Slivovice na bolest ucha
Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.
Zdroj: Bolest ucha
Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.
Zdroj: Bolest ucha
V diskuzi ŠTÁVA Z PLODU BEZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smržová Jitka.
Od kterého věku děti mohou pít bezinkovou štávu z černých plodů.Děkuji Smržová
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Štáva z plodu bezinek
Postup, účinky, recept a dávkování se shodují s výše uvedeným receptem, jen s tím rozdílem, že místo 80% alkoholu, lihu, je použita domácí slivovice.
Takto vyrobená domácí medicína se koupit nedá. Pokud si ji sami vytvoříte, tak vězte, že je jako prevence velmi účinná.
Zdroj: Sirup z jehličí
V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA VÝROBA ZE SLIVOVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laďa.
Hrstičku zmrzlého propolisu jsem zředil deckem slivovoce. Teď jsem to dal do lednice na tři dny macerovat. Co dál? Děkuji za radu. L :-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Propolisová tinktura výroba ze slivovice
Bezinky, respektive bobule z bezinek, obsahují vitamíny A, B a C, kyselinu jablečnou, rutin, selen, zinek, draslík, železo a další tělu prospěšné látky. Své využití tyto plody nacházejí v textilním a potravinářském průmyslu jako náhrada dražšího ovoce či jako barvivo.
Černý bez je vysoce ceněný také v lidovém léčitelství. Doma vyrobený likér z bezinek, obohacený o rum, nebo se dá použít slivovice nebo vodka s naloženými bezinkami jsou doslova vitamínovou delikatesou.
Bezinkové bobule fungují jako prevence proti skleróze, detoxikují organismus a pročišťují krev. Popíjení čaje uleví od bolesti hlavy a páteře, vyvolá pocení, poradí si se zánětem trojklaného nervu a mnohým uleví od migrény. Rutin, který je v plodech obsažený, zvyšuje pružnost cév a příznivě působí na křečové žíly. Sušené plody zastaví průjem.
Ale pozor! Čerstvé plody bezu jsou ve velkém množství jedovaté. Mohou vyvolat nevolnost, zvracení a průjem. Tepelnou úpravou nebo sušením tato negativní vlastnost mizí. Látky prospěšné pro organismus však zůstávají!
Samozřejmě že se dají použít i květy bezinek. Návod na přípravu takového likéru naleznete níže.
Zdroj: Bezinkový likér s rumem
V diskuzi ČIŠTĚNÍ ORGANISMU OLEJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.
Zdravím a děkuji za recept. Určitě vyzkouším. H. Raunerová.
Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu
Lokální antiseptika nesnížila počet živých roztočů ve srovnání s kontrolní kůží a mytí rukou nesnížilo počet parazitů na povrchu kůže.[1]
Zdroj: Slivovice na svrab
V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍ TINKTURY Z ALOE VERA A ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raunerová.
Dobrý den. Ráda bych si udělala tinkturu z aloe vera a alkoholu.(Slivovice). Ne z alpy ,ne s acilpirinem. Jsem vředař. Prosím poradte někdo , jak na to.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.
Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu
Posoudit životaschopnost parazita svrabu po aplikaci různých lokálních antiseptik používaných při hygieně rukou a vliv mytí rukou na počet parazitů přítomných na povrchu pokožky u pacienta se svrabem.[1]
Zdroj: Slivovice na svrab
V diskuzi WARFARIN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Gerla.
Užívám Warfarin 5 mg jednou denně O - 1 - Ok léčb hluboké trombosy VP l.dx, nově antikoagulační terapie. Dle INR sníženo užívání na 1/2 tablety denně.
Jak dlouho může orientačně trvat léčba, tj. užívání Warfarinu?
Čeká mne oslava narozenin 70 let, především s rodinou a se sousedama. Proto se ptám zda si můžu symbolicky připít jednou až dvěma skleničkama SLIVOVICE?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Kout.
Užívám warfarin a deně k obědu 1x 10 pivo,totéž k večeři a na noc 1dcl vína.Může to být na škodu?
Zdroj: diskuze Warfarin a alkohol
Výluhem smrkových výhonků v alkoholu získáme další účinný lék – tinkturu. Tradiční lidovou cestou je nakládání smrkových výhonků do silnější slivovice. Taková tinktura se pak používá především k ošetření bolavých revmatických kloubů, které prokrvuje, prohřívá a ulevuje od bolesti. Pro vnitřní užití si raději opatříme tinkturu připravenou profesionální cestou a dodržujeme předepsané dávkování.
Recept na výrobu: do slivovice vložíme hrst smrkových výhonů, přidáme plátek citronu a necháme měsíc louhovat. Poté přecedíme a přidáme 10 lžic medu, vše důkladně promícháme a můžeme podávat.
Zdroj: Likér ze smrkových výhonků
V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.
Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.
Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.
Zdroj: diskuze Co na afty v puse
Bobule bezinek bez stopek a vaříme ve vodě cca 15 minut. Poté co nejvíc vymačkáme a přidáme 1 kg cukru, 6 lžic kávy, vanilkový cukr a vaříme, až se vše rozpustí asi 3 minuty. Druhý den přidáme rum, dobře promícháme a nalijeme do sklenic. V chladu vydrží likér nejméně 2 roky. Pomáhá na odkašlávání, na zánět trojklaného nervu a bolavé nohy.
Tip: V zimě si z takto vytvořeného bezinkového likéru můžete udělat grog, který vás zahřeje a posílí vaši imunitu.
Zdroj: Bezinkový likér s rumem
V diskuzi MARKÉTA ZATLOUKALOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.
Zkoušela jsem z kopřiv zábal na vlasy ale moc mi to vlasy nestmavilo ,spíž mi víc pomohl zábal s bezinek
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Markéta Zatloukalová
Aplikace topických antiseptik nesnižuje životaschopnost parazita svrabu, a proto nemůže zabránit přenosu svrabu. Je nutné prozkoumat užitečnost mytí rukou při prevenci přenosu svrabu na další subjekty.[1]
Zdroj: Slivovice na svrab
V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Výplachy úst tinkturou z kořenu kostivalu udrží zdravé a pevné dásně a tím i pevné krčky zubů. Je tedy velmi prospěšné použít kostival na zuby v případě paradontózy. A jak si doma připravíte z kořenu kostivalu tinkturu na zuby, zde je návod.
Nakrájený a očištěný kořen kostivalu vložíme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, a zalijeme ho 9 díly 38 - 40% žitné vodky, slivovice, režné nebo jiného alkoholu v této síle. Pak to dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní na slunce nebo k topení. Občas protřepeme. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček přes filtrační papír a popíše se názvem a datem, abyste to později poznali, protože nejlepší je tinkturu nechat uležet nejméně dva roky, protože pak je ještě účinnější a ještě mazlavější. POZOR! Kořen kostivalu nesmí přijít do styku s kovem, takže při čištění a krájení kořenu kostivalu používejte keramícké nože a škrabky!
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma
Suroviny:
Postup:
Šťávu z černých bezinek připravíme tak, že z očištěných a umytých bezinek vymačkáme šťávu na odšťavňovači nebo vymačkáme bezinky přes čistou utěrku. Takto připravenou šťávu nalijeme do hrnce, nasypeme cukr, naházíme veškeré potřebné koření a dáme vařit na plotnu. Vaříme pomalu cca 20 minut. Poté stáhneme z plotny a necháme vystydnout a odležet společně s kořením do druhého dne. Druhý den šťávu přecedíme přes síto nebo hadr, přilejeme litr vodky a pořádně zamícháme. Hotové slijeme do sklenic a skladujeme v tmavém prostředí a chladu.
Zdroj: Domácí bezinkový likér
Ingredience: 4–5 kg plodů bezinek (černý bez), 2 kg cukru, 4 lžíce instantní kávy, 1 l rumu, 2 citrony, 5 ks hřebíčku, 5 l vody
Postup: Zralé plody bezu černého obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce) rozmíchanou v malém množství vody. Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.
Zdroj: Návod na bezinkový likér
Návod na přípravu je jednoduchý. Budete potřebovat dvě kila čerstvých a omytých bezinek. Ty povařte s jedním litrem vody. Po 30 minutách přidejte kilo cukru a vařte dalších 30 minut. Na závěr přidejte balíček vanilkového cukru a 2 lžíce mleté kávy. Směs přeceďte, přidejte půl litru rumu a vlijte do lahví. No a máte rychlý bezinkový likér s rumem.
Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Ingredience: 1,3 kg plodů bezinek, 0,6 kg cukru, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, pektin, sklenice s víčky
Postup: Bobule zcela zralých bezinek otrháme a bez podlévání je zahřejeme k varu, na mírném zdroji tepla je povaříme, dokud nezměknou, vytřeme je na protlak a ten zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, zvýšíme teplotu zdroje a vaříme 20 minut. Přidáme práškový pektin rozmíchaný s trochou cukru (množství dle návodu na obalu), bez přerušení varu přidáme i zbytek cukru a po jeho rozpuštění i kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu. Dále vaříme a zkoušíme, zda je marmeláda podle zkoušky dostatečně hustá. Hotovou marmeládu, ještě dost teplou, dáme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Když si budete dělat z bezu marmeládu, dejte si pozor, aby se vám do ní nedostaly stopky rostliny. Obsahují jedovaté kyanidy.
Zdroj: Bezinková šťáva
Budete potřebovat několik věcí, abyste si mohli doma vyrobit bezinkovou tinkturu. Nejprve potřebujete vidličky, které slouží k odstranění bezinek ze stonku. Dále cedník a mísu, do níž uložíte umyté bezinky. Poté si připravte stoprocentní vodku, ta je při procesu výroby tinktury důležitá, protože obsahuje 50 % vody a 50 % alkoholu, což vede k vytvoření standardního roztoku tinktury. Můžete také použít běžně dostupný alkohol nebo dokonce brandy, ale opravdu jen v nejnutnějším případě.
Zdroj: Tinktura z černého bezu
Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové
Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.
Zdroj: Bezinková šťáva
Bezinky dejte do hrnce, přidejte 200 ml vody a povařte je za občasného míchání 40 minut. Přidejte maliny a vařte ještě 15 minut. Nechte vychladnout a přepasírujte přes síto nebo plátýnko. Šťávu promíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a vlijte do větší sklenice. Dolijte vodkou a za občasného protřepání nechte v chladu 3–4 týdny. Poté přelijte do lahví a nechte v temnu a chladu.
Zdroj: Bezinkový likér s rumem
(na 2,5 litru likéru)
Originalita tohoto receptu spočívá v louhování jablečné šťávy s vodou a květy alespoň po dobu 24 hodin. Do této scezené tekutiny se přilévá slivovice, cukr a kyselina citronová. Směs se nechává odležet asi týden, poté už můžete ochutnat.
A co závěrem? Už jedna sklenička likéru před spaním vám urovná trávení, pročistí krev a podpoří krvetvorbu. Bezinkový likér vydrží dlouho, několik měsíců (i let), v podstatě do doby, než jej spotřebujete. Uchovávejte v chladu, ve spíži, ve sklepě a podobně. Dávkování je na vás, když je venku pořádná zima, mrzne, nalijte si stopečku bezinkového likéru a nejenže se zahřejete, ještě si pochutnáte. A pokud si jej dáte před spaním, budete spát jako dudci. Jaký je nejlepší recept na domácí likér? Přeci ten vyzkoušený.
Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Copyright © 2012 - 2024 NetConsulting Praha s.r.o.