Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SKLADOVÁNÍ ZÁZVORU

OBSAH

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Staňková.

Dobrý den,
v žádném případě tuto formu skladování
nedoporučuji. Nechala jsem se zlákat a nyní, koncem
března,jde česnek na kompost. Stroužky jsou pevné,
ale hnědé.Jako zmrzlé.Stejně dopadla má sestra.
Proto nedoporučuji !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Mám stejné zkušenosti,neskladovat se solí

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Vedlejší nežádoucí účinky zázvoru na vlasy

Často se u těchto receptur objevuje silný pocit mravenčení po nanesení zázvoru na pokožku. Pokud se tyto nepříjemné pocity objeví, tak stále můžete získat výhody léčby vlasů pomocí zázvoru s trochou modifikací. Upravený recept pro lidi s citlivou pokožkou hlavy určený pro růst vlasů: smíchejte jednu polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru s 1/4 šálkem oleje a nechte na svých vlasech po dobu 10 minut. Upravený recept pro lidi s citlivou pokožkou hlavy určený na lupy: zvýšit množství oleje použitého v receptu na 1/3 šálku. Můžete také snížit množství zázvoru a taky zkrátit trvání léčby, dokud nenajdete ideální směs pro své vlasy.

Zdroj: Jak funguje zázvor na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR A KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den, mám dotaz zda a jak působí ZÁZVOR na vysoký krevní tlak? Předem moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dle vědeckých zkoumání bylo zjištěno, že zázvor užívaný po dobu 8 týdnů v dávce vyšší než 3 gramy zázvoru denně významně snižuje krevní tlak u lidí mladších 50 let. Další účinky zázvoru na krevní tlak se zatím stále zkoumají. Metaanalýzu k účinkům zázvoru můžete vidět v originálu tady: pubmed.ncbi.nlm.nih.…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor a krevní tlak

Domácí uskladnění zázvoru

Skladování zázvoru v plastovém sáčku: Vezměte neoloupaný zázvor a vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku. Poté ze sáčku vymačkejte všechen vzduch a sáček uzavřete. Vložte ho do části lednice, kde skladujete zeleninu, a zázvor vám vydrží několik týdnů hezky čerstvý. V porovnání s ostatními metodami skladování, jako je například skladování zázvoru v papírovém ubrousku, vám při použití této metody vydrží zázvor čerstvý až o několik týdnů déle. Pokud máte zázvor již oloupaný, můžete zvolit stejnou metodu, ale kořeny vám nevydrží čerstvé tak dlouho, jako když jsou neoloupané.

Skladování zázvoru v papírovém ubrousku a papírovém sáčku: Kousky neoloupaného zázvoru můžete zabalit do papírového ubrousku tak, aby k nim nemohl žádný vzduch, a potom je vložit do papírového pytlíku. Důkladně z pytlíku vymačkejte všechen vzduch a poté ho zalepte. Takto zabalený zázvor dejte do lednice, kde ho můžete skladovat i několik týdnů.

Skladování zázvoru v papírovém sáčku: Pokud nemáte příliš mnoho času, můžete zázvor pouze vložit do papírového pytlíku a ten nechat v lednici. Zázvor nevydrží tak dlouho, jako kdybyste použili jinou metodu skladování, ale pomocí tohoto rychlého a jednoduchého způsobu ho můžete uchovat alespoň několik dní. Tato metoda se používá také při skladování bylinek (například koriandru nebo kopru).

Skladování zázvoru v lihových nápojích: Čerstvě oloupané kousky zázvoru vložte do uzavíratelné nádoby s lihovinou nebo s nějakou kyselou tekutinou. Nejčastěji se používá vodka, sherry, rýžové víno, rýžový ocet nebo čerstvá limetková šťáva. Vodka a sherry patří mezi nejoblíbenější lihoviny (například ve vodce vám zázvor vydrží nejdéle čerstvý a jeho chuť zůstane téměř nezměněná). Přestože jde o funkční metodu skladování, každý lihový nápoj do jisté míry ovlivní chuť skladovaného zázvoru.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balášová.

Slyšela jsem o možnosti uskladnění česneku tak,že se rozebere palice na stroužky,do sklenice se dá 1cm soli a stroužky česneku.Nikde jsem se nedozvěděla zda mají být stroužky oloupané nebo ne.Prosín o sdělení.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Macháček Jan.

uskladnění česneku do sklenice ze solí

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Snižuje zázvor tlak?

Vědecká analýza naznačila, že konzumace zázvoru může snížit systolický BP (MD: -6,36 mmHg, 95% interval spolehlivosti [-11,27, -1,46]; I2 = 89,8 %; P = 0,011) a diastolický BP (MD: -2,12 mmHg, 95% interval spolehlivosti [-3,92, -0,31]; I2 = 73,4 %; P = 0,002).

Když byly studie kategorizovány na základě průměrného věku účastníků, dávkování zázvoru a délky intervence, systolický BP a diastolický BP byly významně sníženy pouze v podskupině studií s průměrným věkem ≤50 let, délkou sledování ≤8 týdnů a dávkami zázvoru ≥3 g/d. Zjištění tedy odhalila, že konzumace zázvoru má příznivé účinky na BP. Před potvrzením konečných závěrů jsou však nutné další studie. [1]

Zdroj: Vliv zázvoru na krevní tlak

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

uložila jsem česnek do vakua, je to dobře nebo špatně, máte někdo zkušenosti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Jak uplést cop z česneku

Skladování česneku ve formě copu je nejlepší a také nejhezčí způsob uskladnění česneku. Cop je možné uplést z česneku, který má ještě neodřezané stonky. Zde je vidět nazorný návod jak se to dá plést: video návod jak plést česnekový cop.

Skladování česneku v chladničce

V případě, že uchováváte česnek v chladném prostředí, začne vám v době, kdy se dostane do pokojové teploty, během pár dnů klíčit, to je i důvod, proč vám brzy vyklíčí česnek z obchodu. Takže pokud chcete česnek uchovávat v chladničce, musíte ho tam nechat až do doby, než ho budete potřebovat použít.

V chladničce můžete uchovávat i oloupaný či nasekaný česnek, a to v malé, dobře utěsněné nádobě, ale určitě tento způsob není určený k dlouhodobému skladování.

Skladování česneku v mrazničce

Česnek můžete i zamrazit, možná si říkáte, že zamražený česnek není tak dobrý jako čerstvý, ale určitě z toho nemusíte mít obavy. Mrazit můžete česnek buď jako oloupané stroužky, nebo jako předem namletou pastu, kterou si zabalíte po malých dávkách do jednotlivých sáčků či vzduchotěsných nádob.

Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZVOR A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jake množstvi zázvoru je možne použivat s warfarinem? Ředi hodnê krev?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se používá ke zpomalení srážení krve. Zázvor může také zpomalit srážení krve. Užívání zázvoru spolu s Warfarinem může zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Při užívání zázvoru s Warfarinem je nutné často kontrolovat krev. Při pravidelné konzumaci zázvoru možná bude zapotřebí změnit dávku vašeho Warfarinu. O tom, jaké množství zázvoru je možné užít společně s Warfarinem, rozhodnou jedině výsledky krevní srážlivosti, protože u každého člověka bude tato interakce jinak silná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi

Vepřové kostky na zázvoru

Ingredience: 1 kg vepřové plece, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g zázvoru, 3 lžíce cukru, 100 ml sójové omáčky, 100 ml červeného vína, 500 ml vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce solamylu, rýže

Postup: Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme najemno a necháme na oleji lehce orestovat. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme na kostky nakrájené maso a necháme ho zatáhnout, přidáme sůl, pepř, červené víno, sójovou omáčku a vývar. Dusíme doměkka přibližně hodinu. Omáčku zahustíme solamylem, který si rozmícháme v troše vývaru. Podáváme s dušenou rýží.

Zdroj: Vepřové na zázvoru

Poradna

V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Dvořáková.

Jak skladovat Dýni Hokaido.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dýni Hokkaido lze skladovat až 8 měsíců v závislosti na možnostech. K tomu je ideální místo ve sklepě chráněné před světlem, suché a vzdušné. Nejlepší je dýně zavěsit v sítěném pytli na strop. Tímto způsobem se zabrání otlakům a růstu plísní. Pokud je dýně Hokkaido již nakrájená, měla by být spotřebována během několika dnů.

Zdroj: diskuze Skladování dýně hokaido

Recept na přípravu

Ingredience: 1 kořen zázvoru, sezamový olej

Postup: 1 kořen zázvoru vymačkejte pomocí odšťavňovače a v poměru 1 : 1 smíchejte se sezamovým olejem. Vyrobte jen malé množství a před upotřebením protřepte. Uchovávejte v ledničce.

Způsob použití a dávkování

Je nutné počítat s tím, že zázvorový éterický olej je silně prohřívající, tedy bohatě stačí použít poloviční dávkování oproti jiným olejům.

Zdroj: Domácí výroba zázvorového oleje

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva nováková.

dobry den,sázime česnek náš nebo koupeny od pěstitelu-?-na stánku,odrudu neznám,ale už druhym rokem když nat zasichá už je totálne zhnily,při zelene zkroucene stopce je jako nedozrálej a taky už má tendenci plesnivět.Co dělat???nebo kde koupit kvalitni sazbu ?Děkuji moc za odpověd

,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naďa.

Česnek nemá rád častou zálivku, proto plesniví. Sklizeň je nejlepší v době, kdy se ty prostřední zkroucené stonky narovnají

Zdroj: diskuze Sklizeň česneku

Skladování česneku

Chcete-li česnek konzumovat hned po vytažení ze záhonku, nic vám v tom určitě nebrání.

Pokud jste česnek správně vysušili a připravili k uskladnění a dodržujete správné podmínky skladování, vydrží vám svěží po dobu několika měsíců.

Podmínky skladování

  • Česnek musíte skladovat v suchu – ideální nádoby pro skladování jsou proutěné koše, hliněné květináče, síťové tašky nebo například papírové pytle. Nádoba musí být dobře větratelná a neustále suchá. Dobrým nápadem pro vás může být použití starých punčochových kalhot, které zavěsíte ke stropu, jednotlivé paličky česneku od sebe oddělíte uzlem a postupně si budete potřebný česnek odstřihávat.
  • Dalším faktorem, který ovlivní životnost vámi vypěstovaného česneku, je teplota a vlhkost. Ideální teplota pro skladování je 13 až 18 °C a vlhkost kolem 60 %. Nižší vlhkost může vést k vysušení stroužků česneku a vyšší vlhkost pak k uhnívání a plísním.
  • V neposlední řadě byste měli vědět i to, že světlo úspěšnému skladování vašeho česneku také nepřidá, proto využívejte tmavá místa.

Bude-li skladování úspěšné, můžete na jaře jednotlivé stroužky použít k výsadbě a startu do nové úrody.

Pokud vám vaše domácnost a podmínky nedovolí uchovat si česnek po celou zimu v přijatelných podmínkách, můžete zvolit další způsoby uskladnění, a to například v chladničce nebo mrazničce.

Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku

Diskuze

V diskuzi WARFARIN AJ ZÁZVOR ZNIŽUJÚ ZRÁŽANLIVOSŤ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlado.

Myslím, že konštatovanie v závere odstavca o interaktivite s WArfarinom o zvýšení jeho dávky pri užívaní zázvoru, je chybné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slava.

Zazvorovy a citronové zábaly a warfarin.Dekuji

Zdroj: diskuze Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi

Vepřová kýta na zázvoru

Ingredience: 5 g chilli koření mleté, 400 g cibule, 40 g citronů, 20 g cukru krupice, 10 g glutasolu (případně vegety), 300 ml hovězího vývaru, 5 g kurkumy, 200 ml stolního oleje, 100 g pórku, 10 g soli, 1 000 g vepřové kýty, 60 g celého zázvoru, 100 g česneku

Postup: Vepřovou kýtu omyjeme a nakrájíme na kostky. Maso osolíme, vložíme do rozehřátého oleje a osmahneme. Přidáme rozmixovanou cibuli spolu s pórkem, zázvorem, česnekem, kurkumou a chilli kořením. Vše podusíme. Potom zalijeme vývarem, zakápneme citronovou šťávou, přisolíme a podusíme doměkka. Nakonec přidáme cukr a glutasol (vegetu). Šťáva by měla být dobře vydušená. Pozor, jedná se o velmi pikantní pokrm.

Zdroj: Vepřové na zázvoru

Poradna

V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ LIPOVÉHO KVĚTU SUŠENÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie brandlova.

Prosím o sdělení jak mám skladovat sušený lipový květ?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Lipový květ se po usušení skladuje v hadrovém pytlíku doma při pokojové teplotě bez přístupu světla.

Zdroj: diskuze Skladování lipového květu sušeného

Vepřové maso na čerstvém zázvoru

Ingredience: 500 g vepřového masa (krkovice, panenka), 100 ml bílého vína, 100 ml sójové omáčky, 1 cibule, 2–3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce cukru, sůl

Postup: Plátky vepřového masa lehce naklepeme a mírně osolíme. Ve větší míse smícháme víno, sójovou omáčku, olej, prolisovaný česnek, najemno pokrájenou cibuli, cukr a zázvor. Maso vložíme do marinády a necháme několik hodin odležet. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a smažíme plátky masa z obou stran. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Tip: Nejlépe je nechat maso uležet v lednici přes noc, bude se pak doslova rozpadat na jazyku.

Zdroj: Vepřové na zázvoru

Recepty se zázvorem.

Zázvorová šťáva

Neoloupaný zázvorový kořen omyjte a na struhadle najemno nastrouhejte. Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte šťávu. Vymačkanou zázvorovou šťávu přeceďte přes sítko do čisté, uzavíratelné nádoby a tu uložte do chladničky. Před použitím je nutné skleničku ode dna promíchat, jelikož se na dně tvoří sedlina. Do čaje přidávejte 2−3 čajové lžičky zázvorové šťávy. Zázvor by neměly užívat těhotné ženy.

Medový zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na malé kousky, dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte medem. Takto připravený zázvor použijte do čaje.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Nežádoucí účinky zázvoru

Dalo by se říci, že konzumace zázvoru je bezpečná. Někteří lidé mohou mít mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívání zázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit podráždění.

Zvláštní upozornění a varování

Použití zázvoru během těhotenství je kontroverzní. Existují určité obavy, že zázvor může mít vliv na plod a pohlavní hormony. K dispozici je také zpráva o potratu v průběhu 12. týdne těhotenství u ženy, která používala zázvor na ranní nevolnosti. Mnohé studie však prokázaly, že zázvor může být bezpečně používán proti ranní nevolnosti, aniž by došlo k poškození dítěte. Nemůžeme popřít riziko předčasného porodu nebo nízkou porodní hmotnost dítěte. Existují i určité obavy, že zázvor může zvýšit riziko krvácení, takže někteří odborníci nedoporučují jeho užívání. Stejně jako u jiných léků během těhotenství je důležité zvážit výhody proti rizikům. Před použitím zázvoru během těhotenství je důležitá konzultace s lékařem.

Není dostatek poznatků o bezpečnosti používání zázvoru během kojení. Pokud chce mít kojící matka stoprocentní jistotu, nedoporučuje se používání zázvoru. S konzumací zázvoru se může zvýšit riziko krvácení.

Zázvor snižuje hladinu krevního cukru, může být tedy nutné upravit dávkování léků na diabetes, ale pouze za dohledu a po doporučení lékaře.

Vysoké dávky zázvoru mohou zhoršit některá srdeční onemocnění.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Nebezpečí zázvoru při užívání některých léků

Střední interakce

Léky zpomalující srážení krve jsou podobné jako zázvor. Zázvor může zpomalit srážení krve, a tak užívání zázvoru spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, může zvýšit šance na výskyt podlitin a krvácení. Léky zpomalující srážení krve jsou aspirin, heparin, warfarin a ibuprofen.

Užívání zázvoru spolu s warfarinem může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení. Je důležité, aby byla krev pravidelně kontrolována. Může být nutné zvýšit dávku warfarinu, pokud se objeví nějaké změny.

Menší interakce

Léky na cukrovku mohou spolu se zázvorem snížit hladinu cukru v krvi. Užívání zázvoru spolu s těmito léky pak může způsobit, že hladina cukru v krvi bude kriticky nízká. Proto je důležité, aby docházelo k měření hladiny krevního cukru takzvaným selfmonitoringem.

Zázvor může snižovat krevní tlak, a to způsobem, který je podobný některým lékům na krevní tlak a srdeční choroby. Užívání zázvoru spolu s těmito léky může způsobit příliš znatelnou hypotenzi, tedy snížení krevního tlaku, na enormně nízké hodnoty nebo může dojít k nepravidelnému srdečnímu tepu.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Správný výběr a skladování hřebíčku

Chcete-li získat maximální užitek z tohoto koření, je důležitý jeho správný výběr, výběr kvalitního druhu a jeho správné skladování.

  • Kupujte raději čerstvé koření než sušené.
  • Při vložení do šálku vody se kvalitní hřebíček vznáší svisle, zatímco nekvalitní kousky se potopí nebo plavou vodorovně.
  • Vybírejte „bio“ hřebíček, protože bylina neprošla ozářením.
  • Řádně koření uložte v dobře uzavíratelné skleněné nádobě.
  • Uchovávejte ho na chladném, suchém a tmavém místě.
  • Mletý hřebíček by měl být uchován pouze po dobu šesti měsíců, zatímco celé kousky lze skladovat po dobu jednoho roku.
  • Doba použitelnosti hřebíčku může být prodloužena, pokud je uchováván v chladničce.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Vepřové nudličky na zázvoru

Ingredience: 1 lžíce suchého bílého vína, 1 lžička cukru krupice, 1 stroužek rozetřeného česneku, 1 lžička sezamového oleje, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce kešu oříšků, mletý pepř, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, 2 ks vepřových řízků (nakrájené na nudličky po vlákně), 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 100 g nastrouhaného hlávkového zelí

Postup: V pánvi Wok rozehřejeme polovinu oleje, krátce na něm opečeme zázvor a česnek. Přidáme vepřové maso, mícháme a opékáme 3 až 4 minuty. Všechno vyjmeme z pánve a uchováme horké. Ve woku pak rozehřejeme zbytek oleje, přidáme zelí a opékáme ho 2–3 minuty doměkka. Přimícháme kešu oříšky. Do pánve vrátíme maso se zázvorem a česnekem, přimícháme sójovou omáčku, bílé víno a cukr, mícháme asi 1 minutu. Přidáme sezamový olej, osolíme a opepříme podle chuti.

Zdroj: Vepřové na zázvoru

Kuře na medu se zázvorem

Ingredience:

  • kuře nebo kuřecí čtvrtky
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • sůl

Postup:

Kuře omyjte, osušte a rozdělte na čtvrtiny. Z medu, zázvoru, citronové šťávy, oleje, sójové omáčky, česneku, chilli papriček a soli připravte marinádu. Touto marinádou důkladně potřete kuře a nechte v lednici alespoň 2 hodiny marinovat. Poté přendejte do pekáče, podlijte trochou vody a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi hodinu, průběžně podlévejte výpekem, abyste si vytvořili kůrčičku.

Zdroj: Kuře na medu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP