Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLUCHADLO WIDEX

OBSAH

Sluchadla Widex

Widex nabízí pět hlavních typů sluchadel. Výběr sluchadla závisí na velikosti a typu sluchové ztráty, tvaru individuálního zvukovodu a do určité míry na individuálních uživatelských preferencích. Obecně platí, že čím silnější je sluchadlo, tím bývá větší, protože je nutná větší baterie a sluchátko. V sortimentu Widex jsou k dispozici různé níže uvedené modely:

  • Závěsné (BTE)
  • Zvukovodové (ITE)
  • Kanálové (CIC)
  • S reproduktorem ve zvukovodu (RIC)
  • S reproduktorem v uchu (RITE)

Sluchadla Widex – foto

Zde je několik fotografií sluchadel Widex.

Sluchadla Widex – cena

Zde je seznam cen sluchadel Widex.

Zdroj: Naslouchadla

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO PRO NEDOSLÝCHAVÉ WIDEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Dobrý den,ráda bych věděla jaká je dodací lhůta sluchadla.Předpokládám,že sluchadlo objednala p.doktorka Popelářová u vás.Není to první sluchadlo,ale ještě jsem tak dlouho na sluchadlo nečekala.Nárok prý mám po pěti rokách což uplynulo.Poslední sluchadlo jsem měla již opravované a momentálně jsem bez sluchadla,protože již dosloužilo.Otisk mě byl udělán 2.dubna zaplatila doplatek 2400kč a bylo mi řečeno,že do 8 týdnů bude sluchadlo tady,telefonovala jsem p.doktorce a odbyla mě s tím,že se to stává.Tak nevím jak dál postupovat a jestli je chyba u vás Jana Uherské Hradiště

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchátko pro nedoslýchavé widex

Jaké sluchadlo si vybrat

V každé cenové kategorii lze vybrat kvalitní sluchadla. Důležité je zejména to, jak budete se sluchadlem rozumět a zda pro vás bude poslech příjemný. Nejznámějšími výrobci sluchadel jsou například Interton, Oticon, Siemens a Widex. Pokud si z nabízených sluchadel vyberete, bude vám zhotoven otisk ucha, který je nutný u zvukovodových nebo kanálových pro výrobu vlastního sluchadla. U závěsných sluchadel lze pro výrobu individuálního tvaru také použít otisk. Zde však existuje široký výběr odzkoušených koncovek. Sluchadlo se poté nastaví speciálním softwarovým programem na základě vašeho individuálního audiogramu. Výběr sluchadla je tedy věc individuální a záleží na vás, jaké sluchadlo si vyberete. Zde je důležité, aby sluchadlo bylo nejen funkční, ale i pro vás příjemné.

Zdroj: Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi SLUCHADLO WIDEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová.

Dobrý den,

Jsem starobní důchodce. V r.2012-jsem si na základě vyšetření ORL-foniatrické amb. obdržela sluchátko Widex na Pravé ucho.
Pojišťovna mi přispěla částkou cca 3000,-Kč,zbylou částku jsem si doplatila.
Nyní po 5 LETECH bylo nutností na zlepšení komfortu sluchu sluchátko
i na LEVÉ ucho- Dg.Percepční nedoslýchavost/sensorineurální/,ztráta sluchu oboustranná. Lékařem mi bylo řečeno/po konzultaci s fi.Widex/, že původní typ sluchadla model C2-CIC se již nevyrábí, takže jsem si objednala po doporučení lékařem jiný kompatibilní typ. Bylo mi ovšem oznámeno, že již NEMÁM- nárok
na přispění pojišťovny. Zaplatila jsem zálohu 1 000,-Kčs a při dodání sluchadla
WIDEX typ DREAM D2-CIC jsem doplatila v hotovosti zbytek částky 6 275,-Kč.

Otázka: Měla jsem nárok na přispění pojišťovny-při těchto skutečnostech
/nebyla to výměna, ale nutnost zlepšení sluchu + dodržení 5 let/
Jsem pojištěncem MV 211-má tato skutečnost vliv na obdržení příspěvku?

Děkuji za odpověď Soukupová Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zimmermannová Ladislava.

Vážení obracím se na Vás s následující prosbou : Od roku 2008 používám zvukovodové sluchadlo Bravo BXP. Jsem s ním doposud spokojená, ale přece jen - pokud by bylo v odpovídající kvalitě a rozumné ceně, asi bych o výměně po všech těch letech uvažovala / už před 4 lety mně upadla tyčinka na vyndávání z ucha, ale nijak mne to neomezovalo/ a pro moje potřeby jsem s ním spokojená, ale možná má nejlepší léta už za sebou, tak by si zasloužilo slušný důchod. Děkuji moc za případnou odpověď Zimmermannová Stradouň o. Ústí n. Orl.

Zdroj: diskuze Sluchadlo Widex

Naslouchátko Widex

Sluchadla Widex jsou dobíjecí sluchadla s kvalitním zvukem, zaručí vám celodenní používání, také streamování a skvělý zvuk, aniž byste řešili, že se vybije baterie. Beyond pracuje velmi efektivně a má nejnižší spotřebu v kategorii dobíjecích sluchadel. Pokud máte iPhone nebo iPad, můžete poslouchat zvuk přímo ve sluchadlech BEYOND Z. To znamená, že můžete poslouchat, co chcete, kdy chcete, a hlavně bez ohrožení kvality zvuku. Máte telefon se systémem Android? Pak můžete hudbu poslouchat také, ale pouze s pomocí některého zařízení DEX. Tento produkt je k dispozici přibližně od poloviny roku 2018.

Informace o sluchadlech Widex naleznete zde.

Zdroj: Naslouchátko

Poradna

V naší poradně s názvem UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cena sluchadla Widex dream D-m CB je 7100 Kč. Jde o nejlevnější variantu. Pak jsou k dispozici další dvě varianty za cenu 26.800 Kč a 19.900 Kč. Kompletní ceník sluchadel Widex můžete vidět zde: www.widex.cz/-/media…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Jak získat sluchadlo

Pokud hůře slyšíte, nebo máte komunikační obtíže, navštivte svého ORL lékaře, který vám provede vyšetření sluchu. V případě větší sluchové vady může být doporučena korekce sluchadlem. Sluchadlo může být vydáno buď lékařem ORL, nebo foniatrem, který má příslušný atest. Na základě vyšetření sluchu se určí, jak vysoký příspěvek můžete získat od pojišťovny. Tento příspěvek může být 2 700, 3 900, nebo 5 100 Kč.

Pokud máte od lékaře potvrzenou vadu sluchu, domluvíte si termín na vyzkoušení sluchadel. Pro první vyšetření a případně vyzkoušení sluchadla počítejte s časem 45–60 minut. Pokud si z nabízených sluchadel vyberete, bude vám zhotoven otisk ucha, který je nutný u závěsných sluchadel pro výrobu individuální tvarovky, u zvukovodových nebo kanálových pak pro výrobu vlastního sluchadla.

Zdroj: Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHADLA DO UŠÍ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Holá.

Prosím Vás jak mám pořídit sluchadlo matce trvale ležící,je jí 94 let,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růžena Bilická.

Dobrý den ! Pro trvalou nedoslýchavost používám již více jak 10 roků naslouchadlo. Na jeho výměnu mám nárok 1 x za 5 roků. Jsem na něm zcela závislá. Co se mi ale během této doby projevilo, je zejména porucha regulátoru hlasitosti u sluchadel a to vždy po záruční lhůtě. Zrovna nyní mám sluchadlo v opravě a již avízuje Widex, že oprava bude stát 1259,- Kč, což pro mne jako důchodce je docela značná částka. Příspěvek 200,- Kč, který nám byl státem poskytován měsíčně za používání kompenzačních pomůcek, byl zrušen. Přispívá na opravu sluchadel zdravotní pojišťovna ? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazené pojišťovnou

Sluchadla a úhrada zdravotní pojišťovnou

Zdravotní pojišťovny přispívají na sluchadlo jednou za 5 let. Je nutné dodat, že se jedná jen o jedno sluchadlo na jedno ucho. Výše příspěvku je pevně stanovená částka, která závisí na velikosti sluchové ztráty. V současné době jsou tři kategorie: příspěvek 2 700 Kč, 3 900 Kč, nebo 5 100 Kč. Výše příspěvku nezávisí na provedení sluchadla (výše úhrady je stejná pro závěsný typ i pro sluchadlo do ucha) a je stanovena lékařem s licencí k výdeji sluchadel. Rozdíl mezi prodejní cenou sluchadla a příspěvkem pojišťovny se hradí při vyzvednutí sluchadla.

Příspěvky na pořízení sluchadel jsou však bez ohledu na inflaci a technologický vývoj stále stejné již 15 let. Flexibilitu a možnost přizpůsobení v České republice upravuje zákonná úprava a interní procesy pojišťoven pro zdravotní prostředky skupiny ZP 08. Tón udává největší pojišťovna VZP dle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, konkrétně příloha č. 3 k zákonu č. 48/1997 Sb. Zda se změní, nebo alespoň upraví tento stav věcí v oblasti sluchadel, neví lékař, lékařka ani my.

Zdroj: Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Starkey AMP

Starkey AMP je miniaturní digitální sluchadlo bez lékařského předpisu. Tento vysoce kvalitní osobní zesilovač zvuku je diskrétně uložen v ušním kanálu, a je tedy pro vaše okolí neviditelný. Sluchadlo ovládá uživatel speciální magnetickou tyčinkou, která reaguje přiblížením k uchu a umožňuje přepínání mezi jednotlivými programy podle prostředí a poslechové situace.

Manipulace je velmi jednoduchá, sluchadlo se snadno nasazuje, umožňuje jednoduché vyjímání z ucha i přepínání mezi programy. Digitální sluchadlo AMP lze připravit k používání při jednom sezení, kdy se sluchadlo důkladně vyzkouší v různých poslechových situacích a nastaví dle potřeb uživatele.

Jedná se o nejmenší sluchadlo na trhu, které díky dokonalému upevnění v ušním kanálu využívá přirozené akustiky ucha a poskytuje perfektní kvalitu poslechu. Vůbec nepíská.

Individuální nastavení sluchadla probíhá například v showroomu Sound Power na Petrské 24 v Praze 1 a skládá se ze sluchového testu, který změří schopnost detekovat zvuky různých frekvencí a výšek, a z následného přizpůsobení sluchadla na míru. Přizpůsobení sluchadla se provádí pomocí počítačové techniky založené na výsledku sluchového testu a na komentářích, dojmech a pocitech uživatele během testování sluchadla v různých poslechových situacích.

Celý proces nastavení sluchadla je bezbolestný, krátký a jeho cílem je najít perfektní řešení. Čím více informací prodejce získá, tím kvalitnější bude výsledné řešení. Pokud se pro koupi sluchadla rozhodnete, naučí vás, jak se sluchadlem zacházet, jak o něj pečovat, aby byla zaručena maximální výkonnost, a jak sluchadlo ovládat magnetickou tyčinkou a přizpůsobit je v různých prostředích. Také vám vysvětlí vkládání a vyjímání sluchadla z uší a jeho čištění a odvlhčování.

Následné úpravy jsou v ceně sluchadla. Nové sluchadlo otestujte ve vašem obvyklém prostředí, a pokud se najde situace, kde ještě nastavení není perfektní, lze se objednat na úpravu nastavení sluchadla.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Poradna

V naší poradně s názvem PRVNÍ SLUCHADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Chovancová.

Dobrý den. Po vyšetření na ORL jsem dostala doporučení k lékaři na své první sluchadlo. S tím že lékaře si mám najít na internetu. Můžete mi poradit, kam se obrátit v Praze? Audiogram i žádanku mám. Děkuji, Chovancová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Specialista na naslouchadla je v Praze na poliklinice Budějovická. Nedaleko je výstup z metra C. Budova je červená a je to v 8. patře. Ve stejné budově je i pojišťovna VZP, a Městský úřad pro Prahu 4. Náklady na pořízení prvního naslouchadla hradí zdravotní pojišťovna v plné výši. Nezapomeňte se pak u tohoto specialisty informovat na způsob úhrady druhého a dalšího naslouchadla, popřípadě na možnost opravy.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazené pojišťovnou

Bezdrátová zesílená sluchátka k televizi pro nedoslýchavé AR-TV

Jedná se o bezdrátovou digitální naslouchací soupravu pro zesílený poslech televize. Zároveň sluchátka AR-TV fungují díky vestavěnému mikrofonu jako sluchadlo pro zesílení běžného hovoru. Zapojení sluchátek do televize nevypne zvuk televize, takže můžete pohodlně sledovat televizi s ostatními členy rodiny, zatímco zvuk je zesílen do sluchátek a dokonale rozumíte každému slovu.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Poradna

V naší poradně s názvem NÁSLOUCHADLA WIDEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krista Sanderová.

Dobrý den.
Vaše náslouchadla Widex L32 - WL32TOBE používán již řadu let. Mám doma 3 kusy z důvodu občasných oprav.Pořád čekám na otevření opravárenského střediska v Ostravě. Vyzkoušela jsem mnoho typů náslouchadel, ale vzhledem ke své velké sluchové ztrátě- praktická hluchota , slyším pouze s náslouchadlem typu Widex L 32. Ráda bych si proto zakoupila další nové. Dostala jsem však informaci od své ošetřující lékařky, že se již tento typ nevyrábí.Prosím o zaslání typu Vašeho náslouchadla stejných parametrů a sdělení zda je již pobočka v Ostravě v provozu.

Děkuji a jsem s pozdravem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zjistila jsem pro Vás odpovědi na Vaše otázky. Klientské centrum v Ostravě by mělo být otevřeno od úterý 18.11.2014. V tomto centru si budete moci zakoupit příslušenství, kompenzační pomůcky a dostanete různé rady ohledně sluchadel. Bohužel v Ostravě zatím servis nebude, ale bude možné tam sluchadlo na servis nechat a pracovnice klientského centra opravu zprostředkuje.

Sluchadla L32 už mnoho let firma Widex nevyrábí a už je ani neopravuje. Nástupce je buď Bravo B32 nebo Bravissimo BV38. Můžete mít ale i další modely, které jsou ale už dražší – Senso Vita SV-38 nebo sluchadla SUPER, která mají reproduktor přímo ve zvukovodu.

Zde je odkaz na stažení ceníku těch sluchadel www.widex.cz/cs-cz/p…

Pro další informace se obraťte na firmu Widex. Tady jsou jejich kontaktní údaje www.widex.cz/cs-cz/k…

Zdroj: diskuze Náslouchadla widex

Naslouchadla Siemens

Siemens vede na poli sluchadlových technologií již více než 130 let. Neustále inovuje své produkty, snaží se zlepšovat komfort a životní styl svých zákazníků, ať už jsou jejich potřeby jakékoli.

Pochopení ztráty sluchu nám pomůže pochopit, jak sluch pracuje. Ucho je úžasný orgán, který, velmi jednoduše řečeno, změní zvukové vlny ve vzduchu na informace v mozku – a někdy emoce ve vašem srdci. To může vnímat zvuky sotva slyšitelné až po velmi hlasité, odlišit jejich hlasitost a vzdálenost a určit směr zdroje zvuku s úžasnou mírou přesnosti.

Ztráta sluchu postihuje velké množství lidí po celém světě. A ovlivňuje je v mnoha situacích. V průběhu času může ovlivnit ztráta sluchu vaši komunikaci a vztah s ostatními negativním způsobem. Tím, že postižení sluchu není řešeno, může se omezení fyzické kondice stát také psychickým problémem. To je důvod, proč je tak důležité hledat řešení ihned.

Pokud trpíte ztrátou sluchu, pak je dobré vědět, že v tom nejste sami. Ve skutečnosti jste jedním z asi 500 milionů lidí na celém světě. Ve většině zemí to znamená, že více než 1 z 6 lidí trpí určitým stupněm poruchy sluchu. Ale je příjemné vědět, že dobře vybrané sluchadlo může zlepšit komunikaci u nejméně 90 % lidí se sluchovým postižením. To znamená, že si můžete být zcela jistí, že existuje řešení i vašeho problému.

Naslouchadla Siemens – foto

Zde je několik fotografií naslouchadel od firmy Siemens.

Naslouchadla Siemens – cena

Zde je možné zakoupit naslouchadla Siemens.

Zdroj: Naslouchadla

Poradna

V naší poradně s názvem PRVNÍ SLUCHADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Specialista na naslouchadla je v Praze na poliklinice Budějovická. Nedaleko je výstup z metra C. Budova je červená a je to v 8. patře. Ve stejné budově je i pojišťovna VZP, a Městský úřad pro Prahu 4. Náklady na pořízení prvního naslouchadla hradí zdravotní pojišťovna v plné výši. Nezapomeňte se pak u tohoto specialisty informovat na způsob úhrady druhého a dalšího naslouchadla, popřípadě na možnost opravy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Tak to určitě není pravda maximální částka, kterou hradí pojišťovna je 5 100,- Kč jednou za pět let, a to na jedno sluchadlo, případně potřebné druhé jíž nehradí. Toto je částka pro největší sluchové vady, jinak se hradí 2 700,- Kč, 3 900,- Kč a pak již první zmíněná částka 5 100,- Kč. Takže úhrada je jen za jedno sluchadlo (podle míry ztráty sluchu určené lékařem) a nárok je jednou za pět let.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazené pojišťovnou

Používané typy

Kapesní naslouchadla: Kapesní naslouchadla se skládají z pouzdra a ušního závěsu. Pouzdro je obvykle velikosti balíčku hracích karet, obsahuje zesilovač, baterii a ovládací prvky, zatímco na závěsu je umístěn miniaturní reproduktor. Kapesní naslouchadlo může poskytnout velké zesílení a dlouhou životnost baterie za nižší cenu.

Závěsná naslouchadla (BTE): Jsou vhodná především pro těžké sluchové ztráty anebo tehdy, je-li zavedení sluchadla do zvukovodu velmi obtížné z důvodu úzkého zvukovodu. Skládají se z pouzdra, které obsahuje elektronický obvod, ovládání, baterii, mikrofon/y a často také reproduktor. Pouzdro je umístěno za ušním boltcem s propojením vedeným dolů do ucha. Zvuk z naslouchadla je do ucha přenášen akusticky tenkou plastovou trubičkou.

S reproduktorem ve zvukovodu (RIC): Na rozdíl od sluchadel závěsných (BTE) je ve sluchadlech RIC umístěn reproduktor přímo v ušní koncovce, ve zvukovodu, namísto v pouzdře sluchadla. Model RIC se skládá z pouzdra umístěného za uchem, tenkého drátku spojujícího pouzdro s reproduktorem a vlastního reproduktoru, který je vložen přímo do zvukovodu. Reproduktor je uložen v silikonovém pouzdře, které je ve formě špuntu zafixováno do ucha pacienta.

Zvukovodová sluchadla (ITE): Jsou umístěna ve vnějším zvukovodu. Občas mohou být spatřena, pokud člověk stojí tváří v tvář člověku s ITE. Naslouchadla ITE jsou vyrobena individuálně přímo podle ucha pacienta a navržena tak, aby pohodlně pasovala do ucha pacienta. Jsou vhodná pro lehké až těžké sluchové ztráty. Ventilace u těchto naslouchadel může způsobovat zpětnou vazbu. Ventilaci umožňuje tenká trubička, která poskytuje vyrovnání tlaku a její provedení má také vliv na zpětnou vazbu. Zpětná vazba (svištění či pískání) je způsobena prosakováním zvuku (většinou na vyšších frekvencích), který je znovu zesílen a může způsobovat problém u těžkých ztrát sluchu.

Kanálová sluchadla (CIC): Kanálová sluchadla jsou nejmenším modelem naslouchadel. Tento druh naslouchadla tvarem kopíruje ušní kanál a nenechává téměř žádnou viditelnou stopu po naslouchadle. To je způsobeno tím, že se vkládá hlouběji do ušního kanálu než ostatní naslouchadla, takže není vidět ani při přímém pohledu na ucho. Skořepina kanálových sluchadel je vyrobena přímo dle ucha pacienta, a proto její nošení není nepohodlné. Je v ní obsažena veškerá elektronika. Naslouchadla typu CIC mají odvětrávání a jejich hluboké umístění v ušním kanálu poskytuje přirozenější poslechový zážitek. Na rozdíl od ostatních typů naslouchadel toto naslouchadlo nezakrývá žádnou část ušního boltce plastovou skořepinou. To způsobuje, že zvuk je přijímán přirozeněji tvarem ušního boltce a je přenášen do ušního kanálu, stejně jako by byl přenášen bez naslouchadla. Některé modely CIC umožňují použití mobilního telefonu jako dálkového ovládání k nastavení naslouchadla. V případě naslouchadla typu CIC téměř nelze poznat, že pacient nosí naslouchadlo.

Kostní naslouchadla BAHA: Do kosti zakotvené naslouchadlo je sluchadlo, které k přenosu zvuku používá vibrace. Používá se, když pacient trpí poruchou vzdušného vedení. V takovém případě se pro přenos zvuku použije takzvané kostní vedení, kdy se tekutiny ve vnitřním uchu rozkmitávají přímým přenosem vibrací lebeční kosti. Naslouchadla BAHA jsou k lebeční kosti připojena pomocí implantátu. Ten tvoří titanový šroub, který je zašroubovaný asi 3–4 mm do lebeční kosti.

Každé naslouchadlo má přinejmenším mikrofon, reproduktor (běžně nazývaný sluchadlo), baterii a elektrický obvod. Elektrický obvod se liší dle zařízení, i když se jedná o stejný typ. Obvody spadají do kategorií dle způsobu zpracování signálu (analogové nebo digitální) a dle typů ovládání obvodu (nastavitelné nebo programovatelné).

Zdroj: Naslouchátko

Poradna

V naší poradně s názvem MINI NASLOUCHÁTKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bernardína Vlasáková.

Prosím o sdělení kam poslat naslouchátko začky Starkey. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sluchadlo poslat do opravny v Praze. Opravárenská firma se jmenuje Elektroakustik s.r.o. a je na adrese Antala Staška 1670/80, telefon +420 261 006 566. Určitě jim zavolejte předem, dřive než budete posílat poštou svoje rozbité sluchadlo. Tady najdete veškerá spojení na tuto firmu: www.idatabaze.cz/fir…

Zdroj: diskuze Starkey amp

Druhy sluchadel

Analogové: Klasické zpracování zvuku bylo až do dnešní počítačové éry zásadně analogové. Zvuk byl převeden na elektrický signál tím, že byl snímán elektroakustickým měničem = mikrofonem. Dále byl analogově, tedy spojitě, zpracován takto: zesílen předzesilovačem, upraven v tónovém korektoru (rozdělen na několik pásem – obvykle výšky, středy a hloubky, které se samostatně nastavovaly) a opět zesílen koncovým zesilovačem. Dále byl tento upravený elektrický signál převeden zase na zvuk dalším elektroakustickým měničem, tedy miniaturním reproduktorem. Toto zpracování – úprava intenzity jednotlivých tónových pásem je obvyklá u všech elektroakustických zařízení, sluchadla se od nich liší jen tím, že jsou velmi malá – musí používat speciálně vyrobené díly s vlastnostmi vhodnými pro toto použití.

Digitální: Digitální zpracování zvuku se od výše uvedeného popisu liší jiným způsobem úpravy zvuku. Za předzesilovač je vložen analogovo-digitální převodník, který analogový (spojitý) signál převede na digitální (číselnou) formu tím, že analogový signál „rozseká“ vzorkovací frekvencí na kousky a každý takový kousek dostane přiřazenou číselnou hodnotu. Původně spojitý signál je převodníkem změněn na řadu čísel. Množství, tedy četnost čísel, je dáno vzorkovací frekvencí převodníku. Další zpracování je teoreticky jednoduché a spočívá v násobení a dělení těchto čísel. Prakticky je třeba vytvořit určitý algoritmus zpracování, obvykle speciálním počítačovým programem, který musí být člověkem vytvořen tak, aby toto zpracování mělo požadovaný výsledek (nelze použít libovolně upravené zvuky, ale takové, které zlepší srozumitelnost řeči). Po takové úpravě přichází na řadu opět převodník, tentokrát digitálně-analogový, a dále nezbytný koncový zesilovač a reproduktor. Je zřejmé, že zásadní rozdíl mezi oběma způsoby zpracování zvuku je ve variabilitě úprav požadovaného zvukového spektra. Analogový způsob neumožňuje výrazné oddělení jednotlivých pásem zvuku ani jejich vzájemně nezávislou úpravu. Digitální způsob úpravy je zase technicky (i finančně) náročnější a snaha o nezbytnou miniaturizaci (a snížení ceny) vede ke zjednodušování celého procesu. S tím souvisí trvalý problému nalezení vhodného algoritmu zpracování signálu. Je třeba si uvědomit, že právě tento algoritmus rozhoduje o srozumitelnosti poslechu – a v tom se jednotlivé výrobky zásadně liší. Jak digitální sluchadla, tak i sluchadla analogová se vyrábějí jako závěsná a zvukovodová.

Závěsná sluchadla mají název odvozen od toho, že visí za boltcem ucha. Pro správnou funkci potřebují vhodnou, nejlépe individuální tvarovku, která vede zvuk k bubínku ucha. Jejich omezení spočívá v tom, že uživatel nesmí mít časté záněty zvukovodu, případně velkou tvorbu ušního mazu. Potom hrozí jejich častější ucpávání ušním mazem. Další typy sluchadel, jako jsou krabičková či brýlová, jsou variantou, kterou volí lidé s potřebou jednoduchého ovládání nebo kombinace přístrojů (sluchadlo a brýle). Foniatr vždy použití těchto sluchadel zváží a v případě potřeby doporučí.

Zdroj: Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Jak vybrat naslouchátko pro seniory

Lidé s větší ztrátou sluchu, zvláště ve vyšším věku, mají ve většině případů dva problémy, které zjednodušeně nazývají „špatně slyším televizi“. Pokud si tito lidé koupí běžná sluchátka, ať už ta nejlevnější nebo ta nejdražší, a je lhostejno zda drátová nebo bezdrátová, tak ta jim zvuk sice zesílí a oni začnou skutečně lépe slyšet, ale bohužel neodstraní druhý problém, kterým je špatná srozumitelnost slova v televizním pořadu. To znamená, že pokud ve filmu do dialogů vstoupí hudba nebo ruch ulice, případně současně mluví více osob nebo herci mluví příliš rychle, tito lidé přestávají rozumět. Pokud se jedná o člověka s velkou ztrátou sluchu, tak ten s běžnými televizními sluchátky obvykle rozumí velmi špatně, i když herci mluví v klidném prostředí.

Pro nedoslýchavé jsou vhodná níže uvedená sluchátka na televizi...

KTS10 nejsou obvyklá bezdrátová sluchátka pro poslech televize, ale jsou to kompenzační televizní sluchátka. Kompenzační televizní sluchátka jedničkové řady jsou určena pro nedoslýchavé osoby s menší sluchovou vadou nebo s počínající sluchovou vadou. KTS10 jsou určeny pro zákazníky, kteří již mají pozorovatelný úbytek srozumitelnosti televize, který musí vyrovnávat její zvýšenou hlasitostí, ale ne vždy jim to pomůže. KTS10 určitě vyřeší problém těm lidem, kteří jinak v běžném životě velký problém se srozumitelností nemají, ale při poslechu televize úbytek srozumitelnosti vnímají jako rušivý. Sluchátka KTS10 jsou vhodná i pro jedince, kteří už sami zjišťují, že hůře slyší, a kterým již běžná sluchátka pomohla jen velmi málo. A pokud jim trochu pomohla, tak zjišťují, že „to pořád není ono“.

KTS12 jsou rovněž kompenzační televizní sluchátka, tudíž nejde o obvyklá bezdrátová sluchátka. Kompenzační televizní sluchátka jedničkové řady jsou určena pro nedoslýchavé osoby s menší sluchovou vadou nebo s počínající sluchovou vadou. KTS12 jsou vhodná pro zákazníky, kteří již mají výrazný úbytek srozumitelnosti televize, který ani při zvýšení hlasitosti nelze účinně vyrovnat. Tito lidé v běžném životě nepřekonatelný problém se srozumitelností sice nemají, ale při poslechu televize ho začínají vnímat jako velmi omezující. A pokud si zakoupí v obchodě běžná sluchátka, v drtivé většině případů jim se srozumitelností televize nepomohou a rozumí s nimi stále velmi špatně. Těmto zákazníkům tedy doporučujeme koupit si rovnou KTS12, v žádném případě si nemusí kupovat dražší, případně jiné modely sluchátek různých výrobců, protože výsledky se srozumitelností budou podobné jako u těch levnějších. Problém totiž není v kvalitě běžných sluchátek, která bývá na dobré úrovni, ale je ve stavu sluchu.

KTS3 jsou kompenzační sluchátka pro poslech televize. Jsou produktem vlastního vývoje a výroby firmy KOMPONE. Jedná se o jediná sluchátka pro poslech televize na našem trhu, která kompenzují ztrátu sluchu podle potřeby konkrétního zákazníka. Kompenzační televizní sluchátka trojkové řady KTS3 jsou určena hlavně pro nedoslýchavé jedince se sluchovou ztrátou nad 85 %, kteří mají zásadní problém se srozumitelností televize a kteří již musí používat podpůrné technické prostředky, jako je sluchadlo, bez kterého v běžném životě prakticky neslyší, dále světelnou signalizaci zvonku, telefonu a podobně, případně pro zákazníky s velmi komplikovanou ztrátou sluchu. KTS3 mají navíc v sobě mikrofon, díky němuž při přepnutí můžete místo televize poslouchat hovor v místnosti.

KTS3P jsou sluchátka předchozího typu KTS3, uzpůsobená pro připojení k televizi bez konektoru SCART. U moderních televizních přijímačů, které se vyznačují již plochou obrazovkou, začínají problémy s možností připojení sluchátek přes konektor SCART, protože ho tyto televizory často nemají. A navíc tyto televizní přijímače obvykle nemají technicky vhodně řešen výstup na sluchátka. Sluchátka KTS3P s touto potíží počítají a jejich připojení je pak k takovým typům televizních přijímačů bezproblémové. Ne u všech typů televizních přijímačů s plochou obrazovkou zmíněné potíže vyvstanou, ale u těch nejmodernějších to začíná být pravidlem.

CLA4 je telefonní sluchátko s vibračním pulzátorem. Používá se pro kostní vedení při konduktivní sluchové ztrátě. Vibrace přenášejí zvuk do sluchového centra v mozku. Snadno se zapojují.

Kde se dají koupit? Veškerá uvedená sluchátka prodává firma Kompone s.r.o. http://www.kompone.cz/ostatni-vyrobky.html.

Zdroj: Naslouchátko k televizi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP