Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SPADLÁ KLENBA NA NOHOU

OBSAH

Bolest vnitřní strany chodidla

Bolest vnitřní strany chodidla může být způsobena plochou nohou. Problém s plochýma nohama nastává, když se klenba nohou zploští (často při stání nebo chůzi), což způsobuje bolesti chodidel a další potíže.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem PROPADLÁ KLENBA NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, na rehabilitaci, kam dochazim po operaci karpalniho tunelu mi řekl, že mohu mít propadlou klenbu, ráda bych věděla jestli existuje jiné řešení, než operace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Propadlá klenba nohy se dá kompenzovat pomocí ortopedických vložek do bot. Ortopedické vložky do bot jsou vyrobeny na míru, přesně podle otisku chodidla. Na tyto vložky přispívá i zdravotní pojišťovna, když na ně dostanete předpis od ortopeda. Další a neméně účinné jsou cviky na zpevnění klenby, například obléknutí ponožky bez rukou, jen s pomocí druhé nohy. Nebo psaní písmen tužkou zastrčenou mezi prsty u nohou a s oporou na patě. Taktéž masáž chodidel pomocí šlapání na tenisový míček. Poraďte se o tom se svým lékařem - ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Propadlá klenba nohy

Kosti v chodidle

Kostra nohy je uspořádána do dvou klenebních oblouků – podélného a příčného. Podélná klenba je dána vyšším vnitřním obloukem, který tvoří tři vnitřní paprsky s vrcholem v kosti loďkovité. Zevní klenba je nižší, méně rigidní, a je tvořena dvěma zevními paprsky a kostí krychlovou. Příčná klenba je podmíněna tvarem a uspořádáním klínovitých kostí, dopředu klenutí ubývá a za normálních okolností leží hlavičky všech nártních kostí ve stejné rovině, takže v zatížení je hmotnost těla rozložena na všechny paprsky.

Příčná klenba je nejnápadnější v úrovni kostí klínových a kosti krychlové. Na jejím tvaru se podílejí dva hlavní paprsky nohy. Vnitřní pruh jde od kosti hlezenní, zahrnuje kost loďkovitou, kosti klínovité a první 3 kosti záprstní. Vnější pruh tvoří kost patní, krychlová a 4. a 5. kost záprstní.

Udržení podélné a příčné klenby je závislé na třech činitelích:

  1. na kostní architektonice;
  2. na ligamentózním (vazovém) systému nohy;
  3. na svalech nohy.

Oba oblouky klenby jsou primárně tvořeny uspořádáním kostěných elementů kostry nohy a jejich zajištěním vazy. Svaly mají druhotnou úlohu, i když důležitou, při udržování klenby během dynamického zatížení.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PATY PŘI DOŠLÁPNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

mám dvakrát až třikrát za měsíc bolesti levé nohy,tak že nemohu došlápnout a noha se hroutí do strany.V noci mi bolest kroutí nárt nahoru.Trochu pomáhá olfen gel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zborcená klenba může způsobit tyto nepříjemné příznaky. Stačí vyšetření u ortopeda, který předepíše vložky do bot a nebo navrhne jiné řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Popis nohy

Klenba

Konstrukce stavěná z mnoha kostí a spojená mnoha šlachami a vazy zajišťuje nohám jednak flexibilitu, jednak utváří charakteristickou klenbu, která slouží k nošení váhy těla a k rozložení a odchýlení silového pole.

Svaly

Svaly nohou zařazujeme do dvou hlavních skupin. Vlastní svaly jsou svaly silné, které v několika vrstvách obalují kosti nohou. Jejich funkce spočívá vedle zajištění pohybu nohou také v udržení kleneb, napínání kůže a v podpírání chodidla. Jedna část silných svalů plní funkci napínačů nohy, to znamená, že nohu a prsty napínají směrem vzhůru. Ohýbače pak ohýbají nohu směrem k chodidlu a v pozici stojné zdvíhají tělo. Některé ze svalů zajišťují pouze pohyb prstů, jiné zase hýbou celou nohou.

Žíly a nervy

Tibiální nerv je hlavní nerv zabezpečující pohyb a cit. Vstupuje do chodidla nohy shora tak, že vede vzadu za vnitřním hrbolem kotníku, tedy přes střední kotník. Hlavní zásobení krví zabezpečuje arterie (zadní holenní tepna). Probíhá těsně za nervem. Velký tibiální nerv napíná nohu a zvedá ji ze země. Achillova šlacha je společnou šlachou pro zadní ohýbače nohou. Tím, že ohýbá nohu, nadzvedá patu. Je nejdůležitějším prvkem chůze.

Zdroj: Nemoci chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě byste měl navštívit lékaře ortopeda. Ten zjistí stav chodidel a může vám poskytnout předpis na vložky do bot a rehabilitace. Když to necháte jen tak, tak se stav bude zhoršovat a chůze se stane nemožnou. Bez lékařského vyšetření se jen tak naslepo určit příčina problémů nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Bolest chodidla

Když zmíníme dysfunkci či bolest v oblasti spodní části chodidla, tedy plosky chodidla zespodu v oblasti klenby, mnohé z nás napadne, že může jít o ostruhu na patě. Patní ostruhy a bolesti chodidla obecně mohou způsobit ztrátu funkčnosti chodidla, přičemž bývá postižena i klenba.

Zdroj: Bolest chodidla

Bolest malíkové hrany chodidla

Pokud se jedná o symetrické postižení, příčinou je obvykle nevhodná obuv, pevná podrážka, úzká špička, opatek a podobně. Dalším faktorem může být samotné chodidlo, zborcená příčná i podélná nožní klenba a další. Na bolesti se mohou podílet i křečové žíly, stagnace krve v končetinách, což vede ke vzniku otoků.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan J..

Dobrý den, spadla mi zubní náhrada z ruky a po straně praskla, tak se chci optat, jestli ji mohu slepit vteřinovým lepidlem. Předem moc děkuji za odpověď. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mnoho domácích kutilů se snažilo opravit prasklou zubní náhradu pomocí vteřinového lepidla. Výsledek byl vždy ten, že se musela udělat celá nová náhrada. Prasklá zubní náhrada se musí spojit přesně do polohy tak jak byla dříve a to je možné jen v ordinaci zubního lékaře. Pokud použijete vteřinové lepidlo, tak zaplníte hrany ve spoji a výsledek už nikdy nebude stejný jako dřív a náhrada nebude dobře sedět a ani již nepůjde opravit a bude potřeba nová. Vteřinová lepidla jsou jedovatá a nehodí se pro aplikaci do úst.
Nejlepší cesta jak opravit prasklou zubní protézu je odnést ji do ordinace zubního lékaře. Na slepení se použije speciální technologie, která dlouho vydrží a je zdravotně nezávadná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Jak se projevuje bolest chodidel

Nejběžnější příčinou bolesti nohy je nošení špatně padnoucí obuvi. Těsné boty nezřídka způsobují otlaky prstů a vedou k řadě strukturálních defektů. Poklesem přední příčné klenby vznikne příčně plochá noha, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) či nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Propadlá klenba je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky. Podélně plochá noha vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso. Další nejčastější příčinou bývá traumatické poranění nohy.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Poradna

V naší poradně s názvem NARAŽENÁ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Křivánková.

Dobrý den,
cca před 14 -ti dny jsem spadla a narazila si žebra. Přes den mě skoro nic nebolí, ale večer, když si lehnu do postele, začnou mě hrozně bolet záda. Na roentgenu jsem nebyla. Co by pomohlo proti bolesti zad?
Děkuji Laďka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vyšetření u praktického lékaře. Objednejte se na prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Naražená žebra

Bolest chodidel po a při běhu

Bolesti chodidel po běhu může mít řadu příčin, od úrazu s porušením kosti, kloubu nebo šlach přes onemocnění kloubu, revmatickou artritidu, úponové bolesti šlach, bolest v místě uchycení šlachy anebo vazu na kost až po zánět šlachové pochvy nebo neuralgii nervů, které probíhají v plosce chodidla. Nelze zapomenout i na možnost dny. Z výše uvedeného vyplývá, že bez vyšetření to zcela jistě nepůjde. Nejčastěji se ovšem jedná o propadlou klenbu. Propadlá klenba vás potrápí při větší fyzické námaze, později vás může noha pobolívat i po vyšlapání tří pater schodů. Potíže s propadlou klenbou řeší často běžci. Jestliže běháte a začnete cítit příznaky propadlé klenby nohy, určitě tuto situaci nepodceňujte. Ihned vyhledejte lékaře, protože jinak byste si mohli po čase nadobro zkazit chuť na svůj oblíbený sport. Po únavě nohou následuje vždy bolest a bohužel i otoky. Propadlá klenba může být vrozená. Mohou vám ji způsobit rodiče, pokud dostatečně nedbají na váš správný vývoj a kvalitní dětské botičky. Někdy je plochá noha zapříčiněna rychlým růstem v dětství nebo výkonem sportu, který zatěžuje především nohy. Nejčastější příčinou propadlé klenby u žen je pak volba nevhodné obuvi. Klasikou jsou boty na vysokém podpatku, v horším případě se špičatou špičkou. Takové boty jsou možná krásné na noze, ale nepřirozeně ji po celou dobu nošení deformují.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi BOLESTI A PÁLENÍ CHODIDEL - BŘÍŠKA POD PRSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Burýšková.

Již od loňského roku, od září pociťuji bolest a páleníi nohou (chodidla, hlavně bříška pod prsty) tyto bolesti se stupňují, nejen že při došlapu to bolí ale hlavně pocituji velké pálení. Byla jsem před měsícem u ortopeda a doporučuje operaci. Asi před 15 lety jsem měla operované haluxy a kladívkové prsty. Ted jsem dost unavena a chůze mě dělá problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Koblasová.

Dobrý den, nemohu číst Vaše problémy a mlčet. Mám vlastní zkušenosti s obuví Hanák a také biomechanickými vložkami hanák. Měla jsem spoustu problémů - vbočené palce, ploché nohy, zborcená klenba, šílené bolesti zánártních ků stek, křeče v nártu aj. Co se týče plosky nohou. Dále potom bolesti v kolenou, problémy s kyčelnímy klouby, myslela jsem, že budu muset na endoprotézu, neustálé bolesti páteře při delším sezení, stálá bolest a občas zablokovaná krční páteř, a ještě bolesti ramene šílené ! Vše odeznělo po roce nošení obuvi Hanák, v mém případě pantoflí na doma, protože jsem v důchodu a nejvíce času se pohybuji doma, jen si přečtěte na www.botyhanak.cz. P.S. je mi 61 let a dnes běhám ze schodů jako ve20 letech a jsem na tom mnohem lépe než před 5 lety. Můj tel. 777165656, klidně zavolejte, ještě poradím.

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem JAK LÉČIT NATAŽENÝ ŠLACHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den v říjnu jsem spadla ze stahovacích schodů a na jedné ruce jsem si natáhla šlachy pořád to bolí při nějakém pohybu a ruku pořádně nenatáhnu před sebe natož ji dát za zády mažu voltarenem a beru prášky voltaren jen mi utlumí bolest jinak nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato zranění úponů a šlach se léčí dlouho a je třeba mít postiženou končetinu dlouhou dobu v klidu. Nejlépe zafixovanou v ortéze. Rovněž je přínosem, když je léčba prováděna pod dohledem lékaře ortopeda. Pokud vás i po dvou měsících silně ruka bolí, tak bude potřeba provést revizi šlach vyšetřením u lékaře a podle výsledků určit další léčbu. Objednejte se proto u svého ortopeda a prodiskutujte s ním jak máte dále postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit natažený šlachy

Ne každá bolest nohou znamená rakovinu porstaty

Bolest nohou může být způsobena mnoha různými příčinami, například namožením svalstva dolních končetin anebo žilními problémy, typicky křečovými žílami. Obvykle o souvislosti karcinomu prostaty a bolesti nohou lidé nevědí. Průzkum ale prokázal, že až 40% nemocných mužů s karcinomem prostaty má bolest v noze.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem DEFORMACE OČÍ PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Po miniliftingu krku mám povadlou kůži kolem očí, abnormálně spadlá víčka, unavená a unavený i výraz očí, takový leklý.....potřebuju poradit, co se s tím dá dělat, aby oči nabyly původní zdravý výraz, případně jaké vitamíny užívat. Děkuji za radu. Jsem už 4. týden po zákroku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se obrátit na svého plastického chirurga a ukázat mu stav svých očí. Jedině on ví jak u vás probíhal mini lifting krku a co to mohlo způsobit. Určitě bude vědět, co vám může pomoci vrátit okolí očí do původního stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Deformace očí po narkoze

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Bolest chodidel v práci

Bolest chodidla v práci může být například příznakem zlomeniny v oblasti záprstní kosti. Pokud by se nejednalo o zlomeninu, může být přetížená až natržená šlacha nebo vaz. V tomto případě je nezbytné chirurgické vyšetření, rentgenový snímek nohy, lokální zhodnocení hybnosti a bolestivosti nohy a dle stavu i znehybnění nohy k doléčení. Další možností bolesti může být zborcená klenba.

Jako konzervativní léčba jsou vhodná nesteroidní antirevmatika typu Ibalginu. Dále následná rehabilitace v podobě pohybové a fyzikální léčby.

Zdroj: Bolest chodidel

Upozornění při bolesti nohou u mužů:

Bolesti nohou bez zjevné příčiny by neměly být u mužů ignorovány. Pokud se objeví bolest nohou bez zjevné příčiny anebo se taková bolest opakuje, tak by měl být tento stav vždy zcela vážně konzultován s lékařem a minimálně by mělo být provedeno preventivní vyšetření prostaty a krve.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Bolest nohou ne vždy ukazuje jen na začátek rakoviny prostaty!

Bolest nohou může být příznakem teprve počínající rakoviny prostaty, ale může být i důsledkem již rozvinuté rakoviny prostaty, kdy již dochází k šíření metastáz do dolních končetin. A to může způsobovat značnou bolest dolních končetin.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Bolest chodidel od páteře

Bolest nohou patrně zažil každý z nás. Způsobil si ji jednorázovým či dlouhodobým přeceňováním svých možností, nebo chybným držením těla. V menší míře však může bolestivost nohou poukazovat i na jiné příčiny, které by neměly být přehlíženy. Příznaky bolesti chodidel od páteře se projevují bolestmi nohou, brněním končetin až svalovými křečemi, mohou se objevit také otoky dolních končetin.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP