Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLEPÉ STŘEVO REKONVALESCENCE

OBSAH

Umístění slepého střeva

Slepé střevo je slepý výběžek a část tlustého střeva, která spojuje poslední oddíl tenkého střeva zvaný kyčelník se vzestupným tračníkem. Tenké střevo ústí do tlustého ne přímo na jeho počátku, ale až kousek za ním. V běžném hovoru dochází k záměně slepého střeva s apendixem, což je červovitý výběžek slepého střeva. Často zmiňovaný zápal slepého střeva je ve skutečnosti zápalem apendixu a pouze apendix je pak při nevyhnutelné operaci odstraněn. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřený a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Apendix je uložen v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít. Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem SLEPÉ STŘEVO PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý den, mám bolesti v pravém podbřišku.Může se jednat o slepé střevo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zánět slepého střeva, ale taky to může být gynekologický problém. Určitě by bylo vhodné poradit se o tom se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slepé střevo příznaky

Rekonvalescence po operaci

Pokud operace proběhne bez komplikací, měl by pacient hned druhý, popřípadě třetí den po operaci poprvé vstát z lůžka, aby se zabránilo riziku tromboembolické nemoci, při níž se v krevním oběhu vytvoří krevní sraženina, která může mít závažné následky. Dále se podávají prostředky tišící bolest (analgetika) a sleduje se odchod moči a stolice. Pokud vše proběhne bez problémů, je průměrná doba hospitalizace 4 až 7 dní a k dobrému zhojení jizvy je nutno dodržet šest týdnů bez zvýšené fyzické aktivity.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Prognóza po operaci slepého střeva

Slepé střevo se zdá být nadbytečným orgánem, protože lidské tělo si bez něj docela dobře poradí. Neexistuje žádná šance, že bychom se s apendicitidou znovu setkali, protože slepé střevo je zcela odstraněno.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU,SILOVÁ ZÁTĚŽ NA ORGANISMUS V DOBĚ POOPERAČNÍM,JAK DLOUHO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Macková.

Prosím o radu jak dlouho je potřeba šetřit organismus po operaci šedého zákalu,aby nebyl narušen pooperační stav,rekonvalescence.Jak dlouho se vyvarovat zvedání těžších břemen,zohýbání,tlačení atd.Prosím o odpověď z vlastních zkušeností.Děkuji!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Srovnalová.

prosím,jak dlouho se šetít po operaci šedého zákalu.Děkuji Ssrovnalová marie

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci šedého zákalu,silová zátěž na organismus v době pooperačním,jak dlouho?

Rekonvalescence

Ve stadiu rekonvalescence se počet záchvatů snižuje. Kašel a pokašlávání může přetrvávat ještě mnoho týdnů po překonání nemoci. Běžná doba rekonvalescence je u černého kašle přibližně 100 dní.

Zdroj: Černý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den, po jaké době jsou vyndány stehy od provedení laparoskopie a kdy žena může opět zahájit sexuální život? Zda jsou nějaká zvláštní opatření pro rekonvalescenci a jak dlouho celkově trvá.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Laparoskopická operace má jednu velikou výhodu - je šetrná. Do dvou týdnů po výkonu budete mít venku stehy a budete moct sexuálně znovu fungovat bez rizika otěhotnění. Přesnější časy rekonvalescence vám sdělí váš gynekolog s ohledem na váš celkový zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků rekonvalescence

Problémy spojené se zánětem slepého střeva

Apendicitida nastává, když je slepé střevo zablokováno a infikováno v důsledku invaze střevních bakterií. Příčin zánětu slepého střeva může být několik:

  • Adheze střev;
  • Otok lymfatické tkáně slepého střeva v důsledku virové infekce;
  • Cizí těleso;
  • Fekalit (malá, tvrdá masa fekálií), která způsobuje ucpání, zánět a infekci.

Pokud se zánět slepého střeva neléčí, může způsobit prasknutí apendixu. Pokud apendix praskne, infikovaný obsah vyteče do dutiny břišní. To může způsobit mnohem závažnější problém známý jako peritonitida, což je zánět membrán lemujících břišní stěnu a orgány. Bez včasné léčby může být peritonitida život ohrožující.

Chirurgie je preferovanou léčbou apendicitidy. Odkládání operace (v naději, že se slepé střevo „usadí“) jen zvyšuje riziko prasknutí apendixu.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi ZAKALENÉ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel Šafář.

Dobrý den,

Moje koťátko plemena ragdoll,7měsíců má dnes ráno zakalené jedno oko a je zakalené jako by bylo slepé.Je to domácí kočka takže by neměla mít onemocnění z venvkovních vlivů.Chtěl bych se zeptat na možnou léčbu ,protože návšťěvu veterináře můžu uskutečnit až přístí týden.

Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Nevi nekdo co to znači u člověka,kdyz ma zakalene oči a vidi tak nejak divně ,jakoby dookola rozmazane,nebo trubicovite ?Lekaři nevědi a posilaji na ruzna vyšetřeni a stejne nic .Je to psychicky fakt naročne.Už to trva pul roku.Dekuji za odpoved .Yveta

Zdroj: diskuze Zakalené oko

Komplikace operace slepého střeva

Každá operace s sebou nese určitý stupeň rizika. Jednou z nejčastějších komplikací po apendektomii je infekce. Přibližně u 20 procent lidí, kteří mají prasklé slepé střevo, se asi dva týdny po apendektomii vyvine absces (hnisavá koule) v břišní dutině. Tyto abscesy je nutné chirurgicky drénovat. Dalším běžným typem infekce po apendektomii je infekce rány.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PÍŠTĚLE NAD KOSTRČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav.

Dobrý den
Mám dlouholetý problém s pištěli v oblasti kostrče.
Stale to zlobí ... Jak se to dá odstranit a jaká je pooperační rekonvalescence... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli se chcete zbavit píštěle, tak zkrátka budete muset spolupracovat s lékařem, který bude mít zájem vám pomoci. Způsobů, jak lze píštěl ošetřit je v současnosti 11, takže nezle nyní určit, který z nich bude pro vás nejvhodnější. Každý z těchto postupů má i jiný průběh rekonvalescence. Nic méně počítejte s tím, že úplné vyléčení bude vyžadovat následnou asi dvou týdenní intenzivní péči s čištěním rány. Ale to všechno stojí za to, abyste se zbavil této nepříjemnosti. Informujte o svém stavu praktického lékaře, který vám dá žádanku na vyšetření a rovněž může doporučit vhodného specialistu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Píštěle nad kostrčí

Léčba zánětu slepého střeva

Jakmile budete v nemocnici, bude zmapována vaše teplota, puls, dechový vzorec a krevní tlak. Pokud má chirurg podezření, že vaše slepé střevo vykazuje známky toho, že by mohlo prasknout, budete co nejdříve převezeni na operační sál.

Pokud je diagnóza méně jasná, může být před rozhodnutím o operaci zapotřebí další vyšetření pomocí metod, jako je CT vyšetření nebo ultrazvuk a krevní testy.

Postup apendektomie

Dvě hlavní chirurgické techniky zahrnují otevřenou a laparoskopickou apendektomii. Patří mezi ně:

  • Otevřená apendektomie – řez je veden přes kůži, pod ní ležící tkáň a břišní stěnu za účelem přístupu k apendixu.
  • Laparoskopická apendektomie – zahrnuje provedení tří malých řezů v břiše, kterými se zavádějí konkrétní nástroje. Do břišní dutiny je jemně pumpován plyn, aby se oddělila břišní stěna od orgánů. To usnadňuje vyšetření slepého střeva a vnitřních orgánů.

Typ operace, kterou podstoupíte, bude záviset na tom, jak závažná je vaše apendicitida. Chirurg s vámi probere vaše možnosti. Pokud něco chcete vědět nebo vám není jasné, je důležité požádat svého lékaře nebo chirurga, aby vám to vysvětlil tak, abyste všemu rozuměli. Laparoskopická apendektomie může přejít v otevřenou operaci, pokud apendix během výkonu praskne.

Jakmile je slepé střevo zpřístupněno buď otevřenou nebo laparoskopickou operací, krevní cévy, které ho zásobují, jsou zasvorkovány a apendix je přeříznut a odstraněn. Při laparoskopické apendektomii se apendix vytáhne jedním ze tří malých řezů.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ LIPOMU V PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana urygová.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jak náročný je to zákrok a jak dlouhá je rekonvalescence. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění lipomu není náročné. Nařízne se kůže a tuková bulka se vytlačí. Rána se pak zašije. Zhojení je do deseti dnů, úplné pak do měsíce. .

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění lipomu v prsu

Rekonvalescence

Doba pracovní neschopnosti se pohybuje dle charakteru výkonu a pracovního zařazení pacienta většinou v rozmezí 1–3 týdnů. Úraz často souvisí s nepřiměřenou zátěží, na níž není jedinec trénován. Důležité je nepřehlížet drobná poranění a pečlivě doléčit každé z nich.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Malý.

Dobrý den mám na vás dotaz se kterým mi doufám poradíte. Když jdu na záchod tak se mi objevuje na papíře krev. Ze začátku se moc neobjevovala ale posledních dnech se to zhoršilo. Po sprše když jdu na záchod tak se neobjevuje ale druhý den už se opět objeví. Poradíte mi děkuji Karel Malý .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležitým ukazatelem je barva krve. Je-li čerstvá, červená, tak zřejmě máte hemoroid. Pokud je krev tmavá, tak krvácí tlusté střevo. Nejlepší bude, když zajdete na gastroenterologii. Tam vám vyšetří celý konečník i střevo a vy přesně budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení z konečníku

Rekonvalescence po operaci očí

Většina pacientů může druhý až pátý den po laserové operaci očí (dle typu provedeného zákroku) nastoupit do práce. Pacientům, kteří pracují v prostředí pro hojení oka nevhodném (práce s počítačem, řízení auta, prach, páry, průvan, chlad, kouř), se doporučuje zajistit si alespoň na několik dní pracovní volno či dovolenou až do dosažení dostatečné zrakové pohody pro práci. Běžné činnosti se dají vykonávat bez problémů, každý pacient vše koriguje podle toho, jak se cítí. Žádná další omezení nejsou nutná. Pacient je dle individuálního hojení po zákroku pravidelně sledován po dobu cca jednoho roku.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KYRETÁŽE JAK DLOUHO JSI V NESCHOPNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat když nastupuji v pátek na operaci kyratáže jak dlouho je člověk v neschopnosti.Děkuji za odpověd s pozdravem Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doba rekonvalescence po kyretáži je u každé ženy individuální a přesně ji může určit váš gynekolog, který zná váš celkový zdravotní stav. Zavolejte mu a zeptejte se ho na to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci kyretáže jak dlouho jsi v neschopnosti

Neprůchodné bývá tenké nebo tlusté střevo

Střevní neprůchodnost může postihnout tenké i tlusté střevo.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Rekonvalescence

Tříselná kýla po operaci může mít tedy různou dobu rekonvalescence, jak již z předcházejícího odstavce vyplývá, záleží to na metodě operace. Všeobecně ale platí, že ještě několik dní po operaci mohou přetrvávat bolesti v oblasti kýly, obzvláště při snaze si sednout, lehnout či vstát. Pokud je bolest nesnesitelná, lékaři na ni mohou předepsat léky.

O jizvu / jizvy v místě kýly je třeba také po operaci řádně pečovat, důležité je udržovat toto místo čisté (sprcha), po sprchování ho osušit a nepoužívat žádná parfémovaná mýdla, sprchové gely a tělová mléka.

Pacient by se také měl snažit vyvarovat po dobu rekonvalescence namáhání břišní dutiny (fyzická aktivita, ale i kašel, zácpa). Jizvy je třeba hlídat, aby nedošlo k žádnému zánětu či otoku, v takovém případě je vždy nutné vyhledat lékaře a nesnažit se ránu vyléčit sám.

Během rekonvalescence by pacient neměl jíst žádné potraviny, které by mu mohly způsobit zácpu, která by napínala břišní svaly. Také je důležitý dostatečný příjem tekutin.

Během rekonvalescence není nutné, aby se pacient vyhýbal fyzické aktivitě, ale je třeba, aby byla přiměřená, rozhodně není vhodné žádné zvedání těžkých předmětů.

Návrat do práce závisí nejen na typu operace, ale i na zaměstnání, které pacient vykonává, pokud je jeho zaměstnání sedavé (kancelářská práce), tak se samozřejmě může vrátit do práce dříve, než pacient, který vykonává těžkou manuální práci.

Zdroj: Tříselná kýla

Jak dlouho budu v nemocnici

Kyretáž dělohy je menším zákrokem. Ve většině případů nevyžaduje tento zákrok hospitalizaci, jen příslušná opatření. Ovšem vše záleží na rozhodnutí lékaře. Rekonvalescence probíhá tak, že je ženě doporučeno, aby po dobu dvou až tří týdnů dodržovala zvýšenou hygienu, tedy sprchovat se, ne koupat, dodržet sexuální abstinenci a také se vyvarovat velké fyzické námahy. Pokud u ženy proběhne kyretáž děložního hrdla, měla by dodržovat ta samá doporučení.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Polohování po operaci sítnice

V některých případech je nutné polohování (většinou se jedná o polohování obličejem dolů). Děje se tak u pacientů, kterým byl do oka implantován plyn nebo vzduch udržující operovanou sítnici na správném místě. U všech pacientů se vyžaduje pravidelná aplikace určených kapek a mastí. Za hospitalizace tyto úkony provádějí zdravotní sestry. Po propuštění je další léčba na pacientovi samotném nebo na jeho příbuzných.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Rekonvalescence

Pokud dojde k operaci pupeční kýly nelaparoskopicky a pokud se opravdu bude vyvíjet vše „normálně“, měl by pacient opustit JIP během 3–5 dnů. Minimálně 3 další dny stráví na standardním oddělení a během této doby by se měla zcela obnovit střevní pasáž. To znamená, že pacient bude chodit na stolici a bude přijímat normální stravu jako před operací. Po operaci se doporučuje 6 týdnů nezvedat a nenosit těžká břemena.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Rekonvalescence po operaci

Po operaci štítné žlázy je nutné počítat s časem na uzdravení. Po operaci můžete pociťovat zhoršené polykání, tlaky v dané oblasti a rovněž lze očekávat změnu hlasu. Můžete cítit i bolestivost rány. Většina odoperovaných pacientů si však na tyto stavy nestěžuje. Obvykle uvádí spíše úlevu. Délka pobytu v nemocnici trvá cca 4–7 dnů. Rekonvalescence trvá další 3 týdny, kdy by měl pacient dodržovat klidový režim.

U zhoubných nádorů se přistupuje k terapii radiojodem, který má za úkol zlikvidovat zbytky štítné žlázy, které nebylo možné vyjmout. Například u zhoubného nádoru zvaného medulární karcinom se po operaci provádí ozáření zvenčí. Po totální tyreoidektomii je naprosto nezbytné po zbytek života dodávat hormony štítné žlázy do těla ve formě tablet. Jako každá operace je i chirurgická operace nemocí štítné žlázy invazivním zásahem do těla, který s sebou nese zdravotní rizika a také nemalou dávku strachu a nejistoty. Pokud budete plně spolupracovat se svým lékařem a uposlechnete jeho rady, je chirurgická operace nemocí štítné žlázy vysoce účinná léčebná metoda, která vás vrátí zpět do normálního života.

Zdroj: Operace štítné žlázy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP