Zajímáte se o téma SLOŽENÍ HNOJIVA CERERIT? Tak právě pro vás je určen tento článek. Už jste asi slyšeli tento zvláštní název... Patří zelenině, která má svůj původ v Jižní Americe. Možná jste se setkali i s jinými názvy, jako například mexická okurka, paprikookurka, okurka pepřenka, divoká okurka, dutá okurka či korila. Pěstovat tuto liánovitou rostlinu lze i v našich podmínkách. Jako zelenina je u nás ačokča stále vedena spíše v kategorii kuriozit. Kdo ji však jednou pěstoval, rád se k ní vrací. Její plody (i listy) je možné konzumovat jak za syrova, tak i jako součást tepelně upravených pokrmů. Zajímavé jsou i léčebné účinky ačokči. Neváhejte tedy a pusťte se do jejího pěstování. Právě květen je ten nejvhodnější čas pro její vysazení.
Návod na pěstování ačokči
Ačokča vyžaduje k pěstování záhřevnou propustnou půdu, bohatou na humus, hlubokou a dobře propracovanou. Protože je tato rostlina velmi náročná na teplo, je vhodné při jejím pěstování použít černou netkanou textilii a vybrat jí jako stanoviště jižní, sluneční stranu. Ačokču si můžete předpěstovat ve fóliovníku nebo doma na okenním parapetu. Po vyklíčení rostlin, tedy když rostlinky začnou vytvářet první lístečky, je vhodné je přepikýrovat. Vyberte ty nejsilnější rostlinky a přesaďte je do truhlíku cca 3 centimetry od sebe. Jakmile dosáhnou výšky okolo 10–15 centimetrů, je vhodné je jednotlivě přesadit do vhodných nádob, například do kelímku od jogurtů, truhlíků, květináčů. Sazeničky přesaďte ven až po posledních mrazících, to znamená kolem 15. května. Sazenice sázejte alespoň 25 centimetrů od sebe (to je na 1 m2 asi 4 rostliny). Nezapomeňte, že rostlina potřebuje ke svému růstu oporu (síť, drátěnka, plot). Doporučuje se zaštipování při výšce okolo 2 metrů, aby se podpořil větší výnos plodů. Pozor: Rostlinu je třeba chránit před slimáky, kterým velmi chutná.
Ačokča je rostlina náročná nejen na teplo a vlhko, ale také na živiny, proto je vhodné její pravidelné přihnojování. Doporučují se hnojící přípravky určené pro plodovou zeleninu, například Cererit. Nezapomeňte na každodenní zálivku. Ačokča vám bude plodit koncem srpna až začátkem září.
Zdroj: článek Ačokča
Příběh
Ve svém příspěvku KYSELINA LISTOVÁ (B9) A JEJÍ VSTŘEBATELNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Přemysl Javornický.
Tvrzení, kolik vitamínu B9 se vstřebá při trávení, zpravidla nepřihlíží k důležitéímu faktoru - (ne)přítomnosti přirozených trávicích enzymů v zelených rostlinách a semenech zelených rostlin. Nedostatek těchto enzymů je takový, že ani velké dávky konzumované zeleniny z běžné agroprodukce nezajistí potřebný vstup vitamínu B9 do metabolických procesů agresivních kyselin (např. homocysteinu). Takže kdo chce odolávat běžným nemocem a vyhnout se získaným autoimunitním poruchám a progresi karcerogenního (rakovinového) procesu, ten musí při masivním používání hnojiva NPK doplňovat B9 pomocí koncentrátu v tabletách, a to v dávkách vyšších než doporučených, nejlépe v kombinaci s vitamínem C, opět v dávkách vyšších než doporučených. To vče pak v kombinaci s biologicky produkovanou zeleninou a ovocem s obsahem obou vitamínů. Mimochodem, jde o jeden z alkalizačních (zásaditých) způsobů reakce na nadměrnou aciditu (kyselost) organismu, která roste se stresem, špatným stravováním a nezdravým životním stylem.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Kyselina listová (B9) a její vstřebatelnost