Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠPATNÉ VIDĚNÍ

OBSAH

Snížené periferní vidění

Konzumace alkoholu snižuje schopnost periferního vidění. To může vést k pocitům nebo přímo efektu tunelového vidění.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Míra.

Na kliniku v Horních Počernicích jsem šel kvůli tomu, že jsem špatně viděl, doktorka mi řekla, že mám zánět oční sítnice a že tento problém musíme co nejdříve vyřešit jinak by se mohlo stát, že o vidění přijdu. Jsem rád za tak pečlivou doktorku, že se mi pověnovala a oči mi dala zase do kupy.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Zhoršená kvalita vidění

Alkohol může změnit vaše vidění, protože při nadměrné konzumaci poškozuje funkce mozku. Velmi často dochází k rozmazanému nebo dvojitému vidění kvůli oslabení koordinace očních svalů. Může se objevit i zpožděná reakce při řízení.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavomir.

Dobry večer...mam velmi suchy nos až do prasknuti a urobia sa chrasty až to boli. Beriem lieky na tlak, cholesterol(možno že to je od tabletiek). Neviem ako by som to vyliečil...dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud s tím vážně chcete něco dělat, tak budete muset začít spolupracovat s lékařem z ORL. Tam získáte prohlídku z které se dá určit příčina a k tomu má lékař plnou paletu možností léčby. Z běžné dostupných prostředků by mohla pomoct Vincentka ve spreji k vidění zde www.lekarna.cz/amp/v… a potom nosní mast proti krustám k vidění zde www.lekarna.cz/amp/r…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Noční vidění levně

Na specializovaných bazarech se dají najít k prodeji i přístroje na noční vidění. Přístroje je třeba si ale vyzkoušet. U některých typů se nedoporučují přístroje první generace, ty nejsou již příliš kvalitní a neplní očekávání uživatelů.

Zdroj: Noční vidění

Diskuze

V diskuzi KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetta G..

Už uplynulo hodně vody, od doby co jsem zde podstoupila operaci očí a jsem stále spokojená s mým rozhodnutím… Za sebe bych doporučila neotálet, ale jinak jsou zde opravdu profi a mě se to rozhodně vyplatilo. 

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Jsem po operaci obou očí 6 roků.Mám voperovány multifokální čočky.Po třech letech jsem byl na reoperaci ohledně rozmazanému vidění.Jsem muzikant a hraji na trumpetu. Můj problém je vtom,že mám rozmazané vidění a z 80cm mám noty rozmazané.Rovněž také z 5m obrazovka televize je rozmazaná.Denně si kapu oční kapky 5krát. Mám unavené oči a je to pro mně deprimující.Z 30cm čtu vše normálně.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Videa k fungování noční optiky

Ukázky fungování přístrojů na noční vidění lze vidět ve videích na youtube.cz: https://www.youtube.com/results?q=hunting%20night%20view

Zdroj: Noční vidění

Poradna

V naší poradně s názvem LIDSKÉ OKO NAPADENÍ CIZOPASNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Kesslerová.

Potřebuji vědět jaký cizopasník mě mohl napadnout oko , mám zastřené vidění na levém oku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oko vám mohl zasáhnout například virus herpes simplex, který způsobuje opary na rtu. Typické příznaky viru v oku jsou pocit cizího předmětu v oku, četné červené žilky, škubání, rozostřené vidění. Léčba bývá pomocí antivirotiky a je k dostání v lékárně na předpis. Zastřené vidění může mít ještě mnoho dalších příčin. Blíže vám k tomu řekne oční lékař po vyšetření rohovky. Neodkládejte vyšetření, ať se toho co nejdříve zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lidské oko napadení cizopasníky

Infračervená svítilna

Jedná se o svítilnu, která vyzařuje světlo v pro člověka neviditelném spektru. Obecně se pro noční vidění doporučují přísvity o vlnové délce 850 nm. Přestože toto světlo člověk nevidí, zvěř na něj může reagovat. Světlo z této svítilny může pocházet z laserové diody, nebo z LED. Přísvit musí lovci používatu digitálního očního vidění, na rozdíl od některých noktovizorů, které mají velké zesílení zbytkového světla.

Zdroj: Noční vidění

Mžitky v periferním vidění

Mžitky v periferním vidění mohou souviset s nízkým tlakem, který na rozdíl od toho vysokého není životu nebezpečný a přináší s sebou pouze mírnější zdravotní komplikace. K dalším příznakům nízkého krevního tlaku patří únava, ospalost, zimomřivost nebo závratě.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi LASEROVÁ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gita.

Jani, to já šla na kliniku hned jak se uvolnila kovidová opatření, měla jsem štěstí, že byl i brzký termín a všechno šlo podle plánu. Dělali mi operaci v jeden den obě oči a druhý den jsem viděla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sabina.

Tak to jsi měla fajn, že jsi druhý den viděla v pohodě, to mě se ustalovalo vidění tak tři čtyři dny pak už dobrý. Jsem po korekci půl roku a nestěžuji si.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem CVIČENÍ OKA PO OPERACI MAKULÁRNÍ DÍRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Mařincová.

je možné zjistit nějaké cvičení nebo posilování oka po operaci makulární díry 3 st, které by zlepši,lo vidění.?
děkuji Mařincová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jediný způsob jak si pomoci k nejlepším výsledkům operace makulární díry je držet hlavu otočenou tváří k zemi nepřetržitě po dobu 20 až 30 dní, než se vstřebá plynová bublina. Aby vás nebolelo za krkem ze stále svěšené hlavy, tak zkuste tato dvě doporučení:
1. Návod jak si zařídit pohodlný posed youtu.be/BMD6tWEI7eA
2. Návod jak upravit lůžko pro spánek youtu.be/wHdiiPUzE_I

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cvičení oka po operaci makulární díry

Monokuláry

Dalšími přístroji využívanými k nočnímu vidění jsou monokuláry, u nichž jsou dostupné všechny typy technologií, a proto si uživatel může pořídit monokulár s termovizí, ale i digitální, nebo noktovizorní, k dispozici jsou ale i klasické optické pozorovací monokuláry.

Shrnutí hodnocení monkulárů

Výhody monokulárů

Nevýhody monokulárů

Dobrá cena

Nedá se nasadit na zbraň

Lehká konstrukce


Kompaktnost


Zdroj: Noční vidění

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kuchta.

Dobrý den, mohu se zeptat, máte nějaké vedlejší účinky při použití Silnadefil 100mg ? předem děkuji za info, hezký den, Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Sildenafil u mě způsobuje mírný otok v obličeji a růžové vidění. Na krevní tlak to u mě nemá žádný vliv.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Optická neuropatie

Optická neuropatie bývá často spojena s tupozrakostí způsobenou nadměrným užíváním tabákových výrobků (cigaret) společně s alkoholem. Dochází k bezbolestné ztrátě zraku, sníženému perifernímu vidění nebo sníženému barevnému vidění. Podle některých studií je ztráta zraku způsobena nutričním deficitem, ale někteří odborníci se domnívají, že je způsobena právě toxickými účinky alkoholu a tabáku.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi LASEROVÉ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla Č..

Na kliniku jezdím na přeměření očí a od porodu se mi vidění zhoršilo, tak uvažuji o operaci v Počernicích. Za týden mám jít na pravidelnou kontrolu, tak uvidím kdy mi ji doporučí a jestli vůbec, protože ještě pořád kojím, tak si myslím, že to stejně v nejbližší době nepůjde.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silva.

To si taky myslím, že dokud kojíš, tak tě na operaci nevezmou a co vím, tak mě se dioptrie po porodu nějakou dobu ustalovaly a až po dvou letech jsem šla na kliniku na zákrok. U každého to může být individuální, ale jsem ráda, že jsem si počkala a s výsledkem laserové operace relex smile jsem spokojená.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Digitální přístroje

Přístroje na noční vidění s digitálním převodem mají obraz černobílý, tyto přístroje mívají vestavěné IR osvícení (díky tomu se přístroj dá využívat i ve tmě nenarušené světelným smogem). Digitální přístroje mají zvětšení obrazu zhruba 5,5 krát. Zobrazení v přístrojích bývá přesné a s velkým kontrastem.

Digitální přístroje využívají také zesilovač zbytkového světla, ale obraz je přenášen v digitálním systému. Obraz u těchto přístrojů je jasnější a ostřejší. Zároveň mají na rozdíl od analogových i lepší rozlišovací schopnost.

Nevýhodou těchto přístrojů je potřebná vysoká dávka energií. Baterie do těchto přístrojů mívají nízkou životnost, často se baterie vybijí hned po jednom večeru.

Na rozdíl od noktovizorů se mohou digitální přístroje použít i při denním světle. Naopak jejich nevýhodou je, že systém obraz seká v malých časových intervalech, a proto obraz běžící zvěře bývá špatně zachycený.

Shrnutí hodnocení digitálního nočního vidění:

Výhody digitálního nočního vidění

Nevýhody digitálního nočního vidění

Nižší pořizovací cena

Vysoká spotřeba energie = menší výdrž baterií

Více možností různých nastavení a funkcí: Wifi, GPS

Nízká citlivost na zbytkové světlo

Není nutné přihlašovat puškohled u Policie ČR

Nutné použít přísvit

Funkce nahrávání

Zpoždění obrazu

Reaguje na vyšší vlnové délky přísvitů

Větší rozměry

Možnost většího plynulého přiblížení obraz



Zdroj: Noční vidění

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš.

Operace očí je sice dražší záležitost, ale u mě to stálo za to, zrak mám na výbornou a ani zákrok nebyl nijak bolestivý, jen jsem si nějakou dobu musel zvykat na to, že nemusím hned po ránu hledat brýle abych něco vůbec viděl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristýna.

Jé, co bych za to dala vidět ostře bez brýlí hned po ránu už teď, jdu na laserový zákrok na kliniku v Horních Počernicích po novém roce a už se moc těším na normální vidění bez brýlí. Pan doktor mi doporučil metodu relex smile, je sice dražší, ale k očku šetrnější a přesnější, věřím mu, že ví co je pro moje oči nejlepší.

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Ceny přístrojů

Cena za dalekohled s nočním viděním se pohybuje kolem pěti tisíc za nový přístroj, ty bazarované jsou samozřejmě levnější.

Brýle s nočním viděním

Brýle s nočním viděním se při lovu příliš nevyužívají, i tak se ale dají pořídit v rámci několika tisíc.

Noční vidění na puškohled

Cenové rozpětí je u nočních vidění na puškohled velmi rozsáhlé. K dispozici mají uživatelé noční vidění za několik tisíc, ale i ty, jejichž cena se pohybuje v rámci desítek tisíc.

Předsádka s nočním viděním

Cena tohoto přístroje se pohybuje v rámci pár tisíc korun.

Noční vidění Pulsar

Jak zaměřuje přístroj tohoto typu, si může uživatel prohlédnout třeba ve videu na odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=G0c5z5VVDiE .

Cena přístrojů této značky se pohybují od pár tisíc korun až po desítky (výjimkou nejsou přístroje za třicet a více tisíc).

Noční vidění Yukon

Pod značku Yukon spadá řada přístrojů, takže i zde je cenové rozpětí široké. K dispozici jsou přístroje za pár tisíc, ale i přístroje za několik desítek tisíc korun.

Na webových stránkách youtube.cz jsou k dispozici videa, které zachycují, jak přístroje fungují a jaký je jejich obraz. Příkladem může být video: https://www.youtube.com/watch?v=H6oQ2c03zMc.

Noční vidění ATN

Pod značku ATN spadají o něco dražší přístroje (i přes sto tisíc korun), je to dáno tím, že se jedná často o termovize, nebo o digitální přístroje.

Ukázka obrazu je možné najít ve videích na youtube, například: https://www.youtube.com/watch?v=A9_FmxnjTwE

Zdroj: Noční vidění

Dalekohled s nočním viděním

Ukázky dalekohledů s nočním viděním lze vidět ve videích na youtube.cz, i s tím jak fungují:

https://www.youtube.com/results?search_query=telescope+with+night+vision+ .

Konkrétně třeba ve videu: https://www.youtube.com/watch?v=4oZ0esIsVwA, kde je konkrétně vidět i obraz v daném přístroji.

Zdroj: Noční vidění

Princip nočního vidění

Mezi takovéto vynálezy spadají zaměřovače, které ale v době svého vzniku nebyly u lovců příliš oblíbené (vliv na to měla nepochybně i vysoká pořizovací cena). Nakonec se ale zaměřovače rozšířily, vliv na to měla jistě i druhá světová válka. Dnes je dokonce puškohled ze zákona povinný za snížených světelných podmínek, puškohled má význam i etický a humánní. Díky puškohledu se snížila pravděpodobnost špatné rány, která by vedla ke zranění lovené zvěře, nebo k usmrcení špatného kusu. Ze stejných důvodů se nakonec přistoupilo i k využívání noční optiky, která původně byla pro myslivce určená jen k pozorování. Další neméně důležitý důvod pro využití noční optiky je i bezpečnost lovu.

Využití noční optiky je důležité hlavně v oblastech, kde je přemnožená černá zvěř, často jen noční optika poskytuje lovci šanci stavy černé zvěře v dané oblasti zredukovat.

Noční vidění je v dnešní době běžnou součástí myslivecké výbavy pro lov a pozorování zvěře v noci. V České republice je v noci povolen lov černé zvěře a právě tyto přístroje zlepšily kvalitu jejich lovu. Přístroje nočního vidění zvýšily pravděpodobnost úspěchu střelby.

Přístroje na noční vidění pomáhají myslivcům pozorovat a zjišťovat spády zvěře, napomáhají také zjišťování skutečných stavů zvěře v noci (důležité pro hospodaření mysliveckých spolků), ve dne může být totiž sčítání problematické.

Přístroje na noční vidění se na mezinárodním trhu objevily poprvé asi před dvaceti lety. Některé pracovaly s IR systémem (u tohoto systému je cíl osvětlen neviditelným spektrem infračerveného světla a přijímač v přístroji převádí infračervené světlo do viditelného spektra), jiné fungovaly na principu zesílení zbytkového světla (zesilovače zbytkového světla zesilují přirozené osvětlení jako je svit hvězd, světelný smog). Stejně jako u jiných přístrojů i u těch na noční vidění se technika vyvíjí, a proto vznikají stroje různých generací, ty se pak označují jako první, druhá třída atd. Přístroje s nejvyšším označením se běžně nevyužívají ani pro myslivost, vhodné jsou jen pro speciální účely ozbrojených sil.

Zdroj: Noční vidění

Anatomie žluté skvrny

Žlutá skvrna má v průměru asi 5 mm. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. V její centrální části se nachází fovea centralis, v jejímž centru této je takzvaná foveola. Jedná se o termíny označující místa, v nichž postupně přibývá čípků a zvyšuje se ostrost vidění. V úplném středu však nejsou vůbec žádné tyčinky.

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Vidění po operaci sítnice

Oči mohou být po operaci citlivější na světlo, může se dostavovat pocit únavy. První týden po laserové operaci očí se nedoporučuje plavání, posilování, těžší fyzická zátěž, je potřeba si oči chránit před úrazem a nemnout si je.

Dle lokalizace trhlin je někdy po operaci doporučena poloha vsedě, na boku nebo poloha tváří dolů. Polohu je nutné dodržovat striktně několik dnů po operaci. Plyny vytvářejí vnitřní tamponádu několik týdnů, pak se spontánně vstřebají. Silikonové oleje je nutné po stabilizaci stavu další operací odstranit. Pomocí moderních operačních metod je až 90% léčeno úspěšně. Pacient je po úspěšné operaci schopen vrátit se do normálního života přibližně za měsíc. Výsledná zraková ostrost závisí zejména na včasném provedení operace, může nastat jen částečné zlepšení vidění.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Zákalky ve sklivci léčba

Obyčejné sklivcové zákalky, které nesouvisejí s jiným vážnějším onemocněním, léčbu nevyžadují. Pokud vám ve vašem zorném poli překážejí, můžete je odsunout jinam tím, že budete pohybovat okem střídavě do stran, nebo ještě lépe nahoru a dolů. Pokud by ve zcela výjimečných případech bylo zákalků hodně nebo byly tak velké, že by zhoršovaly vaše vidění, je možné je odstranit chirurgicky.

Zdroj: Zákalky ve sklivci


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP