Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C, nejvíce ho najdeme v černém rybízu, ale i v bílém a červeném je jeho zastoupení velmi vysoké. Jedna bobulka rybízu obsahuje až 2 mg vitaminu C; množství kolem 40 bobulí tedy pokrývá denní doporučenou dávku tohoto vitaminu. Důležitý je také obsažený rutin (vitamin P), který má velký význam pro zdraví cévního systému. Z vitaminů skupiny B v rybízu najdeme nejvíce niacinu (B3) a kyseliny pantothenové (B5), vitaminů prospěšných našim nervům, vlasům a kůži.
Plody rybízu jsou též bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zraku a sliznic a stimulátoru imunity. Najdeme v nich i mnoho stopových prvků, obsahují hodně vápníku a železa, dále hořčík, draslík a mangan. Neopomenutelné jsou i důležité nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a vysoký podíl pektinu. Vzájemná kombinace všech těchto zdraví prospěšných látek stojí za mnohými blahodárnými účinky rybízu na naši celkovou kondici.
Rybíz výrazně posiluje naši imunitu
Vysoký obsah vitaminu C, karotenů, retinolu, vápníku a jiných životně nezbytných živin dělá z rybízu ovoce maximálně vhodné pro posílení naší imunity. To věděly už naše babičky a jistě i jejich babičky – rybíz je u nás už po generace cenným a levným přírodním zdrojem důležitých látek. Pro vysoký obsah pektinů je velice jednoduché z rybízu připravit různé džemy, želé nebo sirupy, které mohou sloužit jako zdroj zdraví prospěšný i v době zimy s nedostatkem čerstvého ovoce a zeleniny.
Rybíz jako stimulant obranyschopnosti může výrazně pomoct při léčbě mnoha nemocí, například nemocí z nachlazení, virových a bakteriálních infekcí, jako jsou chřipka, záněty dutin a infekce sliznic, bronchitida, angína a podobně. Zároveň je také vhodnou prevencí těchto a mnoha jiných zdravotních potíží.
Léčivé karoteny a vitamin A v rybízu
Karoteny a z nich následně syntetizovaný vitamin A mají v našem těle mnoho příznivých účinků. Antioxidanty obecně zbavují organismus volných radikálů a chrání buňky před patologickými změnami, jsou dokonce prevencí některých typů rakovinného bujení.
Karoteny urychlují obnovu sliznic a chrání je, jsou tedy skvělé i při rekonvalescenci po nemocech. Vitamin A je známým ochráncem zraku, pomáhá při zhoršeném nočním vidění, takzvané šerosleposti.
Rutin chrání naše cévy
Poměrně vysoký obsah rutinu v rybízu může být pro mnohé z&
Ve svém příspěvku VLASY CERNY PEPR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Levandule7777@seznam.cz .
chtel bych poradit jak udelat maskku z pepre dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.
Čau Milane, já si dělám masku z pepře často a jsem velmi spokojená s jejími účinky. Dá se aplikovat jak na pleť tak i do vlasů.
Jak se dělá maska z pepře?
Budeš potřebovat: 1 menší salátovou okurku, 1 kysanou smetanu, 20 zrnek černého pepře, dvě kapsle vitamínu E 400mg.
Postup výroby:
Nejdříve si v hmoždíři roztluč zrnka černého pepře na kousky velké maximálně 0,2 mm. Pak do hmoždíře přidej i kapsle vitamínu E a roztluč je taky. Okurku omyj a nastrouhej ji na jemném struhadle. Smíchej to se smetanou a nakonec přidej roztlučený černý pepř s vitamínem. Promíchej a dej to zchladit do lednice - asi tak na půl dne.
Aplikace masky z černého pepře:
Vychlazenou masku z černého pepře si nanes na obličej a do vlasů a jemně si to s tou směsí jako by drhni - říká se tomu pílink (peeling). Dělej to tak dlouho, jak tě to bude bavit. Po skončení si pleť i vlasy jemně opláchni čistou vodou a jemně osuš ručníkem. Úplně nejlepší je před aplikací nechat celou hlavu prohřát buď na sluníčku a nebo před červenou infra lampou a to tak dlouho, než se pokožka trochu opotí. Pak teprve aplikovat tuto masku.
Účinky masky z černého pepře:
Černý pepř je v čínské medicíně považován za prohřívač a významný dezinfikátor. Bude tedy prohřívat naši pokožku. Slupky roztlučených semínek pak poslouží jako peeling a zdroj drahocených minerálů. Oproti tomu vychlazená okurka společně se zakysanou smetanou bude toto vyhřátí regulovat a obohatí naši pleť potřebnými tuky a minerály a společně s přírodním vitamínem C a E ji doplní také o důležité antioxidanty. Celkově se dá říci, že tato maska osvěží pleť, stáhne póry a prokrví vlasovou pokožku, čímž napomůže lepšímu růstu vlasů. Šla by použít opatrně i na akné.
3 stejné sběračky krystalového nebo pískového cukru (je-li rybíz sladší, pak může být 5 sběraček rybízu a 3 sběračky cukru)
Rybíz omyjeme a nasypeme do odšťavňovače. Vzniklou šťávu zpracováváme po výše uvedených dávkách. Do širšího kastrolu, nejlépe teflonového, dáme 4 sběračky šťávy z umletého rybízu a vaříme cca 10 minut, potom přidáme 3 sběračky cukru a vaříme cca 8 minut. Lžičkou kápneme vzniklý rosol na talířek, když zrosolovatí (kapka ztuhne a neteče), naléváme do malých skleniček a ihned uzavřeme víčky. Necháme vychladnout pod froté ručníkem a po vychladnutí ukládáme. Takto připravený džem vydrží několik let. Velmi dobré je, když se do červeného rybízu umele i část rybízu černého. Po otevření se džem může rozředit trochou rumu, promíchá se a maže se na různé moučníky (linecké pečivo, dorty, perníky a podobně).
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Kolostrum tekuté černý rybíz 250 ml je tekuté kolostrum obohacené 100% přírodní šťávu z černéhorybízu, jde tedy o potravinový doplněk s vysokým obsahem vitamínu C a bioaktivních látek, napomáhající normální funkci imunitního systému. Vzájemná kombinace vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek z kolostra a černého rybízu prospívá i cévnímu systému. Vysoký obsah vitamínu C, karotenů, retinolu, vápníku a jiných životně nezbytných živin z černéhorybízu slouží nejen pro posílení imunity, ale k celkové kondici organismu.
Složení: 50 % tekutého extraktu z kolostra, 21 % vody, 18 % koncentrátu z černéhorybízu, 11 % fruktózy.
Použití přípravku: Kolostrum se doporučuje užívat jako prevence proti chřipce, nachlazení a virovým onemocněním. Podává se i při onemocnění, rekonvalescenci, po úrazu a dlouhodobém užívání antibiotik. Produkty z kolostra mohou užívat jak děti, tak i dospělí. Dle lékařských studií je doporučeno podávat dětem kolostrum jako prevenci proti virovým onemocněním a jako podporu pro jejich růst. Kolostrum je vhodné pro alergiky, astmatiky a lidi s Alzheimerovým onemocněním. Ohledně podávání jakýkoliv doplňků stravy či léků je nutné, aby se těhotné či kojící matky poradily se svým ošetřujícím lékařem.
Účinky přípravku: Faktory, které mlezivo obsahuje, zaručují celkovou imunitu a ochranu před infekcemi, bakteriemi a viry nejen u novorozenců. Imunoglobuliny (IgG), známé jako protilátky, jsou využívány imunitním systémem, aby identifikovaly, bojovaly a neutralizovaly neznámé objekty, jako jsou především bakterie a viry. Absorpce imunoglobulinů je nezbytná pro pasivní imunitu nově narozených savců. Nejvyšší množství imunoglobulinů a růstových faktorů se nachází v kolostru pouze prvních pár hodin po otelení. Proto se sbírá přebytečné kolostrum pouze prvních 12 hodin po otelení. Aby se zachoval co nejvyšší možný obsah imunoglobulinů a růstových faktorů, zpracovává se kolostrum vysoce šetrným patentovaným způsobem za studena.
Kolostrum a růstové faktory: Růstové faktory jsou nedílnou součástí tekutého kolostra. Jejich hlavní úlohou je stimulovat vyrovnaný růst. Růstové faktory ovlivňují proces spalování, regenerují kosti, svaly, tkáně, kůži i chrupavky. Přítomnost těchto faktorů pomáhá při nabírání svalové tkáně a podporuje celkový růst svalové hmoty.
Doporučené dávkování: 2–4 polévkové lžíce 1x denně (2 polévkové lžíce = 15 ml). Před použitím dobře protřepat. Nezapíjet horkým nápojem a alkoholem.
Upozornění: Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu. Po otevření skladujte v chladu a temnu. Spotřebujte do 14 dnů od otevření. Ukládejte mimo dosah dětí.
V naší poradně s názvem POMELO A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Konzumace Pomelo a warfarin
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pomelo je největší citrusový plod a je předchůdcem grapefruitu. Šťáva z grapefruitu i z pomela interaguje s mnohými léky nejčastěji tak, že zvyšuje koncentraci léku v krvi a prodlužuje jeho odbourání v játrech. Mezi tyto léky patří i Warfarin. Nejhorší účinky v tomto pohledu má šťáva z tohoto ovoce. Když jíte celé pomelo, tak velkou část jeho objemu zaujímá vláknina, takže konzumace celého ovoce není tolik nebezpečná, jako čistá šťáva. Přesto byste měli dbát opatrnosti a při léčbě Warfarinem byste neměli konzumovat ani grepy ani pomelo. Warfarin je lék, který vám byl předepsán, aby vám prodloužil život a je tedy velmi důležité, aby ho nic neovlivňovalo v jeho účincích.
Černý rybíz obsahuje kyselinu gama-linolenovou (GLA), která může mít protidestičkový účinek. To znamená, že mastná kyselina ze semen černého rybízu ředí krev. Olej ze semen černého rybízu by měl být používán s opatrností u těch, kteří užívají známá ředidla krve, jako je aspirin, klopidogrel (Trombex), enoxaparin (Clexane, Ihixa), Heparin a Warfarin.
100 gramů plodů černého rybízu obsahuje pouhých 0,4 gramu tuků, přičemž jen část z toho je kyselina gama-linolenová. To znamená, že při běžné konzumaci černého rybízu, například na koláči nebo v ovocném poháru, nepředstavuje žádné riziko interakce s Warfarinem. Riziko interakce s Warfarinem je jen u extrahovaného rybízového oleje, který je užíván jako lék.
Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.
Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č
Je pravá vitaminová pilulka. Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a ty aktivují látkovou výměnu. Rybízová šťáva působí antioxidačně, odbourává jedy a posiluje naše zdraví. Černý rybíz obsahuje vysoké množství vitaminu C. Černý rybíz a jeho listy obsahují flavonoidy (rutin, isokvercitrin). Olej ze semen černého rybízu obsahuje esenciální mastné kyseliny (mimo jiné omega-3 a omega-6-nenasycené kyseliny). Plody černého rybízu působí protizánětlivě, stimulují imunitu a jsou výborné i jako čistící čaj.
Jaké množství? Čerstvé plody černého rybízu alespoň dvě misky týdně, čaj 2-3 krát týdně a olej z plodů dle doporučeného dávkování na obalu, zpravidla 1 lžíce denně.
Měli byste být opatrní, protože při pokusech na myších některé látky nalezené v černém rybízu snížily agregaci krevních destiček. Pokud byste šťávu z rybízu pili pravidelně, dejte vědět svému lékaři, protože možná bude nutné upravit dávku Warfarinu.
Ve svém příspěvku LÉČEBNÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Marčanová.
Já plody černého bezu mrazim a používám na koláče místo borůvek. Jsou velmi chutné.A takový kynutý koláč s bezinkami a drobenkou je neuvěřitelná pochoutka,která chutná prakticky stejně jako borůvkový koláč. Také plody naplním do zavařovaček,prosladím a zavařím. Používám stejně.Plody projdou tepelnou úpravou a nikdy nikdo doma po nich neměl průjem nebo nezvracel. Jsou všude a zatím zadarmo, než na to někdo přijde, že bychom měli z toho platit poplatky. Tak se do toho pusťte, je to mňamka.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Dostálová.
Dobrý den,ráda bych se dozvěděla jak se dělá sirup,víno a šťáva z bezu.Před léty jsem se najedla v lese syrových kuliček bezu,nebo mě moc chutnali a přiotrávila jsem se,to už bych nechtěla nikdy zažít znova.Děkuji předem za Vaše odpovědi a rady.S pozdravem a přáním pěkného dne Marie.
Červený rybíz je listnatý keř dorůstající běžně 1 až 2 m. Má pětilaločné listy spirálovitě uspořádané na stopkách, střídavé, zašpičatělé, zubaté, okrouhlé a na okraji pýřité. Kůra rybízu je černošedá. Květy jsou nenápadné žlutozelené, velké 4–9 mm, uspořádané v 7–8 cm dlouhých převislých hroznech. Rybíz kvete od dubna do května. Zralé bobule jsou červené, kulovité, lysé, zpravidla mají 0,6–0,7 cm v průměru, mírně nakyslé. Větve nemají trny.
Od poloviny června až do srpna sbíráme plody, z nichž si můžeme vyrobit kompot, marmeládu, džem, sirup a víno. Z široké škály tuzemského ovoce obsahují rybízové bobule nejvíce kyselin a kromě toho jsou zdrojem důležité vlákniny a vitaminu C. Za syrova mají osvěžující nakyslou chuť. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení.
Rybíz má hodně přírodního cukru, sto gramů červeného rybízu obsahuje 7,37 gramů cukru. Rybíz však obsahuje fruktózový cukr, který má nižší GI než glukóza.
Glykemický index (GI) červeného rybízu (čerstvé bobule) se rovná 25, což jej řadí mezi potraviny s nízkým GI. Cukr z červeného rybízu se proto vstřebává pomalu do krevního řečiště, což zabraňuje výkyvům krevního cukru, chuti na cukr a změnám nálad.
Ve svém příspěvku CHLAMYDIE V PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.
Odpovídám na Váš dotaz. Pokud Vám byly chlamydie pneumonia prokázány, snažte se dostat k nejlepším odborníkům na toto onemocnění. Nenechte se ničím a nikým odbýt, nebo dopadnete moc špatně. K tomu Vám chci sdělit. Měla jsem úplně ty samé problémy, chodila jsem od " čerta k ďáblu " , nikdo mi nedokázal sdělit opravdu objektivně o jaké onemocnění se jedná. Přestože jsem byla přeléčena AT, můj stav se zhoršoval natolik, že bylo neúnosné cokoli dělat. Zbořila se mi celá páteř, výsledky na MR moc špatné, se střevy jsem rovněž skončila v nemocnici, neúměrná únava Vás naprosto skolí, nebudete schopna již žít normálním životem. Mám zato, že je snad zákaz chlamydie řešit. Skončila jsem v invalidním důchodu, přestože jsem byla celý život workoholik, a moc jsem se těšila dál na práci. Nemohu dělat nic. Po obyčejném nákupu, kde dnes bez vozíku nefunguji vůbec, pak doma třeba tři hodiny spím, a nejsem ničeho schopná. Strašná únava, bolesti stále dokola. To samé má můj manžel. Nepodceňujte to a snažte se to nějak léčit. V léčení Vám neporadím, prostě tady se to moc neřeší. Snad až to skolí půl národa, tak to budou možná řešit. Je to fakt strašné. Přeji Vám zlepšení a mnoho zdraví.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.
Zdravím a přidávám názor, paní která reagovala na váš dotaz má naprostou pravdu, vy máte dokonce černého Petra, jelikož jsou tam i borelie, při prodělané INFEKCI ch. pneumonie ji už ani dostat opravdu nemůžete, to mají lékaři pravdu ale už neřeknou, že jí máte doživotně, někdo má dobrý imunitní s. a nijak mu nevadí a jiný skončí v invalidním důchodu, při oslabené imunitě může docházet k reinfekci což je návrat příznaků nemoci, jelikož imunita nezabojovala například skrz jinou nemoc a vše nestíhá, a pneumonie se zase namnožila, k boreliím mohu napsat, že jsou to parazité a mohou vám prolézt kolena i ramena, prostě se dostanou do kostí, proto píšu, že máte černého Petra, taky už je nemůžete dostat, jelikož je máte a tak máte v krevních odběrech vždy obrané látky, jelikož tělo s touto nemocí bojovalo a otázkou zůstává zda dále nebojuje, pomocí je přeléčení antibiotiky a snažit se pomoci imunitnímu s. pomoci s nemocí bojovat, lze to stravou, i léčivky, hodně štěstí. Renata Allohová r.allohova@seznam.cz
Černý rybíz (Ribes nigrum) je keř dorůstající výšky kolem 1 až 2 metrů. Produkuje jedlé, purpurově černé bobule, které chutnají sladce a obsahují semeno.
Olej ze semen černého rybízu obsahuje chemickou látku zvanou kyselina gama-linolenová (GLA). GLA může zlepšit imunitní funkce a pomoci snížit otoky a ředí krev. Plody černého rybízu obsahují chemické látky zvané antokyany, které mají antioxidační účinky. Tyto přírodní chemikálie zabraňují stárnutí pleti a vráskám.
Lidé používají černý rybíz na ekzémy, dnu, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, svalovou únavu, hojení ran a na mnoho dalších stavů, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití podporovaly.
V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉK NA LÉČBU LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Existuje nějaký zaručeně přírodní lék na zlepšení funkce
Jater?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jasně, že existuje, je to jablečný ocet a brusinková šťáva. Směs se připraví ze 4 lžic jablečného octa, 250 ml neslazené brusinkové šťávy, jedné lžíce sirupu z agáve a 100 ml vody. Celé se to vypije hned ráno po probuzení najednou. Během dne se pak pije neslazená brusinková šťáva rozmíchaná s vodou. Takto se to provádí 10 dní.
Rybíz oberme na kuličky, opereme a pomocí tyčového mixéru rozmělníme na požadovanou konzistenci. Uvedeme do varu a do vařící se hmoty přidáme kyselinu citronovou a želírovací cukr. Celé asi 5 minut povaříme. Nakonec přidáme 3 lžíce rumu. Promícháme a ještě horké plníme do skleniček. Obrátíme víčkem dolů. Jistější je nechat skleničky ještě přejít varem.
Ve svém příspěvku RAKOVINA VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.
Dobrý den,
měla bych prosím dotaz, který se týká měho 23ti letého syna. Byl mu diagnostikován nádor pravého varlete. Nyní má za sebou 2 cyklus chemoterapie. Chci se zeptat, zda může užívat přípravek NONI . šťáva s noni, příp. jakou formu přísunu vitamínů zvolit? Čerstvé ovoce, zelenina z obchodu údajně nedoporučují vzhledem k chem. ošetření.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ ŠŤÁVA ČLÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hadruška.
Já si dělám ve svém odšťavňovači hodně často šťávy. Jak zeleninové, tak taky ovocné. Jednou z mých nejoblíbenějších je tahle šťáva - https://youtu.be/LXP9hhGGYIQ
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Rybíz červený patří do rodu Ribes z čeledi angreštovitých a pochází ze západní Evropy, ale v současnosti je široce rozšířen po celém světě.
Při pravidelné konzumaci je červený rybíz spojen s poklesem výskytu mnoha chronických onemocnění, zejména kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a rakoviny.
Tyto drobné červené kuličky uspořádané v mohutných hroznech překypují nutričními výhodami.
Červený rybíz je dobrým zdrojem vlákniny a může pomoci zlepšit zdraví trávení.
Červený rybíz je plný vitamínu C, který nejen podporuje zdravý imunitní systém, ale také produkuje a udržuje kolagen, nezbytný pro zdravé vlasy a pokožku.
Červený rybíz je dobrým zdrojem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
Červený rybíz má nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny.
Zdravotní účinky červeného rybízu:
podporuje trávení,
zvyšuje pocity plnosti,
posiluje imunitu,
detoxikuje,
snižuje cholesterol,
snižuje riziko srdečních chorob a rakoviny, zejména rakoviny prostaty,
V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.
Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.
Nejprve musíte najít ten správný druh keře černého bezu! Nezapomeňte, že syrové bezinky mohou způsobit nevolnost, takže odolejte nutkání plody ochutnat. Důležité je, abyste nezaměnili bezinky s toxickým vodním bolehlavem (Cicuta mexicana). Rozdíl mezi oběma rostlinami je v tom, že vodní bolehlav má stonky duté a s fialovými pruhy. Všechny části bolehlavu vodního jsou toxické, takže se jich ani nedotýkejte.
Plody černého bezu jsou zralé, když mají tmavou, purpurově černou barvu a jsou mírně měkké na dotek. Vyzrálé plody opatrně odstřihněte nůžkami, tak aby plody a stonek zůstaly neporušeny. Tento postup vám pak usnadní manipulaci při odstraňování bobulí ze stonku. Centrální stonek vám totiž poslouží jako držadlo při odstraňování bobulí. K výrobě tinktury z černého bezu používejte nejlépe čerstvé plody. Samozřejmě můžete použít i plody sušené nebo zmražené. Zmražené plody černého bezu nechte rozmrazit a postupujte podle návodu na výrobu tinktury z bezinek.
V naší poradně s názvem HLOH, BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Kamenská.
Dobrý den,
užívám warfarin a chtěla bych se zeptat, jestli můžu pít tinkturu případně čaj z hlohu. Taky nevím jak funguje brusinková šťáva, protože někde jsem se dočetla, že účinky warfarinu tlumí a někde že zase zvyšuje. Jak to tedy je?
Moc Vám děkuji za odpověď
Julie Kamenská
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hloh obecný přímo neovlivňuje účinky Warfarinu. Hloh ale ovlivňuje krevní oběh tím, že zrychluje průtok krve. Bude tedy třeba zjistit srážlivost krve po započetí společného užívání. Na harmonogramu začátku léčby hlohem se domluvte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
Brusinková šťáva vypitá při léčbě Warfarinem zvyšuje INR, to znamená, že krev se stane příliž řídkou a může docházet ke krvácení. Nebezpečné je, že krvácení nemusí být vůbec vidět, například při krvácení do zažívacího traktu, a díky tomu si nemůžete včas zavolat pomoc.
Takže hloh a Warfarin ano, ale s kontrolou srážlivosti u lékaře, a brusinková šťáva s Warfarinem rozhodně ne.
Postup: Meloun vložte do odšťavňovače i s bílou částí slupek (obsahuje nejvíc citrulinu) a získejte melonovou šťávu. Vychlazená a s troškou citronu je skvělá sama o sobě. Pokud nemáte odšťavňovač, tak v mixéru rozmixujte meloun s vodou na pyré a posléze přeceďte přes plátno. Pro výrobu limonády nasekejte mátové lístky, dejte je do melounové šťávy a přilijte trochu oblíbeného startéru na mléčné kvašení. Nechte přes noc v teple, posléze přeceďte (máta začne hnědnout), nalijte do láhví, uzavřete a dalšího půldne nechte v lednici. Limonáda dozraje, vzniknou v ní bublinky. Dá se s velkým úspěchem použít jako základ pro různé letní koktejly s bílým rumem, vodkou anebo tequillou.
Startér = předchystaná kultura bakterií, kterou si můžeme připravit doma třeba z jogurtu nebo je možné ji zakoupit v obchodě.
Melounový salát
Ingredience: 400 g vodního melounu bez slupky a ideálně i bez pecek, 150 g cherry rajčat, 50 g černých oliv, 50 g baby špenátu, 150 g sýru feta, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř
Postup: Meloun nakrájíme na kostičky o straně 2 cm. Přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata, nakrájené olivy, opláchnuté listy špenátu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr feta. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeme dochutit solí a pepřem.
Ovocný melounový salát
Ingredience: 1 vodní meloun, 200 g broskví, 200 g meruněk, 1 hruška, 150 g rybízu, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce vodky – nemusí být, 70 g moučkového cukru, citronová šťáva
Postup: Omyté broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je, zbavíme pecek a pokrájíme na kostičky. Odpeckované meruňky a oloupanou hrušku pokrájíme na kostičky, posypeme moučkovým cukrem a drobně pokrájenými ořechovými jádry. Pokapeme vodkou a citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme v chladničce asi 3 hodiny proležet. Z dužniny melounu vypícháme kulatým vypichovačem kuličky. Opláchnutý rybíz zbavíme stopek, promícháme s vychlazeným ovocem a naplníme do melounové slupky, jejíž okraj jsme ozdobně vyřezali. Salát podáváme vychlazený.
Melounový dort
Ingredience: 100 g másla, 200 g cukrářských piškotů, 1 balíček citronového želé nebo jiné ochucené želatiny pro 1/2 l tekutiny, 100 g žervé nebo tučného tvarohu, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce cit
V naší poradně s názvem CO OVLIVŇUJE NAŠÍ PSYCHIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.
Vážení
V dnešní době mám již na psychické problémy stupeň invalidního důchodu, příčiny mých psychických potíží jako jsou úzkosti, deprese, psychosomatické potíže, velmi silně zakořeněná křivda z doby puberty, kdy jsem byl šikanoán, vydírán spolužáky, vznikaly rúzné posměchy na mou osobu i vyloučení z kolektivu v důsledku manuální nešikovnosti se zednickými pracemi, když jsem se učil na středním odborném učilišti stavebním v Náchodě, obor jsem si vybíral jen podle toho kolik spolužáků půjde na daný obor, bál jsem se jít někam sám na školu právě kvůli šikaně. V době , kdy jsem měl dané problémy mě matka s bratrem dali na pomocné učiliště stavební v Broumově, kde měla matka známou z našeho domu, která tam pracovala jako ředitelka, bohužel problémy stále pokračovali, spolužáci se mi smáli, já něměl ani motivaci, jeliož jsem věděl , že se touto prací nebudu živit, prožíval jsem spoustu strachů z odborného výcviku kde se prováděli zednické práce i strach z některých spolužáků,nakonec jsem se ani nevyučil jako jediný ze třídy i když jsem dochodil zcela normálně Zš. Poté v zaměstnánách probáhali od zaměstanců posměchy, někdy lítosti, velmi mě štvalo, že nic nejsem, že mám nízkou mzdu a musím dělat pomocné práce, přemýšlet jsem i o sebevraždě, o sebe jsem nedbal, neholil jsem se a ni nestříhal až do doby než jsem šel na vojnu. Říkal jsem si,že když nic nejsem tak nemá vůbec cenu se o sebe starat, hledt si partnerku atd. Nakonec jsem se až ve 24 letech rozhodl, že půjdu na střední odborné učiliště obchodní do Pardubic na obor prodavč průmyslového zboží, kde jsem se nakonec vyučil i když mě to stálo spoustu jak psychických i fyzických sil. Kvůli minulosti i kvůli tomu,že chi v životě něčeho dodsáhnout jsem se přihlásil na dálkové studium cestovního ruchu na střední škole v Pardubicích, stojí mě to hodně sil a zatím jsem spíše průměrný ve škole. Úzkosti mám předvším z lidí v místě bydliště a to proto, že mám pocit, že si díky mé minulosti o mě myslí,ž že jsem lempl a debil, který nic v životě nedokázal, mám pocit ,že mě soudí a jednají se mnou jako z debilem nebo mě litují. Díky školy se bohužel úzkosti zvětšily, psychosomatické potíže jako je motání hlavy nebo zimnice, únava či slzení či pláč, který se objevuje když sleduji nějakou vážnou nehodu či úmrtí např smrt studentů v Bratislavě, kde je přejel opilý řidič nebo zabití dětí či celé rodiny nebo romantická film a dále velký vztek a nenávist na spolužáky či učitele, které mi nějak ublížili i matce as bratrovi, že mě dali na pomocné učiliště a spolužáci, kteří se mi ani neomluvily či mi jako bolestné nepřispívají na důchod, chtěl bych aby všichni umřeli a dokážu si představit, že bych je díky odpaltě dokázal zabít, kdyby mě napadli či se mi vysmívali. Také mám pocit, že díky tomu se mi v těle objeví i nějaký zánět, naposledy to byl zánět žlučníku či močového měchýře. Jsem z toho všeho zoufalý a nevím co mám dělat. Prášky beru, chodím jak do duševního zdraví, psychiatričce, k psychologovi již nechodím.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jednoduchá rada, těžká realizace. Rada zní: přestaňte žít pro ostatní a žijte jen sám pro sebe. Vytvořte si skupinu přátel, se kterými si rozumíte a ostatní lidi vnímejte jako stromy v přírodě. Dělejte aktivity vhodné jen pro jednoho člověka, jen pro vás. Choďte na výlety, radujte se z krásné přírody kolem. Co se sexu týče, tak používejte erotické internetové stránky a onanujte. Dělejte to často a hodně. Svět je krásný i o samotě, kdy nemusíte řešit odpovědnost vůči druhým a případné nezdary vnímáte jen vy, coź je opravdu osvobozující. Nepůjde to hned, ale po čase nového pohledu na svůj život to půjde čím dál tím lépe. Žijte a radujre se z toho, že tu můžete být.
Strava by měla obsahovat denně asi 500 g zeleniny a 100 g ovoce. Jednou týdně je možné (ale není nutné) zařadit do stravy takzvaný odlehčovací den, při kterém se konzumuje pouze zelenina a ovoce v množství 1–1,3 kg (syrové či tepelně upravené, rozdělené do pravidelných dávek) za současného dodržení pitného režimu.
Doporučení
Omezte užívání soli. A to jak při přípravě jídel, tak i při jejich konzumaci na talíři. Používejte jemnější koření, jako je kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, jalovec, hřebíček, skořice, vanilka nebo citronová šťáva. Omezte v kuchyni pikantní koření.
Pokud je to jen možné, vyhýbejte se sladkostem. Mají hodně cukru a tuků a tím pádem způsobují nadváhu. Pravidelný pohyb a kila pod kontrolou řeší polovinu problémů při dně. Pozor, váhu nesmíte snižovat příliš rychle. Zázračné diety z časopisů a „superprášky“ jsou při onemocnění dnou naprosto nevhodné.
Je užitečné omezit konzumaci alkoholu, nejde jen o obsah purinů, které jsou například v pivu, ale i o sníženou schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Také pijte méně kakaa, čaje a černé kávy.
Každý den jezte hodně ovoce a zeleniny. Existuje pár výjimek, jako jsou obecně luštěniny, šťovík, špenát, chřest nebo rebarbora, těm se raději vyhýbejte. Užitečné je jíst více višní, které zlepšují vylučování kyseliny močové z těla. Podobný efekt získáte i díky borůvkám, rybízu a tmavému hroznu.
Skončete s jakýmkoliv zobáním po večeři. Mezi spánkem a posledním jídlem (čímž jsou i brambůrky, oříšky a jiné přesolené nedoporučené hrůzy) by měly být minimálně tři hodiny. Nesmíte nikdy zapomínat na to, že v noci se kyselina močová v těle hromadí nejvíce.
Pijte hodně neslazených nápojů, které pomáhají kyselinu močovou vypláchnout z těla. Většina rad uvádí dva až tři litry tekutin denně. Částečně pití může nahradit syrová zelenina, ovoce a saláty, zvláště když obsahují močopudný celer (pokud máte odšťavňovač, přidávejte ho do různých zeleninových šťáv), petržel a libeček.
Maso, drůbež a ryby konzumujte v menším množství. Pokud možno se vyhýbejte vnitřnostem a mořským plodům. Nejlepší formou úpravy masa je vaření, za nevhodné se považuje smažení a také dušení. Dieta by při onemocnění dnou neměla obsahovat příliš mnoho vývarů a omáček, které stojí na šťávě vyvařené z masa, tam se právě puriny „vylouhují“. Uzeni
Studie publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition [1] zjistila, že černý čaj významně snižuje nárůst hladiny glukózy (cukru) v krvi jak u zdravých dospělých, tak u dospělých s prediabetem.
K prozkoumání účinku černého čaje účastníci nejprve vypili slazený nápoj. Dvacet čtyři subjektů, mužů a žen ve věku 20 až 60 let, zdravých i prediabetických, náhodně požilo slazený nápoj s nízkou a vysokou dávkou nápoje z černého čaje nebo placebo.
Účastníkům studie byly pro měření hladiny glukózy v krvi a inzulínu odebrány vzorky krve na začátku, poté po 30, 60, 90 a 120 minutách od počátečního požití.
Vědci zjistili, že nápoj obsahující nízkou i vysokou dávku černého čaje výrazně snížil hladinu glukózy v krvi ve srovnání s placebem. Tento účinek byl pozorován do 60 minut po požití černého čaje.
Vědci uzavřeli tuto studii se zjištěním, že konzumace černého čaje může snížit postprandiální (objevující se po jídle) hladinu glukózy v krvi po příjmu sacharózy. Jinými slovy to znamená, že pokud máte chuť na jídlo nebo nápoj s vysokým glykemickým indexem, tak si ho bez obav můžete dopřát, když ho zapijete šálkem černého neslazeného čaje.