Zajímá vás téma STERILIZOVANÉ ZELÍ RECEPT? Tak právě pro vás je určen tento článek. Kysané zelí je mimořádně vhodné pro každého, pro zdravého i nemocného. Je bohaté hlavně na beta-karoten (provitamín A) a vitamín C. Dále obsahuje významné množství vitamínů B, E a K. Kysané zelí obsahuje mnoho minerálních látek. Ve velkém množství se v něm nachází draslík, který je pro lidský organismus velmi důležitý. Zastoupeny jsou v něm rovněž vápník, fosfor, železo, zinek, magnézium a síra. Zanedbatelný není ani fakt, že kysané zelí je bohaté na protinádorové a antibioticky působící fytochemikálie (bioaktivní látky nacházející se v rostlinách), na životodárné enzymy, aminokyseliny obsahující síru a hořčičný olej.
Účinky kysaného zelí
Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí tak už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou (vitamín B9), která zlepšuje využití vitamínu C v organismu.
Kysané zelí je bohaté na vitamín K – 100 gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.
Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů B-komplexu), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.
Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí – díky svému mimořádně vzácnému složení – univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.
Kyselina mléčná přímo podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky, jako jsou enzymy pankreatu. Kysané zelí a jeho denní konzumace může být účinnou pomocí v těch případech, kdy je fungování pankreatu nedostatečné. Konzumace kysaného zelí může pomoci nemocným s cukrovkou při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hlávkové zelí je zelené a obsahuje mnoho vitamínu K. Jedna hlávka zelí veliká 17 cm obsahuje téměř 1000 mikrogramů vitamínu K. Když z této hlávky odtrhnete jeden list, tak bude obsahovat 25 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li čtyři listy zelí, tak máte vyčerpán limit pro daný den. Je li zelí naložené, tak pak jeden šálek kysaného zelí bude obsahovat 19 mikrogramů vitamínu K. Je li zelí červené, tak jedna hlávka velká 14 cm obsahuje 430 mikrogramů vitamínu K. Jeden list červeného zelí bude obsahovat 9 mikrogramů vitamínu K. Červeného zelí si můžete dopřát o něco více, než toho zeleného, které byste raději neměla používat vůbec.
Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.
Způsob použití
Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.
Na co si dát pozor
Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.
Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.
V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Můžu jíst červené zelí?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.
Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Půl hrnku kysaného zelí obsahuje jen 7 gramů sacharidů, 2 gramy cukru, ale už 10 procent denní dávky vitaminu C, 11 procent doporučené denní dávky vitaminu K a po 5 procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové. Půl hrnku zelí obsahuje asi 20 procent denní dávky sodíku. Najdeme zde i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.
Kysané i čerstvé zelí působí na cukrovku prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahují totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitaminy K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamin B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru, jde tedy o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.
Navíc kysané zelí obsahuje ve 100 g výrobku 8 purinů, což z něj činí potravinu, kterou lze konzumovat bez omezení.
V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.
Nejjednodušší rozdělení zeleniny podle obsahu vitaminu K je na zeleninu listovou, která obsahuje většinou vysoké množství vitaminu K, a na zeleninu kořenovou, která obsahuje nízké množství vitaminu K. Důležité je uvědomit si skutečnost, že obsah vitaminu K v listové zelenině zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit a prakticky ani zjistit (to znamená například podle zralosti dané zeleniny, podle toho, zda se jedná o povrchový či vnitřní list, například u zelí, kapusty či hlávkového salátu, podle způsobu skladování po sklizni a podobně). Také způsoby, jimiž se listová zelenina většinou upravuje, fixují množství vitaminu K, případně ho ještě zvětšují, například kvasný proces (užívaný u kysané zeleniny) zvyšuje množství vitaminu K v dané potravině.
Listová zelenina obecně není vhodná a patří do kategorie potravin rizikových. Pokud je to možné, je vhodné nahradit ji ovocem nebo kořenovou zeleninou.
Kysaná listová zelenina obsahuje vysoké množství vitaminu K, typickým produktem je kysané zelí. Problémem je, že kolísání hladiny vitaminu K v tomto produktu a jeho vysoký obsah v něm, vede k riziku kolísání hladiny INR. Proto je větší množství kysaného zelí nebo jiné kysané listové zeleniny nevhodné. Pro pacienty s touto dietou tak nejsou vhodným jídlem například knedlíky s vepřovým masem a kyselým zelím vařeným („vepřo-knedlo-zelo“), ale ani nevařené kysané zelí, respektive salát z něj v běžném množství. Malé množství kysané zeleniny je možné použít do polévky nebo na ozdobení jídla. I toto malé množství je však nutné bezpodmínečně zanést do denní kalkulace potravin s vitaminem K.
Stejný postup je třeba zvolit u dalších druhů listové zeleniny, které jsou významným zdrojem vitaminu K, a to především u kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového salátu i zelí hlávkového (čerstvého), podobně i u salátů z polníčku, rukoly, smetánky a dalších. I zde platí podobný přístup – v běžném množství jako příloha nebo jako salát není jejich příjem vhodný, lze povolit jen malé množství (v dávce okolo 10–20 gramů) jako například součást polévky (růžičková kapusta) nebo přídavek do masových karbanátků (kapusta), případně jako ozdobu (čínské zelí, hlávkový salát). Náhradní zeleninou může být kedlubnové zelí nebo dušená mrkev jako alternativní příloha k masu. Špenát listový ani špenátový protlak nejsou vhodným pokrmem ze stejného důvodu. Stejnými pravidly se řídíme i v případě brokolice a květáku, které není vhodné používat jako výchozí surovinu pro hlavní chod jídla, použít by je bylo možné maximálně k dozdobení a zařadit je následně jako zdroj vitaminu K do denní kalkulace.
Petrželová nať, kopr a řeřicha obsahují rovněž velké množství vitaminu K, ale jejich zelené natě se&nbs
V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.
Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.
Sirup ze smrkových výhonků se hodí na palačinky, vafle nebo francouzský toast, na oslazení nápojů nebo na výrobu originální zmrzliny.
Ingredience
2 hrnky cukru
2 hrnky vody
2 hrnky hrubě nasekaných smrkových výhonků
Postup
Vložte všechny ingredience do pánve a pomalu zahřívejte. Vařte po dobu 5 minut. Vypněte teplo a nechte sirup úplně vychladnout. Potom přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte.
Použití
Kandované jehličí
Po uvaření smrkového sirupu a před jeho zchlazením přidejte 1 hrnek celých smrkových výhonků a pomalu přiveďte k varu. Vařte 2 minuty. Vypněte teplo a nechte smrkové výhonky v sirupu vychladnout. Potom vše přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte. Když je vše chladné, tak nechte z výhonků okapat všechen sirup a jednotlivé výhonky obalte v cukru krystal. Ocukrované výhonky rozprostřete na voskovaný papír, aby mohly uschnout. Když jsou kandované smrkové výhonky suché (může to trvat několik dní), vložte je do vzduchotěsné nádoby a uchovejte v chladničce k příležitostnému použití.
Ve svém příspěvku CLARINASE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nick nejm.
Zdravím . Mám recept na Clarinase, ale v okolí žádná lékárna nemá. Jak ho sehnat?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
Nájdi si zásielkovú lekáreň v Nemecku, ktorá ho má a objednaj si ho a pošli recept. Ak máš recept elektronický , tak si na stránke dotyčnej lekárne nájdi stať o tom ako taký recept poslať, urob objednávku, zaplať a prilep súbor s receptom. Ak máš recept papierový , tak ho odfoť pri platbe za liek im pošli foto a následne im pošli papierový recept na adresu lekárne a zaplať Potom pár dní počkaj a keď pred kúpou lieku zadáš pri registrácii v tej lekárni svoje meno, priezvisko a adresu doručenia, tak sa nemusíš báť, že ti nepríde zásielka s liekom. Úplne na začiatku si musíš vyhľadať zásielkovú lekáreň s dopravou zásielky do Čiech. . na Slovensko sa ti neoplatí vycestovať, pretože u nás ho v tejto dobe nekúpiš lebo nemá schválenú registráciu. To isté čo ti radím s Nemeckom a Holandskom či Svajčiarskom je možné aj v Čechách . Vyhľadaj zásielkovú lekáreň v Čechách a ............... Len si najprv zisti či náhodou aj v Čechách nie je pozastavená registrácia lieku. S pozdravom, EVA.
Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.
Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.
Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.
K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.
Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí organismus a zbaví člověka pocitu hladu. K tinktuře je potřeba 1 lžíce sypaného čaje a 2 dl 60 % lihu (vše se nechá 14 dní louhovat). Tinktura se užívá 3 x denně 10 kapek asi 3 týdny.
V naší poradně s názvem ČERVENÉ ZELÍ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Rychtářová.
V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.
Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí
Rychlé snížení cukru v krvi. Kysané zelí je nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky v podobě snížené hladiny krevního cukru na sebe nenechají dlouho čekat. Abyste ale snížili cukr v krvi, musíte tomu uzpůsobit i svůj každodenní rytmus, dodržovat správný jídelníček a pravidelný pohyb. Bez toho vám nic nepomůže. Rychle a samo opravdu nic nejde.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.
Warfarin a kysele zeli. Může se občas třeba 1krat za měsíc jedna lžíce krásného zelí uvareneho.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kysané zelí je skutečný poklad plný vitamínu C a prebiotické vlákniny a mělo by být konzumováno často, ikdyž užíváte Warfarin. Musíte ale vědět, že hrnek kysaného zelí obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K a jde tedy o 1/3 denní dávky tohoto vitamínu. Za jeden den můžete sníst maximálně tři hrnky kysaného zelí, v takovém případě ale už nesmíte sníst nic, co je rostlinného původu v tom samém dni.
V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Švrčulová.
dnes mě naměřili zase hustější krev,ctěla jsem se zeptat jestli,když si dám zelí a beru varfarin,tak mi seřídne nebo zhoustne,děkuji za odpověd
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vašimi slovy to lze říci, že čím více zelí sníte, tím hustší krev budete mít. Zelí, kapusta, okurky, to vše obsahuje mnoho vitamínu K, který ve vašem těle zkracuje čas, za který se krev srazí. Warfarin vychytává vitamín K, aby se čas srážení krve prodloužil. Když sníte více potravin s vitamínem K, tak obvyklá dávka Warfarinu nestačí a krev se chová, jako by se žádný Warfarin neužíval. Proto při užívání Warfarinu musíte kontrolovat příjem vitamínu K a udržet ho na stejné úrovni každý den. Zelí si nechte pro dny, kdy víte, že jste nesnědla mnoho zeleniny, abyste rychle doplnila hladinu vitamínu K. Dávkování Warfarinu je stanoveno tak, abyste mohla přijmout 90 mikrogramů vitamínu K každý den. Když sníte málo potravin s vitamínem K, tak Warfarin vychytá všechen vitamín K a způsobí to zvýšené riziko krvácení a vzniku modřin.
Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.
Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.
V naší poradně s názvem PROSÍM O RECEPT NA VYSYCHÁNÍ KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Sláma .
Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept proti vysychání kloubních pouzder podle Otce Pleskače: V potravinách si kupte želatinu, kterou si večer připravte v množství dvě lžičky rozmíchat do vody a ráno to vypijte. Takto postupujte každý den po dobu jednoho měsíce. Tady je záznam z rádia, kde o tom Otec Pleskač hovoří (48. minuta): https://prehravac.rozhlas.c…
Domácí nakládané kysané zelí lze konzumovat při onemocnění dnou. Bílé zelí ve 100 g obsahuje 13 a zelí červené 17 purinů. Kysané zelí obsahuje ve 100 g 8 purinů.
V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Littner.
Nevím nevím jestli je pravda co tady píšete k tématu warfarín a kysané zelí užívám warfarín delší dobu a byl jsem DOSLOVA upozorněn primářem kardiologie nemocnice Třinec abych se vyvaroval hlavně kysanému zelí že má obrovský vliv na hladinu INR. Tak a kde je teď pravda?????
Uvedené receptury v knize zůstaly v originální formě bez úprav autora.
Například pokud se chcete zbavit hemoroidů jednou provždy, je třeba v létě během měsíce aplikovat přísnou dietu obsahující jen zeleninu a ovoce. Kromě tohoto je nutné pít ovocné koktejly, nejíst maso, bílé pečivo, mléčné výrobky, nic vařeného, smaženého ani pečeného. Nesmíte pít kávu, kakao, čokoládu ani alkoholické nápoje. Místo chleba jezte vlašské ořechy, místo normální kávy pijte kávu ječmennou nebo obilnou. Můžete pít čaje z listí malin a rybízu. Každý by si měl být vědom toho, že hemoroidy jsou jednou z hlavních příčin vedoucích k rakovině tlustého střeva.
Další zajímavý recept je pro osoby, které prošly chemoterapií a ozařováním, pro posílení imunitního systému – Vývar z lněného semínka: Do hrnce s poklicí nasypte 1 sklenici semínek, zalijte 3 litry horké vody, vařte 2 hodiny pod poklicí na mírném ohni. Později odstavte, počkejte, až bude mít tekutina tělesnou teplotu. Pijte co nejčastěji, a to 1,5 litru denně během 2 až 3 týdnů. Během pití tohoto vývaru se vylučují toxiny, radioaktivní prvky a jiné škodlivé látky.
Z mnoha dalších receptů je zajímavý recept na astma u dětí a dospělých: 40 středních cibulí zalijte horkou vodou a počkejte, než změknou. Slijte vodu a cibuli poduste do měkka v 1/4 l olivového oleje. Cibuli rozmíchejte na kaši. Konzumujte ráno a večer vždy 1 lžíci.
Recept na bolavá záda: Natřete záda teplým medem. Později opláchněte teplou vodou. Zákrok provádějte každý den, dokud bolest nezmizí.
Recept na počáteční stadium cukrovky: Pijte vývar z listů ostružin, 3–4 sklenice denně.
Recept na mykózu prstů: 1. Důkladně si umyjte nohy a ponořte je do vinného octa. Na noc si navlékněte ponožky namočené ve vinném octu. 2. V hmoždíři rozmělněte mátu se solí. Dejte mezi prsty cca na 1 hodinu. Zákrok opakujte několikrát a mykóza zmizí.
Recept při nachlazení dítěte: Připravte směs z 50 g vody, 5 g medu, 50 g másla a 2 tabletek aspirinu. Vše dobře rozmíchejte a směsí potřete hrudník, záda, krk, ruce a nohy. Dítě dobře přikryjte teplou peřinou, dokud se nevypotí. Později utřete vlhkým ručníkem, převlečte jej do suchého oděvu a dejte spát.
Recept Sarkom – zákeřný nádor: Přiložte na nádor kousek syrového masa lehce postříkaného čpavkem.
Recept na ekzém: Po koupeli natřete nemocná místa směsí ze slunečnicového oleje a octa ve stejném poměru.
V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELNACKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rehor.
Prosim o sdeleni, za je možno jist prevarene zeli. Dekuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kysané zelí obsahuje hodně vitamínu K. Tři šálky kysaného zelí naplní denní limit pro příjem vitamínu K. Pokud budete konzumovat zelňačku, tak v ten den musíte omezit příjem jiných potravin s vyšším obsahem vitamínu K, aby zůstal váš denní příjem tohoto vitamínu na hodnotě 90 mikrogramů.
Uvedené receptury v knize zůstaly v originální formě bez úprav autora. Pokud se chcete například zbavit hemoroidů jednou provždy, musíte v létě během jednoho měsíce dodržovat přísnou dietu obsahující zeleninu a ovoce. Kromě toho je nutné pít ovocné koktejly, nejíst maso, bílé pečivo, mléčné výrobky, nic vařeného, smaženého ani pečeného. Nesmíte pít kávu, kakao, čokoládu ani alkoholické nápoje. Místo chleba jezte vlašské ořechy, místo normální kávy pijte kávu ječmennou nebo obilnou. Můžete pít čaje z listí malin a rybízu. Každý by si měl uvědomit, že hemoroidy jsou jednou z hlavních příčin vedoucích k rakovině tlustého střeva.
Další zajímavý recept je pro osoby, které prošly chemoterapií a ozařováním, pro posílení imunitního systému – vývar z lněného semínka: Do hrnce s poklicí nasypte 1 sklenici semínek, zalijte 3 litry horké vody, vařte 2 hodiny pod poklicí na mírném ohni. Později odstavte a počkejte, až bude mít tekutina tělesnou teplotu. Pijte co nejčastěji, a to 1,5 litru denně během 2 až 3 týdnů. Během pití tohoto vývaru se vylučují toxiny, radioaktivní prvky a jiné škodlivé látky.
Z mnoha dalších receptů je zajímavý recept na astma u dětí a dospělých. 40 středních cibulí zalijte horkou vodou a počkejte, než změknou. Slijte vodu a cibuli poduste doměkka v 1/4 l olivového oleje. Cibuli rozmíchejte na kaši. Konzumujte ráno a večer vždy 1 lžíci.
Recept na bolavá záda: Natřete záda teplým medem. Později opláchněte teplou vodou. Zákrok provádějte každý den, dokud bolest nezmizí.
Recept na počáteční stadium cukrovky: Pijte vývar z listů ostružin, 3–4 sklenice denně.
Recept na mykózu prstů: 1. Důkladně si umyjte nohy a ponořte je do vinného octa. Na noc si navlíkněte ponožky namočené ve vinném octu. 2. V hmoždíři rozmělněte mátu se solí. Dejte mezi prsty cca na hodinu. Zákrok opakujte několikrát a mykóza brzy zmizí.
Recept při nachlazení dítěte: Připravte směs z 50 g vody, 5 g medu, 50 g másla a 2 tabletek aspirinu. Vše dobře rozmíchejte a touto směsí potřete hrudník, záda, krk, ruce a nohy. Dítě dobře přikryjte teplou peřinou, dokud se nevypotí. Později utřete vlhkým ručníkem, převlečte jej do suchého oděvu a dejte spát.
Recept Sarkom – zákeřný nádor: Přiložte na nádor kousek syrového masa lehce postříkaného čpavkem.
Recept na ekzém: Po koupeli natřete nemocná místa směsí ze slunečnicového oleje a octa ve stejném poměru.
V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vostrá.
Dobrý den ?
starám se o tetu,která užívá warfarin.Co ji mám dávat k jídlu? Má k němu dobrý vztah.Ale má problémy ,nevychází ji dobře qvik.Má 2.1.1.6,23.1.1.9,20.2.1.8,30.3.1.2.Je poslaná na interní vyšetření.Zajímá mě co ji mám vařit a vůbec připravovat k jídlu aby se to srovnalo.Jaké smí čaje ,nebo pít pouze vodu.Co zelenina ovoce?
Děkuji moc za odpověĎ.Tetě je 69 roků.Užívá léky na štítnou žlázu Euhtyrox 50mikro. na tlak prestanceneo combi 5 mg/1,25 a warfarin
S pozdravem J.Vostrá neteř
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro správnou funkci léku Warfarin je nezbytné, aby každý den teta přijala stravu s obsahem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Ne více, ale ani ne méně - každý den stejně. Obvyklá česká strava založená na mase, omáčce a přílohách z mouky (těstoviny, knedlíky) nebo rýže je chudá na vitamín K a jedno takové jídlo obsahuje do 10 mikrogramů vitamínu K. Vitamín K se tedy musí navíc doplňovat prostřednictvím zeleniny. Nejvíce vitamínu K obsahují zelí, kapusta, ledový salát, brokolice, chřest, jarní cibulky a okurky. Například tři listy zelí, kapusty nebo salátu obsahují 90 mikrogramů vitamínu K a hodí se tehdy, když víte, že ten den nebyla strava bohatá na zeleninu, tak to s tím lze rychle doplnit. Aby však byla strava zábavná a přesto obsahovala potřebné množství vitamínu K, tak zde máme připravené jídelníčky. Můžete je vidět tady:
Uvedené receptury v knize zůstaly v originální formě bez úprav autora. Pokud se chcete například zbavit hemoroidů jednou provždy, musíte v létě během jednoho měsíce dodržovat přísnou dietu obsahující zeleninu a ovoce. Kromě tohoto je nutné pít ovocné koktejly, nejíst maso, bílé pečivo, mléčné výrobky, nic vařeného, smaženého ani pečeného. Nesmíte pít kávu, kakao, čokoládu ani alkoholické nápoje. Místo chleba jezte vlašské ořechy, místo normální kávy pijte kávu ječmennou nebo obilnou. Můžete pít čaje z listí malin a rybízu. Každý by si měl být vědom toho, že hemoroidy jsou jednou z hlavních příčin vedoucích k rakovině tlustého střeva.
Další zajímavý recept je pro osoby, které prošly chemoterapií a ozařováním, pro posílení imunitního systému – vývar z lněného semínka: Do hrnce s poklicí nasypte 1 sklenici semínek, zalijte 3 litry horké vody, vařte 2 hodiny pod poklicí na mírném ohni. Později odstavte a počkejte, až bude mít tekutina tělesnou teplotu. Pijte co nejčastěji, a to 1,5 litru denně během 2 až 3 týdnů. Během pití tohoto vývaru se vylučují toxiny, radioaktivní prvky a jiné škodlivé látky.
Z mnoha dalších receptů je zajímavý recept na astma u dětí a dospělých: 40 středních cibulí zalijte horkou vodou a počkejte, než změknou. Slijte vodu a cibuli poduste doměkka v 1/4 l olivového oleje. Cibuli rozmíchejte na kaši. Konzumujte ráno a večer vždy 1 lžíci.
Recept na bolavá záda: Natřete záda teplým medem. Později opláchněte teplou vodou. Zákrok provádějte každý den, dokud bolest nezmizí.
Recept na počáteční stadium cukrovky: Pijte vývar z listů ostružin, 3–4 sklenice denně.
Recept na mykózu prstů: 1. Důkladně si umyjte nohy a ponořte je do vinného octa. Na noc si navlékněte ponožky namočené ve vinném octu. 2. V hmoždíři rozmělněte mátu se solí. Dejte mezi prsty cca na 1 hodinu. Když tento postup zopakujete několikrát, mykóza zmizí.
Recept při nachlazení dítěte: Připravte směs z 50 g vody, 5 g medu, 50 g másla a 2 tabletek aspirinu. Vše dobře rozmíchejte a směsí potřete hrudník, záda, krk, ruce a nohy. Dítě dobře přikryjte teplou peřinou, dokud se nevypotí. Později utřete vlhkým ručníkem, převlečte jej do suchého oděvu a dejte spát.
Recept Sarkom – zákeřný nádor: Přiložte na nádor kousek syrového masa lehce postříkaného čpavkem.
Recept na ekzém: Po koupeli natřete nemocná místa směsí ze slunečnicového oleje a octa ve stejném poměru.
V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..
Nedávno jsem si dala 2x v týdnu do salátu moji oblíbenou rukolu (jen hrst) a už jsem měla hodnotu INR 1,6.Kysané zelí,které je moc zdravé se také bojím jíst.Dnes jdu na krev tak uvidím co bude,každý den zelené saláty nejím,nemám je doma nebo nemám chuť a to mě také vadí,že se má jíst stejné množství vitaminu K.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Právě ve dnech, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, se hodí potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta a ledový salát. Stačí pak sníst tři velké listy nebo miska kysaného zelí a máte limit pro příjem vitamínu K dosažen také.
Máte pravdu, že je to trochu náročné, ale dá se na to zvyknout. Zároveň existuje možnost pro pacienty na Warfarinu, u kterých se nedaří udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0, kdy 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, přejít na Eliquis s doplatkem 200 Kč/měsíc. Tady je kompletní ustanovení podmínek pro tuto hrazenou léčbu: https://www.sukl.cz/modules…
Tinktura je jednou z velmi užitečných a univerzálních metod. Standardní metoda používaná po mnoho staletí zahrnuje použití alkoholu, zejména vodky, která má jemnou chuť a výborně extrahuje bylinné živiny a léčivé vlastnosti. Tinkturu lze přidávat do vody, která může být použita pro přípravu čaje, nebo ji lze použít k vytvoření masti.
Pro výrobu bylinné tinktury budete potřebovat:
sušené byliny
vodku
Pokud použijete sušené byliny, je důležité dodržet správný poměr. Postačí 1 díl sušených bylin a 5 dílů vodky. U čerstvých bylin se používá poměr jedna ku třem. Při výrobě je důležitě, aby byly byliny nakrájeny na jemno a poté lehce vloženy do sklenice. Není vhodné je umačkávat, protože by se tak vodka nedostala až na dno. Do sklenice s bylinami přidejte vodku. Je důležité, aby byliny plavaly ve vodce. Sklenici zašroubujte víkem a nechte odstát po dobu dvou týdnů. Důležité je sklenici každý den protřepat, dojde tak k lepšímu uvolňování. Jakmile uplyne doba zrání, obsah sklenice se přelije přes filtr. Důležité je, aby došlo k vytlačení veškeré tekutiny a likvidaci zbylé buničiny. Nálev by měla být umístěn do tmavé, sterilizované sklenice. Tinkturu lze skladovat na tmavém místě klidně po dobu několika let.
1 lžička strouhaného včelího vosku (2 lžičky v případě, že je kokosový olej kapalný, nebo když nepoužijete žádný kokosový olej)
2 lžičky kokosového oleje
3 lžičky mandlového oleje
1 lžička oleje ze semen šípku
8 až 10 kapek tea tree esenciálního oleje
5 kapek levandulové silice
5 kapek esenciálního oleje z libavky polehlé (Wintergreen)
1 kapsle vitamínu E
Postup:
Přidat všechny přísady do kastrůlku ve vodní lázni a počkat, než se roztaví včelí vosk a kokosový olej, následně vše důkladně promíchat. Nalít do sterilizované nádoby a nechat úplně vychladnout.