Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLANÉ RTY PŘÍČINA

OBSAH

Příčina slaných rtů

Příčina slaných rtů může být spojená s užíváním určitých léků. Budou-li potíže přetrvávat i po vysazení daného léku, je jistě vhodné navštívit lékaře k podrobnějšímu vyšetření a zjištění jiné příčiny potíží. Další příčinou pocitu slaných rtů mohou být některé infekce, stejně tak některé metabolické choroby. Nejbanálnější příčinou slaných rtů může být pot. Proto při sportování, zvýšené tělesné námaze anebo v letních měsících chraňte své rty vhodnými přípravky.

Zdroj: Slané rty

Poradna

V naší poradně s názvem LIKÉR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Hrůša.

CHcete-li zkusit pálenku ze smrkových výhonků,budete potřebovat smrkové výhonky.
Trefné. A těch výhonků je potřeba kolik? Jede,nebo dva,nebo dvacet kilo,nebo?
Za odpověď děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mmožství smrkových výhonků určíte tak, aby byly všechny potopené ve slané vodě a nahoře tato voda ještě přebývala o 5 cm.

Zdroj: diskuze Likér ze smrkových výhonků

Co s tím dělat

U pocitu slaných rtů se doporučuje návštěva praktického lékaře, ten provede základní biochemické vyšetření, které případnou poruchu odhalí. Preventivně na rty používejte labelo nebo pomádu, které vám ochrání rty před potem a pocitem slanosti na rtech.

Zdroj: Slané rty

Diskuze

V diskuzi 10DENNÍ OČISTA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renda.

Ma někdo zkušenosti s tim kdyz nechodite na velkou po vypiti slane vody? Už 3den nic...prvni ano.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka.

Já jsem sůl vůbec nesnesla. Koupila jsem si senný čaj a po dobu deseti dní jsem ho pila ráno i večer. S vyprazdňováním jsem za celou dobu problém neměla, spíš mě hodně bolela hlava.

Zdroj: diskuze 10denní očista diskuze

Účinky inhalace slané vody

Inhalace slané vody uvolňuje a spouští rýmu. Nalijte do umyvadla horkou vodu, vsypte do ní 2 hrsti klasické kuchyňské soli, ponořte ruce až po lokty do této lázně a zároveň inhalujte připravenou směs. Po několika minutách by se měla rýma sama spustit. Pokud nejste příznivcem této metody, tak můžete vyzkoušet jiný druh inhalace. Na sporák postavte hrnec, nechte v něm vařit vodu se solí, doporučuje se 1–2 lžíce na 1 litr vody, a inhalujte, nejlépe s plenou na hlavě, aby neunikalo teplo kolem. Inhalovat můžete i z preventivních důvodů, v případě alergií či astmatu. Mnoho lékařů tvrdí, že slaná voda a vzduch pomáhají při léčbě dýchacích obtíží, a pokud nemáte peníze na každoroční dovolenou u moře, bude pro vás inhalace slané vody tou jedinou možnou terapií.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi MOZOL NA PATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

chci poradit jestli ma mozol na pate kořen hl.asi do 5mm. Nebo to je kuri oko.
Udajne se ma pata mocit ve slane vode-
Moc dekuji za poradu Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobrý den také jsem měla něco jako mozol na chodidle, stále jsem chodila na pedikúru s tím, že je to kuří oko. Nakonec to byla vnitřní bradavice, kterou mi na chir. vyřízli a mám po bolesti. Zdravím

Zdroj: diskuze Mozol na pate

Slané palačinky se špenátem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule nasekaná najemno, 100 g slaniny, 200 g pokrájených žampionů, 1 utřený stroužek česneku, 200 ml smetany, 400 g mraženého špenátu, 8 palačinek, 100 g strouhaného eidamu

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Na mírném plameni rozpalte olej, vsypte cibuli a slaninu a 3–4 minuty opékejte. Přidejte žampiony a za občasného míchání opékejte další 4 minuty. Přidejte česnek, vmíchejte smetanu a přiveďte k varu. Vařte 5–10 minut do zhoustnutí. Vmíchejte špenát a nechte ho minutu zavadnout. Směsí naplňte palačinky, zarolujte je a vyskládejte do vymazané zapékací mísy, posypte sýrem a pečte 15–20 minut dozlatova.

Zdroj: Slané palačinky

Poradna

V naší poradně s názvem SLANÝ POCIT V PUSE DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Mám neustále slané rty když si je obliznu je fakt že nedodržují životosprávu bo jsem linek může to být tím že my chybí vitamíny? Pozoruji to už tři týdny co sem začal pracovat na hale kde bylo 50 stupňů jak v prádelně nikdy jsem to nezažil a dost piju pivo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud neužíváte žadné léky a jste jinak zdráv, tak slané rty budou mít svou příčinu v nadměrném pocení. Pot, který ochlazuje vaše tělo při práci v hale s 50°C, obsahuje mimo vody také sodík, chlorid a draslík. Když se voda z vaší pokožky odpaří zbydou na pokožce tyto minerály, které chutnají slaně. Slaný pot je normální stav, ovšem pokud k němu dochází ve zvýšené míře, může to mít za následek nerovnováhu v elektrolytech uvnitř vašeho těla (Hyponatrémie). To se dá jednoduše napravit tím, že si koupíte sportovní nápoj s minerály a budete ho pít místo vody vždy, když se nadměrně potíte. Předejdete tím nepříjemnostem z nerovnováhy elektrolytů, která se může projevit křečemi ve svalech, zmateností a bolestí hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slaný pocit v puse dekuji

Slané palačinky se sýrem

Ingredience na těsto: 3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej na pečení 


Ingredience na náplň: 1 menší červená paprika, 100 g ředkvičkových či luštěninových klíčků, 1 hrst rukoly, 300 g měkkého tvarohu, 200 g eidamu (plátky)

Postup: Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme prosátou mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme 6 palačinek. Papriku, klíčky i rukolu opláchneme a osušíme. Z papriky odstraníme semena; dužinu nasekáme na drobné kostičky a smícháme je s tvarohem, který pak dle chuti osolíme. Vychladlé palačinky potřeme tvarohovou pomazánkou a poklademe plátky eidamu, rukolou a klíčky. Palačinky zarolujeme a příčně překrojíme.

Zdroj: Slané palačinky

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁN UZENÉHO MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bořivoj Wagner.

Co znamená-cituji-uzené maso vkládáme do sklenic a zaléváme šťávou až po okraj;zaléváme jakou šťávou kde ji vezmem.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.

Zdroj: diskuze Zavařován uzeného masa do sklenic

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Slané palačinky se špenátem a nivou

Ingredience: 1 l mléka, 650 g hladké mouky, 4 celá vejce, 1 rovná lžíce grilovacího koření

Ingredience na náplň: 1 špenát se smetanou, 2 stroužky česneku, 20 dkg strouhané nivy, osmažená cibulka, slanina

Postup: Nejdříve si připravíme špenát, na máslo dáme orestovat cibulku, kterou zaprášíme hladkou moukou, poté přidáme mražený sekaný špenát. Necháme ho rozpustit a podusit, ochutíme bylinkovou solí, utřeným česnekem (cca 2 stroužky) a přidáme smetanu a vajíčko. Chvíli ještě povaříme a odstavíme přikryté pokličkou, aby zůstal obsah teplý.

Následně připravíme palačinky – do litru mléka postupně zašleháváme hladkou mouku, vajíčka, grilovací koření a špetku soli, smažíme postupně na pánvi. Takto připravené palačinky potřeme špenátem, zatočíme, naskládáme na talíře, hustě zasypeme nivou, kterou zalijeme horkým špekem s dozlatova opečenou cibulkou.

Zdroj: Slané palačinky

Poradna

V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.

Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nedostatek soli v těle

Jak inhalovat

Klasická domácí inhalace je popsána výše. Ale můžete inhalovat i pomocí zakoupených inhalátorů. Jejich výběr je poměrně široký. Pokud nepotřebujete inhalovat těžce rozpustná protialergická léčiva, stačí vám jednoduchý ultrazvukový inhalátor. Pro preventivní inhalaci Vincentky jsou tyto přístroje ideální. Pro husté formy protialergických léčiv jsou naopak vhodné inhalátory kompresorové. Díky pravidelné inhalaci bude sliznice dýchacího ústrojí schopna sama se s těmito nečistotami vypořádat.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi BARVENÍ UMĚLÝCH VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

koupila jsem si prices za syntetických vlasu,ale je zhruba o 2 odstiny svetlejsi nez moje barva.barvou na vlasy obarvit nejde,poradi mi, prosim, nekdo,jak obarvit umely vlas?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Čau Pavlo, u umělého vlasového vlákna nejde dodatečně změnit barva. Někdy je to výhoda, například takové vlasy nevyšísují u moře vlivem slunce a slané vody, jako pravé vlasy. Někdy je to nevýhoda, jak o právě ve Vašem případě. Pokud ty Vaše umělé vlasy chcete použít a zahustit tak své vlasy, tak budete muset stáhnout barvu svých vlastních vlasů. Určitě bych si to ale nechala udělat u kadeřnice, tam je větší jistota, že se trefí správná barva.
Pa, Kamila.

Zdroj: diskuze Barvení umělých vlasů

Inhalátor na slanou vodu

Pro inhalaci slané vody je vhodný kompresorový inhalátor, který je určen k aerosolizaci u léků a slané vody a pro pacienta při různých respiračních onemocněních. Jeho používání léčbu urychluje, ale zároveň je inhalace slané vody skvělou prevencí těchto onemocnění. Inhalátor využijete při léčbě horních a dolních cest dýchacích (inhalátor na kašel).

Malý kompaktní inhalátor s nízkou hmotností a v moderním designu zaujme na první pohled. Investice do inhalátoru představuje jednoduché a vysoce účinné řešení, které vám umožní omezit používání antibiotik.

Kompresorový inhalátor se používá na:

  • nachlazení
  • astma
  • onemocnění dýchacího ústrojí

Léčivo se inhalací rychle dostane do plic, čímž se výrazně zvyšuje efektivita jeho působení v organismu.

Tento inhalátor je jednoduchý na obsluhu a prakticky bezhlučný, je vhodný i pro děti. Vyznačuje se hlavně nízkou spotřebou elektrické energie.

Pracovní podmínky:

  • teplota okolí: 5–40 °C
  • elektrické třídění: typ B, třída II
  • pracovní doba: maximálně 20 minut (se 40minutovou přestávkou před dalším použitím)
Součástí balení je:
  • maska pro dospělé
  • maska pro děti
  • náustek
  • rozprašovač s nádobkou na léčivo
  • adaptér
  • šňůrka na upevnění masky kolem hlavy
Technické údaje:
  • výkon: AC220V, 50 Hz
  • maximální frekvence rozprašovače: > 0,2 ml/min
  • maximální tlak kompresoru: > 0,15 MPa
  • průtok vzduchu v kompresoru: > 10 l/min
  • hladina zvuku: < 65 dB (A)

Kompresorový inhalátor se doporučuje používat maximálně 20 minut. Před dalším použitím je třeba nechat přístroj vypnutý cca 40 minut.

Čištění a údržba: Kompresorové příslušenství je možné dezinfikovat a tím i opětovně používat. Dezinfekce povrchu přístroje je možná běžným dezinfekčním prostředkem.

Název: Kompresorový inhalátor Yuwell 405B

Cena: 1 009 Kč

Recenze: Respondenti uvádějí, že přístroj je velmi jednoduchý na obsluhu. Jeho výhodou je, že obsahuje masku pro děti i pro dospělé.

Zdroj: Inhalace slané vody

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

No otoky kolem očí pomůže, když mírně odvodníte svůj organismus. Například je na to dobrá sauna. Sauna vás odvodní a zároveň rozproudí oběh lymfy, která se nyní zadržuje kolem oka a vytváří tam otok. Střídání tepla a chladu jsou opravdu účinné pomůcky na otoky.
Další pomocníci jsou bylinné obklady na oči a v neposlední řadě také snížení příjmu soli. Solení a slané jídlo podporují zadržování vody v těle, což zase způsobuje otoky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Náhlé kruhy a vaky pod očima

Pytle pod očima se objeví, když to předchozí večer přeženete s energetickým příjmem prostřednictvím sacharidů. Jinými slovy, když před spaním debužírujete, tak počítejte s vaky pod očima, které jsou patrné ráno po probuzení. Energetický příjem zaručeně zvýší alkohol a míchané nápoje s ním. Dále například slané brambůrky, zákusky, pečivo, krekry, čokoláda, ovoce, suchary. Pokud se pak vrátíte ke střídmé stravě, tak tyto vaky většinou do druhého dne splasknou. Pomoci tomu můžete, když si na zavřené oči položíte pytlíky použitého černého čaje a necháte je na očích co vydržíte.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,
poslední dobou bojovnice vůbec nejí a drží se jen u hladiny.Nevíte čím to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Takové chování bety bojovnice může způsobovat mnoho faktorů. Od špatné vody, přes nemoc, až po stres. Základem zdravé bety je vodní filtr a teplota vody 28 až 30°C. Betu zkontrolujte, jestli nemá chomáčky kolem úst a u řitního otvoru. Zároveň je třeba zkontrolovat ploutve, jestli netrpí bakteriologickým rozpadem ploutví. Každá nemoc vyžaduje jinou léčbu, některé postupy zahrnují vykoupání rybičky ve slané vodě, popřípadě ve vodě se Savem. Jiné zase použití antibiotik. Blíže vám poradí v akvaristice podle toho, co na betě zjistíte.

Zdroj: diskuze Nemoc

Těsto na slané palačinky

Palačinka se podává obvykle plněná (tedy z jedné strany namazaná a pak zarolovaná nebo složená) nejčastěji nasladko, ale i naslano. Typickou náplní je ovoce, ať už čerstvé, nebo ve formě kompotu, marmelády, sladké pomazánky či tekuté čokolády. Zvenku, někdy i zevnitř, bývá často ozdobena šlehačkou, jogurtem, tvarohem nebo čokoládovou polevou, případně jejich kombinací. Je také možné palačinku podávat naslano, tedy plněnou například špenátem, masem, sýrem a podobně. Samotné plnění se někdy (zejména v restauracích) provádí v kuchyni před servírováním, ale zejména v domácích podmínkách probíhá častěji servírování palačinky s náplněmi na stole zvlášť, aby si jedlíci mohli sami pestře namíchat náplň dle vlastního vkusu. Recepty na palačinky jsou různé.

Zde je základní recept na palačinky:

Ingredience: 500 ml mléka, 3 hrníčky hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, olej ke smažení (pokud nemáme nepřipalující nádobí (pánev)

Postup: V misce rozšleháme vejce s mlékem a solí, pak postupně přisypáváme mouku, ale stále šleháme. Poté rozehřejeme na pánvi trochu oleje a ušlehané těsto na něm smažíme. Vytvořenou palačinku po čase otočíme, aby se opekla oboustranně. Nakonec ji naplníme podle chuti nasladko či naslano.

Zdroj: Slané palačinky

Co znamená pocit slaných rtů

Pocit slaných rtů přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny (ale to je vzácné), nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů (hlavně skupiny B, také se objevují bolavé ústní koutky) nebo důležitých prvků, jako je například železo (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně se mohou objevit i jiné příčiny, včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedlo také ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu. Pálící rty a jazyk ukazují rovněž na nedostatek vitamínu B12, což provází často perniciózní anémii, která bývá spojena s onemocněním žaludku, především jeho zánětem.

Zdroj: Slané rty

Cystická fibróza – projevy nemoci a příznaky

Říká se jim slané děti. Kvůli špatné funkci potních žláz mají totiž v potu až pětkrát víc soli než zdraví lidé. Slaná pokožka je ale jen jeden z projevů nemoci slaných dětí. Nemoc slaných dětí dále také závažně postihuje dýchací, trávicí a rozmnožovací soustavu. Při cystické fibróze jsou postiženy orgány, které jsou žlázami, ve kterých potom dochází k abnormální tvorbě produktů těchto žláz. Například žluč produkuje příliš hustou a agresivní žluč, nebo zvlhčující žlázy v plicích produkují mnoho hustého hlenu, svým vzhledem podobného například chemoprénu 

Zdroj: Co je cystická fibróza?

Slané jogurtové pečivo

Suroviny:

  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 bílý jogurt
  • 1 Hera
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • vejce (na potření)
  • 200 g nastrouhané nivy
  • 5 lžic smetany (ke šlehání)
  • 100 g nakrájené šunky

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, jogurt, sůl, nakrájenou kostku Hery a vše zpracujeme. Těsto dáme odpočinout do chladu a připravíme si náplň smícháním strouhané nivy, pokrájené šunky a smetany. Těsto rozválíme a vykrájíme z něj větší kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku náplně, přehneme napůl a okraje pořádně přitiskneme k sobě, aby náplň při pečení nevytékala. Skládáme na lehce vymazaný plech nebo na pečicí papír, potřeme vejcem a pečeme při 170 °C asi 60 minut. Podáváme teplé nebo studené.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Vincentka nebo slaná voda

Nejznámější a nejosvědčenější minerálkou vhodnou pro inhalaci je luhačovická Vincentka. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Oba výrobky seženete v každé lékárně i v různých supermarketech. Pro preventivní účely se inhaluje minerální nebo slaná voda. Inhalace takové lázeňské minerálky je vhodná nejen jako prevence, ale i jako součást léčby. Pomáhá totiž v rozpouštění a vykašlávání hlenů. Ale mělo by jít o kyselky alkalické – ty obsahují zásadité minerální ionty, které jsou proti zahlenění nejúčinnější. To je ideální přírodní léčba při lehkém nachlazení nebo pro doléčení kašle či rýmy.

Když nemáte léčivou vodu po ruce, tak k preventivnímu čištění a zvlhčování dýchacích cest postačí i převařená voda z kohoutku, ve které rozpustíte kuchyňskou sůl v poměru 9 gramů soli na 1 litr vody. Vznikne tak fyziologický roztok, který tělo dobře snáší.

Zdroj: Inhalace slané vody

Inhalace na bolest v krku

Na inhalaci při bolesti v krku se doporučuje použít nebulizátor. Nebulizátory jsou speciální pomůcky, které přeměňují roztok léčiva na aerosol. V současné době existují tři typy nebulizátorů:

  • ultrazvuk – doporučuje se k léčbě nazofaryngu, hrtanu, průdušek
  • komprese – je potřeba, pokud infekce postihuje průdušky a alveoly
  • elektrická síť – ideální pro léčbu dolních cest dýchacích a při bolestech v krku; tento typ zařízení se doporučuje používat u dětí, protože může pracovat v jakémkoli úhlu

Inhalace s rozprašovačem má při bolestech v krku přednost před parními a suchými postupy.

Výhody:

  • dostupnost a snadné použití
  • možnost použít různé léčivé látky
  • bezpečnost při používání
  • možnost přesného dávkování léků
  • možnost použití u malých dětí a starších osob, u nichž je obtížné provádět parní a suchou inhalaci
  • lze jej použít k inhalacím s léky, solí, minerální vodou, ale není vhodný pro použití bylinných odvarů

Zdroj: Inhalace slané vody


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP