SODA BIKARBINAT NAPOJ UCIBKY je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Jedlou sodu všichni znáte jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy. Jedlá soda má i mnohostranné použití při čistění a údržbě domácnosti. Jedlá soda je totiž skvělým a velmi všestranným čističem, pohlcovačem pachů, a dokonce pomůže i při uhašení malých domácích požárů. A přitom je soda bikarbona zcela přátelská k životnímu prostředí.
Jedlá soda a zdraví
Účinek jedlé sody, sody bikarbona, spočívá v její šetrnosti a zároveň velké síle. Lze z ní vytvořit čisticí roztok, který pohlcuje pachy, či čisticí pastu, anebo ji použít i bez vody.
Čištění zubů: Zubní pasta vyrobená z jedlé sody a 3% peroxidu vodíku je skvělou náhradou ke kupované pastě bez fluoru. Můžete také pouze nasypat jedlou sodu na kartáček s běžnou pastou, abyste dosáhli lepších výsledků. Jedlá soda je ovšem natolik silná, že byste se měli vyhnout každodennímu používání. Soda slouží k odstranění pigmentace.
Svěží dech: Nasypte čajovou lžičku jedlé sody do půl hrnku vody a zamíchejte. Směs protřepte v ústech a kloktejte. Poté ústa vypláchněte vodou. Všechny pachy jsou neutralizovány, ne jen překryty.
Péče o rovnátka a jiné ústní aparáty: Namočte je ve směsi dvou lžiček jedlé sody rozpuštěné ve sklenici teplé vody. Jedlá soda pomáhá odlepení částeček jídla a neutralizuje pachy. Aparáty můžete také pomocí jedlé sody a kartáčku jednoduše vyčistit.
Peeling: Vyrobte si pastu ze 3 dílů jedlé sody a 1 dílu vody. S touto pastou jemně masírujte kůži krouživými pohyby. Pasta je tak šetrná, že ji můžete používat denně.
Deodorant: Pastu či prášek můžete použít i na podpaží za účelem neutralizace tělesného pachu.
Pálení žáhy: Jedlá soda je „instantní pomocník“ při pálení žáhy. Dávkování naleznete na obale.
Poštípání hmyzem a svědění: Při poštípání hmyzem použijte pastu z jedlé sody, kterou natřete na postižené místo.
Mýdlo: Namísto mýdla můžete použít pastu z jedlé sody, tedy 3 díly sody a 1 díl vody, případně můžete vodu nahradit jemným tekutým mýdlem.
Zdravé vlasy: Nasypte si do dlaně malé množství jedlé sody spolu s oblíbeným šamponem. Umyjte vlasy tak jako vždy a pořádně propláchněte. Jedlá soda vám pomůže odstranit zbytky vlasových produktů, jako jsou gely, laky a jiné.
Koupel: Přidejte půl hrnku (klasický, 0,25 l) do koupele a neutralizujte tak kyselost kůže, mastnotu a pot. Jedlá soda kůži také zjemní.
Změkčení chodidel: Přidejte půl hrnku do nádoby s teplou vodou, do připravené lázně vložte na 20 minut nohy. Při koupeli si jemně masírujte chodidla – jedlá soda je znatelně zjemní.
V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA – POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mareš.
Dobrý dem.
Rád bych se zeptal , zda se dá použít soda v bazénu.
Čerpám vodu ze studně . Je hodně tvrdá.
Kolega mi poradil sodu na změkčení vody , ale nevím kolik sody použít.
Kolik sody je potřeba použít na 1 m2.
Dá se potom tato voda použít k zalévání.
Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všichni víme, že chlór je důležitou chemikálií, která udržuje bazénovou vodu bezpečnou pro plavání. Přidání příliš velkého množství chlóru však může snížit pH bazénu i celkovou alkalitu. Když alkalita klesne, je obtížnější udržovat stabilní pH. Navíc nižší pH a alkalita vody v bazénu způsobují několik negativních účinků, od svědění kůže a štípání očí až po korozi žebříků bazénu, vložky nebo jiných součástí.
Naštěstí existuje jednoduchý a relativně levný efektivní způsob, jak udržet alkalitu a pH bazénu. Tento užitečný nástroj pro bazény není nic jiného, než soda na pečení, i když na to budete potřebovat kila.
Postupujte podle těchto kroků a zvyšte alkalitu a pH bazénu pomocí jedlé sody.
Měřte zásaditost bazénu každý den.
V ideálním případě má být vaše pH mezi 7,2 a 7,8 a alkalita je mezi 110 a 150 ppm (díly na milion). Pokud je úroveň alkality nižší, a zejména pokud je nižší než 80 ppm, musíte zvýšit alkalitu vody v bazénu.
Kupujte sodu na pečení ve velkém
Jedlá soda je k dispozici v pytlích po 5 kg. Potřebné množství může být i celých 5 kg v závislosti na tom, jak nízká je alkalita. Zde je vidět cena jedlé sody ve velkých baleních: https://www.zbozi.cz/hledan…
Určete množství, které musíte použít.
Budete muset zjistit, kolik jedlé sody je třeba přidat do bazénu. Měření chemie bazénu je založeno na objemu bazénu cca 4 m3. Pokud je váš bazén větší nebo menší, budete muset upravit svou matematiku. Pravidlo je, že 700 gramů jedlé sody na 4 m3 vody zvýší alkalitu asi o 10 ppm. Pokud je pH vašeho bazénu testováno pod 7,2, přidejte 1,5 kg jedlé sody. Pokud jste v přidávání bazénových chemikálií nováčkem, začněte přidáním pouze jedné poloviny nebo tří čtvrtin doporučeného množství. Po opakovaném měření můžete vždy přidat další, pokud je úroveň stále nízká. V opačném případě byste se mohli v rovnováze pH pohybovat příliš vysoko a bylo by třeba přidat kyselinu.
Přidejte do bazénu jedlou sodu.
Hydrogenuhličitan sodný je dodáván v práškové formě a může být nasypán přímo do vody v bazénu. Dávku rozložte a rozházejte ji v širokých obloucích po povrchu bazénu, abyste se vyhnuli usazení na jednom místě. Vyhněte se přidávání sody do bazenu během větrných dnů, protože soda pak může zůstat ve vzduchu a spálit okolní vegetaci a blízké organismy.
Počkejte alespoň šest hodin.
Nechte jedlou sodu rozpustit ve vodě. Zapněte oběhový systém vašeho bazénu a pomozte sodě rozptýlit se.
Podle potřeby opakujte a opakujte.
Mezi 6 a 24 hodinami po přidání jedlé sody znovu změřte pH a celkovou alkalitu bazénu. Pokud je pH pod 7,2 a alkalita pod 110 ppm, opakujte tyto kroky.
Nikdy by se nemělo vypít více než 5 sklenic s jedlou sodou během 24 hodin. Nápoj z jedlé sody by se neměl dávat dětem do 5 let. Nápoj z jedlé sody by se neměl konzumovat po dobu delší, než jsou dva týdny. Jedlá soda může snižovat hladinu vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a chrom. Jedlá soda může vyvolat zažívací potíže a průjmy. I zde platí všeho s mírou!
Soda může být při nadměrné konzumaci nebezpečná, a to vzhledem k obsahu sodíku, který při vnitřním užívání může zvyšovat krevní tlak a zadržovat v těle vodu. Vnitřní užívání jedlé sody ve velkém množství má tedy podobné následky jako solení.
Jedlá soda může při pravidelné kombinaci snížit vstřebávání antibiotik, zejména tetracyklinů, chinolonů a cefpodoxim proxetilu, dále pak solí železa, propranololu, tiludronátu a velmi pravděpodobně i alendronátu.
Ve svém příspěvku JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.
Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babula.
Javorový sirup je potřeba zahřát a za tepla vmíchávat sodu
Ingredience: ½ l vody, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička skořice, 1 lžička medu
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, nejlépe v mixéru (především kvůli skořici), ale naprosto stačí obyčejně promíchat. Pijte každé ráno nalačno. Pokud chcete, můžete si nápoj připravit dopředu, ale nedělejte si zásoby déle než na týden. Především citronová šťáva by delším skladováním v ledničce mohla poztrácet své důležité složky.
Zde máte skvělý a jednoduchý tip na úžasný ranní nápoj, který vám pomůže nejen posílit imunitu, ale zároveň prokazatelně zrychlí váš metabolismus a pomůže vám spalovat tuky, dále snižuje hladinu krevního cukru, bojuje proti cukrovce a zároveň snižuje krevní tlak.
Začít s detoxikací, posilováním imunity, bojem proti nadváze a celkovým zlepšováním kondice není nikdy pozdě. Na začátku podzimu se mnoho lidí potýká se špatnými náladami, se sníženou fyzickou aktivitou a náchylností k nemocem. Proto je právě teď ideální čas dopřát si pořádnou porci zdraví každé ráno.
Proč nápoj pomáhá? Jablečný ocet je plný prospěšných enzymů a bakterií, které nám spolehlivě nastartují metabolismus a pomáhají obecně regulovat zažívání. Také obsahuje kyselinu octovou, která snižuje krevní tlak až o 6 %. Pokud zařazujete do svého stravování hodně pečiva a obecně polysacharidů, jablečný ocet vám pomůže mírnit jejich negativní účinky. Citronová šťáva dále obsahuje látky, které významně ovlivňují hladinu krevního cukru, pomáhá tělu vybalancovat správné pH a v neposlední řadě ho zásobuje vitamínem C. Skořice je jedním z nejsilnějších antioxidantů, ale to zdaleka není vše. Obsahuje látky, které významně podporují metabolismus, správné zažívací funkce a regulují hladinu cukru v krvi. Kvalitní med má velmi pozitivní vliv na naše zdraví a jeho využití je široké. Od kosmetiky, léčby nemocí až po slazení čaje. Už po staletí se jeho účinky využívají k léčbě žaludečních, kožních i gynekologických potíží. Lžička medu pomůže taky od bolesti v krku! Kromě jiného obsahuje med enzymy blahodárně působící na trávení a celkově také na náš metabolismus. A navíc: báječně váš nápoj osladí!
Ranní nápoj
Ingredience: 2 dl vroucí vody, 1 lžička citronové šťávy
Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme nalačno. Tímto prohřívacím, zásaditým a očistným nápojem můžeme začínat každý den.
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tyllerová.
Dobrý den, při zakoupení jedlé sody pod latinským názvem Natrii hydrogencarbonas připravené v lékárně a Sody v prášku (hydrogenuhličitam sodný) výrobce Vitar s.r.o. ve Zlíně jsme zjistili odlišné chuťové vlastnosti s tím, že Soda v prášku chutnala lépe zatímco ta z lékárny byla výrazně slanější. Dotazem v lékárně jsme byli ubezpečeni, že jejich soda je farmaceuticky čistá a jako taková se používá při míchání jiných směsí. V čem prosím spočívá chuťový rozdíl obou jedlých sod ? Případně jaký vliv to má na vnitřní užívání.
Děkuji.
Ivana Tyllerová
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.
Kandovaná aloe vera
Suroviny:
100 g gelu z listu aloe vera
100 g cukru
Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.
Aloe vera džus
Suroviny:
100 g dužiny aloe vera
300 ml pomerančového džusu
200 ml minerální vody bez bublinek
2–3 lžíce medu
Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.
Med z aloe vera
Suroviny:
3 listy aloe
med
Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.
Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem
Suroviny:
200 g červené řepy
2 jablka
25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
sůl
½ čajové lžičky nastrouhaného křenu
Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.
Aloe vera nápoj s malinami a mangem
Suroviny:
½ manga
1 pomeranč
25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
100 ml medového melounu (bez slupky)
50 g malin
Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.
Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách
V naší poradně s názvem OPRUZENINY A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel H. Dirscherl.
Slyšel jsem že na opruzeniny u dospělého(ve velkém stádiu) je dobré použivat jedlu sodu stylem pudru. Může to pomoci?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Soda při styku s pokožkou má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Ačkoliv soda bicarbona může vysušovat pokožku v důsledku jejích alkalických vlastností, tak při jejím působení můžete získat úlevu od svědění a otoku. Kvůli hydrataci pokožky je lepší použít sodu smíchanou s kokosovým olejem. Vzniklá pasta se nanese na pokožku po dobu 4-5 minut. Může se použít dvakrát denně k uklidňujícímu účinku.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda. Na popáleniny je rozmíchaná soda ve vodě také dobrá, protože zmírňuje bolest
při popáleninách od slunce, požahání kopřivami a nebo po bodnutí hmyzem. Dále se rozmíchaná soda s vodou dobře uplatní jako ústní voda na afty. Když se prášek sody vmasíruje do vlasů, tak se tím dají omezit lupy.
V naší poradně s názvem JAK SI PORADIT SE DNOU A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jestli při dně se může jíst celozrnné pečivo a chleb žitný nebo který je vhodný a také mám otázku na sodu,četl jsem, že soda dokáže vylučovat kyselinu močovou,jestli ano tak jestli není naskodu a jeli prospěšné vypít denně jednu sklenici vody se sodou, předem děkuji za odpv.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Chléb a pečivo, pokud není slazené cukrem, je bez problémů a je jedno z jaké mouky je. Soda a dna? Neexistuje žádný důkaz, že soda léčí dnu. Soda reaguje s kyselinou v žaludku a sníží její kyselost. Tím skončí její role a dále se její účinky neprojevují. Čím si můžete při dně pomoci, je pít více vody, než máte skutečně chuť. Ke každé sklenici vypité vody přidejte vždy ještě jednu vynucenou. To je potvrzený účinek, který skutečně pomáhá při dně.
Tabletovanou jedlou sodu lze doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupáním žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čisticí pleťová voda. Na popáleniny je rozmíchaná soda ve vodě také dobrá, protože zmírňuje bolest při popáleninách od slunce, požahání kopřivami nebo po bodnutí hmyzem. Dále se rozmíchaná soda s vodou dobře uplatní jako ústní voda na afty. Když se prášek sody vmasíruje do vlasů, dá se tím omezit tvorba lupů.
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta30.
Četla jsem že jedlá soda má blahodárný vliv na organismus, ať už v boji s překyselením, rakovinou, bolestí hlavy a dalšími problémy. Máte s tím zkušenost? Opravdu to pomáhá? Radí smíchat lžičku jedlé sody s citronovou šťávou a užívat to každý den před jídlem. Myslíte, že to má smysl? Už dlouho trpím na migrénu a zkouším co se dá. Toto asi ublížit nemůže ne?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf.
Jedla soda skutečně pomáhá. Já ji užívám již dávno, ale:
Jedla soda se nesmí užívat víc než 6 lžiček denně, nesmí se užívat déle než dva týdny v kuse.
Jedlu sodu nesmíte z důvodu strávení jídla užívat 30 minut před nebo po jídle.
Zda pomáhá na migrénu netuším.
Já z dcérou jezdím na masáže krční páteře, které ji s migrénou výborně pomáhají. Ale chce to najít zkušeného maséra.
Jedlá soda je široce zkoumanou látkou a používá se již mnoho let, dokonce i samotnými onkology. Toxicita chemoterapie a radioterapie je vysoká, jejich aplikace často ničí důležité životní orgány jako játra či ledviny. Proto se těmto pacientům běžně podává jedlá soda, aby se předešlo selhání těchto orgánů.
Rakovinové buňky milují cukr, proto je vhodné se během nemoci vyhýbat cukrům, ať už v jídle, či nápojích, vyjma trošky ovoce. Při ohřátí směsi z javorového sirupu a sody se na sebe navážou molekuly sody a javorového sirupu. Glukóza vzniklá tímto způsobem je pohlcena buňkami a viry, které se v ní ukrývají. Jenže v tomto případě je na molekuly cukru navázaná silně zásaditá sloučenina a rakovinové buňky pohltí spolu s cukrem rovněž sodu, čímž dojde k zásadité reakci a ke zničení buněk přímo v centru nádoru. Soda bikarbona způsobí změnu pH v buňkách. Ty pro své přežití potřebují kyselé prostředí, ale tímto způsobem se do nich dostává více kyslíku, než jsou schopné unést. A právě díky javorovému sirupu se soda dostává do takových míst v těle, kam by se normálně nedostala. To vše během velmi krátké doby. Je tedy vhodná pro léčbu jakéhokoli stadia rakoviny, ať už u lidí, nebo u zvířat.
Postup: Smícháme tři díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody a promícháme. Zahříváme pět minut, a to tak, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C, dokud směs nezhoustne.
Zpočátku by se měla směs užívat častěji (to zejména u rakovinou nemocných), například třikrát denně jedna čajová lžička. Menší změna pH může totiž růst rakoviny povzbudit. Obyčejně pak stačí brát jednu čajovou lžičku denně, a to i dlouhodobě jako prevenci.
Dejte pozor na sodu, do které byl přidán hliník! I v případě, že není uveden na obalu, bývá přidáván. Jestliže vám po zahřátí na dně směsi zůstane bílý prášek, nejedná se o bikarbonát sodný! Nejlepší je koupit si sodu přímo v lékárně, budete tak mít jistotu, o co se skutečně jedná.
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA PROTI ŠPATNÉMU DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenny.
Proti špatnému dechu je skvělá jedlá soda - ať už na kartáček a jemně si vyčistit zuby, nebo jí kloktat. Dobře neutralizuje bakterie - https://www.belenizubu.info…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zelený nápoj lze připravit z jakékoli zelené natě sebrané z čisté lokality. Hlavní podíl představuje jetel luční nebo vojtěška. Mimo jetel můžeme přidat podle chuti například kopřivu dvoudomou, list smetanky lékařské, list řebříčku obecného, případně jiné známé byliny. Ty opereme pod tekoucí vodou. Část bylin dáme do mixéru, zalijeme 0,5 až 1 l čisté pramenité vody a za chodu mixéru po troškách přidáváme byliny. Mixujeme asi 5 minut, třeba i po menších dávkách, a nalijeme do PET láhve. Uzavřené v láhvi necháme alespoň hodinu louhovat v ledničce, několikrát průběžně protřepeme, pak scedíme přes plátno a nápoj je připraven k podávání. Zelený zázrak rozhodně nesladíme, nepřidáváme ani med nebo citron. Můžeme jej uchovat zásadně ve tmě, v uzavřené láhvi a v ledničce maximálně do druhého dne. Doporučujeme ho spotřebovat co nejdříve, protože kvalita okysličováním poměrně rychle klesá. Nápoj musí mít jasně zelenou travní barvu, a pokud se barva oxidací změní na olivovou, již jej nekonzumujte.
Byliny lze sbírat většinou až do konce listopadu. Chuť zeleného nápoje můžete upravovat vzájemným poměrem bylin. Jetel a kostival je sladký, kopřiva a kontryhel neutrální, řebříček trochu hořkokyselý, pampeliška hořká, šťovík kyselý. Máte-li kvalitní odšťavovač, použitelný i na byliny, můžete si místo nápoje v mixéru připravit extrakt z bylin bez přidání vody. Ten pak konzumujte v malém množství 50 až 100 ml.
Zelená voda má také mimořádně silný energetický potenciál „radiovitality“ a jedná se o potravinu na samém vrcholu energetických možností s mimořádným přínosem pro energetiku organismu. Tento nápoj vykazuje velice dobrou zásaditou reakci a pozitivně ovlivňuje pH našeho organismu. Vezměte dvě hrsti směsi zelených výhonků jedlých bylin, například smetánky lékařské, kopřivy, sedmikrásky, jahodníku, jetele, vojtěšky, listů trav, lze přimíchat i zelené části kulturních rostlin – špenátu, petržele, salátu, máty, šalvěje, řeřichy a podobně. Vše dobře operte a zalijte 300 ml studené vody, rozmixujte a přeceďte přes husté sítko. Vzniklý zelený nápoj hned vypijte.
Neera je účinná a osvědčená detoxikační a revitalizační dieta, která uspokojuje náš pocit hladu nahrazením pevné potravy čistým, přírodním a výživným nápojem.
Dietu vyvinul před více než 50 lety zkušený havajský naturopat Stanley Burroughs. Od té doby se stala velmi populární v mnoha zemích světa. Během půstu mohou naše zažívací a vylučovací orgány odpočívat a zaměřit se na vnitřní pročišťování. Tělo tak získává příležitost zbavit se nahromaděných toxických látek a rozložit poškozené, odumřelé a nepotřebné buňky, jako jsou nadbytečné tukové zásoby. Zatímco o samotné vnitřní pročištění a omlazení se stará tělo samo, nápoj Neera hraje při tomto procesu roli velkého pomocníka.
Obsah balení na 3 dny: 0,5l Madal Bal přírodního stromového sirupu, 20 g kajenského pepře, leták s podrobným popisem kúry
Složení: 4 druhy palmových sirupů, kanadský javorový sirup C+
Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 264 kcal (1 105 kJ); bílkoviny 1,1 g; uhlohydráty 64,9 g; tuky 0,0 g
Nabízí se kúra sedmidenní, desetidenní a patnáctidenní.
Jde o pečlivě vyváženou směs několika druhů palmových sirupů a nejkvalitnějšího kanadského javorového sirupu stupně C+. Javorový sirup dodává během kúry energii ve formě snadno vstřebatelných cukrů a palmový sirup zajišťuje bohatý přísun minerálů. Sirup se doplňuje čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Její kyselost má alkalizační efekt na tělo a pomáhá mu rozložit tuky a hlen, a navíc je zdrojem množství antioxidantů a vitamínu C. Do směsi patří ještě kajenský pepř – významný metabolizant, který zrychluje tělní oběh a pomáhá tak čisticím účinkům citronové šťávy. Voda, se kterou se směs míchá, dopraví ostatní složky nápoje do celého těla, dopřává organismu „vnitřní koupel“ a odplavuje veškeré uvolněné odpadní látky a toxiny. Nápoj stimuluje očišťovací proces našeho těla, upokojuje pocit hladu a dodává tělu energii bez toho, aniž by zatěžoval trávicí trakt. Kromě odstraňování nahromaděných toxinů a obnovení chemické rovnováhy v těle pomáhá kúra efektivně spalovat tuky. Navíc omezuje touhu po jídle a závislosti na pochutinách, což činí z hubnutí ještě přirozenější a příjemnější proces. Většina lidí, kteří se vydrželi postit po dobu 7 až 10 dnů, uvádí snížení váhy o 3–5 kg! Protože příčinou snížení tělesné váhy není ztráta vody, ale především odbourání nadbytečných tukových zásob, jen velmi malá část váhy se po skončení diety vrátí.
Detoxikační kúra je výživná detoxikační dieta, při níž je tělo zásobeno nezbytnými živinami pro pohotovostní fungování. Tělo je denně vyživováno 400–500 kaloriemi bohatými na minerály, stopové prvky a jedn
V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.
Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.
Jedlou sodu v prášku (50 g) prodává řetězec Kaufland v rozmezí 4–5 korun. DM drogerie nabízí ve svém sortimentu produkt Jedlá soda čistič (1 kg) za cenu 69,90 Kč, Jedlá soda čistič (5 kg) za cenu 299 Kč, Deodorant stick bergamot + limetka (75 ml) s obsahem Sodium bicarbonate (baking soda) za cenu 179 Kč, Deodorant stick aktivní uhlí & hořčík (75 ml) s obsahem Sodium bicarbonate (baking soda) za cenu 179 Kč. Oba deodoranty slouží pouze k zevnímu použití.
Ve svém příspěvku SODA BIKARBONA JEJI POUZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.
Chtěla jsem se zeptat,mám recept na buchtu a místo prášku do pečiva se tam má dát 1sáček sody bikarbony je to v pořádku?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.
Prášek do pečiva = soda bikarbona, takže žádný strach a klidně postupuj podle receptu i s práškem do pečiva. Dej pak vědět, jak se ti to povedlo. Nebo sem hoď recept, ať to taky můžeme zkusit.
Je nutné zde zdůraznit, že bikarbonát sodný (soda bikarbona) je široce zkoumanou látkou a používá se v praxi již mnoho let, dokonce i samotnými onkology. Toxicita chemoterapie a radioterapie je tak vysoká, že jejich aplikace často poškozují a ničí důležité životní orgány, jako jsou játra a ledviny. Proto se pacientům při chemoterapii a radioterapii běžně podává jedlá soda, aby se předešlo selhání těchto orgánů.
Také je možné si sodu přidávat do vody s cílem léčit různé zdravotní problémy, včetně klinické acidózy a dalších onemocnění. Její léčivé účinky zachránily mnoho životů na jednotkách intenzivní péče. Jedlá soda v lékopisné kvalitě v kombinaci s dalšími přírodními substancemi, například solemi jódu nebo hořčíku, vytváří směsi, které jsou v medicínském světě zázrakem. Mějte ale i zde na paměti, že všeho s mírou! Nic se nesmí přehánět.
Ve svém příspěvku PÁLENÍ ŽÁHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Manžel na pálení žáhy užíval celý život vždy lžičku sody ,zapil vodou a plení přestalo. Já jsem mu dávala na vyzkoušení novinky z lékarny, ale soda byla nejúčinnější. Žádné problémy mu soda po těch letech nezpůsobila, tak jí občas přidám do těsta místo PRDČ.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Soda bicarbona – hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 (jedlá soda, sodná sůl kyseliny uhličité) – je bílý jemný krystalický prášek se zásaditou reakcí a chutí, znáte ji jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy (vyrovná překyselení žaludku). Soda má nejen alkalizující, ale i antibakteriální účinek a antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Má lehce štiplavou chuť.
V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.
Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.
Prášek do pečiva, nebo také kypřicí prášek, a jedlá soda nejsou to samé. Jde o kypřidla sloužící ke zvětšení objemu, ale jejich chemické reakce v těstu jsou naprosto odlišné.
Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či soda bicarbona, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Koho někdy pálila žáha, ví, že po ní může sáhnout, protože neutralizuje překyselení žaludku. Ale nás nyní zajímá její reakce v těstu.
Pokud jedlou sodu smícháte s něčím kyselým, kyselinotvorným, acidním, nastane chemická reakce a směs začne bublat. Produktem této reakce je oxid uhličitý. A přesně tato reakce nastává při pečení. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen, melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu, a to má za následek, že těsto zvětší svůj objem.
Jedlá soda má silný účinek. Ve skutečnosti je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to však neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vyšší budou muffiny nebo dort. V receptu je obvykle uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, mohou mít kovovou nebo mýdlovou chuť.
Platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.
Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem vašich muffinů. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, budou mít kovovou chuť, což určitě nechcete.
Prášek do pečiva obsahuje mimo jiné jedlou sodu. Je to směs jedlé sody, vinného kamene (suchá acidní složka) a někdy se přidává kukuřičný škrob. V obchodech obvykle narazíte na prášek do pečiva, který funguje ve dvou fázích. První nastane, když se kypřicí prášek spojí s mokrými surovinami. To je taky důvod, proč si některá těsta nemůžeme připravit dopředu a péct později. Druhá fáze kypřicího prášku se aktivuje teplem, tedy když se těsto dá do trouby a prášek se zahřeje.
Prášek do pečiva mívá dvoufázový účinek.
Protože prášek do pečiva už obsahuje acidní složku, která aktivuje jedlou sodu, používá se nejčastěji u receptů, které neobsahují acidní surovinu. Není to samozřejmě pravidlo, ale obvykle to tak je.
Na 125–150 g mouky se používá asi 1 čajová lžička prášku do pečiva.
Pokud máte recept s jedlou sodou, teoreticky ji můžete nahradit práškem do pečiva, ale počít
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA A JEJÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.
Ahojky pane Vlasak, poslala jsem vam email a moc vas prosim o odpoved, DEKUJI! Mejte se moc krasne!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.
Dobry den zacal jsem lecit nador varlete uzivam trikrat dene jedlou sodu z javorovim sirupem .A zacali mne bolet zada v oblasti ledvin az do brychs na bocich muze to myt pricina ta soda ze sirupem?.Dekuji Jaroslav
Zde je podrobný návod jak si doma připravit svou vlastní domácí skořicovou mast: mast ze skořice recept.
Domácí punč
Potřebujeme 0,5 l červeného vína, 1 dcl višňovky (nebo rumu či griotky), 1 balení vanilkového cukru, šťáva ze dvou pomerančů (nebo přibližně stejné množství kompotové šťávy), 3 hřebíčky, 1 celá skořice.
Přivedeme šťávu z ovoce a vanilkový cukr do varu, přidáme višňovku, griotku nebo rum a necháme utvořit pěnu. Přilijeme víno, hřebíček, skořici a zahříváme. Směs se nesmí vařit. Dosladíme podle chuti.
Pomerančový punč
Potřebuje 400 ml pomerančové šťávy, 400 ml vody, 100 ml koňaku, celá skořice a hřebíček.
Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.
Recept na čaj ze skořice na hubnutí (skořicový nápoj)
Tři plné čajové lžičky rozemleté skořice se rozmíchají s jednou plnou lžičkou jedlé sody bikarbony a pytlíček černého čaje, který může být i nemusí. Pokud máte problémy s vysokým tlakem, tak se jedlá soda sníží na polovinu. Vše se pak zalije litrem vařící vody a nechá se louhovat dokud voda nevychladne. Pak se směs přecedí a zbaví se sedliny. Vzniklý roztok se dá v uzavřené nádobě vychladit. Voda se skořicí na hubnutí se pije čtyřikrát denně po jednom čtvrtlitrovém hrníčku. Skořicový nápoj chutná tak lahodně, že nebudete mít problémy tento čaj na hubnutí ze skořice pít dlouhodobě a dosáhnout tak na hubnoucí účinky skořice. Dávku postupem času snižovat nemusíte, protože nápoj nepůsobí organismu žádnou zátěž. Díky tomuto skořicovému nápoji se vám také povede lépe dodržovat pitný režim, což je až na výjimky vždy zdravé. Tato limonáda se skořicí funguje na hubnutí především tím, že snižuje vylučování inzulinu do krve, což vede ke změně nakládání s krevním cukrem, který se pak neukládá v takové míře do tukových zásob a tělo i při stejném energetickém příjmu hubne. Díky těmto vlastnostem je nápoj ze skořice vhodný i pro diabetiky (diabetes mellitus prvního typu) a pro lidi trpící vysokým tlakem.
Chemický vzorec jedlé sody NaHCO3 ukazuje z čeho je složena. Jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný dokáže pomoci v mnoha oblastech, od zdraví počínaje až úklidem v koupelně konče. Jednou z oblastí, ve které jedlá soda funguje, jako eko-magický zázrak je v říši krásy. Jedlá soda patří do ekologických kosmetických výrobků, tak na co utrácet za drahé produkty, když si můžete doma udělat kosmetický produkt z jedlé sody. Získejte pocit nablýskanosti od hlavy až k patě pomocí těchto receptů z jedlé sody, která vám dodá neobvyklou krásu.
3 díly javorového sirupu nalijete do kastrolku a vložíte do vodní lázně (větší kastrol s vodou) a zahříváte tak, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C. Do horkého sirupu pak vmícháte 1 díl čisté jedlé sody bez jakýchkoli chemických přídavků. Pozor, směs prudce vypění. Míchejte, dokud se soda v sirupu nerozpustí. Při nádorovém onemocnění užívejte první tři dny 5x denně 1 lžičku směsi a další týden pak 3x denně po jedné lžičce. Tato dávka obvykle postačí k absolutnímu vymizení nádoru. Je možné užívat i preventivně. Tato léčba je založena na tom, že rakovinové buňky milují cukr, který do sebe vtahují. Javorový sirup obsahuje čistou glukózu, takže tuhle podmínku dokonale splňuje. Tak se látka dostane přesně do centra nádoru. Jedlá soda pak dokáže díky obrovskému obsahu kyslíku rakovinový nádor doslova rozbít zevnitř. A to už během prvních tří dnů. Dochází tak k naprosté likvidaci nádoru v jakémkoli stadiu, tedy i v konečné fázi rakoviny.
Léčba rakoviny pomocí prášku do pečiva a javorového sirupu
Ano. Tato informace probleskla novinovými titulky, ale stejně tak rychle byla potlačena. Vypadá to až moc jednoduše, ale tato prostá léčba zažívací sodou a javorovým sirupem je nesmírně účinnou přírodní chemoterapií, která velmi efektivně hubí rakovinné buňky. Přitom zcela postrádá brutální vedlejší účinky provázející většinu nesrovnatelně méně efektivních „standardních“ chemoterapeutických metod. Za tepla vytvořená směs chemicky čisté jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný; NaHCO3) a javorového sirupu je velmi efektivním prostředkem proti všem druhům rakoviny. Zahříváním se na sebe pevně navážou molekuly sody a javorového sirupu, a takto vybavená glukóza může zamířit k rakovinovým buňkám. Rakovinové buňky prostě milují cukr, který přímo nezřízeně hltají. V tomto případě je ale na molekuly cukru navázaná silně zásaditá sodíková sloučenina! Kyselé rakovinové buňky absorbují s cukrem i sodu, a to je jejich zkáza.
Recept:
3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody (soda bicarbona) smísit (například 15 lžiček sirupu a pět lžiček sody) a promíchat, dát poté ohřát na sporák, zahřívat 5 minut nepříliš silně, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C, dokud směs poněkud nezhoustne. Na počátku může být směs užívána častěji, například 3x denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, dlouhodobě. Může být rozpuštěna ve vodě nebo třeba namazána na chléb. Javorový sirup může být případně dočasně nahrazen medem. Obecně platí: nejíst jinak žádný cukr v nápojích ani v pokrmech, s výjimkou trošky ovoce. Tato léčba je založena na tom, že rakovinové buňky potřebují cukr, který do sebe vtahují. A javorový sirup obsahuje čistou glukózu, která se tak dostane přesně do centra nádoru. Jedlá soda pak dokáže díky obrovskému obsahu kyslíku rakovinový nádor doslova rozbít zevnitř.