Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STAŘECKÉ BRADAVIČKY

OBSAH

Prevence

Prevencí stařeckých bradavic je chránit kůži před slunečním zářením. Jedná se bohužel o běžný jev na stárnoucí kůži, zejména v partiích v minulosti vystavovaných slunečnímu záření.

Zde můžete vidět, jak vypadají stařecké bradavice.

Zdroj: Stařecké bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAČÍ BRADAVIČKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marešová.

Mám bradavičky v zadní části . Jinak se cítím dobře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U kořene jazyka jsou takové výrůstky podobné bradavičkám a pomáhají při polykání. Někdy se stane, že je něco vyprovokuje a některé z nich se zduří. Pak máme pocit, jako by vzadu na jazyku ulpělo nějaké jídlo. Obvykle se to samo vrátí do normálu během jednoho týdne. Když ne, tak bude třeba provést vyšetření krku u lékaře ORL. Ten podle zjištění zvolí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co značí bradavičky na jazyku

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, ve vnitřním kouktku oka jsem objevila zatím malou (ale zvětšuje se) bradavici. Co s tím? Máte někdo zkušenost, radu? Předem díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Garbová.

Dobrý večer, mám na spodním víčku bradavičky, jak je odstraním. Děkují za radu.

Zdroj: diskuze Bradavice v koutku oka

Stařecké skvrny

Stařecké skvrny jsou menší ohraničené oblasti pleti s tmavším zabarvením, které se obvykle nacházejí na rukou, obličeji a dekoltu, případně jiných partiích těla často vystavovaných slunci. Obvykle se objevují po 40. roce, ale v některých případech se mohou vytvořit i dříve.

Zdroj: Bělení kůže

Diskuze

V diskuzi STAŘECKÉ SKVRNY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše Nováková.

Dobrý den ! Prosím Vás o radu jak na stařecké skvrny na hřbetu rukou, nejlépe bych nějaký účinný krém. Existuje vůbec něco ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Dobrý den. Mám dobré zkušenosti s GLYCO-A 12% od firmy ISIS PHARMA.

Zdroj: diskuze Bílé pigmentové skvrny

Stařecké a pigmentové skvrny fotografie

Fotky, na kterých jsou vidět stařecké skvrny, jsou zde.

Fotky, na kterých jsou vidět pigmentové skvrny, jsou zde.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.


Dobrý den ..mám dotaz,ráda bych se zeptala, jak léčit bílé pigmentové skvrny, které mám na hřbetu ruky.
Chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu, jak se toho zbavit.
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danuše Nováková.

Dobrý den ! Prosím Vás o radu jak na stařecké skvrny na hřbetech rukou, nejlépe bych nějaký účinný krém. Existuje vůbec něco ?

Zdroj: diskuze Bílé pigmentové skvrny

Genitální bradavice foto

Tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět bradavičky na genitáliích.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Příčiny jaterních skvrn

Stařecké skvrny (Lentigo senilis) patří podobně jako mateřská znaménka a pihy k pigmentovým skvrnám na kůži. Vznikají tehdy, když je v kůži dlouhou dobu vlivem UV záření přítomno příliš mnoho volných radikálů. Pak dochází k nahromadění voskovitého hnědého pigmentu lipofuscinu, kterému se často říká i pigment stáří nebo opotřebení. Jinými důvody vzniku stařeckých skvrn může být například nadměrná konzumace alkoholu nebo tabáku, používání některých léků nebo nadbytek nitrátů v potravě. Nahnědlé skvrny mohou být velké až několik centimetrů. Světlá pokožka a úžehy, ale i časté opalování napomáhají rovněž vzniku stařeckých skvrn. Změny nejsou zhoubné, pro postižené však většinou představují kosmetický, a tím i psychický problém. Stařecké skvrny vznikají zejména na místech, která jsou vystavena slunečnímu záření. Podle míry pobytu na slunci se mohou vyskytnout už po čtyřicítce; v Česku je jimi postiženo více než 90 % lidí starších šedesáti let. Na rozdíl od klasických letních pih jsou stařecké skvrny viditelné trvale. Nejčastěji se vyskytují na hřbetech rukou, předloktích, v obličeji a dekoltu.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem NA BRADAVIČKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den ..udelali se mi bradavičky na penisu muzete mi poradit mastičku ktera by mě pomohla sbavit se toho . Děkuji za radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bradavičky na obrázku nejsou kondylomata, můžete být klidný. Dokonce tyto útvary nejsou ani nakažlivé. Pokud byste se toho chtěl zbavit, tak jedině mechanicky - odříznout to cutterem a nebo lejzrem, popřípadě použít tekutý dusík. Ani jeden postup však nebude možné provést v domácích podmínkách a budete se muset svěřit do rukou odborníka. Předejdete tak vzniku nepěkných jizev a komplikací z neodborného zásahu. Blíže vám pomůžou v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na bradavičky na penisu

Příčiny

Lidský papillomavirus je virus, jehož některé typy způsobují jen genitální bradavice, jiné mohou způsobit abnormální změny v buňkách a vést tak k rakovině děložního čípku. Lidské papillomaviry a genitální bradavice se šíří pohlavním stykem s někým, kdo již virus má.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Mast Aldara na genitální bradavičky

Imiquimod je na trhu k dostání pod názvem ALDARA. Tato mast je v České republice zaregistrovaná od roku 1999 a je dostupná pouze na lékařský předpis, ošetření provádí sám pacient. Pokud je Aldara určena k léčbě kondylomat, tak si ji pacient musí hradit celou sám, což je cca 1 800–2 000 Kč na 1 balení (dle lékárny). Léčbu lze provádět nanejvýš 16 týdnů. Průměrná doba léčení do vymizení je u žen 8 týdnů a u mužů 12 týdnů. Krém se nanáší 3x týdně na postižená místa.

Zdroj: Léčba kondylomat

Poradna

V naší poradně s názvem STAŘECKÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Scholzová.

Dobrý den,vaše příspěvky čtu bohužel caž ted',ale chtěla bych Vás poprosit na jakém laseru jste byla?Zda u kosmetičky nebo u nějaké doktorky?a jak se jmenoval děkuji za Vaší odpověd' Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Odstranění stařeckých skvrn můžete podstoupit v Jihlavě tady: www.rehabcentrum.cz/…

Zdroj: diskuze Stařecké skvrny

Co je lidský papillomavirus (HPV)

Lidský papillomavirus je jedna z nejčastějších sexuálně přenosných nemocí. Jedná se o virus, který může být šířen přes kůži (při kontaktu s pokožkou). Existuje mnoho různých typů lidského papillomaviru. Některé způsobují genitální bradavice a jsou nazývány nízkorizikové, některé mohou vést k rakovině děložního čípku, jsou tedy vysoce rizikové. Neexistuje žádný známý lék na lidský papillomavirus, ale k dispozici je vakcína, která může chránit před některými typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diskuze

V diskuzi STAŘECKÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Šípová.

Lze nějak odstranit například leisrem neb podobně ?
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Já na tom byla, nechala jsem si odstranit lejzrem pigmentové skvrny na hřbetu ruky. Byla jsem tam celkem 4x a cena za lejzr byla dohromady 4000 Kč. Pigmentové skvrny po skončení ozařování vybledly, ale stále bych je na kůži našla, ale bylo to uspokojivé. Teď po půl roce už mi ale znovu začínají tmavnout. Už na to ale nechci jít, protože jak je vidět, je to nekonečný boj a na to nemám tolik peněz.

Zdroj: diskuze Stařecké skvrny

Diagnostika

Lékař zjistí, zda máte genitální bradavice, při pohledu zblízka na genitálie nebo anální oblast. Dále se vás bude ptát na vyskytující se příznaky a možné rizikové faktory (rizikové faktory jsou věci, které způsobují větší riziko onemocnění). Někdy vám lékař kvůli další testům odebere vzorek tkáně z bradavice. Pokud se u žen vyskytne abnormální Pap test, může lékař provést test na HPV, který je určen pro vysoce rizikové typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Fibrom odstranění doma

Fibrom stačí podvázat vlasem (nejlépe vlastním), po pár dnech zčerná, sám odpadne a už se neobjeví. Další variantou je použití propolisu – přikládejte kousíček vaty namočený do propolisové tinktury po dobu 10 dnů 2x denně na fibrom, ten sám odpadne. Fibrom, který je na tenké stopce, visí, můžete klidně podvázat nebo odstřihnout. Nebezpečné to není. Odborně se takové formy fibromů buď upalují elektrokauterem, nebo stříhají chirurgickými nůžkami.

Video návody

Zde najdete mnoho různých postupů na odstranění visacích bradavic: visací bradavičky odstranění video.

Zdroj: Fibrom

4. Chemický peeling také může vybělit pigment

Chemické peelingy (exfoliace pleti) používají silné kyseliny k odstranění povrchové vrstvy kůže. Při chemickém peelingu dochází k rozleptání horní vrstvy kůže a hojení způsobí, že se začne tvořit nová – zdravá pokožka, která již nemá shluky melaninu, který zde dříve způsobil stařecké skvrny. Více se o chemickém peelingu dočtete zde: Chemický peeling
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Příznaky

Většina lidí nakažených HPV nemá žádné příznaky, nebo se objeví, ale mohou být tak slabé, že ani nevíte, že jste nakaženi. Zjevné příznaky zahrnují bolest, svědění, krvácení nebo se mohou vytvořit viditelné genitální bradavice. Symptomy se projevují dva až tři měsíce po infikování, ale existují i případy, kdy se objevily již ve třetím týdnu, nebo naopak až po několika letech od nakažení. Viditelné genitální bradavice se objevují pouze během aktivní infekce. Ale je možné šíření viru, i když nejsou tyto bradavice viditelné. Jak bradavice na genitáliích vypadají je vidět tady: kondylomata foto.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Jaterní skvrny

Jaterní skvrny jsou v podstatě slangový výraz pro stařecké skvrny. Jaterní skvrny jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny. Jaterní skvrny nejvíce ukazují na stav antioxidační kapacity vašeho organismu. Nejvíce za ně mohou volné radikály, které vyvolává nadměrné slunění, mazání opalovacími krémy a špatná životospráva. Nejlepším bojovníkem proti jaterním skvrnám jsou antioxidanty. Antioxidanty totiž pomáhají likvidovat volné radikály v těle a tím předcházet jaterním skvrnám.

Zdroj: Bělení kůže

Kyselina kojová

Kyselina kojová je produkována některými druhy hub. Byla objevena v Japonsku. Kyselina kojová se používá nejen v potravinářském, ale i v kosmetickém průmyslu, kde je hlavně využívána k zesvětlení kůže a odstraňování pigmentových skvrn. Kyselina kojová zesvětluje kůži potlačováním enzymu tyrosinu, který spouští tvorbu melaninu (kožního barviva), a to tak, že odstraňuje pihy, jaterní, stařecké skvrny, těhotenské a hormonální skvrny či nestejnoměrně opálenou pleť v obličeji. Kyselina kojová je v současnosti obsažena v řadě kosmetických produktů včetně mýdel, gelů a krémů, přidává se i do zubních past.

Zdroj: Bělení kůže

Popis genitálních bradavic

Genitální bradavice je výrůstek na kůži bílé nebo tělové barvy (i tmavší pigmentace). Má tvar vyššího pupínku různé velikosti. Někdy se však rozrůstá v květákovitě vypadající útvar. Genitální bradavice mohou být ojedinělé i vícečetné. Jak už samotný název napovídá, jejich výskyt se týká především oblasti genitálu. U žen je to vnější část rodidel, poševní vchod i pochva, někdy vyrostou i na děložním čípku. U mužů je nejčastější výskyt na penisu a skrótu (šourku). Ojediněle se bradavičky objeví i kolem anu (vyústění konečníku), na perineu (hrázi) či v tříslech. Pokud se projeví infekce papilomavirem, bývá to většinou výsevem bradaviček. Může se však projevit i změnou sliznice na děložním čípku a dát tak základ ke vzniku děložního karcinomu (rakoviny). Z tohoto důvodu se zvýšený výskyt a přenos papilomaviru HPV považuje za alarmující.

Zdroj: Genitální bradavice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP