Med je výborným doplňkem každého dobrého jídla a už od nepaměti byl uznáván pro svůj pozitivní vliv na zdraví. To samé platí i u smrkového „medu“.
Smrkový med od včel – účinky
Lesní smrkový med je zpravidla tmavší barvy, obsahuje větší množství minerálních látek a je osvědčený při nachlazení, nespavosti a nervozitě. Medovici produkuje hmyz (například mšice) sající mízu z vodivých pletiv rostlin. Kapky přebytečné sladké tekutiny (medovice) vystřikují na povrch listů a jehličí, kde je sbírají včely. Tyto šťávy jsou vedlejším produktem zmíněných cizopasníků a nejde o jejich výkaly. Včely medovici sbírají a dále zpracovávají podobně jako nektar. Produkce lesních medů poměrně kolísá, protože závisí na mnoha faktorech. Medovicový med, podobně jako akátový med, krystalizuje jen částečně a velmi pomalu. Med vždy skladujte v temnu a chladu do 15 °C.
Smrkový med z výhonků – účinky
Silice obsažená v mladých výhoncích smrčků pomáhá dětem přírodní cestou uvolnit dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání a rozpouští hleny. Tyto mladé smrkové výhonky zároveň obsahují vitamín C, tím posilují imunitu, pomáhají při chřipce a odvádějí z těla škodlivé toxiny. Takže smrkový med z výhonků usnadňuje vykašlávání, je dobrý proti bronchitidě, chřipce a je velice vhodný obzvláště pro malé děti. Smrk rovněž tiší bolesti svalů, kloubů a působí protizánětlivě. Umí pomoci při poruchách prokrvení končetin, ale i nervozitě nebo celkové vyčerpanosti.
Smrkové výhonky jsou vhodné ke sběru v průběhu měsíce dubna v teplejších oblastech a až začátkem června ve vyšších nadmořských výškách. Sbírají se pouze mladé výhonky do velikosti cca 4 cm. Myslete na to, že se nesmí otrhávat ve veřejných lesích, ale určitě se nebude zlobit babička nebo soused, když jim jeden ze smrčků na zahradě v letošním roce nepovyroste o několik větviček.
Ve svém příspěvku ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.
Můj známý měl velké problémy s bolestí zad, především v bederní oblasti. Nemohl se jich zbavit ani po užívání léků a různých rehabilitací, až mu někdo poradil, aby zkusil černý bez a to ve všech formách. Nadělal z něj čaj, víno, likér, džem a po nějaké době užívání veškeré problémy zmizely a měl od té doby se zády klid. Užíval jej pak samozřejmě i nadále.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Likér obsahuje vitamín C a je účinný na nachlazení a chřipky.
Recept
Ingredience: 2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků, 8 kuliček jalovce, půl lžičky puškvorce, 500 ml 80% alkoholu, 0,5kg cukru, 0,75 ml vody, 5 lžic medu
Postup: Výhonky, jalovec a puškvorec zalijeme 80% alkoholem a necháme 2 měsíce louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr rozpuštěný v 0,75 ml vody a med. Slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu.
Ve svém příspěvku NIKDY BYCH SI NEKOUPILA ALOE VERA NAPŘ.V LÉKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Aloe Vera se dá v pohodě pěstovat doma. Je to nenáročná rostlina, jenom časem zabírá dost místa. Už jsem starší a pěstuji tuto rostlinu hlavně kvůli sobě a pejsáčkům. Já už v různých receptech ji piju a mažu už alespoň 20let. Ta je snad na všechno, díky ní nemám zdravotní problémy, které mají starší lidi a to je mi přes 70let. Očišťující likér - aloe 30dkg, med - 1/2kg, červené víno- 7dcl a 1dcl lihu, na jaře a na podzim, v létě si dělám limonádu - aloe med a jableční ocet. Pejskům to dávám i do masa. Je to zázrak přírody, ale pěstovaná doma, ne koupená v lahvi s nějakým konzervantem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.
Zapomněla jsem, že očišťující likér je recept, který jsem dostala asi před 40ti lety od primáře Ostravské nemocnice, za který jsem dodnes vděčná.
Aloe se umele a přidají se ostatní ingredience (med, víno a líh). Nejlepší je zavařovací 4litrová láhev a dá se do chladné a tmavé místnosti nebo lednice a denně se promíchá. Po týdnu se scedí přes plátýnko a skladuje se v tmavých lahvích v lednici.
Denně ráno na lačno, se užívá polévková lžíce. Já si to dávám na noční stolek a po probuzení si dávám loka přímo z láhve. Tento likér vám čistí vnitřní zažívací orgány, může nastat ze začátku i řidší stolice a dokonce i tmavší, jak se čistí střeva.
Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.
Účinky
Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.
Recept za studena I
Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice
Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.
TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.
Recept II
Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody
Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.
TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťovou tečkou ke zvěřině nebo zvěřinovým paštikám. Sirup z jehličí slouží i jako základ domácích limonád nebo pečeného čaje.
Dávkování
Sirup se přidává do čaje při kašli a nachlazení nebo se užívá 1 lžička denně pro posílení organismu a imunity.
Cena
Smrkový sirup si můžete koupit již připravený v obchodech se zdravou výživou nebo přes internet, a to zde.
V naší poradně s názvem LIKÉR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Hrůša.
CHcete-li zkusit pálenku ze smrkových výhonků,budete potřebovat smrkové výhonky.
Trefné. A těch výhonků je potřeba kolik? Jede,nebo dva,nebo dvacet kilo,nebo?
Za odpověď děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Mmožství smrkových výhonků určíte tak, aby byly všechny potopené ve slané vodě a nahoře tato voda ještě přebývala o 5 cm.
Receptů na smrkový med či sirup je velká spousta. Tento med dětem chutná, a to nejen jako lék. Používat se dá jako sladidlo do čaje, na pečivo s máslem, palačinky, sladké tousty, do ovesné kaše, na bramborové placky nebo třeba na perník.
Recept
Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krystal (hnědý cukr, kokosový cukr pro raw verzi), citrony, uzavíratelná sklenice
Postup: Do lahve dáme zhruba pěticentimetrovou vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, poté je zasypeme jedním centimetrem cukru a na něj položíme 2–3 kolečka citronu, opět dáme 5cm vrstvu výhonků a takto pokračujeme až je lahev plná. Nakonec ji uzavřeme a dáme na okno na slunné místo, kde ji ponecháme 2–3 týdny. Za nějakou dobu se začne tvořit hustá šťáva, kterou po třech týdnech přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví, dáme do lednice a zázrak je hotov!
K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.
V naší poradně s názvem LÉČBA SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Jarošová.
Přítel měl před večeří aperitiv, Konstantinův likér. Jsme v Konstantin.Lázních na léčení. Poraďte. Škytá a zvrací. Stalo se večer. Zítra vyhledáme lékaře.Jarka Jarošová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Škytavka se objevuje často po konzumaci alkoholu. Dá se zastavit pomocí speciálního manévru, který je popsán zde: https://www.ceskaordinace.c…
Co se týče dalšího postupu, tak zabezpečte dostatek tekutin i přesto, že nebude mít chuť nic pít. Každou půlhodinu musí polknout jednu deci vody nebo čaje. Máte-li živočišné uhlí, tak ho použijte podle návodu. Vyčkejte na zítřejší prohlídku u lékaře a kdyby se stav zhoršoval se zvýšenou teplotou a křečema, tak volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 112.
Mladé smrkové či jedlové výhonky nasypeme do sklenice, zalijeme vodou a necháme 4 dny stát na slunci. Pak tekutinu přelijeme do hrnce, přidáme listy lesních či zahradních jahod a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Nakonec scedíme, smícháme v poměru 1 : 1 s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a ihned uzavřeme. Jíme několik čajových lžiček denně. Smrkový med usnadňuje vykašlávání při silném kašli, kataru hltanu, bronchitidě a chřipce. Obzvlášť vhodný je pro děti.
Smrková pryskyřice, mladé smrkové výhonky, jehličí a šišky ale léčí i vnitřní nemoci, nejčastěji se používaly v případě nachlazení, kašle, bronchitidy a rýmy. Z jehličí a mladých výhonků se vaří čaj, který je vhodné užívat hlavně pro léčbu respiračních onemocnění, protože zlepšuje odkašlávání, ředí a uvolňuje sekret usazený v dýchacích cestách, a to i v nosních dutinách. Pro stejný účel si můžeme také doma vyrobit smrkový med – ten se připravuje z mladých výhonků větví, právě nyní, v jarních měsících (recept na med je součástí tohoto článku). Smrkový med je vhodný i pro děti, používáme ho stejně jako včelí, samotný na lžičku, nebo do čaje.
Užíváme jako prevenci i na léčbu kašle, a to 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť, kterou ocení i děti.
Mladé smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu, dobře je umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme ji třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2 až 3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo.
Trochu jiný recept z mladých smrkových výhonků se připravuje tak, že se v 500 ml vody krátce povaří 1 kg čerstvých jehliček, poté se odstaví, zakryje a nechá 1 až 2 hodiny luhovat. Následně se přecedí a doplní vodou do objemu 1 litru. Přidá se 1 kg želírovacího cukru, znovu povaří a plní do sklenic. Vzniklou směs používáme jako sladidlo, mažeme na chleba, přidáváme do čajů proti kašli a nachlazení. K celkovému posílení organismu se užívá 1 čajová lžička denně.
V některých obchodech se zdravou výživou nebo na internetu se dá smrkový sirup koupit.
Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.
Kandovaná aloe vera
Suroviny:
100 g gelu z listu aloe vera
100 g cukru
Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.
Aloe vera džus
Suroviny:
100 g dužiny aloe vera
300 ml pomerančového džusu
200 ml minerální vody bez bublinek
2–3 lžíce medu
Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.
Med z aloe vera
Suroviny:
3 listy aloe
med
Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.
Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem
Suroviny:
200 g červené řepy
2 jablka
25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
sůl
½ čajové lžičky nastrouhaného křenu
Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.
Aloe vera nápoj s malinami a mangem
Suroviny:
½ manga
1 pomeranč
25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
100 ml medového melounu (bez slupky)
50 g malin
Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.
Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách
Suroviny:
80 g šťávy z aloe
10 g ricinového oleje
12 g lanolinu
10 kapek eukalyptové silice
Suroviny smíchejte a uchovávejte v chladu.
Suroviny jsou k sehnání v běžných lékárnách nebo v takzvaných bylinných lékárnách. Pořídíte je také prostřednictvím internetu.
Recept pro zažívání a zklidnění organismu
Suroviny:
1 čajová lžička bílého jogurtu
1 čajová lžička medu
1 lžička šťávy z aloe vera
Pro okamžité, občasné užití. Působí blahodárně na zažívání, zklidňuje jak fyzicky, tak i psychicky.
Salát s aloe vera
Suroviny:
2 mrkve
2 jablka
3 polévkové lžíce medu
2 mladé listy z kopřivy
4 mladé listy jitrocele kopinatého
3 listy aloe vera
Mrkev oloupeme a nastrouháme. Neoloupaná omytá jablka pokrájíme na drobné kousky, listy kopřiv a jitrocele nadrobno posekáme a všechny tyto komponenty smícháme. Zároveň vymačkáme šťávu z omytých listů aloe vera a smícháme ji s tekutým medem. Touto směsí polijeme již připravený salát.
Likér z aloe vera
Suroviny:
0,5 kg medu
7 dcl kvalitního červeného vína
1 dcl čistého lihu
30 dkg rozemletých listů aloe vera starších tří let
Suroviny smícháme a směs uzavřeme do tmavé láhve. Uskladníme na 5 dní do tmavé místnosti. Směs poté scedíme – vždy jen dávku na jeden týden. Prvních pět dní kúry pijeme likér 3× denně čajovou lžičku 2 hodiny před jídlem, později pijeme 2× denně polévkovou lžíci 1 hodinu před jídlem.
Aloe jako obklad při kloubních potížích
Suroviny:
1 x 160ml sklenička Alpy – francovka LESANA
10 tablet acylpyrinu
4 hřebíčky
5 velkých listů aloe stromovité nebo 1 větší list aloe vera – cca 10 dkg
Alpu vlijeme do zavařovací sklenice, do které nasypeme 10 acylpyrinů, pokrájené listy aloe a rozmixujeme (tyčový mixér). Sklenici uzavřeme a dáme na 3 dny do chladné tmavé spíže a občas protřepeme. Po 3 dnech je obklad připraven posloužit bolavým kloubům a to tak, že na mul nebo plátýnko dáme kaši z aloe, kterou přiložíme na bolavé místo, přikryjeme igelitem a převážeme. Obklad je vhodný na noc – je dost ostrý. Kdo má choulostivější pokožku, tak je vhodné před obkladem místo namazat kostivalovým krémem.
Nápoj z aloe vera
Suroviny:
ovocný džus
dužinatý gel z aloe
Příprava je jednoduchá. Oddělíme dužinatý list aloe, který opláchneme vodou, list rozkrojíme a nožem setřeme gelovitou hmotu. Gel rozředíme jakýmkoliv džusem v poměru 1 : 5. Kdo chce, může směs rozmixovat, nebo si ji nechat i s kousky tohoto rostlinného gelu. Nápoj z aloe vera je jednoduchý, chutný a hlavně zdravý.
Aloe šťáva s ovocem
Suroviny:
1 ks velkého bílého grapefruitu
2 ks kiwi
50 ml šťávy z aloe
Pro ozdobení může být použito kiwi nebo máta, zároveň může být přidán med nebo led podle potřeby.
Grep rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kousky. Grepovou šťávu s kousky kiwi vložíme do mixéru, přidáme šťávu z aloe a asi lžíci medu. Důkladně rozmixujeme na našlehaný nápoj. Aloe šťávu s ovocem podáváme vychlazenou, lze použít i pár kostek ledu. Zdobíme plátkem kiwi, lístkem máty. Na závěr použijeme širší brčko.
Ananasový drink s aloe
Suroviny:
citrónová šťáva
2 plátky čerstvého ananasu
1 hrst ledu
5 cl vodky
2 dl aloe vera drinku
Na ozdobu může být použit citrón nebo čerstvý ananas.
Z čerstvého ananasu ukrojíme větší plátky, které bez tvrdého středu nakrájíme na kousky. Z citrónu vymačkáme asi lžičku nebo dvě čerstvé šťávy. Nápoj aloe vera s příchutí ananasu necháme dobře vychladit, měl by obsahovat pravé kousky aloe. Do širší a větší sklenice vhodíme nakrájený ananas, který zalijeme vodkou, zakapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli stát. Vhodíme hrst ledu a přilijeme aloe vera drink až po okraj sklenice. Sklenici drinku s aloe ozdobíme kouskem čerstvého ananasu a kolečkem citrónu, přidáme brčko a koktejlovou lžičku. Ananasový drink s aloe ihned podáváme. Nápoj lze připravovat samozřejmě i bez alkoholu, nebo vodku nahradit bílým rumem.
Nápoj plný zdravých ingrediencí, až na trochu alkoholu. Ale lze podávat i bez alkoholu. Jeho svěží chuť vás povzbudí.
Jemný kokosový dezert
Suroviny:
12 plátků želatiny
500 ml kompotu z aloe vera
2 konzervy kokosového krému
1 balíček vanilkového cukru
Na ozdobu můžete použít mátu. Omáčka se vyrábí z 8 lžic cukru, lžičky citrónové šťávy, nebo šťávy z kompotu a ze 400 g jahod.
Nejdříve si připravíme kokosové věžičky nebo jiné tvary z kokosového krému a želatiny. Plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě, potom je na teple spolu s vanilkovým cukrem necháme zcela rozpustit a odstavíme. Nesmí se vařit. Rozpuštěnou želatinu promícháme do hladka se 4 polévkovými lžícemi kokosového krému z konzervy. Směs vmícháme do zbývající kokosové tekutiny, vlijeme do formiček nebo sklenic vypláchnutých studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout. Příprava jahodové omáčky: jahody očistíme a omyjeme. Několik kousků odložíme stranou na ozdobu. Kompot z aloe vera scedíme. Ze slité kompotové šťávy, cukru a citrónové šťávy svaříme sirup a vmícháme jahody. Krátce povaříme, necháme vychladnout a rozmixujeme na hustší omáčku. Ztuhlý kokosový krém vyklopíme na talířky, přelijeme jahodovou omáčkou, ozdobíme celými jahodami a kostkami kompotu aloe vera. Jemný kokosový dezert podáváme vychlazený s lístky máty nebo meduňky obalenými v cukru.
15 pupenů borovice (ideální doba sběru je konec dubna, začátek května)
5 hřebíčků
3 kuličky jalovce
1 badyán
1 kousek skořice
0,5 l pálenky
filtrovací plátýnko
lahev s uzávěrem
Postup: Pupeny nasbírejte na čistém místě, daleko od prachu cest. Vhoďte do láhve společně s kořením a zalijte pálenkou. Zašpuntujte a nechte stát minimálně 2 týdny. Obden protřepte. Poté slijte přes plátýnko a ponechte v lahvi na tmavém a chladném místě. Užívejte 1 stopku po dobrém obědě. Doba spotřeby je dle minimální trvanlivosti použitého alkoholu.
Použití: Likér nejen krásně voní, vypadá a skvěle chutná, ale je i účinným prostředkem proti jarní únavě a dokáže nastartovat celkovou revitalizaci. Čerstvé pupeny borovice jsou doslova nabité vitamíny a v dubnu je ideální doba sběru.
Ingredience: 35 g smrkových výhonků, 1 l převařené vody, 1,35 dkg cukru krupice
Postup: Výhonky spaříme litrem převařené vody a necháme 2 dny louhovat. Přecedíme a přidáme krupicový cukr. Vaříme, dokud med nezhnědne a nezhoustne. Horký med ze smrkových výhonků ihned naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (lépe se tak chytne víčko). Necháme vychladnout. Z jedné dávky získáte dvě sklenice medu ze smrkových výhonků. Je vhodný na průdušky.
Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť.
Účinky
Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci.
Recept
Ingredience: 1 kg mladých smrkových výhonků, 3 celé citrony (chemicky neošetřené – bio), 1,5 l vody, 1,5 až 2 kg cukru
Postup: Ještě měkké a křehké smrkové výhonky opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citrony pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 –30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme – odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic.
Dávkování
Používá se například do čaje. Výhonky se dají naložit i do alkoholu, čímž získáte účinnou tinkturu užívanou například na revmatické klouby.
Cena
Koupit smrkový med je obtížné. Můžete si jej vyrobit sami.
Rozdíl mezi medem a sirupem ze smrkových výhonků není, co se týče účinnosti na lidské zdraví, žádný. Sirup má však kratší trvanlivost. Ovšem když budete postupovat dle popsaných receptů a postupů nemělo by dojít ke zkažení. Prodej smrkového medu komerčně je obtížný. Lze jej koupit na farmářských trzích nebo od soukromníků například zde.
A jaké zkušenosti máte vy? Podělte se s námi o své poznatky!
Lze ho použít k dosažení nové chuti pečených výrobků, k aromatizaci čaje nebo k výrobě zimních kvásků smrkového chleba.
Ingredience
1 hrnek cukru krystal
1 hrnek nahrubo nasekaných smrkových výhonků
Postup
Zpracovávejte v dávkách, dokud nejsou smrkové výhonky jemně rozemleté s krystalky cukru. Nechte uschnout při pokojové teplotě v odkrytém koláčovém plechu za stálého míchání několikrát denně, dokud ochucený cukr není zcela suchý. Cukr bude zpočátku velmi vlhký. Rozdrťte všechny hrudky, jakmile uvidíte, že se vytvoří. Když je cukr suchý, dejte ho do kuchyňského robotu a rozmixujte všechny zbývající hrudky. Skladujte ve vzduchotěsném obalu.
Ingredience: množství borovicových výhonků podle velikosti sklenice, kterou hodláte naplnit, stejně tak cukru
Postup: Výhonky vrstvíme do sklenice a prosypáváme cukrem. Končíme vrstvou cukru. Potom sklenici zavíčkujeme nebo přikryjeme otvor plátnem a pevně zavážeme. Postavíme na světlo cca na čtrnáct dní, vhodný je okenní parapet, ale ne přímo na slunce. Obsah sklenice občas protřepeme. Po dvou týdnech sirup přecedíme přes plátno nebo jemné síto. Přimícháme jednoho panáka čistého lihu nebo režné a sirup přelijeme do menších lahviček. Dobře uzavřeme. Uchováme na chladném, tmavém místě.
Doporučení: Výhonky sbírejte ještě koncem května, začátkem června. Možná vás při jejich sběru překvapí, že jsou na dotek lepkavé, to je v pořádku. Pomocí výše uvedeného receptu však vytvoříte aromatický sirup, který je vhodný na nachlazení, kašel a rýmu.
Základní pravidlo, které zde platí je, že čím lépe se cítíte před operací, tím lépe se budete cítit po ní. Pokud cvičíte pravidelně, tak pak vám gratulujeme! Jen tak dál. Pokud ne, tak před operací je dobrý čas začít s každodenní rychlou a svižnou chůzí. To vám pomůže, aby vaše tělo bylo před operací silnější. Také vám to pomůže v rychlejší rekonvalescenci po operaci. Promluvte si ale nejdříve se svým lékařem, než začnete s nějakou formou cvičení. Pokud kouříte, je nyní vhodná doba, abyste se pokusili přestat kouřit. Kouření může zpomalovat rychlost hojení vašeho těla po operaci. Konzultace se zdravotní sestrou vašeho lékaře vám může pomoci najít nejlepší způsob, jak přestat kouřit, například můžete nahradit klasické cigarety za elektronické. Elektronická cigareta dodává tělu potřebný nikotin, ale bez vedlejších jedovatých zplodin. Pokud nemůžete přestat kouřit, tak alespoň snižte počet vykouřených cigaret za den. Pokud vypijete více než 1 skleničku alkoholu denně (pivo, likér, panák nebo víno), tak nyní je vhodný čas omezit na částku, kterou pijeme. Úplné vyřazení alkoholu před operací vám pomůže mít své tělo silnější před a po operaci rakoviny prostaty.