Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SPRÁVNÉ HODNOTY ERYTROCYTU V MOCI

OBSAH

Co značí zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči

Zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči mohou naznačovat přítomnost onemocnění různých orgánů. Přítomnost zvýšeného množství erytrocytů může naznačovat onemocnění ledvin, močové trubice, prostaty, močového měchýře. Zvýšenými erytrocyty a leukocyty se mohou projevovat močové kameny, cystitida, pyelonefritida, nefróza, hypertenze, urolitiáza či nádory.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Bakterie v moči – hodnoty

Hlavním nálezem v případě infekce močových cest je přítomnost bakterií v kultuře moči. Obecně udávaná norma je menší nebo rovna 105 bakteriím na mililitr moči. Tato norma byla původně zvolena proto, aby došlo k rozlišení mezi infekcí močového měchýře a možnou kontaminací při odběru metodou středního proudu. Takzvaný urikult představuje nejspolehlivější metodu určení přítomnosti bakterií a jejich množství v moči. Výsledek je udáván v množství bakterií na mililitr moči.

Zdroj: Bakterie v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka V..

Dobrý den ,
můj přítel je po oboustranné plicní embolii.
Užívá lék Warfarin . Při poslední kontrole krve , 14. dní měl 1,9 .
Před 3 měsíci 2,1. Vždy je mu řečeno , že to ještě jde .
Při propuštění z nemocnice , mu bylo zděleno , že je potřeba mít hodnotu
krve 2,8,- 3,2 . Listopad 2018 .
Prosím o radu odborníka .
Děkuji Jitka V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistuje žádný odborník, který by vám v tomto případě poradil takhle na dálku. Musíte důvěřovat lékaři při kontrole v ambulanci. Pokud máte pochybnosti, tak můžete požádat o vyšetření jiným lékařem. Hodnoty, které uvádíte, značí příliš naředěnou krev. Zkuste si o tom s lékařem promluvit, aby vám vysvětlil, které hodnoty srážlivosti krve jsou podle jeho názoru správné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči

K příznakům onemocnění ledvin a močových cest patří zejména vylučování leukocytů a erytrocytů. Výsledek se řídí počtem elementů v zorném poli.

Rozlišení:

  • Semikvantitativní vyšetření močového sedimentu po odstředění moči za standardních podmínek.
  • Kvantitativní vyšetření močového sedimentu dle Hamburgera.

Normální nález: Použije se preparát připravený z centrifugované moči – na jedno zorné pole 1–2 erytrocyty, 0–5 leukocytů u žen a 0–1 leukocyt u mužů. U zdravého jedince je močový sediment chudý.

Dle Hamburgera: Moč se sbírá 3 hodiny, doba sběru se udává s přesností na minuty a do laboratoře se dodá celý objem nasbírané moči, který se přesně změří. Objem nemá být menší než 100 ml. Moč je nutné dodat do laboratoře co nejdříve po skončení sběru. U kvantitativního vyšetření močového sedimentu podle Hamburgera se hodnotí počet elementů za 1 minutu: erytrocyty do 2 000/min; leukocyty do 4 000/min; válce do 60–70/min.

Počet 75 leukocytů v moči může signalizovat zánět močových cest nebo gynekologické znečištění moči.

Počet 11–20 leukocytů v moči může signalizovat odchylku. Nejedná se o patologický stav.

Více se můžete dočíst zde.

Zdroj: Bílé krvinky a jejich správné hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CRP V KRVI A JEHO HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Libošková.

Nemohu nikde najít co znamená nízká hladina CRP do 1 mg/l,ví to někdo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co znamená nízké CRP v krevním testu? Nízká hodnota C-reaktivního proteinu (CRP) v krevním testu nemá pro diagnózu žádnou hodnotu. CRP se v krvi zdravých osob prakticky nevyskytuje a zvyšuje se při zánětu. Proto hodnoty blízké nule ukazují pouze na to, že v těle není zánět nebo že test nebyl správně proveden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CRP v krvi a jeho hodnoty

Leukocyty v moči v těhotenství

U těhotných žen probíhají infekce močových cest velmi často bez příznaků. Vhodná je kultivace moči. Jen ona vyloučí, zdali jde opravdu o zánět, či o kontaminaci těhotenským výtokem a nesterilním odběrem moči.

Zdroj: Bílé krvinky a jejich správné hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem PŘEDÁVKOVÁNÍ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Rubý.

Dobrý den,
Hodnoty INR se mně v poslední době pohybují v rozmezí 1,2 až 1,5. Přesto mně obvodní lékař nyní předepisuje užívání WARFARINU jednu tabletu denně. Nemělo by se dávkování snížit, aby se hodnota INR mohla vrátit zpět mezi 2,0 až 3,0 ?
Děkuji velice za odpověď. Zdeněk Rubý

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Promluvte si o tom se svým lékařem specialistou, který u vás započal léčbu Warfarinem. Měl by dát jasné stanovisko v jakých mezích držet terapeutické hodnoty. Praktický (obvodní) lékař je pak bude dodržovat. Warfarin je pro vás lék na delší život a je třeba, abyste léčbě věřil. Ujištění od lékaře specialisty vyřeší vaše pochybnosti a vy si pak dál budete moci užívat prodlouženého života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Předávkování Warfarinem

Leukocyty a krev v moči

Leukocyty a krev mohou zbarvit moč do narůžovělé až červené či hnědé barvy, vyskytují se při některých zánětech ledvin, nádoru ledviny, chudokrevnosti (anémii), popáleninách, tuberkulóze ledvin, při poraněních a nemocech močových cest.

Zdroj: Bílé krvinky a jejich správné hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CHEMICKÝ ROZBOR MOČE NORMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Berta.

prosím o zaslání chemického rozboru moče,normy a jednotlivé hodnoty-tabulky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Posílám obrázek kde jsou vidět normální hodnoty v moči.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Chemický rozbor moče normy

Bílkovina v moči – hodnoty

Celková bílkovina v moči se hodnotí pomocí indikátorových proužků. Jedná se o proužky napuštěné v látce, která v přítomnosti bílkoviny mění barvu. Bílkoviny je možno prokázat i mikroskopicky z močového sedimentu. Některá doplňující vyšetření vyžadují i zjištění množství dalších látek v krvi. K tomu je zapotřebí vzorek žilní krve, která se odebírá nejčastěji z pažní žíly tenkým vpichem. V některých případech je nutné vyšetření moči za určité časové období, například 24 hodin i více. Vyšetření se provádí jako součást prevence, při ambulantním příjmu, jako screening hypertenze či cukrovky i ke kontrole léčby.

Možné hodnoty:

  • albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Co je to krevní sedimentace?

Lidově sedlivost krve označuje sedimentaci červených krvinek či Fahraeusova-Westergreenova metoda (FW). Vyšetření je podroben vzorek krve odebraný ze žíly na paži (vyšetření nesrážlivé, plné krve). Tato metoda byla do praxe zavedena až ve 20. letech 20. století. U dospělých se normální hodnoty sedimentace pohybují přibližně do 15–20 mm/hod. Číslo závisí na věku, neboť s věkem dochází k jejímu urychlování. U žen je rychlejší než u mužů kvůli obvykle menšímu množství červených krvinek.

Krev člověka se skládá ze dvou složek – krevní plazmy, což je slámově zbarvená tekutina obsahující velké procento vody a množství organických a anorganických látek, a krevních buněk – erytrocytů (červené krvinky), leukocytů (bílé krvinky) a trombocytů (krevní destičky). Při krevní sedimentaci se hodnotí rychlost klesání erytrocytů ke dnu zkumavky, naopak krevní plazma se hromadí nad nimi. Toto rozložení je dáno rozdílnou velikostí a hmotností jednotlivých složek. Sedimentace erytrocytů se měří po jedné a dvou hodinách, kdy je vzorek ponechán v klidu v odběrové soustavě (od umístění krve do takzvané Westergrenovy pipety). Výsledek se proto uvádí ve formě zlomku obsahujícího dvě čísla. Rychlost klesání erytrocytů se měří v milimetrech za hodinu a liší se v závislosti na pohlaví – u žen jsou hodnoty normální sedimentace 5–12 mm/hod, u mužů 3–8 mm/hod. Značně ji urychluje přítomnost imunoglobulinů v krvi (protilátky, které se tvoří při imunitní reakci) a další plazmatické proteiny (fibrinogen, C-reaktivní protein). Rovněž je ovlivňována zvýšenou hladinou lipidů v krvi (proto se „na krev“ chodí na lačno) a v neposlední řadě počtem a velikostí erytrocytů. Při snížení jejich počtu se sedimentace urychluje. Zvýšená sedimentace bývá nejčastěji známkou zánětu, ovšem může se objevit i při bakteriálních infekcích, nižší naopak ohlašuje například srdeční nedostatečnost. Všechny zmíněné faktory mohou poukazovat na různé chorobné stavy organismu a jejich průběh, avšak nevýhodou tohoto vyšetření je, že nelze přesně určit, o jaké potíže se jedná.

Zdroj: Krevní sedimentace

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÉ HODNOTY ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
zajímalo by mne, jaká správná hodnota naředěné krve.
Děkuji za odpověď a zdravím. J. Sedloň

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota naředěné krve se vyjadřuje jako laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času - INR (z anglického International Normalised Ratio). Čím vyšší je hodnota INR, tím déle se krev sráží.
U zdravého jedince neléčeného antivitamínem K je normální hodnota INR 0,8 až 1,2. Optimální hodnota u pacienta léčeného léky na ředění krve je 2–3 při středním riziku trombotické příhody, respektive 2,5–3,5 při riziku vysokém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Zvýšené erytrocyty v krvi

Jsou stavy, při nichž se mění množství erytrocytů oproti normálnímu stavu. Počet erytrocytů v krvi se buď zvyšuje, což se nazývá polyglobulie, nebo může počet erytrocytů v krvi klesat, pak mluvíme o anémii, česky chudokrevnosti.

Vyšší počet erytrocytů se objeví jako reakce na nedostatek kyslíku v krvi. Hladinu kyslíku monitorují ledviny, které při poklesu začnou tvořit více hormonu erytropoetinu, který stimuluje tvorbu červených krvinek v kostní dřeni. Do oběhu se tak vyplaví větší množství erytrocytů. Z toho vyplývá, že ke zvýšené produkci erytrocytů může dojít i fyziologicky, například ve vyšších nadmořských výškách, kde je menší obsah kyslíku ve vzduchu. V takovém případě se tedy jedná o prostou adaptační reakci organismu. Příčina zvýšení počtu červených krvinek může však spočívat také v krevním onemocnění, takzvané primární polycytemii, kdy se v kostní dřeni nadměrně množí krevní buňky.

Z patologických (chorobných) situací jsou to například chronická plicní onemocnění, stavy s poruchou transportu kyslíku (kuřáci), srdeční vada typu pravolevý zkrat. Příčinou výše uvedeného nadbytku erytropoetinu může být i nádor ledvin, hematom ledvin, polycystóza (větší množství cyst). Polyglobulií mohou být postiženi také pacienti s chronickým ledvinovým selháním.

Zdroj: Erytrocyty

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ KRVINKY A JEJICH SPRÁVNÉ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Čejková.

Sdělení se mi velmi líbilo, moment. mám ca pankreatu , chemoterapie Gemcitabinem
mi snížila neutrofily, chtěla bych dělat maximum pro to, aby se mi zvýšily a mohla pokračovat v chemo, píchám si růstový faktor, ale mám veliký strach z vedlejších účinků. Děkuji za odpověď MUDr Čejková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé krvinky a jejich správné hodnoty

Příznaky

Pletorický vzhled (zarudnutí v obličeji), cyanóza (namodralé zabarvení okrajových části těla), bolesti hlavy, dna, trávicí problémy, závratě, poruchy zraku, v laboratorním krevním obraze hematokrit nad 0,48, saturace arteriální krve kyslíkem pod 92 %, hladina erytropoetinu je v biochemickém obraze zvýšená. K častému příznaku patří svědění kůže, které způsobují látky uvolňované z patologických krvinek (histamin). K vážným příznakům choroby patří trombotické příhody – srážení krve v žilním systému (velmi často v dutině břišní, játra, slezina).

Nejjednodušším a také nejšetrnějším postupem, jak snížit hodnoty červených krvinek, je venepunkce. Alternativou tohoto postupu je takzvaná erytrocytaferéza, při níž krvinky odebírá speciální přístroj. Venepunkcí lze odebrat 300–500 ml krve a lze ji opakovat podle hodnot červených krvinek v různých časových intervalech. Všichni nemocní by měli dále užívat Anopyrin nebo podobné léky, které snižují riziko nadměrného srážení krve, a tedy riziko trombózy. Nemocným, který ale přece jen tyto postupy dostatečně nepomáhají, lze podat léky interferon alfa (injekce), hydroxyureu (tablety) nebo anagelid (tablety). Transplantace kostní dřeně se u nemocných s pravou polycytémií provádí jen velmi zřídka, a to jen u těch nemocných, u nichž dochází k rychlému zhoršování nemoci s náhradou funkční kostní dřeně vazivem – takzvaná postpolycytemická fibróza. Těchto nemocných je ale jen zlomek ze všech pacientů s pravou polycytémií. Průměrné přežití je 15 let, příčinou úmrtí může být trombóza, akutní leukémie, jiné nádorové onemocnění, krvácení a další.

Hodnoty erytrocytů – norma:

  • počet erytrocytů muži: 4,3–5,7 x 1 012/l
  • počet erytrocytů ženy: 3,8–4,9 x 1 012/l
  • hematokrit muži: 0,39–0,51
  • hematokrit ženy: 0,33–0,47
  • hematokrit novorozenec: 0,45–0,60

Zdroj: Erytrocyty

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Marečková.

Dobrý den. Od zjištění trombozy v noze dne 5.4.2022 my byl předepsán Warfarin. Od té doby jsem byla 6x na kontrole. Ani jednou jsem neměla správnou hladinu INR. 19.5 2022 jsem měla INR 15! Docela je to vyděsilo. Teď zas mám hladinu 0,9 a dnes 1,4. Myslíte,že by mi pomohl jiný lék? Děkuji za odpověď. Hana Marečková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který si zaslouží vaší důvěru. Díky Warfarinu budete moci žít déle. Lékař vám postupně doladí dávkování, aby se vaše INR dostalo do optimální hodnoty. Důvěra pacienta v poskytnutou léčbu je nesmírně důležitá, proto máte-li pochybnosti o léčbě Warfarinem, tak se můžete domluvit s lékařem na změně léčby. V úvahu zde přichází například lék PRADAXA 150MG CPS DUR 60X1, kde se doplácí cca 400 Kč na 60 tablet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativa Warfarinu

Sedimentace a její hodnoty

U zdravého člověka je sedimentace poměrně pomalá a stálá, červené krvinky se spojují jen v malé shluky. Za chorobných stavů bývá většinou zvýšena – červené krvinky vytvářejí větší a početnější agregáty, které rychleji klesají ke dnu. Její rychlost může být ovlivněna i změnou složení krevní plazmy. Sedimentace erytrocytů se využívá hlavně pro diagnostiku a monitorování zánětlivého nebo nádorového onemocnění.

Vyšetření FW neurčí přesnou příčinu zánětu, ale je vodítkem při mapování probíhajícího procesu v těle. Metoda je kombinována s dalšími testy. Diagnostický význam však má vysoká FW u nemocných s temporální arteriitidou (zánětlivé onemocnění spánkové tepny, jež je bolestivě zduřelá) a u nemocných s polymyalgií rheumatica (zánětlivé revmatické onemocnění charakterizované bolestivostí a slabostí svalů znemožňující nemocnému i běžnou denní činnost).

Zdroj: Krevní sedimentace

Bílkovina v moči hodnoty

Zdravý dospělý člověk vyloučí močí při běžné fyzické aktivitě obvykle asi 50–80 mg bílkovin, maximálně 96 mg/m2 (tj. asi 150 mg) za 24 hodin („fyziologická proteinurie“). Asi 40 % těchto bílkovin představují plazmatické bílkoviny a zbývajících 60 % připadá na bílkoviny z ledvin (Tamm-Horsfallův uromukoid) a z vývodných cest močových (sekreční IgA a blíže nedefinované glykoproteiny a glykopeptidy). Množství a složení bílkovin v moči závisí na jejich filtraci stěnou glomerulární membrány, na resorpci v tubulárních buňkách a na renální hemodynamice. Za normálních okolností zabraňuje glomerulární membrána exkreci látek s molekulovou hmotností Mr > 60 000.

Zdroj: Bílkovina v moči

Co znamená leukocyty v moči 500

Zvýšený výskyt leukocytů v moči okolo hodnoty 500 může být spojený s infekcí močového systému. Pokud nejde o cévkovanou moč, pozor na příměs z genitálu, zvláště u žen a dívek, léčbu určí lékař. Než se k lékaři dostanete, je nutné neprochladnout, pít hodně tekutin, vlažných, ne studených, kdo má doma, tak popíjejte urologický čaj nebo bylinkové čaje (heřmánek, řepík a podobně). U zánětu močového měchýře může být větší tlak v podbřišku po černé kávě nebo silném černém čaji, tak je raději vynechte.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Hodnoty CRP v těhotenství

Pozitivní (zvýšená) hladina CRP se vyskytuje také ve druhé polovině těhotenství nebo u pacientek užívajících hormonální antikoncepci.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Jaká je norma

Hodnoty:

  • Albumin (sérová bílkovina) v moči fyziologicky u zdravého jedince je do 30 mg/l.
  • Mikroalbuminurie (malé ztráty albuminu) jsou hodnoty od 30 do 150 mg/l.
  • Proteinurie (přítomnost bílkoviny v moči) jsou hodnoty nad 150 mg/l.

Průkaz bílkovin v moči spočívá v použití indikátorových proužků. Jedná se o proužek napuštěný v látce, která v přítomnosti bílkoviny mění barvu. Bílkoviny je možno prokázat i mikroskopicky z močového sedimentu. Některá doplňující vyšetření vyžadují zjištění množství látek v krvi. K tomu je zapotřebí vzorek žilní krve, která je odebrána nejčastěji z pažní žíly tenkým vpichem. V některých případech je nutné vyšetření moči za určité časové období, například 24 hodin i více. Vyšetření se provádí jako součást preventivního vyšetření, při ambulantním příjmu, jako screening hypertenze či cukrovky i ke kontrole léčby.

U zcela zdravého člověka lze nalézt malé množství bílkovin. Jestliže dojde k akutnímu zvýšení množství bílkoviny v krvi, zvýší se i její filtrace. To se děje při zvýšené fyzické zátěži, hypertenzi (vysoký tlak) nebo při poruchách filtrace (glomerulonefritida, nádory, toxiny). Proto se v krvi může objevit hemoglobin po rozsáhlých rozpadech erytrocytů (červených krvinek), myoglobin uvolněný ze svalů po značné fyzické zátěži, protilátky při infekci nebo velké molekuly při poruše filtrace. V moči se také běžně vyskytuje krevní transportní bílkovina albumin. Ta může procházet skrze filtrační membránu. V systému kanálků je však téměř většina zpětně vstřebána. U zdravého člověka funguje toto zpětné vstřebávání s maximální možnou kapacitou. Jakmile by se tedy zvýšilo množství albuminu, ledviny ho nestihnou vstřebat zpět a albumin bude ztracen v moči. Běžnými vyšetřovacími postupy je možné zjistit albumin v moči až od množství 150 mg/l. Speciálními a složitými metodami je možné prokázat albumin v moči již při množství 30 mg/l, což se označuje jako mikroalbuminurie. Tu lze často prokázat na počátku chorob jako je diabetes mellitus (cukrovka) nebo hypertenze (zvýšený krevní tlak). Přítomnost pouze albuminu v moči se nazývá albuminurie (též selektivní proteinurie).

Filtrační membrána může být poškozena natolik, že se do moči nedostává pouze albumin, ale i větší krevní bílkoviny. Nejedná se již o selektivní (výběrovou) proteinurii, ale o neselektivní proteinurii. Řada těchto bílkovin může být pro buňky kanálků ledvin toxická, nebo jsou tyto bílkoviny natolik veliké, že dané kanálky ucpou a tato část ledvin potom není schopna tvorby moči. Jestliže je filtrační membrána natolik porušena, že propouští bílkoviny, propouští i krevní buňky, tedy červené a bílé krvinky. Moč obsahuje krev, je růžová až červená. Je nutné důkladně rozlišovat mezi stavy, kdy se bílkoviny dostaly do moči v důsledky poruchy filtrace, a stavy, při kterých byly bílkoviny uvolněny do moči až za filtrační membránou (krvácení, záněty vývodných cest močových, infekce).

Samotné leukocyty v moči mohou znamenat zánět, kámen nebo i nádor. Leukocyty s bakterií jsou typické pro infekci se zánětem. Avšak u žen po přechodu jsou leukocyty v moči časté a nemívají většinou žádnou vážnou příčinu a nic se s tím nemusí dělat.

Postup by tedy měl být: vyloučit a eventuálně léčit infekci. Poté při trvání nálezu provést kvalitní ultrazvuk a cystoskopii. Pokud se nic nenajde a pacientka nemá potíže, považuje se stav za normální.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Vysoké CRP

Hodnoty, které se nacházejí za takzvanou šedou zónou, obvykle znamenají, že pacienta léčba pomocí antibiotik nemine. Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty vysokého CRP

Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty CRP nad 100

Hodnoty CRP nad 100 mg/l indikují bakteriální původ – bakteriální záněty plic, ledvin a podobně. Mohou také ukazovat na rozvinutou rakovinu. O tom, jak může CRP interpretovat rakovinu se dozvíte v tomto článku: CRP a rakovina.

Co značí CRP 200

Těžké bakteriální infekce (sepse – systémový infekční zánět s rozsevem choroboplodných zárodků z původního místa infekce do jiných orgánů s jejich poškozením); hodnoty CRP 200–300 mg/l.

CRP hodnoty nad 300

Takto vysoké hodnoty ukazují na septický stav. Je nutná hospitalizace s nitrožilní aplikací antibiotik.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Bílé krvinky v moči

U zdravého člověka se velké molekuly nebo buňky nedostanou přes ledvinný filtr. Proto se do moči u zdravého člověka nedostanou červené (erytrocyty) nebo bílé krvinky (leukocyty). Pokud se při rozboru moči prokáže zvýšený výskyt leukocytů, pravděpodobně se jedná o infekci či zánět v oblasti močových cest nebo se může jednat o infekci močového měchýře či ledvin. U mužů pak může jít o infekci prostaty.

Leukocyty a jiné velké částice se do moči mohou dostat i tehdy, když je filtrační membrána v pořádku. V tom případě jsou do moči uvolněny až za touto membránou. To se děje při zánětech ledvin a vývodných cest močových (pánvička, močovod, močový měchýř, močová trubice). Leukocyty jsou „vnitřní policií“, bojují proti infekci a likvidují mikroorganismy. Při zánětu se aktivně pohybují směrem k největšímu výskytu infekce. Protože místem infekce jsou právě vývodné cesty močové, část leukocytů se může odplavit močí. Tyto dva stavy – poruchu membrány a zánět – lze odlišit. Při infekcích a zánětech jsou v moči přítomny i bakterie nebo viry. Při poruchách membrány zase dochází ke ztrátám většiny druhů krevních bílkovin, červených krvinek a minerálů. Všechny případy, při kterých se nacházejí leukocyty v moči, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže se leukocyty dostanou do moči z důvodu chronického zánětu, může také dojít k narušení funkce ledvin, až k její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin zánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány, a to na prostatu, dělohu, vaječníky či peritoneum.

Správné hodnoty

Všechny případy, při nichž se v moči nachází zvýšené množství leukocytů, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Norma leukocytů v moči by u zdravého člověka neměla přesáhnout 10 µL (miliontina litru!). Ke zjišťování leukocytů v moči se používá metoda zvaná cytofotometrie. Jedná se o složitý přístroj, který dokáže identifikovat téměř každou částici, která se nachází v močovém sedimentu. Rozeznává buňky, bílkoviny, cukry a mnoho jiných látek. Diagnóza se potvrzuje použitím indikačních proužků měnících barvu v závislosti na přítomnosti té které látky. Důležitou roli má i mikroskopování.

Zdroj: Bílé krvinky a jejich správné hodnoty


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP