SKODLIVOST SODY BIKARBONY NA LIDSKY ORGANISMUS je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Med a soda bikarbona jsou hotový zázrak pro pleť. Z jedné lžičky jedlé sody smíchané s jednou lžící medu získáme jemný pleťový peeling, který vmasírujeme krouživými pohyby do pokožky obličeje. Peeling necháme chvíli působit a opláchneme teplou vodou. Tento peeling na rozdíl od některých příliš drsných peelingů nepodráždí pokožku obličeje, ale zanechá ji svěží, hebkou a mladistvou.
Účinky na zdraví
Peeling pro celé tělo: Přidáme-li k jedlé sodě bikarboně ovesné vločky a vodu, získáme osvěžující tělový peeling pro každodenní použití na pleť. Peeling ze sodybikarbony připravíme tak, že smícháme jedlou sodu s vodou a ovesnými vločkami v poměru 3 : 1 : 1. Směs rozetřeme po celém těle a vmasírujeme ji jemnými krouživými pohyby do pokožky, poté opláchneme vodou. Tímto peelingem odstraníme odumřelé kožní buňky a získáme hebkou a svěží pleť.
Na akné: Jedlou sodou bikarbonou lze vyřešit i problémy s akné. Stačí pomocí jedlé sody a vody vytvořit pastu a aplikovat ji na problematické místo, třeba na tvář. Soda bikarbona vysuší akné a tím jej odstraní.
Koupel: Z jedlé sody lze také připravit relaxační koupel. Stačí přidat do napuštěné vany polovinu šálku jedlé sody. Voda v kombinaci se sodou odstraní škodlivé látky z těla, zvláční a zregeneruje pokožku.
Bílé zuby: Jedlá soda může posloužit i jako prostředek na bělení zubů. Stačí nasypat sodu do dlaně, ponořit do ní navlhčený zubní kartáček a rozetřít po povrchu zubů. Sodu potom opláchneme a zuby si vyčistíme běžným způsobem. Smícháme-li jednu čajovou lžičku sodybikarbony v 1/4 sklenici vody, získáme ústní vodu s antibakteriálním účinkem. Vzniklý roztok naneseme na zuby a vypláchneme.
Změkčení kůže: Stačí ponořit malý kartáček na nehty do sody a jemně drhnout kůži kolem nehtů na rukou, dokud nebude úplně čistá. Opět smícháme s vodou tak, aby vznikla pasta. Pastu jemně vetřeme do bříšek prstů a poté opláchneme vodou. Tím získáme skvělý základ pro manikúru.
Péče o vlasy: Nadbytku laku a tužidla se lze zbavit také pomocí jedlé sody. Pokud se smíchá soda bikarbona se šamponem a touto směsí si umyjeme vlasy a následně je opláchneme, zbavíme je důkladně zbytků laku nebo tužidla.
Deodorant: Deodorant vytvoříme smícháním čtyř polévkových lžic jedlé sody s asi deseti kapkami vonného esenciálního oleje. Směs naneseme kartáčkem do podpaží. Deodorant můžeme používat i během dne, stačí naplnit směsí nádobku od krému a nosit s sebou malý štěteček. Lze jej nosit i ve spreji. Zbavíme se nejen pocení, ale i nepříjemného zápachu potu. Samozřejmě pozor na olej. Měl by být dobře a rychle vstřebatelný, aby náhodou nezanechal na oblečení mastné stopy.
V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA – POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mareš.
Dobrý dem.
Rád bych se zeptal , zda se dá použít soda v bazénu.
Čerpám vodu ze studně . Je hodně tvrdá.
Kolega mi poradil sodu na změkčení vody , ale nevím kolik sody použít.
Kolik sody je potřeba použít na 1 m2.
Dá se potom tato voda použít k zalévání.
Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všichni víme, že chlór je důležitou chemikálií, která udržuje bazénovou vodu bezpečnou pro plavání. Přidání příliš velkého množství chlóru však může snížit pH bazénu i celkovou alkalitu. Když alkalita klesne, je obtížnější udržovat stabilní pH. Navíc nižší pH a alkalita vody v bazénu způsobují několik negativních účinků, od svědění kůže a štípání očí až po korozi žebříků bazénu, vložky nebo jiných součástí.
Naštěstí existuje jednoduchý a relativně levný efektivní způsob, jak udržet alkalitu a pH bazénu. Tento užitečný nástroj pro bazény není nic jiného, než soda na pečení, i když na to budete potřebovat kila.
Postupujte podle těchto kroků a zvyšte alkalitu a pH bazénu pomocí jedlé sody.
Měřte zásaditost bazénu každý den.
V ideálním případě má být vaše pH mezi 7,2 a 7,8 a alkalita je mezi 110 a 150 ppm (díly na milion). Pokud je úroveň alkality nižší, a zejména pokud je nižší než 80 ppm, musíte zvýšit alkalitu vody v bazénu.
Kupujte sodu na pečení ve velkém
Jedlá soda je k dispozici v pytlích po 5 kg. Potřebné množství může být i celých 5 kg v závislosti na tom, jak nízká je alkalita. Zde je vidět cena jedlé sody ve velkých baleních: https://www.zbozi.cz/hledan…
Určete množství, které musíte použít.
Budete muset zjistit, kolik jedlé sody je třeba přidat do bazénu. Měření chemie bazénu je založeno na objemu bazénu cca 4 m3. Pokud je váš bazén větší nebo menší, budete muset upravit svou matematiku. Pravidlo je, že 700 gramů jedlé sody na 4 m3 vody zvýší alkalitu asi o 10 ppm. Pokud je pH vašeho bazénu testováno pod 7,2, přidejte 1,5 kg jedlé sody. Pokud jste v přidávání bazénových chemikálií nováčkem, začněte přidáním pouze jedné poloviny nebo tří čtvrtin doporučeného množství. Po opakovaném měření můžete vždy přidat další, pokud je úroveň stále nízká. V opačném případě byste se mohli v rovnováze pH pohybovat příliš vysoko a bylo by třeba přidat kyselinu.
Přidejte do bazénu jedlou sodu.
Hydrogenuhličitan sodný je dodáván v práškové formě a může být nasypán přímo do vody v bazénu. Dávku rozložte a rozházejte ji v širokých obloucích po povrchu bazénu, abyste se vyhnuli usazení na jednom místě. Vyhněte se přidávání sody do bazenu během větrných dnů, protože soda pak může zůstat ve vzduchu a spálit okolní vegetaci a blízké organismy.
Počkejte alespoň šest hodin.
Nechte jedlou sodu rozpustit ve vodě. Zapněte oběhový systém vašeho bazénu a pomozte sodě rozptýlit se.
Podle potřeby opakujte a opakujte.
Mezi 6 a 24 hodinami po přidání jedlé sody znovu změřte pH a celkovou alkalitu bazénu. Pokud je pH pod 7,2 a alkalita pod 110 ppm, opakujte tyto kroky.
Účinek jedlé sody, sody bikarbona, spočívá v její šetrnosti a zároveň velké síle. Lze z ní vytvořit čisticí roztok, který pohlcuje pachy, či čisticí pastu, anebo ji použít i bez vody.
Čištění zubů: Zubní pasta vyrobená z jedlé sody a 3% peroxidu vodíku je skvělou náhradou ke kupované pastě bez fluoru. Můžete také pouze nasypat jedlou sodu na kartáček s běžnou pastou, abyste dosáhli lepších výsledků. Jedlá soda je ovšem natolik silná, že byste se měli vyhnout každodennímu používání. Soda slouží k odstranění pigmentace.
Svěží dech: Nasypte čajovou lžičku jedlé sody do půl hrnku vody a zamíchejte. Směs protřepte v ústech a kloktejte. Poté ústa vypláchněte vodou. Všechny pachy jsou neutralizovány, ne jen překryty.
Péče o rovnátka a jiné ústní aparáty: Namočte je ve směsi dvou lžiček jedlé sody rozpuštěné ve sklenici teplé vody. Jedlá soda pomáhá odlepení částeček jídla a neutralizuje pachy. Aparáty můžete také pomocí jedlé sody a kartáčku jednoduše vyčistit.
Peeling: Vyrobte si pastu ze 3 dílů jedlé sody a 1 dílu vody. S touto pastou jemně masírujte kůži krouživými pohyby. Pasta je tak šetrná, že ji můžete používat denně.
Deodorant: Pastu či prášek můžete použít i na podpaží za účelem neutralizace tělesného pachu.
Pálení žáhy: Jedlá soda je „instantní pomocník“ při pálení žáhy. Dávkování naleznete na obale.
Poštípání hmyzem a svědění: Při poštípání hmyzem použijte pastu z jedlé sody, kterou natřete na postižené místo.
Mýdlo: Namísto mýdla můžete použít pastu z jedlé sody, tedy 3 díly sody a 1 díl vody, případně můžete vodu nahradit jemným tekutým mýdlem.
Zdravé vlasy: Nasypte si do dlaně malé množství jedlé sody spolu s oblíbeným šamponem. Umyjte vlasy tak jako vždy a pořádně propláchněte. Jedlá soda vám pomůže odstranit zbytky vlasových produktů, jako jsou gely, laky a jiné.
Koupel: Přidejte půl hrnku (klasický, 0,25 l) do koupele a neutralizujte tak kyselost kůže, mastnotu a pot. Jedlá soda kůži také zjemní.
Změkčení chodidel: Přidejte půl hrnku do nádoby s teplou vodou, do připravené lázně vložte na 20 minut nohy. Při koupeli si jemně masírujte chodidla – jedlá soda je znatelně zjemní.
V naší poradně s názvem ŠKODLIVOSŤ SÓDY BIKARBÓNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
je škodlivá soda bikarbona na lidský organismus při požití a jak
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Škodlivost sodybikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.
Škodlivost sodybikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Jedlá soda představuje při obecném použití minimální zdravotní rizika, ale náhodná expozice v práci nebo v laboratoři může vést k mírnému podráždění, zejména v uzavřených nebo špatně větraných prostorách.
Ve svém příspěvku MLÉKO JAKO ZDROJ VÁPNÍKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.
Vápenaté látky sice nutně potřebujeme pro naše kosti a zuby - ne ovšem vápník z mléka, který náš organismus neumí zpracovat a zužitkovat (navíc při svém vylučování spotřebává vápník náš tzn čím víc mléka vypijeme a víc nevyužitého vápníku vyloučíme tím víc se naše tělo odvápní). Mimoto je dnes každý mléčný produkt několikrát tepelně zpracován, čímž se organické minerální látky z mléka stávají anorganickými.
Kromě toho schází v kravském mléce velký protihráč vápníku - hořčík. Nehodící se vápník z mléčných produktů se usazuje na tepenných stěnách a místo aby přispíval k vytvrzení kosti, vyvolává tvrdnutí tepen. Proto je mléko bohaté na vápník škodlivé, jelikož nám způsobuje předčasné zkostnatění a zestárnutí! Nemělo by se také zapomínat, že i vysoký obsah cholesterolu v mléčných výrobcích přispívá k nebezpečnému kornatění tepen. Ve spojení s vysokým obsahem bílkovin jsou naše játra soustavně přetížena a onemocní. Cholesterol je však pouze jednou z látek, která je v našich usazeninách obsažena. Hlavní látkou anorganický vápník, který náš organismus není schopen zhodnotit. Intenzivní výzkumy, které před několika lety probíhaly na klinice Mayo v Rochesteru v Minnesotě (USA), daly několik odpovědí, které mléčnou výrobnou produkcí vápníkových tablet otřásly do základů. Paní Dr. Lawrence Riggsová, která tyto výzkumy vedla, zjistila, že ženy, které pijí mléko, nebo berou vápníkové tablety, či oboje, nemají větší příjem vápníku než ženy, které mléko, výrobky z něj nebo tablety vůbec nekonzumovaly. Naopak: ještě více se měknutí kosti vyvíjelo u těch, které samy užívaly 2000mg vápníku ve formě mléka, mléčných produktů či tablet.
Nesčetné výzkumy v různých částech světa potvrdily, že chemické prostředky - anorganické tablety vápníku, jsou nejen naprosto zbytečné, ale navíc zatěžují organismus. Lidský organismus totiž anorganické minerálie nedokáže přizpůsobovat a zužitkovat!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Z celé řady postupů výroby sody, kterými se zabývali chemici už v 18. století, se prosadil Leblancův způsob a byl zaveden do velkokapacitní výroby od roku 1789.
Stále se rozvíjející průmysl barviv po roce 1860 však začal klást silné a náročné požadavky na zvýšení výroby sody. To byl také jeden z důvodů, proč začal být Leblancův způsob výroby postupně vytlačován novým, amoniakálním procesem výroby sody. Ten zdokonalil belgický technik Ernest Solvay roku 1863 - Solvayův způsob. Přestože se vedle Solvaye zabývalo novým řešením výroby sody více chemiků, stala se tato výroba díky udržování technických řešení v tajnosti prakticky monopolem.
Leblancův způsob výroby sody: Dle tohoto způsobu, zavedeného do velkokapacitní výroby roku 1789, se bezvodý síran sodný, vápenec a uhlí rozemelou a pálí v plamenné peci. Z vychladlé taveniny je poté soda (uhličitan sodný) vyloužen vodou. Při tomto způsobu výroby sody však unikaly oxidy síry a kromě sody vznikal také odpad - sulfid vápenatý. V 80. letech 19. století se podařilo vyřešit využití síry z tohoto odpadu. Tento postup se udržel až do roku 1915, kdy byl definitivně nahrazen Solvayovým (amoniakálním) postupem.
Solvayův (amoniakální) způsob výroby sody: Výchozími surovinami jsou kuchyňská sůl (chlorid sodný), vápenec a amoniak. Probíhá na základě dvou reakcí - při první vzniká hydrogenuhličitan amonný, který se při druhé reakci účinkem chloridu sodného přemění na hydrogenuhličitan sodný. Ten se kalcinuje (zahřívá) a vzniká takzvaná kalcinovaná soda.
Solvayův amoniakální způsob výroby sody byl prvním komplexním využitím fyzikálně chemických poznatků v kombinaci s komplexním řešením zařízení tak, aby bylo možno realizovat reakce mezi plyny, kapalinami a tuhými látkami nepřetržitě a aby při tom bylo dosaženo potřebného využití surovin i energií a ekonomické efektivnosti.
Ve svém příspěvku JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.
Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Kašpar.
Dobrý den. Nevím zda je to ještě aktuální, ale poměr 3:1 je nemožný. 160 g jedlé sody se v litru vody rozpustí při teplotě 60 stupňů. A tudíž se poměr mění asi na 6:1 . Dost možná že se povede poměr 5:1 když se zahřeje na sedmdesát stupňů. Četl jsem odbornou literaturu a v té psali že teplota je důležitá pro navázání sody na cukr v sirupu. Pokud se to nestane, pak se zásada nedostane kam má a tudíž určitě nebude recept ku prospěchu. sirup se má stát nosičem jedu pro rakovinné buňky. Kdyby se to mělo pouze rozpustit tak by ten sirup byl docela zbytečný. Původní článek už nemohou najít, ale určitě si pamatuji tak. Za prvé 330 g sody v litru tekutiny je nerozpustné, za druhé teplota je důležitá pro navázání sody. Prý šedesát stupňů, sedmdesát max.
Domácí kopřivový šampon na rychlý růst vlasů a proti vypadávání vlasů u mužů
K výrobě kopřivového šamponu budeme potřebovat jeden hrnek destilované nebo pramenité vody, tři polévkové lžíce sušených kořenů z kopřivy anebo 1/4 hrnku čerstvého kořene z kopřivy. Dále budeme potřebovat 1/3 hrnku tekutého mýdlo Castilie, na špičku lžičky mandlový olej, 25 kapek olej z levandule (levandulový olej), jedna polévková lžíce Aloe vera gel. Ve skleněném hrnci přivedeme vodu k varu. Pak to stáhneme z plotýnky, přidáme bylinky, přikryjte hrnec pokličkou a necháme směs louhovat 20 minut. Pak to scedíme a necháme kapalinu zcela vychladnout. Až bude odvar z kořene kopřivy chladný, tak ho smícháme s přírodním tekutým mýdlem Kastilie. K tomu přidáme mandlový olej, levandulový olej a gel z aloe vera. Po důkladném smíchání se šampon slije do skleněné nádoby, kterou dobře uzavřenou skladujeme v chladničce. Tento domácí šampon z kopřivy neobsahuje žádné konzervační látky, takže nemusí být stabilní, jako kupovaný šampon, proto ho skladujeme v temnu a chladu, bez přístupu vzduchu. Na mytí si vždy trochu odlijeme do malé skleněné lahvičky nejvýše a tři až čtyři dny. Domácí kopřivový šampon je třeba před každým použitím dobře protřepat. Kopřivový šampon účinkuje jemně, a nevytváří příliš pěny. Domácí šampon z kořene kopřivy podporuje silný a rychlý růst vlasů. Také oddaluje plešatění a vypadávání vlasů u mužů. Kořen z kopřivy totiž brání přeměně DHT na testosteron v okolí vlasových cibulek a tím přímo bojuje proti vypadávání vlasů u mužů.
Šampón z jedlé sody
Tyto úžasné způsoby, jak ušetřit peníze s jedlou sodou se týkají i šamponu. Jedlá soda je domácí zcela neškodný produkt, který se dá koupit i v gigantickém tříkilovém balení za stovku (nejlevnější jedlá soda cena). Jedlou sodu používám na všechno, včetně šamponu! Největší přínos po použití jedlé sody je, že to opravdu pomáhá zbavit se nahromaděných nečistot, které usadí na pokožce hlavy i kupříkladu od jiných výrobků pro péči o vlasy. U tohoto šampon nesmíte zapomenout své vlasy opláchnout od jedlé sody s vodou s octem. Jedině tak budou vaše vlasy lehké a načechrané jako vždycky. Sama jedlá soda má totiž tendenci vlasy narovnávat a hlavně vysušovat. Zde je návod, jak si z jedlé sody uděláte domácí šampon, který bude stačit na několik umytí. Smíchejte 1/2 šálku jedlé sody s 3 šálky vody. Šampon s jedlou sodou skladujte v plastových nebo skleněných nádobách. Můžete si také připravit pokaždé čerstvou směs na mytí vlasů. V takovém případě smíchejte jednu polévkovou lžíci jedlé sody a jeden šálek teplé vody. Až budete připraveni k použití, tak to
Ve svém příspěvku SODA BIKARBONA JEJI POUZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.
Chtěla jsem se zeptat,mám recept na buchtu a místo prášku do pečiva se tam má dát 1sáček sodybikarbony je to v pořádku?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.
Prášek do pečiva = soda bikarbona, takže žádný strach a klidně postupuj podle receptu i s práškem do pečiva. Dej pak vědět, jak se ti to povedlo. Nebo sem hoď recept, ať to taky můžeme zkusit.
Pokud je překyselený organismus důsledkem nějakého onemocnění, obvykle se po uzdravení hladina pH v těle sama srovná. Někteří jedinci se ale rozhodnou překyselený organismus léčit. S překyseleným organismem není potřeba se hned obracet na lékaře, nejprve je vhodné nastavit si nový životní styl, odstranit z jídelníčku potraviny, které pomáhají tvorbě kyselosti, nebo je alespoň omezit a samozřejmě do něj více zařadit potraviny tvořící zásady.
Jídelníček by tedy měl obsahovat více ovoce, zeleniny, brambor, bylinek a kvalitních olejů. Potraviny obsahující kyselé látky není vždy třeba z jídelníčku vyloučit, ale je vhodné je omezit, například mléko, mléčné výrobky, maso. Také je vhodné dodržovat alespoň 2 – 3 hodinový interval mezi jídly, aby žaludek dokázal zpracovat přijatou potravu dřív, než dostane další. Důležité je také dodržovat pitný režim se správnými tekutinami. Jak z předcházejícího odstavce vypovídá, Coca Cola není pro léčbu překyseleného organismu ideální nápoj. Ideální jsou neperlivé vody a ovocné čaje. Káva a různé druhy čajů také způsobují podle některých zdrojů překyselení organismu, takže je lepší jejich příjem omezit. Důležité je také vyhnout se alkoholu a tabákovým výrobkům a ideálně přidat do denního programu čas na pohyb. Vhodná je i obyčejná půl hodinová procházka, i ta může při odkyselování organismu velmi napomoct. Nemusí se tedy vždy jednat o běh, nebo o fitnes.
Je třeba si také uvědomit, že pro organismus je dobré, když tato nová životospráva je trvalá. Krátkodobá změna sice pomůže odkyselit organismus, ale nic pak nebrání tomu, aby se překyselenost vrátila, naopak, když jedinec změní životosprávu trvale, tak by se těmto problémům měl již vyhnout. Neznamená to ale, že si již nikdy nesmí dát žádné maso, čokoládu, nebo slazený nápoj, důležité je to ale nepřehánět. Naopak požívání jen potravin řadících se k zásadotvorným látkám může vyvolat nedostatek kyselotvorných látek v těle. Ideální je vytvořit si správné kombinace obou typů potravin, které pak zaručí rovnováhu v těle. Aby bylo možné této rovnováhy dosáhnout, je třeba vědět, která potravina se řadí k zásaditým a která ke kyselým.
Léčba překyseleného organismu nemusí být úspěšná hned od začátku, je možné, že nejprve se hladina pH dostane do normálu a najednou opět poklesne, to bývá způsobené tím, že organismus díky nové životosprávě začne likvidovat kyselé látky i ze zásobáren, nejen ty, které aktuálně přijímá. A proto tato léčba může trvat delší dobu.
Při procesu odkyselení je třeba dodržovat několik zásad, které mohou průběh tohoto procesu ovlivňovat. Nejdůležitější je, aby si člověk uvědomil, v čem dělá chybu (jídelníček, málo pohybu, mnoho alkoholu, mnoho stresu)
Škodlivost sodybikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a jde o naprosto bezpečnou látku. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 – protispékavá látka a kypřicí prášek.
V naší poradně s názvem ALAVIS TRIPLE BLEND - VEDLEJŠÍ ÚČINKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Karabinová.
Dobrý den, prosím má někdo zkušenosti s vedlejšími účinky při užívání ALAVISU triple blend? Manžel (diabetik ,120 kg, artróza 3.st., kolena) jej začal užívat cca před 3mi týdny, 6g , a poslední dny ( 3-4 dny) mu není dobře od žalůdku. Žalůdek má OK a nemýval žádné problémy . Myslí si, že je to od Alavisu ( jeho silná slanost) . Mikde jsem nenalezla "vedleší" účinky přípravku při užívání lidmi . Má někdo něco jako "příbalový" leták , nebo zkušenosti. Děkuji za radu. Karabinová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alavis Triple Blend je pro koně, takže v jeho přívalovém letáku těžko najdete vedlejší účinky pro lidi. Neexistují k tomu ani žádné seriózní studie, které by zkoumaly nežádoucí účinky na lidský organismus. Když se rozhodnete na své vlastní riziko používat veterinární preparát, který u vás způsobuje problémy se žaludkem, tak můžete zkusit dávku rozdělit do třech menších, které pak zkonzumujete během dne s hlavními jídly. Pokud by problémy i tak přetevaly, tak budete muset jeho užívání ukončit a přípravek zkrmit například ve stravě pro psa. Vedle Alavisu existuje ještě další podobný veterinární preparát s názvem Geloren, který je lidmi rovněž hojně využíván.
Proces překyselení organismu, nebo některých jeho částí vychází z toho, že v těle nejsou v rovnováze kyseliny a zásady. Tato nerovnováha se nazývá acidobazická a podle řady lidí může způsobovat řadu zdravotních problémů, případně může doprovázet některá onemocnění. Při správné acidobazické rovnováze je v těle vytvořené správné životní prostředí pro fungování všech orgánů, a tím pádem i pro celkové zdraví lidského organismu. Aby se dalo zjistit, jestli je lidský organismus z hlediska kyselosti a zásaditosti v rovnováze, je potřeba zjistit jaké má pH. pH je zkratkou slov potential of hydrogen, což znamená, množství volných iontů vodíku. Hodnoty pH se mohou v lidském organismu pohybovat na stupnici 0 až 14 s tím, že neutrální je hodnota 7, kterou má například voda a další neutrální roztoky. Pokud jsou hodnoty pH vyšší než 7, tak to znamená, že v těle převažují zásadité látky. Pokud je naopak pH nižší než 7, tak v něm převažují kyselé látky.
Zjistit hladinu pH v těle není nic těžkého, dá se snadno přeměřit i z pohodlí domova. Je k tomu potřeba pořídit si lakmusové papírky, kterými se pak změří hladina pH v ranní moči. U zdravého jedince se správnou acidobazickou rovnováhou by se hodnoty měly pohybovat kolem 5 až 7 bodů u ranní moči. Hladina pH se pozná, podle barevné změny na papírku, která se porovná s přiloženou škálou, a tak se pozná hladina pH. Přes den by ale naměřené hodnoty měly být již těsně nad hodnotou 7. Hladina pH se také měří z krve, kde se ideální hodnoty pohybují kolem 7,35 až 7,45. To znamená, že je lepší mít v těle o něco více zásaditých látek, než těch kyselých. Hladina pH v krvi by se mělo pohybovat maximálně v hodnotách 6,8 – 7,7. U určování pH z moči se dá určit i stav tkání v těle, na rozdíl od pH určené z krve. Rozdíl v určování pH z krve a z moči je i v tom, že hladina pH v moči v průběhu dne velmi kolísá v závislosti na potravinách, které jedinec snědl. Naopak hladina pH v krvi není tak rozkolísaná. Jiné hodnoty by mohly být problematické. Při nižších hodnotách než jsou stanovené ideální hodnoty, se hovoří o acidóze, naopak při vyšších hodnotách než 7,45 se jedná o alkalózu.
Lidský organismus se sám snaží udržet hladinu pH v ideálních hodnotách, ale někdy to pro něj není snadné a znamená to pro něj velmi silné zatížení, až přetížení. Nejčastěji dochází právě k tomu, že pH sklouzne pod spodní hranici, a tím se zvýší hladina kyselosti v těle. V takovém případě se jedná o latentní acidózu (= překyselení). Acidóza je mnohem častější než alkalóza proto, že ky
V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.
Dobrý den, víte začínám mít strach,že by to mohla být rakovina dutiny ústní,nebo jazyka,jelikož mě pořád bolí v krku a jsem pořád nachlazen a ten červený bolák na špičce je viditelnější. Vzadu na straně se mi dělají nějáké vředy,nebo tak něco a jsou vidět na jazyku fialové žíly čím dál víc. Často vysmrkávám krvavý hlen. Na střední škole jsou kouřil a pak i práci,ale pak jsem přestal. No a víte ústní hygienu jsem zanedbával dlouhodobě kvůli pocitu na zvracení ze zubní pasty, takže 27.Února jdu na zubní kliniku a uvidím jak dopadnu. Je možné,že by ejakulace vlastního sperma do úst se špatnou hygienou mohla vyvolat rakovinu ústní dutiny či jazyka?
Děkuji Vám za Váš čas a budu se těšit na odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ejakulace vlastního sperma do úst nevyvolá rakovinu ústní dutiny ani jazyka? Sperma je nositelem zárodku nového života a není pro lidský organismus nijak nebezpečné. Špatná ústní hygiena může vytvořit příhodné podmínky pro vznik různých bakteriálních nákaz, které později mohou vést ke vzniku nádoru. Zkušený zubař rakovinu pozná, takže je opravdu dobře, že jdete na zubní. Tam vám všechno v ústech prohlédnou a přesně budete vědět na čem jste. Možná, že to bude jen obyčejná kandidóza jazyka, kterou jednoduše vyléčíte podle doporučení lékaře.
Není třeba platit za pedikúru v salonech. Nechte se hýčkat domácí pedikúrou z jedlé sody. Ponořte vaše unavené nohy do vany s teplou vodou a přidejte 2 – 3 polévkové lžíce jedlé sody. Také můžete přidat několik kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje, aby vaše směs voněla. Pokud chcete dosáhnout maximální relaxace, tak si přidejte do vody levandulový olej. Nechte si nohy hýčkat po dobu 15 – 20 minut. Také můžete drhnout problémová místa na nohou, jako jsou paty a boule na nohou. Tyto místa drhněte pastou, kterou smícháte pomocí jedlé sody a vody. Pasta z jedlé sody odstraní hrubé plochy a odumřelou kůži na nohách.
Není třeba platit za pedikúru v salonech. Nechte se hýčkat domácí pedikúrou z jedlé sody. Ponořte své unavené nohy do vany s teplou vodou a přidejte 2–3 polévkové lžíce jedlé sody. Také můžete přidat několik kapek svého oblíbeného esenciálního oleje, aby směs voněla. Pokud chcete dosáhnout maximální relaxace, přidejte do vody levandulový olej. Nechte si nohy hýčkat po dobu 15–20 minut. Také můžete drhnout problémová místa na nohou, jako jsou paty a otlaky na nohou. Tato místa drhněte pastou, kterou vytvoříte smícháním jedlé sody a vody. Pasta z jedlé sody odstraní hrubé plochy a odumřelou kůži na nohách.
V naší poradně s názvem AKTIVNÍ UHLÍ NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Eulalia Bockova.
Vážení, Četla jsem si o účincích aktivního uhlí na lidský organismus,
co se týká detoxikace.
Mám 77 let. Víc jak dva roky se potýkám s nežádoucími účinky po očkování
proti Covidu.
Velké bolesti ve svalech,kostech, kloubech ... pálení, bodání, poruchy
močení.
I když jsem četla na Seznamu, že není možná návratnost, ...
Prosím o sdělení, zda by mi užívání aktivního uhlí mohlo pomoct na mé
potíže.
Děkuji.Bočková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Aktivní uhlí pravděpodobně nepomůže zbavit se vašich obtíží. Proč? Protože aktivní uhlí se používá jako léčba při spolknutí některých jedů. Pro jiné použití nejsou vědecké důkazy. Mechanizmus účinku aktivního uhlí spočívá v jeho pórech, které mohou zachycovat jedovaté chemikálie.
Očkování proti onemocnění COVID 19 neobsahuje žádné jedovaté chemikálie, nýbrž deaktivovanou schránku původního viru. Z tohoto důvodu nemá aktivní uhlí jak pomoci, protože vakcinací nevznikají žádné toxiny, které by uhlí absorbovalo.
Určitě pravidelně užíváte nějaké léky a aktivní uhlí snižuje vstřebávání léků a jiných chemikálií v žaludku a střevech. Užívání aktivního uhlí spolu s léky užívanými ústy může snížit množství léku, které tělo absorbuje. To může snížit účinky vašich léků.
Na zmírnění vašich obtíží bude možné využít vhodných léků proti bolesti, které vám doporučí váš ošetřující lékař, vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu a probíhající medikaci. Poruchy močení vyšetří lékař urolog.
Soda má mírně abrazivní mechanický účinek při tření o zuby a zároveň působí také chemicky, protože reaguje se zubním kamenem, čímž jej rozpouští. Velkým přínosem je, že pomáhá také neutralizovat bakterie a tímto způsobem vlastně bělení zubů léčí špatný dech.
Vybělení zubů můžeme vidět okamžitě a je bezbolestné. Navíc soda napomáhá odstranění zubního kamene. Ovšem je třeba se vyhnout agresivnímu tření dásní, které mohou být podrážděny mechanickým účinkem sody.
Použití jedlé sody k bělení
Nejšetrnějším způsobem je kúra na jeden měsíc dvakrát ročně, přičemž sodu aplikujeme jen jednou nebo dvakrát týdně, abychom se vyhnuli možnému poškození skloviny zubů, protože soda má silný abrazivní účinek při užívání v dlouhodobém horizontu.
Mokrý kartáček namočíme do práškové jedlé sody, přičemž pokryjeme zcela štětiny kartáčku shora, a takto si vyčistíme zuby. Sodu lze rovněž nasypat na zubní pastu a touto směsí si vyčistit zuby. Smíchání sody se zubní pastou zmírňuje slanou chuť sody, ale zvyšuje brusný účinek.
Jiná forma použití je rozpustit sodu do vody, a to tak, že přidáme lžíci jedlé sody do sklenice s polovinou vody, rozmícháme a vyplachujeme tímto roztokem ústa. Tím sice příliš zuby nevybělíme, ale zato získáme domácí ústní vodu, která neutralizuje bakterie v ústech.
Ve svém příspěvku JAKÉ MÁTE ZKUŠENOSTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Conuska.
Ahojky, před chvílí jsem byla úplně náhodou na stránkách "JEDLÁ SODA", je tam mnoho odkazů a mnoho použití jedlé sody. Jedno z nich na bělení zubů:na zubní kartáček s pastou na zuby nanést trochu jedlé sody a normálně si vyčistit zuby, jen trochu šetrněji na dásně ! Zatím jsem nezkoušela. Conuška
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka.
Sodu jsem zkoušela efekt tam byl vidět ale nesmí se to často. Ted zkouším novinku od Megasmile dentální sníh..nikdy jsem o ničem takovém neslyšela je to příjemné
3 díly javorového sirupu nalijete do kastrolku a vložíte do vodní lázně (větší kastrol s vodou) a zahříváte tak, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C. Do horkého sirupu pak vmícháte 1 díl čisté jedlé sody bez jakýchkoli chemických přídavků. Pozor, směs prudce vypění. Míchejte, dokud se soda v sirupu nerozpustí. Při nádorovém onemocnění užívejte první tři dny 5x denně 1 lžičku směsi a další týden pak 3x denně po jedné lžičce. Tato dávka obvykle postačí k absolutnímu vymizení nádoru. Je možné užívat i preventivně. Tato léčba je založena na tom, že rakovinové buňky milují cukr, který do sebe vtahují. Javorový sirup obsahuje čistou glukózu, takže tuhle podmínku dokonale splňuje. Tak se látka dostane přesně do centra nádoru. Jedlá soda pak dokáže díky obrovskému obsahu kyslíku rakovinový nádor doslova rozbít zevnitř. A to už během prvních tří dnů. Dochází tak k naprosté likvidaci nádoru v jakémkoli stadiu, tedy i v konečné fázi rakoviny.
Léčba rakoviny pomocí prášku do pečiva a javorového sirupu
Ano. Tato informace probleskla novinovými titulky, ale stejně tak rychle byla potlačena. Vypadá to až moc jednoduše, ale tato prostá léčba zažívací sodou a javorovým sirupem je nesmírně účinnou přírodní chemoterapií, která velmi efektivně hubí rakovinné buňky. Přitom zcela postrádá brutální vedlejší účinky provázející většinu nesrovnatelně méně efektivních „standardních“ chemoterapeutických metod. Za tepla vytvořená směs chemicky čisté jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný; NaHCO3) a javorového sirupu je velmi efektivním prostředkem proti všem druhům rakoviny. Zahříváním se na sebe pevně navážou molekuly sody a javorového sirupu, a takto vybavená glukóza může zamířit k rakovinovým buňkám. Rakovinové buňky prostě milují cukr, který přímo nezřízeně hltají. V tomto případě je ale na molekuly cukru navázaná silně zásaditá sodíková sloučenina! Kyselé rakovinové buňky absorbují s cukrem i sodu, a to je jejich zkáza.
Recept:
3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody (soda bicarbona) smísit (například 15 lžiček sirupu a pět lžiček sody) a promíchat, dát poté ohřát na sporák, zahřívat 5 minut nepříliš silně, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C, dokud směs poněkud nezhoustne. Na počátku může být směs užívána častěji, například 3x denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, dlouhodobě. Může být rozpuštěna ve vodě nebo třeba namazána na chléb. Javorový sirup může být případně dočasně nahrazen medem. Obecně platí: nejíst jinak žádný cukr v nápojích ani v pokrmech, s výjimkou trošky ovoce. Tato léčba je založena na tom, že rakovinové buňky potřebují cukr, který do sebe vtahují. A javorový sirup obsahuje čistou glukózu, která se tak dostane přesně do centra nádoru. Jedlá soda pak dokáže díky obrovskému obsahu kyslíku rakovinový nádor doslova rozbít zevnitř.
Prášek do pečiva, nebo také kypřicí prášek, a jedlá soda nejsou to samé. Jde o kypřidla sloužící ke zvětšení objemu, ale jejich chemické reakce v těstu jsou naprosto odlišné.
Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či soda bicarbona, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Koho někdy pálila žáha, ví, že po ní může sáhnout, protože neutralizuje překyselení žaludku. Ale nás nyní zajímá její reakce v těstu.
Pokud jedlou sodu smícháte s něčím kyselým, kyselinotvorným, acidním, nastane chemická reakce a směs začne bublat. Produktem této reakce je oxid uhličitý. A přesně tato reakce nastává při pečení. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen, melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu, a to má za následek, že těsto zvětší svůj objem.
Jedlá soda má silný účinek. Ve skutečnosti je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to však neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vyšší budou muffiny nebo dort. V receptu je obvykle uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, mohou mít kovovou nebo mýdlovou chuť.
Platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.
Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem vašich muffinů. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, budou mít kovovou chuť, což určitě nechcete.
Prášek do pečiva obsahuje mimo jiné jedlou sodu. Je to směs jedlé sody, vinného kamene (suchá acidní složka) a někdy se přidává kukuřičný škrob. V obchodech obvykle narazíte na prášek do pečiva, který funguje ve dvou fázích. První nastane, když se kypřicí prášek spojí s mokrými surovinami. To je taky důvod, proč si některá těsta nemůžeme připravit dopředu a péct později. Druhá fáze kypřicího prášku se aktivuje teplem, tedy když se těsto dá do trouby a prášek se zahřeje.
Prášek do pečiva mívá dvoufázový účinek.
Protože prášek do pečiva už obsahuje acidní složku, která aktivuje jedlou sodu, používá se nejčastěji u receptů, které neobsahují acidní surovinu. Není to samozřejmě pravidlo, ale obvykle to tak je.
Na 125–150 g mouky se používá asi 1 čajová lžička prášku do pečiva.
Pokud máte recept s jedlou sodou, teoreticky ji můžete nahradit práškem do pečiva, ale počít
Pacienti s onemocněním ledvin často trpí na nízké hladiny hydrogenuhličitanu – jedná se o metabolickou acidózu. Použití roztoku jedlé sody může snížit výskyt nefropatie, a to tak, že je zánětu zabráněno v důsledku konzumace jedlé sody, která rovněž pomáhá zamezovat produkci amoniaku v ledvinách.
Dávkování
První den: 1/2 lžičky jedlé sody dát pod jazyk a nechat rozpustit.
Druhý den: 1/2 lžičky jedlé sody smíchejte s 1/2 lžičky mořské soli, to vše dejte do 1/2 litru vody a pijte denně dva až tři dny. Poté snižte dávku na 1/4 lžičky jedlé sody a 1/3 lžičky mořské soli.
Ve svém příspěvku ACYLPIRINOVA MASKA - KOLIK SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcel.
dobry den, nevedeli byste, kolik se ma dat sody v receptuna acylpirinovou masku, aby neutralizace spravne fungovala?
dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.
Prosím o poradenstvo týkajúce sa masky na tvár z acylpyrinu a jedlej sody, v akom pomere tieto zložky skombinovať a tiež správny postup pri výrobe masky.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselený žaludek a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda. Na popáleniny je rozmíchaná soda ve vodě také dobrá, protože zmírňuje bolest
při popáleninách od slunce, požahání kopřivami a nebo po bodnutí hmyzem. Dále se rozmíchaná soda s vodou dobře uplatní jako ústní voda na afty. Když se prášek sody vmasíruje do vlasů, tak se tím dají omezit lupy.
Rukola má stejně jako všechny jarní zelené rostliny mnoho preventivních a ozdravných účinků na lidský organismus. Konzumací rukoly se na konci zimy a začátkem jara dá významně snížit únava, protože ve velkém množství obsahuje vitamín C, betakaroten a další zdraví prospěšné látky. Velmi důležitý je vyšší obsah chlorofylu, které má pročišťující účinky a pozitivně ovlivňuje činnost jater a trávicího ústrojí. Vzhledem ke všem vitamínům a ostatním látkám rostlina posiluje celkovou obranyschopnost a imunitu organismu, podporují trávení a čistí krev. Odvar z listů má mírně močopudné a projímavé účinky.
Lístky rukoly mají vzhledem k obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek mnoho pozitivních účinků na lidský organismus:
pročišťují trávicí ústrojí;
kladně působí na činnost jater;
pomáhají vylučování škodlivin;
posilují imunitní systém;
čistí krev.
Konzumace lístků nemá na lidský organismus v podstatě žádné nežádoucí účinky.