Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLINY

OBSAH

Otok

Při jakémkoli štípanci od komáří samičky často dochází k vysokému procentu výskytu otoků. Při bodnutí komár vypouští své sliny do místa vpichu. Tyto sliny zabraňují srážení krve, takže samičky mohou jednoduše pít. Slinné proteiny komárů jsou následně detekovány imunitním systémem, který reaguje zarudnutím a otokem v místě kousnutí. U některých jedinců může dojít k extrémnímu otoku, zatímco jiní lidé trpí jen mírným otokem. Taktéž může dojít k alergické reakci na kousnutí komárem.

Zdroj: Domácí léčba štípanců od komárů

Poradna

V naší poradně s názvem VYSETRENI SLINNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heis Václav.

Je mi 84let a mám příznaky nemoci parkinson- V poslední době se mi vyskytl problém ve výskytu někdy až silného 'slintání ', kdy mi dost nekontrovatelně vytékají sliny z úst. Poraďte mi co by pomohlo - slyšel jsem o nemoci parkinson, že veškeré příznaky jsou neléčitelné a p. Mám současně i jiné problémy,ale to není podstatné pro tento stav. Děkuji Heis
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milý pane Heisi, váš problém s vytékáním slin určitě bude mít řešení. Jedno jednoduché řešení: mít při ruce kapesník a při předklonu hlavy si jej přiložit před ústa. Lepší řešení můžete dostat v ordinaci geriatrie. Tady vám k tomu posílám odkaz na mapu, kde si můžete vyhledat nejbližšího lékaře s tímto zaměřením: maps.google.cz/maps?…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysetreni slinné žlázy

Domácí léčba suchosti v ústech

Pomoci může cucání bonbonů, žvýkání žvýkaček. Další možností je zvýšení vzdušné vlhkosti. Je možné též užívat umělé sliny před jídlem. Také jsou dobré inhalace, které zvlhčí sliznici v ústech i krku. Nutné je léčit základní onemocnění, pokud je diagnostikováno.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Taky jsem měl plíseň na nohou. Nosil jsem v práci jedny gumáky s kolegama a přišel jsem na bezvadný domácí lék na plíseň nehtů, který nic nestojí a funguje. Vždycky po práci jsem přišel domu a nechal jsem si nohy olízat mým psem. Ty jeho psí sliny plíseň úplně zlikvidovaly. Doporučuju!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

chudák pes :((((

Zdroj: diskuze Lék na plíseň nehtů

Sucho v ústech při cukrovce

Jedním z nejčastějších potíží souvisejících s diabetem je sucho v ústech či snížená tvorba slin. Pacient s diabetem trpící suchem v ústech by si měl ve spolupráci se svým zubařem vytvořit způsob udržování optimální ústní hygieny. Provádět ústní hygienu alespoň čtyřikrát denně, po každém jídle a před spaním. Vypláchnout a osušit ústa vždy okamžitě po jídle. Očistit a opláchnout vyjímatelné zubní aparáty po každém jídle. Vyhýbat se konzumaci příliš slaných jídel, omezit užívání citrusových šťáv (pomeranč, grapefruit) a limonád s umělými sladidly. Vyzkoušet lze přípravky nahrazující sliny, gely nebo umělé přípravky se stejnými účinky jako mají sliny. Tyto přípravky mohou zmírnit obtíže pomocí dočasného zvlhčení úst a nahradit některé součásti slin.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem TRHANI ZUBU A BOLEST V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobry den, vcera mi vytrhli osmicku a kdyz to prislo k sobe silene to bolelo. Po prasku na bolest to slo snest, nicmene zadny prasek mi nepomaha pri polknuti..vzdy mi na jedne strane krku vystreli tak silena bolest pri kazdem polknuti ze sliny radeji plivu ven..nejde spat ani nic. Mam horecky.. Jsem uz zoufala..nevite proc to je a co stim?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při polykání sval jazyka přirozeně tlačí na dásně v místě osmiček a tím způsobuje bolest, kterou cítíte. Použijte léky proti bolesti, například Apoibuprofen 400 jednu tabletu po šesti hodinách. Kdyby bolest po dvou dnech neustupovala, tak navštivte svého stomatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trhani zubu a bolest v krku

Projevy obrny lícního nervu

Postižený se ve většině případů u obrny nervus facialis, což je latinský název lícního nervu, ráno probudí a z koutku úst mu vytékají sliny. V zrcadle zjistí, že nemůže zavřít oko, které slzí. Nemůže ani mrknout, na postižené straně jsou vyhlazené vrásky a asymetricky pokleslý ústní koutek.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.

Dobrý den,
už skoro měsíc mě p. doktor léčil práškami erdomed...Až mám v ústech bílý jazyk, na jazyku pupínky. Jazyk mě pálí, největší problém je v noci, nemohu spát, protože se mi vytváří sliny. Byla jsem na ORL - prý mykóza - dostala jsem něco namíchaného z lékárny a mám to žmoulat 2x denně, ale nepomáhá. Byla jsem na vyšetření Gastro - p. doktor říkal, že mám slabě podrážděný žaludek - omaprezo, ale na mykózu, že to nevypadá.
Už nevím co mám dělat, protože jsem nikdy prášky nebrala.
Můžete mi prosím poradit o co by se jednalo?
A něco přírodního? Jsem spíše na bylinky, čaje.
Moc děkuji. S pozdravem Mgr. Naxerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jazyk patří do kompetence zubního lékaře. Zajděte ke svému zubaři a trvejte na stěru z jazyka a jeho následném laboratorním vyšetření. Tohle zvažování, co to je, či není, jen podle toho, jak to vypadá, evidentně nikam nevede. V laboratoři jasně identifikují případný patogen a zároveň k tomu přiloží i seznam tři léků, které odzkoušeli a prokázali účinnost. Podle laboratorních výsledků se uvidí jak dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní antibiotika

Hlavní příčiny popraskaných koutků úst

Popraskané a zanícené koutky úst se nejčastěji objevují u dětí a mladých dospělých, kteří slintají během spánku anebo mají ortodontická rovnátka. U starších dospělých zase proces stárnutí způsobuje kožní vrásky na rtech s povrchními nebo i hlubokými linkami, které sahají od úst až dolů k bradě. Do těchto vrásek na rtech se kapilárním efektem dostávají sliny z úst a vrásky na rtech pak trpí podobně, jako koutky. Popraskané a zanícené koutky mohou být více zřejmé v zimě, kdy je chladnější počasí a sušší vzduch. Praskání koutků úst a následné jejich olizování pro udržení jejich vlhkosti, vytváří půdu pro infekce. Jakmile jsou koutky úst popraskané nebo prasklé, tak nahromaděné sliny mohou zapříčinit vznik kvasinkové infekce. Nejběžnější kvasinkovou infekci doprovázející popraskané koutky způsobuje candida albicans.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Diskuze

V diskuzi MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.

No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Čau Suri, mast ze skořice metličkové žilky ani křečové žíly neléčí! Jediná metoda, kterou se dají křečové žíly a metličkové žilky spolehlivě zlikvidovat najednou, při jedné maximálně dvou návštěvách u lékaře, se nazývá metoda komplexní sklerotizace. Po tomto výkonu není nutná pracovní neschopnost, nevznikají žádné jizvy, zákrok je nebolestivý a časově nenáročný, trvá přibližně 1 hodinu a dá se zvládnout i v průběhu pracovního dne. Pro úspěšné dokončení komplexní sklerotizace, aby zcela zmizely křečové žíly a metličkové žilky, musí pacient nosit kompresní punčochy po dobu 2 až 6 týdnů od zákroku. Metoda komplexní sklerotizace odstraní najednou jak velké křečové žíly tak i malé metličkové žilky. Zákrok se provádí po celý rok, kromě letních měsíců. Metoda komplexní sklerotizace se dělá v rámci estetické chirurgie a bližší info, cena a průběh zákroku se dá najít zde: www.sklerotizace.cz/…

Zdroj: diskuze Mast proti metličkovým žilkám

Obrna lícního nervu z boreliózy

Obrnu lícního nervu může způsobit infekce herpetickými viry, které jsou původci oparů. Obrna přichází náhle. Jedná se o periferní typ obrny. Za obrnou ovšem může být i borelióza, což potvrdí sérologické vyšetření a lumbální punkce. U onemocnění boreliózou může dojít k centrální obrně lícního nervu, kdy poškození je již v mozkové kůře či na nervové dráze před samotným jádrem lícního nervu. Výsledkem je výpadek schopnosti pohybovat protilehlou polovinou úst. Koutek padá dolů. Z nedovřených úst mohou vytékat sliny a je narušena schopnost artikulovat.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Jaké jsou environmentální příčiny eroze povrchu zubů?

Tření, opotřebení, stres a koroze nebo jakékoli kombinace těchto vlivů způsobují erozi povrchu zubu.

  • Opotřebení – je způsobeno přírodním třením zubů, to je při cvakání nebo skřípání zubů, ke kterému dochází nedobrovolně během spánku (bruxismus).
  • Oděry – jsou fyzickým opotřebením zubního povrchu, které vzniká při nesprávném čištění zubů, při nesprávném používání dentální nitě, kousáním tvrdých předmětů (nehty, uzávěry láhví, psací potřeby) nebo při používání žvýkacího tabáku.
  • Zlomeniny zubů (fraktury) – způsobené například úrazy.
  • Koroze – způsobené působením chemických kyselin na povrch zubů, a to buď z některých léků (aspirin, tablety vitamínu C), z velmi kyselých potravin, nebo z častého zvracení, ať už z důvodu bulimie, či alkoholismu.

Bulimie bývá častou příčinou eroze zubní skloviny, vzniku zubního kazu a výdutí. Bulimie je totiž spojená s přejídáním a následným zvracením, čímž na zuby opakovaně působí kyselina.

Sliny jsou pro zdraví zubů velmi důležité, zvyšují zdraví tělesných tkání, chrání povlakem zubní sklovinu. Sliny oslabují erozivní činidla (kyseliny), odstraňují odpadní materiál z úst a zvyšují ochranné látky, které zabraňují růstu bakterií v ústech a různým nemocem. Sliny bohaté na vápník dokážou ochránit vaše zuby, když pijete džus nebo kyselou šťávu, ale pokud budete kyselé nápoje nebo potraviny konzumovat často, snížíte tím množství vápníku ve slinách, takže pak ztrácejí schopnost spolehlivé ochrany.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Suchá ústa

Sucho v ústech, nebo to, co zubaři nazývají xerostomie, je způsobeno sníženým průtokem slin. Může to být způsobeno kouřením, léky, problémy se slinnými žlázami nebo dokonce spánkem s otevřenými ústy. V případě orální chirurgie je poměrně běžné, že pocítíte sucho v ústech z léků proti bolesti, které užíváte.

Sliny jsou přirozeným čističem úst, protože mají schopnost smývat bakterie a jejich kyseliny. Pokud máte sucho v ústech, mohou se hromadit bakterie a kyseliny, které vytvářejí, mohou způsobit zubní kaz. A nutno říci, že zkažený zub také příliš nevoní.

Jakmile přestanete užívat léky proti bolesti, vaše sucho v ústech se samo upraví, ale mezitím doporučujeme zvýšit denní příjem vody.

Zdroj: Zápach z úst po vytržení zubu

Léčba syndromu suchého oka

Pokud máte špatný celkový zdravotní stav, který je příčinou i syndromu suchého oka, tak vám oční lékař předepíše léčbu, nebo vás odkáže na příslušné specialisty.

Komplexní podmínky léčby

Pokud je váš zdravotní stav složitý a trpíte těmito onemocněními, jako je Sjögrenův syndrom, lupus, revmatoidní artritida nebo revmatická onemocnění. Pokud neberete na tyto nemoci již léky a příznaky nejsou ustálené, tak budete odkázáni na kontrolu k odborníkovi. Při léčbě syndromu suchého oka se před pokusem o jeho odstranění bude specialista zabývat možnými příčinami, jako jsou léky nebo faktory životního prostředí. Bude vás zároveň informovat o složitějších procedurách, které byste mohli potřebovat.

Chirurgie

Pokud jsou vaše oči suché a nereagují na jiné formy léčby, chirurgie může být také správná volba.

Bodová (punktální) okluze

Bodová okluze zahrnuje použití malé punktální svorky, k utěsnění slzných kanálků. To znamená, že slzy pak již nebudou vypouštěny do slzných kanálků a oči by měly zůstat vlhké. Obvykle jsou používány nejdříve dočasné zátky vyrobené ze silikonu a později se zváží, zda by operace měla pozitivní vliv. Pokud se tak stane, mohou být silikonové zátky nahrazeny trvalými svorkami. V nejtěžších případech, jsou při bodové okluzi slzné kanálky úplně vypáleny. Toto trvalé utěsnění odtokových otvorů zvýší množství slz na povrchu oka.

Autotransplantace slinných žláz

Autotransplantace slinných žláz zahrnuje odstranění ze spodního rtu některé žlázy, které produkují sliny a jsou umístěny nebo vštěpovány do boku očí. Sliny, které jsou produkovány žlázami, působí jako náhrada za slzy.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Angína první pomoc

V žádném případě si bílé tečky v krku nepropichujte, ani je nevymačkávejte, nejsou to žádné beďary, akné se v krku nedělá! První pomoc při propuknutí akutní angíny je co nejrychleji pomoci svému tělu v likvidaci nechtěných bakterií.
 

Rychlá léčba angíny  - první pomoc:

  • vzít jednu tabletu Apo-Ibuprofen 400 mg a jednu tabletu vitamínu C 400 mg a zapít je 300 ml vody.
  • pak vycucat antibiotickou pastilku, například Stepsils. 
  • pak po půl hodině použijte spray Jox, kterým postříkejte důkladně bolavá místa v krku. Těsně po aplikaci Joxu se snažte nepolykat. Klidně se nakloňte nad umyvadlo, otevřete pusu a nechte vytékat vznikající sliny. Neděste se, bude jich hodně, budou vazké a budou postupně měnit barvu do zlato-hněda. To vše nastane vlivem Joxu, respektive vlivem jódu, který Jox obsahuje. 
  • pak si obalte krk šálou a udržujte ho v teple a naplánujte si návštěvu lékaře, protože bude nutné nasadit léčbu antibiotiky, které bez lékařského předpisu nepořídíte.

Zdroj: Bílé tečky v krku

Příčina nemoci

Herpetická angína je způsobena virem HSV-1 – herpes simplex virus 1. DNA obalený virus patřící do čeledi herpetických virů se schopností přivodit latentní – skrytou, celoživotní infekci, nejčastěji v nervových gangliích. V případě oslabení organismu, imunitního systému, se reaktivuje. Infekce se nejčastěji šíří slinami. Primoinfekce u dětí vyvolává gingivostomatitidu, u dospělých pak akutní herpetickou faryngotonzilitidu. U malých dětí, kojenců a batolat se první kontakt s HSV-1 může projevit jako gingivostomatitida.

Gingivostomatitida je horečnaté onemocnění provázené zduřením a zarudnutím sliznice ústní dutiny – onemocnění jazyka, dásní a patra. Ta je poseta drobnými běložlutavými afty, které jsou červeně lemovány. I tato infekce je velmi bolestivá, dítě odmítá polykat, sliny mu vytékají z úst. Stejně jako u dospělých bývají i u dětí zvětšené lymfatické uzliny. Léčba je, rovněž stejně jako u dospělých, převážně symptomatická, léčí příznaky. Pokud se jedná o těžký případ, podávají se antivirotika a v případě nasednutí bakteriální infekce jsou podávána antibiotika.

Zdroj: Herpetická angína

Bellova obrna

Obrna lícního nervu se projeví velmi rychle. Jedinec je večer naprosto zdráv a ráno se probudí s plně rozvinutými příznaky. Diagnostika není vzhledem k typickým příznakům nijak složitá a spadá do kompetence neurologa. Včasné určení diagnózy je velmi důležité pro další vývoj nemoci. Velkou pozornost je třeba věnovat postiženému oku. Jeho rohovka je náchylná k vysychání, což může vést až ke ztrátě zraku.

Podle příznaků rozlišujeme dva typy Bellovy obrny:

  • Centrální forma obrny lícního nervu je charakteristická neschopností dovřít pusu na jedné straně. Postižený koutek je pokleslý a z úst vytékají volně sliny. K projevům dochází na jiné straně, než na které byl postižen lícní nerv.
  • Periferní forma obrny je kromě pokleslého koutku typická také nemožností zavřít oko. To zpočátku silně slzí a nemocný není schopen ani mrknout. V tomto případě je postižena celkově veškerá mimika na dané půlce obličeje.

Bellova obrna postihuje zpravidla pouze jednu půlku obličeje, pokud se příznaky projeví na obou částech, je nutné uvažovat o jiném neurologickém onemocnění.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Jak zabránit ztrátě zubní skloviny?

Chcete-li zabránit ztrátě skloviny a udržet si zuby zdravé, ujistěte se, že si čistíte zuby správným způsobem každý den. Také nezapomínejte na pravidelné kontroly u zubaře (každých šest měsíců). A vyzkoušejte naše doporučení.

  • Eliminujte vysoce kyselé potraviny a nápoje, jako jsou sycené limonády, citróny a další citrusové plody a džusy. Po kyselém jídle nebo pití si vypláchněte ústa čistou vodou.
  • Při konzumaci kyselých nápojů používejte brčko, protože tlačí kapalinu až do zadní části úst a zabraňuje tak poškození zubní skloviny.
  • Žvýkejte žvýkačky bez cukru po každém jídle. Žvýkačka zvyšuje produkci slin na desetinásobek normálního toku. Sliny pak posilují zuby důležitými minerály. Používejte rovněž žvýkačky s xylitolem, který snižuje kyselost nápojů a potravin.
  • Pokud trpíte nízkou tvorbou slin nebo suchostí v ústech, pijte více vody po celý den.
  • Používejte zubní pastu s obsahem fluoridu, protože fluorid posiluje zuby.
  • Promluvte si se svým zubařem o používání fluoridových produktů, jestli se ve vaší rodinné anamnéze vyskytují problémy se zuby či dásněmi. Také se zeptejte na tmely, které jsou vhodné jako prevence eroze zubní skloviny a zubního kazu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Co je to pH

Hodnotou pH se v chemii vyjadřuje, zda vodný roztok reaguje kysele, či naopak zásaditě (alkalicky). Používá se logaritmická stupnice s rozsahem hodnot od 0 do 14 (pro většinu vodných roztoků, roztoky silných kyselin a zásad či jiné než vodné roztoky mohou nabývat jiných hodnot); přitom neutrální voda má pH při standardních podmínkách rovno 7. U kyselin je pH menší než sedm – čím menší číslo, tím „silnější“ kyselina; naopak zásady mají pH větší než sedm, čím větší číslo, tím „silnější“ zásada. Výpočty pH mají velký význam především v analytické chemii při titračních reakcích.

Stupnici pH zavedl v roce 1909 dánský biochemik Søren Peder Lauritz Sorensen.

Většina vnitřních živých látek má pH přibližně 6,8. Krevní plazma a ostatní tekutiny obklopující buňky v těle mají pH v rozmezí 7,2 až 7,45. Zdravé pH těla znamená, že průměrné pH uvnitř buněk v těle se pohybuje okolo hodnoty 7,0.

Vyšší pH v těle snižuje potřebu tuku a cholesterolu, který slouží k ochraně organismu před škodlivými kyselinami.

Naopak nízké pH v těle znamená pro organismus problém. Vezměme jako příklad krev. Je-li její pH hodnota nižší než 6,9, může nastat kóma a smrt. Dalším příkladem může být pH slin u lidí trpících rakovinou. U nich jsou pozorovány hodnoty v rozmezí mezi 4,5–5,7.

Ztráta rovnováhy pH v těle může způsobovat nemoci, které často označujeme jako špatná látková výměna či špatný metabolismus. Nejčastější poruchou této rovnováhy je i známé překyselení organismu.

Naše tělo má však také speciální mechanismus, který za využití iontů udržuje v těle vyvážené pH. Vlivem špatných stravovacích návyků, znečištěného ovzduší a stresu však tento mechanismus přestává fungovat.

Pro zajímavost čistá voda (destilovaná) má pH 7, sliny člověka s nádorovým onemocněním pH 4,5– 5,7 a sliny zdravého člověka pH 6,5–7,4.

Kyselost nebo zásaditost roztoků je vyjadřována jako pH (latinsky pondus Hydrogenii, anglicky potential of Hydrogen). Pro rychlé, orientační zjištění pH se používají indikátory, například univerzální lakmusové papírky (lakmus je přírodní barvivo z lišejníků). Hodnota pH se určí kápnutím zkoumaného roztoku na pH papírek a porovnáním jeho barvy s kalibrovanou barevnou škálou.

Zdroj: Ocet a jeho pH

Příčiny

Ušní svrab (Otodectes cynotis) je nejčastějším roztočem napadajícím zvukovod psů. Toto vysoce přenosné onemocnění se rozšiřuje přímým kontaktem. Významným příznakem je svědivost a tvorba tmavě hnědého až černého mazu, jelikož sliny přítomných roztočů způsobují alergické svědivé reakce ve zvukovodu. Diagnózu potvrdí mikroskopické zjištění roztočů v ušním výtěru.

U psů je ušní svrab příčinou jen asi 5 % všech zánětů zvukovodu, na rozdíl od koček se ale u psů objevují příznaky dříve. Zdá se, že svědění, které u některých zvířat provází infekci otodektovým svrabem, je způsobeno alergickou reakcí na přítomnost roztočů spíše než parazitem samotným. U některých zvířat mohou příznaky vyvolat už dva roztoči, u jiných se objeví až při těžkém napadení nebo vůbec. Svědění se u zvířat projevuje třepáním hlavou a intenzivním škrábáním, které může vést až k poraněním.

Přítomnost parazitů také stimuluje tvorbu ušního mazu, který je nápadně tmavý a připomíná kávovou sedlinu. Strupy a maz obsahují živé roztoče a jsou proto infekční pro ostatní vnímavá zvířata. Na člověka toto onemocnění není přenosné. Neléčený svrab může vést k těžkým hnisavým zánětům zvukovodu, které mohou postihnout i bubínek nebo se šířit dále do středního ucha. Objeví-li se u domácího zvířete svědění nebo výtok ze zvukovodu, je nutné navštívit veterináře. Výše popisované příznaky mohou být způsobeny i jinými druhy roztočů, kvasinkami nebo plísněmi.

Zdroj: Ušní svrab u psa

Bílá plomba

Novější fotokompozitní výplně na bázi pryskyřice bez rtuti, tak zvané bílé plomby, jsou velmi oblíbené u lidí, kterým není lhostejná barva a vzhled jejich zubů. Kompozitní pryskyřičné výplně, aby byly dostatečně pevné, tak jsou vyrobeny z plastu smíchaného s práškovým sklem. Bílá fotokompozitní výplň na bázi pryskyřice nabízí pacientům několik výhod.

Výhody:

  • Výplně je v barvě zubů, takže není vůbec vidět;
  • Možnost jíst ihned po dokončení bílé výplně;
  • Při vrtání se může odstranit méně původního zubu, než je tomu třeba u amalgámových výplní;
  • Možnost vystavět / obnovit / rekonstruovat odlomené části zubu do původního stavu.

Bílé fotokompozitní výplně na bázi pryskyřice mají také některé nevýhody.

Nevýhody:

  • Vyšší cena než amalgámové výplně, řádově tisíce Kč a pojišťovna nic nepřispívá;
  • Omezená schopnost bojovat proti patogenům;
  • Omezená schopnost odolávat sekundárnímu kazu (kaz pod plombou);
  • Vrstvené rozsáhlé plomby mohou trvat více než jednu návštěvu;
  • Bílá plomba vyžaduje více času na vytvoření než amalgámové výplně, protože se musí určitou dobu osvětlovat UV paprskem, který spouští vytvrzení;
  • Bílá plomba vyžaduje absolutní sucho. Jediná kapka sliny vadí.

Jak dlouho vydrží bílá plomba?

Bílé výplně nevydrží tak dlouho jako ty tmavé amalgámové výplně. V průměru bílá plomba vydrží asi 7 až 10 let. Pokud je ale bílá plomba umístěna do oblasti mimo skus, například plomba na předním zubu, tak může vydržet i celý život. Bílé výplně jsou neuvěřitelně silnou a úspěšnou léčbou většiny dutin.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP