Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SKUPINY

OBSAH

Streptokok skupiny A

Streptokoková infekce skupiny A je také známá jako streptokokové onemocnění způsobené bakterií nazvanou beta-hemolytický streptokok. Tyto bakterie způsobují bolest v krku (faryngitidu), spálu nebo v ojedinělých případech vážné komplikace. Občas streptokoková infekce skupiny A může vést k závažným komplikacím, jako je revmatická horečka, která může mít vliv na srdce a onemocnění ledvin (glomerulonefritida). Streptokoková infekce skupiny A však nejčastěji způsobuje bolest v krku a horečku.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEKOVÁ TINKTURA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobrý den, jak mají česnekovou tinkturu užívat děti od 6 let? Děkuji. Kamila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U přírodní tinktury z česneku se pro školní děti dávkování snižuje na polovinu dávky pro dospělého. Četnost užívání je pro obě skupiny stejná.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura recept

Vitamíny B

Naši předkové vitaminů skupiny B měli ve stravě dostatek, protože jedli pokrmy nezatížené vysokým stupněm zpracování a které byly blíže přírodě. Například pekli z celozrnné mouky, jedli hodně zeleniny.

My máme ve stravě béček málo, nejen z důvodu, že konzumujeme spoustu potravin z mouky vymleté, ale i proto, že při stresu se vitaminů skupiny B spotřebuje více. Doporučuji tedy zvýšit příjem vitaminů skupiny B. Zejména, pokud je vysoká aktivita klíšťat. Vše nasvědčuje tomu, že vitaminy skupiny B klíšťatům „nevoní“. Klíšťat je teď velmi mnoho, protože s nástupem chemie do zemědělství došlo ke snížení počtu ptáků, jako jsou koroptve či bažanti, kteří přirozenou cestou počet klíšťat redukovali. Cizopasníci, kteří jsou přenášeni právě klíšťaty, nás ohrožují na životě (při klíšťové encefalitidě) nebo kvalitu života zhoršují (borelióza).

Zdroj: Říká se jim béčka, ale...

Poradna

V naší poradně s názvem BETABLOKÁTORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Skalická.

Prosím, patří lék Ramomark (popř. Egiramlon) do skupiny tzv. betablokátorů? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepatří mezi beta blokátory.
Oba tyto léky obsahují dvě stejné účinné látky a používají se k léčbě vysokého krevního tlaku. První z účinných látek - ramiprilum patří mezi inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu (inhibitory ACE) a druhá - amlodipinum mezi blokátory kalciového kanálu. V této společné kompozici jde o velmi účinný lék na vysoký krevní tlak a v některých případech je lepší, než kdyby byly použity beta blokátory.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Betablokatory seznam

Reasec

Reacec patří do skupiny antipropulziv. Přípravek REASEC se používá k symptomatické léčbě akutního i chronického průjmu z různých příčin. Účinná látka Difenoxylát zpomaluje a oslabuje pohyby střev, jeho účinek nastupuje pomaleji a trvá déle. Reasec patří do skupiny opioidů. Léčivou látkou přípravku Reasec je difenoxylát, tato látka může ovlivnit mozkové funkce! Reasec je tudíž pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na průjem

Poradna

V naší poradně s názvem BUDDLEIA DAVIDII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Houfová.

Keř na konci větviček stáčí listy do ruličky a kvét je jakoby přischlý. Keře byly vysázeny letos v květnu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Aplikujte insekticidní přípravek Samuraj ze skupiny pyrethroidů proti širokému spektru žravého a savého hmyzu.

Zdroj: diskuze Komule davidova pěstování stříhání

Krevní skupina AB – Hybrid

Vývojově a historicky nejmladší krevní skupina je AB. Existuje jen 1 000 až 1 200 let a jde o vzácnější krevní skupinu. Má ji asi jen 5 % obyvatel naší planety. Vznikla v době, kdy se někdejší obyvatelé východní a střední Evropy s krevní skupinou A promísili s mongolskými obyvateli z Asie s krevní skupinou B. Krevní typ AB tedy představuje spojení znaků skupiny A a B. Pro lidi s touto skupinou se nejlépe hodí vyvážená strava. Trávicí ústrojí lidí typu AB je ovšem méně odolné vůči typické stravě skupiny A a B. Proto je zde rozhodující správná kombinace stravy. Také imunitní systém lidí krevní skupiny AB vykazuje některé zvláštnosti. Lidé s touto krevní skupinou jsou velmi dobře chráněni proti autoimunitnímu onemocnění, mají protilátky, které je dobře ochraňují před infekčními nemocemi.

V krevní skupině AB se spojila většina vlastností krevních skupin A a B. Pro tyto lidi je vhodná vyvážená smíšená strava. Většina lidí s krevní skupinou AB může jíst potraviny krevní skupiny A i potraviny krevní skupiny B.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Diskuze

V diskuzi BULKY NA ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš Brkl.

Dobrý den .. v poslední době si začínám všímat jaké si velké skupiny bílých bulek které při dotyku nebolí , zajímá mě jestli to je něco vážného třeba pohlavní nemoc nebo něco podobného děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bulky na šourku

Obsah vitamínů v Pangaminu

Pangamin je bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť je po něm je pojmenován i jeden z vitamínů této skupiny – vitamín B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahuje celou řadu minerálních látek (vápník, fosfor, draslík, hořčík či sodík) a stopových prvků (železo, mangan, měď, zinek či jód). Minerály jsou pro nás i významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem PSÍ ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den, prosím o informaci, jaké je dávkování léku Zirtec pro psa cca 33 kg,
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zyrtec je humánní léčivo ze skupiny antialergika. Jeho použití je možné i ve veterinární praxi. Dávkování pro malé psy je 1 mg na kg váhy psa. Pro větší plemena nad 20 kg se použije jednotná dávka 20 mg. Dávka se opakuje každých 12 až 24 hodin podle potřeby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psí alergie

Co je v pangaminu

Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Kvasnice jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Motal.

Dobrý den byl j sem hospihalizovánpodobu osmi dnu a deváty propuštěn.operace :kompletní adheziolýza tenkeho střeva.Při kontrole a převazu doporučili mi lázeňskou lečbu cestou praktického lékaře a ten neví do jaké skupiny to má zařadit.

Děkuji a s pozdravem Stanislav Motal.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ze všeho nejdřív musíte získat doporučení na lázně od vašeho lékaře specialisty, který vede léčbu vašich strev. V doporučení pak bude vše potřebné k tomu, aby mohl váš praktický lékař sestavit návrh na lázně a předložit ho zdravotní pojišťovně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci střev

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba následující: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta. Hudecova.

Prosím Vás manžel užíva warfarin a môže začať užívať aj vitamin Milgama. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Milgamma N obsahuje kombinaci vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). Ani jeden z nich neovlivňuje účinky Warfarinu, takže zde není evidentní překážka pro společné užívání. Vždy informujte lékaře o všech doplňcích, které společně s léčbou Warfarinem užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Hulová.

Dobrý den,
chci se zeptat na lék actapril. Je to lék na vysoký krevní tlak, ale tady ho nemůžu najít. Je vůbec v ČR v lékárnách k dostání? Je to lék na lékařský předpis a je velice účinný.
Děkuji za odpověď.
Anna Hulová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Actrapril 0,5 mg, 2 mg, 4 mg - tvrdé kapsle nejsou v naší republice zaregistrované, na Slovensku ale ano. Výrobce je Pharmaten International S. A. (GRC). Držitel registrace na Slovensku je firma Actavis s. r. o.
Lék Actrapril patří do skupiny ACE inhibitorů. U nás je stejná účinná látka k dostání pod názvem Gopten nebo Trandolapril Mylan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter.

dobry den, myslim, ze som dost pozorne prebehol po internete, ale nenasiel som zmienku o kombinacii Xarelto a cervena repa - cvikla, mozete ma,prosim, informovat, ci je vhodne jest tuto zeleninu so spominanym liekom? Velka Vdaka dopredu, ak je mozne, prosil by som odpoved priamo na moju majlovu adresu, na net chodim velmi sporadicky, ale majly si prezeram pravidelne, pekny den,PB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto je skvělý lék na ředění krve právě kvůli tomu, že nevyžaduje žádné omezování ve stravě. Když užíváte lék Xarelto, tak můžete jíst cokoliv chcete, i červenou řepu. Jediné s čím se Xarelto nemá rádo jsou léky na bolest, konkrétně kyselina acetylsalicylová (acylpyrin) a léky skupiny NSAID (brufen a mnoho dalších kromě paralenu)

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Streptokok v těhotenství aneb streptokok skupiny B

Streptokok skupiny B většinou neškodně přežívá na různých částech těla, například v nosohltanu, konečníku nebo v pochvě žen. Nebezpečí pak ale představuje v těhotenství, kdy je možné, že bude při porodu přenesen na novorozence, což může mít tragické následky. Proto se doporučuje během těhotenství a hlavně před porodem vzít stěry z poševní sliznice, případně rekta a kultivačně je prověřit. Pokud se zjistí přítomnost streptokoka, žena je léčena antibiotiky dřív, než začne rodit, po dobu porodu a někdy i krátce po něm.

Asi u jednoho procenta novorozenců může přenesený streptokok vyvolat sepsi, plicní onemocnění nebo meningitidu. Rizikové jsou předčasné, komplikované a horečnaté porody. Streptokok ze skupiny B je druh bakterie, která způsobuje infekci u novorozenců, těhotných žen, žen po porodu, u žen po gynekologických operacích a starších mužských a ženských pacientů s jinými závažnými chorobami. Streptokok ze skupiny B je nejčastější příčinou infekce krve u novorozenců (septikémie) a mozku (meningitida). Infekci u novorozenců se dá zabránit tím, že se těhotný ženám, které jsou nositelkami streptokoka B, v průběhu porodu podávají intravenózně antibiotika.

Důrazně se doporučuje, aby každá těhotná žena, která v minulosti prodělala infekci streptokokem B, byla během porodu přeléčena antibiotiky. Mezi onemocnění, která způsobuje streptokok této skupiny, patří infekce močových cest a jiné infekce způsobené streptokoky skupiny B. Prevence a včasná léčba je důležitá, protože infekce streptokokem skupiny B ohrožuje zdraví i život novorozenců. Streptokok skupiny B je někdy příčinou hnisavých zánětů (artritidy, pneumonie, osteomyelitidy) u lidí, kteří mají závažné onemocnění, například zhoubný nádor, cukrovku, jaterní cirhózu a podobně.

Zdroj: Co je to streptokok

Diskuze

V diskuzi MYOLASTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Korbelová.

Dobrý den.
Nesnáším spoustu léků . Myolastan mi žádný problém nedělal, proto mi vadí
že byl zrušený. Nyní jsem dostala Sirdalud a ten patří do skupiny opioidů a já opiáty nesmím . Jednou jsem měla tramal a myslela jsem že bude po mě .Tak tedy nevím co jaký lék vzít aby mi nezpůsobyl problém.
Děkuji Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Myolastan

Další účinky Pangaminu

Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Pangamin je užitečný pro zlepšení spánku, nervozity či pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro děti a ženy v období těhotenství.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Na co kvasnice zabírají?

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?

Zdroj: Kvasnice na akné

Správný druh sportu

Majitelé této krevní skupiny mají v sobě geny lovců a sběračů. Pro krevní typ 0 jsou správnou volbou vytrvalostní sporty, vyžadující sílu a šikovnost. Patří sem aerobik, jogging, cyklistika, bojové sporty, lehká atletika, kolektivní sporty, běh na lyžích, tenis.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Hanka Synková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP