Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SOLÁRNÍ KERATOZA LÉČBA

OBSAH

Příznaky

Malé hrbolky se objevují na pažích, stehnech, zádech a zadku. Méně často jsou vidět na předloktí, horní části zad a na obličeji. Keratóza se přihodí každému z nás alespoň jednou v životě. Tento kožní problém se objevuje nejprve v dětství a svého maxima dosahuje v období dospívání, hlavně během puberty. Keratóza je převážně onemocnění adolescentů a jen zřídka ji vidět u dospělých. 50 až 80 % adolescentů je postižených tímto kožním problémem. U dospělých je incidence 40 procent.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem SEBOROICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jedličková.

Lze i Seboroickou keratozu ošetřit a odstranit pomocí jablečného octa ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická keratóza nejde odstranit jablečným octem. Ocet ji jen změkčí a odstraní svrchní odumřelou tkáň, ale ložisko zůstane.
Seboroická keratóza jde odstranit chirurgicky vyříznutím a nebo lejzrem, či zmrazením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická keratóza

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz vypadá jako velice tuhé, tvrdé a nebolestivé uzly kdekoli na těle, velice častá je ale lokalizace v oblasti očních víček, kde se často chybně považuje za nezhoubné útvary. Zde je zapotřebí speciální opatrnosti.

Zdroj: Solární keratóza

Diskuze

V diskuzi DIGNOZA Z KOZNIHO ODDELENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri moravec.

co je to seborrhoicka veruka a solarni keratozy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dignoza z kozniho oddeleni

Seboroická keratóza – popis

Seboroická keratóza (senilní keratóza, senilní veruka, stařecká bradavice) je nejčastější nezhoubný (benigní) nádor kůže (pokožky). Je charakterizovaný pupínky a plochými ložisky hnědé barvy, jejichž povrch připomíná náprstek. Objevuje se po 30. roce věku a může být mnohočetný (desítky až stovky projevů na kůži). Seboroická keratóza je častěji pozorována u mužů.

Zdroj: Seboroická keratóza

Léčba

Onemocnění je asymptomatické a netřeba ho léčit, pokud se hrbolky a pupínky nezapálí nebo nesvědí. Folikulární keratóza je sice neškodná, ale lidé ji považují za stigma, protože malé hrbolky na těle někdy vypadají skutečně ošklivě a zvláštně. Proto ji samozřejmě lze z kosmetických důvodů léčit. Normálně však léčba nutná není, pokud zůstává onemocnění bezpříznakové. Jde o onemocnění, které se s přibývajícím věkem člověka vytrácí.

Jedinou léčbou keratózy je udržovat pokožku hydratovanou.

K léčbě se doporučují preferovaná tělová mléka s obsahem kyseliny glykolové nebo alfa-hydroxykyseliny, protože právě alfa-hydroxykyseliny jsou vynikajícími exfoliátory. Odstraňují povrchové odumřelé buňky a omlazují pokožku, dodávají svěží a zdravý vzhled pleti.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLÍČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobry den na predlokti a nohou mam cervene flicky spis takove teckovite skvrnky .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pravděpodobně máte solární ekzém. Kupte si v lékárně hydrocortison v masti a aplikujte do vyléčení. Když to do týdne nezačne mizet, tak navštivte kožního lékaře a poraďte se s ním na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené flíčky

Druhy keratóz

  • seboroická keratóza
  • aktinická keratóza
  • slupková keratitida
  • uhlovodíková keratóza

Zdroj: Seboroická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORHOICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Med.

Dobrý den prosím o názor než bych obtěžovala kožního lékaře, co tenhle výrůstek může být, mění barvu do tmava, svědí a někdy pobolívá. Velice děkuji předem za váš čas.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět stav po zanícené keratóze. Zanícená keratóza je neškodný nezhoubný růst kůže, který se postupem času podráždil. Tyto drsné, tvrdé, praskající léze často svědí, krvácí nebo špiní oblečení. Jsou označovány jako zanícená seboroická keratóza.
Protože zanícené keratózy mohou dále růst, svědit nebo krvácet, může váš lékař navrhnout léčbu léze. Existují tyto možnosti odstranění:

Tekutý dusík - Malá zanícená keratóza může být zmrazena tekutým dusíkem. Kapalný dusík na tyto léze působí skvěle, protože mrazem ničí povrchové zanícené buňky, ale hlubší normální buňky nechává neporušené. Zmrazená keratóza utvoří puchýř, do kterého se uvolňuje tekutina z mrtvých buněk, a poté, co tekutina vyschne, se vytvoří krusta. Když krusta po několika dnech opadne, kůže pod ní se začne obnovovat do normálu.

Seškrábnutí keratózy - po znecitlivění pokožky může být keratóza odstraněna povrchním seškrábnutím. Léze jsou velmi povrchní, takže se kůže po seškrábnutí rychle uzdraví.

Laser nebo hyferace - při tomto postupu laserové nebo elektrické zařízení zahřívá pouze povrchově zanícené kožní buňky. Tento postup lze použít pro zanícené keratózy na obličeji.

Atypické zánětlivé keratózy
Někdy může být velmi obtížné odlišit zapálené seboroické keratózy od zhoubného typu rakoviny kůže. Zanícené keratózy mohou mít nepravidelné ohraničení, barevné variace a asymetrii po celé lézi. Neváhejte zavolat svému doktorovi, pokud máte obavy z jakéhokoli útvaru na kůži.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Seboroická keratóza foto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická keratóza ve svých typických projevech: seboroická keratóza foto

Zdroj: Seboroická keratóza

Diskuze

V diskuzi AV SOLÁRNÍ SÉRIE (LR HEAT BEAUTY) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

urcite se mi ozvete, tohle je krem ktery by tomu predesel jiank prodávám i aloe vera drinking gel ktery je i na atompický exém a pd. Mohli by jsme se sejít osobně, tka se mi určitě ozvěte.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze AV solární série (LR heat beauty)

Domácí léčba seboroické keratózy

Keratóza se dá ošetřit a odstranit pomocí jablečného octa. Stačí pouze namáčet bavlněný ubrousek v jablečném octě a ošetřovat jím postižené místo. Aplikace by se měla opakovat 3krát denně. Velmi účinný je i antibiotický krém, který uklidní zarudnutí.

Zdroj: Seboroická keratóza

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Je možné zpomalit nějakým způsobem ( vitamíny,stravou) další růst seboroických veruk,které se mi nyní dále objevuji v hojné míře na trupu ,zádech a v neposlední řadě i v obličeji.

Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Seboroická keratóza

Karcinom vycházející z Merkelových buněk

Karcinom vycházející z Merkelových buněk se projevuje jako pevné lesklé uzlíky na kůži nebo těsně pod ní a také ve vlasových váčcích. Barevně jsou poměrně různorodé, mohou být červené, růžové, nebo dokonce i modré a i velikostně se mohou dosti lišit od půl centimetru až po pět centimetrů v průměru. Vyskytují se hlavně na místech přístupných snadno slunci, to znamená v obličeji, ve výstřihu a na pažích a nohou. Tento karcinom je nebezpečný tím, že na rozdíl od jiných nádorů roste značně rychle a brzy se šíří do dalších částí těla.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem ÚŽEH VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, během dvou denního slunění, jsem měla vyrážku na dolní polovině zad a břicha. Byly to červené flíčky a taková krupička, pupínky s vodnatou špičkou. Druhý den v noci jsem zvracela a měla průjem. Další den vyrážka zmizela. Je možné, že souvisí se sluncem, nebo podobné vyrážky se vyskytují i u něčeho jiného. Nejsem na nic alergická.
Děkuji Vám za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčiny projevů na kůži jsou vždy těžko identifikovatelné. To, co popisujete může být solární ekzém, ale i akutní reakce na nějaký alergen třeba z vody při koupání nebo i z nějakého ovoce. Důležité je, že vyrážka zmizela. Dobré je pak místo s výsevem nevystavovat slunci po dobu dvou týdnů od zahojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úžeh vyrážka

Keratóza

Pojmem keratóza se označuje chorobné (z)rohovatění kůže. Jedná se o nezhoubný útvar, který se objevuje mimo jiné u starších lidí (senilní keratóza). Keratóza je okem viditelná, stejně jako jakékoli kožní výrůstky, pihy, kuří oka, bradavice a podobně. Ačkoliv keratóza nepředstavuje zhoubné bujení, není dobré ji podceňovat, jelikož značí problém dezorientace kožních buněk. Z celostního hlediska se jedná o postižení kůže, jež je zástupným orgánem („kontrolkou‟) jater. Co se týče vzhledu, keratóza jsou nápadné červené, hnědé nebo narůžovělé skvrny, které se obyčejně vyskytují na hlavě, krku či rukou, avšak lze je najít i na jiných částech těla. Mají hrubou texturu a velikost od 1 mm do 3 mm, případně jsou větší.

Zde můžete vidět, jak vypadá keratóza.

Keratóza se léčí zmrazením kůže pomocí kapalného dusíku, takzvanou kryoterapií, která se provádí v ordinaci kožního lékaře. Kryoterapie může způsobovat mírné bolesti, jež mohou trvat až 3 dny. Léčba trvá obvykle 7−14 dnů.

Zdroj: Bradavice na obličeji a krku

Poradna

V naší poradně s názvem NNN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Má s tim někdo zkušenosti udělalo se mi to tak před třema měsícem a.Dosti to svedi někdy víc někdy min byl jsem i na koznim
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle zaslané fotografie to vypadá jako seboroická keratóza. Proti svědění pomůžou krémy s obsahem alfa-hydroxy kyseliny AHA, popřípadě kortikosteroidy v masti na lékařský předpis. Pro úplné odstranění se používá zmrazení dusíkem, nebo vyříznutí chirurgem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nnn

Spinaliom

Spinaliom neboli spinocelulární karcinom je nádor, který je podstatně méně častý než bazaliom. Je o něco vážnější, ale stále ne tolik nebezpečný jako melanom. Vzniká spíše ve střední hloubce pokožky a destruuje i okolní tkáně. K metastázím sice dochází, ale až velmi pozdě, většinou do příslušných lymfatických uzlin. Tak jako bazaliom se často nalézá u osob světlého typu, zvláštností je jeho častá přítomnost například v bércových vředech nebo jizvách. Vypadá jako tuhý červený uzel s poškozeným povrchem, často se může stát, že zvředovatí.

Roste rychleji než bazaliom, průběh je o něco agresivnější, dostává se hlouběji do tkání.

Léčba spinaliomu

Je nutná léčba vyříznutím, okolní zdravé tkáně je třeba šetřit méně než u bazaliomu a odebrat lem o šíři až několika centimetrů. Možností je i ozařování, ke kterému se přistupuje tehdy, když není možné kvalitní vyříznutí.

Zdroj: Solární keratóza

Léčba solární dermatitidy

Solární ekzém nebo přesněji solární dermatitida, pokud je tedy ta vaše diagnóza správná, tak se nejspíš bude jednat o vyrážku, která vznikne vždy po oslunění. Dá se samozřejmě léčit nebo alespoň ovlivnit její průběh. Doporučujeme v každém případě používat co nejvyšší ochranné faktory, opalovací krémy s co nejvyšším číslem SPF. Nevystavovat se na dlouhou dobu prvnímu slunci, ale spíše postupně si kůži nechat přivyknout na sluneční záření. V tomto přivykání si na slunce mohou pomoci i kožní lékaři, kteří za pomocí umělých zdrojů UV záření, tak zvaného horského slunce, mohou omezit výskyt solární dermatitidy. Je skutečně vhodné se s kožním lékařem o tento zvrat s touto kožní chorobou takto pokusit.

Zdroj: Solární ekzém

Jak keratóza vypadá

Jedná se o onemocnění s vyrážkou, které je i pro lékaře někdy těžko rozlišitelné. Tento stav kůže lze snadno zaměnit s jinými podobnými kožními problémy, jako je ekzém, atopická dermatitida a především akné. Ovšem keratóza má své vlastní charakteristické rysy, které pomohou při jejím odlišení od jiných kožních onemocnění.

Nejvýznamnější a nejvýraznější rysy a příznaky folikulární keratózy:

  • malé, tvrdé a špičaté hrbolky velikosti pískových zrnek nebo krupice, objevují se na pažích (horní části ramen), na stehnech a na hýždích
  • hrbolky mají obvykle barvu kůže, mohou být ale také načervenalé a mohou se zapálit; na rozdíl od aknózních puchýřků jsou hrbolky folikulární keratózy velké pouze 1–2 milimetry
  • typický kuřecí nebo husí vzhled kůže je silnou indikací folikulární keratózy
  • postižená pokožka připomíná na dotek smirkový papír
  • pokožka se stává suchou a drsnou; suché počasí a zima onemocnění obvykle zhoršují
  • hrbolky jsou obvykle bezbolestné, mohou ale začít svědit a bolet, pokud se kůže příliš vysuší
  • keratóza na tváři vytváří zarudlý vzhled pokožky obličeje
  • na postižené oblasti lze pozorovat změnu barvy pleti či „zdvojení“ zabarvení pokožky
Folikulární keratóza se objevuje v následujících typech nebo variacích:
  • folikulární keratóza alba (keratosis pilaris alba) – na kůži se objevují drsné hrbolky, ale bez podráždění
  • folikulární keratóza rubra (keratosis pilaris rubra) – na kůži se objevují načervenalé zanícené ranky
  • folikulární keratóza rubra faceii (keratosis pilaris rubra faceii) – na tváři se objevují načervenalé hrbolky

Keratóza patří mezi nejméně prostudovaná a probádaná onemocnění kůže. Mechanismus spouštění této nemoci zatím lékaři přesně nechápou. Keratóza se zhoršuje u lidí, kteří trpí i na alergické kožní onemocnění. Je problematická v suchém a chladném počasí, kdy ztrácí pokožka svou vlhkost a stává se extrémně drsnou a svědivou.

Zdroj: Solární keratóza

Projevy

Při solární dermatitidě se mohou objevit i celkové příznaky, jako je bolest hlavy, zimnice, pocit zvýšené teploty a slabosti. Na kůži se po expozici ultrafialovému záření začíná objevovat zarudnutí asi za 6 hodin a dosahuje maxima za 24 hodin. Zarudnutí je na místech expozice záření, je ostře ohraničené. Při velké intenzitě záření se mohou objevit i otok kůže a puchýřky.

Zde můžete vidět projevy solární dermatitidy.

Zdroj: Solární dermatitida

Solární panely cena

Zdroj: Solární vytápění

Příčiny

Příznaky solární dermatitidy se objevují po spálení sluncem. Prvním příznakem je nejprve svědění, při těžším průběhu i napětí kůže a bolest charakterizované zarudnutím, případně vznikem puchýřků a puchýřů. Průběh závisí na intenzitě slunečního záření, na délce trvání expozice a na fototypu kůže.

Zdroj: Solární dermatitida

Seborhoická keratóza a možná nebezpečí

Pokud je skutečně a správně diagnostikována seborhoická (seboroická) keratóza, tak žádná zvláštní léčba není nutná. Je zde nepatrné riziko lokální infekce způsobené tím, že se léze seškrábne příliš hluboko. Pokud dochází k nadměrnému růstu keratózy nebo nadměrně svědí nebo je drážděna oblečením nebo šperky či řetízky, tak může být odstraněna pomocí kryoterapie, což je hluboké a prudké zmrazení tkáně tekutým dusíkem. Malé léze lze léčit s lehkou elektrokauterizací. Větší plochy mohou být léčeny kyretáží, vyříznutím nebo kryoterapií. Jsou-li tyto zákroky správně provedeny, tak po odstranění seborhoické keratózy nezpůsobí tolik viditelné jizvy, s výjimkou osob, s tmavými odstíny pleti.

Zdroj: Seborhoická keratóza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP