Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SKLEROTIZACE METLIČKOVÝCH ŽILEK

OBSAH

Jak odstranit metličkové žilky

Odstranění metličkových žilek je možné například pomocí laseru. Paprsek laseru prochází kůží a jeho energie je pohlcována v cílové struktuře, v tomto případě v rozšířené cévce. Ta je destruována, aniž by přitom došlo k poškození okolní tkáně. Léčba laserem probíhá někdy i v několika etapách v intervalu 3–4 týdny, což závisí na rozsahu změn. Komplikací výkonu mohou být pigmentové změny v místě zákroku, které jsou naštěstí jen přechodného rázu a obvykle maximálně po 14 dnech vymizí. Ve srovnání s jinými užívanými metodami je toto riziko však podstatně menší. Navíc léčba laserem nepředstavuje bolestivý výkon. Na přání klienta je nadto možné použít povrchové znecitlivění gelem.

Sklerotizace metličkových žilek je časově nenáročnou a klienta nezatěžující metodou. Sklerotizace je rychlá a nebolestná metoda jak zneviditelnit metličkové žilky na nohou. Jde o ambulantní zákrok, který nevyžaduje pracovní neschopenku. Funguje to jednoduše: tělu se podá nitrožilně sklerotizační roztok a následujících 24 hodin je noha zabalena ve speciální bandáži. Celý proces způsobí, že se žilky v podstatě zalepí. Sklerotizace žilek také vhodně doplňuje předcházející operaci křečových žil. Pacientům se doporučuje pro dosažení lepšího efektu opakovat sklerotizaci alespoň 2krát. Před první sklerotizací je třeba nejprve vyšetřit povrchový žilní systém. Sklerotizaci žilek není vhodné provádět u žen v prvotním či naopak hodně pokročilém stadiu těhotenství. V řádu několika týdnů se doporučuje nošení kompresních elastických punčoch.

Zdroj: Metličkové žilky

Diskuze

V diskuzi MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.

No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Čau Suri, mast ze skořice metličkové žilky ani křečové žíly neléčí! Jediná metoda, kterou se dají křečové žíly a metličkové žilky spolehlivě zlikvidovat najednou, při jedné maximálně dvou návštěvách u lékaře, se nazývá metoda komplexní sklerotizace. Po tomto výkonu není nutná pracovní neschopnost, nevznikají žádné jizvy, zákrok je nebolestivý a časově nenáročný, trvá přibližně 1 hodinu a dá se zvládnout i v průběhu pracovního dne. Pro úspěšné dokončení komplexní sklerotizace, aby zcela zmizely křečové žíly a metličkové žilky, musí pacient nosit kompresní punčochy po dobu 2 až 6 týdnů od zákroku. Metoda komplexní sklerotizace odstraní najednou jak velké křečové žíly tak i malé metličkové žilky. Zákrok se provádí po celý rok, kromě letních měsíců. Metoda komplexní sklerotizace se dělá v rámci estetické chirurgie a bližší info, cena a průběh zákroku se dá najít zde: www.sklerotizace.cz/…

Zdroj: diskuze Mast proti metličkovým žilkám

Proč máme metličkové žilky na nohách

Ke vzniku křečových metliček výrazně přispívají hormonální změny v ženském organismu. Žilky se tak objevují už například na začátku užívání hormonální antikoncepce. Popraskané žilky na nohách lze stále častěji pozorovat už u mladých dívek, protože začínají dříve pravidelně užívat hormonální antikoncepci. Někdy pomáhá vysazení antikoncepce a vznik nových žilek se zmírní. Dalším obdobím hormonálních změn je těhotenství, zejména druhé a pak ta následující. Posledním výrazným obdobím vzniku metličkových žilek je doba takzvaného přechodu. Mohou se však objevovat i kdykoliv v průběhu života. Dalším výrazným faktorem vzniku metličkových žilek je totiž nezdravá životospráva. Málo pohybu, obezita, kouření či dlouhé časté opalování, to vše může k jejich vzniku významněji přispět. Dalším rizikovým faktorem je časté nošení vysokých podpatků, dlouhé stání na nohou nebo naopak dlouhé sezení, častý sed s překřížením nohou.

Zdroj: Metličkové žilky

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ ŽILEK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

dobrý den, potřebovala bych poradi je mi 51let a začínají mi praskat žilky v obličeji.Myslím si ,že to v rodině nemame.Prosím poraďte mi děkuji mnohokrát Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti praskání žilek je potřeba vyléčit propouštění krve zkrz slabou žilní stěnu. Toho lze dosáhnout zhoustuním krve, pomocí vitamínu K, který je obsažen ve všech zelených zeleninách a nebo také v řase chlorela. Hustá krev se nebude tolik rozlévat v okolí vlásečnicových žilek a omezí se tak tvorba metliček. A dále se postarat o to, aby zesílila cévní stěna. K tomu účelu slouží lék Ascorutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskání žilek v obličeji

Metličkové žilky – foto

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky metličkových žilek.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Přírodní léčba metličkových žilek

  • Semena jírovce jsou nejlepší bylinnou úlevou pro otoky, bolest, svědění, únavu a napjatost spojenou s křečovými žilkami. Jírovec zlepšuje krevní oběh v nohou, tlumí zánět a posiluje kapiláry a žíly.
  • Borůvkový extrakt stimuluje tvorbu nových kapilár, posiluje stěny kapilár a zvyšuje účinek vitamínu C, zároveň snižuje křehkost cév.
  • Gingko biloba zlepšuje okysličení tkání a krevní oběh.
  • Hroznový extrakt zlepšuje krevní oběh.
  • Extrakt hlohu obsahuje vitamín C, bioflavonoidy, zinek a síru. Všechny tyto látky jsou užitečné na křečové žíly.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Diskuze

V diskuzi OPERACE ŽILEK V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stela kaprasová.

a jak po operaci,když musím pracovat????

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace žilek v očích

Opakování

Pokud se ponechá hemangiom bez ošetření (sklerotizace nebo excize), hrozí jeho postupný nárůst. Když dojde k chirurgickému odstranění, tak se hemangiom na daném místě nevytvoří, může se ale vytvořit na jiném místě.

Zdroj: Hemangiom u psa

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA ŽILEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Pod pravým okem mám prasklou žilku, když jsem byla malá chodila jsem na leasery a mamku to stálo docela hodně. Zhruba po 10 letech se mi žilka objevila na tom stejném místě. Mám jít znova na leasery nebo funguje i něco účinnějšího??Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Nikolo, pokud Ti na prasklé žilky pod okem laser pomohl před deseti lety, tak Ti pomůže i teď. Takže, chceš-li se toho zase zbavit, běž zase na laser. Za uplynulých deset let ceny laserových zákroků klesly a kvalita laserů naopak stoupla, takže žádný strach. Klidně můžeš ještě zařadit mezi své doplňky stravy Ascorutin, který preventivně brání vzniku nových prasklých žilek. Ascorutin užívej podle přibaleného návodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba žilek

Profesionální metody léčby metličkových žilek

Díky nejnovější laserové technice je možné rušivé žilky léčit cíleně, minimálně bolestivě a jen s minimem vedlejších účinků. Už delší dobu je úspěšná léčba pulzujícím barevným laserem. Nevýhodou je, že se může vytvořit hrubý povrch, modřina nebo otok, které se obvykle po týdnu zhojí. Mnoho dermatologů a kosmetiček proto pracuje s fotodermickým bleskem. Tato metoda je bezbolestná a mohou se s její pomocí ošetřovat i větší plochy během jednoho sezení.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ ŽILEK NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den pořád a marně hledám kde si můžu zakoupit krém antizilku a marně prosím o pomoc děkuji s pozdravem krásného dne přeje Katka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Praskání žilek na nohou

Prevence

Dokonce i po léčbě může dojít k znovuobjevení žilek. Existují však kroky, které mohou přispět ke snížení rizika vzniku metličkových žilek. Tím nejdůležitějším je zabránit nadměrné tělesné hmotnosti, k čemuž dopomůže i pravidelné cvičení. Navíc je dobré se zaměřit na cvičení, které posiluje svaly na nohou. Také je dobré vyvarovat se dlouhému stání, zejména v neměnné poloze, rovněž nošení vysokých podpatků, těsných kalhot a spodního prádla. Také se nedoporučuje sedět se zkříženýma nohama, protože to může omezit krevní oběh.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Kde se nejčastěji objevují?

Metličkové žilky se nejčastěji objevují na obličeji a končetinách. Každý má tyto žíly, ale začnou být vidět, až když nastane nějaký problém. Žíly pak mohou prosvítat přes kůži. Ke zviditelnění žilek přispívá mnoho faktorů, včetně stárnutí, změny hormonů, obezity a těhotenství. Metličkové žilky jsou do značné míry dědičné, díky čemuž mohou někteří lidé trpět více, bez ohledu na další faktory. Nejčastější výskyt těchto žilek je na nohách, protože žíly v dolních končetinách mají nejtěžší práci ze všech žil v těle. Na tyto žilky působí největší tlak a gravitace při překonávání zpětného chodu krve do srdce. Proto je pochopitelné, že obezita a těhotenství mohou způsobit zviditelnění metličkových žilek, neboť zvyšující se váha zvyšuje tlak v žilách dolních končetin.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANI ŽILEK NEBO CÉV NA RUKOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Od určite doby mi praskaji asi žilky na rukou. Krev se mi rozlije pod kůží. Trvá dobu než to zmizí. Je mi 62, beru antidepresiva, obcas leky od bolesti a Metypred 1/2 mg ob den na artritidu. Krev mam vyšetřenou. Dekuji za laskavou odpověď, co na to užívat. Jiřina
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste volně prodejný Ascorutin. Ten zesiluje žilní stěnu a omezuje prosakování krve z vlásečnic. Rovněž i pravidelný intenzívní pohyb, při kterém se spotíte a zadýcháte, posílí vaše cévy a ty pak nebudou tolik propouštět krev do podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Mast na metličkové žilky na nohách

Allga San duopack na metličkové žilky 100 ml + 75 ml – toto balení je velmi účinné v péči o metličkové žilky, neboť se skládá jak z balzámu, tak i spreje.

Balzám obsahuje pečlivě zvolenou kombinaci složek, které přispívají ke zmírnění viditelnosti metličkových žilek – má tak i krycí efekt. Dále balzám obsahuje cenné výtažky z jírovce maďalu, pupečníku asijského, extrakt z hroznových listů a silici kosodřeviny. Toto složení má blahodárný a osvěžující chladivý účinek. Vitamín E, panthenol, alantoin a jojobový olej pečlivě ošetřují pokožku. Navíc obsažený kolagen podporuje zmírnění viditelnosti metličkových žilek. Díky obsahu pigmentu a beta-karotenu se krycí efekt násobí.

Sprej na metličkové žilky chladí a zlepšuje mikrocirkulaci krve, působí příznivě i na otoky nohou. Při aplikaci na pokožku chladí její svrchní vrstvy, čímž přináší úlevu a ochlazuje problematická místa při žilní nedostatečnosti, která se projevuje otokem, únavou a pocitem těžkých nohou. V případě, že se objeví i bolestivé projevy, mohou se použitím spreje zmírnit. Unavené a oteklé nohy se ochladí a uvolní. Pravidelné používání působí na cévy a zlepšuje jejich mikrocirkulaci. Produkt se aplikuje 2x denně zevně na pokožku nohou.

Zdroj: Metličkové žilky

Poradna

V naší poradně s názvem KRVAVÉ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Již delší mi v oku "praská žilka". Na očním mi dávali na dříve kapky
na suche oči, po nich na alergii následovaly antibiotika ty nepomohly atd.Pri poslední návštěvě na očním mi doktorka řekla, že musím byt do týdne zdravá. Kapky ne zabraly a já mám stále stejně problémy.Bojím se aby se za tim neschovavalo něco vazneho.A nevím co mám dělat jestli jít k jinému dr.Jsem po transplantaci srdce.
Děkuji za odpověď
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po transplantaci srdce určitě užíváte nějaký lék proti srážení krve a jeho vedlejším nežádoucím účinkem může být prosakování kapilár v očích - praskání žilek. Obvykle stačí upravit dávkování a nebo vyměnit lék za jiný. O všem se poraďte se svým kardiologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvavé oko

Jak se zbavit žilek na nohách?

Křečové žíly jsou vlastně rozšířené žíly, které mohou být namodralé, červené nebo mohou mít barvu těla. Často vypadají jako dráty objevující se ve zkroucené nebo vypouklé formě. Zároveň mohou být oteklé nebo vyvýšené nad povrch kůže. Tyto žíly se často vyskytují na stehnech.

Faktory zvyšující jejich vznik

  • zvyšující se věk
  • rodinná anamnéza
  • hormonální změny
  • těhotenství
  • obezita
  • nedostatek pohybu
  • vystavování se slunečnímu záření

Odstranění rozšířených metličkových žilek se provádí velmi snadno laserem. Správnou péčí lze žilkám na nohou také předcházet, velmi důležitá je neustálá ochrana proti slunečnímu záření a extrémním výkyvům teplot. Žilky mohou být svou existencí později důvodem vzniku takzvané růžovky a celé řady zánětlivých změn na pokožce.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ ŽILKY V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Burkoňová Jarmila.

Co může být příčinou opakujících se prasklých žilek v oku?V poslední době se mi tato okolnost opakovala 3krát za sebou I za poslední 2 roky jsem se občas s tímto problémem potýkala,.Léčím se na alergii a užívám kapky na suché oči.Byla by v mém případě účinná akupunktura?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den,je mi padesat let,praskla mi cevka v pravem oku,nikdy předtim jsem to neměla.Chtěla jsem se zeptat jaka muže byt přičina?
Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v oku

Léčba

Při léčbě prasklých žilek v oku musí lékař nejprve stanovit příčinu, a tu léčit. Jedná se vždy o individuální stav pacienta. Pokud je výskyt žilek kosmetického charakteru, dá se tento problém řešit pomocí laserové operace. Laser vytváří intenzivní teplo, které eliminuje vytvořené struktury. Při této operaci lékař kontroluje délku a intenzitu světla, aby došlo k efektivnímu odstranění žilek z povrchu oka. Operace je bezbolestná a trvá asi 30 minut.

Zdroj: Prasklá žilka v oku

Ošetření pro odstranění žilek z nohou

Pacienti, u nichž se metličkové žilky objeví, si je často chtějí nechat odstranit z kosmetických důvodů. Mezi hlavní způsoby léčby patří skleroterapie a laserová léčba. Skleroterapie se provádí ambulantně pomocí několika vpichů, kdy se injekcí do žilek vpraví tekutina zvaná tetradecyl sodný. Tento lék je aplikován velmi tenkými jehlami, ošetření může být provedeno na normální klinice. Roztok musí být vstříknut do každé žilky, ale při jednom sezení může být aplikováno pouze 20 injekcí. Speciální látka zde způsobí místní chemické poškození vnitřní výstelky žilek a neinfekční zánět bez trombu (otoku a krevních sraženin) – žíla zkolabuje a s určitým časovým odstupem se přemění ve vazivový pruh a vstřebá se. Tento postup stojí pacienta na soukromé klinice okolo 6 000 Kč za jedno sezení, ale aby došlo k úplnému vyřešení problému, je většinou zapotřebí více návštěv. Některé žilky totiž vyžadují více než jednu injekci, v závislosti na své velikosti. Postup je velmi bezpečný, ale trochu nepříjemný a mírně bolestivý, ale určitě neovlivní váš každodenní život. Skleroterapie byla obvyklým způsobem léčby metličkových žilek, v současné době se však stává populárnější ošetření laserem, které se provádí působením silné dávky světla na žilky, které je prokrví a tepelné světelné pulzy způsobí jejich uzavření. Obvykle používané lasery obsahují chladicí prvek, který ochlazuje kůži při aplikaci. Tím se snižuje možné nepohodlí a bolestivost. Závisí na rozsahu žilek, ale nejčastěji je zapotřebí šesti sezení. Stejně jako u skleroterapie může pacient pokračovat ve svých běžných činnostech ihned po ošetření.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Laser na červené žilky v očích

Laserová operace červených žilek pracuje na bázi intenzivní energie paprsku. Lékaři zaměřují tuto světelnou energii nejen na sítnici, ale také na postiženou oblast, a to bez poškození okolní oblasti oka. Laser vytváří intenzivní teplo, které eliminuje vytvořené struktury, jakož i vazby tkáně. Lékař kontroluje délku a intenzitu světla, aby došlo k efektivnímu odstranění žilek z povrchu oka.

Na znecitlivění očí se používají oční kapky. Operace je bezbolestná a trvá asi 30 minut. Zprvu bude vidění rozmazané, ale během několika týdnů se vrátí zpět.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Léky na praskání žilek

Lék ascorutin v sobě přináší společné působení vitamínu C a rutinu. Obě tyto látky blahodárně působí na cévy a omezují jejich prosakování. Ascorutin má přímý vliv na metličkové žilky, které po jeho užívání sníží svoji viditelnost. Lék ascorutin je volně k dostání v lékárnách. Nejlevnější cena ascorutinu je tady: Ascorutin cena.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Léčba červených žilek na tváři

  • Užívání perorálních antibiotik – pracují rychleji než akutní masti.
  • Užívání steroidů – jsou na lékařský předpis, užívají se krátkodobě, protože mohou mít nežádoucí účinky zahrnující zhoršení příznaků červených žilek.
  • Vyhýbat se spouštěcím mechanismům, to znamená nepříjemným povětrnostním podmínkám, slunečnímu záření, vlhku nebo intenzivnímu teplu či chladu. Pleť ovlivňuje i časté cvičení nebo stres.
  • Velmi vhodné jsou solné injekce, které se aplikují přímo do cév a vedou k odstranění červených žilek.
  • Intenzivní pulzní světelná léčba – tato léčba produkuje vysoké impulsy o vysoké intenzitě světla. Světlo ohřívá a ničí červené žilky.

Zdroj: Červené žilky na tváři


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP