Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ŠTAVA Z DÝNĚ A JEJÍ UČINKY NA ZDRAVÍ


ŠTAVA Z DÝNĚ A JEJÍ UČINKY NA ZDRAVÍ je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Zdravotní výhody a chuť máslové dýně jsou báječné. Sklizeň dýně probíhá na podzim, proto se staly symbolem podzimních dní. Chuť máslové dýně je poměrně jemná, poněkud sladká a trochu ořechová. Její chuť vám může připomínat křížence sladkého bramboru s mrkví nebo tuřínem. Máslová dýně je vynikajícím doplňkem polévky. Uvařenou dýni jednoduše rozmixujte s trochou vývaru nebo smetany a přidejte koření dle vlastního výběru. Další způsob, jak připravit máslovou dýni, najdete níže.


Zdravotní přínosy máslové dýně

  • Máslová dýně zavodňuje
    Jedna porce máslové dýně obsahuje zhruba 87 % vody , což může pomoci udržet hydrataci.
  • Máslová dýně posiluje imunitu
    Stejně jako ostatní oranžově zbarvené ovoce a zelenina je máslová dýně plná beta-karotenu a alfa-karotenu. Tyto dvě látky lidské tělo přemění na vitamín A, který je důležitý pro imunitní systém.
  • Je skvělá pro oči
    Máslová dýně obsahuje lutein a zeaxantin, které se často nacházejí ve žlutém ovoci a zelenině a také ve vejcích. Spolu s beta-karotenem a vitamínem A chrání oči před ultrafialovými paprsky.
    Lutein i zeaxantin pro svůj transport do lidského organismu potřebují tuk. Aby lidské tělo mohlo nejlépe absorbovalo tyto oku prospěšné živiny, zvažte konzumaci máslové dýně s trochou olivového oleje.
  • Je to dobrý zdroj vlákniny
    Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci udržet váhu v rovnováze a snížit riziko rakoviny. Výzkum ukazuje, že máslová dýně může pomoci snížit riziko zejména kolorektálního karcinomu.
  • Pomáhá snížit krevní tlak
    Máslová dýně má vysoký obsah draslíku, což může pomoci udržet krevní tlak pod kontrolou. Udržení správného krevního tlaku může snížit riziko mrtvice a srdečních onemocnění.
  • Vláknina z dýně pomáhá s krevním cukrem
    Máslová dýně obsahuje druh vlákniny, která není stravitelná. Pokud máte cukrovku, může pomoci zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Máslová dýně má také nízký glykemický index, což znamená, že její sacharidy se tráví pomaleji. To také pomáhá zabránit nárazovému zvýšení hladiny cukru v krvi.

Zdroj: článek Zdravá polévka z máslové dýně

Poradna

V naší poradně s názvem POMELO A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Konzumace Pomelo a warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomelo je největší citrusový plod a je předchůdcem grapefruitu. Šťáva z grapefruitu i z pomela interaguje s mnohými léky nejčastěji tak, že zvyšuje koncentraci léku v krvi a prodlužuje jeho odbourání v játrech. Mezi tyto léky patří i Warfarin. Nejhorší účinky v tomto pohledu má šťáva z tohoto ovoce. Když jíte celé pomelo, tak velkou část jeho objemu zaujímá vláknina, takže konzumace celého ovoce není tolik nebezpečná, jako čistá šťáva. Přesto byste měli dbát opatrnosti a při léčbě Warfarinem byste neměli konzumovat ani grepy ani pomelo. Warfarin je lék, který vám byl předepsán, aby vám prodloužil život a je tedy velmi důležité, aby ho nic neovlivňovalo v jeho účincích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pomelo a warfarin

Jak dýně snižuje kyselinu močovou?

Dýně je všestranná a na živiny bohatá zelenina. Nedávné studie ukázaly, že dýně může také hrát roli při snižování hladiny kyseliny močové v těle. Zde je to, co potřebujete vědět o tom, jak dýně může pomoci snížit hladiny kyseliny močové:

  • Dýně je bohatá na antioxidanty: Antioxidanty jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví a snížení rizika chronických onemocnění. Dýně je bohatá na antioxidanty, jako je vitamín C, beta-karoten a lutein. Tyto antioxidanty snižují zánět a oxidační stres v těle, což může pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
  • Dýně má vysoký obsah vlákniny: Vláknina je nezbytná pro zdraví trávení a může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové. Dýně má vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, která může pomoci regulovat pohyby střev a podporovat vylučování kyseliny močové močí.
  • Dýně obsahuje draslík: Draslík je základní minerál, který pomáhá regulovat krevní tlak a funkci ledvin. Studie ukázaly, že draslík může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové. Dýně je vynikajícím zdrojem draslíku, přičemž jeden šálek vařené tykve obsahuje přes 500 mg draslíku.
  • Dýňová semínka jsou dobrým zdrojem hořčíku: Hořčík je základní minerál, který hraje roli ve více než 300 biochemických reakcích v těle. Studie prokázaly, že hořčík může pomoci snížit hladinu kyseliny močové a zlepšit funkci ledvin. Dýňová semínka jsou dobrým zdrojem hořčíku, přičemž 30 gramů dýňových semínek obsahuje přes 150 mg hořčíku.

Zdroj: článek Dýně a obsah purinů

Příběh

Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.

Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č

Zdroj: příběh Specialista na polyneuropatii

Jak vyrobit šťávu z dýně

Umyjte dýně studenou vodou a kartáčem odstraňte nečistoty. Seřízněte vršek a spodek dýně. Při ořezávání se držte blízko ke stopce, aby se co nejvíce dýně zachovalo pro šťávu. Vyřízněte jakékoli divné fleky a kazy na kůře dýně. Pak rozřízněte dýni na šířku, pokud je dlouhá a hubená, nebo od shora dolů, je-li to soudek. Dýni nařezejte na kousky, které se vejdou do vašeho odšťavňovače. Některé super výkonné odšťavňovače dokážou pojmout i rozpůlené dýně anebo dokonce celé dýně v závislosti na tom, jak velký stroj to je. Pro stroje menšího rozsahu rozřežeme dýně do mnoha kostek nebo plátků, které splňují pokyny výrobce odšťavňovače. Sesbírejte i nějaké semena, která spadla během řezání a dejte je také všechna do odšťavňovače. Umístěte nádobu u výtoku nebo trychtýř a nachytejte šťávu z dýně.

Zdroj: článek Jak se dají zpracovat dýně

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na kr

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Nejlepší dýňová polévka pro pacienty s Warfarinem

V Čechách obecně máme skvělé klima pro pěstování dýní. Proto každý podzim obchody s potravinami prodávají levné a lahodné dýně. V posledních letech jsem se do této skvělé zeleniny zamilovala.

Dýně, a zejména dýně Hokkaido, nebyly v českých zemích vždy standardní zeleninou. Jak se svět zmenšoval a globalizace zvětšovala, tato skvělá zelenina se stala stále oblíbenější u lidí v Česku.

Tato pikantní polévka Hokkaido se velmi snadno připravuje a osobně si myslím, že má skvělou chuť s nejlepší krémovou konzistencí – přesně tak, jak by měla být.

Dýně Hokkaido pochází původně z Japonska, ale našla si cestu i do Česka. Dýně má tvrdou slupku a měkké jádro, které je naplněno tou nejlahodnější dýňovou dužinou.

Při čištění dýně byste měli odstranit semínka, ale slupku nechat. Semínka se snadno odstraní lžící. Nezapomeňte si semínka uschovat. Jakmile je očistím od největších zbytků, tak je peču při 200 °C asi 30 minut, vytvořím z nich fantastickou ozdobu do hotové polévky. Když připravuji tuto pikantní polévku z hokkaida, vždycky dýni rozdělím na čtvrtky, odstraním nadýchanou dužinu se semínky a zbytek nakrájím na hrubé kousky včetně tvrdé slupky. Semínka tak zatím můžu péct v troubě, zatímco si připravuji zbytek ingrediencí na polévku. Do trouby k semínkům můžete ještě přidat nakrájený chléb, aby se stal voňavým a křupavým – hodí se pak k polévce. Výsledná konzistence polévky je osobní záležitost. Obvykle mám ráda polévky hustší, zatímco jiní lidé preferují tekutější polévku. Osobně si myslím, že nejlepší konzistenci dosáhnete podle níže uvedeného receptu. Pokud ale máte raději hustší nebo řidší polévku, můžete snadno přidat méně vody, nechat polévku déle vařit nebo ji můžete přidat až na konci. Je to zcela na vás a vašich preferencích.

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido se slupkou;
  • 1 červená cibule;
  • 1 červená chilli paprička;
  • 2 konzervy rajského protlaku (2x140 g);
  • 1-2 brambory, střední velikosti;
  • 1 pórek;
  • 1 petrželová nať na ozdobu;
  • 1,5 l kuřecího vývaru;
  • 2 lžíce citronové šťávy;
  • 2 lžíce jablečného octa (lze vynechat);
  • 1 lžička cukru;
  • 1 lžička sušeného tymiánu;
  • 1 lžička papriky;
  • 2-3 lžičky soli;
  • 2,5 dl smetany ke šlehání.

Postup

Všechnu zeleninu očistěte a nahrubo nakrájejte. Dýni Hokkaido rozkrojte a lžící odstraňte semínka. Dýni Hokkaido nahrubo nakrájejte i se slupkou. Nezapomeňte si semínka uschovat.

Ze semínek odstraňte největší zbytky dužiny a pečte je v troubě při 200 °C asi 20-30 minut nebo dokud nezkřupají. Pozd

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dýně Hokkaido a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Verdikt o tom, zda dýně způsobuje plynatost a nadýmání

Dýně je výživná a chutná zelenina, která u většiny lidí pravděpodobně nezpůsobí plynatost ani nadýmání, pokud je konzumována v mírném množství. U některých jedinců však konzumace dýně může přispět k trávicím příznakům, jako je plynatost a nadýmání. Je důležité naslouchat svému tělu a podle potřeby provést úpravy, jako je začlenění dýně alternativními způsoby nebo zmenšení velikosti porcí. Pokud pociťujete přetrvávající plynatost a nadýmání, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli základní zdravotní stavy.

Kromě toho, že je dýně chutnou a zdravou potravinou, nabízí také řadu zdravotních výhod. Je bohatá na vitamíny A a C, které jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky a silného imunitního systému. Kromě toho je dýně dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci regulovat trávení a podporovat pocity plnosti.

Existuje mnoho způsobů, jak začlenit dýni do svého jídelníčku, jako je pečení, pyré nebo přidání do polévek a dušených pokrmů. Můžete také zkusit použít dýňová semínka jako výživnou svačinku nebo posyp do salátu. Díky své všestrannosti a zdravotním přínosům je dýně skvělým doplňkem každé diety.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Příběh

Ve svém příspěvku MNOŽSTVÍ V SEMÍNKÁCH PLODŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

Jaké množství purinů obsahují semena seznamu, dýně, slunečnice a strouhaný kokos?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Množství v semínkách plodů

Může příliš mnoho dýně způsobit plynatost?

Jíst příliš mnoho jakéhokoli jídla může způsobit plynatost a nadýmání, včetně dýně. U většiny lidí však konzumace mírného množství dýně pravděpodobně nezpůsobí žádné problémy.

Dýně je vysoce výživná potravina, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví trávení a zabránit zácpě. Nadměrná konzumace vlákniny však může také vést k plynatosti a nadýmání, zvláště pokud na to vaše tělo není zvyklé.

Pokud po konzumaci dýně pociťujete plynatost nebo nadýmání, může být užitečné snížit její příjem nebo ji zkusit uvařit jiným způsobem. Pečení nebo grilování dýně může pomoci rozložit část vláken a usnadnit její trávení. Kromě toho, pití velkého množství vody a přiměřená aktivita můžou také pomoci podpořit zdravé trávení a snížit riziko plynatosti a nadýmání.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY V PATIZONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcol marian.

nevim jestli při dně mužu jíst upravený patizon. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Patison stejně jako dýně patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů kolem 40 mg na 100 g patisonu.

Zdroj: příběh Puriny v patizonu

Nutriční hodnoty dýně

Dýně je potravina bohatá na živiny, vitamíny a minerály. Jeden hrnek vařené dýně poskytuje asi 200 % denní potřeby vitaminu A, stejně jako draslíku, vitaminu C a vitaminu E. Má také nízký obsah kalorií, pouze 49 kalorií na jeden hrnek pokrájené dýně.

Kromě působivého nutričního profilu je dýně také skvělým zdrojem vlákniny. Jeden šálek vařené dýně obsahuje 3 gramy vlákniny, která může pomoci podpořit zdravé trávení a udržet pocit sytosti na delší dobu. Dýňová semínka jsou navíc dobrým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, což z nich dělá skvělou výživnou svačinku.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Příběh

Ve svém příspěvku OLEJOVÁ DÝNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Nožičková.

Dobrý den, jen bych se ráda ujistila, že olejovou dýni lze použít ne jen na semínka, ale lze i masu použít na polévku.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Václava Nožičková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Olejová dýně

Dýně a FODMAP: Co byste měli vědět

FODMAP je zkratka pro skupinu fermentovatelných sacharidů s krátkým řetězcem. FODMAP jsou skupinou cukrů, které mohou být pro některé lidi obtížně stravitelné, zejména pro ty, kteří mají syndrom dráždivého tračníku. Dýně obsahuje některé FODMAP, včetně oligosacharidů a fruktózy. Zatímco někteří jedinci mohou po konzumaci dýně pociťovat plynatost a nadýmání, jiní nemusí mít žádné problémy.

Je důležité si uvědomit, že množství zkonzumované dýně může také hrát roli v tom, jak silné bude následné nadýmání. Malá porce dýně nemusí způsobit žádné příznaky, zatímco větší porce může vést k nepohodlí. Kromě toho mohou způsoby vaření také ovlivnit obsah FODMAP v dýni. Pražení nebo pečení dýně může snížit FODMAP, což usnadňuje trávení pro osoby se syndromem dráždivého tračníku.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem HLOH, BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Kamenská.

Dobrý den,

užívám warfarin a chtěla bych se zeptat, jestli můžu pít tinkturu případně čaj z hlohu. Taky nevím jak funguje brusinková šťáva, protože někde jsem se dočetla, že účinky warfarinu tlumí a někde že zase zvyšuje. Jak to tedy je?

Moc Vám děkuji za odpověď
Julie Kamenská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh obecný přímo neovlivňuje účinky Warfarinu. Hloh ale ovlivňuje krevní oběh tím, že zrychluje průtok krve. Bude tedy třeba zjistit srážlivost krve po započetí společného užívání. Na harmonogramu začátku léčby hlohem se domluvte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
Brusinková šťáva vypitá při léčbě Warfarinem zvyšuje INR, to znamená, že krev se stane příliž řídkou a může docházet ke krvácení. Nebezpečné je, že krvácení nemusí být vůbec vidět, například při krvácení do zažívacího traktu, a díky tomu si nemůžete včas zavolat pomoc.
Takže hloh a Warfarin ano, ale s kontrolou srážlivosti u lékaře, a brusinková šťáva s Warfarinem rozhodně ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a křen smí se jíst společně

Jak zařadit dýně do svého jídelníčku?

Dýni můžete použít v různých pokrmech, od polévek a dušených pokrmů až po pečivo a smoothies.

Zde je několik nápadů, jak začlenit dýni do svého jídelníčku:

  • Opečte dýňové kostky a přidejte je do salátů nebo obilných misek.
  • Udělejte si dýňovou polévku nebo chilli omáčku.
  • Při pečení přidejte dýni do muffinů nebo do chleba.
  • Přidejte dýňové pyré do smoothies nebo ovesných vloček.
  • Opečte dýňová semínka a posypte s nimi své saláty nebo restovanou zeleninu.

Začlenění dýně do stravy může pomoci snížit hladinu kyseliny močové a zlepšit celkové zdraví. Díky vysokému obsahu antioxidantů, vlákniny, draslíku a hořčíku je dýně všestrannou a chutnou zeleninou.

Je důležité si uvědomit, že i když dýně může pomoci snížit hladinu kyseliny močové, nemělo by se na ni spoléhat jako na jediný způsob, jak zvládnout hyperurikémii. Zdravá strava s nízkým obsahem purinů a vysokým obsahem vlákniny je také důležitá pro udržení nízké hladiny kyseliny močové. Kromě toho je důležité zůstat hydratovaný a udržovat si zdravou váhu. Závěrem lze říci, že existují vědecké důkazy podporující spojení mezi kyselinou močovou a tykví. Konzumace dýňových a tykvových semínek může pomoci snížit hladinu kyseliny močové v těle a snížit zánět, což může vést ke zlepšení celkového zdraví. Takže až si příště vychutnáte dýňovou polévku z dýně Hokaido nebo plátek dýňového koláče, pamatujte, že možná děláte svému tělu službu.

Zdroj: článek Dýně a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ÚČINKY POMELA NA VYŠETŘENÍ QUIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám dotaz, zda při léčbě Warfarinem mohu jíst pomelo a grepfruity. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Mužu citron při užívání warfarinu

Recepty

Římské feta chlebíčky

Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub

Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.

Plněná dýně Hokkaido

Potřebujete: 1 kg dýně Hokkaido, 1 pórek, 200 g mletého hovězího masa, 1–2 stroužky česneku, 1rajče, 3 lžíce rajčatové pasty, 1/2 šálku kysané smetany, sůl, pepř, kajenský pepř (chilli koření), hrst čerstvé petrželky, 1/2 balíčku feta sýru (balkánský), olej

Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.

Jednoduchá polévka z mletého masa

Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody

Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.

Lososové filety na zelených špekových fazolkách

Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl

Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke konci přidáme čerstvé máslo. Nesmažíme ho dlouho, nemá být vysušený jako treska, ale pěkně šťavnatý. Osolíme ho a opepříme. Pokud máme máslo s mořskou solí, solíme jen velmi lehce. Opečené fazolky upravíme na talíř, na ně položíme filety z&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co je to atkinsonova dieta

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉK NA LÉČBU LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Existuje nějaký zaručeně přírodní lék na zlepšení funkce
Jater?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jasně, že existuje, je to jablečný ocet a brusinková šťáva. Směs se připraví ze 4 lžic jablečného octa, 250 ml neslazené brusinkové šťávy, jedné lžíce sirupu z agáve a 100 ml vody. Celé se to vypije hned ráno po probuzení najednou. Během dne se pak pije neslazená brusinková šťáva rozmíchaná s vodou. Takto se to provádí 10 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Přírodní lék na léčbu ledvin

Mohu jíst dýni při dně?

Dýně, stejně jako většina ovoce a zeleniny, má hodně draslíku, který pomáhá zbavit se krystalů kyseliny močové z krve. Banány, avokádo, špenát, brambory, chřest, červená řepa a dýně jsou plné draslíku. Takže máte dobrý důvod si tyto plody podzimu vychutnat, například jako dýňový koláč.

Dýně jsou považovány za hlavní superpotravinu a věřte nebo ne, ve skutečnosti jde o výjimečnou protizánětlivou potravinu. Jsou bohaté na karotenoidy, zejména na lutein, alfa-karoten a beta-karoten, spolu s dalšími vitamíny a minerály. Protizánětlivého účinku dýní se využije k mírnění artritidy při dně.

Je dýně vhodná na artritidu?

Dýně má vysoký obsah vlákniny, takže vám pomůže cítit se déle sytí. Navíc je nabitá betakarotenem, který bojuje proti zánětům, a vitamíny B6 a C a také hořčíkem pro zdravé kosti – to jsou všechno skvělé živiny pro lidi s artritidou.

Zdroj: článek Dýně a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: https://www.ncbi.nlm.nih.go…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Smuteční řeč na pohřbu babičky

Vážená rodino, drazí přátelé, a milí smuteční hosté,

Člověk v životě prožívá mnoho krásných okamžiků plných štěstí, lásky a radosti, stejně tak ho ale stejnou měrou životem provází chvíle plné žalu, slz a utrpení. A naši rodinu takováto chvíle postihla před několika dny, když nás navždy opustila naše milovaná matka, sestra, babička i přítelkyně Magdalena Novotná. Přestože její odchod byl očekávaný, její ztráta naše srdce silně zasáhla a zanechala v nich po ní díru plnou stesku a bolesti. Na tuto ztrátu se nedá nikdy zapomenout, a nám, jejím milovaným, nezbývá nic jiného než nechat naši babičku žít i nadále v našich srdcích, uchovat si na ni milou vzpomínku a předávat ji dál naším dětem, jejím pravnoučatům, a dalším bližním. A těmi jste v této těžké chvíli i vy, a proto mi dovolte, abych v tuto nelehkou chvíli i ve Vašich srdcích nechal ožít vzpomínku na ni, na ženu, která vždy věřila.

Má babička Magdalena Novotná se narodila 11. prosince 1934 do bohaté statkářské rodiny. Od narození byl její život propojený s křesťanskou vírou, která ji i v pozdějších dobách byla útěchou v těžkých životních okamžicích. Do jejího šťastného dětství na venkově plného her, přátelství a blahobytu náhle zasáhla válka. Válka, která ji připravila o to, co do té doby na světě milovala nejvíce. O její rodiče. Náhle zůstala malá sedmiletá Magdalenka, jak jí její maminka říkávala, sama s o rok mladší sestrou Janičkou. Obou dívek se ujala rodina sousedů a v dobré víře je vychovávala do konce války. Janička se pro Magdalenku stala celým světem, jedinou životní jistotou, jejich jedinečný vztah vydržel až dodnes. Po skončení války se obou sester ujal strýc, který se vrátil z exilu a vychovával je podle svého nejlepšího svědomí, za to mu má babička byla po celý život vděčná. Již jako dítě mu dávala svůj vděk a hlavně lásku najevo a snažila se mu vždy činit jen radost, i ve chvílích, kdy jejich život nebyl zrovna jednoduchý. Má babička sice z politických důvodů nedostudovala vysněnou střední školu, ale nikdy, ani tehdy ani později to nepovažovala za tragédii. Velmi dobře věděla z předcházejících zkušeností, že režim jí může připravit o vzdělání, domov, rodinu, ale že mu nikdy nedovolí, aby jí vzal její víru. Nejen víru křesťanskou, ale víru v lepší život, víru v laskavost a dobrotu lidí. Místo studia se babička vrhla do podřadných zaměstnání, ale v každém zaměstnání se činila s elánem, který byl její osobě vlastní. I díky svému životnímu optimismu zaujala na první pohled svou životní lásku, našeho dědečka Mojmíra, s nímž v průběhu let měla pět krásných a zd

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Smuteční řeč na pohřbu

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA A INTOLERANCE LAKTOZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.

Mám dotaz. Mám doma houbičky, dělám denně kefír pro manžela a zajímalo by mne, zda mohu kefír t=ž užívat, když mám prokázanou intoleranci laktozy. Bojím se, abych si tím nějak neublížila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Součástí přírodní medicíny je celá řada bylinek a dalších produktů. Mezi „nejzvláštnější“ z nich nepochybně patří tibetská (kefírová) houba. První zajímavostí už je skutečnost, že se vlastně vůbec nejedná o houbu, ale o společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek. Svým vzhledem ovšem právě houbu připomíná, což tedy vysvětluje samotný název.






Tato kefírová kultura a její příznivé účinky na lidské zdraví je přitom známa odedávna. V oblasti Kavkazu a Tibetu se mohla používat již před cca 5 tisíci lety. Tamější lidé ovšem její tajemství dlouho střežili, takže se informace o ní začali dostávat na Západ až v 19. století, kdy ji popsali ruští lékaři. Dnes se o ní mluví jako o elixíru zdraví. Jaké jsou tedy její účinky?

Příznivé účinky tibetské houby

Mnoho zdrojů uvádí až zázračný vliv na lidské zdraví. Tibetská houba má příznivé účinky na srdce, pomáhá lépe rozkládat cholesterol v cévách a pozitivně reguluje krevní tlak. Její konzumace je tedy mj. prevencí infarktu myokardu. Kladný vliv má ovšem i na další orgány. Doporučována je např. při různých nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater.



Kefírový nápoj navíc odkyseluje organismus, zabraňuje shromažďování a hnilobným procesům potravy ve střevech, takže působí pozitivně také na trávící soustavu. Opomenout nesmíme ani stimulaci imunitního systému, zpomalení stárnutí, zvýšení vitality a zabránění únavě způsobené stresem. Navíc dokáže brzdit vývoj metastáz a je cenným zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové.

Jak si doma připravit kefírový nápoj aneb tibetská houba do mléka

Nejedná se o nic složitého. Dvě či tři lžičky tibetské houby dáte do sklenice a zalijete cca půl litrem nesvařeného mléka. Dále necháte odstát 24 hodin, poté této době důkladně zamícháte a scedíte skrze sítko. Tímto způsobem si vlastně vytvoříte základ pro domácí kefír. Směs, jež zůstane na sítku, propláchnete a vrátíte do umyté sklenice. Pamatujte ale, že by vůbec neměla přijít do styku s kovem.

Celý proces lze zopakovat hned několikrát, než se vám bude zdát, že je kefír hotový. Až tomu tak bude, konzumujte jej 20 dní , a to ideálně před spaním. Pak si je nutné dát na 10 dní přestávku, během níž je potřeba tibetskou houbu opět přelévat mlékem a čistit, aby si zachovala své účinky. Po čase byste se měli cítit zřetelné lépe, neboť se jedná o skutečně účinnou přírodní medicínu.

Doporučujeme: mikroorganismy tvořící tibetskou houbu se živí zejména mléčnou laktózou. Kefírový nápoj proto mohou konzumovat i lidé, kteří jsou na ni alergičtí.

Zdroj: příběh Tibetská houba do mléka - ZDRAVÁ náhrada ACTIMELU za cenu mléka- KVALITNÍ houbičky

Obsah vlákniny v dýni a její vliv na zdraví střev

Dýně má vysoký obsah vlákniny, asi 3 gramy na hrnek pokrájené vařené dýně. Vláknina je nezbytnou součástí zdravé výživy, protože pomáhá udržovat náš trávicí systém ve správném rytmu a podporuje růst prospěšných střevních bakterií. U některých jedinců však konzumace přílišného množství vlákniny může vést k plynatosti a nadýmání. Je důležité postupně zvyšovat příjem vlákniny a zůstat hydratovaný, abyste předešli nepříjemným příznakům trávení.

Kromě obsahu vlákniny je dýně také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je vitamín A, draslík a železo. Vitamin A je důležitý pro udržení zdravého zraku a pokožky, zatímco draslík pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje funkci svalů. Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík po celém těle. Přidání dýně do vašeho jídelníčku může poskytnout řadu zdravotních výhod nad rámec pouhého obsahu vlákniny.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Příběh

Ve svém příspěvku RAKOVINA VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Dobrý den,

měla bych prosím dotaz, který se týká měho 23ti letého syna. Byl mu diagnostikován nádor pravého varlete. Nyní má za sebou 2 cyklus chemoterapie. Chci se zeptat, zda může užívat přípravek NONI . šťáva s noni, příp. jakou formu přísunu vitamínů zvolit? Čerstvé ovoce, zelenina z obchodu údajně nedoporučují vzhledem k chem. ošetření.

Děkuji předem za odpověď.

Zdroj: příběh Rakovina varlat

Očistná kůra z dýňových semínek

Charakteristickou látkou pro čeleď cucurbitaceae, do které patří i dýně, je aminokyselina cucurbitin. Aminokyselina cucurbitin je obsažená v semenech dýně a má silné smrtící účinky proti parazitům, jako jsou tasemnice anebo i škrkavky. Základem dýňové očistné kůry proti parazitům jsou tedy semena dýně. Při očistné kůře z dýně se jí 70 gramů syrových semínek 2 x denně, vždy na lačno, tedy před jídlem, po dobu jednoho týdne. Následující týden se pak dýňová kůra přeruší a další týden se v ní zase pokračuje.

Zdroj: článek Jak se dají zpracovat dýně

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ ŠŤÁVA ČLÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hadruška.

Já si dělám ve svém odšťavňovači hodně často šťávy. Jak zeleninové, tak taky ovocné. Jednou z mých nejoblíbenějších je tahle šťáva - https://youtu.be/LXP9hhGGYIQ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Domácí šťáva článek

Dýně hokkaido s Warfarinem

Dýně Hokkaido jsou obecně považovány za bezpečné ke konzumaci a nejsou známy žádné přímé interakce s Warfarinem. Vždy je však nejlepší se poradit se zdravotníkem nebo lékárníkem, zejména pokud užíváte nějaké další léky.

Warfarin je lék na ředění krve, který působí tak, že snižuje množství vitamínu K v těle, který je potřebný pro srážení krve. Dýně obecně nemají vysoký obsah vitamínu K a proto nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Někteří jedinci mohou být citlivější na určité potraviny nebo doplňky stravy než jiní. Pokud máte obavy z možných interakcí s léky, je vždy nejlepší se poradit se zdravotníkem nebo lékárníkem.

Stručně řečeno, ačkoli jsou dýně Hokkaido obecně bezpečné a nepředstavují významné riziko při užívání Warfarinu, je vždy vhodné se poradit se zdravotníkem, pokud máte jakékoli obavy nebo konkrétní otázky ohledně možných interakcí s léky.

Zdroj: článek Dýně Hokkaido a Warfarin

Role střevních bakterií při trávení dýně

Naše střeva jsou domovem bilionů bakterií, které hrají zásadní roli při trávení a celkovém zdraví. Některé z těchto bakterií se specializují na trávení komplexních sacharidů, jako jsou ty, které se nacházejí v dýni. Pokud však dojde k nerovnováze v našich střevních bakteriích nebo k přemnožení škodlivých bakterií, může to vést k trávicím příznakům, jako je plynatost, nadýmání a průjem.

Výzkum ukázal, že konzumace dýně může pomoci podpořit růst prospěšných střevních bakterií, jako jsou Bifidobacterium a Lactobacillus. Tyto bakterie mohou pomoci zlepšit zdraví střev a snížit riziko poruch trávení.

Kromě své role podporující zdraví střev je dýně také bohatým zdrojem živin, jako je vitamín A, vitamín C a draslík. Tyto živiny jsou důležité pro udržení zdravé kůže, zraku a imunitních funkcí. Dýňová semínka jsou také dobrým zdrojem bílkovin, zdravých tuků a minerálů, jako je hořčík a zinek.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


stava z dyne
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
šťáva z kysaného zelí a cukrovka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.