SODIK NEDOSTATEK a nejen to se dozvíte v tomto článku. Sůl, chemicky chlorid sodný, obsahuje řadu látek důležitých pro lidské tělo, ať už je to sodík, draslík nebo jód. Jako dochucovadlo se sůl používá již od starověku, její tradice v našem jídelníčku je tedy velice dlouhá. Pomáhá při tvorbě žaludečních šťáv, při svalových kontrakcích, přenosech nervových vzruchů, ale i udržování vody v těle. Solný roztok zbavuje tělo odpadních látek a zároveň mu dodává důležité minerály.
Nedostatek sodíku
Sodík je velmi důležitý elektrolyt a základní iont přítomný v extracelulární tekutině. Hraje klíčovou roli v enzymatických operacích a v tvorbě zdravé svalové konstrukce. Zlepšuje srdeční činnost, podporuje nervový systém a vstřebávání glukózy. Je potřebný pro regulaci krve, v důsledku nedostatku sodíku (málo sodíku v krvi)se mohou vyskytnout vážná poškození tělesných funkcí. Sodík jako elektrolyt, který reguluje tělesné tekutiny, udržuje jejich rovnováhu a vysílá elektrické impulzy do těla.
Sodík je nezbytnou součástí stravy napomáhající regulaci buněčné aktivity a důležitým prvkem pro správné funkce nervového systému. Obzvláště důležitý je, když trpíte zvýšeným pocením nebo úpalem. Když je pravidelně vylučován potními žlázami nebo v moči, nepředstavuje bezpečnostní riziko. Jeho nadbytek může naopak způsobit rakovinu žaludku nebo hypertenzi, otok nervových tkání a nervů, může se podílet na vzniku mozkového edému nebo infekci plic. V případě, že není snížen jeho příjem, může dokonce vést až ke kómatu. Lidé, kteří trpí problémy s ledvinami nebo edémy, by měli kvůli zvýšeným rizikům omezit příjem sodíku. To znamená méně solit a vyhýbat se polotovarům. Doporučený příjem sodíku je 2 400 mg za den.
Při nedostatku sodíku v těle je nejvíce zasažen nervový systém, což se projevuje různými poruchami a výpadky. Obecně platí, že nedostatek sodíku v krvi poznáme podle průjmů, bolestí hlavy, zvracení, slabosti, nízkého krevního tlaku, letargie, ztráty hmotnosti, zmatených projevů, závratí a svalové podrážděnosti. Nízká hladina sodíku v krvi snižuje tuk, který je nahromaděný v okrajových částech těla.
Sodík funguje jako prevence vyčerpání z horka. Mozek je velmi citlivý na jakoukoli změnu tohoto minerálu v těle a začíná se velmi rychle bránit jeho nedostatku. Člověk se stává zmateným a projevuje se u něho letargie. S nedostatkem sodíku jsou spojovány také svalové křeče, obzvlášť v horkých letních měsících, když málo pijeme a jsme dehydrovaní.
Sodík také odstraňuje přebytek oxidu uhličitého nahromaděného v těle. Reguluje absorbování glukózy buňkami, což znamená, že dochází k plynulejší přepravě živin v buněčných membránách. Změnou proporcí acidobazických alkalických fosfátů v těle řídí reakci ledvin, objem a obsah moči. Vyrovnává osmotický tlak v důsledku regulace tekutin v buňkách. Pokud není překročeno rozumné dávkování, napomáhá udržovat rovnováhu obou typů iontů v těle, udržuje srdce v dobré zdravotní kondici, což má velký vliv na normalitu krevního tlaku.
V naší poradně s názvem TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Sodík najdeme v jablkách, kuchyňské soli, zelí, žloutcích, luštěninách, mrkvi, jedlé sodě, tuřínu, listové zelenině a banánech. Dále v rybách nebo ve kvašeném pickles.
Denní doporučená dávka sodíku se u zdravého člověka pohybuje kolem 5 gramů. U pacientů s určitým ledvinovým a srdečním onemocněním jsou dávky jiné, mnohem nižší.
Sodík je důležité doplňovat například:
pomocí iontových nápojů a jiných sportovních drinků;
konzumací něčeho slaného (například posolené rajče);
dát si Umeocet, který je bohatý na další řadu minerálních látek a snižuje kyselost organismu;
nápoji se sacharidy a ionty (sodík v dávce 400 až 500 mg po každé hodině) při vysokém pocení.
Snažíte se doplnit tekutiny přirozeně vodou? Tak pozor! V některých chvílích může voda nadělat více škody než užitku. V případě dehydratace je vhodné namísto vody použít iontový nápoj, který obsahuje sůl. Voda totiž může hyponatrémii prohloubit.
V naší poradně s názvem UNAVENÁ PLEŤ A NEZDRAVÁ BARVA PLETI - CO TO ZPŮSOBUJE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
S největší pravděpodobností jde o nedostatek železa v organizmu. Průměrná spotřeba železa běžného člověka činí 0,5 mg denně, ovšem v době menstruace nebo jiného krvácení se spotřeba železa zvyšuje až na 100 mg denně. Nedostatek železa se projevuje bledostí a nezdravou barvou, slabostí, bolestí hlavy, zrychleným dechem, dále také lámavými nehty, špatnými vlasy a bolavými koutky úst. Železo lze doplňovat pomocí potravin obsahujících hodně železa jako je například melasa, telecí a hovězí játra, sušené meruňky, ořechy, rozinky, pšeničné klíčky a otruby. Dále lze železo do organizmu doplňovat i tabletami. Zde je však nutno myslet na to, že naše tělo z takových potravinových doplňků vztřebá jen přibližně 10% a je zapotřebí to podpořit 500mg vitamínu C a stopové mědi. Takovýto potravní mix doporučuji užívat po dobu 50 dní, pak 20 dní pauza a pak zase 50 dní užívání mixu.
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Vyrážka či ekzém jsou definovány jako zánět kůže, který není vyvolán mikroorganismy napadajícími kůži. Tělo tímto způsobem spíše dává najevo problém v celém organismu, takovým problémem může být například infekce v těle, nedostatek nějaké živiny, problém imunity nebo onemocnění nějakého orgánu.
Příčiny svědění kůže, vyrážky, ekzému
atopický ekzém, alergie;
snížená imunita a přítomnost infekce (například plané neštovice, spála, pásový opar);
překyselení organismu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, nervové poruchy);
celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
cukrovka, diabetes mellitus (únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
nedostatek vitamínu B3 (citlivost na světlo, bolestivá, podrážděná kůže, bolestivost jazyka a dutiny ústní, únava, trávicí potíže, bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti, poškození nervů);
V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Reitermann.
Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda si mohu nějaký test na nedostatek hořčíku udělat sám, aniž bych byl nucen dojít k lékaři? Vše tomu naznačuje, že by to asi tak mělo být. (vysoký krevní tlak na který beru léky, občasné náhlé a velké křeče v nohách - hlavně po sportu, když sedím poté doma v pohovce, bolest kloubů - hlavně v ramenou). Také jsem zkoušel před a při jízdě na kole brát různé doplňkové prostředky na hořčík a nepomohlo mi to.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Žádný domácí test na dostatek hořčíku není, jen subjektivní pocity. Tyto vaše problémy hořčík asi nevyřeší. Určitě by bylo vhodnější obětovat půl dne a zkonzultovat váš stav nohou s kardiologem a klouby v ramenou s ortopedem. Je to rychlejší než se pokoušet o samoléčbu. Kdybyste přesto nechtěl k těmto doktorům zajít, tak hořčík berte na noc 1000 mg společně s 15 g zinku a jednou tabletou B-komplex forte. Tuto kombinaci užívejte především ve dnech zvýšené fyzické námahy. Na bolavé nohy zkuste užívat Mobivenal podle návodu od výrobce. A na bolest kloubů v ramenou zkuste GS Condro forte. Nezapomeňte také na pravidelnou masáž dolních končetin. Zkuste to takto 3 měsíce a pak zhodnoťte výsledky. Kdyby se stav nezměnil navštivte doporučované lékaře.
nedostatek vitamínu B3 (citlivost na světlo, bolestivá, podrážděná kůže, bolestivost jazyka a úst, únava, trávicí potíže, bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti, poškození nervů);
nedostatek vápníku (záškuby, bolest svalů, kloubů, poruchy nervů, vyrážka, svědění kůže, lámání nehtů, špatné hojení ran, bušení srdce, deprese, podrážděnost, nespavost, řídnutí kostí, osteoporóza);
rakovina žlučníku a žlučových cest (únava, noční pocení, teplota, nechutenství, popřípadě hubnutí, žloutenka, svědění kůže, potíže s trávením, pocit plnosti, zvracení);
selhání ledvin (únava, málo moči, otoky, nevolnost až zvracení, bolest hlavy, u akutní: až ztráta vědomí; u chronické: bledost, svědění kůže, bolest hrudi, kostí);
nadbytek vitamínu A (může poškodit plod, bolest hlavy, kostí, břicha, nevolnost, zvracení, průjem, svědění kůže, padání vlasů, nepravidelná menstruace, poruchy zraku);
dna, pakostnice (nesnesitelná bolest a otok kloubů, může se objevit bolest hlavy, svalů, trávicí potíže, nadýmání, průjem, pálení konečníku, vyrážka);
Ve svém příspěvku KREVNÍ DESTIČKY NEDOSTATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu a i nyní mám nedostatek. 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. (42 let) A je nutné mít zadanku od lékaře? Děkuji za odpověď
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nedostatek železa u dětí může ovlivnit fyzický i psychický vývoj. Nedostatku železa se přitom dá zabránit, důležité je dodržovat jisté dietní zásady. Děti přicházejí na svět s určitou zásobou železa v těle přibližně pro první 4 měsíce. Další železo však potřebují pravidelně dodávat, aby dokázaly dobře růst a správně se vyvíjet.
Nedostatek železa hrozí určitým skupinám dětí, patří mezi ně:
předčasně narozené děti (o více než tři týdny) nebo děti s nízkou porodní váhou;
děti, které pijí kravské mléko před dosažením 1 roku života;
kojené děti, které nedostávají po dovršení 6. měsíce dostatek jídla obsahujícího železo;
děti na umělém mléku, které není obohacené železem;
děti ve věku 1 až 5 let, které vypijí více než 710 ml kravského, kozího nebo sójového mléka denně;
děti s určitými zdravotními problémy, které trpí například chronickými infekcemi, nebo musí dodržovat přísnou dietu;
dospívajícím dívkám hrozí nedostatek, protože jejich tělo ztrácí železo během menstruace.
Příznaky
Nedostatek železa může mít na dítě velký dopad. Většina příznaků a symptomů se však projeví až v souvislosti s anémií způsobenou nedostatkem tohoto minerálu. Mezi symptomy anémie patří:
únava nebo slabost;
bledá pokožka;
nechutenství;
dušnost, dítě se lehce zadýchá;
podrážděnost;
zanícený jazyk (jazyk zčervená, bolestivě pálí);
dítě má problém udržet tělesnou teplotu;
zvýšená náchylnost k infekcím;
nepravidelný srdeční rytmus;
problémy s chováním;
neobvyklé chutě, dítě pojídá například hlínu, led, čistý škrob a podobně.
Následky
Maso je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitamínu B (zejména B12) a železa, které má vliv na správnou krvetvorbu. Všechny tyto látky potřebují nejmenší děti pro tvorbu červených krvinek, dobré trávení a činnost dalších vitamínů. Naopak jejich nedostatek může vést k poruchám růstu, chudokrevnosti, a dokonce až k poruchám vývoje celého nervového systému.
Maso by mělo být zařazeno do dětského jídelníčku brzy po podání zeleninového příkrmu, nejpozději v 7. měsíci života. Samozřejmě pozvolna, postupně zhruba od 20g porce jeho množství zvyšujeme až ke 40 gramům. Maso zpočátku meleme najemno, postupně, asi okolo 8. měsíce věku, nahrubo a ke konci prvního roku už stačí nakrájet na malé kousky. Mezi nejvhodnější úpravy patří vaření a dušení, můžeme i péct či grilovat (v alobalu, opatrně na přímý oheň). Odborníci doporučují dítěti nabídnout ryby už kolem půl roku. Měly by být součástí jídelníčku zejména díky prospěšným omega-3 nenasyceným mastným kyselinám. Tyto tuky příznivě ovlivňují vývoj mozku dítěte, podporují učení i koncentrac
V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.
Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.
Železo je nezbytné pro bakteriální růst. To je výhoda i nevýhoda. Výhodou je, že krátkodobý cílený nedostatek železa je důležitým faktorem při léčbě infekce. Nevýhodou je, že při perorálním příjmu doplňků železa v množství přesahujícím 200 mg/den může dojít ke změně typů bakterií, které jsou přítomny ve střevě, což vede k novým zažívacím obtížím. Mírný nedostatek železa naproti tomu může poskytnout ochranu proti akutní infekci, zejména proti organismům, které sídlí v hepatocytech a makrofázích, jako je malárie a tuberkulóza. To je výhodné především v regionech s vysokou prevalencí těchto onemocnění a kde není k dispozici standardní léčba.
V lidském organismu železo pomáhá zachovat mnoho životně důležitých funkcí, včetně celkové energie a soustředění, gastrointestinálních procesů, imunitního systému a regulace tělesné teploty.
Přínosy železa často zůstávají bez povšimnutí, dokud člověk nemá jeho nedostatek. Anémie z nedostatku železa může způsobit únavu, bušení srdce, bledou kůži a dušnost.
Železo pro zdravé těhotenství
Železo je důležité pro udržení zdravého těhotenství. Objem krve a tvorba červených krvinek se během těhotenství dramaticky zvyšuje, aby byl rostoucí plod zásobován kyslíkem a živinami. V důsledku toho se také zvyšuje poptávka po železe. Zatímco tělo typicky maximalizuje vstřebávání železa během těhotenství, nedostatečný příjem železa nebo jiné faktory ovlivňující způsob vstřebávání železa mohou vést k jeho nedostatku.
Nízký příjem železa během těhotenství zvyšuje riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti, stejně jako nízké zásoby železa a narušený kognitivní nebo behaviorální vývoj u kojenců. Těhotné ženy s nízkým obsahem železa mohou být náchylnější k infekci, protože železo také podporuje imunitní systém.
Je jasné, že doplňky železa jsou potřebné pro ženy, které jsou jak těhotné, tak i ženy s nedostatkem železa. Probíhají však výzkumy ohledně možnosti doporučit další železo všem těhotným ženám, dokonce i těm s normální hladinou železa [1]. Tvrdí se, že všechny těhotné ženy by měly každý den těhotenství užívat 30 až 60 miligramů (mg) doplňků železa, bez ohledu na jejich hladiny železa.
Železo pro více energie
Nedostatek železa ve stravě může ovlivnit efektivitu, s jakou tělo využívá energii. Železo přenáší kyslík do svalů a mozku a je klíčové pro duševní i fyzický výkon. Nízká hladina železa může mít za následek nedostatek soustředění, zvýšenou podrážděnost a sníženou výdrž.
Železo pro lepší sportovní výkon
Nedostatek železa je častější u sportovců, zejména u mladých sportovkyň, než u jedinců, kteří nevedou aktivní životní styl. Zdá se, že to platí zejména u vytrvalkyň, jako jsou běžkyně na dlouhé tratě. Někteří odborníci naznačují, že by vytrvalostní sportovkyně měly přidat dalších 10 mg elementárního železa denně k aktuální doporučené denní dávce pro příjem železa.
Nedostatek železa u sportovců snižuje sportovní výkon a oslabuje činnost imunitního systému. Nedostatek hemoglobinu může výrazně snížit výkon při fyzické námaze, protože snižuje schopnost těla transportovat kyslík do svalů.
V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš Bednář.
Dobrý den,prý je dobré užívat jedlou sodu při ataku dny. 1/2 lžičky na 1/4 litru vody promíchat a vypít. 1x před spaním , 1x ráno, 1x za 2-4 hodiny mezi jídly.Opakovat do zmizení dny.Děkuji za odpověd. Miloš Bednář
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Vyzkoušejte to a uvidíte. Ale pozor, jedlá soda obsahuje sodík, stejně jako kuchyňská sůl, a při pravidelném příjmu může způsobovat otoky, zadržování vody v těle a může zvyšovat krevní tlak. Pokud máte již problém tohoto typu, tak se sodou raději neexperimentujte a použijte léky určené pro léčbu dny.
vysoký krevní tlak (bolest hlavy, na hrudi, bušení srdce, otoky končetin, poruchy ledvin, krvácení z nosu, dušnost, závratě, nespavost, šumění v uších, poruchy zraku);
nedostatek vitamínu B1 (únava, nechutenství, zácpa, hubnutí, deprese, podrážděnost, nesoustředění, bolest a úbytek svalů, brnění končetin, otoky nohou, bušení srdce až tachykardie, poruchy nervů);
zánět cév (únava, teplota, nechutenství, bolest kloubů, červené tečky na kůži, skvrny pod nehty, otoky nohou, krev v moči, až zánět ledvin);
zánět povrchových a hlubokých žil (zarudnutí a bolest žíly, bolestivé otoky, viditelné zarudlé žíly postižené končetiny);
nedostatečným vstřebáváním bílkovin se mění jejich množství v krvi a tím dochází k vylévání tekutiny do tkání: porucha vstřebávání živin (chronický průjem s nevstřebanými zbytky, objemná stolice, hubnutí, nedostatek vitamínu a minerálů), celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
srdeční selhání (bušení srdce, arytmie, obtížné dýchání, kašel, vykašlávání krve, zmodrání rtů a prstů, pocení, bolest na hrudi, otoky);
perikarditida (bolest na hrudi, nedostatek dechu, únava, teplota, kašel, špatné polykání, chrapot);
snížená funkce štítné žlázy nezpůsobuje obezitu, ale pouze nárůst hmotnosti, a to především zadržováním vody (únava, zácpa, otoky, zpomalenost, spavost, zvýšení váhy, zimomřivost, bušení srdce, poruchy menstruace, suchá kůže, padání vlasů);
V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.
Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Příčinou mohou být cigarety, tabák, alergie, nadbytek jodu z doplňků stravy.
Projevuje se u těchto onemocnění:
astma bronchiale (silný nedostatek dechu až dušení, sípání, hvízdání a chrčení při dýchání, rýma, zánět spojivek, svědění kůže);
zadní rýma (těžko vysmrkatelná rýma);
rakovina plic (tupá bolest na hrudi, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, hubnutí, vykašlávání krve, nedostatek dechu);
reflux (při poruše pohyblivosti jícnu se může vleže dostat žaludeční šťáva až do hltanu, a tak ji může jedinec vdechnout, čímž dochází k suchému dráždivému kašli);
perikarditida (bolest na hrudi, nedostatek dechu, únava, teplota, kašel, špatné polykání, chrapot);
cystická fibróza (příznaky již v dětství, kašel, nedostatek dechu, poruchy trávení, průjmy i zácpa, slaný pot);
silikóza, azbestóza, zaprášení plic (chronický suchý dráždivý kašel, nedostatek dechu);
sarkoidóza (víceorgánové onemocnění, chronický suchý kašel, nedostatek dechu, bolest hrudníku až vykašlávání krve);
tuberkulóza (kašel, dušnost, únava, vykašlávání hlenu, pocení, horečka, malátnost, hubnutí, bolest na hrudi);
V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.
Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.
Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.
Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.
Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.
Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.
Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.
Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.
Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt
Třepení nehtů je viditelné pouhým okem, jedná se o takzvané rozdvojené nehty, které se na povrchu odlamují. Mezi hlavní příčinu třepení nehtů patří špatná životospráva. Pokud člověk konzumuje samé „prázdné“ věci, neustále jí čokolády a další pamlsky, tak si zahrává se svým zdravím, protože tato špatná strava se projeví právě na nehtech. Velice prospěšné je dodržovat vyvážený jídelníček, který bude obsahovat bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry a tuky. Jakmile dojde k vynechání některých těchto pro tělo důležitých prvků, samozřejmě se to projeví, a nejčastěji právě na nehtech.
Dalšími příčinami mohou být:
chemikálie (především odlakovače, některé laky), silná mýdla na ruce (vysušují nehty);
umělé nehty (oslabí naše nehty), tupé nůžky, špatné pilníky (vhodný je skleněný pilník);
plísňové infekce;
nedostatek vápníku (záškuby, bolest svalů, kloubů, poruchy nervů, vyrážka, svědění kůže, lámání nehtů, špatné hojení ran, bušení srdce, deprese, podrážděnost, nespavost, řídnutí kostí, osteoporóza);
nedostatek vitamínu A (únava, snížená imunita, častější nemocnost, zhoršené vidění, nemoci dýchacích cest, kožní potíže, špatné hojení ran, padání vlasů, záněty ucha, poruchy reprodukčních orgánů);
snížená funkce štítné žlázy (únava, zácpa, otoky, zpomalenost, spavost, zvýšení váhy, zimomřivost, bušení srdce, poruchy menstruace, suchá kůže, padání vlasů);
nadbytek selenu (zápach z úst po česneku, kovová pachuť, blednutí a padání vlasů, lámání nehtů, nažloutlá kůže, nechutenství, zpomalený tep, bolesti kloubů, poškození jater).
Ve svém příspěvku SAUNA A RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strýček Jedlička.
"Pot z tradičních saun obsahoval asi 97 % vody a 3 % toxinů. Infračervené sauny produkovaly pot, který obsahoval pouze 80–85 % vody. Zbývajících 15–20 % tvořily těžké kovy, kyselina sírová, sodík, amoniak, kyselina močová a toxiny rozpustné v tucích."
:-) :-) :-)
Kondenzát?
Kdepak asi soudruzi udělali chybu?
Možná v nepřesnosti překladu?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Anémie z nedostatku železa je jednou z nejčastějších. Nedostatek železa vzniká především při dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpává zásoby železa v organismu (železo je v krvi vázané na hemoglobin a při jeho deficitu klesá celková hodnota hemoglobinu). Tímto problémem jsou nejčastěji postiženy ženy se silným menstruačním krvácením. Ke ztrátě železa krvácením však dochází například i u hemoroidů, ale to většinou nevede až k rozvoji anémie na rozdíl od polypů konečníku, vředového onemocnění střev, kolorektálního karcinomu, jícnových varixů, tumorů žaludku a podobně. Další možnou příčinou je nedostatek železa v potravě (zejména u veganů). Anémie se může též rozvinout při neschopnosti železo vstřebávat, což nastává při neschopnosti žaludku syntetizovat HCl, po resekcích žaludku, rozsáhlých resekcích tenkého střeva nebo tehdy, uniká-li střevní obsah píštělemi. Pokud vznikne chudokrevnost z nedostatku železa, je vhodnou kombinací užívání potravinových doplňků obsahujících železo v dávkách většinou do 300 mg/den (v podobě organické soli například fumarát železnatý) a vitaminu C (železo je základní složka hemoglobinu a vitamin C jej pomáhá lépe vstřebávat). Také užívání extraktů třapatky (echinacea) podporuje mimo jiné tvorbu červených krvinek.
Anémie při chronických onemocněních
Tento druh anémie se ze začátku neprojevuje ani snížením hladiny hemoglobinu, ani změnou tvaru a velikosti červených krvinek, ale vyskytuje se u některých onemocnění jako jeden z příznaků. Patří sem revmatoidní artritidy (zánět kloubů), selhání ledvin a jater, chronické infekce, zhoubné (maligní) nádory a zánětlivá onemocnění (například Crohnova choroba – onemocnění sliznice trávicího traktu). Při této anémii dojde ke snížení životnosti červených krvinek (normálně je asi 120 dní) a snížení tvorby erytropoetinu (hormon tvořený v ledvinách, který stimuluje tvorbu červených krvinek). Hladina železa je normální, nebo naopak zvýšená. Léčba železem je u tohoto druhu tedy neúčinná a je nutno zaměřit se na skutečnou příčinu – tedy léčbu samotného onemocnění, které anémii způsobilo. V některých případech lze pacientovi pomoci dávkami erytropoetinu.
Anémie z nedostatku vitaminu B12
Vitamin B12 by měl být součástí přijímané potravy. Získáváme jej převážně z živočišných zdrojů – maso, ryby, vejce a mléko. Vstřebává se v trávicím ústrojí díky vnitřním faktorům, které vypouštějí buňky v žaludku. Poté putuje až do jater, kde je skladován do zásoby až na 2 roky a více. Jednou z příčin jeho nedostatku je nízký příjem v potravě, a to hlavně u veganů (lidí, kteří se živí potravou, která není z žádné části tvořena pokrmy z ži
V naší poradně s názvem SLANÝ POCIT V PUSE DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.
Mám neustále slané rty když si je obliznu je fakt že nedodržují životosprávu bo jsem linek může to být tím že my chybí vitamíny? Pozoruji to už tři týdny co sem začal pracovat na hale kde bylo 50 stupňů jak v prádelně nikdy jsem to nezažil a dost piju pivo
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud neužíváte žadné léky a jste jinak zdráv, tak slané rty budou mít svou příčinu v nadměrném pocení. Pot, který ochlazuje vaše tělo při práci v hale s 50°C, obsahuje mimo vody také sodík, chlorid a draslík. Když se voda z vaší pokožky odpaří zbydou na pokožce tyto minerály, které chutnají slaně. Slaný pot je normální stav, ovšem pokud k němu dochází ve zvýšené míře, může to mít za následek nerovnováhu v elektrolytech uvnitř vašeho těla (Hyponatrémie). To se dá jednoduše napravit tím, že si koupíte sportovní nápoj s minerály a budete ho pít místo vody vždy, když se nadměrně potíte. Předejdete tím nepříjemnostem z nerovnováhy elektrolytů, která se může projevit křečemi ve svalech, zmateností a bolestí hlavy.
Při snížené hladině železa pokožka přirozeně bledne, počet červených krvinek v těle klesá. Tělo se přepne do úsporného kyslíkového režimu a přestane dostatečně dodávat kyslík do vlasových kanálků. Ty pak důsledkem toho začnou vypadávat. Nedostatek železa způsobuje méně kyslíku pro zásobování vašich tkání, takže vaše tělo je zbaveno energie, kterou potřebuje. Jde o typický jev při deficitu železa v těle. Srdce reaguje na nedostatek železa zrychlenou srdeční frekvencí. Deficit železa v těle se projevuje nadměrnou nervozitou a neustálým pohupováním, poklepáváním a ošíváním nohou. Při nízké hladině železa chybí tělu dostatek kyslíku. Přednostně začne dodávat kyslík především do mozku i v době, kdy to není nezbytně nutné. To má za následek nadměrné rozšiřování cév a s tím spojenou bolest hlavy. Nedostatek železa se rovněž může projevovat neobvyklou chutí na různé hmoty, křídy, hlínu, nebo led. Nízká hladina železa se projevuje snížením normální funkce zraku, rozostřováním zraku. Nedostatek železa vede k velmi silnému krvácení provázenému menstruačními bolestmi. Na deficit železa v těle upozorňují též křehké, tenké a lámavé nehty. Železo napomáhá obnově namáhaných svalů, jeho nedostatek tudíž vede k nedostatečné a pomalé regeneraci a následně ke svalovým bolestem. Nedostatek železa také zpomaluje funkci štítné žlázy a tím blokuje metabolismus v těle.
Během fetálního vývoje jsou železo a kyselina listová nutné pro vývoj mozku a míchy. Železo je potřebné pro tvorbu myelinu, který obaluje a izoluje nervy. Železo je využíváno i při vzniku chemických látek v mozku, jako je neurotransmiter dopamin, který přenáší v mozku mnoho signálů. Deficit železa tak vede například k poruše růstu hippokampu, který hraje důležitou roli v paměti. Také kyselina listová je nezbytná pro normální růst mozku a je nejlépe známa v prevenci spina bifida.
Ve svém příspěvku LEDVINOVÁ OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.
Prosím o radu. Všude jsou nejrůznější informace o funkci, čištění ledvin, ale jídelníček pro selhávající ledvin, kdy je potřeba omezit fosfor, draslík a sodík není nikde. Velmi bych potřebovala nasměrovat tímto směrem. Děkuji Věra
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Záškub prstu je krátká a spontánní kontrakce svalu. Záškuby prstů jsou mimovolní, což znamená, že je nemůžete ovládat. Škubnutí prstu bude v podstatě jen vypadat jako malé chvění prstu. Tento třes prstů může být příznakem základního stavu, jako je esenciální třes, ale u zdravých jedinců může být škubání způsobeno věcmi, jako je nadměrný příjem kofeinu, únava, stres nebo nedostatek vitamínů.
Když záškuby prstů nejsou doprovázeny žádnými dalšími příznaky, s největší pravděpodobností to není důvod k obavám. Je však stále užitečné vědět, proč může váš prst škubat. Zde jsou některé příčiny cukání prstů:
Kofein Pití příliš velkého množství kofeinu může způsobit nebo dokonce zhoršit příznaky škubání prstů. Je to proto, že kofein je stimulant, který ovlivňuje centrální nervové symptomy, a když ho pijete v nadměrném množství, může způsobit tyto mimovolní pohyby prstů. Pokud máte přecitlivělost na kofein, je nejlepší se mu úplně vyhnout. V opačném případě byste měli omezit příjem kofeinu, abyste snížili riziko záškubů prstů.
Tělesné cvičení Je rozhodně pravda, že fyzické cvičení je pro vás dobré, ale přílišná námaha může ve skutečnosti způsobit pravý opak. Cvičení může způsobit únavu svalů, což může vést k záškubům prstů v přetížených svalových vláknech. Cvičení může také způsobit nerovnováhu elektrolytů, když se potíte, a ztráta elektrolytů ve svalových vláknech může také vést k záškubům prstů.
Únava Nedostatek spánku a únava mohou vést k řadě zdravotních problémů, včetně záškubů prstů. Když nemáte dostatek spánku, může to ovlivnit způsob, jakým fungují vaše neurotransmitery, a způsobit hromadění neurotransmiterů v mozku. To může nakonec vést k cukání prstů, protože vaše neurotransmitery přenášejí informace z mozku do nervů, které řídí svalové kontrakce.
Stres a úzkost Stres a úzkost mohou mít velký dopad na vaše zdraví a mohou dokonce způsobit záškuby prstů. Vysoká hladina stresu a úzkosti může způsobit nadměrné svalové napětí a může ovlivnit vaše neurotransmitery, což může vést k záškubům prstů.
Nedostatky vitamínů Nedostatek určitých vitamínů, jako je hořčík a vitamín E, může zvýšit pravděpodobnost, že budete pociťovat záškuby prstů.
Nedostatek hořčíku může způsobit svalové křeče a třes a je běžný u lidí s poruchou užívání alkoholu. Kromě záškubů prstů patří mezi další příznaky nedostatku hořčíku ztráta chuti k jídlu, nevolnost, zvracení a únava.
Nedostatek vitaminu E může také způsobit škubání prstů. Nedostatek vitaminu E totiž může způsobit poškození nervů a svalů a vést ke svalové slabosti a ztrátě kontroly nad svaly v těle. Někdo s nedostatkem vitamínu E může také zaznamenat ztrátu zraku, potí
Ve svém příspěvku BÍLÉ SKRVNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.
Dobrý den Martino, no přemýšlela jsem také jestli ty bílé fleky není jen nedostatek nějakého vitamínu. Ale jak zjistit kterého? Já je mám na obličeji a to si fakt dobře také nepřipadám.
Mne se to oběvilo prvně, tak se mi nezdá že by to bylo po opalování. protože se opaluji ráda již ix let.
Poradte nám někdo, prosím...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.
Me se objevily prvne po porodu a ted je mam po vcelem te rozsiruji se dal, mam jiz 10tym rokem, oblicej mam jiz bily celyna, jmenuje se to vitiligo, lze se s tim jen smirit, leky neexistuji, vse je podvod jak z vas vytriskat penize. Je to autoimunitni porucha, vice na internetu. Petra
Těžká fyzická námaha a pocení mohou dočasně vést k mírnému nedostatku sodíku, který se projeví únavou a svalovou slabostí. V tomto případě postačí přijmout malé množství soli. Pouze v extrémních případech, kdy dochází k podvýživě nebo přetrvává závažný průjmem či zvracení, musí být tělu dodán sodík. Takový nedostatek obvykle způsobuje svalové křeče, závratě, špatný krevní oběh nebo celkový kolaps organismu. Pokud v takovýchto případech nepokryje nutnou dávku denní příjem soli, musí být tyto problémy konzultovány s lékařem a podán odpovídající lék.
V naší poradně s názvem PŘÍČINA LÁMÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Co je příčinou lámání zubů? Nejčastější příčinou lámání zubů, respektive stoliček, je jejich tvar. Když jsou například stoličky hluboko klenuté, takže do sebe při skusu velmi zapadají, tak se často stává, vlivem nějaké tvrdé stravy, že se zub ulomí. V místě, kde uvízne například kus pepře, se vytvoří při skusu tak velký tlak, že to klenba zubu neudrží a zub praskne.
Přední zuby jsou zase náchylné na nárazy z frontální strany dutiny ústní při pádech nebo při soubojích.
U některých pacientů může být příčinou lámání zubů i nedostatek vápníku. Při nedostatku vápníku v těle se zuby stávají krehčí a náchylnější k lámání zubů. Když byste chtěli vápník doplnit doplňky stravy, tak vápník se nejlépe vstřebává když se podává společně s vitamínem D3 a bere se před spaním.
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nezvladatelnými chutěmi tělo naznačuje, že něco není v pořádku. Obvykle jde o výsledek akutního nedostatku nějaké konkrétní látky, kterou organismus potřebuje. Neustálá chuť k jídlu může být výsledkem psychického vypětí, negativních pocitů či únavy. Tento typ reakce je velmi nebezpečný. Pokud se člověk naučí reagovat na stresové situace zvýšenou konzumací, obvykle kaloricky velmi vydatného jídla, z dlouhodobého hlediska se tak vystavuje riziku obezity a všem zdravotním důsledkům, které z ní plynou.
Chuť na sladké ve většině případů způsobuje psychika, která je závislá na serotoninu. Konzumace sladkého dokáže nárazově prudce zvednout hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po jeho konzumaci cítíte tak dobře. Pokud jste v depresi nebo se cítíte vyčerpaní, vaše tělo reaguje tímto konkrétním typem chuti. Chutí na sladké také reaguje na nízkou hladinu krevního cukru. Sladká jídla dokážou krevní cukr pozvednout velmi rychle, i když na velmi krátkou dobu. Jinak je to s čokoládou. Ta je pro mnoho lidí spojená s pozitivními emocemi a přestavuje prostředek k úniku z každodenního tlaku. Kromě toho je dokonalým spojením cukru a tuku, takže po ní řada lidí sáhne v případě, že se cítí zcela vyčerpáni. U žen může být chuť na čokoládu spojená i s nedostatkem hořčíku, mědi a železa, často také s premenstruačním syndromem.
Chutí na výrazně slaná jídla vám tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody. Sůl reguluje množství vody v těle, a pokud se začíná projevovat dehydratace, sůl zadržuje vodu a tělo si tak snaží udržet alespoň ty zásoby tekutin, které už má. Až příště pocítíte nutkání dát si dvojitou porci hranolků, vypijte místo toho raději sklenici vody. Chuť na slané je také projevem deficitu minerálů. Sodík zvyšuje vylučování vápníku a tělo tak má pocit, že problém s jeho nedostatkem byl odstraněn. Při akutní chuti na slané vám pomůže kousek celeru nebo okurky, které vašemu tělu dodají sodík.
Pokud nemáte chuť na nic jiného než na maso, jde pravděpodobně o známku nedostatku vitamínu B12, tuku nebo železa.
Chuť na těstoviny či na pečivo je důsledkem příliš malého přísunu kalorií. Touhou po sacharidech tělo signalizuje nedostatek energetického paliva a nutnost jeho doplnění. Prázdné kalorie, jako jsou například sladká jídla, však problém nevyřeší. Soustřeďte se raději na kvalitní potraviny, které vám dodají energii a přitom se nepromění na tukové zásoby. Jezte víc bílkovin, jídel bohatých na vlákninu, čerstvou zeleninu a ovoce.
Ve většině případů jsou tmavé kruhy pod očima cévy, které lze vidět přes kůži. Kůže kolem očních víček je nejtenčí na těle. Stejně jako křečové žíly jsou i tmavé kruhy pod očima většinou dědičnou vlastností. Když krev prochází velkými cévami v blízkosti povrchu kůže, může dojít k modravému nádechu.
Alergie, astma a ekzém
Jakákoli příčina způsobující svědění vede ke vzniku tmavých kruhů kolem očí. Dalo by se říci, že za to může tření a škrábání. Další možnou příčinou je senná rýma. Také některé potravinové alergie mohou přispět k tmavnutí kůže pod očima.
Léky
Léky určené na cévy přispívají k tmavnutí kůže pod očima, protože se zvýšený průtok krve stává díky působení těchto přípravků velmi viditelný, znatelný.
Anémie
Nedostatek živin ve stravě nebo nedostatek vyvážené stravy přispívá k zabarvení oblasti pod očima. Zároveň nedostatek minerálů způsobuje tmavnutí kůže. Nedostatek železa je nejčastějším typem anémie a tento stav je známkou nedostatku kyslíku, který se dostává do tělesných tkání. Na ztmavnutí kůže může mít vliv i těhotenství a menstruace, tedy hormonální změny.
Únava
Únava je nejtypičtější příčinou tmavých kruhů pod očima. Nedostatek spánku totiž způsobuje blednutí kůže.
Problémy s játry
Tmavé kruhy pod očima mohou být příznakem onemocnění jater.
Věk
Tmavé kruhy pod očima jsou pravděpodobně výraznější s rostoucím věkem. Důvodem je, že kůže s přibývajícím věkem ztrácí kolagen, čímž dochází k její průsvitnosti a tenčení. Kruhy mohou být pod jedním okem tmavší.
Ledvinové problémy
Tmavé kruhy pod očima mohou být zapříčiněny špatnou funkcí ledvin.
Nadledvinová únava
Tmavé kruhy pod očima mohou být příznakem nadledvinové únavy. Nadledvinky jsou malé žlázy v horní části ledvin, které produkují velké množství hormonů, řídí rovnováhu elektrolytů, ovládají metabolismus a vytvářejí i pohlavní hormony.