Téma: 

snídaně diabetika


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY PRO DIABETIKY I. TYPU

Diabetes mellitus I. typu je celoživotní onemocnění, které vzniká v důsledku destrukce buněk slinivky, které v těle tvoří inzulin. To vede k nedostatku inzulinu, který je nutno dodávat exogenně (formou injekcí, inzulinových per nebo pomocí inzulinové pumpy). V České republice se ke konci roku 2010 s tímto typem cukrovky léčilo téměř 56 tisíc osob. Tento typ cukrovky bývá nejčastěji odhalen u dětí a mladistvých. Mohou jím však onemocnět novorozenci i starší lidé.

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu
Zveřejněno: 4.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

HUBNUTÍ S MAČINGOVOU

Týdenní jídelníček

1. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Rychlá hrachová polévka

Večeře: Ledový salát s celerem

2. den

Snídaně: Jogurt s medem, ořechy a skořicí

Oběd: Pečené tofu s brokolicí

Večeře: Těstoviny v rozmarýnu se sójovou smetanou

3. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Plněná krůtí roláda

Večeře: Salát s krůtím masem

4. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Brokolice se zázvorem, posypaná tvrdým sýrem nebo vajíčkem

Večeře: Kedlubnový salát

5. den

Snídaně: Smaženice z uzeného tofu

Oběd: Fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem nebo vajíčkem

Večeře: Zeleninová polévka

6. den

Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, skořice

Oběd: Boršč

Večeře: Kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

7. den

Snídaně: Pečivo s medem a praženými ořechy, kakao ze sójového mléka

Oběd: Kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

Večeře: Boršč

Detail odstavce: Týdenní jídelníček
Zdroj: Hubnutí s Mačingovou
Zveřejněno: 1.2.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jablecny ocet pro diabetika

Hledam jablecny ocet bez cukru a bez alkoholu

Zdroj: diskuze Jablecny ocet pro diabetika
Odesláno: 28.3.2018 uživatelem Vera Novakova
Počet odpovědí: 0

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Snídaně

Müsli z ovesných vloček – porce pro 2 osoby, aby vám nebylo smutno

Ingredience: 300 g nízkotučného kyselého mléka nebo jogurtu s obsahem 1,5 % tuku, tekuté sladidlo, 2 malá jablka (cca 200 g), citronová šťáva, 20 g slunečnicových semen, 4 lžíce ovesných vloček

Postup: Kyselé mléko nebo jogurt dáme do misky a smícháme s tekutým sladidlem. Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřinec. Čtvrtky nastrouháme na hrubém struhadle a pokapeme citronovou šťávou, aby jablíčka nezhnědla. Slunečnicová semínka a ovesné vločky na sucho opražíme na pánvi. Po zchladnutí je přimícháme k jablkům a mléku či jogurtu. Směs rozdělíme do dvou misek.

Množství – 300 ml, E – 246, B – 10, T – 8, S – 30 (jedna porce)

Fitness snídaně

Ingredience: 125 g jahod, 80 g neslazeného müsli, 1/8 l mléka s obsahem 1,5 % tuku, 0,2 l zeleninové šťávy (možno i mrkvové), 1 lžíce pšeničných otrub, 30 g šunky, 1 vejce, 1 rajče, 1 plátek křehkého rýžového chleba, 1 lžíce nasekané pažitky

Postup: Jahody omyjeme a očistíme, nakrájíme na kousky. Smícháme s müsli a zalijeme mlékem. Pšeničné otruby smícháme se zeleninovou šťávou. Šunku a rajčata jemně nakrájíme, rozšleháme vejce, smícháme se šunkou a na malé teflonové pánvi usmažíme. Usmažené míchané vejce položíme na plátek rýžového chleba a posypeme pažitkou. Směsí müsli s jahodami naplníme misku a podáváme. Podle chuti servírujeme čaj nebo kávu.

Množství – 300 ml, E – 595, B – 32, T – 14, S – 86 

Detail odstavce: Snídaně
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kerbet

Pro diabetika, který potřebuje zhubnout, jsou dobré stránky www.kerbet.cz - jídelníčky s výměnnýma jednotkama na celý den i týden, možnost sledovat kolik živin člověk přijal a kolik by jich měl přijmout a dokonce úplně zadarmo.

Zdroj: diskuze Kerbet
Odesláno: 1.6.2016 uživatelem Re:
Počet odpovědí: 0

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Snídaně

Snídaně by neměla obsahovat více než 30 g sacharidů. Ke snídani se diabetikům nedoporučují žádné cereálie, sladké pečivo, ani slazené kaše, uzeniny, marmelády a džusy. Naopak vhodné je zhruba 60 g žitného, nebo pšenično-žitného pečiva (ne tmavé pečivo) s máslem, vajíčkem, sýrem, kvalitní šunkou, nebo různými typy pomazánek (rybičková, tvarohová). Součástí snídaně může být i zelenina, tady je jen důležité vybrat správný typ, pokud to bude sladká zelenina (mrkev), musí být množství pečiva menší, pokud to ale bude třeba okurka, tak se množství pečiva může zachovat. Ke snídani se také doporučuje třeba jogurt s ovesnými vločkami a dochucenými různými druhy ovoce a ořechů.

Detail odstavce: Snídaně
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Detail odstavce: Jak je večeře důležitá pro diabetika
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: snidane prvni tyden

mam problem v prvnim tydnu se snidani mam po ni za chvili hlad snist hodne nemohu ohledne cukrovky da se snidane necim nahradit poradte diky vase eliska

Zdroj: diskuze Snidane prvni tyden
Odesláno: 1.6.2014 uživatelem eliska
Počet odpovědí: 0

GRANOLA

Videorecept na domácí granolu

Chtěli byste si připravit domácí granolu, ale nevíte si stoprocentně rady, zde máte videorecept, který vám jistě pomůže zvládnout přípravu této lahodné a zdravé snídaně.

Detail odstavce: Videorecept na domácí granolu
Zdroj: Granola
Zveřejněno: 28.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Jitka Holanová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Recepty na večeře

PRVNÍ VEČEŘE: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarella, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje

DRUHÁ VEČEŘE: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka, nebo 150 g jogurtu)

Detail odstavce: Recepty na večeře
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dieta bez purinu

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat,jaké snídaně a svačinu doporucujete a jaká množství ?Mám kuchařku, ale jsou tam jen obědy a večeře. Děkuji za odpověď a přeji krásný den

Zdroj: diskuze Dieta bez purinu
Odesláno: 1.10.2016 uživatelem Pavlína
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Obsah sacharidů v potravě

U diabetika s normální váhou by se množství sacharidů mělo pohybovat kolem 275 g až 325 g denně, u člověka s nadváhou je množství sacharidů nižší (kolem 225 g denně).

Při výběru vhodných potravin si diabetici stravu obvykle převádí na výměnné jednotky, kdy jedna výměnná jednotka je 10 g sacharidů (tomu odpovídá zhruba půl krajíce chleba, nebo 2 kostky cukru).

Více sacharidů obsahuje například chleba, cereálie, rýže, sušenky, ovoce, mléko, mléčné výrobky, džusy, sojové produkty, kukuřice i brambory.

Detail odstavce: Obsah sacharidů v potravě
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Ovesné vločky

No jistě! Díky přírodním vitamínům B a přítomnosti hořčíku dokáží ovesné vločky úplné divy. Když se konzumují pravidelně každé ráno, tak zlepší obranyschopnost i psychickou rovnováhu. S jogurtem je to ta nejlepší snídaně, jakou si můžete dát.

Zdroj: diskuze Ovesné vločky
Odesláno: 28.5.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři

Pro diabetika jsou potřebné sacharidy, tuky, vitamíny, minerální látky, voda a buničina.

Doporučení:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulinovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.
  • Mezijídlo je menší dávka jídla (1 až 2 sacharidové jednotky), které se podává mezi hlavními jídly, respektive jako druhá večeře. Velikost mezijídla závisí na inzulinovém režimu, stupni a trvání fyzické zátěže během dne. Mezijídlo je někdy nutné, aby se zabránilo hypoglykemii (nízké hladině cukru v krvi) a aby se udržela dobrá kontrola glykemie. Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.

Detail odstavce: Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

DOTAZ:

1. Kdy lze po akutním zánětu slinivky (hospitalizace v nemocnici), začít sportovat (pouze rekreačně), běhání, plavání aj.. ??

2. Dietou se doporučuje, menší porce jídla a častěji denně, nebo klasika, ráno snídaně, oběd, večeře ?????

Děkuji za reakce

Petr

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU
Odesláno: 22.5.2016 uživatelem petr
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GRANOLA

Granola Emco

Z pohledu zdravé výživy je vždy lepší připravovat si jídlo doma s přirozenou chutí a zajistit si tím přehled o použitých surovinách. Domácí snídaně se tak zcela obejdou bez zbytečných surovin a „éček“, které lidské tělo nejen nepotřebuje, ale dlouhodobě mu mohou škodit. Pokud nakupujete průmyslové snídaně, takzvané cereálie, zaměřte se při výběru zejména na obsah cukru. Čím je ho méně, tím lépe. Při četbě složení pamatujte i na to, že produkty, které mají dostatek kvalitních surovin, nemusejí používat náhražky nebo si pomáhat chemií.

Vysokou kvalitu, zdravotní nezávadnost a kontrolu výrobků Emco potvrzuje rovněž získání certifikátů ISO, HACCP a BRC, udělovaných britským obchodním konsorciem The British Retail Consortium (BRC). Řada výrobků Emco je rovněž nositelem označení kvality a původu Klasa.

Společnost Emco se zaměřuje na zdravé výrobky, vysokou kvalitu vstupních surovin a konečných výrobků, moderní technologie, inovace a trvalé sledování potřeb zákazníků, to jsou hlavní pilíře dynamického rozvoje a úspěchu společnosti Emco.

Detail odstavce: Granola Emco
Zdroj: Granola
Zveřejněno: 28.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: velmi tvrdé nehty na nohou

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou
Odesláno: 17.10.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Detail odstavce: Poznámka na závěr
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ

Vzorový jídelníček

Při onemocnění dnou je také nutné dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Požívat menší porce jídla, ideálně 5–6x denně, zaměřit se na vhodnou úpravu pokrmů, zejména vaření a dušení. Nezapomínat na pitný režim. Omezit dochucování pokrmů, zcela vynechat nadměrně sladká jídla. A nejdůležitější je naprosto odbourat alkohol. Na internetových portálech také naleznete kuchařky (kuchařka), například Kuchařku při onemocnění dnou.

U dny se doporučuje konzumovat hodně bobulovitého ovoce, třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru. Pro letní dny se můžete inspirovat třeba vhodnými smoothie recepty.

Příklad vzorového jídelníčku na jeden den:

  • snídaně: celozrnná bageta, tvarohová pomazánka s paprikou
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: rizoto s masem a zeleným hráškem, mrkvový salát
  • svačina: kefír s ovocnou příchutí
  • večeře: bezvaječné těstoviny se sýrem, dýní, cibulí, česnekem, provensálské koření

Příklad vzorového jídelníčku na pět dní

1. den:

  • snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny
  • svačina: oříšky
  • oběd: vařená kuřecí prsa s celerovými hranolky
  • svačina: vejce natvrdo, zelenina
  • večeře: grilovaný losos, pečená zelenina
2. den:
  • snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
  • svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
  • oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
  • svačina: kefír
  • večeře: brokolicová polévka s krutony
3. den
  • snídaně: rýžový chlebíček s cottage sýrem
  • svačina: třešně
  • oběd: kuřecí prsa plněná sýrem, pečené celerové hranolky
  • svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
  • večeře: celozrnný toast s tuňákovou pomazánkou a rajčetem
4. den:
  • snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
  • svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
  • oběd: dýňový prívarok s volským okem
  • svačina: tvaroh s ovocem
  • večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami
5. den
  • snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
  • svačina: banánové smoothie s kefírem
  • oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
  • svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
  • večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem

Detail odstavce: Vzorový jídelníček
Zdroj: Jídelníček při dně
Zveřejněno: 29.12.2018

GOJI – ÚČINKY A POUŽITÍ

Recepty s kustovnicí

Kustovnici lze využít téměř všude. Listy se dávají do salátu, z mladých výhonků se vaří čaj a mladá rostlina se využívá jako kuchyňská bylina. Nejčastěji se ale setkáte přímo s plody – goji. Ty je nejlépe užívat k snídani. Před spaním se jejich konzumace nedoporučuje, protože vás mohou pěkně probrat. Přesné dávkování kustovnice nebylo vědecky stanoveno, nicméně kvůli vysokému obsahu prospěšných látek v plodech se doporučuje konzumace s mírou.

Snídaně na snížení hmotnosti

Postup: Do vlažné vody dáme jednu lžíci chia semínek cca na 10 minut a do druhé sklenice s vlažnou vodou namočíme na 10 minut 50 ks goji bobulí, aby nasály vodu a změkly. Potom popíjíme směs vody s chia semínky a přikusujeme nabobtnalé goji bobule.

Snídaně

Postup: 25 ml goji šťávy přidejte do směsi ovesných vloček a jogurtu a následně rozmíchejte.

Drink:

Postup: 2 lístky máty, 30 ml třtinového cukru nebo ½–1 čajová lžička melasy, 45 ml limetkové šťávy, 45 ml Goji Himalyo, soda. Vše promíchejte a podávejte s ledem.

Ranní smoohie

Postup: 2 polévkové lžíce chia semínek, 100 g kešu oříšků, 1 banán, 150 g sezonního ovoce, šťáva z poloviny citronu, 3 polévkové lžíce goji, 2 polévkové lžíce Acai berry prášku dáme do vysokootáčkového mixéru na 1–2 minuty a přidáme dle potřeby půl nebo celou sklenici vody cca 200 ml. Tato lahodná snídaně a její pravidelná konzumace vám navíc pomůže ke snížení hmotnosti.

Detail odstavce: Recepty s kustovnicí
Zdroj: Goji – účinky a použití
Zveřejněno: 16.2.2017

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Recepty

Pod každým receptem najdete množství pokrmu v mililitrech nebo gramech, energetickou hodnotu (E) v kcal, množství bílkovin (B) v gramech, tuků (T) v gramech, sacharidů (S) v gramech a cholesterolu (chol) v miligramech. Recepty jsou obvykle pro 1 porci.

Pozor! Pokud použijete k přípravě stravy mouku, jíšku nebo bešamel, je nutno snížit množství sacharidů v ostatních potravinách, aby byla dodržena dávka sacharidů.

Abyste měli dobrý start do nového dne, je důležité jej začít snídaní. Níže uvedené recepty jsou časově nenáročné a zpestří vám den. Vedle vysoce ceněných obilovin, jež zvyšují hladinu cukru pomalu, je zařazeno také čerstvé ovoce a mléčné výrobky. Tak po ránu dostane váš organismus pořádnou porci vitamínů a minerálních látek.

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY

Jídelníček pro diabetiky 2. typu

Je třeba omezit konzumaci živočišných výrobků s výjimkou ryb, omezit živočišné tuky a cholesterol. Je povolena konzumace mléčných výrobků se sníženým množstvím tuku. Živočišné tuky lze nahradit rostlinnými oleji (olivový, řepkový). Porce zeleniny a ovoce by měly být zahrnuty pětkrát denně. Důležité je dodržování pitného režimu, tedy převážně nesycené, neslazené a nealkoholické vody. Alkoholické nápoje je třeba omezit na minimum. Prioritou je také nekouřit a mít dostatečnou fyzickou aktivitu. Vliv svalové činnosti na metabolismus je nesporný. Lze snadno vypočítat ideální tepovou frekvenci pro svalovou zátěž s dynamickým charakterem, který výrazně pomáhá zvyšovat energetickou spotřebu. Intenzitu aerobního cvičení zvyšujeme postupně. Frekvenci pohybu udržujeme při 60–80 % maximální tepové frekvence.

Pondělí

  • snídaně: Vitakáva, šunka, máslo, sójový rohlík
  • přesnídávka: pomeranč
  • oběd: pórková polévka s bramborem, vepřový řízek s rýží, dia kompot (100 g)
  • svačina: ½ jablka
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory, mrkvový salát
  • druhá večeře: bílý jogurt

Úterý

  • snídaně: čaj, dia džem, máslo, chléb
  • přesnídávka: grep
  • oběd: polévka celerová, dušené rybí filé s bramborovou kaší, okurkový salát
  • svačina: kefírové mléko (500 ml)
  • večeře: rizoto se zeleninou a sýrem
  • druhá večeře: mandarinka

Středa

  • snídaně: bílá káva, ovocný jogurt, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: kiwi
  • oběd: polévka bramborová, zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou
  • svačina: dia pudink s ovocem
  • večeře: eidam, dalamánek, máslo, rajče
  • druhá večeře: chléb, máslo

Čtvrtek

  • snídaně: ovocný čaj, Lučina, sójová houska
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka hovězí s těstovinami, hovězí vařené s dušenou mrkví, kukuřicí a brambory
  • svačina: chléb, máslo, rajče
  • večeře: ovesná kaše s kakaem a umělým sladidlem, máslo
  • druhá večeře: kedlubna

Pátek

  • snídaně: Vitakáva, šunková pěna, tmavý chléb
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: polévka vločková, špíz z vepřového masa s houbami a rýží, salát z čínského zelí
  • svačina: dia jogurt
  • večeře: dušený kapr na kmíně, brambory, dia kompot
  • druhá večeře: sójový rohlík

Sobota

  • snídaně: černý čaj, mozzarella, máslo, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: banán
  • oběd: polévka zeleninová, kuřecí stehno s opékanými brambory (na sucho), dia kompot
  • svačina: acidofilní mléko (500 ml), chléb
  • večeře: 1 vejce, máslo, dalamánek, rajče
  • druhá večeře: ½ pomeranče

Neděle

  • snídaně: bílá káva, rybí pomazánka, chléb
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka drožďová, vepřová znojemská pečeně s těstovinami, salát z hlávkového zelí
  • svačina: šlehaný tvaroh se sladidlem
  • večeře: mandlová játrová paštika, máslo, grahamový rohlík
  • druhá večeře: míchaný zeleninový salát

Tekutiny: 1,5–2 litry každý den v podobě neochucené neperlivé vody, ředěné ovocné či zeleninové šťávy a neslazeného čaje.

Detail odstavce: Jídelníček pro diabetiky 2. typu
Zdroj: Jídelníček pro diabetiky
Zveřejněno: 8.11.2018

JOGURT PRO KRÁSNOU PLEŤ

Jogurt s ovesnými vločkami k snídani

Základ snídaně by měla tvořit kvalitní bílkovina. Ta je obsažena například v mléčných výrobcích – jogurtech. Z nich je důležité vybírat takové, na které se váže málo tuku. V porci by mělo být okolo 30 g cereálií (vloček) a důležité je přidávat si k cereální snídani mléko, jogurt nebo netučný tvaroh, protože tím snížíte výsledný glykemický index pokrmu. Prakticky to znamená, že vám tak rychle nevyhládne, mléčné výrobky vám totiž pomohou k většímu a déletrvajícímu pocitu sytosti. Nehledě na to, že konzumací jogurtu a vloček dodáte svému tělu nejen živiny a vitamíny, jako například vápník, bílkoviny a vitamín B, ale podpoříte i vitalitu své pleti.

Detail odstavce: Jogurt s ovesnými vločkami k snídani
Zdroj: Jogurt pro krásnou pleť
Zveřejněno: 19.11.2014

STRAVOVÁNÍ PODLE MAČINGOVÉ

Jídelníček podle Mačingové na tři dny

Během jednoho dne můžete jíst jídla neutrální. Ovšem není nutné jíst jen sacharidová nebo bílkovinová jídla celý den, naopak je důležité, aby přijímaná strava byla pestrá a obsahovala veškeré zdraví prospěšné látky počínaje vitamíny, minerály, antioxidanty, sacharidy, bílkoviny, a to vše ve vyváženém poměru.

Nedílnou součástí stravování je i dodržování pitného režimu. V průběhu detoxikačního 28denního plánu může dojít k intenzivnějšímu pocení a silnějšímu zápachu těla. Jedná se o průvodní jev čistění organismu, jde tedy o fyziologický proces. Po ukončení detoxikace se doporučuje vypít denně dva až tři litry vody v závislosti na váze a fyzické výkonnosti.

Příklad jídelníčku

1. den

Snídaně: Banány, mandle, med

Oběd: Těstoviny se špenátem

Večeře: Celerové hranolky s mořskou treskou: 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Mořská treska – na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.

Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to i silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.

2. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Těstoviny s ořechy – těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je, a když jsou mírně okapané, vložíme je do připravené mísy, přidáme mleté nebo rozdrcené ořechy a podle chuti med. Vlašské ořechy obsahují nenasycené kyseliny, čímž pomáhají srdci.

Večeře: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

3. den

Snídaně: Mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky – mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořeších nepřiberete, a špetka skořice. Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.

Oběd: Závin se špenátem a tofu

Večeře: Špenátové rolky s mořskou treskou

Detail odstavce: Jídelníček podle Mačingové na tři dny
Zdroj: Stravování podle Mačingové
Zveřejněno: 8.1.2014

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Večerní jídelníček pro diabetiky

Večeře pro ty, kdo chtějí zhubnout:

  • večeře I: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarela, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje
  • večeře II: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka nebo jogurtu)
Sacharidy v gramech: 15
  • běžná večeře I: dušený květák, tofu, brambory
  • večeře II: jogurt

Druhá varianta:

  • večeře I: 150 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 1/4 vejce, 150 g zeleniny, nebo 100 g ovoce, 70 g masa, 100 g brambor
  • večeře II: 150 g ovoce, nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba (žemle)

Dále večeře na celý týden:

Pondělí

  • večeře I: přírodní roštěnka, bramborová kaše, okurkový salát
  • večeře II: 100 g jablek
Úterý
  • večeře I: pomazánka z taveného sýra, 60 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g ovocné dia přesnídávky
Středa
  • večeře I: 100 g studené vepřové pečeně, 60 g chleba, 100 g kyselé okurky, hořký čaj
  • večeře II: 180 g pomeranče
Čtvrtek
  • večeře I: flíčky zapečené s vepřovým masem, sterilovaná červená řepa
  • večeře II: 100 g pomeranče
Pátek
  • večeře I: kuřecí salát, 50 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g kedlubny
Sobota
  • večeře I: filé na česneku, brambory, rajčatový salát
  • večeře II: 100 g ředkviček
Neděle
  • večeře I: hovězí plátky na pepři, dušená rýže, jablečný kompot
  • večeře II: 150 g pomeranče

Detail odstavce: Večerní jídelníček pro diabetiky
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Zeleninové saláty

Zeleninové saláty obohatí masité pokrmy a podpoří trávení.

Okurkový salát

Ingredience: 150 g salátových okurek, ocet, chilli koření, sladidlo, sůl

Postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ocet promícháme s vodou, sladidlem, solí a chilli kořením. Necháme několik minut odležet a poté nalijeme na okurky a podáváme.

Množství – 150 g, E – 23, B – 1, T – 0, S – 5, chol – 0

Salát ze žlutých paprik

Ingredience: 60 g žlutých paprik, 20 g rajčat, 20 g ředkviček, celerová nať, 3 g oleje, sůl

Postup: Očištěné papriky nakrájíme na tenká kolečka, ředkvičky na plátky a celerovou nať na drobné kousky. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Vše smícháme, osolíme a pokapeme olejem.

Množství – 100 g, E – 51, B – 1, T – 3, S – 5, chol – 0

Hlávkový salát

Ingredience: 30 g hlávkového salátu, 50 g ředkviček, 2 bílky, 2 g oleje, ocet, sůl, nekalorické sladidlo

Postup: Očištěné ředkvičky nakrájíme na jemné nudličky a smícháme se zálivkou připravenou z několika lžic vody, trochy octa, sladidla a soli. Opraný a osušený hlávkový salát urovnáme na talířky, přelijeme zálivkou s ředkvičkami, obložíme nasekanými uvařenými bílky a pokapeme olejem.

Množství – 130 g, E – 57, B – 7, T – 2, S – 3, chol – 0

Detail odstavce: Zeleninové saláty
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Pomazánky

Pomazánky jsou neoddělitelnou součástí stravování. Zpestří jídelníček a zasytí.

Pomazánka z makrely

Ingredience: 60 g makrel v tomatu, 10 g rostlinného tuku, 20 g cibule, sůl, citronová šťáva

Postup: Rostlinný tuk utřeme se solí, vmícháme rozmačkané ryby a ušleháme. Přidáme nakrájenou cibulku a citronovou šťávu.

Množství – 90 g, E – 163, B – 9, T – 12, S – 5, chol – 25

Tvarohová pomazánka

Ingredience: 30 g mrkve, 30 g celeru, 50 g dietního tvarohu, 20 ml nízkotučného mléka, pažitka, sůl, citronová šťáva

Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle. Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme zeleninu a na drobno nakrájenou pažitku. Osolíme, dochutíme citronovou šťávou a vyšleháme.

Množství – 130 g, E – 123, B – 8, T – 6, S – 8, chol – 5

Masová pomazánka

Ingredience: 50 g telecího masa, 25 g šunky, 2 g hladké mouky, pažitka, sůl, 10 g dia sterilovaných okurek, 1 g hořčice, 10 g rostlinného oleje

Postup: Telecí maso upečeme do měkka. Do šťávy z masa přidáme mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše přidáme rostlinný tuk, pomleté vychladlé maso, mletou šunku, hořčici a nastrouhané okurky. Vše vyšleháme a nakonec přidáme posekanou pažitku.

Množství – 100 g, E – 196, B – 16, T – 14, S – 2, chol – 77

Detail odstavce: Pomazánky
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018