Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.
Účinky
Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.
Recept za studena I
Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice
Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.
TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.
Recept II
Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody
Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.
TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťovou tečkou ke zvěřině nebo zvěřinovým paštikám. Sirup z jehličí slouží i jako základ domácích limonád nebo pečeného čaje.
Dávkování
Sirup se přidává do čaje při kašli a nachlazení nebo se užívá 1 lžička denně pro posílení organismu a imunity.
Cena
Smrkový sirup si můžete koupit již připravený v obchodech se zdravou výživou nebo přes internet, a to zde.
Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VYHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevadí když na med ze smrku vaříme nejen mladé výhonky, ale i jehličí, a musí se to jehličí a výhonky oddělit z toho stonku, nebo nevadí když se to vaří i s ním?
Moc děkuji za odpověď. Jana R.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
Dobrý den, jen celé nové výhonky ze smrku, to jsou ty světle zelené, jdou krásně odštípnout. Z tmavého jehličí - větví se to nedělá.
Léčivými látkami přípravku Stoptusin sirup jsou butamirati dihydrogenocitras 0,08 g a guaifenesinum 2,0 g ve 100 ml sirupu. Pomocné látky jsou roztok maltitolu, kyselina sorbová, monohydrát kyseliny citronové, dihydrát citronanu sodného, propyl-gallát, dihydrát edetanu disodného, draselná sůl acesulfamu, natrium-cyklamát, hyetelosa, karamelové aroma a čištěná voda.
Přípravek obsahuje 100 ml roztoku.
Držitel rozhodnutí o registraci a výrobce: Teva Czech Industries s.r.o., Opava-Komárov, Česká republika
CO JE STOPTUSSIN SIRUP A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Přípravek tlumí dráždění ke kašli, mění skladbu průduškového hlenu a usnadňuje tak jeho vykašlávání. Stoptussin sirup je určen k léčbě suchého, dráždivého a obtížně ztišitelného kašle různého původu. Přípravek lze podat i k utišení kašle před a po operaci na doporučení lékaře. Přípravek mohou užívat děti od 6 měsíců, mladiství a dospělí.
ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE STOPTUSSIN SIRUP UŽÍVAT
Neužívejte Stoptussin sirup: jestliže jste přecitlivělý(á) alergický(á) na léčivé látky nebo na kteroukoliv další složku přípravku Stoptussin sirup, jestliže trpíte onemocněním projevujícím se svalovou slabostí (myasthenia gravis), v prvních třech měsících těhotenství, u dětí mladších 6 měsíců.
Užívání přípravku Stoptussinu sirup s jídlem a pitím: Je vhodné sirup užívat nebo podávat po jídle. Příslušné množství sirupu se odměří pomocí odměrky nebo dávkovací pipety a zapíjí tekutinou (vodou, čajem, ovocnou šťávou a podobně).
Těhotenství a kojení: Přípravek se nesmí užívat v prvních třech měsících těhotenství, užívání přípravku v dalším průběhu těhotenství a v období kojení je možné pouze na doporučení lékaře. Poraďte se vždy se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.
Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů: Stoptussin sirup má malý nebo mírný vliv na schopnost řídit nebo obsluhovat stroje.
Důležité informace o některých složkách přípravku Stoptussin sirup: Stoptussin sirup obsahuje roztok maltitolu. Pokud byla u vás diagnostikována nesnášenlivost některého z cukrů, informujte svého lékaře dříve, než začnete přípravek užívat.
Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky: Účinky přípravku Stoptussin sirup a účinky jiných současně užívaných léků se mohou vzájemně ovlivňovat. Guaifenesin zvyšuje účinek léků proti nachlazení a bolestem s obsahem paracetamolu a kyseliny acetylsalicylové, zvyšuje tlumivý účinek léků působících na centrální nervový systém, jako jsou léky na uklidnění a na spaní (hypnotika a sedativa), celkové anestetika a alkohol, a zvyšuje účinek léků, které uvolňují napětí kosterního svalstva (myorelaxancia). Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu, a to i v případě, kdy budete vy (nebo vaše dítě) podstupovat jakákoliv laboratorní vyšetření.
JAK SE STOPTUSSIN SIRUP UŽÍVÁ
Přípravek Stoptussin sirup se užívá podle hmotnosti pacienta:
do 12 kg 1,25 ml 3–4krát denně
12–20 kg 2,5 ml 3krát denně
20–40 kg 2,5 ml 3–4krát denně
40–70 kg 5 ml 3krát denně
70–90 kg 5 ml 4krát denně
nad 90 kg 7,5 ml 3–4krát denně
Příslušné množství sirupu se odměří pomocí přiložené odměrky nebo dávkovací pipety (viz níže Návod k použití plastové dávkovací pipety) a zapíjí se tekutinou (vodou, čajem, ovocnou šťávou a podobně). Odstup mezi jednotlivými dávkami má být 4–6 hodin. Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 7 dnů. Jestliže máte pocit, že účinek přípravku Stoptussin sirup je příliš silný nebo příliš slabý, řekněte to svému lékaři nebo lékárníkovi.
Jestliže jste užil(a) přípravku Stoptussin sirup více, než jste měl(a): Při náhodném požití většího množství přípravku dítětem či dospělým okamžitě vyhledejte lékaře či lékárníka.
Podobně jako všechny léky, může mít i Stoptussin sirup nežádoucí účinky. Při doporučeném dávkování je přípravek obvykle dobře snášen. Ojediněle se mohou vyskytnout zažívací potíže (nevolnost, nechutenství, bolesti žaludku, zvracení, průjem), bolesti hlavy, závratě a kožní reakce z přecitlivělosti (kožní vyrážka, svědění). V případě výskytu kožních reakcí z přecitlivělosti nebo přetrvávajících zažívacích potíží vyhledejte lékaře, jakmile to bude možné. Při výskytu dušnosti, teploty, neklidu, vyrážky u kojenců a batolat vyhledejte lékaře ihned. Jestliže zaznamenáte jakýkoliv nežádoucí účinek, který není uveden v této příbalové informaci, oznamte to, prosím, svému lékaři nebo lékárníkovi.
UCHOVÁVÁNÍ PŘÍPRAVKU STOPTUSSIN SIRUP
Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí. Uchovávejte při teplotě do 25 °C, v původním vnitřním obalu, aby byl přípravek chráněn před světlem. Chraňte před mrazem. Po prvním otevření může být přípravek používán po dobu 4 týdnů. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu.
DALŠÍ INFORMACE
Další informace o tomto přípravku získáte u místního zástupce držitele rozhodnutí o registraci.
Datum poslední revize textu: 8. 12. 2009
NÁVOD K POUŽITÍ PLASTOVÉ DÁVKOVACÍ PIPETY
Pro snadnější a přesnější dávkování přípravku Stoptussin sirup je v balení přiložena dávkovací pipeta a adaptér.
Odšroubujte uzávěr lahvičky (proti směru hodinových ručiček).
Uvnitř hrdla lahvičky je plastový adaptér.
Zasuňte pipetu do adaptéru lahvičky ve svislé pozici.
Následně lahvičku s nasazenou pipetou obraťte dnem vzhůru, pipetu si přidržte a tahem za píst natáhněte potřebné množství sirupu.
Vraťte lahvičku s pipetou zpět do svislé polohy.
Pipeta s nataženým sirupem je jemným tahem oddělena od adaptéru.
Odměřené množství sirupu je připraveno k aplikaci.
Zašroubujte uzávěr lahvičky (po směru hodinových ručiček, adaptér zůstává v hrdle lahvičky).
Po aplikaci je doporučeno promýt pipetu vlažnou vodou.
Pro uložení pipety můžete použít držák, který nalepíte na lahvičku.
Ve svém příspěvku SIRUP ZE SMRKOVÝCH VĚTVIČEK RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.
Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup ze smrkových větviček a zkvasil se mi. Nevíte, proč se to stalo? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dasheen.
Nevíme, jak jste sirup dělala. Já dostatečně prosypávám ml.smrkové výhonky cukrem krupicí v průhl. lahvi, mám na parapetu na přímém jižním slunci. Nikdy mi nekvasil.
Sirup ze smrkových výhonků se hodí na palačinky, vafle nebo francouzský toast, na oslazení nápojů nebo na výrobu originální zmrzliny.
Ingredience
2 hrnky cukru
2 hrnky vody
2 hrnky hrubě nasekaných smrkových výhonků
Postup
Vložte všechny ingredience do pánve a pomalu zahřívejte. Vařte po dobu 5 minut. Vypněte teplo a nechte sirup úplně vychladnout. Potom přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte.
Použití
Kandované jehličí
Po uvaření smrkového sirupu a před jeho zchlazením přidejte 1 hrnek celých smrkových výhonků a pomalu přiveďte k varu. Vařte 2 minuty. Vypněte teplo a nechte smrkové výhonky v sirupu vychladnout. Potom vše přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte. Když je vše chladné, tak nechte z výhonků okapat všechen sirup a jednotlivé výhonky obalte v cukru krystal. Ocukrované výhonky rozprostřete na voskovaný papír, aby mohly uschnout. Když jsou kandované smrkové výhonky suché (může to trvat několik dní), vložte je do vzduchotěsné nádoby a uchovejte v chladničce k příležitostnému použití.
V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA TĚLA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.
V lékárnách ani v prodejnách zdravé výživy se mi zatím nepodařilo zakoupit javorový sirup GRADE B.Lze tento sirup nahradit běžnými sirupy jako je např.jitrocelový sirup dr.Mu"ller?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tady je cena a seznam obchodů, kde mají javorový sirup Grade B: http://www.zbozi.cz/?q=javo…
Pravý javorový sirup je speciální druh přírodních cukrů a není dobré ho čímkoliv nahrazovat, protože náhrada nikdy nebude jako pravý javorový sirup.
Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky a šišky sbíráme v dubnu až květnu.
Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní.
Smrkové větvičky a šišky se užívají také při léčebných koupelích – pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.
Uhlí ze smrkového dřeva pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky.
V lidovém léčitelství je velmi dobře známa léčivá síla mladých větviček, pryskyřice a šišek, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují rovněž velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbírejte k léčbě v dubnu až květnu.
Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají též při léčebných koupelích, pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!
Smrkové výhonky je možné použít na ovonění a nasáknutí jejich síly a zdraví do extra panenského olivového oleje, kterým pak ozvláštníte jakékoli gurmánské jídlo.
Postup: 4 hrnky olivového oleje zahřejte na teplotu zhruba 50 °C a nalijte do sklenice. Přidejte 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků. Uzavřete víčkem a dejte do lednice na 2 týdny. Výsledek je báječný a olej voní jako kořeněná bylinková zálivka, kterou lze použít do salátů, na chleba, na výrobu domácí majonézy a podobně.
Nejpoužívanější částí borovice jsou pupeny (Turio pini), které se sbírají před rozvitím v březnu a dubnu, a mladé výhonky. Jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C, navíc obsahují cenné minerály a silice, které pomáhají posílit obranyschopnost organismu.
Účinky
Sirup z pupenů borovice lesní podporuje tvorbu hlenů, napomáhá vykašlávání, působí močopudně. Má silné antiseptické a protizánětlivé účinky. Pomáhá pročišťovat organismus. Podává se i při angínách, které doprovází nepříjemné škrábání a bolest v krku. Užití i jako mírné sedativum. Účinnou látkou je silice, která obsahuje terpeny, pryskyřici, třísloviny, hořčiny.
Recept
Na neprašném místě daleko od civilizace si nasbíráme mladé výhonky borovic. Neměly by být delší než deset centimetrů. V ideálním případě je sbíráme z čerstvě pokácených stromků, ale to se moc často nepodaří. V rámci šetrnosti proto „neškubeme“ jeden strom, ale z každého si vezmeme jen pár výhonků. Doma je očistíme a zbavíme hnědých šupinek. Pokud možno je nemyjeme – proto si dáme záležet při výběru opravdu čistého místa sběru. Výhonky začneme ukládat po vrstvách do vyvařených a suchých sklenic, každou vrstvu prosypeme cukrem (můžeme použít klasický bílý, ale přeci jen je lepší třtinový). Nakonec ještě všechno pořádně udusáme, například paličkou od hmoždíře, a přikryjeme víčkem, nezašroubováváme ho, jde jen o to, aby nám tam nepadaly různé nečistoty. Sklenici vystavíme na slunečné místo, obden víčko utáhneme, protřepeme ji a pak znovu odvíčkujeme a necháme jen přikrytou. Čekáme, dokud výhonky nepustí šťávu a ta nezíská hnědou barvu (borovicový sirup vypadá přibližně jako čaj). Louhování by mělo trvat zhruba čtyři týdny. Pak už jen stačí sirup přecedit přes gázu, tu pečlivě vymačkat, sirup přelít do vyvařených sklenic a můžeme uskladnit. Vydržet by měl bez problémů až do dalšího jara.
Dávkování
Dávkování komerčně prodávaného výrobku:
Dospělí a děti od 12 let 10–15 ml 2x denně. Děti od 3 do 12 let 1–2x denně 10 ml (1 ml = 15 kapek). Podávejte v jedné fázi 5–6 dnů, pak přerušit na 2 dny. Takto postupujte 5–6 týdnů.
Dávkování domácího sirupu:
Pokud podáváme borovicový sirup jako prevenci, tak stačí jedna lžíce denně pro dospělého a jedna lžička pro dítě. V případě nemoci dávku ztrojnásobíme.
Je možné přidávat i do čaje, ale ten buď musíme vypít téměř okamžitě, anebo ho vmícháme až po částečném vychladnutí – borovicový sirup působením tepla velmi rychle ztrácí velkou část svých skvělých vlastností.
Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.
jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.
Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu
I sirup z rýmovníku je lehké si doma připravit (spousta lidí sirup vyrábí, když se rýmovník rozroste). K jeho výrobě je potřeba asi 40 středních lístků, 1 kg cukru krupice (případně třtinového cukru, co komu vyhovuje), 1 pomeranč, 1 citron, asi 1 l vody.
Nejprve si omyjeme pomeranč a citron (když není pomeranč, mohou se použít třeba jen citróny, nebo třeba granátové jablko) a pak obě ovoce i s kůrou nakrájíme na plátky. Omyjeme si i lístky rýmovníku, a pak je nasypeme do hrnce. Přidáme k nim plátky exotického ovoce a vše zalijeme horkou vodou. Lístky i ovoce musí být ve vodě ponořené. Hrnec pak přiklopíme pokličkou a vše se nechá asi čtyřiadvacet hodin (klidně i jednou tolik) vyluhovat. Po vylouhování je potřeba výluh pořádně přecedit a pak ho znovu přivést k varu. Až při snížení teploty vsypeme cukr a za občasného míchání se sirup vaří tak dlouho, dokud nezíská měděný odstín a nezačne zlehka houstnout. Doporučuje se trochu sirupu lžičkou kápnout na čistý talířek, pokud drží kapka tvar, tak je potřeba přestat sirup vařit (sirup houstne i po zchladnutí). Ještě než sirup zcela zchladne, musí se přelít do skleniček, v nichž bude uchováván. Skleničky musíme pevně zavřít a otočit je dnem vzhůru. Sirup je nejlepší uchovávat v temnu a v chladu. Sirup se užívá po lžičkách, dávkování je individuální. Použití sirupu může být i prevencí před onemocněními.
Tepelně upravený sirup má delší dobu trvanlivosti než sirup vyrobený za studena.
V naší poradně s názvem VYČIŠTĚNÍ OD SMRKOVÉ SMŮLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Bartošek.
Jak a čím vyčistit kalhoty od smrkové smůly?Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Co můžete, tak mechanicky odstraňte - odškrábněte. Pak na postižené místo nalijte 99% líh, který rozpustí zbytky smůly. Než líh vyprchá, tak aplikujte prací gel a celé to pěkně promněte. Po chvilce to začněte proplachovat pod tekoucí vodou, než se podaří vymýt gel na praní.
Ingredience: mladé smrkové výhonky do délky 5 cm, třtinový cukr, citrony
Postup: Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2–3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo. Užíváme jako prevenci i léčbu kašle 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti.
V naší poradně s názvem MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
prosim zná někdo přesné dávkováni na smrkovou mast Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Příprava smrkové masti je jednoduchá. Nejdříve si připravíte nasycený olej a to tak, že do dvou třetin uzavíratelné sklenice vložíte kusy smrkové smůly, které zalijete do plného obsahu sklenice oblíbeným olejem, uzavřete a uchováte při teplotě 40 až 50 stupňů Celsia, dokud se smůla do oleje nerozpustí. To může trvat i několik dní. Pomoci smůle v rozpouštění můžete častým zatřesením se sklenicí. Nasycený olej pak smícháte s včelím voskem v poměru 2 lžíce vosku na 230 ml nasyceného oleje a přivedete k teplotě, kdy budete moci smíchat olej s voskem dohromady, obvykle 50 °C. Pak hned ještě teplé slijete do sterilní skleněné uzavíratelné nádoby, kterou uzavřete až po vychladnutí obsahu.
Sirup z rýmovníku je lahodný a můžete jej přidávat do čaje nejen jako prevenci, ale i sladidlo. V podstatě ho můžete používat jako klasický med, takže kromě teplých nápojů také jen tak na pečivo nebo do obilných kaší.
Rýma, zvýšená teplota, kašel a nachlazení nejsou jediné potíže, proti kterým rýmovníkový sirup využijete. Pomáhá také například při bolestech hlavy a pomůže odbourat potíže zažívacího traktu.
Recept
Ingredience: 35 lístků rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg cukru (lze použít i třtinový), voda
Postup– den první: Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce, nejlépe v bio kvalitě, a vše zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo všechno dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny.
Postup – den druhý: Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších, pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Tip: Sirup je opravdu výborný a jistě se po něm zapráší i u vás doma, doporučujeme ho uchovávat na chladném místě. Pokud neseženete granátové jablko, můžete použít půl hrnku sušené moruše nebo třeba plodů z černého bezu, jeřabiny nebo arónie.
Užívání
Sirup můžete užívat jako prevenci nebo i jako lék po lžičkách.
Toto přírodní antibiotikum můžete i inhalovat, protože ulevuje od bolestí v krku a od ucpaného nosu. V listech jsou obsaženy rostlinné vonné oleje thymol a karvakrol. Lístky stačí mnout v ruce a čichat k nim. Na noc si dejte větvičku pod polštář.
Ve svém příspěvku JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.
Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Kašpar.
Dobrý den. Nevím zda je to ještě aktuální, ale poměr 3:1 je nemožný. 160 g jedlé sody se v litru vody rozpustí při teplotě 60 stupňů. A tudíž se poměr mění asi na 6:1 . Dost možná že se povede poměr 5:1 když se zahřeje na sedmdesát stupňů. Četl jsem odbornou literaturu a v té psali že teplota je důležitá pro navázání sody na cukr v sirupu. Pokud se to nestane, pak se zásada nedostane kam má a tudíž určitě nebude recept ku prospěchu. sirup se má stát nosičem jedu pro rakovinné buňky. Kdyby se to mělo pouze rozpustit tak by ten sirup byl docela zbytečný. Původní článek už nemohou najít, ale určitě si pamatuji tak. Za prvé 330 g sody v litru tekutiny je nerozpustné, za druhé teplota je důležitá pro navázání sody. Prý šedesát stupňů, sedmdesát max.
Pokud smrkové výhonky vyluhujeme v alkoholu, vznikne smrková tinktura. V lidovém léčitelství se smrkové výhonky nakládaly do slivovice a směsí se pak ošetřovaly klouby. Cílem bylo zmírnění bolesti, prokrvení a prohřátí.
Lidové léčitelství zná velmi dobře zdravotní účinky mladých větviček, šišek a pryskyřice. Všechny obsahují terpentýnovou silici, která rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Použitím pryskyřice na kůži se podporuje prokrvení. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.
Mladé smrkové výhonky a šišky se sbírají v dubnu až květnu. Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají i při léčebných koupelích, přičemž pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.
Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí. Aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, ale výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy.
Smrkové výhonky jsou bohaté na vitamín C. Čaj ze sušených smrkových výhonků je již dlouho používán pradávnými obyvateli k uklidnění kašle a bolestí v krku a ke zmírnění plicního onemocnění.
Jak poznat ty správné výhonky, jak a kdy je sbírat, to vše je velmi důležité. Všeobecně se doporučuje smrkové výhonky sbírat do 15. května. Správná chvíle na sběr se však v různých částech naší republiky liší podle intenzity slunečního svitu a výšky teploty, nikoliv smrků. Stříhejte vždy jen mladé výhonky, které mají jehličky ještě jemné a nepichlavé. Jejich barva je dokonale „šťavnatě“ zelená. Případné nečistoty ze smrkových výhonků vytřeste a poté jen propláchněte studenou vodou. Je možné si větve den předen pro jistotu osprchovat ještě přímo na stromě a druhý den je s klidem nastříhat a už nečistit. To jde ovšem jen v tom případě, že máte mladé smrčiny na své zahradě, eventuálně na té sousední, a to ještě po domluvě.
Sirup ze smrkových výhonů nemá kvasit, pokud se tak stane, tak se již nejedná o louhování, ale o kvašení, což je jiná technologická úprava, díky níž získáme zcela jiný produkt.
Chcete-li zkusit pálenku za smrkových výhonků, budete potřebovat smrkové výhonky, 8 hrnků filtrované vody a 6 lžic cukru. Vodu pořádně smíchejte s cukrem, dokud se úplně nerozpustí – tento nálev (brining) můžete použít pokaždé na základní kvašení. Do studené vody namočte výhonky jehličí alespoň na 30 minut a následně ještě promyjte. Poté dejte veškeré výhonky do kvasicí nádoby s gumou. Pupeny následně zalijte připraveným briningem, a pokud v lednici skladujete kvas z jakéhokoliv předešlého kvašení, pak se doporučuje přidat 2 lžíce tohoto kvasu na rychlé nastartování kvašení. Nádobu uzavřete, nikoliv však víčkem na závit, ale klasickým zaklapovacím víčkem s gumou, a nechte minimálně týden v pokojové teplotě. Pokud se rozhodnete dát nádobu do lednice či jiných chladnějších míst, kvašení potrvá mnohem déle, přestože výsledek bude srovnatelný. Nakonec nechte kvas vypálit v akreditované palírně a tím vám vznikne pálenka.
Med je výborným doplňkem každého dobrého jídla a už od nepaměti byl uznáván pro svůj pozitivní vliv na zdraví. To samé platí i u smrkového „medu“.
Smrkový med od včel – účinky
Lesní smrkový med je zpravidla tmavší barvy, obsahuje větší množství minerálních látek a je osvědčený při nachlazení, nespavosti a nervozitě. Medovici produkuje hmyz (například mšice) sající mízu z vodivých pletiv rostlin. Kapky přebytečné sladké tekutiny (medovice) vystřikují na povrch listů a jehličí, kde je sbírají včely. Tyto šťávy jsou vedlejším produktem zmíněných cizopasníků a nejde o jejich výkaly. Včely medovici sbírají a dále zpracovávají podobně jako nektar. Produkce lesních medů poměrně kolísá, protože závisí na mnoha faktorech. Medovicový med, podobně jako akátový med, krystalizuje jen částečně a velmi pomalu. Med vždy skladujte v temnu a chladu do 15 °C.
Smrkový med z výhonků – účinky
Silice obsažená v mladých výhoncích smrčků pomáhá dětem přírodní cestou uvolnit dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání a rozpouští hleny. Tyto mladé smrkové výhonky zároveň obsahují vitamín C, tím posilují imunitu, pomáhají při chřipce a odvádějí z těla škodlivé toxiny. Takže smrkový med z výhonků usnadňuje vykašlávání, je dobrý proti bronchitidě, chřipce a je velice vhodný obzvláště pro malé děti. Smrk rovněž tiší bolesti svalů, kloubů a působí protizánětlivě. Umí pomoci při poruchách prokrvení končetin, ale i nervozitě nebo celkové vyčerpanosti.
Smrkové výhonky jsou vhodné ke sběru v průběhu měsíce dubna v teplejších oblastech a až začátkem června ve vyšších nadmořských výškách. Sbírají se pouze mladé výhonky do velikosti cca 4 cm. Myslete na to, že se nesmí otrhávat ve veřejných lesích, ale určitě se nebude zlobit babička nebo soused, když jim jeden ze smrčků na zahradě v letošním roce nepovyroste o několik větviček.
Trik výroby tohoto pečiva spočívá v tom, že se těsto zpracovává dostatečně dlouho tak, aby se dalo rozválet, ale v misce se stále trochu rozpadalo. Když je těsto příliš vláčné, tak se na plechu rozteče a utrpí tím celková kvalita vašeho kulinářského počinu.
Ingredience
1/4 hrnku čerstvých smrkových výhonků
1/4 hrnku cukru
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku másla
Postup
Předehřejte troubu na 150° C.
Rozdrťte smrkové výhonky a cukr, dokud nejsou jemně rozmělněné. Přidejte mouku a zpracovávejte v dávkách, aby se dobře promíchala, a zajistěte, aby se všude dostal všechen cukr se smrkovými výhonky. Nakrájejte máslo na centimetrové kousky, přidejte do misky a dál zpracovávejte, dokud máslo není rovnoměrně rozloženo a těsto se při sevření udrží pohromadě.
Vyklopte těsto na pergamen a vytvarujte z něj rovnoměrně tlustý čtverec. Ten pak vyválejte válečkem, aby dosáhl rozměrů 16x16 cm. Použijte rovnou hranu válu jako vodítko a nařežte obdélník na proužky 2 cm a poté ještě na polovinu podélně, abyste vytvořili celkem 16 řezů. Propíchejte každý řez 5 krát hrotem vidličky. Pečlivě je položte na plech pokrytý pergamenovým papírem.
Pečte v předehřáté troubě po dobu 23 až 26 minut, nebo dokud nebudou sušenky hotové a zrovna začnou zlatovatět (ne hnědnout). Před podáváním nechte sušenky vychladnout. Skladujte je ve vzduchotěsném obalu.