ŠPALDA KALORIE, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Pšenice špalda a z ní vyrobená mouka se objevuje ve více a více tradičních produktech, jako je chleba, cereálie a těstoviny. Jedná se o původní prastarou pšenici, která může být použita na všech místech a téměř všech recepturách, jako mouka pšeničná. Špaldová mouka je k dispozici je jako bílá nebo celozrnná, poskytuje nám řadu živin a patří do zdravé stravy.
Špalda a stravitelnost, kalorie a alergie
Špalda mouka je lépe stravitelnější nežli pšeničná mouka. Špalda má také nižší kalorický objem než klasická pšeničná mouka. Ve 100 gramech mouky ze špaldy je 331 kcal a ve 100 gramech mouky z pšenice je 368 kcal. Špalda je podobná pšenici a proto také jako pšenice i špalda obsahuje lepek, díky čemuž není vhodná pro lidi s diagnózou alergie na pšenici nebo pro lidi s celiakií. Existují lidé, kteří používají pouze pšenici špaldu, protože jim to pomáhá cítit se lépe tím, že netrpí nadýmáním a zlepšuje jim to trávení. Možná zjistíte, že špalda mouka je ideální i pro vás, protože ji budete moci lépe snášet.
V naší poradně s názvem ŠPALDOVÁ MOUKA - JE VHODNA NA DIETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Je špaldová mouka vhodná na redukční dietu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mouka špalda obsahuje stejné množství sacharidů, jako mouka klasická z pšenice. Sacharidy jsou nositelem energie a teprve jejich omezení má redukční účinky. Méně sacharidů v potravě = méně energie = hubnutí. Mouka špalda má ale jednu výhodu oproti klasické pšeničné mouce, a to, že se v těle rozkládá pomaleji a vydrží tak zásobovat tělo energií po delší dobu, a proto je z tohoto pohledu při redukční dietě lepší než mouka pšeničná.
Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Je-li alkoholový nápoj ještě ochucen a oslazen, tak je jeho energetická vydatnost ještě vyšší. Například půllitr dvanáctky vás zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.
V naší poradně s názvem JAK NASTARTOVAT TĚLO NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Vážím 112 kilo a rozhodl jsem se zhubnout. Poradíte mi někdo jak mám nastartovat tělo na hubnutí?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Nastartovat tělo na hubnutí pomůže zrychlení metabolizmu. To znamená, že tělo pálí kalorie rychleji nežli doposud. Recept na zrychlení metabolizmu je jednoduchý. Každé ráno hned po probuzení si dejte 100% přírodní ovocný džus asi tak 1 - 2 deci. Pak za 20 minut müsli s mlékem nebo jogurtem. Pak za 3 hodiny malé jídlo - svačinku (müsli tyčinka). K obědu nějaké dušené nebo pečené maso s rýží. Potom zase za 3 hodiny svačinka (vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr). K večeři půlka grilovaného kuřete bez přílohy. Kdyby byl večer hlad, tak si dejte zase jedno vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr bez přílohy. Během celého dne vykonávejte nějaký pohyb - rychlá chůze, běh, chůze po schodech, dřepy a ráno po snídani 10 poctivých kliků. Toto bude fungovat a kila půjdou dolů.
Jak již bylo uvedeno, jsou především nutná jistá potravinová opatření. Léčebná výživa je považována za pilíř léčby diabetu. Lidé, kteří mají cukrovku, často nedávají pozor na to, jaké potraviny a kolik jich snědí. Při cukrovce tělo nedokáže dobře hospodařit s přijatou potravou. Inzulin, antidiabetické tablety a tělesný pohyb mohou sice krevní cukr snížit k určitému stupni, ovšem jestliže se ignoruje osobní odpovědnost za správně volenou stravu, stav se zhoršuje a vede ke komplikacím. Další varování! Slovo hladovka nemá v životosprávě diabetika místo!
Aby strava diabetika byla plnohodnotná, musí pacient znát základy léčebné výživy. Je to proto, aby bylo docíleno udržení normální hladiny cukru v krvi.
Při diabetu I. typu je nutné si denně píchat inzulin. Diabetici I. typu jsou vždy štíhlí a nemusí proto jíst stravu chudou na kalorie. Je zde nutné dbát v prvé řadě na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu. 1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovatelných sacharidů. U diabetiků I. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.
Při cukrovce II. typu je možnost správně volenými úpravami stravy a snížením hmotnosti udržovat normální hodnoty krevního cukru. U diabetu II. typu bývá více než 90 % diabetiků obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje pestrá strava chudá na kalorie spolu se zvýšenou tělesnou aktivitou. Diabetici II. typu nepočítají kalorie na chlebové jednotky. Jejich rozmezí je nutné udržovat v hodnotách 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.
Jak na to:
pečlivá kontrola množství jídla;
potřebné množství živin – jíst pestrou stravu, více komplexních sacharidů, jako jsou škroby, důležitá je vláknina; omezit jednoduché rafinované cukry, jíst méně tuků (především nenasycené mastné kyseliny a cholesterol); alkohol jen v omezeném množství;
zajistit pravidelný příjem potřebného množství kalorií;
udržet si odpovídající váhu.
Toto jsou obecná pravidla u diabetu. Pokud budete postupovat dle rad lékaře a nutričního specialisty, cukrovka pro vás nebude černou můrou.
V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.
Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen. Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Špalda mouka obsahuje 1,36 mg železa ve 38 g porci. Železo je nezbytné pro transport kyslíku v těle a pro růst buněk. Kdyby nebyl dostatek železa, tak bychom byli unavení a trpěli bychom onemocněním známými jako anémie z nedostatku železa, která způsobuje pocity malátnosti. Doporučená denní dávka železa pro dospělé ženy je 18 mg železa denně, zatímco mužům stačí pouze 8 mg, protože nemenstruují, jako ženy. Špalda mouka obsahuje také stopové minerály, jako je zinek, měď a mangan, tyto minerály podporují imunitu a zdravé kosti.
V naší poradně s názvem ŽLUTA STOLICE A BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.
Dobry den chci se poradit syn má 9 let a často trpí bolesti břicha pote jde na toaletu stolice normální jde několikrát a je zbarvena do žluta až má na konec řídkou stolici stává se to k večeru. Ráno jde znova také z bolesti břicha stolice stále žluta a řídká ale to se už vyprázdní a má klid. do týdne mu to stane dvakrát ale někdy má klid i týden. U lékaře jsem sním byla a popsala jsem ji tyto problémy vzala mu moč i krev vše v pořádku , syn má nadváhu jídlo má dělené ale stále příbyra na vaze už si nevím rady lékařka říká že syn je hodně citliví na bolesti ale to přece není příčina jeho problému z břichem a stolici. Je alergicky na siry a cibuli s toho má také prujmy tak že v jídelníčku to nemá míval s toho také prujmy. Prosím o radu co navrhnout lékaři aby udělal za vyšetření aby se z jistila příčina.Předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zkuste zajít za jiným dětským lékařem. Prozatím můžete přizpůsobit denní režim tak, že kalorická jídla budete zařazovat na začátek dne (snídaně, svačina, oběd) a po obědě postupně snižujte množství i kalorie. Večer pak jen libové maso s malým kouskem vařeného bramboru a zeleninový salát. Žádné sladkosti ani bramborové lupínky večer nesmí jíst, zrovna tak i sladké limonády jsou špatné. Rovněž se zamyslete nad zajímavým pohybem, který by syna bavil, třeba lezeckou stěnu, vycházky do kopců, fotbal. Obezita není zdravá a souvisí s přemírou snědeného jídla. Přemíra nevhodného jídla v druhé části dne může podněcovat tyto problémy se stolicí.
Začněte svůj den s miskou ovesné kaše nebo ještě lépe použijte ocelí řezaný oves, také známý jako irský oves.
Vyberte si zdravou hnědou rýži místo bílé rýže, která je vysoce rafinovaná a z nutričního pohledu jde o prázdné kalorie.
Pečte své cukroví, pečivo a vdolky z celozrnné špaldové mouky místo rafinovaného bílé pšeničné mouky. Špalda má vynikající ořechovou příchuť a obsahuje více zdravé vlákniny, než pšeničná mouka.
Přidejte do pečiva i pšeničný klíček, který zvýší nutriční dávky vitamínů B a bílkovin.
Pomocí pšeničných nebo ovesných otrub zvyšte obsah vlákniny v pečivu a teplých cereáliích.
Nahraďte krupici a těstoviny s celozrnnými těstovinami a celozrnnou krupicí, nebo zkuste těstoviny vyrobené z jiných zrn, například z kukuřice nebo pšenice špaldy.
Při boji proti rakovině rozšiřte své kulinářské obzory a střídejte různé exotické druhy obilí, jako je pšenice špalda, quinoa, proso, amarant nebo pohanka. Můžete je použít místo vařené rýže v jakémkoli oblíbeném receptu.
Při nákupu balených výrobků, jako je chléb nebo pečivo, se podívejte na značky, které jasně říkají, že jde o "celozrnný výrobek" a ne "vícezrnný" nebo "vyrobený z celozrnné mouky".
V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Děkuji za odpověď.Bala jsem se na noc jíst, třeba jablko.Nekdy mlsam oříšky, slunečnicový semínka.Rada bych zhubla.Nemam nadváhu, měřím 165cm, vážím 59kg.Proto se snažim na noc moc nejíst.Nejvice mě vadí že se cítím unavená.Tak to zkusím stou pozdní večeří.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nebojte se, že přiberete. Jíst je normální a kdo si myslí, že nejedení mu prospěje, tak je na omylu. S jídlem se do těla dostává stavební materiál potřebný na výměnu vysloužilých buněk. Například i ve vaší slinivce. Když se nenajíte, tak se neprovede její dostatečná obnova a za několik let to způsobí cukrovku. Jíst je normální. Jeste každé tři hodiny. Začněte hned ráno vydatnou snídaní. Ráno si bez obav můžete dopřát něco kalorického. Na snídani byste se měla těšit, protože můžete sníst co máte ráda, ale odříkala jste si to. Za tři hodiny od snídaně si dejte malou svačinu, třeba jogurt s nějakým čerstvým ovocem. Za další 3 hodiny následuje běžný objed. Za 3 hodiny po obědě následuje svačina, například zeleninový salát s tuňákem. 3 hodiny po této svačině si dejte večeři, ve které by měly převažovat bílkoviny a přílohy by mělo být jen trošku. Za 3 hodiny si dejte poslední jídlo před spaním podle návodu uvedeného minule.
Tímto způsobem dostanete do těla novou energii a ta vám dovolí s chutí se pustit do nové tělesné aktivity, například chůze do schodů, sex s novým milencem a podobně. Díky těmto novým aktivitám spálíte přijaté kalorie, takže nestloustnete, zlepší se vám nálada a vaše tělo bude zdravě vyživováno.
Pšenice špalda je druh rozpadavé pšenice, která byla pěstována již před 8000 lety v Egyptě. Od jejího pěstování se postupně ustoupilo – z trhu ji vytlačila šlechtěná pšenice s vyššími výnosy. Na umělá hnojení však špalda reaguje minimálně a je také odolnější proti škůdcům, v porovnání s dalšími druhy pšenice, a to ji dělá zajímavou z hlediska alternativního a zdravého stravování. Špaldová mouka mletá původním způsobem na kamenném mlýně si v sobě zachovává co nejvíce nutričních hodnot.
V naší poradně s názvem DETRALEX A PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Smrčková.
Dobrý den, je možné, že po detralexu se přibývá na váze? Vyloučena všechna vyšetření, vše ok, přibývání na váze spadá do doby, co beru detralex. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Přibývání na váze je otázkou příjmu kalorií a jejich výdejem. Nejspíše jste si nevšimla, že se začátkem léčby Detralexem, se také o malinko míň hýbete. Zkuste omezit kalorie při večeři tím, že omezíte přílohy a dopřejete si více masa, nebo třeba tvarohu. Nepodceňujte snídaně a pravidelně snídejte - to co máte nejradši i kalorické a sladké jídlo je k snídani možné. Nezapomeňte ani na dobrý oběd. Mezi hlavními jídly si dopřejte nějaké ovoce a zeleninu. S tímto postupem nebudete mít večer hlad a půjde to lépe zhubnout.
Pokud potřebujete přidat další kalorie do svého jídelníčku, vyberte si zdravé kalorie, které obsahují potraviny jako ořechy a semena. Naopak pokud chcete zvětšit svalovou hmotu, pomůže kromě zátěžového sportu přidání bílkovin. Denní dávka bílkoviny pro zvýšení svalové hmotnosti činí až 120 g v pravidelné stravě. Chcete-li se vyhnout zvýšené tělesné hmotnosti, zaměřte svou stravu více na vlákninu. Potraviny bohaté na vlákninu napomáhají zasycení a udržují pocit plnosti. Doporučují se potraviny s nízkým obsahem kalorií, ale s vysokým obsahem vlákniny, mezi které patří brokolice, ovesné vločky, černé fazole, jablka a hnědá rýže.
Lidé s diabetem by měli před pitím alkoholu zvážit některé aspekty jako například:
Alkohol není z nutričního hlediska nic, vše, co přináší, jsou kalorie. Takže ti, kteří mají nadváhu, by měli vědět, že 1 gram alkoholu obsahuje 7 kalorií. Sladké nápoje, jako je víno, pivo nebo některé sladké likéry, obsahují kromě kalorického alkoholu i sacharidy. Kalorie, pokud nejsou spotřebovány, jsou přeměněny na tuk. Takže pokud máte cukrovku, může vám alkohol zvýšit hladinu cukru v krvi, cholesterol a triglyceridy. Játra jsou velmi citlivý orgán. Alkohol je látka, jež narušuje správnou funkci jater na lačno, kdy se vyrábí glukóza. Zvyšuje riziko výrazného poklesu množství cukru v krvi – hypoglykémie.
Takže pokud máte cukrovku a pijete alkohol, dodržujte následující doporučení:
Zkuste pít alkoholické nápoje považované za suché – červené víno, suché šampaňské atd. Bedlivě hlídejte hladinu cukru po dobu několika hodin po požití alkoholu. Pijete-li alkohol v noci, zkombinujte ho s občerstvením (sladké nápoje, jídlo s dlouhými cukry), snězte nějaké jídlo i před spaním, abyste se vyhnuli hypoglykémii v noci
Alkohol konzumovaný v nesprávné (přílišné) míře může vést v kombinaci se „zaspanou“ hypoglykémií až ke smrti!
Iifym je zkratka sloganu „If it fit your macros“ (do češtiny volně přeloženo „Když se ti to vejde do příjmu makroživin“). Principem stravování Iifym je nepřesáhnout přiměřený příjem energie vypočítaný na Iifym kalkulačce podle vašich tělesných proporcí a denní aktivity. Hlídáte si přijaté kalorie, bílkoviny, tuky sacharidy a vlákninu, ale už nezáleží na tom, z čeho je přijmete. Rozhodně to není myšleno tak, že se můžete ládovat fastfoodem a pak jen dohánět chybějící makroživiny. Stále se zohledňuje sůl (zadržování vody v těle) a vitamíny. Většina nadšenců tohoto stravování dodržuje takzvaný brofood (rýže, brokolice, kuřecí) a pije proteinovénápoje.
Mezi základní složky Iifym stravování patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, což jsou věci, bez kterých se Iifym neobejde.
Hlavním smyslem tohoto stravování je, že si hlídáte příjem a výdej. Hlídáte si, aby váš příjem nepokryl (hubnutí), pokryl (udržování váhy), nebo převýšil (nabírání) váš celkový výdej.
Měřicími jednotkami jsou makra a kalorie. Bílkoviny mají 4 kcal/1 g, sacharidy také a tuky 9 kcal/1 g. S přesně danými makry vám logicky vyjde jen jedno číslo. Je povoleno hýbat se sacharidy na úkor tuků, jen nesmíte zapomenout, že tuky mají více než dvojnásobné množství kalorií na 1 gram. Bílkoviny dodržujte pokaždé. K tomuto výpočtu slouží právě kalkulačka. Zadáte svou váhu, výšku, denní aktivity a věk. Dále si zvolíte, kolik chcete přijmout bílkovin (doporučuje se 1,3 g/kg tělesné váhy pro méně aktivní osoby a 1,3–2 g/kg u sportovně aktivnějších jedinců, pro které je posilovna druhým domovem) a tuků (většinou 1 g/kg váhy). Sacharidy a vlákninu za vás dopočítá právě tato kalkulačka. Zde je odkaz na zobrazení iifym kalkulačky: kalkulačka iifym.
Při stravování Iifym se nemusíte stresovat počtem porcí. Záleží jen na přijatých živinách. Je jedno, jestli je sníte ve 2 nebo 6 jídlech. Důležitou součástí je zapisování neboli počítání makroživin. K tomu je vhodná (mobilní) aplikace MyFitnessPal. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dost trpělivosti a studování. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu, nikoli přítěž, a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.
Směr Iifym se od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte, a to cca 80 % zdravých potravin a 20 % vyhraněných na takzvané hříchy. Je důležité správně dané neřesti nejen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.
DOD sacharidů = TDEE – kalorie z proteinů – kalorie z tuků
Při správném tréninku budou tyto makroživiny podporovat trvalý úbytek tuků nejméně po dobu 4–6 týdnů před tím, než potřebují být znovu sníženy nebo upraveny pro další fázi. Jde o jednoduchý přístup ke spalování tuků, založený na velmi obecných pravidlech.
Doporučení! Nachystejte si většinu stravy večer den předem. Nemusíte dosáhnout přesného poměru makroživin, jen se snažte o co nejmenší odchylky s co nejpřesnější hodnotou kalorií. Vaše tělo nezjistí, zda přijímáte přesný poměr makroživin, takže není důvod, aby byly vaše hodnoty zcela dokonalé. Nemusíte se bát, pokud sem tam vynecháte některé makroživiny. Hlavní výhodou sledování maker je, že můžete využít poměr, kterému vaše tělo dává přednost. Například pokud jste zvyklí na posilování a vysokou intenzitu tréninku, měli byste lépe reagovat na vyšší příjem sacharidů. Snížení příjmu tuků o 5 %, abyste vytvořili prostor pro větší příjem sacharidů, může vést ke štíhlejší a vytvarovanější postavě s lépe definovaným svalstvem a lepším výkonem.
IIFYM není pevný systém jako většina diet, není třeba provádět výpočty každý týden. Je to spíše o nalezení svého bazálního metabolismu, potřebného příjmu kalorií a makroživin, které se následně mohou podle potřeb upravovat. Nepoužívejte však flexibilní stravování jako výmluvu na konzumování nezdravých potravin. Snickers čokoláda se nikdy nevyrovná banánu nebo jinému ovoci.
Kalorický příjem se liší v den odpočinku a v den, kdy máte těžký trénink. V odpočinkový den budete logicky potřebovat méně kalorií ze sacharidů. Snižte příjem sacharidů o 20–50 % podle vašeho cíle a přitom si udržte hodnoty bílkovin a tuků.
IIFYM není pro každého, hlavně pro začínající jedince s velkou nadváhou! Ti opravdu nemohou jíst vše!
Spotřeba a přísun energie určují naší tělesnou hmotnost. Převažuje-li přísun nad spotřebou, hmotnost narůstá. Je-li tomu naopak, tělesná hmotnost klesá. Nadváha je bilančním problémem. Potřebu energie lze snadno odhadnout. Ve stáří spotřeba energie neustále klesá. Od padesáti let je nutno počítat s redukcí potřeby o 10 % každých deset let.
Diabetes 2. typu, dříve nazývaný stařecká cukrovka, je stav, kdy slinivka břišní produkuje inzulinu dostatek, ale organismus je na něj málo citlivý nebo jej nevnímá vůbec. Jde o onemocnění, které postihuje asi 92 % všech diabetiků s tím, že čtvrtina až polovina postižených o své nemoci neví. Některé pesimistické zdroje uvádějí dokonce, že je stejné množství diabetiků diagnostikovaných jako těch, kteří o svém diabetu ještě nevědí, ale již jej mají. Cukrovce 2. typu se dá v mnoha případech zcela předejít, její vznik o řadu let odsunout, nebo ji alespoň částečně potlačit správnou životosprávou a úpravou jídelníčku.
Více než 90 % seniorských diabetiků je obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje spolu s tělesnou aktivitou pestrá strava chudá na kalorie. Devadesát procent diabetiků by si zhubnutím mohlo vyléčit cukrovku, popřípadě vrátit do normálu hladinu krevního cukru.
Diabetici 2. typu počítají kalorie, ne chlebové jednotky. A nejsou zpravidla odkázáni na dodržování doplňkových dávek jídla mezi hlavními pokrmy. Přísun kalorií k dosažení pomalého a úspěšného úbytku tělesné hmotnosti je v rozmezí 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.
Jeden šálek mouky ze špaldy obsahuje 16 g vlákniny a jeden plátek chleba ze špaldy obsahuje 2,5 g vlákniny. Vláknina je důležitá pro náš zažívací trakt, aby byl zdravý, a zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Doporučená denní dávka vlákniny pro ženy je 25 g vlákniny na den a u mužů to činní 38 g denně.
Tato mouka je zdrojem několika B vitaminů, v 38 g je stejné množství vitamínů B, jako v jednom plátku chleba. 100% špaldová mouka má více thiaminu, riboflavinu a niacinu, nežli klasická pšeničná mouka. Tyto vitaminy převádějí jídlo na energii a podporují tvorbu a správnou funkci červených krvinek.
Pšenice špalda má vysoký obsah vlákniny – až 8,8 % na 100 gramů mouky. V porovnání se šlechtěnou pšenicí obsahuje také více vitamínů a minerálů, bílkoviny a kvalitní nenasycené mastné kyseliny. Bílkovin je ve špaldové mouce obsaženo až 16 % a tuků 2,5 %. Z větší části ji samozřejmě tvoří sacharidy, a to z 68 %. Má vyšší obsah hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu, zinku i dalších minerálů. Vysoký obsah vlákniny podporuje správnou funkci trávení a vaši střevní mikroflóru tak udrží v té nejlepší kondici.
Špalda – nutriční hodnoty na 100 g: bílkoviny 17 g, sacharidy 63 g, tuky 2,5 g
Pšenice ozimá – nutriční hodnoty na 100 g: bílkoviny 12 g, sacharidy 67 g, tuky 3 g
Zrno špaldy obsahuje cca 16–17 % bílkovin, zatímco u klasické pšenice je to jen asi 12 %. Také je díky menšímu stupni přešlechtění menším alergenem, a tudíž i reakce na tento druh potraviny je podstatně nižší. Pšenice špalda je také obecně více doporučována pro jedince zabývající se dietou podle krevních skupin. Špaldě se přisuzují pozitivní účinky na imunitní systém. Špalda, a tudíž i špaldová mouka obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, jakými jsou například nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, vitamín A, vitamín E a některé vitamíny skupiny B.
"Snídani sněz sám, o oběd se poděl se svým přítelem a večeři dej svému nepříteli." Staré přísloví, u nějž je alespoň první část pravdivá. Snídaně je grunt a je potřeba se jí nevyhýbat. Správně se najíst totiž pomáhá rychlému a dobrému nastartování metabolismu. Není ale potřeba se vyhýbat večeři, jen je třeba ji sníst minimálně dvě hodiny před spaním a vyhýbat se těžkým jídlům.
Při hubnutí je celkově nutné se vyhnout těžkým a mastným jídlům. Proto by se měl člověk vyhýbat tradičním omáčkám a přílohám. Je lepší je třeba nahradit zeleninou.
Při konzumaci jídla je důležité také nespěchat. Každé sousto je třeba pořádně rozkousat, jídlo si tak člověk může pořádně vychutnat. Důležité je i se na jídlo soustředit a nedělat u jídla tisíc dalších věcí. Člověk si musí uvědomovat vše, co do pusy vkládá.
Při hubnutí je důležité také dodržovat pitný režim a nejen to, je vhodné vypít sklenici vody před každým jídlem. Voda zaplní žaludek a člověk pak nemá pocit hladu.
Při hubnutí se také doporučuje jíst častěji, ideálně pětkrát až šestkrát denně menší porce. Je potřeba si ale správně jídlo rozvrhnout. Někteří lidé se přes den odbývají a pořádné jídlo si dají až večer po příchodu domů. To ale není správné, tělo přes noc nedokáže spálit velké množství kalorií, které obvykle hlavní jídlo obsahuje. Večer by jídlo měl být lehké s minimem kalorií.
Při chuti na sladké je dobré jíst raději ovoce, mandle. Aby člověk chuť na sladké zbytečně "nepovzbuzoval" je lepší si odstranit sladké z dohledu a naopak ukládat v úrovni očí zdravé potraviny, které mohou sladkosti nahradit (ořechy, ovoce). Stejně tak se stává, že člověka přepadne velká chuť na pizzu, zmrzlinu nebo brambůrky (hlavně tedy večer). Asi není potřeba připomínat, že v rámci hubnutí jsou tyto potraviny "zakázané". Když nás tedy chuť na něco takto nezdravého přepadne, je dobré se hned nevrhat na žádné jídlo, ale dát si patnáct minut pauzu a během nich obvykle chuť zmizí.
Při hubnutí se snad každý člověk potýká s tím, že ho večer začne trápit pocit hladu. Nejčastějším důvodem je, že přes den hladověl a večer se to tělo snaží dohnat. Důležité je se udržet a večer se nepřejídat, ideálně v noci vůbec nejíst, protože jídlo těsně před spaním není zdravé, v noci tělo totiž přijaté kalorie nemá šanci spálit, a tak se ukládají jako tělesný tuk. Pokud tedy člověk pocítí hlad, je lepší si dát třeba hrnek čaje, ten žaludek dostatečně zaplní.
Další zakázanou potravinou při hubnutí je alkohol, nejenže obsahuje zdraví škodlivé látky, ale má i hodně cukru, což není pro hubnutí to pravé.