Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

STÉVIE


Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Normální hladina cukru v krvi na lačno se pohybuje mezi 3,3 až 6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9 až 5,5 mmol/l v žilní krvi. U diabetiků by hodnota cukru v krvi neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle.

Čím snížit cukr před odběrem krve? Tak tato otázka trápí nejednoho pacienta s diabetem. Nejjednodušší je chovat se stále dle doporučení, tedy dodržovat: normální hladinu cukru v krvi, správnou životosprávu, vyváženou stravu, dostatek pohybu a vyhýbat se stresu. Nutné je omezit cukr, jíst hodně vlákniny, ovoce a zeleninu, libové maso, drůbež a ryby a dostatečně pít. Vyhněte se bílému pečivu, přejděte na celozrnné a ke snídani si dejte cereálie místo čokolády. Zeleninu konzumujte dušenou, syrovou, pečenou, luštěniny, celozrnný kuskus, pohanku. Pokrmy a nápoje konzumujte bez cukru, v menších dávkách a zbytek dávky doplňte zeleninou.

Snížit hladinu cukru v krvi lze pravidelným cvičením a jídlem s nízkým glykemickým indexem.

Bylinky a vitamíny na vysoký cukr

Cukr snižuje například kopřiva, heřmánek, lékořice a skořice, omega-3 mastné kyseliny (různé oleje), hořčík.

Potraviny na snížení cukru v krvi

Vhodné potraviny jsou luštěniny – přestože obsahují sacharidy, mají poměrně nízký glykemický index (ale hůře se tráví).

Vyzkoušejte také hlízy topinambur, případně výrobky z nich, obsahují totiž inulin, který výrazně pomáhá snížit hladinu cukru v krvi. Inulin lze sehnat i v tabletách (Top inulin tablety).

Babské rady

Mezi babskými radami, jak rychle snížit hladinu cukru v krvi, najdeme doporučení žvýkat stonky od pampelišek. Vhodná je také konzumace borůvek, které mají vliv na snížení hladiny cukru v krvi při lehké poruše. Na snižování hladiny cukru v krvi je údajně výborný i grep, z bylinek pak skořice, zázvor, česnek a ženšen. Nebo si dejte ráno nalačno kysané zelí i se šťávou.

Kapky na snížení cukru v krvi

Dobře fungují Diaval kapky se skořicí a čaje pro diabetiky, ale pozor na vznik hypoglykemie (rozčilení, poruchy srdečního rytmu, zvýšená frekvence srdečních ozev, pocení se). Kapky jsou k dostání v každé lékárně. Výsledky jsou celkem dobré.

Vláknina

Cukr lze jíst jen formě různých ovocných plodů, kdy jeho vstřebávání zpomaluje vláknina. Moučné potraviny je nutné vždy doplnit současně zeleninou a jiným zdrojem vlákniny v poměru 1 : 1.

Stévie

Používejte ke slazení vše ze stévie. Je běžně k dostání, například 150 tablet za 85 Kč. Stévie je prospěšná při redukci inzulinu a při pravidelném používání dojde ke snížení cukru v krvi.

Pití

Popíjejte celý den minerální či neperlivou kvalitní vodu, občas i z kohoutku. Pijte kávu a čaj bez cukru, popřípadě si je oslaďte stévií.

Zdroj: článek Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Příběh

Ve svém příspěvku ASPARTAM, SUKRALÓZA, STÉVIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valentina.

O sladidlech podrobněji: http://galenus.cz/clanky/vy…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan Smatana.

Stévia sladidlo môžem s Warfarinem ?

Zdroj: příběh Aspartam, Sukralóza, Stévie

Účinky

Delifiber shake s obsahem lněného semínka, kakaa, karobu a stevie podporuje trávení a kontroluje naši hmotnost. Produkt neobsahuje žádné konzervanty, sladidla či umělé látky. Neobsahuje lepek a je vhodný pro pravidelné užívání. Použité suroviny jsou vyráběny jako BIO potraviny. Delifiber shake neslouží jako náhrada pestré stravy. Není určen po děti do 3 let, těhotné a kojící ženy.

Len, respektive jeho semínka byla už od pradávna našimi babičkami využívána pro své blahodárné účinky při problémech se zácpou, při zánětech žaludku a střev a při vředech. Vhodná jsou také pro jedince s vysokým cholesterolem nebo pro ty, kdo mají potíže s játry.

Karob, známý také jako svatojánský chléb, je plodem rohovníku obecného, který nám v podobě karobu přináší jedinečnou superpotravinu. Dříve běžná součást jídelníčku se bohužel v dnešní době příliš neobjevuje, přestože umí například kontrolovat hmotnost a pomáhá rychleji získat pocit sytosti, což je v dnešní době mnoha lákadel a dostupného jídla potřeba. Karob přidaný do nápoje umožní tělu získat rychle pocit zasycení, takže je vhodný v době, kdy nemáte čas na plnohodnotné jídlo anebo se snažíte regulovat svou hmotnost.

Kakao známe především z čokolád, které nám mnoho odborníků zdravé stravy nedoporučí. Přesto kakao díky své komplexnosti patří mezi superpotraviny. Obsahuje široké spektrum minerálů, vitaminů a antioxidantů, které naše tělo potřebuje pro správný chod organismu. Navíc má stimulující účinky a je důležitým zdrojem hořčíku, jehož nedostatek může způsobit problémy se srdcem.

Stévie je dokonalou náhražkou cukru ve 100% přírodní podobě. Tato rostlina je ideální pro osoby trpící hypertenzí a cukrovkou, které nemohou běžný cukr používat. Zapomeňte na umělá sladidla, jde to čistě přírodní cestou!

Zdroj: článek Delifiber fruits

Poradna

V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: příběh Druhy cukru i pro diabetiky

Tvarohový dort

Cheesecake se zdá být tak komplikovaný, ale ve skutečnosti je to opravdu snadné. Skvělé na tomhle je, že ho můžete udělat na standardní pánvi, ale jednotlivé cheesecaky připravované ve formách na muffiny jsou ještě jednodušší. Nejtěžší je ušlehat bílky.

Pro tento recept můžete použít nízkokalorické sladidlo ze stévie, což je skvělá alternativa cukru. Karamelizovaná jablka vnesou do tohoto tvarohového dortu svou vlastní sladkost, která z něj dělá perfektní sváteční dezert.

Ingredience

  • 1 lžička másla;
  • 3 velká jablka Gala (oloupaná a nakrájená na kostičky);
  • 3/4 hrnku lískových ořechů;
  • 4 lžičky medu;
  • 250 g smetanového sýra se sníženým obsahem tuku (blok);
  • 1/2 hrnku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku;
  • 1/2 hrnku sladké stévie;
  • 1 lžička mletá skořice;
  • 1/2 lžičky mletý muškátový oříšek;
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy;
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu;
  • 2 velká vejce (oddělená);
  • 1/8 lžičky soli.

Postup

Umístěte máslo do velké pánve na středně vysokou teplotu.

Přidejte jablka a vařte asi 10 až 15 minut. Často prohazujte a vařte, dokud jablka nezhnědnou a nezměknou.

Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Předehřejte troubu na 150 °C.

Formu na muffiny vyložte 12 papíry na muffiny (nejlépe alobalem).

Lískové ořechy vložte do kuchyňského robotu s ocelovou čepelí a nasekejte, dokud z nich nevzniknou hrubé drobky.

Vlijte med přes horní část kuchyňského robotu, dokud se dobře nesmíchá s nasekanými ořechy, a poté kuchyňský robot zastavte.

Oříškovou směs rozdělte rovnoměrně do forem na muffiny a jemně poklepejte.

Vložte pánev do trouby a pečte deset minut. Vyjměte z trouby.

Naplňte velký pekáč asi 4 cm vody a vložte do trouby.

Smetanový sýr, zakysanou smetanu, sladidlo, skořici, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, citronovou šťávu, vaječné žloutky, sůl a karamelizovaná jablka dejte do čisté misky kuchyňského robota vybavené ocelovou čepelí.

Zpracujte do hladka.

V měděné misce ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Opatrně vmíchejte těsto z kuchyňského robotu, dokud se dobře nepromíchá.

Těsto nalijte do formiček na muffiny. Nejjednodušší je, když použijete naběračku zmrzliny nebo velkou lžíci. Formy na muffiny by měly být zcela plné.

Vložte pánev do vyhřáté vodní lázně a pečte 20 minut.

Vypněte troubu a vyjměte vodní lázeň z trouby.

Vraťte jen cheesecake (bez vodní lázně) do teplé trouby a nechte v troubě 40 minut vychladnout.

Před podáváním vychlaďte alespoň čtyři hodiny.

Zdroj: článek Warfarin a sladkosti

Dieta

Čím zdravěji a pravidelněji se budete stravovat, tím lepší kompenzace diabetu dosáhnete a tím lepší bude prevence možných pozdních komplikací způsobených tímto onemocněním. Základem diety při diabetu je pravidelná strava, rozložená do 5–6 porcí co 2–3 hodiny během celého dne, aby se zamezilo výkyvu glykemie. Dieta při cukrovce v sobě zahrnuje doporučené množství sacharidů, které stanoví ošetřující lékař podle váhy a zdravotního stavu. Diabetická dieta je dána podle množství sacharidů (uhlovodanů, cukrů), které se rovnoměrně rozdělí do celého dne. Snídaně, oběd a večeře obsahují větší dávku sacharidů, zatímco svačiny menší.

Správný poměr složek by měl být následující:

  • sacharidy 45–60 % denního příjmu
  • bílkoviny 10–20 % denního příjmu
  • tuky 20–30 % denního příjmu

K tomu je nutné připočítat dostatek vitamínů a minerálních látek, které by měly pocházet hlavně z přírodních zdrojů.

Strava by měla být výživná a pestrá, měla by obsahovat všechny složky potravy. V jídelníčku by se měla vyskytovat zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, bylinky, ořechy, semínka, ryby a libové maso. Jako sladidlo je vhodná stévie a ovoce.

U začínající cukrovky (prediabetes) je vhodné řídit se stejnými pravidly jako u cukrovky druhého typu. Diabetický jídelníček by měl být sestaven s ohledem na pravidla, která se vztahují k této stravě. Nutné je také zhubnout na optimální váhu.

Při dietě při cukrovce byste se měli řídit těmito pravidly:

  • Jezte 5–6x denně, nejlépe ve stejnou dobu.
  • Diabetický jídelníček by měl být pestrý a vyvážený.
  • Jezte hodně zeleniny a ovoce.
  • Nejvhodnější úpravou potravin je vaření, dušení a grilování.
  • Jezte potraviny hlavně z vhodné kategorie.
  • Omezte sladkosti, přesolené, tučné a další nevhodné potraviny.
  • Pijte hodně vody.
  • Snažte se zhubnout, pokud máte nadváhu nebo obezitu.
  • Věnujte se pravidelně pohybu.

Glykemický index (GI) udává, jak rychle v krvi stoupne hladina glukózy a inzulinu po konzumaci potravin, které obsahují sacharidy, a jak rychle organismus využije přijatou glukózu. Potraviny mohou mít nízký glykemický index (do 55), střední (56–69) nebo vysoký (od 70). Jakmile sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem, prudce se zvýší hladina glukózy v krvi a poté rychle klesne. Při tomto procesu se do krve vyloučí mnoho inzulinu. Pokud ale sníte potravinu s nízkým glykemickým indexem, hladina glukózy stoupne postupně a postupně také klesá. Potraviny s nízkým glykemickým indexem by měli vyhledávat nejen diabetici, ale i lidé, kteří diabetes nemají, protože slouží jako prevence rozvoje tohoto onemocnění.

Zdroj: článek Vysoký cukr v krvi

Vzorový jídelníček na 1 týden

Abychom vám pomohli začít, zde je ukázkový plán ketogenní diety na jeden týden:

pondělí

  • snídaně: vegetariánské a vaječné muffiny s rajčaty;
  • oběd: kuřecí salát s olivovým olejem, sýrem feta, olivami a přílohovým salátem;
  • večeře: losos s chřestem vařeným na másle.

úterý

  • snídaně: vejce, rajčata, bazalka a špenátová omeleta;
  • oběd: mandlové mléko, arašídové máslo, špenát, kakaový prášek a koktejl ze stévie (další keto smoothies zde) s nakrájenými jahodami;
  • večeře: sýrovo-skořápkové tacos se salsou.

středa

  • snídaně: chia pudink z ořechového mléka přelitý kokosem a ostružinami;
  • oběd: avokádový krevetový salát;
  • večeře: vepřové kotlety s parmazánem, brokolicí a salátem.

čtvrtek

  • snídaně: omeleta s avokádem, salsou, paprikou, cibulí a kořením;
  • oběd: hrst ořechů a celerových tyčinek s guacamole a salsou;
  • večeře: kuře plněné pestem a smetanovým sýrem a příloha grilované cukety.

pátek

  • snídaně: řecký jogurt s plnotučným mlékem bez cukru s arašídovým máslem, kakaovým práškem a lesním ovocem
  • oběd: tacos z mletého hovězího, salátu s nakrájenou paprikou;
  • večeře: naložený květák a rozmixovaná zelenina.

sobota

  • snídaně: tvarohové palačinky s borůvkami a přílohou grilovaných žampionů;
  • oběd: cuketový a řepný „nudlový“ salát;
  • večeře: bílá ryba pečená na olivovém oleji s kapustou a opečenými piniovými oříšky.

neděle

  • snídaně: smažená vejce s houbami;
  • oběd: nízkosacharidové sezamové kuře a brokolice;
  • večeře: boloňské špagety.

Vždy se snažte zeleninu a maso dlouhodobě střídat, protože každý druh poskytuje jiné živiny a zdravotní přínosy.

Zdroj: článek Co je tuková dieta?

Kvasinková dieta

Protikvasinková dieta znamená poměrně přísný stravovací režim, jehož poctivé dodržování ale přináší značnou úlevu. Nemůžeme si myslet, že za všechno může zaplísněný organismus a střílet diagnózy od boku. Základem této diety je striktní vyloučení cukru a bílé mouky z jídelníčku. Rovněž je potřeba trvale se vzdát droždí a mléka. Je naprosto nevhodné jíst sladké bílé pečivo, koláče, koblihy, chléb, rohlíky, zákusky, cukrovinky a oblíbenou čokoládu. Pečivo můžete pouze celozrnné a kváskové, nejlepší je ovšem nejíst pečivo vůbec. Můžete ho nahradit extrudovanými chlebíčky a podstatně zdravějšími obilnými kašemi. Povolenými obilovinami jsou jáhly, pohanka, hnědá rýže, žito, oves, ječmen a špalda. Bílou rýži a kukuřici byste měli omezit nebo vynechat. Chybou by však bylo si kašičky sladit. Na to opravdu zapomeňte. Pozor na med, fruktózu, třtinový cukr či sladké sušené ovoce. Pořád se jedná o cukr, navíc v sušeném neošetřeném ovoci jsou podmínky pro plísně jak dělané.

Z ovoce se doporučují například jablka, hrušky, grepy, kiwi, maliny, borůvky, ostružiny, švestky, rybíz, třešně, meruňky, angrešt a podobně. Vybírejte si především ovoce s kyselejší chutí, tím nic nezkazíte. Vynechat byste měli veškeré sladké ovoce, které snadno podléhá kvašení. Ze sladidel je pak povolena pouze stévie, melasa a obilné slady. Vyhněte se umělým sladidlům. Prostě se vyhněte celkově cukru. Se zeleninou na tom budete mnohem lépe, jsou ale zakázány brambory a veškeré výrobky z nich. Omezit byste také měli sladkou kukuřici. Z nápojů se doporučují nejrůznější zeleninové šťávy, zelené a bylinné čaje, samozřejmě také čistá voda. Bublinkové nápoje, slazené limonády, kávu a alkohol bez lítosti přenechejte druhým. Co se týká bílkovin, můžete libové maso, nejlépe ryby. Zakázány jsou uzeniny, tučná a smažená masa, rovněž mléko, sýry, sladké mléčné výrobky a plísňové sýry. Povoleny jsou kvalitní bílé jogurty nebo neslazené kysané nápoje s probiotickou kulturou. Přátelská spolupráce s probiotiky se vyplatí vždycky. Vynechejte veškeré přídatné látky, konzervy, polotovary a přípravky na dochucení. Z tuků upřednostňujte ty nenasycené nebo například kokosový olej, který se považuje za vynikajícího spolubojovníka s kvasinkami a plísněmi. Chcete-li si okořenit jídlo, používejte v hojné míře česnek, kterého se kvasinky velice bojí. Rovněž mají respekt před štiplavou zeleninou, jakou je například řeřicha nebo ředkvičky.

Počítejte s tím, že na počátku diety budete mít velkou chuť na sladké. Je to proto, že kvasinkám postupně začne chybět cukr. Chuť na sladké postupně odezní. Během diety může dojít ke zhoršení potíží, jedná se pouze o dočasnou záležitost. Protikvasinkovou dietu můžete navíc podpořit užíváním některých osvědčených přípravků na hubení plísní a kvasinek.

Test na kvasinky.

Zdroj: článek Jak se zbavit kvasinek

Strava způsobující kyselý pot

Je třeba vyvažovat kyselotvorné potraviny těmi se zásaditou reakcí. Nejhorší je bílý (rafinovaný) cukr a jím slazené pamlsky, ale pozor také na umělá sladidla, vhodná a zdravá je stévie. Kyselý pot může být výsledkem konzumace například těchto kyselotvorných potravin: jednoduchý cukr, bílá mouka, mléko, káva, alkohol, slazené limonády, konzervační látky, umělá sladidla, uzené, solené a grilované potraviny, margaríny, nadbytek masa a živočišných bílkovin, uzeniny, nadbytek tuků a všechny výrobky, které tyto živiny obsahují.

Zdroj: článek Kyselý pot

Recepty na hlavní jídla

Pórková polévka

Ingredience: 1 litr hovězího vývaru, 120 g pórku, 120 g brambor, 1 bílek, sůl, pažitka na ozdobu

Postup: Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.

Hodnota: 243 kJ/59 kcal

Lívanečky pro děti

Ingredience: 14 g stolního oleje, 260 g vody, 250 g lívanečků, 40 g dia skořicového cukru

Postup: Obsah sáčku vsypeme do misky a vlijeme studenou vodu. Směs metličkou důkladně rozšleháme, aby byla bez hrudek. Necháme odstát 5 minut. Na rozehřátou lívancovou pánev potřenou olejem nalijeme těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnota: 899 kJ/215 kcal

Segedínský guláš

Ingredience: 40 g podzimní cibule, 20 g hladké mouky, 20 g stolního oleje, 12 g soli, 360 g libového vepřového masa, 80 g mléka, 280 g kysaného zelí, kmín, 200 g vody, 4 g červené sladké papriky

Postup: Na polovině dávky tuku zpěníme cibulku a přidáme mletou papriku a přilijeme vodu. Přidáme nakrájené maso, sůl a kmín. Dusíme do poloměkka a přidáme nakrájené kysané zelí. Připravíme zásmažku – do zbylého tuku přidáme mouku. Vmícháme do guláše, přilijeme mléko a dusíme doměkka.

Hodnota: 1 218 kJ/ 291 kcal

Houskový knedlík

Ingredience: 1 vejce, 304 g hladké mouky, 20 g mléka, 32 g bílého pečiva, 20 g kvasnic

Postup: Z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme kostičky rohlíku. Přikryté necháme vykynout na teplém místě. Vyválíme 2 válečky, vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Z každého knedlíku uděláme 8 koleček (1 plátek má 40 g). Na porci počítáme 2 plátky.

Hodnota: 660 kJ/158 kcal

Recepty na dia zákusky

Ořechové spirály

Ingredience: 1 vejce, 120 g polohrubé mouky, 60 g tvarohu, sůl, 30 g stévie, 12 g másla, 12 g ořechů

Postup: Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Mezitím nameleme ořechy a přidáme vejce se sladidlem. Vše dohromady zamícháme a rozetřeme na vyválené těsto

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Recepty na dia zákusky

Zákusek bez cukru

Ingredience na náplň: 1 lžíce solamylu, 1 hrst rozinek, 500 g tvarohu, 3 vejce, dle potřeby: mléko, stévie, čokoláda dia

Ingredience na těsto:1 vejce, 250 g Hery, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky

Postup: Do mouky dáme prášek do pečiva, vejce a tuk. Uděláme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao. Na náplň utřeme tvaroh se žloutky, přidáme stévii, solamyl, rozinky. Mléko podle potřeby a tuhý sníh z bílků. Na plech nastrouháme hnědé těsto. Potřeme náplní a navrch nastrouháme bílé těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě na teplou buchtu nastrouháme dia čokoládu.

Dia dort

Ingredience na korpus: 4 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g například dia mandlové pasty od značky Almendrina

Ingredience na krém: 3 lžíce mandlového krému, například dia mandlové pasty od značky Almendrina, 250 g mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým luskem)

Postup: Rozehřejte troubu na 170 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s dia mandlovou pastou ušlehejte do světlé pěny. Sníh z bílků opatrně promíchejte se žloutkovou pěnou a postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto nalejte do formy a pečte při 170 °C asi 40 minut (záleží na troubě, je lepší vyzkoušet nakonec špejlí). V míse ušlehejte mascarpone s dia mandlovou pastou a vanilkovým extraktem. Rozkrojte vychladlý korpus a natřete 2/3 krému. Zbylým krémem potřete vrch a boky dortu. Na dozdobení posypte plátky mandlí. Dejte vychladit do lednice.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Fitness recept s quinoou

Jestliže se zajímáte o zdravou výživu, jistě vám neunikla tato skvělá potravina s trochu exotickým názvem quinoa. Jedná se o bezlepkovou pseudoobilovinu, která má opravdu významné nutriční hodnoty, proto by ve stravě neměla za žádnou cenu chybět. Věnujete-li se cvičení a sportu obecně, oceníte vysoký obsah bílkovin i jiných velmi důležitých látek. Quinoa by tudíž měla být součástí jídelníčku každého sportovce.

Fitness quinoa

Ingredience: 50 g quinoy, 1 řecký jogurt, 1 zralejší banán, jahody, hrst vlašských ořechů, stévie na dochucení.

Postup: Quinou uvaříme dle návodu, pokud možno trochu více doměkka. Hotovou quinou smícháme s bílým jogurtem a rozmačkaným banánem. Dle potřeby dochutíme stévií či jiným sladidlem a podáváme ozdobené ořechy a jahodami.

Zdroj: článek Co to je quinoa

Slané i sladké placičky

Ingredience na 12 placiček o průměru zhruba 10 cm: 250 g nízkotučného tvarohu, 4 vejce, 12 g vinného kamene nebo 1 sáček kypřicího prášku

Ingredience na sladké placičky: jogurt, dle chuti med nebo stévie, kaki

Ingredience na slané placičky: 50 g strouhaného sýra (30 % tuku v sušině), oblíbené koření (například provensálské, oregano, sezam), nebo různá semínka (například slunečnice)

Postup: Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia. Dva velké plechy vyložte pečicím papírem, a aby se vám placičky lépe sundávaly, pomažte plechy jemně olejem. V míse smíchejte tvaroh, žloutky, špetku soli a kypřicí prášek. Ve druhé míse připravte sníh z bílků. Ve chvíli, kdy bude sníh pevný, vmíchejte jej do tvarohové hmoty. Hmotu jemně promíchejte a na plech z ní tvořte pomocí lžíce placičky zhruba o průměru 10 cm. Poté pečte při teplotě 150 stupňů přibližně 35 minut.

Pokud chcete placičky sypané sýrem, po 30 minutách vyjměte plech z trouby a posypte je sýrem, kořením a například sezamem. Plech vložte znovu do trouby a pečte ještě 5 minut. Po zapečení sýra slané placičky servírujte se zeleninou.

Pokud jste si zvolili sladkou variantu, placičky po upečení nechejte vychladnout a ozdobte například bílým jogurtem slazeným stévií nebo medem a nahoru navrstvěte kaki.

Z celkové hmoty vytvoříte zhruba 12 stejných placiček.

Výživová hodnota 1 neozdobené placičky o průměru 10 cm a hmotnosti 20 g po upečení:

  • energie - 175 kJ
  • sacharidy - 0,8 g
  • bílkoviny - 4,5 g
  • tuky - 2 g

Vzhledem k nízkému obsahu sacharidů je možné placičky volit i v rámci druhé večeře, pokud je hlad či se jde pozdě spát.

Zdroj: článek Kaki a cukrovka

Hroznový cukr pro děti

Hroznový cukr, nebo také glukóza či dextróza, je společně s fruktózou a galaktózou jedním ze tří monosacharidů (nejjednodušších cukrů), které se vstřebávají ze stravy přímo do krve, děje se tak již za dvě minuty po snědení potraviny. Maltodextrin (polyglukóza) je oligosacharid tvořený 3 až 17 jednotkami glukózy, na kterou se v těle rychle rozkládá. Hladina glukózy v krvi se označuje jako glykémie, nízká pak jako hypoglykémie, vysoká jako hyperglykémie.

Hroznový cukr představuje rychlý zdroj energie, tudíž po jeho snědení brzy následuje pocit hladu. Jedná se také o takzvané prázdné kalorie, protože hroznový cukr nedodává žádné další živiny, vitamíny a minerály. Navíc sladká chuť je návyková. Obsah energie má hroznový cukr stejný jako běžný cukr (sacharóza), ale je méně sladivý než sacharóza, na dosažení stejného pocitu sladkosti je ho tedy potřeba více. Zvláště u dětí je důležitá pestrá strava, kompletní potraviny (zelenina, ovoce, ořechy a semínka, obilniny, zdroje bílkovin), případně konzumace přirozených sladidel, jako je například med, slad, rýžový sirup, javorový sirup, datlový sirup či stévie.

Nadbytek jednoduchých cukrů, tedy i hroznového cukru, vede k rozvoji inzulínové rezistence a následně diabetu 2. typu (cukrovky), zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, nadváhy a kardiovaskulárních onemocnění a také ohrožuje zdravou střevní mikroflóru, protože podporuje růst nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek. Přitom zdravá a správně mikrobiologicky osídlená střeva jsou základním kamenem dobře fungujícího imunitního systému. Dítěti do jednoho roku proto nedáváme sladkosti a do příkrmů nepoužíváme žádná sladidla (včetně hroznového cukru), samozřejmě včetně hroznového cukru a maltodextrinu, který se v těle poměrně rychle štěpí na glukózu. Navíc děti minimálně do půl roku netvoří pro štěpení maltodextrinu dostatek enzymů a jeho příjem pak může vést k nadměrnému zatížení trávicí soustavy, k nadýmání a ke kolice.

Glukóza je obsažena i v některých dětských instantních čajích, ty nelze považovat za nejvhodnější jak pro kojence, tak i pro starší děti. Hroznový cukr nebo maltodextrin jsou obsaženy rovněž v některých značkách kojeneckých kaší nebo kojeneckých sušenek. Tyto potraviny jsou tedy pro kojence nevhodné a nepříliš vhodné jsou i pro starší děti. Sladká chuť je vysoce návyková, kojenecké a batolecí období má na budoucí stravovací návyky a nastavení metabolismu nejzásadnější vliv, a proto se snažíme stravu příliš nesladit ani starším dětem, na mlsání se preferuje ovoce. Příjem sladidel dětem sice omezujeme, nicméně z nich neděláme věc zakázanou, o to lákavější by se stala, na druhou stranu by se sladkosti neměly používat ani jako odměna. Když už, tak kupte v lékárně bonbony v podobě hroznového cukru.

Zdroj: článek Hroznový cukr

Dieta při cukrovce II. typu

Diabetik II. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti zmetabolizovat větší dávku sacharidů naráz je nutné u něj rozdělit přísun sacharidů do menších porcí, ale pokud pacient není léčen inzulinem nebo deriváty sulfonylmočoviny, časové rozvržení stravy není striktní a malá jídla se mohou i vynechat.

Diabetik II. typu má zvýšenou tendenci přibírat na hmotnosti s ohledem na celoživotní vývoj metabolického syndromu, a proto musí mít dietu méně energeticky bohatou. Diabetici II. typu jsou většinou starší lidé s nižší fyzickou aktivitou a nižším energetickým výdejem, proto musí být i příjem nižší.

Základem diabetické diety je pravidelná a vyvážená strava několikrát denně, konzumovaná v pravidelných časových intervalech. V průběhu dne je nutné stravu rozdělit na tři hlavní a dvě menší dávky. Důležitou součástí diety při cukrovce je snížení příjmů jednoduchých cukrů a tuků. Místo jednoduchých cukrů je potřeba jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem. Z jídelníčku je nutné absolutně vyřadit sladkosti, moučníky, alkohol, dorty, dezerty, zákusky, sladké pečivo, bonbony, čokoládu, sádlo, špek, slaninu, tučné sýry, smetanové jogurty, sladké nápoje, med, slazené džemy, kandované ovoce, banány, melouny, jahody, ananas, hroznové víno, ovocné kompoty, hrušky, fruktózu.

Zelenina je vhodná prakticky veškerá. Vůbec tou nejlepší je zelí, hlávkový salát, čínský salát i jiné saláty, okurka, paprika, ředkvičky, celer, rajčata, cuketa, patison i luštěniny. Z pekárenských výrobků se vyhněte světlému pečivu, vhodné je tmavé pečivo, celozrnný chléb, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, amarantové těstoviny i celozrnná neloupaná rýže. Z masa se doporučuje konzumovat mladé a netučné maso (kuře bez kůže, krůta, holoubata, králík, telecí, vepřová kýta, hovězí zadní, mořská štika, kvalitní filé, treska, okoun, pstruh). Uzeninám je vhodné se vyhýbat. Když už, tak by měly být vařené nebo dušené a neměly by obsahovat méně něž 94 % masa (optimálně 97 %). Z mléčných výrobků lze jíst jogurty (3 %), mléko (1,5 %), tvaroh netučný, sýry s obsahem tuku do 30 % v sušině, tavený sýr s jogurtem, tvarůžky. Jednou týdně si lze dopřát 1 vejce. Je potřeba dodržovat pitný režim. Vhodnými nápoji jsou neslazený čaj, minerální voda bez příchuti a stolní voda. Ze sladidel se doporučuje stévie. Z tuků pak olej, pomazánková másla a kvalitní rostlinné tuky. Je důležité omezit solení.

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Dieta při adrenální insuficienci

Dieta je jedním z nejdůležitějších faktorů, které pozitivně (nebo v případě špatných stravovacích návyků naopak negativně) působí na činnost nadledvin. Existuje řada potravin, které podporují správnou funkci nadledvin a dodávají nadledvinkám energii, což jim umožní postupně obnovit svou funkci. Je ovšem nutné z jídelníčku vyřadit všechny těžko stravitelné potraviny a nejíst potraviny, které obsahují toxické látky a škodlivou chemii. Smyslem je zásadně omezit příjem potravin, které negativně působí na nadledviny a přispívají k jejich únavě.

Mezi nevhodné potraviny a nápoje při adrenální insuficienci patří:

  • Kofein – může narušit váš spánkový cyklus, což vede k tomu, že nadledviny nemají dostatečný čas na to, aby si odpočinuly a obnovily svou funkci. Pokud si bez kávy nebo nápojů s obsahem kofeinu nedovedete život představit, pijte je v omezeném množství a pouze v ranních hodinách (před polednem).
  • Cukry a umělá sladidla – kromě rafinovaného cukru z jídelníčku vyřaďte i kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a umělá sladidla. Nejezte obilniny (cereálie), bonbóny a další sladkosti a pochutiny. Uvědomte si, že cukr je přidáván jako přísada do pečiva, kořenicích přísad či různých omáček. Snažte se vyloučit co nejvíce cukrů. Namísto toho objevte tajemství stévie nebo surového medu.
  • Průmyslově vyráběné potraviny a jídla ohřívaná v mikrovlnné troubě – samotné ohřívání pokrmů v mikrovlnce má svá vlastní rizika, ale pokud si v supermarketu kupujete polotovary pro ohřátí (přípravu) v mikrovlnce, vězte, že obsahují řadu konzervačních přísad a dalších chemických látek, které jsou těžko stravitelné a vysávají vám z těla energii. Namísto nakupování v supermarketu vyzkoušejte raději farmářské trhy a snažte se v co největší míře vařit si své vlastní pokrmy doma.
  • Hydrogenované oleje – rostlinné oleje, včetně sójového, kukuřičného nebo řepkového oleje, působí prozánětlivě a mohou vyvolat zánět nadledvin. Namísto hydrogenovaných olejů (olejů ošetřovaných vodíkem) se naučte používat kvalitní tuky, jako je kokosový nebo olivový olej, organické máslo nebo přepuštěné máslo ghí (ghee).

Vhodné potraviny pro léčbu únavy nadledvin:

  • kokos;
  • olivy;
  • avokádo;
  • brukvovitá zelenina (květák, brokolice, růžičková kapusta a podobně);
  • tučné ryby (například losos chycený v živé přírodě, nikoli pěstovaný v líhních a sádkách);
  • kuřecí a krůtí maso;
  • ořechy – například vlašské ořechy nebo mandle;
  • semena (dýňová semena, šalvěj hispánská (chia) nebo lněné semínko);
  • chaluha bublinatá (kelp) a mořské řasy;
  • keltská nebo himálajská mořská sůl.

Tyto potraviny vám pomohou vypořádat se s únavou nadledvin, protože jsou bohaté na živiny, obsahují málo cukru a naopak dostatečné množství zdravých tuků a vlákniny.

Doplňky stravy při adrenální insuficienci (nedostatku):

  • rybí olej (EPA/DHA);
  • hořčík;
  • vitamin B5;
  • vitamin B12;
  • vitamin C;
  • vitamin D3;
  • zinek.

Zdroj: článek Jak posílit nadledvinky

Co pro mě znamená začínající cukrovka

Cukrovka I. typu začíná většinou v dětství, dospívání nebo výjimečně i kolem třicátého až čtyřicátého roku života. Těmto pacientům chybí v těle inzulin, neboť jej přestala produkovat slinivka břišní. Proto je nutné jej dodávat pomocí pravidelných dávek v injekcích. Hlavními příznaky tohoto typu diabetu jsou hubnutí, velká žízeň, nadměrný hlad, častější močení nebo bolesti břicha. Při diabetu I. typu je nutné pamatovat nejen na injekce, ale také na dietu. Nemocní za cukrovku I. typu nemohou.

Cukrovka II. typu se objevuje převážně ve věku 40 let a více anebo ve věku nižším, pokud dotyčný trpí obezitou. Kromě obezity má na její rozvoj vliv málo pohybu, nepravidelná strava, hodně jídla, stres, kouření a pití alkoholu. Mezi příznaky patří častější močení, velká žízeň, hlad, únava, rozmazané vidění, brnění končetin, špatné hojení ran, svědivá kůže nebo časté infekce. Jako vhodná léčba se nabízí diabetická dieta, pohyb a hubnutí, někdy se podávají i antidiabetika nebo inzulin.

Při začínající cukrovce (prediabetes) je vhodné řídit se stejnými pravidly jako u cukrovky druhého typu. Diabetický jídelníček by měl být sestaven s ohledem na pravidla, která se vztahují k této stravě. Nutné je zhubnout na normální váhu.

Dieta při cukrovce je založena na pravidelné stravě, která by měla být rozložená do 5–6 porcí co 2–3 hodiny během celého dne, aby se zamezilo výkyvu glykemie. Dieta při cukrovce v sobě zahrnuje doporučené množství sacharidů (uhlovodany, cukry), které stanovil ošetřující lékař podle váhy a zdravotního stavu. Určené množství sacharidů se rovnoměrně rozdělí do celého dne. Snídaně, oběd a večeře obsahují větší dávku sacharidů, zatímco svačiny menší.

Správný poměr složek by měl být následující: sacharidy tvoří 45–60 % denního příjmu, bílkoviny 10–20 % denního příjmu a tuky 20–30 % denního příjmu. K tomu je nutné připočítat dostatek vitaminů a minerálních látek, které by se měly čerpat hlavně z přírodních zdrojů.

Strava by měla být výživná a pestrá (dieta a rady lékaře), měla by obsahovat všechny složky potravy. V jídelníčku by se měla vyskytovat zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, bylinky, ořechy, semínka, ryby a libové maso. Jako sladidlo je vhodná stévie a ovoce.

Vhodné potraviny:

  • ovoce – téměř bez omezení, pozor jen na příliš sladké ovoce (banány, švestky, mango a podobně);
  • zelenina – jakáko

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Recept, jak připravit citronovou šťávu

Není známo, jak rychle citronová šťáva působí na snížení hladiny kyseliny močové, nebo jestli může pomoci příznakům během ataky, ale pití citronové šťávy denně, i když nemáte akutní příznaky, by mělo být součástí preventivních opatření u onemocnění dnou.

Pijte šťávu z jednoho až dvou citronů denně. Abyste se ujistili, že pijete šťávu alespoň z jednoho citronu, vytlačte celé množství do odměrky a teprve potom ji přidejte do nápojů. Použijte citronový lis, aby se šťáva snadno uvolnila. Před vymačkáváním poválejte celý citron na kuchyňské desce několik minut, abyste uvolnili další šťávu.

Nejlepší způsob, jak pít citronovou šťávu, je zředit ji. Do lahve s vodou přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo si připravte citronový „čaj“ s teplou vodou (ne horkou!).

Můžete také ochutnat bylinný nebo zelený čaj s citronovou šťávou. Vyhněte se přidávání cukru do citronových nápojů. Místo toho je oslaďte alternativami bez cukru, jako je stevie, nebo chuť zpestřete mátou.

Zdroj: článek Citron a puriny

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


štěteček
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
štíhlá linie
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.