Jablka určitě zařaďte do svého jídelníčku, neboť obsahují kyselinou jablečnou, která neutralizuje kyselinu močovou v krevním oběhu. Konzumace jablek poskytuje i úlevu pacientům, kteří již trpí vysokou hladinou kyselinymočové.
Jablečný ocet
Příjem jablečného octa je také prospěšný pro jedince trpící vysokou hladinou kyselinymočové. Můžete si dát 3 čajové lžičky octa na 1 sklenici vody a tuto směs pít 2–3x denně.
Šťáva z francouzských fazolí
Pití extrahované šťávy z francouzských fazolí je efektivním domácím lékem na léčbu dny. Tuto šťávu můžete konzumovat dvakrát denně, zabráníte tak tvorbě nadměrného množství kyselinymočové v krvi.
Voda
Další důvod, proč pít čistou vodu po celý den, je ten, že voda napomáhá vyplavovat toxiny z těla včetně vysokých hladin kyselinymočové. Doporučuje se denně vypít alespoň 8–9 sklenic vody.
Třešně
Třešně obsahují protizánětlivé látky označované jako antokyany, ty pomáhají nejen snižovat hladinu kyselinymočové, ale také brání krystalizaci této kyseliny a jejímu ukládání do kloubů. Třešně byste měli konzumovat i proto, že tyto plody neutralizují kyselinu močovou a pomáhají při prevenci zánětu a proti bolesti.
Bobuloviny
Konzumujte bobuloviny, zejména jahody a borůvky – mají protizánětlivé vlastnosti a při pravidelné konzumaci korigují vysokou hladinu kyselinymočové v krvi.
Čerstvé zeleninové šťávy
Zkombinujte mrkvovou šťávu se šťávou z okurky – vyrobíte si účinný prostředek na léčbu vysoké hladinykyselinymočové v krvi.
Nízkotučné mléčné výrobky
Dalším způsobem, jak omezit tvorbu kyselinymočové, je konzumace nízkotučných mléčných výrobků. Zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, zabráníte tak vzniku vysokých hladin kyselinymočové v krvi.
Limetka
Limetková šťáva obsahuje kyselinu citronovou, což je v podstatě rozpouštědlo kyselinymočové. Přidávejte si tedy limetkovou šťávu do denní stravy. Vytlačte limetkovou šťávu z poloviny plodu do pohárku s vodou a konzumujte ji takto každý den.
Vitamin C v potravinách
Konzumace potravin obohacených o vitamin C představuje další způsob, jak udržet hladinu kyselinymočové v normě. Potraviny obsahující velké množství vitaminu C rozkládají kyselinu močovou a vylučují ji z těla. Zahrňte tedy do své stravy kiwi, pomeranč, citron, rajčata a podobnou zeleninu.
Olivový olej
Připravujte potraviny společně s olivovým olejem lisovaným za studena. Obsahuje antioxid
V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA CRP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevyjel.
Dobrý den,
při kontrole u lékaře mi kromě jiného zjistili zvýšenou hodnotu CRP tj. 7,7
ale nic mi neřekli. Přesto bych chtěl vědět jestli tato zvýšená hodnota
je ještě akceptovatelná nebo je nutné požadovat antibiotika. Pravdou je,
že mi mírně bolí v krku a hlavně mi delší dobu bolí zub (asi dásno).
Děkuji za radu
Jaroslav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hladiny mezi 3 mg / l až 10 mg / l jsou mírně zvýšené a obvykle jsou důsledkem chronických stavů, jako je cukrovka, hypertenze nebo faktory životního stylu, včetně kouření tabáku a sedavosti. Mírně zvýšené hladiny CRP mohou být také způsobeny revmatoidní nebo infekční artritidou, ke které dochází při infikování kloubu.
Zpozornět je třeba až u hodnot hladiny CRP nad 10 mg / l. To už jsou významně zvýšené hladiny CRP, ke kterým obvykle dochází u závažných infekcí, jako jsou bakteriální nebo plísňové infekce. U přibližně 80 procent případů s hodnotou hladiny CRP vyšší než 10 mg / l, je na vině infekce.
Které potraviny pomáhají snížit podíl kyselinymočové v krvi
Třešně
Výhodou třešní je, že mají protizánětlivé látky (antokyany), které také snižují hladinu kyselinymočové. Látky v třešních zabraňují krystalizaci této kyseliny a jejímu následnému ukládání do kloubů. Třešně je dobré jíst i jako prevenci proti zánětům a bolesti.
Jablka
Jablka obsahují kyselinu jablečnou, která neutralizuje kyselinu močovou v krvi.
Jablečný ocet
Stejně tak je vhodné užívat i jablečný ocet. Doporučuje se třeba přidat 3 čajové lžičky jablečného octa na 1 sklenici vody. Tento "nápoj" pít pak 2 - 3x denně.
Banány
Banány obsahují nejen velké množství vlákniny a antioxidantů. Jsou v něm látky, které regulují i hladinu cukru v krvi, pomáhají při hubnutí, zlepšují zdraví trávicího traktu i srdce, atd. v neposlední řadě zlepšují i zdraví ledvin. A zdravé ledviny se dokážou lépe vypořádat s puriny a kyselinou močovou.
Jahody a borůvky
Protizánětlivé vlastnosti bobulí jako jsou právě jahody a borůvky mají také pozitivní vliv na snižování hladinykyselinymočové v krvi.
Zelenina
Hladinu kyselinymočové v krvi ovlivňuje také konzumace rajčat, okurek či brokolice. Všeobecně se doporučuje si některou tuto zeleninu dát ještě před konzumací jídla, látky obsažené v této zelenině totiž brání zvýšené tvorbě této kyseliny.
Semena celeru
Stejně tak konzumace těchto semen slouží jako prevence i léčba vysoké hladinykyselinymočové v těle.
Fazole pinto
Tento druh fazolí obsahuje vysokou dávku kyseliny listové, která přirozeně a účinně snižuje množství kyselinymočové. Podobně působí ale i slunečnicová semínka a čočka.
Oleje
Na sníženíkyselinymočové v krvi se doporučuje také využívat při vaření olivový olej lisovaný za studena. Jeho výhodou je, že obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.
Voda
Dostatečná konzumace vody (ne slazených nápojů!) napomáhá vyplavování toxinů a tedy i kyselinymočové z těla.
Zelený čaj
Každodenní konzumace zeleného čaje pomáhá léčit vysokou hladinu kyselinymočové v krvi. Zelený čaj pomáhá při léčbě hyperurikémie, i vysoké hladinykyselinymočové. Jeho pití zároveň snižuje riziko vzniku dny.
Vápník a vitamín C
Potraviny obsahující vitamín C pomáhají udržovat hladinu kyselinymočové, protože kyselina citrónová tuto kyselinu rozpouští a následně ji pomáhá vyplavit z těla. Vhodné jsou různé druhy ovoce a některé z
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna polgárová.
Mám ráno nalačno glykémiu 16. V noci som nič nejedla.
Môže to súvisieť s mierne stukovatenou pečeňou ?
Poraďte prosím prírodné produkty na zlepšenie stavu.
Ďakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Existuje tak zvaný fenomén úsvitu, což je ranní vzestup hladiny cukru v krvi, u lidí s cukrovkou. Fenomén úsvitu vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina tohoto fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Vysoká hladina ranního cukru v krvi může být způsobena:
- Nedostatkem inzulínu předchozí noc.
- Neužila jste správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc.
- Jedla jste před spaním jídlo se sacharidy.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým diabetologem. Váš lékař může navrhnout, abyste si průběžně kontrolovala hladinu cukru v krvi během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou lékaři potvrdit, zda máte pouhý fenomén úsvitu nebo zda může existovat jiný důvod vysoké ranní hladiny cukru v krvi.
Co můžete udělat pro snížení ranního cukru v krvi?
- Vyhněte se sacharidům před spaním.
- Přejděte na jiný lék na cukrovku.
- Změňte čas, kdy užíváte léky nebo inzulin, z večeře až na večer před spaním.
- Použijte inzulinovou pumpu, abyste dostala další inzulin během časných ranních hodin.
Lidé trpící dnou se při léčbě často uchylují k doplňkům stravy a k lékům tišícím bolesti a léčícím záněty. V některých případech pomáhají při léčbě dny a i jiných nemocí způsobených větším množstvím kyselinymočové v těle i přírodní léčiva.
Při léčbě dny a celkovém odstraňování "přebytků" kyselinymočové se doporučuje zařadit do jídelníčku vyšší množství těchto potravin / látek:
Třešně mají protizánětlivé účinky snižující podíl kyselinymočové v těle. Látky v třešních navíc zabraňují krystalizaci kyselinymočové, a tím pádem i jejímu ukládání do kloubů.
Kyselina jablečná v jablkách pomáhá neutralizovat kyselinu močovou, stejně pomáhá i jablečný ocet.
Banány mají pozitivní vliv na celkové fungování lidského organismu, pomáhají zlepšovat stav trávicího traktu, ledvin, srdce, snižují hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou antioxidantem a mají i velké množství vlákniny. V neposlední řadě látky v banánech pomáhají tělu se zpracováním purinů.
Ovocné bobule typu jahody a borůvky také obsahují látky, které snižují hladinu kyselinymočové v krvi.
Při léčbě dny je dobré udržovat dostatek omega 3 mastných kyselin v těle, ty totiž pomáhají snižovat otoky a léčit záněty, které jsou nedílnou součástí tohoto onemocnění.
Při léčbě dny jde o to odstranit krystalky kyselinymočové z kloubů, kde se usadily. Doporučuje se konzumace okurkové šťávy, protože ta obsahuje látky, které kyselinu močovou neutralizují a odstraňují z těla (někteří terapeuti varují, že z počátku může pacient cítit bolestivost při konzumaci okurkové šťávy. Podle jejich názoru je to důkaz toho, že léčba zabírá, bolest je prý způsobená tím, že se toxiny dávají do pohybu). Při pocitech bolesti se k okurkové šťávě přidává ještě zázvor, celer a citron. Tyto potraviny navíc pomáhají zmírňovat případné záněty kloubů. (Recept na okurkovou šťávu: Ingredience: 2 plátky celeru, 1 okurka, ½ citronu, kousek zázvoru Postup přípravy: všechny ingredience očistíme, nakrájíme a dáme do odšťavňovače. Nápoj je dobré pít jednou až třikrát denně ideálně nalačno.)
K léčbě onemocnění způsobené usazováním kyselinymočové se používá i kořen lopuchu, ten totiž odstraňuje toxiny z krve a pomáhá léčit záněty. Tinktura z t
V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.
Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému sníženíhladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné sníženíhladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.
Na zvýšení kyselinymočové v lidském těle mohou mít vliv nepochybně i nejrůznější léky, jako jsou například thiazidová diuretika, která slouží ke zvyšování produkce moči, čímž pomáhají držet pod kontrolou vysoký krevní tlak jejich ale nevýhodou je právě jejich podíl na zvyšování této kyseliny v těle. Dochází k tomu tak, že ledviny vytlačují z těla více tekutin, a tak se může snižovat schopnost ledvin odstraňovat kyselinu močovou. Zvýšení hladinykyselinymočové v důsledku užívání těchto léků může mít podíl na vzniku koronární srdeční choroby a různých srdečních záchvatů.
Stejně jako tato diuretika podíl kyselinymočové v lidském těle zvyšuje i aspirin sloužící jako protizánětlivý a analgetický lék. Tento lék potlačuje krev a snižuje horečky, pokud by jeho dávky byly vysoké a časté, může dojít právě ke zvýšení hladinykyselinymočové (jeho občasné užívání ale na to vliv nemá).
Množství kyselinymočové v krvi se může také zvýšit při používání antirejekčních léků (například cyklosporin) užívaných například při transplantaci orgánů, artritidě a jiných nemocích. Zvýšení kyselinymočové v těle v důsledku užívání těchto léků může zvýšit riziko vzniku dny a poruchu ledvin.
Na zvýšení kyselinymočové v krvi mají podíl také různé látky, které se objevují ve zpracovaných potravinách. Na každého člověka ale tyto látky působí jinak, u jednoho budou množství kyselinymočové zvyšovat u jiného ne. Mezi takovéto látky patří bezesporu guanyláty (guanylát disodný a jeho deriváty, guanosinmonofosfát, guanylát vápenatý, kanylová kyselina, guanylát dvojdraselný, guanylát draselný). Guanyláty mohou způsobovat vznik dny. Obvykle se objevují ve zpracovaném mase, obsahují ji také dresingy, instantní polévky a saláty s kuřecím masem. Obvykle v potravinách slouží ke zlepšení masných chutí.
Kromě guanylátů na podíl kyselinymočové v krvi mají vliv i inozináty (inosinát disodný, inozinát vápenáty, inozinát draselný), i ty používají potravinářské firmy proto, aby zvýšily masovou příchuti v balených potravinách. Obvykle potraviny obsahují jak guanyláty tak i inozináty, protože obě látky pak mají kombinovaný efekt pro zvýšenou chuť masa. I proto se inozináty objevují také v instantních polévkách, vývarech, různých instantních omáčkách, kořeních, houbových pokrmech, hotových jídlech a v sušených nebo dehydratovaných rostlinných produktech.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.
co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.
Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.
Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.
Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.
Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako: Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu. Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).
Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.
1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.
Léková forma
Tablety k vnitřnímu užití.
Klinické údaje
Indikace: dna, léčba primární hyperurikémie, prevence a léčba primární uratické nefropatie se symptomy dny nebo bez nich, léčba sekundární hyperurikémie při hematologických onemocněních; k prevenci a léčbě hyperurikémie, která vzniká při destrukci buněk během radioterapie nebo chemoterapie malignit, prevence a léčba urolithiasy a tvorby kalcium-oxalátových konkrementů při hyperurikosurii.
Dávkování a způsob podání: U dospělých je počáteční dávka 100–300 mg jednou denně. Je-li to nutné, může se dávka postupně zvyšovat po 100 mg za monitorování sérové hladinykyselinymočové v intervalech 1–3 týdny do dosažení žádoucího výsledku. Překračuje-li denní dávka 300 mg, měla by být podávána ve 2–4 stejných dílech. Před začátkem protinádorové terapie by měla být léčba allopurinolem zahájena 1–2 dny předem dávkou 600–800 mg denně a měla by pokračovat 2–3 dny. Trvání léčby řídíme dle hodnot sérové hladinykyselinymočové. U dětí se sekundární hyperurikémií při hematologických nebo jiných malignitách nebo při abnormalitách enzymů by měla být denní dávka allopurinolu 10–20 mg/kg tělesné hmotnosti. Dávkování a trvání léčby řídíme dle účinku léčby (zmenšení velikosti tumoru, stupeň infiltrace kostní dřeně, počet blastů v periferní krvi). Ve stáří by měla být dávka redukována pro možnou poruchu renálních a hepatálních funkcí a riziko zvýšené toxicity. Přípravek se užívá po jídle s dostatečným množstvím tekutiny.
Kontraindikace: Přecitlivělost na kteroukoliv látku v přípravku obsaženou, gravidita, laktace, vážné choroby jater, vážné choroby ledvin (azotémie), diopatická hemochromatóza (i v rodinné anamnéze). Léčba allopurinolem nemůže být zahájena během akutního záchvatu dny.
Speciální upozornění: Léčba allopurinolem není indikována při asymptomatické hyperurikémii. Přípravek může být podán k léčbě sekundární hyperurikémie pouze dětem s malignitami nebo enzymatickými poruchami. V těhotenství je možno přípravek použít pouze výjimečně, po pečlivém zvážení přínosu a rizika léčby, protože teratogenní efekt není zcela vyloučen. Během léčby je nutný dostatečný příjem tekutin. Množství moči by se mělo pohybovat nad 2 litry/de
V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ernest.
Mám skušenosti že je jedinečná na dnu rozmíchat lze lžičku ve vodě a vypít místo léků a pak můžete pít klidně i pivo a nemusíte dávat peníze za chemikallie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když máte nově zjištěnou vyšší hladinu kyselinymočové, tak budete muset udělat změny ve svém jídelníčku a upřednostnit potraviny, které ji nezvyšují. Zde máte přehled toho co jíst a nejíst při kyselině močové: https://www.ceskaordinace.c…
Jedlá soda neutralizuje překyselení, ale komplexní léčba kyselinymočové se nedá postavit jen na ní. Navíc i jedlá soda je chemie, která negativně ovlivňuje srdce podobně, jako kuchyňská sůl. Určitě naslouchejte lékaři a pokud vám doporučí nějaký lék na sníženíkyselinymočové, tak ho poslechněte a užívejte ho. Jinak vás vytrestá záchvat dny, kdy při ukrutných bolestech budete litovat, že jste léky na kyselinu močovou neužívala.
Stejně jako se vyvíjí vše kolem nás, tak i poznatky a pohledy na potraviny snižující kyselinu močovou jsou stále nové a nové. To, co bylo publikováno před několika lety, již nemusí být pravda. A totéž platí i o citronové šťávě. Například nedávno bylo zjištěno, že citronová šťáva vedle svých tradičních zdravotních výhod snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů a že i konzumace citrusového džusu může pomoci zmírnit příznaky dny.
Studie z roku 2017 zjistila, že citronová šťáva a citronový extrakt pomáhají snižovat hladinu kyselinymočové v krvi. Dospělí s vysokou hladinou kyselinymočové pili čerstvě vymačkanou citronovou šťávu každý den po dobu šesti týdnů. Stejná studie testovala extrakt citronového ovoce na myších s vysokou kyselinou močovou a myši také vykazovaly snížené hladiny této kyseliny.
Další klinická studie přezkoumala krevní testy 75 dospělých, kteří pili čerstvě vymačkanou limonádu každý den. Součástí studie byli:
lidé s dnou;
lidé s vysokou hladinou kyselinymočové, ale bez příznaků dny;
lidé bez dny nebo vysoké hladinykyselinymočové,
Po šesti týdnech vykazovaly všechny skupiny nižší hladinu kyselinymočové. Studie tak dospěly k závěru, že citrony a citronová šťáva mohou být užitečným prostředkem, který pomůže léčit dnu spolu s léky a jinými dietními změnami. Citronová šťáva může také pomoci zabránit vzniku onemocnění u lidí s vysokou hladinou kyselinymočové. Je možné, že i jedinci s normální hladinou kyselinymočové mohou mít prospěch z konzumace citronové šťávy k vyvážení krevní kyseliny.
Citronová šťáva může přispět k vyrovnání hladinykyselinymočové, protože pomáhá tělu zvýšit jeho alkaličnost. To znamená, že mírně zvyšuje hladinu pH krve a dalších tekutin. Podle studie zveřejněné v British Medical Journal je to proto, že pití citronové šťávy způsobí, že tělo uvolní více uhličitanu vápenatého. Vápníkový minerál se váže na kyselinu močovou a rozkládá ji na vodu a další sloučeniny. Díky tomu je krev méně kyselá a snižuje se hladina kyselinymočové v těle.
V naší poradně s názvem ČESNEK, CITRÓN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janku.
Dobrý den pane Vinš,výborné informace velké díky za takové super rady. V dnešní době jsou velice potřebné,chemické léky mají spoustu vedlejších učinku,není nad přírodní léčení samozřejmě pokud to jde.Ještě bych se zeptal na rady na snižování cholesterolu LDL přírodní cestou.Velké díkyJankuFrantišek
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zde je 8 doporučení, která mohou snížit cholesterol přírodní cestou a zlepšit zdraví srdce:
1. Snižte nasycené tuky. Nasycené tuky, které se nacházejí především v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích, zvyšují váš celkový cholesterol. Snížení spotřeby nasycených tuků může snížit váš cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) – „špatný“ cholesterol.
2. Odstraňte trans-tuky. Trans-tuky, někdy uváděné na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný olej“, se často používají v margarínech, sušenkách a koláčích z obchodu. Trans-tuky zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.
3. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL cholesterol. Ale mají další přínosy pro zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku. Mezi potraviny s omega-3 mastnými kyselinami patří losos, makrela, sleď, vlašské ořechy a lněná semínka.
4. Zvyšte rozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina může snížit vstřebávání cholesterolu do vašeho krevního oběhu. Rozpustná vláknina se nachází v takových potravinách, jako jsou ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.
5. Přidejte syrovátkový protein. Syrovátkový protein, který se nachází v mléčných výrobcích, může být odpovědný za mnoho zdravotních výhod připisovaných mléčným výrobkům. Studie ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk snižuje jak LDL cholesterol, tak celkový cholesterol a také krevní tlak.
6. Cvičte většinu dní v týdnu a zvyšte svou fyzickou aktivitu.
7. Přestaňte kouřit.
8. Zhubněte.
Pokud tyto změny nepovedou ve výsledku ke snížení cholesterolu, tak budou na řadě léky, které dokáží účinně normalizovat hladiny cholesterolu.
Jakmile puriny uvolní kyselinu močovou, většina z nich je rozpuštěna v krvi a transportována do ledvin, kde jsou z těla odstraněny močí. Část kyselinymočové také opouští tělo přes defekaci. Pokud je tento proces narušen, tělo může produkovat příliš mnoho, nebo naopak příliš málo kyselinymočové.
Testy kyselinymočové se obvykle provádějí, aby pomohly určit základní příčinu abnormálních hladin kyselinymočové. Měřením množství kyselinymočové v těle může lékař zhodnotit, jak dobře tělo produkuje a odstraňuje kyselinu močovou. Lékař může provést krevní test na hladinu kyselinymočové nebo může testovat kyselinu močovou pomocí vzorku moči. Lékař obvykle doporučuje test moči, pokud se projeví příznaky, které způsobují zvýšení hladinykyselinymočové.
Zvýšené množství kyselinymočové v moči často signalizuje onemocnění dnou. Tento stav je charakterizován silnou bolestí a citlivostí kloubů, zejména těch v prstech a kotnících. Mezi další příznaky dny patří: otok v kloubu, zčervenání nebo zbarvení pokožky kolem kloubu, kloub horký na dotek.
Test moči, respektive kyselinymočové, může být také použit k monitorování vašeho stavu, pokud podstupujete chemoterapii nebo radiační léčbu. Tato léčba totiž může vést k akumulaci kyselinymočové v těle.
V naší poradně s názvem HODNOTY KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospa.
Je hodnota 530 umol- l hodně.
děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mezní hodnoty kyselinymočové v krvi jsou pro muže 420 µmol/l a pro ženy 340 µmol/l. Hodnota kyselinymočové 530 µmol/l je vysoká a hrozí nebezpečí rozvinutí onemocnění dnou. Pokud jde o první zjištění takto zvýšené kyseliny, tak se dá snížit dietou zaměřenou na snížení příjmu purinů. Když by to nepomohlo, tak pak existují léky, které pomohou dostat přebytečnou kyselinu močovou ven z těla. Doporučuji zůstat v péči lékaře a pravidelně kontrolovat obsah kyseliny v krvi.
Optimální hladiny CRP jsou u mužů nižší než 0,55 mg/l a u žen nižší než 1,0 mg/l. Udržování nízké hladiny CRP je tedy životně důležitou součástí zdravého životního stylu a řada bezpečných a cenově dostupných doplňků výživy může nabídnout okamžitou pomoc.
Produkty:
Curcumin – snížení CRP u pacientů o 6,4 mg/l
Zázvor – sníženíhladiny hs-CRP u dospělých s diabetem
Polyfenoly ze zeleného čaje – snížení CRP u systémového zánětu
Izoflavony – sníženíhladiny CRP o 1,1 mg/l u postmenopauzálních žen při kombinaci s cvičením
L-karnitin – snížení CRP u pacientů s ledvinovým onemocněním v konečné fázi na dialýze
Hořčík – vyšší sérový hořčík koreloval s nižším CRP u žen s nadváhou ve středním věku
Probiotika – sníženíhladiny hs-CRP u pacientů s diabetem
Omega-3 mastné kyseliny – snižují CRP u pacientů s onemocněním periferních tepen a u pacientů s kolorektálním karcinomem
Quercetin – snižuje hladiny CRP, když je podáván s vitamínem C
Červená kvasnicová rýže – snížení hs-CRP téměř o 24 % u lidí se středně vysokým cholesterolem
Vitamín C – snížení plazmatického CRP o 24 % u aktivních nebo pasivních kuřáků, sníženíhladiny hs-CRP u hemodialyzovaných pacientů
Vitamín D – snížení sérové CRP u těhotných žen o 1,4 mg/l
Vitamin E (alfa-tokoferol) – snížení CRP u lidí i zvířat
Zinek – sníženíhladiny hs-CRP z více než 10 na 7,7 mg/ l u diabetiků s onemocněním ledvin, sníženíhladiny hs-CRP u mladých obézních žen
Kombinace resveratrolu, pterostilbene, quercetinu, delta-tokotrienolu a kyseliny nikotinové – snížení CRP o 29 % u zdravých seniorů
V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.
Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyselinymočové, a vysoké hladinykyselinymočové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.
Doporučuje se omezit množství alkoholu a kávy, protože obě látky podporují produkci purinů, a tím přispívají k většímu množství kyselinymočové v krvi. Ke snížení této kyseliny v těle je třeba také pít více vody. Dokonce se doporučuje pít citrusové limonády a šťávy v případě, že člověk trpí ledvinovými kameny vzniklými z nadbytku kyselinymočové.
Ke sníženíkyselinymočové v krvi přispěje také změna jídelníčku, kdy je vhodné omezit zvířecí bílkoviny obsahující velké množství puriny (vnitřnosti, ale i mořské plody). Vhodné jsou naopak potraviny s nízkým obsahem sodíku, ten se totiž také podílí na zvyšování hladinykyselinymočové v těle. Doporučují se konzumace potravin s nízkým obsahem purinů. Nevhodné jsou různé doplňky stravy s vysokým obsahem vitamínů C a D, protože ty zvyšují riziko vzniku ledvinových kamenů a také zvyšují hladinu kyselinymočové v těle.
Pokud lékaři předepíší léky na vysokou hladinu kyselinymočové, je třeba, aby je pacient pravidelně bral a dodržoval také doporučení lékaře.
Vhodné je také vyhnout se potravinám s vysokým podílem purinů (červené maso, vnitřnosti, mořské plody atd.) stejně tak by z jídelníčku měli zmizet slazené nápoje (i fruktózní nealkoholické nápoje). Naopak vhodná je konzumace potravin s protizánětlivými účinky, jako jsou třešně, borůvky, jahody, ananas, celer.
Na množství kyselinymočové v těle má vliv i váha člověka. Nadváha může být také příčinou vyššího množství kyselinymočové v lidském těle. Negativní vliv může mít i náhle zhubnutí.
Na množství kyseliny má vliv také acidóza (vysoka hladina kyselin v krvi, kdy je hodnota pH menší než 7).
V naší poradně s názvem DOTAZ K PRÁŠKU ROSUMOP 20. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pelesny.
Prosím o radu zda mohu prášek Rosumop 20 užívat vždy ráno každý den s ostatními léky? Děkuji moc.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rosumop se používá na snížení vysokého cholesterolu. Při používání léku Rosumop je nutné vždy informovat předepisujícího lékaře o všech lécích, které užíváte, protože může mít závažné interakce s některými léky.
Jedná se o tyto léčivé látky:
- cyklosporin (užívaný např. po transplantaci orgánů);
- warfarin nebo klopidogrel (TROMBEX, ZYLLT) nebo jiná léčiva používaná ke snížení srážlivosti krve;
- fibráty nebo jiné léky ke sníženíhladiny lipidů v krvi (např. gemfibrozil, fenofibrát);
- jiné léky ke sníženíhladiny cholesterolu v krvi (např. ezetimib);
- léky k léčbě poruch trávení (antacida k neutralizaci kyselin v žaludku);
- erytromycin (antibiotikum);
- kyselina fusidová (antibiotikum);
- perorální antikoncepce nebo hormonální substituční léčby;
- regorafenib (užívá se k léčbě nádorů);
- kterýkoli z následujících léčivých přípravků k léčbě virových infekcí, včetně HIV infekce nebo infekčního zánětu jater typu C, samotný nebo v kombinaci: ritonavir, lopinavir, atazanavir, simeprevir, ombitasvir, paritaprevir, dasabuvir, velpatasvir, grazoprevir, elbasvir, glekaprevir, pibrentasvir.
Ve vašem dotazu neuvádíte léky, které užíváte, ale píšete, že máte nejasnosti v tom, kdy užívat lék Rosumop. Proto bude nejlepší, když si sepíšete seznam všech léků a doplňků stravy a bylin, které užíváte a obrátíte se na svého lékaře, který vede léčbu lékem Rosumop. Lékař vám pak jasně sdělí postup v užívání vašich léků, aby pro vás byla léčba bezpečná.
Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.
Tmavé listové zeleniny
Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.
Chřest
Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .
Brokolice
Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.
Citrusové plody
Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.
Fazole, hrách a čočka
Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.
Avokádo
Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.
Okra
Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi
V naší poradně s názvem KDY ZABERE INJEKCE KYSELINY HYALURONOVE DO KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.
Prosím kdy se projeví účinek injekce kyseliny hyaluronové do kolene? Byla jsem na této injekci před 14 dny
a zatím občas cítím při chůzi píchání v koleni a bolest lýtkového nebo i stehenního svalu.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Plný účinek injekce kyseliny hyaluronové se projeví do 4 týdnů a trvá minimálně 100 dní, obvykle 400 dní. Ovšem jedna injekce nestačí, musí se aplikovat opakovaně po dobu 6 až 12 měsíců. Také je důležité vedět, že fungují lépe u mladších pacientů s méně pokročilou artritidou. Navíc u starších pacientů s pokročilejšími chorobami je méně pravděpodobné, že pocítí úlevu od bolesti. Je to proto, že injekce gelu kyseliny hyaluronové působí jako lubrikant, takže kloub funguje plynuleji, tím se zmírňuje zánět kloubů, bolest a otoky, ale neregeneruje se kloubní chrupavka.
Výsledný efekt je také ovlivněn způsobem aplikace. Gelová injekce by měla být provedena pod ultrazvukem. Ultrazvuk zajišťuje injekci kyseliny hyaluronové do kloubu a ne mimo kloub. Pokud se vstříkne kyselina hyaluronová do měkkých tkání, existuje možnost, že se u vás objeví silná bolest a otok. Injekce kyseliny hyaluronové provedená ultrazvukem má mnohem lepší účinek než injekce naslepo (bez ultrazvuku).
Mnohé léky mohou zvyšovat nebo snižovat koncentraci kyselinymočové v krvi. Zvláště diuretika thiazidového typu mohou zvýšit hladinu kyselinymočové. Aspirin a jiné salicyláty mohou mít různý vliv na kyselinu močovou. Nízké a občasné dávky aspirinu mohou zvyšovat koncentraci kyselinymočové v krvi. Na druhou stranu vysoké dávky aspirinu (například takové, které se používají v léčbě revmatoidní artritidy) koncentraci kyselinymočové snižují. Lidé, kteří mají ledvinové kameny z kyselinymočové nebo trpí dnou, by neměli konzumovat jídla s vysokým obsahem purinů. Mezi taková jídla patří vnitřnosti (například játra nebo ledvinky), sardinky, ančovičky a další. Je třeba se vystříhat alkoholu, protože zpomaluje vylučování kyselinymočové. Lačnění, redukční diety a intenzivní cvičení mohou zvyšovat koncentraci kyselinymočové. Z hodnot kyselinymočové v krvi není možné definitivně stanovit diagnózu dny; stanovení solí kyselinymočové v kloubní (synoviální) tekutině je v tomto případě přínosnější.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marco.
Tak teď už z toho nejsem vůbec moudrý.Bolí mě palec levé nohy,ale největší bolest je na konci,tedy dá se říct až za kloubem ,respektive teprve v oblasti nehtového lůžka.
Beru 2x denně Milurit 100 A 1 x denně Uno.Bolest trvá týden prakticky beze změny.Dieta 100% bez masa a jakéhokoliv alkoholu.Už mi to nepřípadný jako dnový zachvat, ale nevím co to může být.Děkuji za radu,už to potřebuji řešit.Muž 48 let.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když dojde k bolestivému záchvatu dny, tak to znamená, že krystalky kyselinymočové již narušily kloub natolik, že vznikl zánět a ten jen tak nezmizí, i když budete užívat léky na snížení produkce kyselinymočové. Záchvat dny můžete léčit pomocí protizánětlivých a bolest tlumících léků. Ve své životosprávě se pak musíte dlouhodobě snažit snižovat tvorbu této kyseliny, právě léky a dietou, což vám pomůže, aby se bolesti neopakovaly. Vyplavení již vzniklých krystalků trvá dlouho a je k tomu zapotřebí pohyb kloubu a dostatečný přísun tekutin.
Dýně je všestranná a na živiny bohatá zelenina. Nedávné studie ukázaly, že dýně může také hrát roli při snižování hladinykyselinymočové v těle. Zde je to, co potřebujete vědět o tom, jak dýně může pomoci snížit hladinykyselinymočové:
Dýně je bohatá na antioxidanty: Antioxidanty jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví a snížení rizika chronických onemocnění. Dýně je bohatá na antioxidanty, jako je vitamín C, beta-karoten a lutein. Tyto antioxidanty snižují zánět a oxidační stres v těle, což může pomoci snížit hladinu kyselinymočové.
Dýně má vysoký obsah vlákniny: Vláknina je nezbytná pro zdraví trávení a může také pomoci snížit hladinu kyselinymočové. Dýně má vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, která může pomoci regulovat pohyby střev a podporovat vylučování kyselinymočové močí.
Dýně obsahuje draslík: Draslík je základní minerál, který pomáhá regulovat krevní tlak a funkci ledvin. Studie ukázaly, že draslík může také pomoci snížit hladinu kyselinymočové. Dýně je vynikajícím zdrojem draslíku, přičemž jeden šálek vařené tykve obsahuje přes 500 mg draslíku.
Dýňová semínka jsou dobrým zdrojem hořčíku: Hořčík je základní minerál, který hraje roli ve více než 300 biochemických reakcích v těle. Studie prokázaly, že hořčík může pomoci snížit hladinu kyselinymočové a zlepšit funkci ledvin. Dýňová semínka jsou dobrým zdrojem hořčíku, přičemž 30 gramů dýňových semínek obsahuje přes 150 mg hořčíku.
V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Szegedyová.
Dobrý den měla bych dotaz ohledně potravin typu tofu, seitan, tempeh a robi. Jak je to s obsahem purinů? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všechny zmíněné produkty jsou zdrojem neživočišných bílkovin a proto nezvyšují množství kyselinymočové a je možné je s úspěchem použít i v případě onemocnění dnou.
Tempeh a Tofu - získáno fermentací sójového mléka, při výrobě se odstraní většina purinů, které jinak sója obsahuje ve velkém množství.
Seitan - pšeničná bílkovina získaná z lepku, minimální vliv na množství kyselinymočové.
Robi - rostlinné bílkoviny, ale producent neuvádí které rostlinné zdroje při výrobě použil, takže je zde nejistá účinnost na tvorbu kyselinymočové v průběhu trávení. Nutno vyzkoušet a nechat si pak změřit ureu v séru.
Koncentrace kyselinymočové v séru (fS-kyselina močová):
ženy hodnota 120–340 μmol/l
muži hodnota 120–420 μmol/l
S nadprodukcí syntézy purinů spojenou se zvýšenou hladinou kyselinymočové se lze setkat u některých geneticky podmíněných defektů purinového metabolismu, jako je parciální či kompletní deficit hypoxanthin-guaninfosforibosyltransferázy (Lesch-Nyhanův syndrom). Při něm je snížená reutilizace purinových bází, které jsou proto ve zvýšené míře odbourávány na kyselinu močovou. Jiným genetickým defektem vedoucím ke zvýšené tvorbě kyselinymočové je zvýšená aktivita fosforibosyldifosfátsyntetázy.
Zvýšená tvorba kyselinymočové doprovází protinádorovou léčbu (chemoterapie cytostatiky, ozařování), při níž dochází k intenzivnějšímu rozpadu buněk. Purinové báze uvolňované při degradaci nukleových kyselin se metabolizují na kyselinu močovou. Podobně některá hematologická onemocnění spojená s nadměrnou novotvorbou (polycytemia vera) nebo zvýšeným rozpadem buněk (leukémie, hemolytické anémie) jsou doprovázeny hyperurikémií.
Zvýšený příjem stravy bohaté na puriny (například vnitřnosti, maso, luštěniny, v menší míře také čokoláda, kakao, káva) vede k nadprodukci kyselinymočové. Zdravé ledviny nemusí stačit kompenzovat nadměrnou zátěž kyselinou močovou intenzivnější exkrecí a urikémie potom stoupá.
Požívání alkoholu zvyšuje urikémii tím, že laktát vznikající ve zvýšené míře inhibuje sekreci kyselinymočové ledvinami. Snížené vylučování kyselinymočové je později vystřídáno zvýšenou urikosurií.
V prvotním stadiu se nemoc nijak neprojevuje. Krystalky kyselinymočové poškozují tkáně kloubů, ve kterých se usazují. Postihují především kloub palce u nohy, klouby ruky, kotníky nebo kolena. Klouby nemocného bolí. V kloubech se usazují krystalky kyseliny a bolest přichází ráno a náhle, kloub je oteklý, červený, citlivý na dotek a tvoří se v něm zánět. Projevy se objevují pouze několik dnů, během několika měsíců se opět vrací. V pokročilé fázi nemoci jsou ložiska krystalků dokonce vidět na kůži, objevují se i drobné uzlíky (tofy) na ušních lalůčcích i nad drobnými klouby či nad Achillovou šlachou. Toto jsou jedny z hlavních příznaků, samozřejmě existují i další.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Naxera.
Dobrý den,
mám hodnoty kys. močové 470 umol/l, limit je 420, ale nikde se nemohu dočíst, jak moc je to zvýšená hodnota. Dostal jsem Milurit a upravuji stravu. Mohu si sem tam dopřát nějaké pivko?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vaše hodnota kyselinymočové je mírně zvýšená. Znamená to, že se krystalky kyselinymočové pohybují v krvi a mohou se usazovat v kloubech, kde pak bolí. Musíte dostat hodnoty pod uvedenou mez, jinak si zažijete muka.
Jak s pivem? Pivo, maso, sladkosti jsou hlavním spouštěčem zvýšené kyselinymočové. Takže pivo ne, pokud to myslíte s léčbou vážně.
Hodně pijte čistou vodu bez bublin a hlídejte si příjem masa ve stravě.
Nemoc dna je metabolické onemocnění, při kterém organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Puriny tvoří součást nukleoproteinů, které jsou obsaženy v běžné stravě – v živočišných i rostlinných zdrojích. Výsledkem jejich metabolismu je kyselina močová. Onemocnění dnou se tedy v první řadě projevuje zvýšenou koncentrací kyselinymočové v krvi. Pokud není zvýšená hladina kyselinymočové spojená s dalšími obtížemi, označuje se jako asymptomatická hyperurikémie. Vysoká koncentrace kyselinymočové v krvi však může způsobit krystalizaci této látky v kloubech a jiných tkáních. Kyselinové krystaly jehličkovitého tvaru pronikají a bodají do málo prokrvených tkání, ve kterých uvíznou. Nejčastějším místem výskytu takzvaných dnavých tofů jsou malé klouby na dolních i horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy však mohou být i ostatní klouby nebo i ušní lalůček.
Lékař vám předepíše léky snižující tvorbu kyselinymočové, popřípadě léky na podporu jejího vylučování z organismu. Úlevu mohou přinést i přírodní prostředky jako vojtěška, lopuch, yzop, aloe. Nejdůležitější krokem při léčbě dny je však změna životního stylu a stravování. Potraviny je nutné vybírat podle obsahu purinů. Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem nižším než 50 mg purinů, úplně vyloučit ze stravy by se měly potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem 50–150 mg purinů je potřeba omezit. Jedná se o takzvanou nízkopurinovou dietu.
Je dobré si uvědomit, že i při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyselinymočové v krvi maximálně o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto dietu doplňuje podávání léků snižujících tvorbu kyselinymočové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin (2–3 l denně). K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda a alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Právě alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím udržení jinak špatně rozpustné kyselinymočové v roztoku, takže se předejde tvorbě purinů.
Na sníženíkyselinymočové jsou vhodné tyto potraviny: obiloviny (bílé pečivo, rýže, kroupy, krupky, jáhly, těstoviny, škrobová mouka), mléko a mléčné výrobky, zelenina (brambory, brokolice, kořenová zelenina, cibule, křen, čínský salát, lilek), ovoce čerstvé a zralé (veškeré mimo kiwi).
V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Duchoňová.
Dobrý den, mám zvýšenou hladinu kys. močové. Dr. mně předepsala Purinol, prý to žádnou dietou nesnížím.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyselinymočové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyselinymočové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyselinymočové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.
GGT je jen biomarker, který indikuje základní problém. Poraďte se se svým lékařem, abyste identifikovali jakékoli základní zdravotní stavy a určili nejlepší strategie pro jejich léčbu.
Snižte spotřebu alkoholu
Zneužívání alkoholu zvyšuje hladiny GGT. GMT je jen mírně zvýšené u mírných pijáků, ale zvýšení je relevantní. Nejlepší způsob, jak snížit GMT, je jednoduše se zdržet pití alkoholu. Hladiny by se měly vrátit k normálu po 2 až 6 týdnech od vynechání alkoholu.
Jezte více ovoce a zeleniny
Mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje střední až vysoké množství přírodních antioxidantů. Studie na 3 tisících lidí zjistila, že konzumace ovoce a/nebo zeleniny 10–11krát týdně nebo pití ovocné šťávy 6–7krát týdně po dobu 10 let snížilo hladiny GMT [1].
Pijte kávu
Pití kávy snížilo hladiny GGT u 1300 japonských mužů nezávisle na dalších rizikových faktorech [2].
Další klinické studie, provedené na celkem 31 tisících účastníků, zjistily, že konzumace kávy snižovala hladiny GGT pouze u mužů pijících alkohol.
Jezte méně červeného masa
Červené maso obsahuje velké množství hemového železa, nejsnáze vstřebatelné formy železa. Stejná studie, která ukázala, že ovoce a zelenina snížily GGT, zjistila, že konzumace červeného masa po dobu 10 let zvýšila hladiny GGT [1].
Vegetariánské zdroje obsahují různá množství železa, ale ve formě, která se hůře vstřebává (nehemové železo). Vegetariánské železo přispívá k celkové hladině železa v těle mnohem méně než zdroje masa. To je jeden z důvodů, proč vegetariáni někdy trpí nedostatkem železa nebo anémií.
Mírně cvičte
Jedna studie s 10 000 účastníky zjistila, že mírné cvičení (chůze) bylo spojeno se snížením hladiny GGT u mužů, ale ne u žen [3].
Užívejte rybí olej
Vysoké dávky rybího oleje (4 gramy/den) po dobu 3 měsíců významně snížily hladiny GGT u 36 účastníků, kteří měli charakteristiky nealkoholického ztučnění jater [4].
Vyhněte se znečišťujícím látkám
Některé látky znečišťující životní prostředí, jako je olovo, kadmium, dioxin a pesticidy obsahující organochlor, zvyšují hladiny GGT.
Užívejte hořčík
Šest týdnů suplementace hořčíkem snížilo hladiny GMT u skupiny chronických alkoholiků [5].
Hladiny CRP v krvi, které měří pouze rozpustnou pentamerní izoformu p CRP, by měly být interpretovány spíše jako diagnostický index ukazující na zdraví tkání a homeostázy, než na zánět.
Hladiny CRP nižší než 10 ukazují na zdraví, onemocnění pod kontrolou nebo na remisi - vyléčení z onemocnění. Hladiny blížící se 1 až 3 μg/ml jsou indikátory dobrého zdraví a zvládnutí onemocnění.
Jak se tkáně zapojí do rychle rostoucích rakovin, jaterní produkce a uvolňování pCRP se zvyšuje úměrně úrovni, kterou jsou tkáně ovlivněny a nebo poškozeny rostoucími nádory.
I když jsou zásoby CRP okamžitě uvolněny, dochází ke zpoždění při kvantifikaci pCRP v krvi, protože prochází konformačním přeskupením a vstupuje do membránových lipidových raftů a aktivuje silné prozánětlivé signální dráhy.
Konformačně změněný CRP se rychle spotřebovává (proteolyzuje). Uvolňované peptidy regulují biologickou zpětnou vazbu a snižují tak akutní zánětlivou odpověď.
Když se rychlost konformačního přeskupení zpomalí, hladiny pCRP měřené v krvi se zvýší.
Pokud tkáně zůstanou poškozeny nevyřešeným onemocněním, hladiny pCRP v krvi zůstanou zvýšené.
Zvýšené hladiny pCRP v krvi ukazují, že přetrvává oslabená zánětlivá reakce, která nemusí stačit k odstranění rakovinných buněk a obnovení tkáňové homeostázy.
Hladiny pCRP nad 10 μg/ml šplhající nad 50–100 μg/ml jsou indexem stupně probíhajícího poškození tkáně.
Hladiny pCRP mohou také naznačovat komplikující patologie například infekce.
Hodnoty pCRP nad 100 μg/ml ukazují na rozsáhlé pokračující poškození tkáně a jsou v souladu se špatnou prognózou odpovědi na léčbu a přežití.
Hladiny pCRP by měly být měřeny v různých časech (týdně až měsíčně), aby se na počátku diagnostikovala přítomnost a závažnost primárního onemocnění, aby se vyhodnotila odpověď na léčbu (v průběhu času) a aby se vyhodnotila recidiva onemocnění a prognóza.
Hladiny pCRP odebrané před a po chirurgickém zákroku mohou pomoci diagnostikovat odpověď na operaci a obnovení tkáňové homeostázy.
Význam hladin hsCRP (tj. hladiny CRP < 10 μg/ml) není v současnosti znám.