Téma: 

sodík

MINERÁL SODÍK

Zdroje sodíku

Sodík je součástí chloridu sodného, který je přítomen v kuchyňské či stolní soli. Sůl je zde přítomna v dostatečném množství. Pozornost by tedy měla být naopak věnována tomu, aby nedocházelo k nadměrnému užívání soli, protože může dojít k zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Minerál sodík
Zveřejněno dne: 3.4.2013

Diskuze: Re: užívání jedlé sody

Vyzkoušejte to a uvidíte. Ale pozor, jedlá soda obsahuje sodík, stejně jako kuchyňská sůl, a při pravidelném příjmu může způsobovat otoky, zadržování vody v těle a může zvyšovat krevní tlak. Pokud máte již problém tohoto typu, tak se sodou raději neexperimentujte a použijte léky určené pro léčbu dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání jedlé sody
Odesláno dne: 11.6.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MINERÁL SODÍK

Charakteristika sodíku

Sodík je důležitý pro vodní bilanci, přenos nervových impulsů, svalovou aktivitu, acidobazickou rovnováhu. Optimální denní příjem činí 550 mg. Průměrná denní dávka sodíku je obsažena v soli. Proto se ujistěte, že konzumujete sůl a slané potraviny s mírou. Chuť jídla můžete vylepšit pomocí bylin a koření.

Zdroj: Minerál sodík
Zveřejněno dne: 3.4.2013

Diskuze: Re: co obsahuje nejvic kalcia

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia
Odesláno dne: 6.12.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MINERÁL SODÍK

Příznaky nedostatku sodíku

Těžká fyzická námaha a pocení mohou dočasně vést k mírnému nedostatku sodíku, který se projeví únavou a svalovou slabostí. V tomto případě postačí přijmout malé množství soli. Pouze v extrémních případech, kdy dochází k podvýživě nebo přetrvává závažný průjmem či zvracení, musí být tělu dodán sodík. Takový nedostatek obvykle způsobuje svalové křeče, závratě, špatný krevní oběh nebo celkový kolaps organismu. Pokud v takovýchto případech nepokryje nutnou dávku denní příjem soli, musí být tyto problémy konzultovány s lékařem a podán odpovídající lék.

Zdroj: Minerál sodík
Zveřejněno dne: 3.4.2013

Diskuze: tabletky na přibírání

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.

Zdroj: diskuze Tabletky na přibírání
Odesláno dne: 7.11.2011 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 0

DENNÍ DÁVKA VÁPNÍKU PRO ZDRAVOU KŮŽI

Faktory, které poškozují vápník

Spotřeba vysokých dávek kyseliny fosforečné, která je obvykle v tmavě barevných druzích limonád, také sodík, alkohol a příliš mnoho červeného masa a kávy může způsobit ztrátu vápníku. Kromě toho mohou stresové hormony, zejména kortizol, poškodit vápníkové rezervy. Některé léky mohou poškodit vstřebávání a zásoby vápníku, jako je například tetracyklin.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži
Zveřejněno dne: 20.11.2012

ALOE VERA NA VLASY

Cenné látky v aloe vera

Aloe vera obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, niacin a cholin. Z minerálů se v rostlině nachází hořčík, mangan, zinek, sodík, draslík, vápník, měď a chrom. Rovněž obsahuje steroidy, vzácné aminokyseliny, glykosidy, saponiny, polysacharidy nebo mastné kyseliny. Celkem tak aloe vera obsahuje více než 200 látek prospěšných pro naše tělo.

Zdroj: Aloe vera na vlasy
Zveřejněno dne: 30.4.2014

TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ

Co obsahuje pangamin?

Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Tabletky na přibírání
Zveřejněno dne: 2.11.2011

SMILAX LÉKAŘSKÝ

Co v sobě obsahuje Smilax lékařský?

Sarsaparilla veracruz - Smilax lékařský obsahuje zejména steroidní saponiny, rhynchophyllin, hirsutin, mitraphylin, beta sitosterol a glykosidy. Dále pak stopové prvky vápník, měď, železo, jód, mangan, draslík, křemík, sodík, síru. Vitamíny B - komplexu, vitamíny A, C a D. Smilax byl indiánům Jižní Ameriky velmi znám a byl jimi oblíben pro své tonizační a afrodiziakální účinky. Smilax totiž podporuje tvorbu testosteronu a progesteronu, čímž ovlivňuje i sexuální apetit u mužů i u žen.

Zdroj: Smilax lékařský
Zveřejněno dne: 5.12.2011

PANGAMIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Obsah vitamínů v Pangaminu

Pangamin je bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť je po něm je pojmenován i jeden z vitamínů této skupiny – vitamín B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahuje celou řadu minerálních látek (vápník, fosfor, draslík, hořčík či sodík) a stopových prvků (železo, mangan, měď, zinek či jód). Minerály jsou pro nás i významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno dne: 25.4.2016

PŘÍČINA PŘEDČASNĚ BÍLÝCH VLASŮ U DĚTÍ

Léčba bílých vlasů

Předčasně bílé vlasy mohou vést k nespokojenosti dítěte, k úzkosti rodičů apod., níže uvádíme prostředky, jak tento stav, který může vést ke špatnému vzhledu a nízkému sebevědomí dítěte, řešit.

  • Konzumace potravin bohatých na železo, vitamín B, sodík a měď.
  • Ovoce a zelenina obsahují antioxidanty, které bojují proti volným radikálům, které mohou způsobit předčasně bílé vlasy.
  • Masáž vlasů kokosovým olejem, který se vařil s kari kořením.
  • Aplikace směsi oleje a angreštu v prášku na vlasy.
  • Použití heny jako přírodní barvy na vlasy.
  • Kyselina listová může zabránit bílým vlasům.

Zdroj: Příčina předčasně bílých vlasů u dětí
Zveřejněno dne: 30.4.2013

VITAMÍNY PRO AKTIVNÍ SPORTOVCE

Výživa pro sportovce

Stručně řečeno, sport je zdravotní program pro tělo i duši. Také sportovci musí věnovat pozornost dobré stravě, která dodává tělu důležité živiny. Pocení způsobuje ztrátu důležitých minerálů, jako je hořčík, draslík nebo sodík. Typickým příznakem jsou svalové křeče, kterým lze předejít adekvátním příjmem těchto látek. Pro hladké fungování nervů a svalů v těle jsou nutné vitamíny B1, B2 a B12. Balíček vitamínů A, C a E odpuzuje patogeny a agresivní volné radikály. Vápník a vitamín D zpevňují kosti a zvyšují jejich odolnost. Transport kyslíku v krvi se zlepší s dostatkem železa a kyselinou listovou.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce
Zveřejněno dne: 16.4.2013

VEJCE NATVRDO

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty pro 50 g vajec (1 vejce) jsou následující: 75,14 kcal, 6,29 g bílkovin, 0,56 g sacharidů, 5,3 g tuků (1,6 g nasycených mastných kyselin, 2 g mononenasycených mastných kyselin, 0,7 g polynenasycených mastných kyselin), 212 mg cholesterolu, 37,31 g vody, 25 mg vápníku.

Vejce je z nutričního hlediska směsí bílkovin a tuků, obohacená o minerální látky (zejména fosfor, sodík, draslík) a vitamíny (hlavně vitamín E). Přibližně ze ¾ je vejce tvořeno vodou.

Určitě lze říci, že vejce (zejména bez přídavku dalšího tuku při vaření, tedy i vařená) patří do zdravého jídelníčku. Je však třeba dávat pozor na jejich množství. Bílky je možno konzumovat prakticky neomezeně, ale žloutky pro jejich obsah cholesterolu raději omezujeme.

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

PŘÍRODNÍ JÍL NA POKOŽKU OBLIČEJE

Zelený jíl

Zelený jíl je vlastně typ zeminy bohaté na minerální látky z rostlin, půdy, skal a vulkanického popela. Je to látka mimořádně bohatá na draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, křemík a rostlinné minerály. Zelený jíl má unikátní absorpční, antioxidační a čisticí schopnosti. Proto se často používá na očistu organismu zevnitř, ale i na léčbu kožních onemocnění a také pro kosmetické účely. Při péči o pokožku se používá zejména jako maska. Pleti na obličeji, krku a dekoltu pomáhá zbavit se nečistot, zmírňuje projevy akné. Zároveň zjemňuje, vyhlazuje a vypíná pokožku, a tak je vhodný i pro povadlou, unavenou či zralou pleť. Můžete ho také použít jako kúru proti celulitidě před plavkovou sezónou!

Zdroj: Přírodní jíl na pokožku obličeje
Zveřejněno dne: 30.7.2013

VITAMÍNY PRO AKTIVNÍ SPORTOVCE

Tipy pro sport a vitamíny

  • Sport je vhodný pro vaše tělo. Ze sportu vyvstává radost, zkuste dělat co nejvíce sportů a vyberte si ten, který vás bude bavit, obohacovat.
  • Ke zvýšení fyzické zdatnosti dejte přednost pravidelnému trénování v malých dávkách. Je vhodné mít vytvořený dobrý tréninkový plán, který počítá i s takzvaným „vyrovnávacím“ obdobím.
  • Zkombinujte sporty, které podporují sílu, vytrvalost a zručnost.
  • Konzistentní sportovní příprava vyžaduje stejně přísné stravování. Fyzicky aktivní lidé mají větší potřebu důležitých látek. Ujistěte se, že vaše strava obsahuje všechny živiny v přiměřeném množství.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamíny B1, B2, B12, kyselina listová, vitamín A, vitamín C, vitamín D, vitamín E, vápník, draslík, hořčík, sodík a železo.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce
Zveřejněno dne: 16.4.2013

NEDOSTATEK SODÍKU V TĚLE

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle
Zveřejněno dne: 26.9.2015

SPECIÁL PRO MUŽE: JAK JÍST, ABYSTE ŽILI DÉLE?

Sodík

Sůl nad zlato? Jen v pohádkách! Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala varování před nadměrnou konzumací sodíku, který zvyšuje krevní tlak (hypertenzi) a je považován za jednu z hlavních příčin úmrtí v moderních společnostech. Vysoký krevní tlak postihuje asi 15 až 20 % populace, přičemž dalších 20 % představuje rizikovou skupinu.

  • Podle jisté kanadské studie, která zkoumala skladbu jídelníčku mužů, bylo zjištěno, že denní příjem sodíku daleko přesáhl denní doporučené množství. V reálu strava mužů obsahovala 3 400 mg sodíku namísto maximální tolerované hranice 2300 mg sodíku za den pro všechny věkové kategorie bez rozdílu.
  • 1 čajová lžička soli obsahuje 2300 mg sodíku.
  • Sodík je přítomen i v běžných potravinách, např. v minerálkách nebo míse cereálií s rozinkami.
  • Nejhorší hodnoty vykazují jídla z fast-foodu, kdy klasický hamburger obsahuje až 1,5 g soli (podle oficiálních stránek McDonalds).
  • Zdravé tipy: Vyhněte se soli. Chuť jídlu dodáte kořením, čerstvými bylinkami, česnekem, zázvorem, citrusovými plody nebo jablečným octem. Používejte výlučně čerstvé potraviny, protože ty zpracované už obsahují mnohem více sodíku.

Časopis Alive zveřejnil 10 jídel a potravin s vysokým obsahem sodíku, které muži milují:

  • Smažená jídla
  • Pizza se salámem nebo šunkou
  • Bílé pečivo
  • Tavený sýr
  • Hod-dog
  • Špagety s omáčkou
  • Uzeniny
  • Kečup
  • Tortilla
  • Chipsy a brambůrky

Zdroj: Speciál pro muže: Jak jíst, abyste žili déle?
Zveřejněno dne: 10.8.2014

KVASNICE NA AKNÉ

Aktivní látky kvasnic

Zde je souhrn aktivních látek, které můžou tělu kvasnice dodat:

  • Biologicky cenné látky dusíkaté
    (proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny)
  • Glycidy
    (zvláště glykogen, ribosa a desoxyribosa)
  • Lipidy
    (nenasycené mastné kyseliny, zvláště pak kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamin F)
  • Fosfatidy a steroly
    (lecitin, kefalin, ergosterol - provitamín D, a steroly podobné pohlavním hormonům)
  • Minerální látky
    (Ca - vápník, P - fosfor, K - draslík, Mg - hořčík, Na - sodík)
  • Stopové prvky
    (Fe - železo, J - jód, Cu - měď, Zn - zinek, Mn - mangan atd.)
  • Vitaminy
    (Thiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, pyridoxin – B6, kyselina p-aminobenzoová, cholin, kobalamin – B12, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D)
  • Enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmolaz
  • Ostatní biologicky účinné látky
    (biotin - H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty atd).

Zdroj: Kvasnice na akné
Zveřejněno dne: 25.11.2011

DONUT

Donut maker

Tato americká kobliha se vyrábí zhruba od roku 1950, její současné provedení nabízí různé barevné variace a chutě.

Na 100 g má americká kobliha následující nutriční hodnoty: 452 kcal, tuky 25 g, cholesterol 19 mg, sodík 326 mg, draslík 201 mg, sacharidy 51 g, bílkoviny 4,9 g, kofein 2 mg, vitamíny 60 mg.

S produktem Donut maker snadno připravíte dokonalé americké koblihy v každém okamžiku. Je ideální pro rodinné sešlosti, návštěvy nebo jen tak ke kávě či čaji. Příprava koblih je s tímto přístrojem velmi snadná. Donut maker je na elektrický proud s různým příkonem a je vybaven jamkami na koblihy s prolisovaným středem. Dovnitř se nalije těsto na koblihy, přiklopí se a tepelně se upravuje smažením. Některé přístroje jsou vybaveny i časovačem se signalizací. Donutovač je vybaven nepřilnavými deskami, přičemž jsou koblihy uzavřeny natěsno, takže nedojde k jejich deformaci při tepelné úpravě.

Důležité u tohoto přístroje je, aby desky byly nepřilnavé, dále musí řádně těsnit, jinak by se koblihy deformovaly.

Těsto se umisťuje pouze do spodní části přístroje, protože se jedná o těsto kynuté, které během technologické úpravy ještě nabyde.

Cena elektrického donutovače se pohybuje kolem 1 300 korun.

Zdroj: Donut
Zveřejněno dne: 13.6.2016

ODKYSELENÍ ORGANISMU STRAVOU

Kyselost buněk

Metabolické procesy jsou závislé na maximálně vyváženém pH prostředí buněk, mělo by se pohybovat pouze v rozmezí 7,34 až 7,40. V případě, že kolísá na vyšší nebo nižší úrovni některé enzymatické procesy, které regulují buněčný metabolismus, selhávají. Účinek enzymu je totiž závislý na stupni kyseliny – pokud hodnoty kyseliny nejsou optimální, dojde k zastavení metabolismu, což vede k otravě buňky a jejímu odumření. Tento proces se dá částečně eliminovat správným dýcháním. S každým nádechem dodáme organismu kyslík a uvolní se kyselina uhličitá, proto je pro organismus velmi důležité správné dýchání.

Nicméně při přeměně kyseliny uhličité vstupují do hry důležité regulační mechanismy přímo v buňce. Jedná se o minerální látky, zejména draslík a sodík, které neutralizují nově vytvořenou kyselinu na neškodnou sůl, která se následně dostane do oběhu a ledvin. Jedná se o koloběh, kdy se na jedné straně tvoří kyseliny a na druhé straně stoupá spotřeba minerálních látek na jejich odstranění.

U většiny lidí je vnitřní prostředí neustále kyselé. Překyselení je začátek mnoha nemocí! Onemocnění je totiž často výrazem extrémně namáhaného řízení acidobazické rovnováhy. V podstatě všechny regulační mechanismy slouží k vyrovnávání se s kyselinami bez poškození buňky. Když organismus vyčerpá veškeré možnosti, dojde ke vzniku onemocnění, které se může stát chronickým nebo nevyléčitelným.

Zdroj: Odkyselení organismu stravou
Zveřejněno dne: 1.4.2016

BÁJEČNÉ ÚČINKY MEDU A SKOŘICE

Med se skořicí na hubnutí

Med je lék. Je to okamžitý zdroj energie, který organismus vstřebává bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Med obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík.

Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům a je lipotropní (zabraňuje ukládání cholesterolu a tuku v játrech). Jen samotná vůně skořice zvyšuje mozkovou aktivitu. Skořice působí také preventivně proti Alzheimerově chorobě, případně zpomaluje průběh tohoto onemocnění. Má pozitivní účinky i na tlusté střevo a dokáže odplavit z těla nadbytečné tuky, čímž snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá tak předcházet onemocněním srdce a ateroskleróze. Skořice má též neuvěřitelnou schopnost zahřát celé tělo. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte a přidejte si trochu skořice do čaje. Díky svému unikátnímu složení a hřejivému účinku představuje skořice typické koření podzimního a zimního období.

Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. Cukr obsažený v medu pomáhá nejvíce při regeneraci tělesných sil. Pacienti-senioři užívající med a skořici v poměru 1 : 1 bývají čilejší a ohebnější.

Při hubnutí vypijte každý den ráno (půl hodiny před snídaní na lačný žaludek) šálek medu se skořicí. Pravidelné užívaní medu a skořice by mělo snížit váhu i u mimořádně obézních osob, neboť zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel. Čaj připravený z medu a skořice, pije-li se pravidelně, zabraňuje rovněž potížím „dlouhého věku‟. Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Pijte 1/4 šálku třikrát denně. To udržuje kůži „čerstvou‟ a hebkou až do vysokého věku.

Zdroj: Báječné účinky medu a skořice
Zveřejněno dne: 31.7.2015

ODKYSELENÍ ORGANISMU STRAVOU

Kyselinotvorné potraviny

Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.

Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.

Maso, ryby a masné výrobky: ančovičky, candát, halibut, hovězí jazyk, hovězí pečeně, hovězí řízek, humr, husa, husí játra, vepřová játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kančí, kapr, karbanátek, klobása, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, losos, makrela, mušle, ovarové koleno, pstruh, račí maso, rostbíf, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, špek, špekáčky, štika, šunka, tučné vepřové maso, tuňák, úhoř, vepřová kotleta, zajíc

Pečivo, sladkosti a pochutiny: bonbony, brambůrky, coca‐cola a sladké limonády, cukr, cukroví, čokoláda, dorty, koláče, majonéza, marcipán, máslové sušenky, nugát, perník, preclík, sladké pečivo

Mléčné výrobky: eidam, ementál (45 % tuku), gorgonzola, sýr Bries, sýr s hříbky, tavený sýr

Ostatní: avokádo, bílé víno, burské oříšky, čaj černý, čočka, fritovací olej, hranolky, kandované ovoce, kari koření, kečup, kokosový olej, kokosový ořech, kompoty, liška jedlá, masox, pálenka, pivo, šampaňské, rum, smažené krokety, sůl, vaječný likér, whisky.

Zdroj: Odkyselení organismu stravou
Zveřejněno dne: 1.4.2016