Téma: 

slupky


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ČAJ Z POHANKY

Čaj z pohankových slupek

Samotné slupky pohanky mají využití například k výrobě pohankového čaje. Slupky semena pohanky jsou velmi tvrdé. Neloupanou pohanku tak lze využít víceméně pouze ke klíčení nebo k přípravě čaje. Pohankové slupky obsahují spoustu vitamínu P, což je rutin. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitamínu C). Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.

Detail odstavce: Čaj z pohankových slupek
Zdroj: Čaj z pohanky
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: rakytníkové slupky

Na co dají použít usušené slupky rakytníku? Děkuji za odpověď. Jiřina

Zdroj: diskuze Rakytníkové slupky
Odesláno: 2.9.2017 uživatelem Jiřina
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ČAJ Z POHANKY

Příprava pohankového čaje

Důležité je propláchnout slupky studenou vodou, a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Vsypte do vody, nechejte projít varem a odstavte, ještě luhujte minimálně 10 minut (pod pokličkou). Rutin se varem neničí. Někteří lidé používají pohankové slupky na přípravu odvarů (jako obklady na postižená místa, křečové žíly a podobně). Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí. Nať se sbírá před květem, kdy se zde rutin nachází v největším množství. Důležitý je zde i obsah vitamínu C, který podporuje vstřebávání rutinu do těla. S natí nakládejte opatrně vzhledem k výskytu hyperfotosensitivity.

Detail odstavce: Příprava pohankového čaje
Zdroj: Čaj z pohanky
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: rakytníkové slupky

slupky z rakytníku dejte usušit a jsou výborné z nich udělat čaj který skonzumujete
vypitím, vše z rakytníku je zdravé
dobrou chut

Zdroj: diskuze Rakytníkové slupky
Odesláno: 10.9.2017 uživatelem Marta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SPÁLENÝ JAZYK

Spálený jazyk od ananasu

Bromelain, proteolytický enzym, se nejvíce nachází v nezralém ananasu a v jeho stopce a třeni. Bromelain vydrží krátkodobou teplotu až do 55 stupňů Celsia. Nezralý ananas (a ten máte prakticky pokaždé, pokud si nedojdete na pole vybrat svůj zralý) má nejen hromadu bromelainu, ale ani nemá potřebnou cukernatost a je plny ovocných kyselin. Pokud máte rádi ananas, můžete ho konzumovat rozmixovaný anebo trochu posolený, paradoxně se zvýrazní jeho sladká chuť. Pokud ananas konzumujete na hubnutí, nevyřezávejte střed ananasu, ten obsahuje potřebné enzymy k hubnutí. Ananas jednoduše rozmixujte a takto konzumujte. Vyhnete se podráždění jazyka. Zralý plod ananasu poznáte podle typické vůně, pevné slupky a zelených lístků. Čím jsou šupiny na slupce více vypouklé, tím je ananas aromatičtější.

Detail odstavce: Spálený jazyk od ananasu
Zdroj: Spálený jazyk
Zveřejněno: 23.10.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Rakytníkový sirup

Na výrobu rakytníkového sirupu si připravte: rakytníkové plody a stejné množství cukru.

Vlastní výroba: Bobule propereme studenou vodou a necháme na cedníku okapat. Poté je rozmixujeme, přelejeme do jemného cedníku a třeme tak dlouho, až zbudou jenom slupky a semínka. Slupky se mohou dále sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Získanou šťávu s dužninou zahřejeme (maximálně na 80 °C) a smícháme se stejným množstvím cukru. Hotový sirup plníme do sterilních tmavých sklenic a uložíme na temné chladné místo. Sirup obsahuje až 20x více vitamínu C než například pomeranče, dále provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí i proti bakteriím a virům.

Detail odstavce: Rakytníkový sirup
Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: okurková mast

Okurková mast v sobě přináší blahodárné účinky na podrážděnou kůži. Například při spálené kůži od sluníčka, nebo při ekzémech. Okurka totiž předává do masti své obranné látky, které jsou nejvíce obsaženy ve spodní části okurkové slupky a pak také v dužině a v okurkové šťávě. Jak se domácí okurková mast vyrábí, je uvedeno zde: www.krasojizda.cz/do…

Zdroj: diskuze Okurková mast
Odesláno: 20.7.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 0

PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEJÍ

Vyberte substrát

Přesazování orchidejí je kontroverzním tématem mezi pěstiteli. Mnoho z nich trvá na vlastním míchání substrátu z různých přísad, jako jsou kokosové slupky, jílové pelety, kůra, perlit, polystyren, vermikulit, rašeliník a další. Používaný substrát by měl mít hlavní zásady:

  • pokud použijete kůru z borovice (která je běžně dostupná ve většině obchodů), proběhne její rozklad vlivem zalévání do jednoho roku;
  • váš substrát musí odpovídat zalévání, zvolte proto směs, která bude propustná a nebude držet vodu.

Detail odstavce: Vyberte substrát
Zdroj: Přesazování orchidejí
Zveřejněno: 5.3.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: vyrazka

Uz vime z ceho... druhy den zvracela a mela slupky rajcat.Po trech dnech co jsem ji koupala ve spec. samponu na alergii a mazala kremem ma jiz flicky skoro pryc.Coz jsem moc stastna, protoze se chystame na show

Zdroj: diskuze Vyrazka
Odesláno: 25.10.2016 uživatelem zuzka
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

PŘEDVÁNOČNÍ ČAS NA PEČENÉ KAŠTANY

Proč nejdou pečené kaštany loupat?

Jedlé kaštany patří k tvrdoslupečným ovocným dřevinám, stejně jako vlašské ořechy. Na jejich povrchu je tvrdá slupka, která chrání plod, proto je důležité ji před použitím naříznout, jinak se nedostanete k lahodné dužině. Nenaříznuté kaštany jsou velmi kvalitní výbušninou. A nejhorší je ty rozstříknuté kaštanové „vnitřnosti“ z trouby umýt. Kaštany je také dobré připravovat v zakryté zapékací míse. Po vyjmutí z trouby nechte zapékací misku zakrytou. Slupky nevyschnou a kaštany se udrží teplé. Díky tomu se budou dobře loupat. Za studena to jde mnohem hůř.

Detail odstavce: Proč nejdou pečené kaštany loupat?
Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany
Zveřejněno: 6.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: česnek skladování - plíseň

Ta plíseň se vám dělá protože skladujete česnek v příliš vlhkém prostředí. Česneku úplně stačí, když ho uskladníte v otevřené papírové krabici v místnosti při teplotě 10 až 15 °C v temnu. Oloupejte z česneku oplesnivělé slupky a dejte ho do krabice. Když česnek necháte na teplotě pod 10°C tak vybudíte jeho klíčení a nevydrží vám.

Zdroj: diskuze Česnek skladování - plíseň
Odesláno: 29.12.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAKOVINA JATER

Co jíst při rakovině jater

Při rakovině jater je dobré přejít na makrobiotickou stravu. Dokonce se doporučuje nesledovat televizi a vyhýbat se podobným stresorům minimálně po dobu jednoho roku. V jídle velmi omezit živočišné bílkoviny a tuky. Spousta výzkumů ukazuje, že druh stravy ovlivňuje rozvoj rakoviny. Riziko zhoubného bujení snižuje ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Hrozny obsahují látku resveratrol, což je antioxidant, který působí protizánětlivě, ničí nádorové buňky a napomáhá správné funkci jater. Nejvíce této látky obsahují slupky z hroznů. Více resveratrolu obsahují červené hrozny.

Detail odstavce: Co jíst při rakovině jater
Zdroj: Rakovina jater
Zveřejněno: 16.8.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Domácí lék na bradavice

Já používám na bradavice slupku od banánů. A jak se s banány léčí bradavice? Vždy po večerní koupeli svých nohou přiložte na bradavice vnitřek z banánové slupky a zafixujte obynadlem. Banán nechte na bradavici působit přes noc. Po týdnu bude bradavice měkčí a zmizí bolest, po dvou týdnech se bradavice viditelně scvrkne. Po šesti týdnech banánové kůry proti bradavicím bradavice zcela zmizí.

Zdroj: diskuze Domácí lék na bradavice
Odesláno: 20.12.2011 uživatelem Alena;
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

TRIKY S VODNÍM MELOUNEM

Jak vyndat celou dužinu z melounu

Tímto trikem překvapíte hodně svých návštěvníků. Budete potřebovat dva stejné melouny, nebo alespoň velmi podobné. Vezměte si jeden meloun a z něj ořežte zelenou slupku a následně dookrájejte bílou část dužiny. Když máte meloun takto připravený, vezměte si kuchyňskou houbičku a její hrubou částí meloun zahlaďte do pravidelných tvarů. Druhý meloun rozpulte a vydlabejte z něj dužinu. Podle potřeby doupravte první meloun tak, aby se vešel do slupky vydlabaného melounu. Takto připravený a složený meloun dejte do chladničky. Meloun máte již připravený na trik.

Zde je k nahlédnutí videonávod.

Detail odstavce: Jak vyndat celou dužinu z melounu
Zdroj: Triky s vodním melounem
Zveřejněno: 25.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: warfarin a avokádo

Avokádo je skvělé, obsahuje mnoho zdravých tuků, ale je také bohaté na vitamín K. Jedno avokádo bez pecky a slupky obsahuje přibližně 25 mikrogramů vitamínu K, přičemž celková denní dávka vitamínu K nesmí přesáhnout 90 mikrogramů u lidí na Warfarinu. Snědením jednoho avokáda vyčerpáte třetinu možného příjmu vitamínu K za jeden den. Takže pokud si dáte jedno avokádo, tak v tom dni musíte omezit potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, aby celkový součet všech jídel za den byl 90 mikrogramů vitamínu K. Takže avokádo s Warfarinem ano, ale s omezením ostatních potravin s vyšším obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a avokádo
Odesláno: 4.10.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HNĚDÉ RUCE OD OŘECHŮ

Rady jak vyčistit obarvené ruce

Abyste zabránili zhnědnutí rukou, nechte čerstvé ořechy i se slupkou v igelitovém sáčku do druhého dne, pak jdou slupky lehce odstraňovat, ale ani v tomto případě neváhávejte použít rukavice (nejčastěji takové ty úplně jednoduché igelitové). Když jsou ruce už hnědé, tak se zbarvení opravdu špatně odstraňuje.

Pokud máte ruce již zbarvené od ořechů, tak je potřete citronovou šťávou a umyjte v horké mýdlové vodě. Alespoň tímto zbarvení zjemníte, ale napoprvé se ho určitě nezbavíte.

Na druhou stranu se nezralé zelené ořechy používaly po nastrouhání i s oplodím do masťových základů a sloužily jako mast pro mírné hnědnutí pokožky a jako tlumicí efekt na kožní mikroflóru způsobující svrbění, zčervenání nebo plošné výsevy ekzematického charakteru.

Detail odstavce: Rady jak vyčistit obarvené ruce
Zdroj: Hnědé ruce od ořechů
Zveřejněno: 8.10.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jak oloupat dýňové semeno

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno
Odesláno: 4.11.2016 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PŘEDVÁNOČNÍ ČAS NA PEČENÉ KAŠTANY

Jak si připravit pečené kaštany doma

Při domácí přípravě je potřeba kaštany zbavit tvrdé, temně hnědé slupky. Pokud chceme kaštany upéct, očistíme je a na vypuklé straně ostrým nožem hlouběji nařízneme do kříže. Na středně nahřáté pánvi je za častého prohazování opékáme, dokud se nerozvoní, nezačnou syčet a jejich vnější slupka lehce nezhnědne. Trvá to pouhých pět až deset minut. Okamžitě spolu se solí servírujeme, protože kaštany je třeba oloupat ještě horké, po vychladnutí už se nám to nepodaří. Nejlepším způsobem je zabalení horkých plodů do utěrky, ve které je pomačkáme, aby se slupka rozdrtila. Nezapomeneme důkladně odstranit i vnitřní slupku. Základem úspěchu přípravy domácích pečených kaštanů je vybrat kvalitní, pevné a pěkné plody, které se občas mohou kvůli své kratší trvanlivosti nakazit plísněmi. Proto je po nákupu uložíme do lednice, kde vydrží asi 5 dní.

Detail odstavce: Jak si připravit pečené kaštany doma
Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany
Zveřejněno: 6.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: pleťová maska z medu na obličej na omlazení

Čau Drahuš, unavená a zralá pleť vyžaduje živiny z avokáda, medu, citronu a jogurtu. Postavila jsem pro tebe tuhle masku z medu, kterou používej jednou až dvakrát do týdne, jak tě to bude bavit :-)

Maska avokádo, med, jogurt, citron a zralá peť

Pleťová maska z medu - budete potřebovat:
1 lžičku medu,
1/2 zralého avokáda,
1 lžičku vymačkané citronové šťávy,
1 lžičku bílého jogurtu.

Postup na výrobu pleťové masky pro zralou pleť z avokáda, medu, citronu a jogurtu:
Zralé avokádo rozřízněte na půl a vydlabejte zelenou máslovou dužinu ze slupky a v misce ji rozmělněte na zelenou kašičku. Pak k avokádu přidejte med a citronovou šťávu, dobře promíchejte a pak na konec přidejte jogurt.

Maska z medu a z avokáda na zralu pleť - použití:
Hned, jak to budete mít smíchané, tak to naneste na vyčištěnou pokožku obličeje a nechte působit 20 - 30 minut - relaxujte :-). Pak masku z avokáda na zralou pleť smyjte studenou vodou a jemně osušte ručníkem.

Maska z avokáda, medu, jogurtu a citrónu je velmi výživná s výrazně regeneračním účinkem na zralou a také suchou pleť. Maska na zralou pleť navrací kůži pružnost a svěžest a dodá jí i velké množství výživných a hydratačních látek, které zralá pleť často nemá a potřebuje je ke svému svěžímu vzhledu.

Zdroj: diskuze Maska na obličej na omlazení
Odesláno: 21.2.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

HNĚDÉ RUCE OD OŘECHŮ

Proč ořechy barví ruce

Slupky ořechů obsahují juglon,což je aromatická a barvicí látka. Juglon není dostatečně prozkoumaný a má potenciální mutagenní efekt, proto je brán jako mírně toxický a léčiva s jeho obsahem se užívají jen zevně. Na druhou stranu juglon umí apoteózu, totiž zničit buňku bez nekrotických procesů. A tak je jednou z látek, která má potenciál léčit rakovinu. Juglon je rozhodně jedovatý pro spoustu ostatních rostlin. Ostatně je klasickým případem alelopatie, tedy chemické války mezi rostlinami. Proto v okolí ořešáku spousta rostlin neroste a proto se ořešákové listí v kompostu špatně rozkládá.

Každý, kdo utrhl nezralý ořech a pokusil se rozloupnout zelenou slupku, velmi rychle zjistil, že má hnědé prsty. A protože ořechy barví téměř cokoliv, tuto vlastnost můžeme využít i na vlasy. Ty získají krásnou hnědou barvu a navíc prospějeme kůži na hlavě, tudíž i vlasovým cibulkám, protože jim poskytneme slušnou dávkou křemíku, vitamínu B, draslíku, selenu, vápníku a beta-karotenu. Odvar ze slupek připravíte tak, že zelené slupky nasekáte na menší kousky, zalijete je vodou a na staženém sporáku vaříte hodinu a půl až dvě. Vznikne velmi tmavá tekutina, kterou používáme po umytí hlavy na poslední opláchnutí vlasů. Při dalším mytí většina barvy zmizí. Další možností je vytvoření kašičky. Její výroba není složitá, jen si musíte ještě sehnat nějaký olej. Nejvíce se doporučuje kokosový nebo panenský olivový, ale pokud barvu z ořechových slupek zkoušíte poprvé, efekt splní vlastně cokoliv, co máte v kuchyni. Jestliže vám výsledek bude vyhovovat, tak si pro budoucí barvení vlasů pořiďte už něco kvalitnějšího. Slupky rozmixujte s vybraným olejem tak, aby vám vznikla kašička. Tu naneste v rukavičkách na vlasy, zabalte je do fólie a nechte účinkovat asi tak třicet minut. Nesmíme zapomínat na to, že ořech opravdu hodně barví, takže se snažte ve vaně či umyvadle všechno nepocákat a také si dávejte pozor na kůži na čele či obecně na obličeji a krku.

Detail odstavce: Proč ořechy barví ruce
Zdroj: Hnědé ruce od ořechů
Zveřejněno: 8.10.2015

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Domácí výroba rakytníkového oleje

Abyste si sami mohli vyrobit rakytníkový olej, budete potřebovat: zbytky po odšťavnění plodů rakytníku, sklenice s víčky, kvalitní, za studena lisovaný rostlinný olej, plátno a cedník.

Vlastní výroba: V odšťavňovači důkladně vymačkáme slupky a semínka plodů rakytníku. Takto připravené ingredience rozdělíme do čistých uzavíratelných skleniček. Zbytky rakytníku zalijeme kvalitním olejem, například slunečnicovým, olivovým nebo mandlovým, a 5 dní necháme louhovat na tmavém chladném místě. Denně protřepeme. Poslední den scedíme přes plátno a sítko a uložíme nejlépe v tmavé skleněné, dobře utěsněné nádobě na chladné místo.

Olej z rakytníku má vysoce regenerační schopnosti, jedná se o biogenní stimulátor, který především ovlivňuje růst tkání při poškození kůže a sliznic. Má také značné baktericidní účinky. Obsahuje vitamín A, E a K. Dále v něm najdeme flavonoidy, karotenoidy, karoteny, kyselinu listovou, provitamín D, fytoncidy, třísloviny, minerální soli (železo, bor, mangan), organické kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Užívání je možné vnitřní i vnější.

Detail odstavce: Domácí výroba rakytníkového oleje
Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno: 30.7.2014

KUCHAŘKA PRO CROHNOVU CHOROBU

Co je to bezezbytková dieta

Bezezbytková dieta je způsob stravování primárně určený pro osoby s Crohnovou nemocí, s chronickým zánětem tlustého střeva a s neprůchodností střev. Tato dieta se také nazývá jako dieta č. 5.

Pro tuto dietu je důležité, že jídla nesmí být tučná, nadýmavá, příliš kořeněná, nesmí v těle zanechávat zbytky, musí obsahovat vyšší množství bílkovin a vitamínu C a neměla by obsahovat potraviny s hrubou vlákninou.

Při této dietě je důležité jíst pravidelně (asi 6x denně)v malých porcích. Při přípravě jídel je důležité dbát na to, aby strava neobsahovala slupky z ovoce a zeleniny, žádná zrníčka, ale ani kůrky. Jídlo by mělo být ideálně vařené, dušené, nebo zapékané (vodní lázeň).

Tato dieta se často nasazuje i u pacientů před kolonoskopií i před operací břicha. Před kolonoskopií se tak zajistí snazší průchodnost střev, které je pak čisté a přehledné. Obvykle se s různými omezeními začíná zhruba týden před zákrokem, kdy jsou vyřazené léky na ředění krve a léky obsahující železo, pátý den se pak vyřazují léky proti průjmu a zhruba čtvrtý den je nutné přejít na bezezbytkovou dietu (je možné ji držet i dříve).

U osob s Crohnovou chorobou mohou i některé z těchto potravin vyvolávat zdravotní potíže, a tak je lepší je vynechat. Vše je individuální.

Vhodné je tedy jíst: drůbeží a hovězí maso (libové), ryby, dietní šunku, zakysané mléčné výrobky, některé tvrdé sýry, vejce, brambory, rýži, těstoviny, houskový knedlík, zeleninu (vařená a dušená!), ovocné šťávy, ze syrového ovoce jen banány a jablka (bez slupky a jadérek!), broskvový a meruňkový kompot.

I při bezezbytkové dietě může jíst člověk některé druhy sladkostí. Například pudink, sušenky, zmrzlinu. Základem je aby sladkosti neobsahovaly žádná semínka a ani vlákninu.

Detail odstavce: Co je to bezezbytková dieta
Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu
Zveřejněno: 19.8.2017

NADBYTEK VLÁKNINY

Zdroje rozpustné vlákniny

Za významný zdroj vlákniny se považuje zelenina, ovoce a celozrnné výrobky. Mezi potravinové doplňky bohaté na vlákninu patří například vláknina z jitrocele indického (Psyllium), ovesná, jablečná či jiná vláknina. Tyto doplňky lze využít stejně jako otruby v pokrmech, rozpustné formy užívat jako nápoje či tablety. Přidáním otrub se pečivo obohacuje o vlákninu. Lze koupit i samotné otruby, které se mohou přidávat do pokrmů (do jogurtu, tvarohových pomazánek nebo moučníků).

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících: luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), oves, žito, ječmen, některé ovoce (především jablka a banány) a bobule, některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina, brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu), semena Psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).

Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.

Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující potraviny: celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby, ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer, slupky některých druhů ovoce a rajčat.

Při spotřebě vlákniny je tedy velice důležitý výběr správných potravin. U některých surovin je vysoký podíl vlákniny pozitivní. Pokud se s ní zachází správně a jejími zdroji jsou především nutričně bohaté a pro lidský zažívací trakt přirozené potraviny, které jsou součástí pestré stravy, je samozřejmě vše v nejlepším pořádku. V rozumném množství je vláknina zdraví prospěšná. Pokud je ale váš jídelníček zatížen nepestrou a nevyváženou stravou, zaměřenou na vysoký přísun vlákniny z celozrnných potravin, nebo dokonce otrub či potravinových doplňků, pak je všechno jinak.

Mezi nejbohatší potraviny obsahující vlákninu patří luštěniny, ořechy a semínka, otruby. Z ovoce švestky a asijská hruška.

Detail odstavce: Zdroje rozpustné vlákniny
Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno: 4.10.2016

DOMÁCÍ LÉČBA ŠTÍPANCŮ OD KOMÁRŮ

Doporučení

Na úlevu od otoků je účinné Aloe vera. Aloe vera se aplikuje na postiženou oblast. Může být použito ve formě krému nebo gelu přímo z listu. Velmi účinné jsou i banánové slupky, které se přikládají na postiženou oblast. Nejlepší je použít čerstvě oloupaný banán. Účinná je i jedlá soda. Nejlepší je ve směsi s vodou. Tato směs se aplikuje na postižené místo a nechá se působit po dobu 15 až 20 minut.

Dobrou prevencí je použití sítí do oken nebo odpuzovačů hmyzu, které se dávají do zásuvky. Na trhu jich je několik. Uvolňují páry chemických prostředků, které v místnosti, odkud nemá hmyz možnost úniku, usmrtí hmyz do velikosti komára. Na terasu, balkon či v altánu se hodí insekticidní spirály. Jsou z rostlinných materiálů a zapalují se. Hmyz odpuzují, nezabíjí, protože ten stačí odlétnout. Podobné účinky mají i insekticidní svíčky. Obtěžujících živočichů vás zbaví i rostlinné preparáty. Například levandulový parfém nebo olej hmyz nejen odpuzuje, ale i zabíjí. Zejména proti komárům má podle lidových rad zabírat i myrta, bazalka a blahovičník. Efekt je sice přirozený, ale zdaleka ne tak účinný jako u chemických preparátů.

Detail odstavce: Doporučení
Zdroj: Domácí léčba štípanců od komárů
Zveřejněno: 9.7.2013

JABLEČNÝ OCET – VÝROBA A ÚČINKY

Jablečný ocet – domácí recept

K domácí výrobě jablečného octa se nejlépe hodí zralá sladká červená jablka. Náš recept začneme s jedním kilogramem takových jablek. Jablka omyjeme, zbavíme je nezdravých nebo poškozených částí, stopek a bubáků a pak je na drobno nakrájíme nebo lépe nastrouháme na hrubém struhadle. Důležité je, aby jablka byla nastrouhána celá, včetně slupky i jadérek s jádřinci. Dále si připravíme kvasnou zálivku. Kvasná zálivka je čistá studená voda (asi 2,5 litru), která je dále obohacená o 100 gramů Glukopuru (přírodní hroznový cukr) a dále je v ní přidána rozstrouhaná tvrdá chlebová kůrka, také přibližně 100 gramů. Rozmělněná jablka vložíme do velké nádoby a zalijeme je kvasnou zálivkou. Jablka musí být v kvasné zálivce zcela ponořena. Takto připravenou směs necháme ve stínu uležet při teplotě 22 až 25 *C po dobu 10 dnů, přičemž každý den směs promícháváme. Po této době zakyslou směs přecedíme a vymačkáme. Tekutinu pak necháme v klidu zrát v chladnu a temnu po dobu dalších 40 dní. Po této době stočíme obsah pomocí hadičky do nové tmavé nádoby tak, aby sedlina zůstala v té původní nádobě na jejím dně. Pokud jsou v octu v nové nádobě nějaké nečistoty, tak ho ještě jednou přecedíme. Takto připravený jablečný ocet uchováváme v lednici a můžeme ho používat po dobu až jednoho roku.

Detail odstavce: Jablečný ocet – domácí recept
Zdroj: Jablečný ocet – výroba a účinky
Zveřejněno: 16.5.2012

ČIŠTĚNÍ CÉVNÍHO SYSTÉMU

Babské rady

Rada č. 1

Připravíme si směs z 2 dl koprového semínka, 2 lžic mletého kozlíku lékařského a 4 dl medu. Směs dáme do dvoulitrové termosky a dolijeme vroucí vodou. Necháme 24 hodin louhovat. Pije se 1 lžíce půl hodiny před každým jídlem až do vyčerpání celé dávky. I zde je dobré dodržovat zásadu lehké stravy, spojenou s důkladnou očistou střev.

Rada č. 2

Ze sušených léčivých rostlin, jako je heřmánek, třezalka, suchokvět a březové pupeny, odsypeme vždy 100 g do třílitrové sklenice, promícháme a pevně uzavřeme. 1/2 litru vody přivedeme k varu, přidáme 1 lžíci směsi, necháme 30 minut odstát a přecedíme přes husté plátno. Do 250 g nálevu přidáme lžičku medu a vypijeme před uložením k spánku. Druhou půlku ráno ohřejeme a vypijeme s medem. Celou proceduru opakujeme po 5 letech.

Rada č. 3

K očistě cév a ledvin je i tento levný recept: Rozemeleme 3 lžíce plodu šípku, 5 lžic rozmělněného chvojí borovice nebo smrku a 2 lžíce slupek z cibule. To vše se zalije čtyřmi sklenicemi vroucí vody (8 dl), 10 minut povaří a půl hodiny nechá louhovat. Nakonec se odvar scedí přes gázu a užívá se 3x denně před jídlem a na noc jedna sklenice po dobu tří dnů.

Rada č. 4

Na jaře můžeme použít květy kaštanů. Tři květy zalijeme 1 l vroucí vody a necháme 20 minut ustát. Pijeme během dne po třech doušcích po dobu 2 až 3 týdnů. Na podzim použijeme nadrobno nakrájené slupky z plodů kaštanu – 2 lžíce na 1 litr vroucí vody. Tento odvar pijeme stejně jako odvar z květů po dobu 2–3 týdnů.

Detail odstavce: Babské rady
Zdroj: Čištění cévního systému
Zveřejněno: 22.11.2015

BYLINKY NA BRADAVICE

Bylinky na bradavice

Česnek

Zápach z česneku nebývá zrovna příjemný, navzdory tomu se česnek stále více využívá v přírodním lékařství. Vyzkoušejte ho, a možná vám ani silné aroma nebude už tolik vadit. Z očištěného stroužku česneku odkrojte silnější plátek a asi na 5 minut ho přiložte na bradavici. Pálí to sice jako čert, jeden až dva dny se nic neděje, ale nakonec bradavice sama odpadne. Pokud nemáte citlivou kůži, tak si můžete plátek česneku na bradavici přilepit náplastí a nechat ho působit déle, ne ale více než 4–5 hodin, po delší době byste mohli mít popálenou kůži. Nakonec bandáž odstraňte a místo opláchněte vlažnou vodou. Jestliže bude bradavice po třech dnech stále odolávat, pokus můžete klidně opakovat. Není česnek jako česnek, a tak je potřeba dát mu čas, aby se projevily jeho léčebné schopnosti.

Ananas

Ananas je jedním z nadčasových přírodních prostředků proti bradavicím. Samozřejmě se myslí čerstvý ananas, ne kompot. Bradavici potírejte každý den po dobu 5 dní šťávou z ananasu a nechte ji působit asi 4–5 hodin, pak můžete pokožku normálně umýt. Ananasová šťáva dělá s bradavicí hotová kouzla a během několika dní zmizí. Nebudete-li úspěšní, klidně můžete pokus po týdnu opakovat.

Ricinový olej

Jediné, co musíte udělat, je nalít pár kapek do malé misky, pak do oleje namočte prst a vmasírujte olej do bradavice. Celý rituál opakujte alespoň dvakrát denně, abyste plně využili zázračný účinek oleje. Kůže kolem bradavice bude stále jemnější a bradavice se bude postupně ztrácet. Za jak dlouho zmizí úplně, to záleží na její velikosti a stáří. Ale obyčejně to trvá asi 4–5 dní.

Banánová slupka

Banán je velice účinný prostředek v boji proti všelijakým kožním problémům. Tentokrát budete mít možnost zabít dvě mouchy jednou ranou, použitím banánové slupky zlepšíte stav své pokožky a ještě se zbavíte bradavic. Uřízněte malý kousek banánové slupky a přiložte ho na bradavici tak, abyste viděli navrchu žlutou vnější stranu slupky. Slupku připevněte leukoplastí a nechte působit přes noc. Každých 12 až 24 hodin vyměňte slupku za čerstvou. To opakujte tak dlouho, dokud se bradavice nezbavíte.

Tea tree olej

Je výborný nejen na léčení akné, ale rovněž i na odstranění bradavic. Olejíček nakapejte na vatový tampon, přiložte na bradavici a připevněte leukoplastí. Tampon po 6–12 hodinách vyměňte za čerstvý a takto postupujte, dokud bradavice nezmizí. Nemělo by to trvat déle než 7 dní.

Vlaštovičník

Tuto zázračnou rostlinku se žlutými kvítky najdete všude na mezích, roste totiž jako planá bylina. V přírodní léčbě se na bradavice používá výrazně žlutá šťáva z jejího stonku. Bradavici šťávou alespoň týden několikrát denně potírejte. Postižená kůže začne po zaschnutí šťávy hnědnout a bradavice nakonec vypadne i s kořínky. Než se dostaví žádoucí výsledek, chce to přece jen více trpělivosti.

Asi vás napadne otázka, jestli po těchto léčebných kúrách nezůstanou na kůži nějaké skvrny nebo jizvy? Nemusíte mít strach, pokud dodržíte daný postup, bude vaše kůže čistá a neposkvrněná. Důležité však je zničit bradavici i s kořínky, abyste měli jistotu, že na stejném místě nevyroste nová.

Detail odstavce: Bylinky na bradavice
Zdroj: Bylinky na bradavice
Zveřejněno: 16.9.2013

KUCHAŘKA PRO CROHNOVU CHOROBU

Nevhodné potraviny pro pacienty s Crohnovou chorobou

  1. Ořechy (Tělo je neodkáže změkčit, jsou tedy těžko stravitelné a mohou podráždit sliznici střeva.)
  2. Ovoce a zelenina se slupkou (Slupka může způsobit podráždění střeva.)
  3. Popcorn a vařená kukuřice (Obsahuje těžko stravitelná zrníčka.)
  4. Smažená jídla (Vysoký obsah tuků může způsobit průjmy a bolest břicha.)
  5. Uzeniny a uzené maso (Vysoký obsah tuků může způsobit průjmy, bolest břicha.)
  6. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem semen ( Obsahuje těžko stravitelná semena způsobující průjmy. Rozhodně je není vhodné jíst při akutní fázi onemocnění!)
  7. Pečivo s obsahem semen (Semena dráždí sliznici střeva a způsobují bolest břicha, průjmy.)
  8. Rajčata (Obsahují semena i slupky, což dráždí střeva a způsobuje bolesti břicha. Nevhodná jsou i ve formě kečupu a protlaku.)
  9. Káva (Obsahuje kofein, který dráždí sliznici střev.)
  10. Čokoláda (Dráždí střevní sliznici a vede k napínání střev, průjmům, a může vést i k vyvolání akutního záchvatu.)
  11. Perlivé nápoje (Způsobují dráždění střevní sliznice, plynatost a vedou i k vyvolání nebo zhoršení akutního záchvatu.)
  12. Alkohol (i pivo a víno!) (Způsobuje akutní záchvat.)
  13. Kravské mléko (Crohnova choroba může vést k laktózové intoleranci, plynatosti, průjmům a bolestem břicha.)
  14. Měkké sýry (Obsahují laktózu, ale čím je sýr tvrdší a starší, tím se lépe stravuje, takže například parmezán mohou jíst i lidé s Crohnovou chorobou.)
  15. Majonéza (Obsahuje laktózu a může vyvolat průjem bolest břicha, zhoršení akutního záchvatu.)
  16. Hořčice (Dráždí sliznici střeva.)
  17. Koření (Ostré a pálivé – chilli, paprika, sůl, kmín dráždí sliznice střeva, případně obsahují semínka.)
  18. Hranolky, kroket (Vysoký obsahu tuků může způsobit bolesti břicha a průjmy.)
  19. Houby (Jsou těžko stravitelné a mohou vyvolat akutní záchvat, křeče, průjmy.)
  20. Sádla, máslo, margarín (Vysoký obsah tuků může způsobit bolesti břicha a průjmy.)

Detail odstavce: Nevhodné potraviny pro pacienty s Crohnovou chorobou
Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu
Zveřejněno: 19.8.2017

MODŘINY BEZ PŘÍČINY

Co se s tím dá dělat

Není-li porušená kůže, nemusíme přikládat náplast ani obvaz. Zhojení modřin může urychlit držení postižené oblasti ve zvýšené poloze a v klidu. Přikládejte několikrát denně ledové nebo studené obklady v průběhu jednoho až dvou dnů po vzniku poranění. Jako ledový obklad dobře poslouží například sáček mražené zeleniny zabalený do utěrky (nikdy nepřikládejte přímo na kůži, hrozí její poškození). Obklady často vyměňujte. Pohyb a přímá námaha místa s modřinou narušují hojení. Ani masážemi ústup modřiny neurychlíte.

Cévní stěnu lze posílit pestrou stravou s dostatkem vitamínu C. Z preparátů funguje osvědčený Ascorutin, jehož účinnými látkami jsou kyselina askorbová (jiný název pro vitamín C) a rutin, které se zabudují do cévní stěny a tím ji zpevní. Efekt se dostaví už po měsíci užívání v denní dávce 3x 1 nebo 2 tablety. Ascorutin také slouží lékařům jako jednoduchý a pacienta nijak nezatěžující test k odlišení poruch cévní stěny od poruch srážlivosti. Samozřejmě jen tam, kde je sklon ke zvýšené lomivosti cévní stěny zjevný a nejsou přítomny známky závažnějšího zdravotního problému.

Mezi přírodní zdroje rutinu patří pohanka, otruby, ovesné vločky, luštěniny, chřest, ořechy, slupky jablek a rajčat, citrusy, listová zelenina, květenství bezu černého nebo zelený čaj.

Pokud se tvoří modřiny bez příčiny, neprodleně navštivte ošetřujícího lékaře. A to zejména v těchto případech:

  • máte rozsáhlejší modřiny v oblasti očí, zvláště máte-li poruchu vidění;
  • máte neobvykle rozsáhlé nebo bolestivé modřiny, zvláště pokud se tvoří zdánlivě bez příčiny;
  • modřiny se vám tvoří velmi snadno a zároveň míváte i jiné známky krvácení (z nosu, z dásní, krev ve stolici nebo v moči);
  • dříve se vám modřiny netvořily, náhle však vznikají i po malém násilí.

Detail odstavce: Co se s tím dá dělat
Zdroj: Modřiny bez příčiny
Zveřejněno: 3.8.2017

ŽLUTÝ POVLAK NA JAZYKU

Příčiny

Barva zdravého jazyka je jasně živě růžová – bledý, nafialovělý či jasně rudý jazyk už signalizují, že je něco špatně. Co se týče povlaku, měl by být bílý, jemný, v tenké vrstvě a měl by jít velmi snadno odstranit při čištění zubů. Takto vypadající povlak jazyka je zcela přirozený, neboť i buňky v dutině ústní odumírají, olupují se a poté, co se smísí se slinami a potravou, usazují se na sliznici a jazyku. Je však důležité tento plak pravidelně odstraňovat při hygieně ústní dutiny, a to nejen očištěním zubů, ale i tváří a jazyka. Na jazyku by dále neměly být žádné rýhy, zářezy, pupínky či flíčky a jeho okraje by měly být hladké, bez otisků zubů.

Povlak na jazyku je zcela přirozený a měl by mít světlou, spíše bílou barvu. Pokud je však jeho vrstva příliš silná, případně nabírá žluté odstíny, máte možná co do činění s vážnou bakteriální infekcí. Je třeba, abyste si při čištění zubů alespoň dvakrát za den přeběhli kartáčkem i jazyk a odstranili odumřelé buňky spolu s nečistotami. Nezapomínejte na ústní vodu a jazyk pravidelně kontrolujte. Pokud nezdravý povlak nechce zmizet, navštivte lékaře. Je docela možné, že budete potřebovat antibiotickou léčbu.

Než však začnete panikařit, ujistěte se, že jste nespáchali nějakou dietní chybu. Možná jste snědli něco „barvícího“ nebo jste udělali něco jiného, co běžně neděláte. Možná budete mít chřipku či angínu. Nebo používáte novou ústní vodu. Případně jste snědli něco, co se úplně nelíbilo vašim střevům. Určitě to za pár dní přejde. Pokud nechcete čekat a máte podezření na něco vážnějšího, kontaktujte svého lékaře.

Nebo zkuste nejprve použít Psyllium, což jsou slupky z indického jitrocele, lidově řečeno vláknina, která dokáže pročistit střeva. Silný žlutý povlak může být totiž známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Žlutý povlak může znamenat i plicní infekci. Zadní část jazylka je spojena s ledvinami, střední část se žaludkem a slinivkou, pravá a levá strana jazyka se propojuje se stavem jater. Špička jazyka patří žlučníku, srdci a tenkému střevu.

Diagnóza podle vzhledu jazyka však není absolutně spolehlivou a samostatně diagnostickou metodou.

Detail odstavce: Příčiny
Zdroj: Žlutý povlak na jazyku
Zveřejněno: 14.3.2016