Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.
V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ KOŘEN PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Benešová.
Dobrý večer,ráda bych se zeptala jestli se dá kořen pampelišky kombinovat i s jinými bylinkami jako např soda s javorovým sirupem a nebo aloe vera jedna se o rakovinu tlustého střeva.děkuji za pomoc a moc věřím v dobré učinky Benešová
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Smetanka lékařská je velmi rozšířená vytrvalá bylina s vřetenovitým mléčnatým kořenem a vícehlavým oddenkem. Z oddenku vyrůstá růžice přízemních listů, z jejíhož středu rostou lysé duté stvoly zakončené žlutými květními úbory. Listy, které se zvolna zužují v řapík, jsou jemně chloupkaté, podlouhle kopinaté, s okrajem hrubě kracovitým. Květní úbory na konci stvolu mají přibližně 200 jazykovitých obojakých květů, hustě směstnaných na květním lůžku. Pampeliška kvete od jara do podzimu. Plodem je nažka s chmýrem. Celou rostlinu prostupují mléčnice, proto při utrhnutí roní hořkou bílou šťávu. Smetanka obsahuje široký komplex účinných látek: hořčiny taraxin a taraxasterin; třísloviny; inulin jakožto zásobní látku; soli sodíku, draslíku, manganu, síry, kyseliny křemičité a fosforu; vitamíny A, B, C, D; fytosteroly; fruktózu. Hladina inulinu v kořeni kolísá (nejvyšší je na podzim), obsah taraxinu stoupá v červenci a v srpnu. Smetanku lékařskou najdeme na loukách, pastvinách, mezích či v zahradách. Prakticky lze říci, že roste téměř všude.
Smetanka se v léčitelství používala již v antických dobách. Staří Řekové používali mléko z pampelišek na pihy a žluté skvrny na kůži, k léčbě očních zánětů a ke zmírnění či odstranění únavy a slabosti. Dnes se smetanka užívá zejména vnitřně.
Vnější použití smetanky lékařské:
V současné době se smetanka zevně téměř nepoužívá. Její extrakt lze využít k léčbě ekzémů.
Vnitřní použití smetanky lékařské:
Smetanka povzbuzuje trávicí orgány a podporuje sekreci trávicích šťáv. Také působí močopudně a podporuje tvorbu a sekreci žluči a žaludečních kyselin. Rovněž příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin.
Smetanka se používá nejčastěji ve formě odvaru. Je součástí celé řady léčivých čajových směsí.
Užívá se při špatné kontrakci, při špatném vyprazdňování žlučníku, při zánětech žlučníku a žlučníkových kamenech, jako amarum při nedostatečné tvorbě žaludečních kyselin a trávicích šťáv, též při zánětech žaludeční sliznice, zánětech močových cest, při snížené tvorbě moči a při ledvinových kamenech, při špatném zažívání spojeném se zácpou a obecně při špatné funkci trávicího traktu. Podporuje celkovou látkovou výměnu organismu. Využívá se ke snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Účinné látky ve smetance lékařské zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek a posilují celý stavební aparát těla.
Někdy se používá i šťáva z čerstvého kořene, jež se užívá 4krát denně po 1–2 čajových lžičkách. Čerstvé listy se doporučuje užívat při chorobách látkové výměny.
Mladé pampeliškové listy, které ještě neobsahují hořké mléko, se hodí jako zelenina do salátů, neboť představují hodnotný zdroj vitamínu C. Pražené pampeliškové kořeny lze použít jako náhražku kávy (stejně jako kořeny čekanky). Z rozkvetlých pampeliškových úborů se dá připravit dobrý pampeliškový med.
V naší poradně s názvem KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava.
Je vhodné užívat kořen pampelišky, při rakoně prostaty, když je nasazena hormonální léčba? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V roce 2019 samostatná studie zjistila, že kořen pampelišky a extrakt z citronové trávy mohou zvýšit účinnost chemoterapie při zabíjení buněk rakoviny prostaty u myší, ale studie se nezabývala tím, zda byly účinné při zastavení recidivy nádorů.
Lidské klinické studie extraktu z kořene pampelišky jako léčby rakoviny byly schváleny, ale nepodařilo se jim získat dostatek pacientů, aby byly tyto účinky potvrzeny i u lidí.
Píšete o hormonální léčbě, která snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteron. Kořen pampelišky nijak neovlivňuje hladiny testosteronu. Z tohoto pohledu by neměl být problém při společném užívání. Doporučuji konzultovat doplňkovou léčbu s lékařem, aby mohl sledovat případné negativní dopady na probíhající léčbu.
V diskuzi KOŘEN DIVIZNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Merclová.
Kořen divizny má pomáhat na bolesti kloubů.Ale nemohu najít jak kořeny zpracovat.Máte s tím někdo zkušenost?Se zpracovním ale také s použitím kořene divizny?Děkuji za odpověd Eliška
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Listy pampelišky působí jako diuretikum a zvyšují množství moči, kterou tělo produkuje. Listy se také používají ke stimulování chuti k jídlu a pomáhají trávení. Květ pampelišky má antioxidační vlastnosti. Pampeliška může také zlepšit imunitní systém. Bylinkáři používají kořen pampelišky k detoxikaci jater a žlučníku a listy pampelišky zase pro podporu funkce ledvin.
V naší poradně s názvem ČAJ Z KOŘENE PAMPELIŠKY JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Rubášová.
Prosím o radu ohledně čaje s kořene pampelišky. Každý píše něco jiného. Zajímalo by mě co je správné zda vařit nebo louhovat a pak přivést do varu. Prosím o radu děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bylo prokázáno, že kořen pampelišky má antidiabetické účinky, zvýšuje sekreci inzulínu a citlivost, a snížuje hyperglykemické příhody. V jedné studii vědci zkoumali účinky prášku z kořene pampelišky na pacientech s diabetem a zjistili významné snížení hladiny ranní glukózy v krvi nalačno. V současnosti je nutný ještě další výzkum, ale účinky pampeliónového čaje na stabilizaci cukru v krvi jsou slibné.
Recept na tento léčivý čaj vyžaduje pražený kořen pampelišky. Kořeny nejdříve důkladně umyjte, nakrájejte na kousky nebo rozdrťte paličkou a poté pečte v troubě 2 hodiny na 200°C. Po vychladnutí to uložte do uzavíratelné nádoby. Když si z toho budete chtít udělat čaj, tak dejte 1 až 2 lžičky do hrnku s horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Pražený kořen pampelišky skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo.
Nepoužívejte pokud jste nemocná s ledvinami, nebo užíváte léky na tlak a odvodnění a také pokud užíváte lithium.
Doposud nebyly zveřejněny žádné kvalitní vědecké studie ve prospěch pampelišky. V současnosti jsou používány hlavně kořeny pampelišky, které se používají jako aperitivum. Aperitiva jsou prostředky na podporu chuti k jídlu. Dále se kořen pampelišky dnes hojně používá k léčbě problémů jater a žlučníku. Z pampelišky dnes ještě využíváme listy, které se používají jako diuretikum. Diuretika jsou prostředky, které pomáhají tělu zbavit se přebytečné tekutiny.
V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.
Maku 2 lžičky- tím jste měl na mysli “mák”?
Pokud ano, tak mletý? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Asi měl na mysli macu. Maca peruánská, je peruánský kořen známý jako prostředek pro zvýšení výkonnosti, výdrže, síly a libida. Tady je vidět její cena: www.prozdravi.cz/bio…
Pampeliška je obecně považována za bezpečnou. U některých lidí se ale i přesto mohou vyvinout alergické reakce při dotyku s pampeliškou a u jiných lidí se zase může projevit alergie v ústech při užívání.
Pokud máte alergie na ambrózie, chryzantémy, měsíček, heřmánek, řebříček nebo sedmikrásky, měli byste se vyhnout i pampelišce.
U některých lidí může pampeliška způsobit zvýšenou hladinu žaludeční kyseliny a vyvolat pálení žáhy. Pampeliška také může dráždit pokožku, pokud se použije zevně.
Lidé s onemocněním ledvin, žlučníku, nebo kteří mají žlučové kameny, by měli nejdříve konzultovat užívání pampelišky se svým lékařem.
Tradičně byly kořeny a listy pampelišky používané k léčbě onemocnění jater. Domorodí Američané pampelišku vařili ve vodě a užívali ji pak k léčbě onemocnění ledvin, otoků, na kožní problémy, při pálení žáhy a při žaludeční nevolnosti. V tradiční čínské medicíně se pampeliška používala k léčbě žaludečních potíží anebo slepého střeva. Číňané také pampeliškou léčili záněty v prsu anebo nedostatečný průtok mléka v době kojení. V Evropě se pampeliškou léčila horečka, pak také opařeniny, oční problémy, cukrovka a průjem.
V diskuzi SOJOVY LECITIN KONTRA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.
Může se k warfarinu Lecitin,vitamín D,Ženšen, nebo Omega-3?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřch.
Ještě byh mněl dotaz. Pro vysoký tlak jsem řestal pít zrnkovu kávu. Zatím jsem pil Caro Original, ale v něm je kořen čekanky. Takže se budu muset rozloučit s veškerou kávovinou.Děkuji za odpoved. Kolář
Stovky různých druhů pampelišky rostou v mírných oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. Pampeliška je otužilá trvalka, která může narůst až do výšky téměř 40 centimetrů. Listy pampelišky jsou sytě zelené, hluboce vrubované, zubaté a lesklé. Stonky pampelišky jsou uzavřeny jasnými žlutými květy. Rýhované listy rostou do trychtýře a svádí tak déšť z velké plochy do kořene. Květy pampelišky se otevírají ráno se sluncem a zavírají se večer nebo během pochmurného počasí. Tmavé hnědé kořeny jsou masité a křehké a jsou vyplněny s bílou mléčnou látkou, která je hořká a mírně páchnoucí.
Kořen pampelišky je při ničení rakovinných buněk účinnější než chemoterapie. Dokáže totiž kompletně usmrtit rakovinné buňky, aniž by nějak poškodil ty zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V jedné misce s 55 gramy pampeliškových listů najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A.
Kořen pampelišky efektivně zabíjí rakovinné buňky a zároveň nemá žádné vedlejší účinky. Čaj z pampelišky má poměrně rychlý účinek. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinných buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra kořenem pampelišky může odstranit většinu nádorů.
Pampeliškový čaj se připravuje obvykle ze sušeného mletého kořene. Použít ale můžete i najemno nakrájený čerstvý kořen. Přibližně 1 až 2 čajové lžičky kořene (podle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut. Čaj pijte 2–3krát denně, nejlépe před jídlem. Užívejte několik měsíců. Některé zdroje uvádějí, že i listy pampelišky mají určité protirakovinné účinky. Pro přípravu čaje proto můžete zvážit použití směsi kořene a listů.
Kromě protinádorových účinků má pampeliška i vlastnosti močopudné, pomáhá při vylučování žluči, detoxikaci jater, alergiích, snižuje krevní cholesterol.
V diskuzi JE VHODNÝ PRO DIABETIČKU 2.ST. UŽÍVÁNÍ DOPLŇKU STRAVY LINGZHI -KOŘEN ŽIVOTA ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.
Je vhodný pro diabetičku II.stupně užívání doplňku stravy LINGZHI - kořen života,kde je obsah polysacharidů 30 % /200 mg/g/ ?. Četla jsem, že pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kořen je část uložená v kostěném alveolu čelisti, je připojen ozubicí (periodontium). Je jednoduchý nebo větvený, máme jedno- až tříkořenové zuby. Kořen je zakončený hrotem (apex radicis dentis).
Cavitas (cavum) dentis je dřeňová dutina, která je rozšířená v korunce (cavitas coronalis) a zužuje se krčkem do kořenového kanálku (canalis radicis dentis). Ústí na hrotu jako foramen apicis dentis, v dřeňové dutině je obsažena pojivová zubní dřeň (pulpa dentis) s cévami a nervy (po jejím obvodu odontoblasty).
Funkce
Kořeny jsou velmi variabilní, počtem, tvarem i uspořádáním.
V naší poradně s názvem KOŘEN Z PAMPELIŠKY NA RAKOVINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvik Miskov.
jak na přípravu kořene a užívání. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kořeny pampelišky důkladně omyjte, nakrájejte a sušte v sušičce potravin nebo v troubě při 120 stupních Celsia, dokud nejsou úplně suché. Jakmile jsou suché, pečte je v troubě při teplotě 180 °C, dokud nezhnědnou (ale nespálí se). Opečené kořeny vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Použijte poměr 2 polévkové lžíce kořene na 1/2 litru vody. Poté vařte 20 minut. Přeceďte a vypijte.
Kořen smetanky, to je také velký pomocník pro tělo. Účinné látky, které se nacházejí v listech, najdeme v ještě větší míře právě v kořeni. Jejich účinky ocení určitě žlučníkáři a lidé s horším trávením vůbec, poněvadž dané látky podporují produkci žluči a celkově mají příznivý vliv na trávení. Kořen se používá i k léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Mezi další úžasné vlastnosti kořene smetanky patří schopnost detoxikace. Tady by měli zbystřit všichni kuřáci, konzumenti alkoholu či uživatelé drog. Pampeliška totiž pomáhá zbavovat tělo jedů a toxinů, jež se v nás usazují při zmíněných aktivitách. Je to to pravé pohlazení pro „čističky‟ našeho těla, tedy pro játra a ledviny. A nejen pro ně, ale také pro slinivku břišní, protože pampeliška snižuje hladinu krevního cukru. Taktéž snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak. Nesmíme zapomenout ani na pomoc při nemocech kloubů, například při revmatismu a dně. Sběr a zpracování kořene jsou časově trochu náročnější, než je tomu u listů, avšak vynaložená energie se vám několikanásobně vrátí zpět. Kořen smetanky (Taraxaci radix) se sbírá buď před rozkvětem byliny, což je v březnu nebo v dubnu, nebo na konci vegetačního období, to jest v srpnu a v září. Po důkladném omytí a okapání se kořen suší umělým teplem do teploty 50 °C. Správně usušený pampeliškový kořen má na lomu bílou barvu, láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť. Nesprávně usušený kořen snadno zplesniví a je ohebný. Usušené kořeny by se měly zabalit do pevných papírových nebo polypropylenových obalů a uchovávat na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí. Poté se kořen rozemele a ze vzniklé směsi se připravuje čaj.
List pampelišky může působit jako diuretikum, které může urychlit vyloučení některých léků, které měly v těle ještě zůstat. Pokud užíváte léky na předpis, zeptejte se svého lékaře, než začnete list pampelišky užívat. Pokud jste v současné době léčeni některým z následujících léků, neměli byste používat pampelišku bez porady se svým lékařem:
Antacida
Pampeliška může zvýšit množství žaludeční kyseliny, takže antacida nemusí pak dobře fungovat.
Léky snižující srážlivost krve
Teoreticky může pampeliška zvýšit riziko krvácení, zvláště pokud již užíváte léky na ředění krve, jako je aspirin, warfarin (Coumadin), nebo klopidogrel (Plavix).
Diuretika (močopudné léky)
Pampeliška může působit jako diuretikum, zvyšuje množství moči a zbavuje tělo přebytečné tekutiny. Pokud si ještě k pampelišce vezmete diuretika na předpis nebo jiné byliny, které působí jako diuretikum, můžete tím výrazně zvýšit riziko elektrolytové nerovnováhy.
Lithium
Studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může zhoršit nežádoucí účinky lithia. Lithium se používá k léčbě bipolární poruchy.
Ciproflaxin (Cipro)
Jeden druh pampelišky, Taraxacum mongolicum, také zvaná jako čínská pampeliška, může snížit absorpci antibiotik ciproflaxin z trávicího traktu. Ostatní druhy pampelišky nebyly dosud zkoumány, zda mají stejné účinky.
Léky na cukrovku
Teoreticky může pampeliška snižovat hladinu cukru v krvi. Pokud užíváte léky na cukrovku, může užívání pampelišky zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi – hypoglykémie.
Rostliny pampelišky a kořeny jsou k dispozici čerstvé nebo sušené v různých formách, včetně tinktur, také jako tekutý extrakt, čaj, tablety anebo kapsle. Pampelišku lze nalézt v obchodě samostatně nebo v kombinaci s jinými doplňky stravy.
Užívání pampelišky
Sušené listy pampelišky odvar: 1 - 2 čajové lžičky suchých listů pampelišky se zalije horkou vodou a nechá se louhovat 5 - 10 minut. Pije se 3 krát denně.
Odvar ze sušeného kořene pampelišky: 1/2 - 2 čajové lžičky suchého kořene pampelišky se zalije vroucí vodou a nechá se louhovat 5 až 10 minut. Pije se 3 krát denně.
Tinktura z listů pampelišky naložených ve 30% alkoholu se užívá v množství 30 - 60 kapek 3 krát denně.
Standardizovaný práškový extrakt z listů pampelišky se užívá v množství 500 mg 1 až 3 krát denně.
Standardizovaný práškový extrakt z kořene pampelišky se užívá v množství 500 mg 1 až 3 krát denně.
Tinktura z čerstvého kořene pampelišky naloženého ve 45% alkoholu se užívá v množství 30 - 60 kapek 3 krát denně.
Tradičně se pampeliška používá jako diuretikum na zvýšení množství moči, které tělo produkuje, aby se zbavilo přebytečné tekutiny. Těchto účinků pampelišky bylo několikrát s úspěchem využito v případech, kdy to pomáhá, jako například při problémy s játry anebo na vysoký krevní tlak. Nicméně není k dispozici žádný oficiální výzkum k použití pampelišky jako diuretika u lidí.
Pampeliška podporuje chuť k jídlu a uzdravuje játra a žlučník
Čerstvá nebo sušená bylina pampelišky se používá jako mírný chuťový stimulant a také na úpravu žaludku. Kořeny pampelišky mohou působit jako mírné projímadlo a byly již použity ke zlepšení trávení. O použití kořene pampelišky jsou již nějaké velmi předběžné výsledky z výzkumu, který naznačuje, že pampeliška může pomoci zlepšit funkci jater a žlučníku.
Pampeliška, cukrovka a cholesterol
Některé předběžné studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může pomoci normalizovat hladinu cukru v krvi a dokáže snížit hladiny celkového cholesterolu a triglyceridů a zároveň zvyšuje HDL, "dobrý" cholesterol v krvi diabetických myší. Ale ne všechny studie na zvířatech zjistily pozitivní vliv pampelišky na hladinu cukru v krvi. Teprve výzkum na lidech zjistí, jestli pampeliška bude podobně fungovat i u lidí.
Pampeliška na záněty
Několik studií na zvířatech naznačují, že pampeliška by mohla pomoci v boji proti zánětu.
Kořen pampelišky je při ničení rakovinových buněk velmi účinný (prý účinnější než chemoterapie). Kořen pampelišky totiž efektivně zabíjí rakovinové buňky, zároveň však nemá žádné vedlejší účinky. To znamená, že dokáže kompletně usmrtit rakovinové buňky, aniž by poškodil buňky zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V pampeliškových listech o hmotnosti 55 g najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A. Čaj z pampelišky účinkuje poměrně rychle. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinových buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra z kořene pampelišky může odstranit většinu nádorů. Při léčbě pomocí kořene pampelišky vždy používejte čerstvé byliny, které si sami natrháte a připravíte, poněvadž nikdy nevíte, co si kupujete... Kořen pampelišky můžete sbírat celoročně. Kořen nemyjte vodou, pouze ho důkladně očistěte rukama. Následně ho usušte. Důkladně suchý kořen rozmělněte kladivem na prášek. Ten se užívá jednou denně tak, že smícháte 3/4 kávové lžičky prášku s vodou nebo pomerančovým džusem. Nepoužívejte alkoholické nápoje nebo horkou tekutinu. Nečistoty, která zůstane na kořenech, se nemusíte obávat, jelikož i to posílí váš imunitní systém. Připravený prášek uchovávejte v temnu a suchu. Léčebná kúra by měla trvat cca 8 měsíců. V našich končinách roste pampeliška bohužel pouze sezonně. Chcete-li mít čerstvou rostlinu k dispozici celoročně, sesbírejte po odkvětu rostliny semínka a ta zamrazte. Poté stačí semínka zasadit do hlíny v domácím prostředí a vyroste vám pampeliška.
Léčba nemá žádné vedlejší účinky, s výjimkou pálení žáhy. U některých lidí se mohou objevit bolesti žaludku. Tyto problémy pominou, pokud snížíte dávku kořene. Největším nepřítelem této léčby je chemoterapie. Čím silnější chemoterapie je, tím menší je šance, že by vám tato léčba pomohla. Zde je pouze 10% šance na úspěch. Úspěšnost této léčby se ukázala i u pacientů s rakovinou slinivky.