Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STACYL

OBSAH

Řízení

Přípravek Stacyl by neměl mít vliv na schopnost řídit dopravní prostředky a obsluhovat stroje.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM STACYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Moc prosím za odpověď, zda při užívání stacylu mohu jíst medvědí česnek a cibulovou nať.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl je lék podobný Acylpyrinu, oba obsahují stejnou léčivou látku kyselinu acetylsalicilovou. Není zde žádná významná potravinová interakce. Cibulovou nať i medvědí česnek můžete normálně konzumovat, i když užíváte Stacyl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám Stacyl

Stacyl a alkohol

Pití alkoholu může zvýšit riziko krvácení ze zažívacího traktu a prodloužit krvácivost.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN NEBO STACYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška nová.

Prosím,dle lékařky mám užívat Anopyrin 100.
V lékárně mi nabídli Stacyl..nevím proč Ale lékařka rikala at trvám na Anopyrinu...to take nevim důvod .
Podle mne je rozdíl v tom ,že Stacyl je bez receptu./to by mě vyhovovalo/.
Co byste doporučili. Děkuji za odpověď.
Beru 2.5mg Prestarium combi.
Tlak v normě. Ale vyssi chlesterol .

Mívám někdy potíže zažívací.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl i Anopyrin obsahují totožnou účinnou látku - kyselinu acetylsalicylovou. Jsou to dva stejné léčivé přípravky. Není rozdíl, jestli užíváte Stacyl nebo Anopyrin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stacyl nežádoucí ucinky

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Stacyl.

Zdroj: Stacyl

Léková skupina

Stacyl je jeden z léků na ředění krve. Patří do lékové skupiny zvané antiagregancia, tedy léčiv ovlivňujících srážlivost krve. Účinnou sloučeninou preparátu je kyselina acetylsalicylová.

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi STACYL NEŽÁDOUCÍ UCINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, mohu užívat černý česnek a Stacyl zároveň,nebo mohu vypustit užívání stacylu během užívání černého česneku? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška nová.

Prosím,dle lékařky mám užívat Anopyrin 100.
V lékárně mi nabídli Stacyl..nevím proč Ale lékařka rikala at trvám na Anopyrinu...to take nevim důvod .
Podle mne je rozdíl v tom ,že Stacyl je bez receptu./to by mě vyhovovalo/.
Co byste doporučili. Děkuji za odpověď.
Beru 2.5mg Prestarium combi.
Tlak v normě. Ale vyssi chlesterol .

Mívám někdy potíže zažívací.

Zdroj: diskuze Stacyl nežádoucí ucinky

Stacyl v těhotenství

Těhotné ženy nemají během těhotenství užívat kyselinu acetylsalicylovou, pokud lékař neurčí jinak. Přípravek Stacyl by se neměl užívat, jestliže jste v posledních 3 měsících těhotenství, pokud vám to nedoporučil lékař, a denní dávka v takovém případě nemá překročit 100 mg. Pravidelné užívání nebo vysoké dávky tohoto léčivého přípravku během pozdního těhotenství mohou způsobit vážné komplikace u matky nebo dítěte. Rovněž kojící ženy nemají užívat kyselinu acetylsalicylovou bez porady s lékařem.

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Od března mam bolesti žaludku po gastroskopiji mě bylo řečeno že mam vředy a helicobakter brala jsem antibiotika a zulbex ale bolesti přestali jen na krátkou dobu.Vředy mě spusobíl warfarín ktery jsem užívala několik roku na ředěni krve ted beru Stacyl.Mate někdo skušenost jak se vylečit bez leku? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Pechová.

Dobrý den. Je mi 52 let. Již dva roky beru Stacyl po drobné CMP. Dále užívám Rosucard, Pulmicort, Zodac, Prestarium Neo Combi a již dlouho Lanzul 30 mg 1xdenně. Nyní mi byl zjištěn drobný vřed a polypy. Lékař usoudil, že viníkem může být Stacyl. Lanzul mi zvedl na 2xdenně 30 mg. Dietu jsem žádnou nedostala. Praktická lékařka doporučila vysadit Stacyl, ale nejdřív zkonzumovat s neurologií. Neurolog odmítl Stacyl vysadit. Nyní tedy nevím, jak vřed vyléčit a jak do budoucna postupovat, abych i přes brání Stacylu se to neopakovalo. Také nevím, co smím, co nesmím jíst a pít a co by mi naopak pomohlo. Na internetu se názory opravdu velice liší a stres, který nyní mám, mi moc asi neprospívá. Děkuji moc za rady ..

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Vedlejší účinky

Nežádoucí účinky léku Stacyl vychází z indikační skupiny, do níž Stacyl patří. Lék poměrně logicky zvyšuje riziko krvácivých stavů, při trvalém užívání lehce roste riziko krvácivé mozkové příhody a poškození sliznice žaludku, kterou kyselina acetylsalicylová dráždí. Riziko vzniku žaludečních vředů je však při užívání Stacylu velmi malé, roste až při kombinacích s jinými podobnými léky. Léky na bázi kyseliny acetylsalicylové v žádném případě nesmí být podány dětem, neboť hrozí riziko vzniku Reyova syndromu.

Zdroj: Stacyl

Na co je lék Stacyl

Přípravek Stacyl se užívá ke snížení rizika tvorby krevních sraženin a tím k předcházení infarktů myokardu, cévních mozkových příhod, srdečních a cévních problémů u pacientů se stabilní nebo nestabilní anginou pectoris (typ záchvatovité bolesti na hrudníku). Užívá se také k prevenci tvorby krevních sraženin po určitých typech srdečních operací k rozšíření a uvolnění krevních cév. Tento léčivý přípravek není určen pro použití při akutních stavech. Používá se pouze jako léčba preventivní.

Jedna enterosolventní tableta obsahuje acidum acetylsalicylicum 100 mg.

Balení dostupné v ČR:

  • 100 mg x 60 por tbl ent
  • 100 mg x 100 por tbl ent

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Grobelná.

Prosím o radu na osvědčený lék na ucpávaní cév na dol. končetinách.Toho času užívám Enelbin a na ředění krve Stacyl.

děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Je lepší Stacyl nebo Anopyrin

Lék Anopyryn stejně jako lék Stacyl patří do indikační skupiny antiagregancií. Liší se formou tablety, balením a dávkováním. Lék Stacyl má gastrorezistentní potah tablet, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí.

U léku Anopyrin se obecně podává na ředění krve dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně a nárazově tableta o síle 400 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech. V dávkách, ve kterých se lék Anopyrin většinou podává, se projevují prakticky pouze jeho účinky na ředění krve. Z toho důvodu se užívá u ischemické choroby srdeční jako prevence infarktu a ischemických mozkových příhod a u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Ve vyšší dávce lze podat i proti horečce a bolestem, na tyto obtíže se však podávají spíše jiné preparáty.

U léku Stacyl se obecně podává jedna tableta o síle 100 mg denně. Tablety se mají polykat v celku s dostatečným množstvím tekutiny, cca 1/2 sklenice vody. Vzhledem ke gastrorezistentnímu potahu, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí, se tablety nemají drtit, lámat nebo žvýkat.

Zda je lepší lék Stacyl nebo Anopyrin, je u každého pacienta individuální a rozhodnutí je v kompetenci lékaře.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN A JEHO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Čapková.

Dobrý den, chci se zeptat, zda můžu mamince koupit Lecitin na zlepšení paměti a koncentrace pokud užívá Stacyl?
Pokud ne, existuje něco na posílení paměti pro seniory?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl obsahuje kyselinu acetylsalicylovou a té lecitin nijak nevadí. Na posílení paměti je dobrý i pyridoxin (vitamín B6), který rovněž nijak nevadí při užívání Stacylu. Další pomocníci na posílení paměti jako ginkgo biloba a ženšen bohužel ve spojení se Stacylem mohou způsobit krvácení. Na posílení paměti existují i pomocníci bez léků a to cvičení paměti. Tady přikládám seznam videí, kde je předvedena technika posílení paměti: www.youtube.com/resu…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Může se Stacyl společně s Warfarinem?

V dávkách, ve kterých se Stacyl většinou podává, se projevují prakticky pouze jeho účinky na ředění krve. Z toho důvodu se předepisuje jako prevence infarktu a ischemických mozkových příhod, u anginy pectoris, u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Ve vyšší dávce lze podat i proti horečce a bolestem, na tyto obtíže se však podávají spíše jiné preparáty.

Dávkování záleží na předepisujícím lékaři, obecně se podává dlouhodobě jedna tableta Stacylu o síle 100 miligramů denně.

Účinek léčby může být ovlivněn, jestliže je kyselina acetylsalicylová užívána současně s jinými léky určenými k léčbě následujících stavů:

  • ředění krve / prevence tvorby krevních sraženin (například warfarin, heparin, klopidogrel)
  • odmítnutí orgánů po transplantaci (cyklosporin, takrolimus)
  • vysoký krevní tlak (například diuretika a ACE-inhibitory)
  • regulace srdečního rytmu (digoxin)
  • bipolárně afektivní (maniodepresivní) choroba (lithium)
  • bolest a zánět (například nesteroidní protizánětlivé léky NSAID, jako je ibuprofen, nebo steroidy)
  • dna (například probenecid)
  • epilepsie (valproát, fenytoin)
  • glaukom (acetazolamid)
  • zhoubné nádorové onemocnění nebo revmatoidní artritida (metotrexát; v dávce nižší než 15 mg týdně)
  • cukrovka (například glibenklamid)
  • deprese (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu SSRI, jako je sertralin nebo paroxetin)
  • použití hormonů k substituční léčbě, když došlo ke zničení nadledvin nebo hypofýzy nebo byly tyto žlázy odstraněny, nebo k léčbě zánětu včetně revmatické choroby a zánětu střev (kortikosteroidy)

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že by se Stacyl společně s Warfarinem neměl podávat.

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Flídrová.flidrova marie @seznam.cz.

Dobrý den,slyšela jsem v radiu,že brusinky působí proti účinkum Warfarinu,který užívám na ředění krve.Můžete mi říci,zda podporují ředění krve a nebo působí proti.Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Vojčík.

Jsou vhodné tyto kombinace léků?
1/ Zodac, Godasal, Betaloc, Cinarizin, Emanera, Rosucard

2/ Euthyrox, Amprilan, Stacyl, Atorvastatin, Omeprazol

Lze případně užít Aspirin a Paralen?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky

Vhodné léky proti bolesti při léčbě Warfarinem

Na snížení horečky a ztišení bolesti lze užívat Panadol (1–2 tablety po 4–6 hodinách), na kašel jsou vhodné tablety Bronchipret (3x denně 1 tabletu před jídlem) a pro rychlejší léčbu a lepší funkci imunitního systému Preventan Akut (1 pastilku ráno, druhou večer).

Bezpečně lze na bolest užít léky, které srážlivost krve neovlivňují, a to paracetamol (například Panadol Novum, Paralen).

Bez vědomí lékaře nesmíte brát na bolest žádné jiné léky než ty, které obsahují čistý paracetamol.

Mydocalm lze k Warfarinu užít, pakliže o této kombinaci ví lékař.

Při léčbě Warfarinem můžete na bolavá místa aplikovat konopnou mast za předpokladu, že mast není s hřejivým účinkem, nebudete ji nanášet častěji, než je doporučené, a léčba nepřesáhne délku 7–10 dnů.

Na bolest kotníku lze použít při užívání Warfarinu například Veral gel, a to za předpokladu, že ho budete nanášet v doporučeném množství, 2x denně a ne déle než 10 dní.

Na bolestivá místa smíte používat Dolgit krém v doporučeném množství, ale neměli byste ho nanášet častěji než 2x denně a používat déle než 1 týden.

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová Jaroslav.

Dobrý den,ráda bych věděla ,proč mi v lékárně nechtějí prodat lék anopyrin bez předpisu?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin je bohužel jen na lékařský předpis. Anopyrin obsahuje 100 mg kyseliny acetylsalicylové. Existuje řešení v podobě jiného přípravku se stejným obsahem kys. acetylsalicylové ale bez předpisu. ASPIRIN PROTECT a STACYL jsou registrovaná léčiva a s ověřením obsahují také 100 mg kyseliny acetylsalicylové a jsou k dostání bez předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anopyrin

Nevhodné léky proti bolesti při léčbě Warfarinem

Lék Doreta proti bolestem může negativně ovlivnit účinky Warfarinu. Tato kombinace proto vyžaduje zvýšený lékařský dozor.

Warfarin v kombinaci s Ibalginem zvyšuje riziko krvácení, proto je Ibalgin k Warfarinu kontraindikovaný. Léky jako Ibalgin a jemu podobné výrazně zvyšují riziko vnitřního krvácení.

Lék Tramadol na bolest zvyšuje účinek Warfarinu.

Také kombinace Movalis a Warfarin se nedoporučuje, jelikož zvyšuje riziko poškození trávicího traktu a vnitřního krvácení.

Indobene gel smíte k Warfarinu použít 1–2x denně na bolestivá zánětlivá místa v tenké vrstvě a pouze na menší plochy těla. Gel by se neměl bez porady s lékařem používat déle než 5–7 dní v kuse.

Alavis se rovněž nedoporučuje brát bez předchozí konzultace s lékařem. Chondroprotektiva, která jsou v Alavisu Triple Blend obsažená, mohou ovlivnit účinek Warfarinu.

Aulin může také účinek Warfarinu nepříznivě ovlivnit. Ale podle výsledků krve může lékař Aulin k Warfarinu předepsat a upravit dávkování, je-li třeba.

Doreta může ovlivnit účinek Warfarinu, nicméně lékař tento přípravek k Warfarinu může předepsat, a je-li třeba, upravit dávkování léků.

Gel Lioton 100 000 není pro pacienty užívající Warfarin vhodný, jelikož může prodloužit dobu, za kterou dojde ke srážení krve (protrombinový čas).

Zdroj: Stacyl a Warfarin

S

SALMETEROL/FLUTICASONE GENETIC 25MCG/125MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

SALMETEROL/FLUTICASONE GENETIC 25MCG/250MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

SALMETEROL/FLUTICASONE GENETIC 25MCG/50MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

SALMETEROL/FLUTICASONE ZENTIVA 25MCG/125MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

SALMETEROL/FLUTICASONE ZENTIVA 25MCG/250MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

SALMETEROL/FLUTICASONE ZENTIVA 25MCG/50MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

SALOFALK 1G SUP 30

SALTICON 25MCG/125MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

SALTICON 25MCG/250MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

SANDOSTATIN LAR 20MG INJ PSU LQF 1+1X2ML ISP+SET

SANDOSTATIN LAR 30MG INJ PSU LQF 1+1X2ML ISP+SET

SELEGOS 5MG TBL NOB 50

SERDOLECT 12MG TBL FLM 28

SERDOLECT 16MG TBL FLM 28

SERDOLECT 4MG TBL FLM 30

SERETIDE DISKUS 50MCG/100MCG INH PLV DOS 3X60DÁV

SEROPRAM 40MG/ML INF CNC SOL 5X0,5ML

SERTRALIN ACTAVIS 100MG TBL FLM 30

SERTRALIN ACTAVIS 50MG TBL FLM 30

SERTRALINE ACCORD 100MG TBL FLM 100

SERTRALINE ACCORD 100MG TBL FLM 28

SERTRALINE ACCORD 50MG TBL FLM 100

SERTRALINE ACCORD 50MG TBL FLM 28

SETALOFT 100MG TBL FLM 28

SETALOFT 50MG TBL FLM 28

SILDENAFIL AUROVITAS 20MG TBL FLM 90

SOLIFENACIN FARMAX 10MG TBL FLM 100 I

SOLIFENACIN FARMAX 5MG TBL FLM 100 I

SOLIFENACIN TEVA 10MG TBL FLM 100 II

SONOVUE 8MCL/ML INJ PLQ DIS 1X25MG+1X5ML ISP

SORVASTA 10MG TBL FLM 28X1

SORVASTA 10MG TBL FLM 30X1

SORVASTA 10MG TBL FLM 90X1

SORVASTA 15MG TBL FLM 30X1

SORVASTA 20MG TBL FLM 28X1

SORVASTA 20MG TBL FLM 30X1

SORVASTA 20MG TBL FLM 90X1

SPIOLTO RESPIMAT 2,5MCG/2,5MCG INH SOL 1X60DÁV+1INH

SPIOLTO RESPIMAT 2,5MCG/2,5MCG INH SOL 3X60DÁV+1INH

STACAPOLO 150MG/37,5MG/200MG TBL FLM 100

STACYL 100MG TBL ENT 60

STADAMET 1000MG TBL FLM 120 I

STADAMET 1000MG TBL FLM 60 I

STADAMET 500MG TBL FLM 120

STADAMET 500MG TBL FLM 60

STADAMET 850MG TBL FLM 120

STADAMET 850MG TBL FLM 60

STEGLATRO 5MG TBL FLM 28

STRATTERA 10MG CPS DUR 28

STRATTERA 18MG CPS DUR 28

STRATTERA 60MG CPS DUR 28

SULPIROL 200MG TBL NOB 100

SULPIROL 50MG CPS DUR 100

SUMAMED 500MG INF PLV SOL 5

SUMETROLIM 40MG/ML+8MG/ML SIR 100ML

SUNAR EXPERT ALLERGY CARE 2 POR SOL 1X700G

SUPRACAIN 40MG/ML+5MCG/ML INJ SOL 10X2ML

SURAL 400MG TBL NOB 100

SYMBICORT TURBUHALER 160MCG/4,5MCG INH PLV 3X120DÁV

SYNAGIS 100MG/1ML INJ SOL 1X1ML

SYNJARDY 5MG/1000MG TBL FLM 180(2X90X1)

SYNJARDY 5MG/1000MG TBL FLM 60X1

SYNJARDY 5MG/850MG TBL FLM 180(2X90X1)

SYNJARDY 5MG/850MG TBL FLM 60X1

Zdroj: Léky bez doplatku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP