Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ŠPATNÁ STŘEVNÍ MIKROFLORA


ŠPATNÁ STŘEVNÍ MIKROFLORA je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Prebiotika, probiotika, synbiotika, to jsou termíny, které neustále slýcháme, ale kdo se v nich má vyznat. Zde je stručné vysvětlení: Prebiotika představují komplex polysacharidů, kterými se živí probiotika. Prebiotika tak významně podporují přežití a rozmnožování probiotik. Přípravky obsahující kromě probiotik navíc i prebiotika se nazývají synbiotika.


Probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Střevní mikroflóra má u dospělých hmotnost přibližně 1–1,5 kg, je tvořena 400 až 1000 druhy bakterií a může představovat nejméně 30 % hmoty stolice. U zdravého člověka převažují takzvané probiotické kmeny, jako Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum a Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus salivarius a další. Střevní mikroflóra vykazuje velkou metabolickou aktivitu. Hlavním přínosem vyvážené střevní mikroflóry pro hostitele je odolnost vůči kolonizaci patogenními či potencionálně patogenními mikroorganismy. Vyvážená střevní mikroflóra zajišťuje důležitou stimulaci imunitního systému a hraje velkou roli i ve výživě. Podporuje procesy trávení a získávání energie z jednotlivých složek potravy. Zdravá střevní mikroflóra přispívá také k odstraňování nebo deaktivaci škodlivých látek.

Střevní mikroflóra se s věkem mění. Trávicí trakt novorozených dětí je prakticky sterilní, bez přítomnosti bakterií. Během několika dní po narození dochází v důsledku porodu, kojení a okolního prostředí postupně k jeho kolonizaci. Trávicí ústrojí je velmi rychle plně osídleno a po 48 hodinách od narození dosahuje koncentrace 109 až 1011 bakterií v 1 gramu stolice. Střevní mikroflóra vyskytující se u dospělého člověka je u zdravého dítěte dosažena mezi 1. a 4. rokem života a zůstává u zdravých lidí prakticky neměnná, s výjimkou bifidobakterií, jejichž počet a druhy se s věkem mění. S přibývajícím věkem se výrazně mění poměr prospěšných střevních bakterií, množství bifidobakterií klesá. V důsledku toho dochází u seniorů k poruchám trávení, nedostatečnému vstřebávání živin z potravy, snížení pohybů střeva, oslabení imunity.

Vliv probiotik na lidský organismus je zprostředkován řadou mechanismů. Probiotické bakterie produkují kyselinu mléčnou, která podporuje ionizaci vápníku a železa obsažených v potravě a tím usnadňuje jejich vstřebávání, dále je kyselina mléčná výživou buněk tlustého střeva a podporuje jejich růst a diferenciaci, a také tlumí růst patogenních bakterií. Produkcí kyseliny propionové probiotika příznivě ovlivňují metabolismus cholesterolu a produkcí kyseliny octové podporují zpětnou resorpci vody a elektrolytů. Dále tvoří vlastní antimikrobní látky tlumící růst patogenních bakterií a řadu enzymů, které rozkládají potencionálně karcinogenní aminy a podporují trávení bílkovin a cukrů (proteázy, laktáza). Syntetizují vitamíny především skupiny B, významně působí na imunitní systém hostitele a brání růstu a množení patogenních bakterií mechanismem kompetitivní inhibice a konsumpce.

Přínos probiotik pro lidsk

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Synbiotika pro zdravá střeva

Příběh

Ve svém příspěvku PLÍSEŇ POD NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel "laický kožař".

myslím si že by bylo dobré nalézt vnitřní příčinu plísně, tzn. psychickou a následně fyzickou-léčit vše ve spojitosti. Dále určitě by asi nebyla od všci vnitřní očista orgánů s kterými mají plísně často souvislost. To znamaná střeva, játra, ledviny, žlučník...
Dále je možné že bude potřeba upravit stravu, tedy zvýšit příjem vitamínů, pravděpodobně A, Vitamíny B z nich je hodně důležitý pyridoxin, D a též stopových prvků jako je zinek, hořčík, vápník, selen, mangan. Dále pak jsou důležité esenciální nenasycené 3 a 6 omega kyseliny. Více zeleniny a vlákniny. Důležitá je správná střevní mikroflóra. Přestat kouřit a pít alkohol, omezit nebo úplně přestat jíst mastná a smažená, pikatní jídla. Snažit se mít spíše zásaditější ph což docílíš hlavně přijímáním určitých jídel obecně více ne li hodně zeleniny, zde pozor ne vše je vhodné. Zajímavý a věřím, že i účiný recept na plíseň pod nehty je česnek se solí - recept lze nalézt na internetu. Česnek spolu se solí léčí i bradavice ( potírat ) Jako velmi zajímavé potraviny na léčbu takovýchto problémů je velmi zajímavá červená řepa, lněné semínko a dále se uvádí například koloidní stříbro. Zajímavé a zcela zásadní může být při odhalování příčin vyšetření na přístroji Oberon. Obecně doporičuji čínskou medicínu či alternativní. Klasická medicína si moc s tímto nedokáže poradit. Je taky důležité začíst jíst normální stravu, t.j, bez éček a dát si pozor na mlíko masa atd. - viz případ německo nedavno. Na závěr není od věci se celkově snažit být lepším člověkem. Co se týče tšchto informací nejsem lékař takže je berte s rezervou. Přeji hodně úspěchů. P.S: objevila se mi pravděpodobně plíseň pod nehtem na palci u nohy, po té co jsem započal s očistou-začal se objevovat nový čistý nehet. Nyní je zbytek "nemocného" nehtu na jeho kraji kde již doufám odrůstá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Plíseň pod nehty

Prebiotika

Prebiotika jsou nestravitelné látky, které pozitivně ovlivňují celkový zdravotní stav organismu tím, že selektivně podporují růst anebo aktivitu limitovaného množství zdraví prospěšných bakterií střevní mikroflóry a snižují výskyt patogenní mikroflóry – prebiotický efekt. Procházejí horní částí trávicího ústrojí v nezměněné formě a selektivně slouží určitým bakteriím tlustého střeva jako substrát, který zvyšuje metabolickou aktivitu bakterií nebo podporuje jejich růst. Prebiotika najdeme nejen v obilninách, v ovoci a zelenině, ale také v doplňcích stravy. Doporučovaný denní příjem prebiotik je 0,3 g na 1 kg hmotnosti u mužů a 0,4 g/kg u žen. Prebiotikem je zejména vláknina, a to především na bázi oligosacharidů. Množství probiotických bakterií ve střevě kolísá v závislosti na přísunu prebiotické vlákniny, která selektivně podporuje růst bifidobakterií. Tuto vlastnost nazýváme bifidogenní efekt. Čím větší je přísun prebiotické vlákniny, tím je v našem trávicím systému větší množství blahodárných bifidobakterií, což je důležité zejména u seniorů, neaktivních a chronicky nemocných pacientů. Prebiotický účinek je také prospěšný v průběhu nebo po skončení léčby antibiotiky. Antibiotická léčba je lépe snášena a dochází k rychlejší obnově přirozené střevní mikroflóry (bez průjmu, zácpy či nadýmání).

Hlavní účinky prebiotik: příznivý vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu, zvětšení objemu stolice a tím zlepšení střevní pasáže, prevence zácpy, prevence vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku, snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu.

Vyvážená střevní mikroflóra hraje klíčovou roli pro dobře fungující imunitní systém, zvyšuje odolnost vůči běžným infekcím, redukuje negativní odpověď při vakcinaci. Prebiotická vláknina ovlivňuje imunitní systém cestou inhibice patogenů – aktivní a namnožené bifidobakterie nedovolí patogenním bakteriím přichytit se na střevní epitel a tím způsobit infekci; a rovněž cestou přímé modulace imunitních buněk. Fermentací prebiotické vlákniny vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které regulují střevní pH. Snížením pH se zvyšuje rozpustnost minerálů, zejména vápníku a hořčíku, a tím i jejich absorpce a biodostupnost – zvýšení mineralizace a kostní denzity. Prebiotická vláknina ovlivňuje sekreci gastrointestinálních endokrinních peptidů, čímž snižuje hladinu triacylglyceridů a LDL cholesterolu v krvi, aniž by došlo ke snížení koncentrace volných mastných kyselin v séru. Namnožené a zaktivizované bifidobakterie upravují trávení, zvyšuje se frekvence defekace, zlepšuje se konzistence stolice a tím dochází k snadnějšímu vyprazdňování. Prebiotická vláknina také snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění spojených s dislipidemií, zejména hypertriglyceridemie a inzulínové rezistence. U zánětlivých střevních onemocnění snižuje používání prebiotické vlákniny klinické symptomy, zánětlivé parametry i produkci prozánětlivých molekul, naopak zvyšuje sekreci protizánětlivých cytokinů.

Zdroj: článek Synbiotika pro zdravá střeva

Příběh

Ve svém příspěvku PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

měla jsem problémy s průjmem, nasadila jsem smectu a potom mi poradili v lékárně, že si mám nasadit laktobacily Imunit, jsem nyní velice spokojená střevní mikroflóra se mi upravila, už nenám problémy s průjmem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Průjem

Valosun Biopron Laktobacílky 60 cucavých pastilek

Biopron Laktobacílky jsou cucavé pastilky obsahující probiotika s višňovou příchutí pro děti od 3 let a dospělé. Biopron Laktobacílky představují chutnou alternativu probiotických výrobků. Hlavní podíl obsažených probiotik tvoří bifidobakterie, které jsou důležité zejména pro dětský organismus. Probiotika jsou živé mikroorganismy. Kombinace 3 probiotických kmenů s vysokým podílem bifidobakterií je vhodná zejména pro děti. Obsažené probiotické kmeny mají vysokou odolnost vůči působení žaludečních a žlučových kyselin, vysokou schopnost adheze k buňkám střevního epitelu a dlouhou dobu životaschopnosti.

Počet živých probiotických mikroorganismů v 1 pastilce je minimálně 1x 109 CFU.

Mikroflóra nenarozeného dítěte je sterilní a potřebné bakterie se do ní teprve dostávají se stravou. Přítomnost probiotik je přitom velmi důležitá, bez nich by nebylo možné zajistit ve střevě odpovídající rovnováhu střevní mikroflóry – probiotika špatné bakterie doslova vytlačují z organismu ven. Probiotika také ovlivňují vyzrávání slizničního imunitního systému, stimulují funkci střevní bariéry a produkují peptidy s bakteriostatickými a baktericidními účinky. Přirozený obsah bifidobakterií ve střevní mikroflóře je u dětí značně vysoký (až 90 % u zdravého kojence), z čehož vyplývá jejich obrovský význam pro zdravý vývoj dětí:

  • významně ovlivňují strukturu a funkci střevní sliznice;
  • eliminují uchycení patogenních mikroorganismů a alergenů;
  • ovlivňují schopnost vstřebávání složek potravy a vody, a naopak eliminaci škodlivých látek;
  • modifikují střevní imunitní systém a jeho prostřednictvím i imunitní systém celého těla, tedy celkový zdravotní stav organismu.

Růst a aktivita bifidobakterií závisí na přísunu prebiotické vlákniny. Děti s nižším podílem bifidobakterií ve střevní mikroflóře mají problémy s trávením, mají oslabený imunitní systém a sklon ke vzniku alergických onemocnění.

Dávkování: Dospělí a děti od 3 let 1 pastilku denně. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Složení v 1 pastilce: Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus 50% 40% 10% 1x 109. Přídatné látky: laktitol, xylitol, sorbitol, sukralóza (sladidla), acetylované monoglyceridy (emulgátor), stearan hořečnatý (protispékavá látka), kyselina citronová (regulátor kyselosti), karmín (barvivo).

Upozornění: Výrobek neobsahuje lepek. Přípravek je vhodný od 3 let! Mohou jej užívat těhotné a kojící ženy! Doplněk stravy nenahrazuje pestrou stravu.

Skladování: Ukládat mimo dosah dětí! Nevystavovat přímému slunci!

Zde můžete vidět cenu výrobku Valosun Biopron Laktobacílky 60 cucavých pastilek.

Zdroj: článek Probiotika na střeva

Příběh

Ve svém příspěvku CO ZPŮSOBUJE ŠPATNÁ FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Janusová.

Dodrý den. Chci se zeptat jestli může mít podíl špatná funkce štítné žlázy na depresých. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Moje vysledky FT4 12,09 pmol hTSH 7,019 mU/l.Dg.autoim .Dg.autoim thyreoltida shypolhyreososu steatoheaptilida. Mam nedočinnost štitné žlazy. A jak je možno lečit alternativní medicinou. Jsem alergik na léky, penicilin, dumox,ketazon Faktu Proctoglivenol,Biseptol,Corsin eutrylox cordaron Sotahexal Walfarin Tetanus. Béru letrox rano 100.Děkuji za odpověd spozdravem Irena . Je mi 77 let.

Zdroj: příběh Co způsobuje špatná funkce štítné žlázy

Jak rozeznat kvasinky od svrabu

Kvasinky

Kůže dětí a obzvláště miminek je velice jemná a citlivá. Často nesnese delší dobu mokro, některé dětské krémy, nebo dokonce druhy plen. Pokud dítě již nekojíte, potíže může znamenat i určitá strava. Citrusové plody, tropické ovoce, první jahody obsahující velké množství pesticidů či cukr jsou těmi hlavními viníky, na které můžeme ukázat prstem.

Vidíte na leskle červeném povrchu kůže drobné červené tečky? Tak tato vyrážka bude mít nejspíše původ v kvasinkové infekci. Kvasinková infekce u dětí (přemnožení kvasinek Candida albicans neboli kandidóza) se stejně jako u dospělých může projevovat různými způsoby, v ústech jako moučnivka, na genitáliích, hýždích a v kožních záhybech, kterými jsou hlavně třísla, podpaží, podkolenní jamky, ohbí loktů, za ušima, krční kožní řasa, pak jako zapařeniny a opruzeniny, ve vlasech a jejich okolí jako zarudlá seboreická dermatitida, na ostatní kůži jako zarudlá, často kruhová (numulární), někdy i olupující se či svědící ložiska a v trávicí soustavě například jako ublinkávání, průjmy, zácpa či koliky, případně i jako záněty močových cest.

Kvasinky jsou běžnou součástí lidské mikroflóry, vyskytují se prakticky u každého. Problémy se ale objeví, pokud dojde k přemnožení kvasinek, hlavně se jedná o druh Candida albicans. K přemnožení dochází primárně v trávicím traktu – kožní mikroflóra je jen odrazem té střevní. Střeva jsou základním kamenem imunitního systému, stav trávení a střevní mikroflóry má tedy vliv i na rozvoj a léčbu kvasinkové infekce.

Po narození se začínají střeva miminka osidlovat, dítě při vaginálním porodu, časném kontaktu kůží na kůži a při kojení přejímá mikroflóru matky (a to včetně kvasinek). U miminek ve zdravé střevní mikroflóře převažují bifidobakterie. Negativní vliv na stav mikroflóry má porod císařským řezem a také podávání umělého mléka – i jen jedna dávka může způsobit předčasnou a nežádoucí změnu od kojeneckého složení mikroflóry směrem k mikroflóře dospělého. U plně i částečně kojených dětí má zásadní vliv strava a stav střevní mikroflóry maminky, u dětí plně či částečně krmených umělým mlékem pak právě toto umělé mléko. Pomnožení kvasinek u přikrmovaných miminek a malých dětí často způsobuje vařená mrkev, jednoduché sacharidy (včetně některých druhů kojeneckých kaší, sušenek, piškotů a instantních čajů) a nadbytek složitých sacharidů (kaše, přílohy, pečivo), mléko a nezakysané výrobky a při větší konzumaci i zakysané mléčné výrobky (včetně umělého mléka – kromě těch s plně naštěpenými bílkovinami nebo těch vyrobených z volných aminokyselin).

Střevní mikroflóru rovněž narušuje očkování nebo užívání antibiotik a jiných lék

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kvasinky u miminek versus svrab

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČBA LUPÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Důvod lupénky spočívá ve střevním traktu - střevní stěny se v některých oblastech ztenčí natolik, že se stanou propustnějšími a k tomu se navíc přidává špatná koordinace vylučovacího systému. Jedovaté látky, které mají procházet střevy a pak být vylučovány, pronikají ztenčenými stěnami do lymfatického systému a pak se dostávají do krevního oběhu.
Průběh lupénky jde zmírnit a dokonce i přes názory většiny lékařů i vyléčit. Podstatou je v první řadě změna jídelníčku a během této změny - střevního traktu s dodáváním minerálů a vitamínů. Dále je nutné pokožku postiženou lupénkou nutně šetrně ošetřovat.
Lupénka je zánět kůže a její původ je ve střevech. Aby jsme lupénku zdárně mohli hodně zmírnit nebo dokonce vyléčit, je zapotřebí úprava jídelníčku - omezit tučná a smažená jídla a přidat více zeleniny a ovoce. dále je zapotřebí v první fázi co nejmírnější detox, posílit imunitu, a doplnit do těla minerály a stopové prvky a to vše zevnitř a povrch kůže jemně ošetřovat - nepoužívat mýdla koupená v drogerii, která pokožku dráždí a vysušují ještě více než je zapotřebí.
Mám velké zkušenosti s léčbou lupénky a můžu říct, že je léčba lupénky z 99% úspěšná, pokud člověk postižený lupénkou spolupracuje a řídí se pokyny.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Léčba lupénky

Probiotika a prebiotika

Ve střevech žije téměř 500 druhů mikrobů. Až 60 procent exkrementů, které vyloučíme, obsahuje mikroby. Podle toho, o jaký jejich druh se jedná a kolik se jich v našem těle aktuálně nachází, vypadá náš celkový zdravotní stav. Pro udržení správné vnitřní rovnováhy je nutné, aby prospěšné bakterie byly zastoupeny ve vyšší míře. Prospěšnými bakteriemi jsou například Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum a Bifidobacterium longum. Vyšší míra zastoupení těchto bakterií je žádoucí. Naše střevní mikroflóra je zpočátku našeho života tvořena probiotickými druhy získanými mateřským mlékem. To je také jeden z důvodů, proč je kojení dětí tak důležité pro jejich aktuální i budoucí zdraví. U dětí, které jsou kojené, je střevní flora tvořena až 95 % užitečných kmenů. Kvalita a celkové složení střevní flóry se v průběhu života stále mění. S věkem však bohužel počet prospěšných mikrobů ve střevech klesá.

Aby probiotické bakterie mohly ve střevním traktu člověka přežívat a optimálně se rozmnožovat, potřebují k tomu nestravitelné potravinové látky – vlákniny, které příznivě a selektivně ovlivňují jejich růst. Tyto látky se nazývají prebiotika. Musí splňovat následující kritéria:

  • odolnost vůči žaludečním kyselinám a vůči enzymům v trávicím traktu;
  • stravitelnost a rozložitelnost „přátelskými“ střevními bakteriemi;
  • selektivní stimulaci růstu anebo aktivitu pouze „přátelských“ střevních bakterií, které příznivě ovlivňují zdravotní stav.

Prebiotika jsou komplex sacharidů, kterými se probiotika živí. Prebiotika tak významně podporují nejen přežití, ale i rozmnožování probiotik. Celkově probiotika a prebiotika pomáhají chránit náš organismus před patogenními, nepřátelskými a hnilobnými bakteriemi. Všeobecně známým faktem je příznivý vliv střevní mikroflóry na zdravotní stav. Existuje mnoho důkazů, že složení bakterií ve střevě, a to zejména v kojeneckém věku, ovlivňuje mnoho funkcí organismu. Přítomnost probiotik v těle podporuje odolnost proti infekcím a snižuje výskyt alergických onemocnění, čímž je podporována a posilována přirozená obranyschopnost organismu.

Zdroj: článek Probiotika na střeva

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobri den chcem sa opitat ci sa mozu hemeroidy objavit aj po uzivani antibiotik ak som neuzival probiotika?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika přímo hemoroidy nezpůsobují, ale často vyhubí střevní mikroflóru a to pak způsobí urputné průhmy, při kterých mohou vzniknout hemoroidy a nebo bolesti v oblasti konečníku. Probiotika se užívají s antibiotiky, aby doplňovaly tuto vyhubenou střevní flóru a omezily se tak nepříjemnosti s průjmem. Probiotika vám poskytnou stejnou pomoc, i když je užijete po skončení léčby antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Boleni a krvácení zadku

Příčiny hlenu ve stolici

Špatná střevní mikroflóra (například kvasinková infekce) – hned po narození se začínají střeva miminka osídlovat, dítě při vaginálním porodu, časném kontaktu kůží na kůži a kojení přejímá mikroflóru matky, u miminek ve zdravé střevní mikroflóře převažují bifidobakterie (negativní vliv na stav mikroflóry má porod císařským řezem a také podání umělého mléka, i jen jedna dávka může způsobit předčasnou a nežádoucí změnu od kojeneckého složení mikroflóry směrem k mikroflóře dospělého), pomnožení kvasinek u přikrmovaných miminek a malých dětí často způsobuje vařená mrkev, větší množství sladkých jídel (včetně některých druhů kojeneckých kaší), nezakysané mléčné výrobky, očkování anebo užívání antibiotik.

Potravinová alergie – reakce na některou složku stravy, u kojených miminek také na složku stravy matky (u dětí nejčastěji na bílkovinu kravského mléka, vejce nebo sóju). Reakce mohou mít zpoždění, hlen ve stolici se objeví až za několik hodin či dnů.

Rýma u miminek – kojenci neumějí smrkat a značnou část rýmových hlenů spolykají.

Infekční onemocnění střev – ve většině případů jde o bakteriální infekce. Toto onemocnění se vyskytuje při onemocnění salmonelou, úplavici nebo nákaze kampylobakterem.

Dráždivý tračník – funkční onemocnění střeva spojené s křečemi břicha, průjmy a plynatostí. Při tomto onemocnění by se neměla ve stolici objevovat krev, pacient by neměl trpět váhovým úbytkem, horečkami a podobně

Hemoroidy – hlen ve stolici je pro hemoroidy typickým příznakem, neboť dochází k dráždění tkání hemoroidů a následnému krvácení.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida – způsobují podráždění sliznice, objevuje se hlen a krev ve stolici, bolesti břicha, váhový úbytek pacienta a jiné příznaky. Tyto nemoci jsou nevyléčitelné, ale moderní medicína je dokáže alespoň udržet v bezpříznakovém stavu.

Rakovina tlustého střeva – pro pacienta by měla být varovným signálem krev ve stolici, střídání průjmu se zácpou nebo nechtěný úbytek na váze.

Zdroj: článek Hlen ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem VEDLEJŠÍ ÚČINKY ANTIBIOTIKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den,srdečně vás zdravím a prosím o radu.Měla jsem zánět průdušek a brala jsem antibiotikum Ciplox 500 co 12 hod. Protože při užívání mívám vedlejší účinky a to hlavně bolesti kříže a kloubů,přikoupila jsem si k Ciploxu i Probiotika Premium a po celý čas,co jsem brala antibiotika,jsem byla v pohodě,bez vedlejších účinků.Po dobrní Ciploxu jsem už nebrala ani Probiotika a během 3 dnů se mi objevili bolesti zad,v oblasti kříže a taky bolesti kloubů.Neumím si o vysvětlit,bolí mne už druhý den,i když už méně a proto prosím o odpověď,zda to může být ještě vedlejší účinek antibiotika a jak dlouho to může působit.Zda je nutné dál brát probiotika? Děkuji moc za odpověď.Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Probiotika je třeba vnímat stejně vážně, jako antibiotika a věnovat jejich užívání patřičnou pozornost. Za prvé je třeba probiotika užívat hned jak se započne léčba antibiotiky a to tak, že nejdříve se užije antibiotikum a za 3 až 4 hodiny se užije probiotikum, až do doby dobrání antibiotik. Za druhé je potřeba probiotika užívat dále i po skončení léčby antibiotiky a to alespoň dva týdny. Proč? Antibiotika jsou stále více agresivnější a ničí střevní flóru. Když nepřichází do těla nové kulrury ve formě probiotik, tak ve střevech začne množení nevhodné flóry, která přežila nebo se tam dostala potravou a ta pak způsobuje průjmy, změny středního metabolismu, bolesti, únavu, ale také poničení střevní stěny, které může vést k zánětu a k rakovině.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Probiotika a antibiotika

Antibiotika jsou největším a nejčastějším „zabijákem“ střevní flóry. Ničí totiž nejen škodlivé patogeny, ale také prospěšné bakterie. Po užívání antibiotik je více než vhodné nasadit probiotickou kúru, která účinně pomůže k novému osídlení střev užitečnými bakteriemi. Antibiotika, i když jsou prospěšná, poškozují přirozenou střevní mikroflóru. Postižená střevní mikroflóra se následně může projevit různými zažívacími obtížemi, při dlouhodobé nedostatečnosti probiotik si můžeme koledovat i o mnohem komplikovanější zdravotní obtíže. Některé zdroje uvádí navíc i příznivý vliv probiotik a prebiotik na snížení vstřebávání cholesterolu ve střevě, z čehož vyplývá výborná ochrana před vznikem kardiovaskulárních chorob.

Zdroj: článek Synbiotika pro zdravá střeva

Příběh

Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Jak uchovat česnek přes zimu? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek vklidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalejeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Špatná řešení:
Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak po měsíci změkne a začne vysychat a do dvou měsíců bude na vyhození. Taktéž, když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce splesniví a tím se také znehodnotí. Proto si česneku kupujte jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.

Zdroj: příběh Jak uchovat česnek

Důležitost zdravé střevní mikroflóry

Probiotika tvoří střevní mikroflóru, která má vliv nejen na správné zažívání, ale i na mnoho jiných funkcí našeho organismu. Tyto pozitivně působící bakterie organismus chrání před škodlivými neboli patogenními mikroorganismy, které díky nim špatně ulpívají na stěnách střeva. Tento stav má pak blahodárný vliv na naše celkové zdraví a imunitu. Dále probiotika dovedou v tlustém střevě syntetizovat některé vitamíny skupiny B a vitamín K, tedy vitamíny, které jsou důležité při mnohých fyziologických pochodech v našem těle. V neposlední řadě má střevní mikroflóra význam i při trávení tuků s vysokým obsahem mastných kyselin s krátkým řetězcem a při zneškodňování toxických látek.

Zdroj: článek Synbiotika pro zdravá střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle vypadá, že to bude trvalá vada růstu nehtu, která bude mít své příčiny v nehtovém lůžku. Někdy to způsobí přibývající věk, někdy úraz a někdy i špatná výživa. Velice často je nutné si na to zvyknout a přizpůsobit k tomu péči o nehet. Jestli chceš mít jistotu co to je, tak zajdi na kožní, tam se na to podívají a přesně ti řeknou co s tím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Praskání nehtů podélně

Zdravotní přínosy konzumace tofu

Nutriční profil tofu

100g porce dušeného tofu obsahuje:

  • 73 kcal / 304 kJ;
  • 8,1 g bílkovin;
  • 4,2 g tuku;
  • 0,5 g nasycených tuků;
  • 0,8 g mononenasycených tuků;
  • 2,0 g polynenasycených tuků;
  • 0,7 g sacharidů.

Hladiny vápníku v tofu se liší, proto zkontrolujte štítky a hledejte produkt, který má „kalciovou sadu“ – to znamená, že do produktu byl přidán chlorid vápenatý (E509) nebo síran vápenatý (E516).

10 zdravotních výhod tofu

  1. Zdroj „kompletních“ rostlinných bílkovin. Sója, včetně tofu, je užitečným zdrojem rostlinných bílkovin , poskytuje všech devět esenciálních aminokyselin, které potřebujeme pro růst, obnovu a funkce, jako je imunita. Stravitelnost proteinu v sóji je velmi dobrá, přičemž některé studie naznačují, že může být dokonce srovnatelná s živočišnými proteiny.
  2. Zdroj ochranných rostlinných látek. Sojové produkty, a především tofu, obsahují přírodní rostlinné sloučeniny zvané isoflavony; ty jsou ochranné a jako takové pomáhají minimalizovat poškození známé jako oxidační stres. Právě toto poškození se podílí jak na stárnutí, tak na vzniku řady chronických onemocnění. Sójové boby obsahují také další aktivní rostlinné sloučeniny, jako jsou saponiny.
  3. Je bohaté na živiny, dodává relativně více živin než kalorií. Tofu je bohaté na živiny – to znamená, že poskytuje mnoho živin, v užitečném množství vzhledem k množství energie (kalorií), které poskytuje.
  4. Může zmírnit perimenopauzální symptomy. Isoflavony jsou také často popisovány jako fytoestrogeny; to znamená, že napodobují slabou formu ženského hormonu estrogenu v těle a některé ženy zjišťují, že jim pomáhá s perimenopauzálními příznaky, jako je špatná nálada a návaly horka. Genetika, vaše střevní mikroflóra a faktory životního prostředí hrají obrovskou roli v tom, jak naše těla reagují na určité potraviny, takže zatím nelze říci, zda je strava bohatá na fytoestrogenní potraviny prospěšná pro všechny ženy.
  5. Může podporovat zdraví srdce. Pravidelná konzumace luštěnin, včetně sóji, je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění; Předpokládá se, že je to proto, že jsou bohatým zdrojem fytochemikálií a také vlákniny.
  6. Může pomoci snížit cholesterol. Pravidelná konzumace potravin bohatých na isoflavony, jako je tofu, je spojována se sníženou hladinou cholesterolu. Studie [3] naznačují, že konzumací tofu se dosáhne snížení lipoproteinu s nízkou hustotou (LDL), typu často označovaného jako „špatný“ cholesterol, a také celkového cholesterolu.
  7. Může podporovat snížení krevního cukru. Jedna studie [4] na ženách po menopauze, které konzumovaly 100 mg sójových isoflavonů každý den, zaznamenala snížení hladiny cukru v&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tofu a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Procházka.

Dobrý den,
chci se zeptat. Už nějakou dobu mám žlutou stolici. Měl jsem před pár měsici větší jaterní testy. Ale užívám čaje, LIV 52, bral jsem essential forte tak snad to kleslo. Ale ta stolice mě znepokojuje jsem závodní kulturista. Užívám jen supplementy jako protein či bcaa apd. Moje strava taky není špatná. Převážně rýže, vločky ovesné, kuřecí maso, nějaká koření. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Žlutá stolice

Dieta

Jak již bylo řečeno, při kvasinkové infekci může pomoci i protikvasinková dieta. Ta by měla zahrnovat zeleninu a zeleninové saláty, konkrétně brambory, špenát, čínské zelí, kysané zelí (buď syrové jako salát, nebo krátce podušené), fazole, křen, cibuli, pórek, ředkvičky, česnek. Zeleninu vždy důkladně omyjte a očistěte, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitamíny, minerály a jiné zdravé látky (příliš dlouhé vaření je totiž ničí). Používejte tyto metody: dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí a podobně.

Z ovoce konzumujte zejména citrusové plody, tedy citrony, grapefruity, pomeranče a mandarinky. Dále ananas, angrešt, borůvky, brusinky, kyselé hrušky, kyselá jablka, jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, rybíz, švestky, višně. Ovoce jezte jen v malých dávkách a pouze čerstvé.

Z mléčných výrobků se doporučují přírodní jogurty, podmáslí, kefíry, sýry. Konzumovat můžete také ryby a drůbež, vejce, sóju a máslo. Jako koření používejte čerstvé bylinky, ostrou hořčici, naopak solí šetřete.

Stravu doplňte dostatečným množstvím tekutin. Pijte minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Omezte kávu a černý čaj, poněvadž oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.

A čemu se vyhýbat? Vyhýbejte se vepřovému masu, konzervám všeho druhu (i nakládané zelenině: okurkám, řepě, fazolím, hrášku) a hotovým výrobkům z brambor. Eliminujte rovněž cukr a všechna jídla, v nichž je obsažen. Vyvarujte se konzumace bílé rýže (vhodná je rýže celozrnná dlouhozrnná) a výrobků z bílé mouky (nahraďte ji moukou celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou).

Dietní kúra trvá většinou 3 až 6 měsíců. Po jejím skončení byste se však i nadále měli stravovat zdravě. Mějte na paměti, že tělo a střeva jsou stále v rekonvalescenci, proto dodržujte co nejvíce doporučení protikvasinkové diety: vyhýbejte se cukru jako takovému, sladkostem, velmi sladkému ovoci a alkoholickým nápojům. V této době byste rozhodně neměli provádět střevní výplachy, aby se namáhavě vytvořená střevní mikroflóra nezničila. Střeva byste měli vyplachovat pouze před zahájením léčby.

Protikvasinková dieta není dieta redukční, neměla by tak vést k tomu, že budete stejně vyhladovělí jako kvasinky. Jestliže jste během léčby nechtěně zhubli, ztracená kila můžete získat zpět za pomoci zeleniny, jáhel, pohanky, oříšků, brambor a jiných zdravých potravin, nikoli sladkostí.

Zdroj: článek Parazitická kvasinka

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPATNÁ FUNKCE JATER PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat na Pomalé domácí čištění organismu olejem.
Píšete zde že je třeba každé ráno na lačno užívat 1,5 lžíce olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy a to jednou do roka.
Otázka _ to čištění se provádí každé ráno na lačno jak dlouho?

Děkuji Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pomalé čištění se dělá každý den ráno po dobu půl roku. Pak půl roku pauza a potom znovu.

Zdroj: příběh Špatná funkce jater příznaky

Přírodní a doplňková léčba

Je nutné pít velké množství tekutin, především vody, slabého heřmánkového čaje, brusinkové, celerové a mrkvové šťávy.

Je zapotřebí ze stravy vyloučit: alkohol, silnou kávu a čaj, kouření, nadměrné solení, jídla s vysokým obsahem rafinovaného cukru a škrobu, dráždivé koření, kyselá jídla, nezralé ovoce, angrešt, švestky, rebarboru, rajčata.

K posílení imunity je vhodné používat velké množství česneku. Uklidňující účinek má odvar z ječných krup s medem a citronem. Jestliže se používala antibiotika, pak je vhodné jíst jogurty a Acidophilus Lactobacilus, aby se obnovila správná střevní mikroflóra.

Každou hodinu vypijte jednu čajovou lžičku zažívací sody rozpuštěné ve vodě. Pokud máte vysoký krevní tlak, informujte se u lékaře, zda tento prostředek můžete použít. Jedlá soda zvyšuje zásaditost moči. Mezi nohy si položte láhev s teplou vodou, zabalenou v ručníku. Pomůže to zmírnit pálivé bolesti při močení. Pokud je cystitida způsobena kvasinkami, je nutno dodržovat protikvasinkovou dietu, užívat protikvasinkové přípravky a prostředky na obnovení střevní mikroflóry.

Vhodné byliny: medvědice lékařská, řepík lékařský, kopřiva

Renol – širokospektrální bylinný prostředek na akutní i chronická onemocnění močových cest.

Aromaterapie: Doporučují se koupele s přídavkem asi 10 kapek heřmánkového, bergamotového, citronového nebo santalového oleje. Tyto koupele mají antiseptické účinky, snižují palčivost a pomáhají při zotavení.

Zdroj: článek Zánět močových cest alias akutní cystitida

Kde hledat přírodní probiotika

Vynikající přírodní probiotikum je kefír. Nápoj z kefíru zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky. Mléčná kefírová houba přeměňuje mléčnou laktózu v jiné sloučeniny, a proto je kefír vhodný i pro lidi trpící intolerancí laktózy. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a účinně stimuluje imunitní systém. Je obecně známo, že imunitní systém je v takové kondici, v jaké je vaše zažívání, a hlavně vaše střevní mikroflóra. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat vaši střevní mikroflóru v perfektní kondici. Kromě kefíru se probiotika vyskytují v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, sýry. Tento druh potravin bychom měli konzumovat nejlépe každodenně, jelikož mléčné výrobky nám kromě zdravých probiotik dodávají i nezbytný vápník, jehož hlavní funkce v našem těle je jistě každému dobře známá.

Některým lidem může příjem mléčných výrobků způsobovat jisté zažívací potíže, mnoho z nás je totiž alergických na mléčnou bílkovinu nebo nedokážeme zpracovat mléčný cukr – laktózu. V takovém případě je nezbytné přijímat probiotika z jiných zdrojů. Kromě doplňků stravy zakoupených v lékárně, kde máte tyto „hodné bakterie“ již v koncentrovanější formě, můžete do jídelníčku zařadit zeleninu, která prošla procesem mléčného kvašení. Patří sem například zelí, okurky, nebo takzvané pickles, což je zkvašená zelenina bohatá na probiotické bakterie. Většinou jsou zakysané mléčné výrobky v určitém množství dobře tolerovány i u lidí trpících laktózovou intolerancí, v těchto produktech je totiž mléčný cukr již částečně naštěpen. Někdy můžeme probiotika nalézt i ve fermentovaných sójových produktech, což ocení zejména vegetariáni, vegani nebo lidé vyznávající jiný alternativní směr stravování.

Zdroj: článek Synbiotika pro zdravá střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PLAVUŇ NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr. Bocek.

Před dvaceti léty jsem si koupil brožuru p. Marie v. Treben. Asi za 5 let mi doktoři řekli, že mám vysoký cholesterol. Ptám se: Proč?Jíte tlusté, špatně žijete! Musíte držet dietu. V brožuře jsem našel, že to je špatná práce jater. Jsem silný pivař. Pět týdnů jsem pil rovnou čajavou lžičku plavůvně s kopřivou,2 x denně. Neměl jsem jíst vejce, zvěřinu(i králíka), mastné, pečené, prostě dieta. Jedl jsem cellkem normálně, i pečené maso, nepřejídám se, pivo jsem nevipil zacelou dobu. Pak mně doktor pochválil, jak jsem si jeho rady vzal k srdci. Asi za dva roky kluci od známých dostali hepatitidu(nebo něco takového). Nabídl jsem jim mou radu, ale plavůn jen půl. lžičky. Oba se z toho dostali. Jeden je dokonce jeden je ing. na spec. lékařskké stroje a přístroje. Až teď, po delší době jsem zabruslil na tyto stránky a všude se píše o nebezpečí otravy nervového systému, nebo jeho poškození. V čem přesně spočívá toto nebezpečí, jak se projevuje, jeho důsledky? Má zpověď je dlouhá, ale na odpověˇbudu netrpělivě čekat, protože si chci játra zase pročistit. Děkuji předem! Fr. Bocek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plavuň vidlička ve svých stoncích obsahuje látky, které mohou u vnímavých lidí paralizovat nervovou soustavu. Proto je potřeba dbát pokynů výrobce sušiny a užívat jen v doporučených dávkách. K projevům intoxikace dochází až při pozření opravdu velkého množství plavuně. Když budete plavuň vidličku používat s rozumem, tak se paralizace vubec neprojeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Plavuň nebezpečí

Probiotika a hubnutí

Střevní mikroflóra obézních jedinců se významně liší od flóry jejich štíhlejších protějšků. Přijetím vhodných druhů a kmenů se změní složení bakterií v gastrointestinálním systému, což se zdá být klíčem ke ztrátě hmotnosti. Při dietních a očistných kúrách může dojít k poruše střevní mikroflóry. Rovnováha ve střevech je velmi důležitá a má na naše zdraví velký vliv. Pokud nemáme dostatek prospěšných bakterií, přemnoží se ve střevech škodlivé bakterie a spolu s toxiny mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Zdroj: článek Probiotika na střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPATNÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leja.

dobrý den všem.Je mi trapmě,ale přece jen napíšu.Má stolice je nepravidelná.jE tvrdá jak kámen a bobkuji jako koza--ano asi dělám vše špatně jelikož moc nejím,ale když se přežeru bolí mě celé břicho tím asi usuzuji,že mám ucpané střeva a dávám jim pořádně zabrat.Mám pocit,že v sobě mám ještě vánočního kapra ze salátem,tak se asi cítím.Nemám ráda jogurty a mlečné výrobky a to je asi špatně,tak jestli tohle psaníčko někdo čte prosím o radu..Mám taky pocit,že když se nevyprázdním mám nafoukle břicho a je to hnus.Co dělám,tak každé ráno piju vlažnou vodu. Děkuji za radu ---pěkný den přeji Lejka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zařaďte do své stravy pravidelné užívání přípravku Psyllium. Tím se vše pěkně spraví. Psyllium koupíte běžně v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Špatná stolice

Mykóza genitálií u žen

Mykóza pohlavních orgánů (tedy infekce způsobená houbami) trápí něžné pohlaví častěji než muže. Alespoň jednou za život jí trpí tři ze čtyř žen. Typickým příznakem mykózy je svědění zevních rodidel. Mírné svědění se často objevuje přibližně tři dny před menstruací, není doprovázeno výtokem a během menstruace samo odezní. Svědění však může být (i když ojediněle) poměrně nesnesitelné, někdy se změní až v pálení v pochvě, jež mohou doprovázet následující příznaky: zarudnutí pochvy a zevních rodidel, bílý tvarohovitý výtok z pochvy, otok rodidel, pálení a řezání při močení, zápach výtoku, bolestivý pohlavní styk.

Ovšem nezapomínejte, že každá pochva je osídlena bakteriemi, houbami i viry. A není žádoucí, aby se žena snažila tyto organismy zlikvidovat. Za normálních okolností je pochva sama schopná udržovat rovnováhu v tomto mikrobiotickém prostředí. Existuje ale mnoho faktorů, které mohou poševní prostředí narušit, v důsledku čehož počet kvasinek rychle narůstá. Výsledkem je poševní kvasinková infekce.

Poševní prostředí se narušuje kromě jiného i pohlavním stykem. Přestože pohlavní styk představuje pro většinu z nás příjemnou záležitost, pro pochvu může znamenat narušení přirozeného prostředí. Poševní prostředí může být při pohlavním styku narušeno mechanicky (drobná poranění například při nedostatečné vlhkosti pochvy) nebo „zavlečením“ jiných bakterií, které žijí na partnerovi. Prostředí může být po ejakulaci změněno i přítomností spermií. To vše napomáhá přemnožení kvasinkových organismů. V současné době lidé často souloží nepravidelně, kumulovaně (o víkendech, dovolených, na líbánkách), což neumožňuje pochvě, aby se dostatečně adaptovala na nové podmínky. Tudíž pokud plánujete uskutečnit více styků, musíte pochvě zajistit dostatečnou lubrikaci. Používejte lubrikant, jenž chrání tkáně před poškozením a močový měchýř před infekcí. Při pohybu penisu se kvasinky totiž mohou dostat i do močové trubice a močového měchýře. Proto je dobré se před souloží i po ní vymočit.

Poševní prostředí ovlivňují rovněž změny koncentrace hormonů, tedy mimo jiné i menstruační cyklus: v první polovině cyklu estrogeny stimulují pochvu a čípek, čímž se vytváří sekret, který se podobá vaječnému bílku a který představuje prostředí příznivé pro spermie. Množství sekretu stoupá až do ovulace. Po ovulaci se k estrogenům přidává hormon progesteron a tato kombinace mění poševní sekret: začíná být smetanově bílý, není tak vazký a pro spermie je méně příznivý. Od prvního dne cyklu pH v pochvě postupně klesá a s blížící se menstruací se stává kyselejším. Kyselost svědčí kvasinkám, proto čím je menstruace blíže, tím více pochva svědí. Při menstruaci se pH o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Šupiny na genitáliích

Testy

Test nitrobuněčných nutrientů

Mnoho patologických a předpatologických stavů je dnes spojováno s buněčnými deficity některých důležitých mikronutrientů – vitamínů, minerálů. Ve spolupráci s americkou laboratoří klinika endala zprostředkovává test úrovně mikronutrientů z buněk.

Tento test je ve světě unikátní, provádí se z plné žilní krve, časová náročnost je cca 5 minut a výsledky jsou známy za 14 až 21 dní.

Orientační cena: od 10 000 Kč.

Komplexní test stolice

Střevo a střevní mikroflóra představují jeden z nejdůležitějších systémů s vlivem na celkové zdraví a vznik nemocí. Ve spolupráci s americkou laboratoří klinika zprostředkovává komplexní test stolice, který přináší důležité informace o stavu střevního mikrobiomu, zánětu střeva, parazitární střevní zátěže a schopnosti vstřebávání důležitých látek.

K odběru materiálu (stolice) si vyzvednete odběrový set na klinice. Dle instrukcí provedete domácí odběr a v den odběru jej odevzdáte na klinice. Výsledky budou známy za 14 až 21 dní.

Orientační cena: od 17 000 Kč.

Test těžkých kovů

Těžké kovy mohou hrát důležitou roli u některých civilizačních onemocnění, jako je například onemocnění autoimunitní, kardiovaskulární, neurodegenerativní a onkologické. Ve spolupráci s americkou laboratoří klinika zprostředkovává test na obsah některých důležitých těžkých kovů v krvi.

Test se provádí z kapky kapilární krve z prstu, časová náročnost je cca 10 minut, výsledky jsou do 14 dní.

Orientační cena: od 4 000 Kč.

Test oxidativního stresu

Oxidativní stres je jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik civilizačních onemocnění. Znamená aktivitu volných radikálů, což jsou velice reaktivní zplodiny buněčného dýchání se schopností poškodit DNA buňky a buňku samotnou.

Test se provádí z kapky kapilární krve z prstu, časová náročnost je cca 10 minut, vyhodnocení hned na klinice.

Orientační cena: od 2 000 Kč.

Celková antioxidační kapacita

Zjišťuje se schopnost těla neutralizovat volné radikály a tím eliminovat oxidativní stres.

Test se provádí z kapky kapilární krve z prstu, časová náročnost je cca 10 minut.

Orientační cena: více informací na recepci kliniky.

Test stresu nadledvinek

Dle studií může za vznik 95 % onemocnění stres. Ve spolupráci s americkou laboratoří tudíž klinika zprostředkovává také test stresu nadledvinek stanovením hladiny stresového hormonu kortizolu v průběhu dne.

Test se provádí ze slin. Klient si vyzvedne na klinice odběrové zkumavky a 5x během dne plivne sliny do zkumavky, kterou následující den odevzdá na klinice. Výsledky jsou znám

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Klinika Endala

Rozpis potravin

Předpokládalo se, že většinu vitaminu K získáváme ve formě fylochinonů z rostlinných potravin. Ve skutečnosti více než polovina vitaminu K pochází ze zeleniny, zejména ze zelené listové zeleniny. Také mnoho různých druhů bakterií ve střevech může vytvořit vitamin K ve formě menachinonů. Přestože syntéza vitaminu K v trávicím traktu může přispět k potřebě určitého typu vitaminu K, tato dávka je menší, než se dříve předpokládalo.

Vitamin K – antihemoragický naftochinon –je rozpustný v tucích.

Hlavní zdroje vitaminu K: játra, zelenina, ovoce, kořeny, střevní mikroflóra. Denní dávka 1,0 mg. Svojí chemickou povahou je vitamin K chinon.

Biologický účinek: účast na koagulaci krve, účast na tvorbě kostní tkáně, protinádorová léčba.

Vzhledem k tomu, že je vitamin K syntetizován střevní mikroflórou, neexistuje u zdravého člověka nebezpečí primární hypovitaminózy. Existuje velké množství vitaminu K v produktech živočišného a rostlinného původu. Avšak vzhledem k tomu, že vitamin K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, je přítomnost tuku nezbytná pro jeho absorpci ve střevě, a to přinejmenším v malých množstvích.

Nedostatky: Nedostatek vitaminu K může vést k pomalejšímu srážení krve, k vnějšímu i vnitřnímu krvácení, ke snížení aktivity enzymů. U novorozenců se nedostatek vitaminu K projevuje formou hemoragické nemoci (zvýšené krvácení).

Vitamin K není jediná chemická látka, ale skupina chemicky příbuzných látek, které jsou uváděny na trh pod běžným názvem „vitamin K“. Za posledních 30 let prošel tento vitamin velkými změnami v oblasti vědeckého chápání jeho chemie a funkcí. V minulosti se členové rodiny vitaminu K tradičně nazývali vitamin K1, vitamin K2, vitamin K3. Tato terminologie převážně nahrazuje jiný soubor termínů, které popisují, že se v současné době vytváří složitější soubor sloučenin vitaminu K.

Další názvy pro tento vitamin jsou menadione; menafhton; menachinon; phylloquinone.

Vitamin K je vysoce respektován všemi lékaři vzhledem k jeho úloze ve zdravé koagulaci krve. Vitamin K se nachází přímo ve středu procesu srážlivosti. Pokud jsou potřebné koagulační faktory pro úspěšné uzavření rány, musí se nějak udržet na okolních tkáňových površích. Tuto „lepkavost“ jim dává chemická událost nazývaná karboxylace. Jedna z aminokyselin pro koagulaci krve se nazývá kyselina glumatická a je součástí koagulace krve. Druhý enzym, warfarin, působí jako antikoagulant a přeruší tento proces blokováním jednoho z těchto enzymů (epoxidová reduktáza). Když je tento enzym blokován, nelze vitamin K recyklovat, aby pomohl faktorům srážení krve k dosažení správné „lepivosti“. Jedincům s&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček na týden

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


špatná stolice a hlen u psů
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
špatná tvorba krevních destiček
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.