SKLADOVÁNÍ bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Hypermangan, chemicky KMnO4, je černofialová lesklá krystalická sůl velmi dobře rozpustná ve vodě, přičemž vzniká růžovofialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum, k potírání ekzémů a plísní na nohou. Při používání hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok zanechává na pokožce hnědé skvrny, které však do 48 hodin obvykle zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem.
Doba použitelnosti u hypermanganu
Manganistan draselný (hypermangan) nemá definovanou dobu použitelnosti v tradičním smyslu, ale jeho účinnost se může snižovat v závislosti na skladování a podmínkách prostředí. Pokud je skladován ve vzduchotěsné nádobě na suchém a chladném místě, měl by si zachovat svou účinnost po několik let.
Skladování hypermanganu
Manganistan draselný uchovávejte v suchu, chladu a vzduchotěsné nádobě, aby se zabránilo degradaci. Chraňte jej před vlhkostí a přímým slunečním zářením.
Použití
Pro dezinfekční účely připravujte roztok těsně před použitím. Pokud je roztok zbarvený do růžova, je obvykle dostatečně silný. Silně zbarvené roztoky mohou způsobit podráždění pokožky.
Skladování roztoku
Připravený roztok manganistanu draselného by se neměl skladovat delší dobu, protože ztrácí svou účinnost. Pro optimální výsledky jej vždy připravujte čerstvý.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám kvalitní houbičku! Dodání do druhého dne v čerstvém stavu.- tel 732231707
Já dávám přednost pokaždé čerstvému odšťavnění, aby se minimalizovala oxidace. Odšťavnění je rychlé, trvá to pouze 5 minut. Dělám to tak, že dám celou jednu šesticentimetrovou část gelu z Aloe spolu s ¼ šálku chlazené vody nebo džusu do mixéru a rozmixuji. Pokud dáváte přednost výrobě gelu najednou a jeho skladování, můžete smíchat všechen gel najednou a uložit si jej. Více v sekci Skladování gelu z Aloe Vera níže.
Mixujte pouze 30 až 60 sekund, dokud se gel z Aloe Vera zcela nerozdrtí. Nepřehánějte to, protože nechceme zvýšit teplotu gelu.
Sceďte to a lžící přejíždějte dokola, aby velká část gelu prošla sítkem. V této fázi budete možná potřebovat trochu vody nebo džusu, aby prošla většina gelu. Někdy můžete v sítku vidět velmi tenké zelené kousíčky, které jednoduše vyhoďte.
Šťávu z Aloe rozdělte do 2 sklenek a dolijte dalším džusem nebo vodou. Pokud použijete jen vodu, přidejte trochu citronové šťávy. Pro oslazení přidejte med nebo jiné oblíbené sladidlo.
Můžete to udělat v mnoha příchutích. Například ke gelu nalijte pomerančový džus do jedné porce a do druhé přidejte několik kostek mraženého mangového pyré a zalijte trochou studené vody. Přidejte, co máte rádi, aby to bylo chutné.
Wurm-Ex je vysoce účinný doplněk stravy proti externím agentům lidského organismu. Detoxikační proces probíhá v celém těle, jelikož molekuly huminových látek i přes svoji velikost pronikají z větší části přes stěnu zažívacího traktu do krve. Jsou tedy přítomné všude a mají tak širokospektrální účinek.
1 tobolka večer před jídlem. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Přípravek není určen dětem do 3 let věku. V případě, že vaše tělesná hmotnost překračuje 70 kilogramů, užívejte 10 dnů tobolky 2 (2 balení). Při hmotnosti nad 100 kg doporučujeme po 14 dnech detoxikaci zopakovat. Tobolky zapijte dostatečným množstvím vody. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Nežádoucí účinky
U zdravého člověka nejsou známy žádné nežádoucí účinky.
Wurm-Ex nemá kontraindikace na léčiva.
Je vhodné detoxikaci neprovádět při jaterních a žlučníkových problémech, v těhotenství a dále při poruchách srážlivosti krve nebo při problémech s početím.
Wurm-Ex může způsobovat úbytek váhy a změnu barvy a konzistence stolice.
V případě zvýšeného pozorování mrtvých těl červů či jejich části ve stolici doporučujeme kontaktovat lékaře a žádat komplexní vyšetření na helminty. Může se jednat především o odolné druhy kmene Platyhelmintes a Nematoda.
Interakce
Wurm-Ex není kontraindikován vůči jiným lékům.
Skladování
Skladování při teplotě do 30 °C. Ukládejte mimo dosah dětí.
Balení
Wurm-Ex 10 tobolek
Wurm-Ex 20 tobolek
Wurm-Ex Plasma 100ml sirup
Upozornění
Doplněk stravy. Není určeno dětem do 3 let. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. U zdravého člověka nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Wurm-Ex nemá kontraindikace na léčiva. Není vhodné detoxikaci a odčervení provádět při jaterních a žlučníkových problémech, v těhotenství a dále při poruchách srážlivosti krve nebo při problémech s početím. Přípravek může způsobovat úbytek váhy a změnu barvy a konzistence stolice. V případě zvýšeného pozorování mrtvých těl červů či jejich části ve stolici doporučujeme kontaktovat lékaře a žádat komplexní vyšetření na helminty. Může se jednat především o odolné druhy kmene Platyhelmintes a Nematoda. Ukládejte mimo dosah dětí.
Ingredience: česnek, olivový olej nebo extra slunečnicový olej lisovaný za studena, sůl, skleničky
Postup: Česnek oloupeme a umeleme na strojku nebo jej rozdrtíme v lisu na česnek. Ve skleničkách promícháme olivový olej, lisovaný česnek, sůl (soli tolik, kolik máte rádi). Důležité je nedávat plné skleničky, obsah nabobtná a olej pak vytéká ven. Takto konzervovaný česnek uchováváme v chladu, například ve spíži, protože velmi snadno kvasí. Při dobrém skladování vydrží rok i déle, jen trochu změní barvu.
Pozor! Při nakládání česneku do oleje je nutné dodržet recepturu i způsob skladování! Česnek ponořený v oleji je krásné anaerobní místečko pro množení klostridií. Česnek v oleji kvasí! Tomu se dá zamezit nakládáním v octu a skladováním lahvičky v chladu. Když ale nedodržíte recept, nebo naložený česnek uchováváte v teple, můžete se snadno přiotrávit.
Tip: Česnek po sklizení očistíme a stonek seřízneme na 15 cm a dáme natí do vázy – takto vydrží přes zimu.
A jaký návod na uskladnění česneku máte vy? Podělte se o své recepty.
V naší poradně s názvem HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
jak vyrobyt hrebickovi olej a jak ho pouzit proti svrabu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na výrobu hřebíčkového oleje budete potřebovat celé hřebíčky a nosný olej, například olivový nebo kokosový. Smíchejte rozdrcené hřebíčky s olejem ve sklenici, chvíli ji zahřívejte a pak uzavřete a nechte 1–2 týdny odstát, denně protřepávejte. Poté směs sceďte, aby se olej oddělil.
Podrobný postup:
1. Připravte si ingredience: Budete potřebovat celé hřebíčky a nosný olej dle vlastního výběru. Oblíbenou volbou je olivový olej, kokosový olej nebo jojobový olej.
2. Připravte hřebíčky: V případě potřeby hřebíčky lehce opečte, aby se uvolnilo jejich aroma, a poté je rozdrťte v hmoždíři nebo nožem.
3. Smíchejte: Vložte rozdrcené hřebíčky do čisté skleněné sklenice.
4. Přidejte nosný olej: Nalijte nosný olej na hřebíčky a ujistěte se, že jsou zcela ponořené. Použijte poměr asi 1 hrnek oleje na 2 lžíce rozdrcených hřebíčků.
5. Louhujte olej: Naplněnou sklenici lehce uzavřete a vložte ji do vroucí na 15 minut. Poté ji vytáhněte, pevně uzavřete a uložte ji na chladném a tmavém místě na 1–2 týdny. Sklenici denně protřepávejte, aby se ingredience dobře promíchaly.
6. Sceďte olej: Po uplynutí doby louhování olej sceďte přes jemné sítko nebo plátno, abyste odstranili částice hřebíčku.
7. Skladování oleje: Přelijte scezený hřebíčkový olej do čisté, vzduchotěsné nádoby a skladujte ji na chladném a tmavém místě.
Hřebíčkový olej může být silný a může dráždit pokožku. Chcete-li použít hřebíčkový olej na svrab, tak nejdříve ho vyzkoušejte na malém místě na kůži a zkontrolujte případné reakce kůže. Pokud bude dráždit, zřeďte ho nosným olejem, jako je mandlový, olivový nebo kokosový olej, a poté jej naneste na postiženou kůži. Jemně vmasírujte hřebíčkový olej do oblastí kůže postižených svrabem.
Opakujte podle potřeby. Před použitím hřebíčkového oleje nebo jakéhokoli jiného domácího léku na svrab se vždy poraďte s praktickým lékařem, protože hřebíčkový olej není náhradou lékařské léčby. Hřebíčkový olej a další domácí léky sice mohou pomoci zmírnit svědění a nepohodlí, ale nenahrazují lékařskou léčbu svrabu.
Při přípravě jídla doma dodržujte pokyny k čištění, k oddělenému skladování, vaření a chlazení. Tyto kroky mohou pomoci udržet vás a vaši rodinu v bezpečí před infekcí salmonelou a jinými druhy otravy jídlem.
1. Čistota aneb jak zničit bakterie salmonely
Umyjte si ruce mýdlem a čistou tekoucí vodou po dobu nejméně 20 sekund před a po manipulaci s potravinami, zejména poté, co se dotknete syrových nebo nedovařených vajec, masa, drůbeže (jako kuřecí a krůtí), mořských plodů nebo jejich šťáv.
Nádobí, prkénka, nádobí a pracovní desky, ale povrchy ovoce a zeleniny omyjte tímto způsobem: nejdříve proveďte očištění běžným přípravkem na nádobí společně s mechanickým drhnutím a poté očištěný povrch dezinfikujte SAVEM. Tímto způsobem lze bezpečně zničit bakterie salmonely [1]. Takto čistěte ty povrchy, které se dotkly syrových nebo nedovařených vajec, masa, drůbeže, mořských plodů nebo jejich šťáv, případně mohou být kontaminovány špinavími rukami.
Před vařením nemyjte syrovou drůbež, maso nebo mořské plody. Mytí může rozšířit choroboplodné zárodky na jiné potraviny, nádobí a povrchy na kuchyňské lince.
2. Oddělené skladování
Syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce uchovávejte odděleně od ostatních potravin ve svém nákupním košíku i v lednici. Vejce uchovávejte v původní krabičce a skladujte je v hlavní části chladničky, nikoli ve dveřích.
Syrové maso, drůbež a mořské plody uchovávejte odděleně od potravin připravených k přímé spotřebě, jako jsou saláty a lahůdky.
Používejte samostatná prkénka a talíře pro syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce.
Nikdy nepokládejte vařené jídlo na talíř, na kterém byla dříve syrová nebo nedovařená vejce, maso, drůbež, mořské plody nebo jejich šťávy.
3. Bezpečné vaření
Použijte potravinářský teploměr, abyste se ujistili, že rizikové potraviny jsou uvařeny na bezpečnou vnitřní teplotu:
63 °C pro hovězí, vepřové, uzené, telecí a jehněčí maso (poté nechte maso 3 minuty odpočinout, než budete krájet nebo jíst).
63 °C pro ryby s ploutvemi (nebo vařte, dokud není maso neprůhledné a snadno se odděluje vidličkou).
71 °C pro mleté hovězí maso, mleté vepřové maso, mleté telecí maso a mleté jehněčí maso.
71 °C pro vaječná jídla, která neobsahují maso ani drůbež.
74 °C pro vaječná jídla, která obsahují maso nebo drůbež.
74 °C pro drůbež (kuře, krůta, kachna), včetně mletého kuřete a mletého krůtího masa.
Na trhu jsou standardně dostupné dvě velikosti balení: 200 ml a 500 ml. Chcete-li Jarischův roztok používat pouze na malé plochy pleti nebo žádáte verzi bez parabenů, zakupte raději menší variantu. Naopak při použití roztoku jako micelární vody nebo k ošetření velkých ploch postižené kůže je vhodné investovat do balení většího. Doma vždy dodržujte zásady skladování. Menší množství roztoku přelijte do čisté plastové nádobky nebo přímo do rozprašovače, zbytek uchovejte v lednici. Jakmile vám začne roztok v nádobě docházet, nikdy k němu nedolévejte čerstvý! Naopak, spotřebujete ho do maxima, nádobu důkladně vyčistěte a vysušte a teprve poté dávku doplňte.
Internet
Jarischův roztok je velmi levnou a účinnou alternativou kosmetických doplňků užívaných při pravidelné péči o pokožku na celém těle. Aktuální cenu naleznete zde.
Pamatujte, že extrahovaný gel z Aloe oxiduje a léčivé účinky se během krátké doby ztratí, i když jej budete uchovávat v chladničce. Pro uskladnění gelu postupujte podle zde uvedených kroků.
Mám odzkoušeno, že lze úspěšně skladovat gel z Aloe bez míchání v lednici po dobu 2 týdnů, ale ne déle. Chutná stále čerstvě a dobře.
Aby vám vydržel déle, můžete jako konzervant použít vitamín C nebo med. Použijte poměr 1:1, když kombinujete Aloe gel (rozmixovaný bez vody) s medem. Pro vitamín C smíchejte 500 miligramů kyseliny askorbové s ¼ hrnku gelu z Aloe (tablety vitamínu C najdete v obchodě s potravinami nebo v lékárně, které pak rozdrtíte na prášek).
Gel z Aloe Vera skladovaný s medem nebo vitamínem C vydrží v lednici až 8 měsíců, zatímco obyčejný gel z Aloe Vera maximálně 2 týdny.
Vzhledem k možným interakcím (antagonismus, inaktivace) doporučujeme vyhnout se současnému nebo následnému používání přípravků s obdobnou funkcí. Zvláště pak nepoužívejte současně obyčejné mýdlo. Nezavírejte nádobku s přípravkem korkovým uzávěrem. (Je možný vznik komplexů s korkem, kaučukem a jinými polymery, makromolekulami, aniontovými (mýdla) a neiontovými povrchově aktivními látkami).
6.3. Doba použitelnosti
2 roky.
6.4. Skladování
Chránit před světlem a uchovávat při teplotě do 25 st. C.
6.5. Druh obalu
Neprůhledná lahvička z polyetylénu o vysoké hustotě o obsahu 250 ml, 500 ml nebo 1000 ml, uzavřená neprůhledným šroubovacím uzávěrem z polyetylénu o nízké hustotě.
6.6. Návod k použití
Roztok v lahvičkách s vyšším obsahem než 250 ml může být v případě dlouhodobějšího používání po otevření kontaminován. Neuchovávat zředěný roztok!
Babské rady, jak urychlit stolici a jak na zácpu, nabízejí neobvyklou léčivku, strom s názvem krušina olšová (Frangula alnus). Z tohoto stromu je na zácpu účinná jeho kůra. Krušina sice roste běžně u nás, ale léčivou kůru z krušiny je lepší koupit v lékárně. Kůra z krušiny má totiž léčivé účinky jen po dlouhodobém skladování v délce jeden rok anebo po suchém zahřátí kůry na sto stupňů po dobu jedné hodiny. Celá rostlina krušiny je ve větším množství jedovatá, především její plody. Proto je potřeba dbát na přesné dávkování a krušinu používat jen krátkodobě! Kůra z krušiny se dá proti zácpě použít samostatně anebo i jako součást čajové směsi.
Chronická zácpa recept na čaj
Smícháme 5 dílů kůry z krušiny, 3 díly nati zlatobýlu, 2 díly nati lnice, 2 díly květu černého bezu a 2 díly plodu fenyklu. Jednu lžíci této směsi rozmícháme v 1 litru studené vody a necháme přes noc stát. Ráno to pak přivedeme k varu a necháme pod pokličkou pomalou vychladnout. Přecedíme a pijeme nalačno dvakrát denně (ráno a večer) polovinu hrnku. Tuto léčivou kůru provozujeme po dobu několik dní.
Mějte na paměti, že pokud je domácí cukrový peeling uchováván příliš dlouho, tak často rád žlukne, nebo se zkazí vlivem bakterií a vzdušné vlhkosti. Prodloužit životnost domácího cukrového peelingu lze přidáním vitamínu E (rozříznutím vitamínové kapsle) anebo také mořská sůl dokáže prodloužit trvanlivost peelingu. Nejlepší je si svůj cukrový peeling připravit vždy čerstvý.
Česnekovou tinkturu dejte do tmavých barevných skleněných lahví, které mají kapátko. Označte tyto lahve nápisem „Česneková tinktura“ a znovu napište datum přípravy na lahvičku. Česneková tinktura vám vydrží několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém prostředí.
Výhodou je, že se jedná o ingredience, které můžete spotřebovat i jiným způsobem (sníst je). Přebytečnou směs z kakaa uchovejte pro další potřebu ve vzduchotěsném obalu v lednici. Stejně jako u mléčných výrobků platí, že i kakaové barvivo by mělo být po týdnu odstraněno, protože může nepříjemně zapáchat. Pak je lepší vytvořit si novou dávku barviva.
Aspartam je až 200krát sladší než cukr. Skládá se z fenylalaninu (50 %), kyseliny aspartové (40 %) a metanolu (10 %). Přebytek fenylalaninu způsobuje narušení normální hladiny serotoninu v nervovém systému. Narušení hladiny serotoninu vede k depresím, emocionálním a psychotickým poruchám. Jedinci používající aspartam dlouhodobě mohou trpět zvýšenou hladinou fenylalaninu.
Kyselina aspartová
Jedná se o excitotoxin, který rozrušuje a ničí buňky. Metanol patří také mezi neurotoxiny a jeho absorpce je zvýšena, pokud dojde k zahřátí aspartamu na 86 °C. Jakmile dojde k takovému zahřátí metanolu, dochází k přeměně na formaldehyd, který škodí nervovému systému a je velmi karcinogenní (rakovinotvorný).
Acesulfam draselný
Jedná se o umělé sladidlo, které je častokrát mícháno s jinými umělými sladidly. U tohoto sladidla byla prokázána stimulace sekrece inzulínu, i když nedošlo ke zvýšení hladiny inzulínu v krvi. Zvýšená hladina inzulínu zvyšuje zánětlivost a omezuje imunitu. Toto umělé sladidlo nezvyšuje hladinu cukru v krvi, zároveň však nezvyšuje inzulínovou reakci, čímž dochází ke stimulaci reaktivní hypoglykémie. Zároveň může být spojováno s leukémií, rakovinou prsu a chronickým onemocněním dýchacích cest.
Sukralóza
Toto umělé sladidlo je uváděno na trh způsobem, jako by se jednalo o přírodní cukr. Nicméně je zpracováno společně se třemi atomy chloru, které poškozují mikroflóru lidských střev. Stručně řečeno, jedná se o chlorovaný cukr. A právě kvůli obsaženému chloru může poškodit lidská střeva a střevní mikroflóru. Jakmile dojde k takovýmto poruchám, může vzniknout například Candida, syndrom dráždivého tračníku, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, obezita a kachexie.
Benzoát sodný
Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové (benzenkarboxylové). Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě, se používá jako konzervant především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, například v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách. Benzoát sodný najdeme často v nealkoholických nápojích, sterilovaných okurkách, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech, balených treskách a v dalších potravinách. Můžeme se s ním setkat také v kosmetických a hygienických přípravcích, například v zubní pastě, šamponech, deodorantech nebo různých krémech s pH nižším než 4. Pro své antikorozivní účinky se velká část produkce používá jako přísada do nemrznoucích směsí pro automobily. V kombinaci s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným může vytvořit benzen, který je znám jako karcinogen. Celý proces pak moho
Asi nikoho nepřekvapí, že jedním z užitečných pomocníků může být i všelék pro středoevropský region neboli česnek. Budeme potřebovat čtyři stroužky pravého českého (polského, německého, maďarského, ale ne čínského, mexického či španělského) neskleníkového česneku a půl limetky. Česneky s limetkou oloupeme a rozmixujeme na dokonale hladkou kašičku. Tu poté naneseme na očištěnou pleť s jizvičkami a necháme čtvrt hodiny působit. Měla by během té doby zaschnout. Pak ji opláchneme studenou vodou a obličej umyjeme nějakým jemným mýdlem. Léčbu jizev opakujeme denně, přerušíme ji jen v situaci, že pozorujeme na pokožce nějakou alergickou reakci. Léčivou směs, kterou ihned nevyužijeme, ukládáme do lednice, kde nám vydrží dva dny.
Pomocí olivového oleje, okurky a citronu
Jizvičky a barevné změny na pokožce, které vznikají po akné, může také odstranit síla olivového oleje, okurky (je jedno, jestli polní, nebo hadovky) a citronu. Kus okurky si na jemno nastrouháme a jednu lžíci zeleniny smícháme se lžící citronové šťávy a lžící olivového oleje. Vzniklou kašičku jemně vmasírujeme do postižené části obličeje a také necháme čtvrt hodiny působit. Dále postupujeme stejně jako v případě česnekové směsi, i u skladování, když si vyrobíme více kašičky do zásoby, tak nám vydrží stejně účinná, dokonce o jeden den déle.
Pomocí třtinového cukru
A do třetice všeho dobrého nám při boji s jizvami po akné může přinést směs z medu (pokud možno od včelaře nebo takový, kde známe jasný původ a ne jen nápis: ze zemí EU a mimo EU), přírodního třtinového cukru a kvalitní smetany (prodává se čtyřicetiprocentní, která je pro tento účel nejlepší). Do malé, sterilně čisté nádoby s víčkem dáme lžíci medu, lžíci cukru a půl lžíce smetany. Sklenici uzavřeme a jemně jí potřásáme tak, aby se nám všechny suroviny dokonale promíchaly. Takto vznikne léčivý peeling, který můžeme následně použít na ta místa pleti, která hyzdí jizvičky. Jemně ho vetřeme, necháme pět minut působit, opláchneme studenou vodou a následně ještě tvář omyjeme mýdlem. Po této akci je dobré obličej ošetřit hydratačním krémem. Toto léčivo, či možná spíše kosmetický prostředek, je ze všech tří zmiňovaných nejméně trvanlivý. V lednici vydrží pouhých dvacet čtyři hodin.