Zajímáte se o téma SLOVO JAKO? Tak právě pro vás je určen tento článek. Legíny, džegíny, jeggins, kdo se v tom má vyznat a co to přesně znamená? Jeggins jsou z jemnějšího materiálu než rifle. Jsou pohodlnější a mají zašité kapsy. Jinak jde v podstatě o obyčejné denimové slim kalhoty se všemi charakteristickými znaky tohoto druhu kalhot. Jeggins jsou přesně tím kouskem oděvu, který vám pomůže vyhladit přebytečný tuk a vytvarovat vám sexy postavu, jakmile si je obléknete.
Co je to jeggins
Jeggins je počeštělé slovo džegíny. Prostě přišlo nové slovo a čeština ho přijímá po svém. V tomto případě by měli prodejci zůstat u nepočeštělého názvu jegginy. Po džegínách by nám za chvilku mohli začít chtít prodávat také módní týšérty a skérty. A nedej bože i hajhýlsky. Podle pravidel českého jazyka je korektní tvar jeans, jeansy, džíny i džínsy, přičemž i první dvě slova se vždy vyslovují s „dž“. Ať jej napíšete jakkoliv, nic to nemění na jeho výslovnosti. Stejné je to s džegínami. Chceme-li hovořit o hybridu džínů a legín, nevyhneme se univerbizaci! A ať už budeme používat výraz džegíny, nebo ledžíny, jedná se o neologismus, vypovídající o progresivním vývoji češtiny a možných podobách aktualizace jejího lexika. Můžeme se tomu divit, můžeme se rozčilovat, můžeme se tomu smát, a přece ten trend nejde zastavit. Uživatelé a masa ovlivňují jazykový vývoj, bohužel. Slovo „džegíny nezní o nic hůř nebo lépe, než „džeginz“. A způsob psaní... No, jazyk se vyvíjí a mění. Není tomu tak dávno, co se psalo zásadně „manager“, „jeans“, „business“ – dnes běžně používaná slova „džíny“, „manažer“, „byznys“. Jak se vyvíjí lidstvo, tak i jazyk jde dál.
Jak jeggins popisují výrobci? Jeggins jsou vyrobeny z pružného, na omak velmi měkkého materiálu, který umožňuje pohodlné nošení. Často jsou bez knoflíků, bez zipu – natahují se jako klasické legíny, ale vypadají jako kalhoty. Jsou vhodné na celoroční nošení pod dlouhé košile, tuniky, v zimě do kozaček.
Takže abychom se vyznali v podstatě slova jeggins, podívejme se na internetový portál.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
Slovo trvalá má mnoho lidí spojeno s „hlavou jako beránek“. V dnešní době však technologie trvalých pokročila. Slovo zůstává stejné, avšak význam je odlišný. Pod slovem trvalá si můžete představit hned několik druhů vln a kudrlin.
K-PAK Waves: Je první rekonstrukční trvalá na trhu. Joico exkluzivní Quadramine komplex působí na negativně i pozitivně seřazené keratinové proteiny vlasů, které mají vliv na poškozené strany vln a kortexu za účelem optimalizace vln. Quadramine komplex pracuje ve dvou směrech: zaprvé chrání pokožku, zabraňuje krepatění a zajišťuje lesklý povrch, zadruhé prolíná kortex, natahuje a zpevňuje vnitřní strukturu vlasů a poskytuje dlouhotrvající odolné výsledky.
Objemová trvalá: Doporučuje se na vlasy obzvlášť jemné. Natáčí se na velké natáčky, doba působení je minimální a slouží k získání většího objemu. Vlasy jsou minimálně zvlněné, zato maximálně nadzvednuté od pokožky hlavy. Tuto trvalou můžete u krátkých vlasů opakovat 3x ročně. U vlasů delších je lepší minimálně 6 měsíců počkat.
Přibližná cena: od 600 Kč
Lehké zvlnění: Vlasy se natočí na pěnové papiloty. Tyto natáčky mají tu výhodu, že se na ně může natočit pramen o libovolné tloušťce. Vlasy jsou jemně zvlněné a vypadají opravdu přirozeně. Po necelém roce se dá trvalá opět dotočit tak, aby nebyl znát odrost.
Přibližná cena: od 750 Kč
Normální zvlnění: Pro tento způsob trvalých se používají klasické natáčky s větším průměrem. Vlny jsou opět přirozené, jen nejsou tak volné. Zhruba po 6 měsících je možné trvalou doplnit.
Přibližná cena: od 700 Kč
Pevná trvalá: Je právě ona trvalá, kterou si vždy vybavíme ve spojení s tímto slovem. Natáčí se na malé klasické natáčky.
Přibližná cena: od 650 Kč
Spirálová trvalá: Tato trvalá se může natočit na jakékoli natáčky. Rozdílný je způsob natáčení, a to do spirálky. Pokud toužíte po těchto exotických vlnách, počítejte s dostatkem času. Natáčení je pracné a časově dost náročné. Také se spotřebuje větší množství preparační vody.
Přibližná cena: od 900 Kč
Přípravky trvalé od firmy Joico se časem nenatahují, vlny zůstávají stále pružné, dokud neodrostou. Vyžadují jen určitou péči. Preparační roztok se volí podle stavu vlasu, kterému pak odpovídá i délka působení preparační vody. Automatickou součástí každé trvalé je intenzivní hloubkové ošetření. Ať už zvolíte jakoukoli trvalou, krásně bude vypadat jen na zdravých vlasech.
Ceny jednotlivých trvalých jsou pouze orientační. Konečnou částku ovlivní délka vlasů, náročnost natáčení vlasů a spotřeba materiálu. K uvedeným cenám je potřeba přičíst částku za střih a foukání.
V naší poradně s názvem ŠKODÍ LECITÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi může nějak uškodit, když budu brát lecitín?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lecitin je hojně využíván v potravinářství, v lékárensvtí a i v kosmetice. Lecitín je přírodní a bezpečná látka. Do potravin je lecitin přidáván jako emulgátor a umožňuje lépe smísit vodu s tuky, což bez lecitinu jde velmi špatně. Pokud je lecitin takto použitý v potravinách, tak je nejčastěji označen jako sójový lecitin a nebo jako E322. Jako doplněk stravy je používán nejčastěji lecitin sójový a užívá se ve formě velkých gelových kapslí.
Účinky lecitinu jsou:
- Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným odpůrcem cholesterolu; cca 60% mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou.
- Lecitin pomáhá stabilizovat rovnovážný poměr mezi LDL a HDL.
- Lecitin podporuje díky svým lipotropním komponentám, jako jsou cholin a inosit, léčbu nemocných jater.
- Harmonická rovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu v žluči je nutným předpokladem pro to, aby se zabránilo vzniku žlučových kamenů.
- Díky své schopnosti pročišťovat cévy, snižovat krevní tlak, je důležitý jako prevence proti mozkovým příhodám.
- Poruchy látkové výměny acetylcholinu jsou příčinou řady mentálních nemocí. Lecitin se tak účastní jako pozitivní pomocný prostředek na hojivém procesu.
- Lecitin se s úspěchem ujal v geriatrii. Podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí.
- U sportovců účinkuje lecitin jako energetický zdroj pro svaly a mozek. Doba zotavení po tělesné námaze se díky němu zkrátí.
- Fosfatidylcholin je důležitou složkou hlenové vrstvy v tlustém střevu. Tento hlen vytváří ochrannou vrstvu, která chrání stěnu velkého střeva před útokem kolonií komenzálních baktérií. Pacienti trpící ulcerózní kolitidou mají narušenou ochrannou vrstvu a hlen, který ji tvoří, má nižší hladinu fosfatidylcholinu než je tomu u zdravých osob.
Lecitin je tělu velmi prospěšný a doporučuje se ho brát zejména ve starším věku.
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen