vaří i s ním?
Moc děkuji za odpověď. Jana R.

Zdroj: diskuze Smrkové vyhonky
Počet odpovědí: 1

Phyteneo tymiánový sirup 250ml

Tymiánový Phyteneo sirup 250ml obsahuje vysoký podíl extraktu z natě tymiánu obecného. Účinek sirupu je podpořen obsahem mátové a anýzové silice. Tymián usnadňuje vykašlávání a společně s mátovou a anýzovou silicí působí uklidňujícím efektem na krk, hltan a hlasivky v případě podráždění. Extrakt je vyroben z tymiánu v BIO kvalitě. Tymiánový sirup neobsahuje alkohol, umělá sladidla acesulfam a aspartam, barviva a syntetická aromata. Phyteneo tymiánový sirup 250ml je určen pro děti od 1 roku i pro dospělé. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nebyly u něj schváleny léčivé účinky a nejedná se o lék.

Zde můžete vidět cenu produktu Phyteneo tymiánový sirup 250ml.

Zdroj: Tymiánový sirup pro lepší zažívání

Likér ze smrkových výhonků

Likér má specifickou nakysle sladkou chuť.

Účinky

Likér obsahuje vitamín C a je účinný na nachlazení a chřipky.

Recept

Ingredience: 2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků, 8 kuliček jalovce, půl lžičky puškvorce, 500 ml 80% alkoholu, 0,5kg cukru, 0,75 ml vody, 5 lžic medu

Postup: Výhonky, jalovec a puškvorec zalijeme 80% alkoholem a necháme 2 měsíce louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr rozpuštěný v 0,75 ml vody a med. Slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu.

Dávkování

Užívá se po malých panácích.

Cena

Komerčně vyráběný smrkový likér můžete koupit zde.

Zdroj: Sirup z jehličí

Sirup z pupenů borovice

Postup: Na jaře nasbírejte zelené výhonky větví, ne delší než 12 cm, pořádně je properte v teplé vodě a dejte do hrnce s vodou. Prohřívejte při mírné teplotě tak, aby nedošlo k varu, asi půl hodiny, poté přidejte třtinový cukr a přibližně 2 hodiny vařte, dokud se sirup nepotáhne jako med. Pak nalijte do připravených skleniček a dobře uzavřete.

Použití: Borovicový sirup zklidňuje suchý a dráždivý kašel a pomáhá při nachlazení.

Zdroj: Borovice - recepty

Sirup z rýmovníku

Lístky rýmovníku pomáhají při léčbě rýmy, horečky, kašli, zánětu průdušek, nachlazení, zlepšují dýchání i astmatikům. Užívat rýmovník se doporučuje i při vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, otocích končetin. Výluh z listů je vhodný i na léčbu oděrek, spálenin i záděr.

Velkou výhodou rýmovníku je, že se velmi rychle rozrůstá, když se mu daří. Z jeho listů se pak lze rychle vyrobit sirup, ten se dá připravit dvěma způsoby. Suroviny jsou na přípravu stejné.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Účinky skořicového sirupu

Skořicový sirup je voňavý a lahodný sirup, který má povzbuzující účinky, zklidňuje žaludek a povzbuzuje chuť k jídlu, je proto vhodný například pro děti, které nechtějí jíst. O skořici se také říká, že má jisté afrodiziakální účinky. Skořicový sirup si zachovává veškeré vitamíny a zdraví prospěšné látky. Má blahodárný vliv na lidský organismus. Co se týče jeho složení, obsahuje pouze přírodní složky (je bez konzervačních látek), a sice citrónovou šťávu, cukr, vodu a skořici. Skořicový sirup je vhodný k přípravě dezertů (například jako poleva na zmrzlinu, palačinky, omelety a ovocné saláty). Sirup lze přidávat i do nápojů, výtečný je mimo jiné se studenou vodou a kapkou citrónu nebo pomeranče. Též si s ním můžete přisladit černý čaj nebo kávu. Pro přípravu čaje se pak dává jedna lžička skořicového sirupu do šálku s čajem.

Zdroj: Skořicový sirup

Cibulový sirup

Nasekejte jednu střední cibuli na co nejmenší kousky a přidejte lžičku hnědého cukru. Promíchejte a nechte 5 až 10 minut stát. Cibule si mezi tím pustí šťávu, kterou pak pomocí plátýnka a lisu z cibule vyždímeme. Cibulový sirup se užívá při nachlazení po lžičkách během dne a zapíjí se vždy čistou vodou bez bublin.

Zdroj: Cibulový extrakt

Co dělat, když sirup ze smrkových výhonků kvasí

Sirup ze smrkových výhonů nemá kvasit, pokud se tak stane, tak se již nejedná o louhování, ale o kvašení, což je jiná technologická úprava, díky níž získáme zcela jiný produkt.

Chcete-li zkusit pálenku za smrkových výhonků, budete potřebovat smrkové výhonky, 8 hrnků filtrované vody a 6 lžic mořské soli. Vodu pořádně smíchejte se solí, dokud se úplně nerozpustí – tento nálev (brining) můžete použít pokaždé na základní kvašení. Do studené vody namočte výhonky jehličí alespoň na 30 minut a následně ještě promyjte. Poté dejte veškeré výhonky do kvasicí nádoby s gumou. Pupeny následně zalijte připraveným briningem, a pokud v lednici skladujete kvas z jakéhokoliv předešlého kvašení, pak se doporučuje přidat 2 lžíce tohoto kvasu na rychlé nastartování kvašení. Nádobu uzavřete, nikoliv však víčkem na závit, ale klasickým zaklapovacím víčkem s gumou, a nechte minimálně týden v pokojové teplotě. Pokud se rozhodnete dát nádobu do lednice či jiných chladnějších míst, kvašení potrvá mnohem déle, přestože výsledek bude srovnatelný. Nakonec nechte kvas vypálit v akreditované palírně a tím vám vznikne pálenka.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Erdomed sirup cena

Erdomed por. plv. susp. 100 ml, cena 137 Kč

Zdroj: Erdomed na odkašlávání

Vařený sirup z rýmovníku

Ingredience:

  • 30 středně velkých listů

  • 1 l vody

  • 1 kg cukru krupice

  • 1 citrón

  • 1 pomeranč

Postup přípravy:

Stejně jako u studené varianty je třeba si nejprve lístky rýmovníku pořádně očistit a nakrájet citrusy na plátky (opět nemusí být bio kvalita, ale citrusy by neměly být chemicky ošetřené). Nakrájené citrusy s natrhanými listy rýmovníků je potřeba nasypat do hrnce a zalít je horkou vodou. Tuto směs je potřeba nechat odstát alespoň do druhého dne. Druhý den je potřeba směs nejprve scedit a vzniklou tekutinu začít vařit. Do vařené tekutiny je třeba začít postupně vmíchávat cukr. Sirup je třeba přivést postupně k varu na mírném ohni. Odpověď na otázku jak dlouho se vaří je, že vařit se musí, dokud nezačne houstnout a nezíská měděnou barvu. Po vychladnutí sirup ještě více zhoustne. Ještě za tepla je potřeba sirup nalít do připravených (vyčištěných, vyvařených a vysušených) skleniček. Ty je potřeba pořádně uzavřít a otočit víčkem dolů. Sirup je třeba uchovávat na temném a chladném místě.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Účinky javorového sirupu

Javorový sirup je zdravou alternativou bílého cukru. Můžete jej použít všude tam, kam dáváte bílý cukr. Nahrazujte tak, že místo 4 dílů bílého cukru dáte 3 díly javorového sirupu. Na cukru si můžete vypěstovat závislost, a navíc na bílém cukru toho moc dobrého nenajdete. Je kalorický, skoro bez jakýchkoliv vitamínů, kazí se po něm zuby, je jednou z možných příčin cukrovky, zhoršuje ekzémy, zapříčiňuje hyperaktivitu u dětí. I proto je javorový sirup výbornou alternativou. Jen pozor na jeho neobvyklou chuť, na kterou si budete muset zvyknout.

Javorový sirup se užívá při prevenci i léčbě rakoviny. Díky vysokému obsahu vitamínů má doslova blahodárné účinky na náš organismus. Mimo jiné obsahuje vitamíny skupiny B, železo, vápník a jiné důležité stopové prvky.

Zdroj: Javorový sirup

Sirup z borovicových šišek

Postup: 20 šišek dobře omyjeme a vaříme půl hodinky v 1 litru vody. Pak vodu scedíme, přisypeme 1 250 g cukru a kyselinu citronovou. Za občasného míchání vaříme do požadované hustoty.

Použití: Šišky sbíráme zjara, přibližně od dubna do května. Je třeba si to ohlídat, protože šišky mají být zcela zelené a velké 2–3 cm. Pokud jsou již hnědé, nesbíráme je. Sirup z malých borových šišek přidáváme do čaje pouze při kašli, ne dlouhodobě.

Zdroj: Borovice - recepty

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU