Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STACYL A COVID

OBSAH

Řízení

Přípravek Stacyl by neměl mít vliv na schopnost řídit dopravní prostředky a obsluhovat stroje.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM STACYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Moc prosím za odpověď, zda při užívání stacylu mohu jíst medvědí česnek a cibulovou nať.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl je lék podobný Acylpyrinu, oba obsahují stejnou léčivou látku kyselinu acetylsalicilovou. Není zde žádná významná potravinová interakce. Cibulovou nať i medvědí česnek můžete normálně konzumovat, i když užíváte Stacyl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám Stacyl

Stacyl a alkohol

Pití alkoholu může zvýšit riziko krvácení ze zažívacího traktu a prodloužit krvácivost.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN NEBO STACYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška nová.

Prosím,dle lékařky mám užívat Anopyrin 100.
V lékárně mi nabídli Stacyl..nevím proč Ale lékařka rikala at trvám na Anopyrinu...to take nevim důvod .
Podle mne je rozdíl v tom ,že Stacyl je bez receptu./to by mě vyhovovalo/.
Co byste doporučili. Děkuji za odpověď.
Beru 2.5mg Prestarium combi.
Tlak v normě. Ale vyssi chlesterol .

Mívám někdy potíže zažívací.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl i Anopyrin obsahují totožnou účinnou látku - kyselinu acetylsalicylovou. Jsou to dva stejné léčivé přípravky. Není rozdíl, jestli užíváte Stacyl nebo Anopyrin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stacyl nežádoucí ucinky

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Stacyl.

Zdroj: Stacyl

Léková skupina

Stacyl je jeden z léků na ředění krve. Patří do lékové skupiny zvané antiagregancia, tedy léčiv ovlivňujících srážlivost krve. Účinnou sloučeninou preparátu je kyselina acetylsalicylová.

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi STACYL NEŽÁDOUCÍ UCINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, mohu užívat černý česnek a Stacyl zároveň,nebo mohu vypustit užívání stacylu během užívání černého česneku? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška nová.

Prosím,dle lékařky mám užívat Anopyrin 100.
V lékárně mi nabídli Stacyl..nevím proč Ale lékařka rikala at trvám na Anopyrinu...to take nevim důvod .
Podle mne je rozdíl v tom ,že Stacyl je bez receptu./to by mě vyhovovalo/.
Co byste doporučili. Děkuji za odpověď.
Beru 2.5mg Prestarium combi.
Tlak v normě. Ale vyssi chlesterol .

Mívám někdy potíže zažívací.

Zdroj: diskuze Stacyl nežádoucí ucinky

Stacyl v těhotenství

Těhotné ženy nemají během těhotenství užívat kyselinu acetylsalicylovou, pokud lékař neurčí jinak. Přípravek Stacyl by se neměl užívat, jestliže jste v posledních 3 měsících těhotenství, pokud vám to nedoporučil lékař, a denní dávka v takovém případě nemá překročit 100 mg. Pravidelné užívání nebo vysoké dávky tohoto léčivého přípravku během pozdního těhotenství mohou způsobit vážné komplikace u matky nebo dítěte. Rovněž kojící ženy nemají užívat kyselinu acetylsalicylovou bez porady s lékařem.

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Od března mam bolesti žaludku po gastroskopiji mě bylo řečeno že mam vředy a helicobakter brala jsem antibiotika a zulbex ale bolesti přestali jen na krátkou dobu.Vředy mě spusobíl warfarín ktery jsem užívala několik roku na ředěni krve ted beru Stacyl.Mate někdo skušenost jak se vylečit bez leku? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Pechová.

Dobrý den. Je mi 52 let. Již dva roky beru Stacyl po drobné CMP. Dále užívám Rosucard, Pulmicort, Zodac, Prestarium Neo Combi a již dlouho Lanzul 30 mg 1xdenně. Nyní mi byl zjištěn drobný vřed a polypy. Lékař usoudil, že viníkem může být Stacyl. Lanzul mi zvedl na 2xdenně 30 mg. Dietu jsem žádnou nedostala. Praktická lékařka doporučila vysadit Stacyl, ale nejdřív zkonzumovat s neurologií. Neurolog odmítl Stacyl vysadit. Nyní tedy nevím, jak vřed vyléčit a jak do budoucna postupovat, abych i přes brání Stacylu se to neopakovalo. Také nevím, co smím, co nesmím jíst a pít a co by mi naopak pomohlo. Na internetu se názory opravdu velice liší a stres, který nyní mám, mi moc asi neprospívá. Děkuji moc za rady ..

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Vedlejší účinky

Nežádoucí účinky léku Stacyl vychází z indikační skupiny, do níž Stacyl patří. Lék poměrně logicky zvyšuje riziko krvácivých stavů, při trvalém užívání lehce roste riziko krvácivé mozkové příhody a poškození sliznice žaludku, kterou kyselina acetylsalicylová dráždí. Riziko vzniku žaludečních vředů je však při užívání Stacylu velmi malé, roste až při kombinacích s jinými podobnými léky. Léky na bázi kyseliny acetylsalicylové v žádném případě nesmí být podány dětem, neboť hrozí riziko vzniku Reyova syndromu.

Zdroj: Stacyl

Na co je lék Stacyl

Přípravek Stacyl se užívá ke snížení rizika tvorby krevních sraženin a tím k předcházení infarktů myokardu, cévních mozkových příhod, srdečních a cévních problémů u pacientů se stabilní nebo nestabilní anginou pectoris (typ záchvatovité bolesti na hrudníku). Užívá se také k prevenci tvorby krevních sraženin po určitých typech srdečních operací k rozšíření a uvolnění krevních cév. Tento léčivý přípravek není určen pro použití při akutních stavech. Používá se pouze jako léčba preventivní.

Jedna enterosolventní tableta obsahuje acidum acetylsalicylicum 100 mg.

Balení dostupné v ČR:

  • 100 mg x 60 por tbl ent
  • 100 mg x 100 por tbl ent

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE A OČKOVÁNÍ NA COVID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den,aplikuji si injekčně lék ZIBOR na ředění krve.Mám jít na očkování vakcinou Moderna.Jsem 60+ Je to vhodné?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vakcína proti COVID-19 je pro vás vhodná, i když se léčíte injekcemi Zibor. Oznamte tuto skutečnost lékaři, u kterého vám bude aplikována vakcína.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve a očkování na COVID

Očkování na COVID u pacientů s poruchami krvácení

Podle Zelené knihy [1] může být vakcína podána intramuskulárně jedincům s poruchou krvácivosti. Pokud pacient dostává pravidelnou léčbu ke snížení krvácení (např. pacienti s hemofilií), lze naplánovat podání vakcíny krátce po podání této léčby.

Zdroj: Léky na ředění krve a očkování na COVID

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Grobelná.

Prosím o radu na osvědčený lék na ucpávaní cév na dol. končetinách.Toho času užívám Enelbin a na ředění krve Stacyl.

děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Je lepší Stacyl nebo Anopyrin

Lék Anopyryn stejně jako lék Stacyl patří do indikační skupiny antiagregancií. Liší se formou tablety, balením a dávkováním. Lék Stacyl má gastrorezistentní potah tablet, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí.

U léku Anopyrin se obecně podává na ředění krve dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně a nárazově tableta o síle 400 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech. V dávkách, ve kterých se lék Anopyrin většinou podává, se projevují prakticky pouze jeho účinky na ředění krve. Z toho důvodu se užívá u ischemické choroby srdeční jako prevence infarktu a ischemických mozkových příhod a u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Ve vyšší dávce lze podat i proti horečce a bolestem, na tyto obtíže se však podávají spíše jiné preparáty.

U léku Stacyl se obecně podává jedna tableta o síle 100 mg denně. Tablety se mají polykat v celku s dostatečným množstvím tekutiny, cca 1/2 sklenice vody. Vzhledem ke gastrorezistentnímu potahu, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí, se tablety nemají drtit, lámat nebo žvýkat.

Zda je lepší lék Stacyl nebo Anopyrin, je u každého pacienta individuální a rozhodnutí je v kompetenci lékaře.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE A OČKOVÁNÍ NA COVID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Je vhodné očkování proti covidu 19 když beru léky na ředění krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti nemoci COVID-19 je možné podstoupit i v případě, kdy užíváte léky na ředění krve. Musíte o této skutečnosti informovat zdravotnický personál očkovacího centra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve a očkování na COVID

Účastníci studie

Celkem se zúčastnilo 600 lidí z čehož 400 bylo symptomaticky potvrzených pacientů s COVID-19 a 200 kontaktů ve zdravotnictví a domácnosti rozdělených do těchto šesti skupin:

Skupina I: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostalo 4denní kúru Ivermectinem plus standardní léčbu;

Skupina II: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin plus standardní léčbu;

Skupina III: 100 pacientů s těžkou infekcí COVID-19 dostalo Ivermectin plus standardní léčbu;

Skupina IV: 100 pacientů se závažnou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin plus standardní léčbu.

Skupina V se udržuje v ochraně osobními ochrannými prostředky a léčbou Ivermectinem.

Skupina VI používá pouze ochranné prostředky.

Zdroj: Ivermectin pro lidi

Diskuze

V diskuzi BELLOVA OBRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Dvořák.

Může být onemocnění Bellovou obrnou zapříčiněno jako vedlejší účinek po očkování vakcinou Astra Zeneca proti Covid 19?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bellova obrna

Varování

Léčivý přípravek Lagevrio obsahuje účinnou látku molnupiravir, u které se předpokládá pozitivní terapeutický účinek pro pacienty s mírným až středně těžkým průběhem onemocnění COVID-19.

Molnupiravir je v současné době teprve studován pro léčbu koronavirového onemocnění 2019 (COVID-19) způsobeného virem SARS-CoV-2.

V současnosti jsou k dispozici pouze omezené informace z klinických studií na podporu použití molnupiraviru k léčbě COVID-19. Je zapotřebí více informací, aby bylo možné říci, jak dobře bude molnupiravir fungovat při léčbě COVID-19 a oopsat z toho vyplývající možné nežádoucí účinky.

Molnupiravir neprošel standardní revizí, aby získal schválení FDA k použití. FDA však vydala povolení k nouzovému použití, které umožňuje určitým dospělým dostávat molnupiravir k léčbě COVID-19.

Zdroj: Recenze na lék Lagevrio

Výhody a rizika očkování na COVID vakcínou AstraZeneca

Společný výbor pro vakcinaci a imunizaci (JCVI) [2] posoudil přínosy očkování proti COVID-19 pomocí vakcíny AstraZeneca oproti riziku infekce tímto virem. Uvádějí, že v současné době existuje vysoká míra nejistoty v odhadech výskytu tohoto extrémně vzácného nežádoucího účinku. Dostupné údaje však naznačují, že může existovat trend zvyšující se incidence tohoto nežádoucího účinku s klesajícím věkem. Proto lidé mladší 40 let by měli dostat alternativní vakcínu pro obě dávky.

Poměr přínosů a rizik je velmi příznivý pro starší lidi, ale již méně pro mladší lidi, a doporučuje se, aby se tento vyvíjející se důkaz vzal v úvahu při zvažování použití vakcíny u lidí mladších 40 let.

Zdroj: Léky na ředění krve a očkování na COVID

Délka karantény

Doba sebeizolace vychází z inkubační doby onemocnění CoVid-19, která může být až 14 dnů. Délka karantény tedy činí také 14 dnů. Pokud se u vás během této doby neobjeví žádné příznaky tohoto onemocnění, jako je dušnost, zvýšená teplota nebo rýma, a dodrželi jste všech pět pravidel karantény, tak si můžete být jisti, že jste na CoVid-19 negativní a karanténu můžete 15. den ukončit.

V případě potvrzení onemocnění CoVid-19 se karanténa prodlužuje až do úplného vyléčení, které je potvrzeno laboratoří vyšetřením vzorku s negativním výsledkem na nákazu SARS-CoV-2.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Indikace

Molnupiravir (Lagevrio) se používá k léčbě koronavirového onemocnění 2019 (infekce COVID-19) způsobené virem SARS-CoV-2 u dospělých, kteří mají mírné až středně závažné příznaky a jsou ohroženi závažným onemocněním, které by mohlo způsobit hospitalizaci nebo smrt, pokud jiná léčba není dostupná nebo nelze použít. Molnupiravir patří do třídy léků nazývaných antivirotika. Jeho působením je zastavit virus, který šířením v těle způsobuje onemocnění COVID-19.

Podmínky použití molnupiraviru:

  • Indikační kritéria (kritéria vysokého rizika progrese) jsou zcela shodná jako u monoklonálních protilátek.
  • Lék lze použít od 18 let věku.
  • U pacientů s onemocněním COVID-19 prokázaným PCR nebo antigenním testem.
  • Do 7 dnů od počátku příznaků.
  • Pacient není hospitalizován pro COVID-19 a nepotřebuje oxygenoterapii pro COVID-19.
  • Absolutní kontraindikací je těhotenství a kojení, u fertilních žen účinná zábrana početí po dobu užívání +4 dny poté.

Zdroj: Recenze na lék Lagevrio

Léčebný postup

Studie byla provedena na 600 subjektech; 400 pacientů a 200 kontaktů ve zdravotnictví a domácnosti, které byly rozděleny do 6 různých skupin vážnosti zdravotního stavu.

Skupina I: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostávalo 4denní kúru Ivermectinem 400 mcg / kg tělesné hmotnosti maximálně 4 tablety (6 mg / tableta) jednou denně před snídaní plus standardní léčbu podle egyptského protokolu.

Skupina II: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin (400 mg každých 12 hodin po dobu jednoho dne a následně 200 mg každých 12 hodin po dobu 5 dnů) plus standardní léčbu.

Skupina III: 100 pacientů se závažnou infekcí COVID-19 dostávalo 4denní léčbu Ivermectinem 400 mcg / kg tělesné hmotnosti maximálně 4 tablety (6 mg / tabletu) jednou denně před snídaní plus standardní léčbu podle egyptského protokolu o léčbě COVID-19 u těžce nemocných pacientů.

Skupina IV: 100 pacientů se závažnou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin (400 mg každých 12 hodin po dobu jednoho dne a následně 200 mg každých 12 hodin po dobu 9 dnů) plus standardní léčbu podle egyptského protokolu o léčbě COVID-19 u těžce nemocných pacientů.

Skupina V: 100 kontaktů s pacienty nakaženými COVID-19 mělo používat osobní ochranné prostředky a dostalo profylaktickou dávku ivermektinu 400 mikrogramů / kg jednorázové perorální dávky před snídaní, která se měla opakovat po jednom týdnu.

Skupina VI: 100 kontaktů s pacienty COVID-19 dostalo pouze osobní ochranné prostředky.

Zdroj: Ivermectin pro lidi

Očkování na COVID u pacientů s anamnézou sraženin nebo poruch krvácení

S ohledem na souvislost mezi podáním vakcíny AstraZeneca a rozvojem závažných tromboembolických příhod doprovázených trombocytopenií u relativně malého počtu pacientů nabízí Zelená kniha [1] následující rady:

  • není důvod se domnívat, že jedinci s anamnézou sraženin nebo určitých trombofilních onemocnění by byli vystaveni zvýšenému riziku tohoto velmi vzácného stavu.
  • neexistuje žádný důkaz, že těhotné ženy, ženy po porodu nebo ženy užívající antikoncepční pilulky jsou vystaveny vyššímu riziku.
  • kontraindikace očkování vakcínou AstraZeneca COVID-19 byly nyní upraveny tak, aby zahrnovaly osoby, které mají v anamnéze předchozí epizodu heparinem indukované trombocytopenie a trombózy (HITT nebo HIT typu 2). Těmto jedincům může být nabídnuto očkování alternativní vakcínou proti COVID-19.
  • u pacientů, u kterých se tento stav rozvine po prvním očkování, by mělo být zváženo, zda-li je pro jejich druhou dávku lepší použití alternativní vakcíny poté, co se jejich stav stabilizuje.

Zdroj: Léky na ředění krve a očkování na COVID


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP