Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SROVNÁNÍ

OBSAH

Virová infekce ucha

  • Může zasáhnout jakoukoli část ucha.
  • Není tak častá jako bakteriální infekce.
  • Může být způsobena působením viru nebo může dojít k systémovému virovému onemocnění, jako je například chřipka nebo nachlazení.
  • Uši jsou náchylné k sekundární infekci z horních cest dýchacích, díky Eustachově trubici, která spojuje uši s nosohltanem.
  • Všechny infekce nosních nebo ústních dutin mají potenciál šířit se do uší přes Eustachovu trubici.
  • Děti jsou ve srovnání s dospělými náchylnější na infekci Eustachovy trubice.

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Brýle nebo kontaktní čočky?

Je mnoho rozdílů mezi brýlemi a kontaktními čočkami, ale existují mezi nimi i podobnosti.

Obojí vyžaduje opatrné zacházení a čištění.

Brýle musíte nastříkat a čistit několikrát denně a kontaktní čočky zase potřebují speciální desinfekční péči v závislosti na jejich druhu.

Obojí může zlepšit korekci astigmatismu.

Astigmatizmus je nepravidelný tvar rohovky, která pak narušuje vidění. Astigmatismus je nejčastěji řešen nošením brýlí, ale moderní kontaktní čočky udělají tuto korekci astigmatismu mnohem lépe.

Obojí je cenově dostupné.

Při srovnání ceny brýlí a kontaktních čoček vycházejí kontaktní čočky o něco dráž, než neznačkové brýle, ale i tak, pokud si uvědomíte, že nošení brýlí a kontaktních čoček potřebujete den co den po celou dobu svého života, tak částka, kterou do nich investujete, je daleko menší, nežli do většiny jiných položek v šatníku, které jsou třeba jen na jednu sezónu.

Zdroj: Jsou kontaktní čočky lepší než brýle?

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bačková.

My zas máme sušičku Yden a s tou jsme moc spokojeni.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kuzza.

Já doporučuji juknout na nějaké srovnání spíš než se nutně zaměřovat na konkrétní produkty :).

Tady www.recenzetesty.cz/… se věnují parametrům a jsou tam právě zmíněné počty plat a další věci na které se vyplatí zaměřit :).

Zdroj: diskuze Sušička

Výsledek

Lokální antiseptika nesnížila počet živých roztočů ve srovnání s kontrolní kůží a mytí rukou nesnížilo počet parazitů na povrchu kůže.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše.

Dobrý den, nemohu najít vhodný lék na vysoký tlak. V období cca 1 roku mám čtvrté. Problém je, že otýkám v obličeji. Horní víčka mám nateklá a jakoby plné vody, zároveň se mi dělají pytle pod očima. Pomalu se stydím chodit mezi lidi.Jediný lék na tlak, po kterém jsem neotekla byl Moduretic ale zase mě strašně bolel žaludek. Musela jsem se vrátit opět k lékům otýkacím. Samozřejmě vše po konzultaci s pí doktorkou. Ta nějak neví co s tím.Paní doktorkou mě bylo doporučeno ať jdu na plastiku, že je to rodové, to byl blábol dne. Sháním informace kde se dá, snažím se si poradit sama, protože naše paní doktorka je řekla bych laxní nebo jí moc pacienti nezajímají.
předem děkuji za odpověď
Danuše

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pinchas Schweindreck.

Moduretic je lék přímo odvodňující, proto po něm neotékáte. Pokud vám stačí na srovnání tlaku, buďte spíš ráda, že to máte tak jednoduché a řešte žaludek, nenadávejte rovnou na lékaře. Bez Modureticu patrně otečete při jakékoliv jiné medikaci, protože vy zjevně to odvodnění potřebujete.

Zdroj: diskuze Vysoký tlak

Kofein a tein

V bílém čaji se oproti zelenému a černému nachází nejmenší množství kofeinu. Pro srovnání: bílý čaj obsahuje zhruba 15 mg kofeinu, zelený čaj 20-30 mg, černý čaj 40-60 mg a káva 120-150 mg.

Zdroj: Bílý čaj

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Normální hodnoty jaterních testů

ALT
AST
APTT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Radiátorové ventily Herz

Radiátorový ventil AS-T-90, 1/2 rohový, dvouregulační. Přesné přednastavení vysouvatelnou škrticí kuželkou. Nátrubek s převlečnou maticí s kónickým těsněním. Univerzální model s vnitřním závitem pro závitové trubky a svěrné šroubení. Pro srovnání cen je možné se podívat na internetové stránky radiátorové ventily Herz.

Zdroj: Ventil k radiátoru

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Děkuji za odpověď. Nejsem z toho moudra. Jde o něco vážného nebo to je způsobeno traumatem či léky? Vážně se bojím. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlépe uděláte, když se zastavíte v nejbližší ordinaci kožního lékaře, který prohlédne tmavou linku dermatoskopem a pořídí fotografií pro budoucí srovnání. Kontrolu na kožním pak opakujte jednou ročně. To je postup, který vám zaručí, že nic nezanedbáte a zároveň vás uklidní, že je vše v pořádku. Zbytečný strach může být horší než onemocnění samotné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Radiátorové ventily Heimeier

Radiátorový ventil s přednastavením. Přesné přednastavení průtoku pomocí klíče. Bílá ochranná krytka. Doporučená maximální teplota 120 °C, s krytkou 90 °C, lisovací provedení 110 °C. Jmenovitý tlak 10 barů, pro nízkotlakou páru 110 °C /0,5 barů. Pro srovnání cen je možné se podívat na internetové stránky radiátorové ventily Heimeier.

Zdroj: Ventil k radiátoru

Diskuze

V diskuzi JAKÉ HROZÍ NEBEZPEČÍ PŘI VNITŘNÍM POŽITÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haluz.

Jaké hrozí nebezpečí ? Obrovské ! Ovšem né pro dotyčného který tuto fenomenální látku požije, nýbrž pro zisky farmaceutického průmyslu, pro to je to obrovské nebezpečí.

Jestli můžete poradit. Co je tetraboritan sodný dekahydrát, ve srovnání o tom jedu o kterém mluvíte ? Slyšel jsem že i soda bicarbona nebo kuchyňská sůl je "toxičtější" než borax.. Co vy na to ? Borax užívám vnitřně, prozatím mám velmi málo zkušeností ale ty jsou více než skvělé.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alois.

Na www.uspesna-lecba.cz se dovíte, proč byl farmaceutickým lobby zakázán, protože se osvědčil jako levný, daleko úspěšnější lék pro léčbu artrózy než jejich vysoce předražené preparáty. Taky jsem používal Borax, přece jen může být znečištěn je technický, koupil jsem si proto Acidum Boricum 500g, kyselinu boritou, přidávám si ji do Tepperweinovy směsi na odkyselní - na špičku nože do dávky na 2 vrchovaté lžičky směsi (dostane se koupit v pár lékárnách hotová (500g za cca 360Kč), sám si ji vyrábím ze surovin v potravinářské kvalitě, s pětinovou cenou) viz kniha Tepperwein Pryč s kyselostí. Hrozil mi umělý kolení kloub a mám léky nezvladnutelnou polyneuropatii (spaní jen s oblblbujicimi prášky) a držím se od nich uz dál chodidla v noci nepálí, a klouby nebolí bez BRUFENU A NEURONTINU!

Zdroj: diskuze Jaké hrozí nebezpečí při vnitřním požití?

Výsledky

Účastníci (N=40) byli většinou ve středním věku (průměrný věk=53 let [SD=9,8]), převážně běloši (70,3 %) a převážně zaměstnaní (71,8 %) a předtím vypili v průměru pět nápojů denně. Ketamin ve srovnání s midazolamem významně zvýšil pravděpodobnost abstinence, oddálil čas do relapsu a snížil pravděpodobnost dnů těžkého pití. Infuze byly dobře tolerovány, v důsledku nežádoucích účinků nebyli ze studie vyloučeni žádní účastníci.

Zdroj: Infuze a alkohol

Diskuze

V diskuzi REBBO: PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

No, nevím, jestli odpověď bude ještě k něčemu, ale pokud jste si lupla jak říkáte 'technický borax', tak myslím, že ani ne. Prosím, předtím, než se pustíte do takových závažných experimentů /borax se mimo jiné používá hojně jako prudce jedovatý postřik proti hmyzu/, prostudujte si nemalou škálu poznatků ostatních. Z Vašeho dotazu vyplývá, že o tom nemáte ani malou povědomost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Coto plácáte ? Nestrašte lidi ! Mám také technický borax z fichemy, užívám ho vnitřně už dva měsíce, čistota toho boraxu je 99.9% tedy i kdyby se tam nacházelo 0.1% třeba strychninu tak z toho nemám obavy, neboť než zežeru to kilo co jsem si koupil tak 5 životů prožiji. Tedy i kdybych to zežral najednou, tak mi množství "nečistot" nemůže nic udělat. Tady se někdo klepe strachy že mu tupé ovce přestanou kupovat jeho předraženosti. Je to stejné jako s vit. c. Můžete si koupit celaskon, ve srovnání s čistým vit. C je asi 350x dražší.

Zdroj: diskuze Plíseň

Radiátorové ventily Danfoss

TS-90-V-Termostatický ventil s plynulým přednastavením, úhlový pravý, skrytá regulace (červená krytka). Montáž ventilu na topné těleso zleva. Nátrubek s převlečnou maticí s kónickým těsněním. Univerzální model s vnitřním závitem pro závitové trubky a svěrné šroubení pro vnitřní závit (kov na kov). Pro srovnání cen je možné se podívat na internetové stránky radiátorové ventily Danfoss.

Zdroj: Ventil k radiátoru

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mám po operaci haluxu - odstraněny výrustky na kostce a srovnání palce, bez šroubů a bez skob. Nyní to budou 3. týdny, lékař řekl, že po 3. týdnech si již mohu sundat obvaz a do uzavřených bot nosit prozatím i korektor.
Pan doktor říkal, že mám po sundání obvazu palec ohýbat, sám to udělal při posledním převazu, bolestí jsem myslela, že uteču, aby nezatuhl, ale i po 3 týdnech je palec stále dost bolavý, představa, že budu palec ohýbat nahoru a dolů, je pro mě docela hrozná :-).
Musím palec ohýbat i přes tuto bolest, i když to moc nejde, nebo mohu počkat, až se alespoň částečně zahojí a následně, bez větší bolesti, palec rozpohybovat ?

Moc Vám děkuji za informace
S pozdravem G- Mlýnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Snažte se s palcem hýbat tak, aby to pro vás bylo snesitelné. Každý den pomaličku pridávejte na rozsahu. Nikam nespěchejte. Důležité je vykonávat toto cvičení pravidelně. Pomoci si můžete domácí saunou na nohy. Tu si vytvoříte tak, že si připravíte dva škopky a do jednoho napustíte ledovou vodu a do druhého velmi teplou. Nejdříve ponořte klidně obě dvě nohy do teplé vody na pět až deset minut a podle pocitu připouštějte horkou vodu. Potom ihned ponořte nohy do studené a vydržte v ní dvě až tři minuty a znovu opakujte do teplé vody. Během lázně můžete zkusit s palcem hýbat a procvičovat, určitě vám to půjde mnohem lépe. Do teplé vody si můžete přidat vonnou esenci, například eukaliptus nebo mateřídoušku. Do studené vody můžete přidat led, trochu octa a epsomskou sůl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační cvičení na haluxy

Co je to Cosyrel?

Cosyrel je lék na snížení vysokého krevního tlaku založený na léčbě betablokátorem bisoprolol s přidáním ACE inhibitoru perindoprilu. Jedna tableta Cosyrelu obsahuje bisoprolol-fumarát a perindopril arginin. Dostupné varianty podle síly jsou:

  • 5 mg bisoprololu a 5 mg perindoprilu;
  • 5 mg bisoprololu a 10 mg perindoprilu;
  • 10 mg bisoprololu a 5 mg perindoprilu;
  • 10 mg bisoprololu a 10 mg perindoprilu;

Existuje studie [1], která zkoumala přidání perindoprilu k základní léčbě bisoprololem a prokázala, že je možné dosáhnout snížení krevního tlaku ve srovnání s výchozí hodnotou.

  • Po 4 týdnech léčby Cosyrelem je možné dosáhnout poklesu krevního tlaku od výchozí hodnoty o -14,7 / - 6,7 mmHg.
  • Po 16 týdnech léčby Cosyrelem je možné dosáhnout poklesu krevního tlaku od výchozí hodnoty o -20,4 / - 9,8 mmHg.

Přidání perindoprilu k bisoprololu je dobře snášeno. Nebyly pozorovány žádné neočekávané nežádoucí účinky a nebyly pozorovány žádné závažné nežádoucí účinky. Přidáním perindoprilu se významně nezmění ani srdeční frekvence ve srovnání s výchozí hodnotou.

Zdroj: Cosyrel zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Můžu na warfarin tuňáka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tuňák sám o sobě téměř žádný vitamín K nemá a tudíž nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Změna nastává teprve tehdy, když je tuňák naložený v oleji, protože olej vitamín K obsahuje. Pro srovnání jedna plechovka tuňáka ve vlastní šťávě obsahuje jen 0,33 mikrogramů vitamínu K, ale plechovka s tuňákem v oleji obsahuje 12 mikrogramů vitamínu K. Situaci lze trochu zlepšit, když před konzumací tuňáka necháte z masa okapat všechen olej. Tuňáka si můžete dopřát, i když užíváte Warfarin, ale je-li naložen v oleji, tak ho musíte zakalkulovat do svého denního příjmu vitamínu K, který pro ženy činí 90 mikrogramů za den. Je-li tuňák jen ve vlastní šťávě, můžete ho sníst kolik chcete a nemusíte ho vůbec kontrolovat, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Výhody proteinových nudlí ve zkratce:

Proteinové nudle
  • Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

Více informací a recepty na přípravu proteinových nudlí najdete kliknutím sem: Proteinové nudle.

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.

Autor: JK, redakce

Zdroj: Štíhlé nudle pomáhají zhubnout

Diskuze

V diskuzi BUKSUS NA BONSAI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr C.

Zdravím,
mohli by jste přidat současného škůdce č.1 - ty čínské housenky. Jméno ale neznám.
A můžu přidat jeden svůj nezapomenutelný zážitek. Jako malý kluk jsem navštívil, tehdy sovětské, Soči. Zde jsem v rámci jednoho výletu navštívil i zimostrázový prales.
Z místních roklí rostly stromy silné asi 15cm a byly vysoké 70 metrů. Zřejmě jak se táhly za světlem a zároveň měly oporu stěn roklí. Hlavní atrakcí ale byl na jedné mýtině strom, který byl cca 0,5m silný a vysoký jako nějaký hodně vzrostlý a starý buk. A přes svou nijak zvláštní tlouštku (ve srovnání s běžným stromem) byl prý starý asi 2500 let. Takže zřejmě za vhodných podmínek roste buxus ve formě stromů a to o pořádné výšce a hlavně o obrovském stáří.
Petr C

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Buksus na bonsai

Metody

Byla aplikována tři různá topická antiseptika (dvě na bázi alkoholu a jedno na bázi povidonu – jodu) na kůži jedné ruky, která byla zasažena svrabem. Z každé oblasti byl proveden stěr z kůže, aby se vyhodnotila životaschopnost roztočů v daném období. Rovněž byl proveden stěr kůže v kontrolní oblasti bez antiseptické aplikace. Antiseptika se testovala i přímo na roztoče. Statistické srovnání procentuálního zastoupení živých roztočů v různých vzorcích bylo hodnoceno pomocí testu χ 2. Proveden byl rovněž dermoskopický obraz druhé ruky před a po mytí rukou, aby se spočítal počet parazitů na povrchu kůže.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Srovnání cen

  • DETRALEX 500MG TBL FLM 120: cena 707,17 Kč; doplatek 524,95 Kč - stav v roce 2017.
  • CYCLO 3 FORT 150MG/150MG/100MG CPS DUR 30 II: cena cca 165 Kč - stav v roce 2017.
  • GLYVENOL 400MG 60 TOBOLEK (registrovaný léčivý přípravek): aktuální cena.
  • CILKANOL 30X300MG TOBOLKY (registrovaný léčivý přípravek): aktuální cena.
  • GINKOR FORT 14MG/300MG/300MG CPS DUR 30 l: cena cca 184 Kč - stav v roce 2017.
  • ASCORUTIN 50 POTAHOVANÝCH TABLET (registrovaný léčivý přípravek): aktuální cena.
  • VENORUTON FORTE 60X500MG TABLETY (registrovaný léčivý přípravek): aktuální cena.
  • VENORUTON 300 50X300MG TOBOLKY (registrovaný léčivý přípravek): aktuální cena.
  • MOBIVENAL MICRO 120 TBL. (volně prodejný lék): aktuální cena.
  • ZENTIVA DIOZEN 60X500MG TBL. (volně prodejný lék): aktuální cena.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Srovnání Hypnogenu a Stilnoxu

Zolpidemi tartras 10 mg v jedné tabletě je léčivá látka přípravku Hypnogen, který zkracuje dobu nástupu spánku, snižuje počet probouzení, prodlužuje celkovou délku spánku a zlepšuje jeho kvalitu tím, že obnovuje jeho normální strukturu. Hypnogen užívají dospělí, kteří trpí nespavostí. Přípravek je určen ke krátkodobému použití.

Také přípravek Stilnox obsahuje léčivou látku zolpidemi tartras, a to 10 mg v jedné bílé podlouhlé potahované tabletě, na jedné straně s půlicí rýhou, na druhé s potiskem „STILNOX“. Lék Stilnox se podává při krátkodobé léčbě nespavosti tam, kde nespavost zneschopňuje nebo vede k těžkému stresu nemocného.

Stilnox a Hypnogen jsou totožné léky, liší se pouze názvem a výrobcem. Stinox je originální přípravek firmy Sanofi-aventis, s.r.o., kdežto držitelem registrace u léku Hypnogen je Zentiva, k.s., Praha, Česká republika.

Zdroj: Hypnogen proti nespavosti

Cena gelových nehtů za rok – srovnání

  • V nehtovém studiu utratíte ročně přibližně 5 550 Kč (při průměrné ceně a doplňování 1x za 4 týdny).
  • Doma, pokud si koupíte jednu z levnějších sad, pak zaplatíte zhruba 2 500 za rok. Druhý rok vás vyjde ještě levněji, protože odpadne počáteční investice do sady s UV lampou. Samozřejmě je třeba zvážit i spotřebu materiálu na zaučování, nové štětce, zářivky do UV lampy, dekorace a podobně. Proto je velmi těžké odhadnout přesně celkové náklady na domácí modeláž nehtů. Odhad ceny je tak pouze velmi přibližný.

I přesto, že domácí modeláž vyjde levněji než ta profesionální, je třeba zvážit rizika domácí laické tvorby. Pozor si musíme dát především na to, abychom si nepřivodily problémy s nehty a také abychom nehty modelovaly krásně tenké, čehož dosáhneme pouze delší praxí. Záleží tedy na vás, které z variant dáte přednost.

Zdroj: Gelové nehty - cena

Srovnání sladidel

Nejčastěji používaná a bezpečná umělá sladidla jsou sacharin, acesulfam, aspartam, neotam a sukralóza. Mezi vhodná sladidla patří i stevia. Lidský mozek však reaguje na sladidla velmi složitě. Tyto výrobky mohou mít vliv na změnu chuti k jídlu, a tak mohou umělá sladidla způsobit ztrátu důležitých živin z jiných zdrojů. Umělá sladidla jsou mnohem silnější než rafinované cukry, stačí minimální množství umělých sladidel, aby bylo dosaženo potřebné sladké chuti. Nadměrné užívání umělých sladidel často způsobuje omezení tolerance chutí. To znamená, že lidé používající umělá sladidla pak nevyhledávají potraviny s méně intenzivní sladkou chutí, jako je například ovoce a zelenina. Zelenina jim připadá jako nechutná potravina. Jinými slovy, používání umělých sladidel může být příčinou vyřazení potravin, které jsou zdravé a vysoce výživné a musí být v našem jídelníčku bohatě zastoupeny.

Zdroj: Jsou zdravá umělá sladidla?

Pokrok funkcí tepelného čerpadla

Mnoho novinek přináší zlepšení výkonu tepelných čerpadel.

Na rozdíl od standardních kompresorů, které mohou fungovat jen na plný výkon, umožňují dvourychlostní kompresory, aby tepelná čerpadla pracovala dle kapacity, potřebné v daném okamžiku. Tím se šetří velké množství energie a snižuje opotřebení kompresoru. Dvourychlostní tepelná čerpadla také dobře fungují se zónovými řídícími systémy. Zóny řídícího systému nalezneme většinou ve větších domech, používají automatickou klapku, aby v různých místnostech byla dosažena požadovaná teplota.

Některé modely tepelných čerpadel jsou u vnitřních nebo venkovních ventilátorů, nebo obou, vybaveny motory s proměnnou rychlostí nebo dvourychlostními motory. U proměnné rychlosti se ventilátory snaží udržet pohyb vzduchu v dostatečné rychlosti, čímž se minimalizuje chladné proudění a maximalizuje úspora energie. Také je snížen hluk ventilátoru, který běží na plné obrátky.

Mnoho vysoko účinných tepelných čerpadel je vybaveno přehřívačem, který obnovuje odpadní teplo z tepelného čerpadla a používá ho na ohřev vody. Tepelné čerpadlo, vybavené přehřívačem, ohřívá vodu dva až třikrát rychleji, než obyčejné elektrické ohřívače vody.

Další pokrok v technologii tepelného čerpadla je kompresor, který se skládá ze dvou spirálovitých šneků. Jeden zůstává na místě, zatímco druhý obíhá kolem něj a stlačuje chladivo do stále menšího prostoru. Ve srovnání s typickými pístovými kompresory mají delší životnost a jsou tišší. Podle některých informací, tepelná čerpadla se šnekovými kompresory poskytují o 5,5 až 8,5°C teplejší vzduch v režimu topení, ve srovnání se stávajícími tepelnými čerpadly s pístovými kompresory.

Ačkoliv většina tepelných čerpadel používá jako zálohu pro chladné počasí elektrické odporové ohřívače, mohou být tepelná čerpadla doplněna také hořáky. Zálohové hořáky pomohou vyřešit problém tepelného čerpadla, dodávajícího poměrně chladný vzduch během chladného počasí a snižují tak použití elektřiny. Existuje několik výrobců tepelných čerpadel, které obsahují dva typy dodávky tepla v jednom balení, takže tyto konfigurace jsou často dva menší, vedle sebe umístěné, standardní systémy, sdílející stejný vzduchovod. Spalovaným palivem poloviny systému může být propan, zemní plyn, olej nebo dokonce uhlí a dřevo.

Ve srovnání, se spalovacím kotlem na olej, či jen standardním tepelným čerpadlem, je tento typ systému také ekonomický. Skutečné úspory energie jsou závislé na relativních nákladech na spalovací paliva, ve srovnání s elektřinou.

Zdroj: Tepelná čerpadla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP