Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

STERILIZACE KYSANÉHO ZELÍ


Legislativa už není přísná

O přerušení vejcovodů by tedy měly uvažovat jen ty ženy, které jsou si jisté, že si další těhotenství nepřejí, a zároveň k tomu mají lékařskou indikaci. Zákon o specifických zdravotních službách (č. 373/2011 Sb.) říká:

Sterilizace

§ 12

Sterilizací se rozumí zdravotní výkon zabraňující plodnosti bez odstranění nebo poškození pohlavních žláz. Sterilizaci lze provést ze zdravotních důvodů nebo z jiných než zdravotních důvodů. Zdravotními důvody se rozumí takové nemoci nebo vady, u nichž existuje vysoká míra pravděpodobnosti vážného ohrožení zdraví nebo života v důsledku těhotenství nebo porodu nebo zdravého vývoje plodu nebo zdraví nebo života budoucího dítěte.

§ 13

(1) Sterilizace ze zdravotních důvodů se provede pacientovi, který dovršil věk 18 let, pokud k provedení sterilizace udělí písemný souhlas.

(2) Pacientovi zbavenému způsobilosti k právním úkonům, pacientovi s omezenou způsobilostí k právním úkonům tak, že není způsobilý posoudit poskytnutí zdravotních služeb, popřípadě důsledky jejich poskytnutí (dále jen „pacient zbavený způsobilosti k právním úkonům“), nebo nezletilému pacientovi lze provést pouze sterilizaci ze zdravotních důvodů, a to na základě

a) písemného souhlasu jeho zákonného zástupce (dále jen „zákonný zástupce pacienta“); tím není dotčeno ustanovení § 35 zákona o zdravotních službách,

b) kladného stanoviska odborné komise a

c) souhlasu soudu, který je místně příslušný poskytovateli.

(3) Odbornou komisi ustavuje poskytovatel. Členy odborné komise jsou:

  • a) 3 lékaři se způsobilostí v oboru chirurgie nebo urologie, jde-li o sterilizaci u muže,
  • b) 3 lékaři se způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví, jde-li o sterilizaci u ženy,
  • c) klinický psycholog a
  • d) osoba určená poskytovatelem, která získala vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu v oblasti práva (dále jen „právník“).

(4) Nejméně 4 členové odborné komise nesmí být v pracovněprávním nebo obdobném vztahu k poskytovateli, členem kontrolního orgánu poskytovatele nebo statutárním orgánem, členem statutárního orgánu nebo společníkem poskytovatele.

(5) K jednání odborné komise může být přizván ošetřující lékař pacienta, který provedení zdravotního výkonu doporučil, avšak během rozhovoru členů komise s pacientem nesmí být ošetřující lékař přítomen.

(6) Pacient a zákonný zástupce pacienta jsou vždy přizváni k jednání odborné komise; jednání odborné komise musí být započato tak, aby nedošlo k ohrožení života nebo zdraví pacienta. Odborná komise podá pacientovi a jeho zákonnému zástupci informaci o povaze zdravotního výkonu, jeho trvalých následcích a možných rizicích a ověří, zda pacient a&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Sterilizace ženy

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN KONTRA KVAŠENÉ OKURKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Buchtová.

Dobrý den.
Mohu jíst menší množství kvašených okurek a ještě jak je to s hlávkovým zelím.Děkuji za odpověď.
Anna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlávkové zelí je zelené a obsahuje mnoho vitamínu K. Jedna hlávka zelí veliká 17 cm obsahuje téměř 1000 mikrogramů vitamínu K. Když z této hlávky odtrhnete jeden list, tak bude obsahovat 25 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li čtyři listy zelí, tak máte vyčerpán limit pro daný den. Je li zelí naložené, tak pak jeden šálek kysaného zelí bude obsahovat 19 mikrogramů vitamínu K. Je li zelí červené, tak jedna hlávka velká 14 cm obsahuje 430 mikrogramů vitamínu K. Jeden list červeného zelí bude obsahovat 9 mikrogramů vitamínu K. Červeného zelí si můžete dopřát o něco více, než toho zeleného, které byste raději neměla používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Varfarin kontra kvašené okurky

Účinky kysaného zelí

Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí tak už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou (vitamín B9), která zlepšuje využití vitamínu C v organismu.

Kysané zelí je bohaté na vitamín K – 100 gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.

Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů B-komplexu), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.

Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí – díky svému mimořádně vzácnému složení – univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.

Kyselina mléčná přímo podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky, jako jsou enzymy pankreatu. Kysané zelí a jeho denní konzumace může být účinnou pomocí v těch případech, kdy je fungování pankreatu nedostatečné. Konzumace kysaného zelí může pomoci nemocným s cukrovkou při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Podmínky

Před každou prováděnou sterilizací ženy je nezbytný její písemný souhlas. Je škoda, že se popisovaná metoda u nás nesetkává s větším rozšířením. Její výhody jsou nesporné a řadě žen by umožnila a usnadnila rozhodování o způsobu ochrany před početím.

Podle platných zákonů je sterilizace umožněna těmto ženám:

  • starší 35 let a má tři děti;
  • mladší 35 let a má čtyři děti při opakovaném císařském řezu, je-li třetí v pořadí;
  • pokud žena trpí chorobou, která ohrožuje zdraví jejích ještě nenarozených dětí, jestliže by těhotenství ohrozilo život ženy nebo způsobilo těžkou újmu na zdraví, pokud žena trpí chorobou, která je trvale důvodem k interrupci.

Sterilizace na vlastní žádost je optimálním řešením pro ženy, které nemohou užívat hormonální antikoncepci (věk nad 35 let, kouření, obezita) nebo nemají dobré zkušenosti s nitroděložním tělískem. I když zákon povoluje provedení sterilizace ženě nad 21 let bez ohledu na to, zda má, či nemá děti, považuje se tento způsob antikoncepce u mladých bezdětných dívek za naprosto nevhodný.

Podmínky provedení výkonu na vlastní žádost:

  • věk nad 21 let;
  • způsobilost k právním úkonům;
  • vlastnoručně podepsaná žádost o provedení sterilizace;
  • poučení pacientky o provedení zákroku, jeho následcích, rizicích a podobně – toto poučení žadatelka potvrdí podpisem; k zákroku si může žadatelka přivést jakoukoliv blízkou osobu, například partnera;
  • zákonem stanovená lhůta na rozmyšlenou minimálně 14 dní;
  • souhlas žadatelky podepsaný bezprostředně před zákrokem.

Zvláštní situace nastává, pokud žena musí podstoupit již třetí císařský řez. Zde legislativa umožňuje vykonat sterilizaci na přání ženy jednodušším administrativním způsobem, pouze po podání jednoduché žádosti, kterou musí podepsat žadatelka, manžel nebo partner a dva lékaři, z nichž jeden bývá primář příslušného gynekologicko-porodnického oddělení.

V České republice si mohu zažádat o sterilizaci ženy, pokud jsou starší 21 let. V jejich žádosti pak musí jasně zaznít, že jsou si vědomy nevratnosti výkonu. Svůj souhlas pak musí ještě za 14 dní potvrdit. Výkon si pak ženy musí uhradit samy.

Vzhledem k ceně sterilizace nemá smysl výkon provádět pár roků před přechodem. Ideální je o sterilizaci začít přemýšlet v době, kdy se žena definitivně rozhodne, že již neplánuje těhotenství a má své vlastní děti.

Zdroj: článek Sterilizace ženy

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.

Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Zkušenosti se sterilizací

Sterilizace u žen spočívá v podvázání vejcovodů. Tím se zabrání transportu vajíčka z vaječníků do dělohy i jeho oplodnění. V dnešní době se díky rozvoji laparoskopických metod prakticky provádí tento zákrok jenom tímto způsobem. Znamená to zavedení tenkého optického zařízení pupeční jizvou (asi 1 cm v průměru) a dalšího pomocného nástroje těsně nad sponou stydkou (asi 0,5 cm v průměru). Vejcovod je potom přerušen tepelnou energií a nůžkami. Procedura netrvá déle než 10–15 minut. Pobyt v nemocnici je obvykle 2–3 dny. Menší procento sterilizací je prováděno v průběhu císařského řezu. V tomto případě se provádí klasické podvázání vejcovodů silonovým stehem a jejich následné přerušení nůžkami.

Jde o velice bezpečnou metodu antikoncepce s těhotenským rizikem (Pearlův index) 0,015–0,04 (počet otěhotnění na 100 žen za rok). Samotná operace je poměrně jednoduchá s minimálními komplikacemi. Pearlův index je číslo, které vyjadřuje počet nechtěných těhotenství v průběhu jednoho roku u 100 žen, které používaly stejnou konkrétní antikoncepční metodu.

Operace je ve většině případů nevratná a sterilizace je na celý zbytek života. Tím je určena i skupina žen, pro kterou je sterilizace vhodná. Jsou to především ženy s ukončenou reprodukcí.

Existuje sice možnost navrácení plodnosti, a to pomocí mikrochirurgického zprůchodnění vejcovodů. Jde však o obtížnější operaci, než je samotná sterilizace, a její úspěšnost není nijak velká, udává se 43 až 88 %, proto se na ni nelze spoléhat.

Také lze provést dočasnou sterilizaci. Jde o relativní novinku, při které jsou vejcovody ucpány gelovou zátkou, která je vyrobena ze stejné látky jako kontaktní čočky. Tyto zátky se vloží do ústí vejcovodů a po nabobtnání je ucpou. Součástí každé zátky je tenké monofilové vlákno, pomocí kterého lze zátku odstranit a vrátit vejcovodům jejich původní funkci.

Restrikce je oproti jiným zemím světa značná a nepomáhá rozšíření sterilizace. Přerušení vejcovodů bývá téměř nevratné a jejich opětovné zprůchodnění obtížně proveditelné. V současné době je snahou vyvinout takový systém (svorky, dočasné zátky), který by umožnil funkci vejcovodů po odstranění obnovit. Metodou volby proto u těch žen, které si své předchozí rozhodnutí rozmyslí, zůstává umělé oplodnění.

Zdroj: článek Sterilizace ženy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Obsah purinů v kysaném zelí

Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Půl hrnku kysaného zelí obsahuje jen 7 gramů sacharidů, 2 gramy cukru, ale už 10 procent denní dávky vitaminu C, 11 procent doporučené denní dávky vitaminu K a po 5 procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové. Půl hrnku zelí obsahuje asi 20 procent denní dávky sodíku. Najdeme zde i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.

Kysané i čerstvé zelí působí na cukrovku prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahují totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitaminy K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamin B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru, jde tedy o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Navíc kysané zelí obsahuje ve 100 g výrobku 8 purinů, což z něj činí potravinu, kterou lze konzumovat bez omezení.

Zdroj: článek Dieta při dně a cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Warfarin a kysele zeli. Může se občas třeba 1krat za měsíc jedna lžíce krásného zelí uvareneho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí je skutečný poklad plný vitamínu C a prebiotické vlákniny a mělo by být konzumováno často, ikdyž užíváte Warfarin. Musíte ale vědět, že hrnek kysaného zelí obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K a jde tedy o 1/3 denní dávky tohoto vitamínu. Za jeden den můžete sníst maximálně tři hrnky kysaného zelí, v takovém případě ale už nesmíte sníst nic, co je rostlinného původu v tom samém dni.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí

Rychlé snížení cukru v krvi. Kysané zelí je nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky v podobě snížené hladiny krevního cukru na sebe nenechají dlouho čekat. Abyste ale snížili cukr v krvi, musíte tomu uzpůsobit i svůj každodenní rytmus, dodržovat správný jídelníček a pravidelný pohyb. Bez toho vám nic nepomůže. Rychle a samo opravdu nic nejde.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELNACKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rehor.

Prosim o sdeleni, za je možno jist prevarene zeli. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí obsahuje hodně vitamínu K. Tři šálky kysaného zelí naplní denní limit pro příjem vitamínu K. Pokud budete konzumovat zelňačku, tak v ten den musíte omezit příjem jiných potravin s vyšším obsahem vitamínu K, aby zůstal váš denní příjem tohoto vitamínu na hodnotě 90 mikrogramů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a zelnacka

Zelenina

Nejjednodušší rozdělení zeleniny podle obsahu vitaminu K je na zeleninu listovou, která obsahuje většinou vysoké množství vitaminu K, a na zeleninu kořenovou, která obsahuje nízké množství vitaminu K. Důležité je uvědomit si skutečnost, že obsah vitaminu K v listové zelenině zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit a prakticky ani zjistit (to znamená například podle zralosti dané zeleniny, podle toho, zda se jedná o povrchový či vnitřní list, například u zelí, kapusty či hlávkového salátu, podle způsobu skladování po sklizni a podobně). Také způsoby, jimiž se listová zelenina většinou upravuje, fixují množství vitaminu K, případně ho ještě zvětšují, například kvasný proces (užívaný u kysané zeleniny) zvyšuje množství vitaminu K v dané potravině.

Listová zelenina obecně není vhodná a patří do kategorie potravin rizikových. Pokud je to možné, je vhodné nahradit ji ovocem nebo kořenovou zeleninou.

Kysaná listová zelenina obsahuje vysoké množství vitaminu K, typickým produktem je kysané zelí. Problémem je, že kolísání hladiny vitaminu K v tomto produktu a jeho vysoký obsah v něm, vede k riziku kolísání hladiny INR. Proto je větší množství kysaného zelí nebo jiné kysané listové zeleniny nevhodné. Pro pacienty s touto dietou tak nejsou vhodným jídlem například knedlíky s vepřovým masem a kyselým zelím vařeným („vepřo-knedlo-zelo“), ale ani nevařené kysané zelí, respektive salát z něj v běžném množství. Malé množství kysané zeleniny je možné použít do polévky nebo na ozdobení jídla. I toto malé množství je však nutné bezpodmínečně zanést do denní kalkulace potravin s vitaminem K.

Stejný postup je třeba zvolit u dalších druhů listové zeleniny, které jsou významným zdrojem vitaminu K, a to především u kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového salátu i zelí hlávkového (čerstvého), podobně i u salátů z polníčku, rukoly, smetánky a dalších. I zde platí podobný přístup – v běžném množství jako příloha nebo jako salát není jejich příjem vhodný, lze povolit jen malé množství (v dávce okolo 10–20 gramů) jako například součást polévky (růžičková kapusta) nebo přídavek do masových karbanátků (kapusta), případně jako ozdobu (čínské zelí, hlávkový salát). Náhradní zeleninou může být kedlubnové zelí nebo dušená mrkev jako alternativní příloha k masu. Špenát listový ani špenátový protlak nejsou vhodným pokrmem ze stejného důvodu. Stejnými pravidly se řídíme i v případě brokolice a květáku, které není vhodné používat jako výchozí surovinu pro hlavní chod jídla, použít by je bylo možné maximálně k dozdobení a zařadit je následně jako zdroj vitaminu K do denní kalkulace.

Petrželová nať, kopr a řeřicha obsahují rovněž velké množství vitaminu K, ale jejich zelené natě se&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Nedávno jsem si dala 2x v týdnu do salátu moji oblíbenou rukolu (jen hrst) a už jsem měla hodnotu INR 1,6.Kysané zelí,které je moc zdravé se také bojím jíst.Dnes jdu na krev tak uvidím co bude,každý den zelené saláty nejím,nemám je doma nebo nemám chuť a to mě také vadí,že se má jíst stejné množství vitaminu K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Právě ve dnech, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, se hodí potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta a ledový salát. Stačí pak sníst tři velké listy nebo miska kysaného zelí a máte limit pro příjem vitamínu K dosažen také.
Máte pravdu, že je to trochu náročné, ale dá se na to zvyknout. Zároveň existuje možnost pro pacienty na Warfarinu, u kterých se nedaří udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0, kdy 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, přejít na Eliquis s doplatkem 200 Kč/měsíc. Tady je kompletní ustanovení podmínek pro tuto hrazenou léčbu: https://www.sukl.cz/modules…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cena léku eliquis hrazená pacientem

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: článek Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ ZELÍ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Rychtářová.

V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červené zelí a warfarin

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Po čem se hubne

Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.

Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.

Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.

K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.

Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí organismus a zbaví člověka pocitu hladu. K tinktuře je potřeba 1 lžíce sypaného čaje a 2 dl 60 % lihu (vše se nechá 14 dní louhovat). Tinktura se užívá 3 x denně 10 kapek asi 3 týdny.

S úbytkem váhy by měl pomoci i me

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Švrčulová.

dnes mě naměřili zase hustější krev,ctěla jsem se zeptat jestli,když si dám zelí a beru varfarin,tak mi seřídne nebo zhoustne,děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vašimi slovy to lze říci, že čím více zelí sníte, tím hustší krev budete mít. Zelí, kapusta, okurky, to vše obsahuje mnoho vitamínu K, který ve vašem těle zkracuje čas, za který se krev srazí. Warfarin vychytává vitamín K, aby se čas srážení krve prodloužil. Když sníte více potravin s vitamínem K, tak obvyklá dávka Warfarinu nestačí a krev se chová, jako by se žádný Warfarin neužíval. Proto při užívání Warfarinu musíte kontrolovat příjem vitamínu K a udržet ho na stejné úrovni každý den. Zelí si nechte pro dny, kdy víte, že jste nesnědla mnoho zeleniny, abyste rychle doplnila hladinu vitamínu K. Dávkování Warfarinu je stanoveno tak, abyste mohla přijmout 90 mikrogramů vitamínu K každý den. Když sníte málo potravin s vitamínem K, tak Warfarin vychytá všechen vitamín K a způsobí to zvýšené riziko krvácení a vzniku modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin - co můžu jíst

Výhody

Sterilizace žen je efektivní a spolehlivý druh antikoncepce. Žena nemusí myslet na to, aby si nezapomněla vzít antikoncepci. Jde o jednorázovou, relativně jednoduchou operaci s minimálními komplikacemi, která se provádí během jednodenní hospitalizace nebo rovněž jako ambulantní výkon. Vzniká pouze krátkodobá pracovní neschopnost. Žena nemusí dále užívat žádné antikoncepční hormony, tudíž jde o metodu použitelnou i u pacientek, které se obávají hormonálních preparátů nebo je nemohou užívat (nositelky Leidenské mutace, stavy po trombóze, nádory prsu, křečové žíly, nesnášenlivost preparátů).

Pro ženy se zdravotními problémy bývá mnohdy jediným řešením, jak se spolehlivě ochránit před nechtěným či rizikovým otěhotněním. V současnosti už ženy nemusí složitě žádat komisi o schválení sterilizace, postačí, když vše důkladně proberou se svým gynekologem.

Zdroj: článek Sterilizace ženy

Poradna

V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Spolknutí pecky od meruňky

Jídelníček mléčné diety

1. den

1. jídlo 250 ml mléka

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 250 ml mléka

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 250 ml mléka

2. den

1. jídlo Bílý jogurt

2. jídlo 15 dkg tvarohu

3. jídlo 15 dkg bílého masa

4. jídlo 25 dkg tvarohu

5. jídlo 2 vejce + 2 dcl čaje

3. den

1. jídlo 10 dkg ovoce

2. jídlo 10 dkg zeleniny

3. jídlo 10 dkg salámu

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 15 dkg vařeného masa

4. den

1. jídlo Bílý jogurt

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 10 dkg zeleniny

4. jídlo 10 dkg zeleniny

5. jídlo 10 dkg salámu a 2 dcl čaje

5. den

1. jídlo 2 vejce + 10 dkg zeleniny

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg ovoce

5. jídlo 10 dkg zeleniny + 250 ml kysaného mléka

6. den

1. jídlo 10 dkg šunky

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg vařeného masa

5. jídlo 250 ml kysaného mléka

7. den

1. jídlo 2 vejce

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg vařeného masa

5. jídlo 250 ml mléka

8. den

1. jídlo 20 dkg ovoce

2. jídlo 20 dkg zeleniny

3. jídlo 20 dkg ovoce

4. jídlo 20 dkg zeleniny

5. jídlo 20 dkg ovoce

9. den

1. jídlo 250 ml mléka

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 250 ml mléka

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 250 ml mléka

10. den

1. jídlo Bílý jogurt

2. jídlo 15 dkg tvarohu

3. jídlo 10 dkg salámu

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 15 dkg vařeného masa

11. den

1. jídlo 10 dkg ovoce

2. jídlo 10 dkg zeleniny

3. jídlo 10 dkg salámu

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 15 dkg vařeného masa

12. den

1. jídlo Bílý jogurt

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 10 dkg zeleniny

4. jídlo 10 dkg zeleniny

5. jídlo 10 dkg salámu a čaj

13. den

1. jídlo 2 vejce + 10 dkg zeleniny

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg ovoce

5. jídlo 10 dkg zeleniny a 250 ml kysaného mléka

Zdroj: článek Mléčná dieta

Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídan

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Littner.

Nevím nevím jestli je pravda co tady píšete k tématu warfarín a kysané zelí užívám warfarín delší dobu a byl jsem DOSLOVA upozorněn primářem kardiologie nemocnice Třinec abych se vyvaroval hlavně kysanému zelí že má obrovský vliv na hladinu INR. Tak a kde je teď pravda?????

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Dieta před kolonoskopií s ohledem na Warfarin

Warfarin je lék, který vyžaduje dodržování dietních opatření týkajících se stabilního příjmu potravin s vitamínem K. Pacient s léčbou Warfarinem musí každý den sníst potraviny, které mu dodají stanovené množství vitamínu K. Před kolonoskopií je však zapotřebí dodržet půst, a den před vyšetřením se nesmí jíst vůbec nic, aby se střevo mohlo vyčistit a lékař mohl dobře vidět na střevní stěnu. Pokud lékař nedoporučí přerušení léčby Warfarinem, tak je třeba stále dodržovat příjem potravin s vitamínem K s dodržením podmínek pro dietu k vyčištění střev. Dieta k vyčištění střev začíná čtvrtý den před kolonoskopií, kdy je třeba konzumovat jen snadno stravitelnou stravu. Pro pacienty s Warfarinem a nutným příjmem vitamínu K to znamená, že by měli jíst snadno stravitelná jídla s obsahem vitamínu K.

Mezi lehká jídla s obsahem vitamínu K patří:

  • bramborová kaše;
  • rajčatová šťáva;
  • okurkový salát z oloupaných okurek bez smetany;
  • šťáva z okurek;
  • šťáva z kysaného zelí;
  • brokolicový krém;
  • špenátový protlak;
  • zeleninový vývar;
  • hráškový krém;
  • jablečné pyré.

Den před kolonoskopií již není možné konzumovat žádné jídlo, jen pít čiré tekutiny (nápoje, vývary skrze které je vidět). V tomto dni již není jednoduché přirozeným způsobem dodržet příjem vitamínu K z přírodních zdrojů.

Přírodní čiré tekutiny s obsahem vitamínu K:

  • šťáva z okurek;
  • šťáva ze zelných listů;
  • šťáva z kysaného zelí.

Existuje zde také možnost doplnit vitamín K pomocí doplňku stravy s obsahem vitamínu K. Příjem vitamínu K během jednoho dne by měl být 120 mikrogramů pro muže a 90 mikrogramů pro ženy. Vzhledem k tomu, že jde pouze o jeden den, tak není tolik nebezpečné, když nastane jednodenní výkyv v příjmu vitamínu K.

Zdroj: článek Kolonoskopie a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vostrá.

Dobrý den ?
starám se o tetu,která užívá warfarin.Co ji mám dávat k jídlu? Má k němu dobrý vztah.Ale má problémy ,nevychází ji dobře qvik.Má 2.1.1.6,23.1.1.9,20.2.1.8,30.3.1.2.Je poslaná na interní vyšetření.Zajímá mě co ji mám vařit a vůbec připravovat k jídlu aby se to srovnalo.Jaké smí čaje ,nebo pít pouze vodu.Co zelenina ovoce?
Děkuji moc za odpověĎ.Tetě je 69 roků.Užívá léky na štítnou žlázu Euhtyrox 50mikro. na tlak prestanceneo combi 5 mg/1,25 a warfarin
S pozdravem J.Vostrá neteř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro správnou funkci léku Warfarin je nezbytné, aby každý den teta přijala stravu s obsahem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Ne více, ale ani ne méně - každý den stejně. Obvyklá česká strava založená na mase, omáčce a přílohách z mouky (těstoviny, knedlíky) nebo rýže je chudá na vitamín K a jedno takové jídlo obsahuje do 10 mikrogramů vitamínu K. Vitamín K se tedy musí navíc doplňovat prostřednictvím zeleniny. Nejvíce vitamínu K obsahují zelí, kapusta, ledový salát, brokolice, chřest, jarní cibulky a okurky. Například tři listy zelí, kapusty nebo salátu obsahují 90 mikrogramů vitamínu K a hodí se tehdy, když víte, že ten den nebyla strava bohatá na zeleninu, tak to s tím lze rychle doplnit. Aby však byla strava zábavná a přesto obsahovala potřebné množství vitamínu K, tak zde máme připravené jídelníčky. Můžete je vidět tady:

- Jídelníček při Warfarinu: https://www.warfarin-dieta.…
- Jídelníček na týden: https://www.warfarin-dieta.…
- Jaký čaj se smí při Warfarinu: https://www.warfarin-dieta.…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin - co můžu jíst

Makrobiotické recepty

Moučník

Ingredience: 3 hrnky žitné mouky, 0,5 hrnku oleje, 1–1,5 hrnku vody (podle toho, jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řídké, spíš takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1 dl jablečného koncentrátu nebo 2–3 jablíčka nastrouhat najemno, slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli

Postup: Smícháme všechny uvedené ingredience a pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 45 minut při 180 °C. Těsto musí být suché, když do něj píchneme špejlí. Vystydlý moučník namažeme jablko-hruškovými povidly, můžeme polít makrobiotickou čokoládou a posypat kokosem.

Zelňačka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, které nakrájíme na menší kousky, kedlubnu (místo brambor) nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl a kmín. Pokud nemáme kedlubnu, můžeme použít batáty. Vaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany. Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pickles

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev. Promícháme a chvíli zatížíme.

Azuki fazole

Postup: Fazole azuki namočíme nejlépe přes noc. Vaříme ve vodě s řasou Kombu a stopkami z celeru asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na sezamovém oleji, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vlijeme uvařené fazolky. Osolíme. Chvíli ještě povaříme. Celerový kořen oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Prudce osmažíme ve větší vrstvě oleje. Scedíme a vmícháme do fazolek. Hotové fazolky zdobíme najemno nakrájeným pórkem.

Cizrna v dýňové omáčce

Postup: Cizrnu nebo římský hrách propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme a dáme novou. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu, přidáme řasu Kombu a vaříme doměkka buď v tlakovém hrnci 30 minut, nebo v normálním hrnci 1 hodinu. Pokud se voda vyvařuje, přidáváme během varu vždy studenou. Zase přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je cizrna měkká a lehce stravitelná. Řasu Kombu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme zpět k cizrně. Potom vše vložíme do dýňové omáčky, dochutíme a necháme prolnout chutě. V hrnci osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou dýni. Povaříme doměkka. Přidáme 2 lžičky sezamového másla Tahini, umeocet nebo šťávu z kysaného zelí, sójovou omáčku a vše rozmixujeme. Poté omáčku smícháme s uvařenou cizrnou. Ozdobit můžeme čerstvou petrželkou.

Rýže

Postup: Rýži natural propl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Info o makrobiotice

Jak snížit vysokou cukrovku

Rychlé snížení hladiny cukru v krvi je možné pomocí rostlin, bylin a potravin, které mají schopnost snižovat zvýšenou hladinu krevního cukru. Mezi ně patří například černý bez, fenykl, grapefruit, jahoda, meloun, banán, okurka, hlávkový salát, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, skořice.

Léčící potraviny:

Jezte denně syrový česnek, pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat hladinu krevního cukru.

Cibule je nejen nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá důležité místo i mezi prostředky přírodní lékárny. Cibule (i tepelně upravená) zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a řadí se k vynikajícím prostředkům proti cukrovce.

Pravidelná konzumace syrového i kysaného zelí je vzhledem k obsahu rostlinného „inzulínu“ a dalších cenných látek pro diabetiky velmi vhodná.

Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.

Rovněž jablečná šťáva obsahuje látky podobné inzulínu, šetří tak slinivku břišní a normalizuje střevní mikroflóru.

U lidí, kteří konzumují tučné mořské ryby obsahující zdravé omega-3 mastné kyseliny, je jen poloviční pravděpodobnost vzniku cukrovky. Rostlinným zdrojem této cenné látky je i lněný olej.

Ideální potravinou jsou také luštěniny, zejména sója a výrobky z ní. Při jejich pravidelném příjmu se snižuje hladina krevního cukru a cholesterolu.

Některé druhy koření, jako je hřebíček či bobkový list, mohou aktivitu inzulínu až ztrojnásobit.

Dopřejete-li si sladkosti, skořice vám může usnadnit jejich trávení. Přidávejte ji i do čaje či kávy.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová


sterilizace koňského hnoje
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
sterilizace okurek
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.