Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠTÍPNUTÍ VOSOU

OBSAH

Bodnutí vosou do hlavy

Bodnutí vosou do hlavy a obličeje je nepříjemný problém. Pokud je jedinec zdravý, neohrozí žádné riziko, pouze vznikne nevzhledný otok. U alergiků je to ale horší. Postižené místo dezinfikujte a chlaďte. Ošetřete dle informací uvedených výše v článku. Ihned vyhledejte lékařskou pomoc, jestliže je bodnutí v obličeji nebo v ústech, popřípadě se objeví kopřivka, dýchací obtíže, nevolnost, zvracení či mdloby.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi DÁ SE DITHIADEN APLIKOVAT NITROŽILNĚ PŘI BODNUTÍ VOSOU ČI VČELOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zora.

Známá měl reakci na bodnutí vosy, sehnala si Dithiaden ampule. Jedeme na dovolenou a ptá se zda je možné nitrožilně podat Dithiaden v případě alergické reakce. Děkuji za odpověď. Zorka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
Dithiaden existuje i v injekční formě, ale ta se užívá mnohem méně často. Dithiaden má poměrně silné tlumivé účinky, způsobuje ospalost, únavu a celkový útlum. Někteří lidé po požití Dithiadenu pociťovali bolesti hlavy, sucho v ústech a motání hlavy. Po užití Dithiadenu by člověk neměl řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost. Je na rozhodnutí lékaře.

Zdroj: diskuze Dá se Dithiaden aplikovat nitrožilně při bodnutí vosou či včelou?

Jak dlouho trvá otok po bodnutí vosou

Při místním postižení dochází k reakci na látky jednak přímo z hmyzu, jednak na látky, které má hmyz na sobě (bakterie, viry, chemické látky). Ty způsobují místní reakci, jako je otok, zarudnutí, bolest a pocity pálení nebo svědění. Po bodnutí vosou je nejvážnější celková alergická reakce, může dojít k infekci v místě hmyzího vpichu až k rozvoji kožního defektu. Návštěva lékaře je vhodná i při zhoršování obtíží v místě vpichu, při celkových projevech infekce (teplota, zimnice, třesavka) nebo při trvání zarudnutí a otoku, případně dalších projevech zánětu, které trvají déle než 2 dny.

Zdroj: Bodnutí vosou

Hrozí při bodnutí vosou infekce

Při bodnutí vosou může vzniknout i infekce. Za dob našich babiček se za nejlepší první pomoc považovalo postižené místo si pomočit. Moč obsahuje chemické látky, které působí jako dezinfekce, ničí možné bakterie a rána se tak lépe zahojí.

Proti infekci pomůže:

  • Tea tree olej – má protizánětlivé účinky a dezinfikuje postižené místo; místo bodnutí stačí jemně potřít.
  • Alkoholový zábal – nakapejte trochu na kapesník a přikládejte půl hodiny na otok; alkohol z tkáně vytahuje horkost.
  • Bylinky – hojivé a dezinfekční účinky mají i šťávy z listů jitrocele kopinatého, řebříčku obecného nebo z okvětních lístků měsíčku lékařského.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi MÍRNÉ PÁLENÍ RUKOU V NOCI BEZ ČERVENÁNÍ. STALO SE MI PO ŠTÍPNUTÍ NĚJAKÝM HMYZEM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fischerová Soňa.

Doktoři říkají že krev je vpořádku, jen zvýšená hladina hemoglobinu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mírné pálení rukou v noci bez červenání. Stalo se mi po štípnutí nějakým hmyzem.

Co dělat po štípnutí od vosy

Místo, kde vás vosa bodla, nejdříve důkladně prohlédněte. Místo vpichu bude opravdu velmi bolestivé, mírně zarudlé, svědivé a objeví se mírný nebo rozsáhlejší otok. Pokud v místě vpichu zůstalo žihadlo, vezměte pinzetu a opatrně jej z rány odstraňte.

Místo po štípnutí vosou omyjte pod tekoucí studenou vodou. Větší otok po vosím bodnutí je velmi dobré chladit vodou, namočeným plátnem nebo kapesníkem, ale i kostkami ledu.

Pokud je otok větší a bolest, svědění a podráždění i nadále přetrvávají, na postižené místo lze nanést antihistaminikum, například Fenistil gel.

Doporučuje se podávat také vnitřně tablety Zirtecu, Zodacu nebo Claritinu v podobě antihistaminik.

Na žihadlo pomáhá cibule, a to zejména v případě, že se objeví nepříjemný otok. Plátky cibule přiložte na místo bodnutí a nechte působit minimálně 15 minut. Z cibule se uvolní šťáva, která pronikne až do podrážděné kůže a zbaví vás otoku a velmi nepříjemného svědění.

Na otok po štípnutí vosou pomáhá i obklad z čistého alkoholu, tedy lékárenský zředěný líh, ale klidně zkuste i čistý destilát, který najdete doma ve spíži. Vezměte si kapesník, polijte ho trochu přichystaným destilátem a přiložte na poraněné místo. Nechte alkohol působit alespoň po dobu 30 minut.

Stejně jako ošetření alkoholem funguje i léty prověřený ocet. Nalijte jej na kapesník a nechte půl hodiny působit v místě bodnutí.

Ránu můžete údajně ošetřit i banánem. Spařte banán nejprve nad horkou párou, pak jej oloupejte a počkejte, až vychladne. Pomocí vidličky jej následně rozmačkejte na hustou kašičku. Tu pak rozetřete na postižené místo, otok by měl během chvíle splasknout.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi OTOK PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beruska.

Dobrý den , prosím včera mně něco štíplo , vypada to jako břed a je to čím dál větší , mám alergii tak nevím jestli mám jítna pohotovost .Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok po štípnutí hmyzem

Kdy navštívit lékaře?

Je třeba pozorovat místo kousnutí a reakci těla na kousnutí po kousnutí hmyzem. Silná reakce na bodnutí může ukazovat buď na alergii, nebo otravu krve – obojí by mělo být okamžitě lékařsky ošetřeno.

Naštěstí je otrava krve po bodnutí vosou nebo jiným hmyzem velmi vzácná – obvykle stačí bodnutí zchladit, dokud se příznaky jako bolest a svědění samy nezlepší.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem FOTO PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM NA BORELIOZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,poštípala mě nějaká potvora mám na noze červený flek a je to i tvrdé a hodně to svědí,můžete mi poslat prosím foto jak vypadá štípanec na kterém se poznají příznaky že by to mohla být borelioza?Děkuji za odpověď s přáním pěkného zbytku dne Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na těchto fotografiích je vidět reakce na kůži při borelióze:
www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Jak zmírnit otok

Nejprve místo, kde máte vosí bodnutí, zchlaďte (zmírníte tak svědění a otok). Poté můžete z přírodních prostředků použít například šťávu z listů jitrocele nebo řebříčku či okvětních lístků měsíčku lékařského. Velmi dobré účinky na postižené místo má i gel z aloe vera. Vyzkoušet můžete také octový obklad nebo nakrájenou cibuli.

Na bodnutí hmyzem působí velmi dobře i homeopatická medicína (o jejím použití se poraďte v lékárně). Lze aplikovat rovněž lokální antihistaminika v gelové formě.

Zdroj: Bodnutí vosou

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍPNUTÍ,NEBO ROZSKRÁBLÝ NEŽID? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Ludvík.

Objevil se mi na hýždi červený flek,mám za to,že jsem si rozškrábl pupínek ,ale nikdo nikdy neví. Nemohli by jste odhadnout?? Je to ,citlivé,zarudlé,.. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět alergická reakce po štípnutí hmyzem, na kterou pomůže namazání Fenistilem. Je zde však další možnost, že v místě centrálního pupínku bylo přisáté klíště, které jste mohl nevědomě při škrábání vyrýpnout. Klíště může přenášet bakterie způsobující onemocnění zvané borelióza a rizika z neléčené boreliózy jsou opravdu nebezpečná. V případě, že borelióza není léčena včas, může přejít do stadií s rozvinutím dlouhodobých následků. Mezi nejčastější patří chronický zánět kolenního kloubu, poruchy periferních nervů a lícního nervu. Dále dochází k poruchám rytmu srdeční činnosti a následkům z postižení centrálního nervového systému projevující se zejména poruchami paměti, nebo až jejími výpadky, zmenšením schopnosti koncentrace a udržení pozornosti, změnami nálad a v neposlední řadě také změnami spánku.
Doporučuji zajít na kožní a nechat si svůj červený flek na kůži vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Bodnutí vosou a otrava krve

Vzhledem k tomu, že většina hmyzu může bodnout několikrát, může se stát, že dříve nasbírané zárodky zůstanou na žihadle a přenesou se na další oběť.

Například vosa, která předtím bodla prase, které se válelo v hlíně. Pokud vosa bodne znovu, tentokrát do lidí, může dojít k sepsi. Dochází k tomu tehdy, když na žihadle přežijí bakterie v dostatečném počtu, aby se vám zavrtaly pod kůži do vašeho masa a rozmnožily se a rozšířily se tam.

Vzhledem k tomu, že tyto bakterie lidský organismus nezná, může dojít k přetížení vlastní obranyschopnosti těla a k jejímu selhání.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

Včelí versus vosí bodnutí

Složení jedu včely, vosy a sršně se liší, k reakci na bodnutí však dochází pokaždé. Horší je to v případě přecitlivělosti na některé látky v jedu obsažené. Pak může vzniknout nepřiměřená odezva imunitního systému, tedy alergická reakce. Po bodnutí včelou, vosou nebo sršněm mohou nastat zcela totožné reakce organismu, jediným rozdílem bývá to, že při vosím bodnutí či bodnutí sršněm nezůstává zpravidla žihadlo v místě bodnutí. Po vosím či včelím bodnutí se dostává do těla hmyzí jed. U alergiků na hmyzí jed se začne uvolňovat histamin a podobné látky, které způsobí alergickou reakci.

Alergické reakce se dělí podle stupně závažnosti:

  • zarudnutí a otok v místě vpichu = normální reakce těla
  • zásadní zarudnutí a otok se mohou rozšířit po celé postižené části těla a následně dosáhnout maxima typicky první den po bodnutí, dané příznaky ustoupí během několika dnů až 2. týdnů
  • vyrážka vzdálená od místa bodnutí, otoky obličeje, svědění, lehká nevolnost
  • někdy se přidává nevolnost, zvracení, dušnost, oběhový kolaps, zimnice čili anafylaktická reakce do několika sekund až minut po bodnutí = život ohrožující stav

Zvýšené riziko rozvoje prudké anafylaktické reakce při alergii na hmyzí bodnutí je u osob s chronickými srdečními obtížemi a u astmatiků. Lidé, kteří po pobodání hmyzem zaznamenali příznaky celkové alergické reakce, by měli vyhledat alergologa a podrobit se adekvátnímu vyšetření a léčbě.

Nejlepším lékem je prevence, proto si dávejte pozor na místa výskytu vos, tedy zvláště tam, kde je například spadané ovoce či odpadky, a také dávejte pozor při chození naboso v trávě, i když je to zdravé.

Možnosti ošetření:

  • Při bodnutí vosou neutralizujte místo kyselinou: ocet, cibule, citron.
  • Při bodnutí včelou neutralizujte zásadou: mýdlový roztok, jedlá soda. Jedná se o nejnebezpečnější bodnutí. Žihadlo opatrně odstraňte pinzetou, poraněné místo omyjte a přikládejte studený obklad.
  • Když vás kousne čmelák, ošetřete místo antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo v žádném případě neškrábejte.
  • Bodne-li vás sršeň, vytáhněte zapíchnuté žihadlo, místo vpichu zchlaďte kostkou ledu vloženou do kapesníku. Většinou nejde o nic vážného, spíše vás vyleká intenzita bolesti.
  • Štípnutí komárem nebo ovádem člověka zpravidla neohrožuje na životě, na poštípaná místa přiložte ledový obklad a neškrábejte je. Pozor na voňavou kosmetiku (tělové mléko, deodorant), ta ovády přitahuje.

Zdroj: Bodnutí vosou

Kdy vosa bodne

Vosa obecná (latinsky Vespula vulgaris) je blanokřídlý teplomilný hmyz, který se hojně vyskytuje v celé České republice. Žije v koloniích ve vosích hnízdech, která bývají v zemi nebo ve výše položených krytých dutinách a výklencích. Vosa obecná je velmi neoblíbený bodavý hmyz, jelikož na rozdíl od včely dokáže bodat opakovaně a způsobit stejně bolestivé rány a silné alergické reakce. Vosa je agresivní, dravý a teritoriální hmyz. Její aktivita a nebezpečnost se zvyšuje v teplém počasí a v blízkosti hnízda, které čítá až 2000 jedinců. Vosa bodne, pokud se cítí být ohrožená, nebo pokud na ni šlápnete nebo ji přitisknete k tělu.

Zdroj: Bodnutí vosou

Příznaky kousnutí od štěnice

Štěnice domácí způsobuje štípnutí v řadách a po dvou a více štípancích. To bývá způsobeno přesunem štěnice z důvodu vyrušení ze sání.

Jak vypadá štípanec od štěnice:

  • kousnutí od štěnice vypadá jako červené kolečko s tmavší tečkou uprostřed
  • štípnutí může být jen jedno, častější jsou ale kousnutí v řadě nebo skupině
  • kousnutí štěnice se nejčastěji nachází na pažích, zádech nebo krku
  • u některých lidí se objeví zarudlé a svědící otoky

Zdroj: Jak se pozná kousnutí od štěnice

Diskuze

V diskuzi VELKÝ OTOK PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ant. Hudsky.

Prosim o radu. Nad levym okem doslo pravdepodobne ke stipnuti hmyzem.Otok je nacervenaly a postupne postupuje k oku. Lekarka mi dala Locoid Crela-mazat. Nezlepsuje se to. Stalo se to pred 3dny. Dekuji za odpoved. Delaji se na tom miste pupinky,ktere vyschnou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velký otok po štípnutí hmyzem

Jak poznat kousnutí od blechy

Blechy jsou skákavý hmyz, který dorůstá velikosti od 2 do 8 mm. V Čechách se lze setkat asi s 90 druhy blech a všechny mohou poštípat i člověka.

Jak poznat štípance od tohoto hmyzu:

  • okolo štípance se objeví zarudlý flek, velký asi 1 cm;
  • štípnutí obvykle zmizí během několika hodin;
  • štípnutí svědí, mnohdy až pálí;
  • štípance se objevují ve větším množství na zádech, krku a pažích.

Někdy je velmi těžké rozeznat štípance od blechy, štěnice, komára či roztoče. Níže si můžete prohlédnout fotografie, jak konkrétní štípance vypadají.

Zdroj: Kousnutí od blechy

Alergie po bodnutí hmyzem

Bodnutí včelou nebo vosou může vést k alergickému šoku (anafylaxe). Takovou reakci na včelí nebo vosí bodnutí někdy v životě zažije asi 1,2 až 3,5 procenta lidí. V Česku ročně zemřou asi 4 lidé na bodnutí hmyzem. Podezřelý je však vyšší počet, protože kousnutí hmyzem s následkem alergické reakce jako příčina často není rozpoznáno. Každý, u koho se projeví alergická reakce na bodnutí hmyzem (závratě, dušnost, tachykardie), musí okamžitě volat záchrannou službu.

Mezi typické příznaky alergické reakce patří:

  • svědění a zarudnutí po celém těle;
  • kopřivka;
  • otok kůže a sliznic (angioedém);
  • nevolnost nebo zvracení;
  • žaludeční křeče;
  • vylučování stolice (defekace).

Kromě toho, v závislosti na závažnosti alergické reakce a množství jedu, který se dostal do lidského těla, rýma, chrapot, dušnost, otok hrtanu, křeče dýchacích svalů, namodralé zbarvení kůže a může dojít k srdeční arytmii. Typickými příznaky anafylaktického šoku jsou bledá kůže, neklid, dušnost, nehmatný a zrychlený tep, nízký krevní tlak, závratě a točení hlavy až mdloby.

V nejhorším případě může alergická reakce vést k zástavě dechu a oběhu a tím i ke smrti. To je však vzácné a většina lidí se z alergické reakce na bodnutí hmyzem zotaví bez trvalých následků.

Život ohrožující alergie na kousnutí komárem

Kousnutí komárem může být nebezpečné – pokud způsobí alergickou reakci. U lidí s alergií na kousnutí komárem otok automaticky neustoupí, ale spíše se zvětší a zanítí. Pokud je kousnutí příliš mnoho, mohou alergici v důsledku alergie na kousnutí komárem utrpět dokonce oběhový šok. Alergie na kousnutí komárem často začíná brněním na ploskách rukou a nohou. Může se objevit i svědění nebo kopřivka s kožními pupínky po celém těle, závratě, tachykardie nebo dušnost.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Štípnutí sviluškou – sametkou podzimní

Larvy sametky podzimní (nesprávně svilušky podzimní), napadající zvířata i lidi, na rozdíl od klíšťat nesají krev. Mají jinou metodu: larva se rychle pohybuje a vyhledává místa s tenčí pokožkou, kožní řasy, případně se zavrtá tam, kde k tělu těsně přiléhá spodní prádlo. Parazita není vidět, a jakmile se vám dostane do kůže, nanese do ranky trávicí enzym, který způsobuje úporné svědění. Pod kůží pak larva žije minimálně tři dny. Svými slinami naleptá kůži hostitele, saje a prospívá a může vyvolat onemocnění zvané trombikulóza, takzvanou podzimní vyrážku. Po třech dnech larva odpadne a pak opět pod zemí pokračuje ve svém vývoji k nymfě (která je slepá). V poslední fázi vývoje sametka jako dospělec od listopadu do jara přezimuje v půdě.

Foto štípnutí sviluškou sametovou (sametkou podzimní)

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět štípnutí od sametky podzimní.

Zdroj: Sviluška

Obecné zásady při bodnutí vosou nebo sršněm

Pokud se objeví lokální alergická reakce (otok kolem místa bodnutí), proveďte následující kroky:

  • Co nejrychleji si vezměte tabletu antihistaminik. Můžete je koupit v lékárně nebo vám je předepíše praktický lékař. Antihistaminika blokují účinek histaminu, což je látka, která je uvolňována některými buňkami těla během alergické reakce.
  • Použijte studené obklady, abyste zmírnili bolest a zmenšili otok. Můžete použít například kus látky nebo pytlík s ledem.
  • Analgetika jako paracetamol nebo ibuprofen mohou pomoci zmírnit bolest.
  • S léčbou antihistaminiky pokračujte, dokud bude kůže oteklá. To může trvat několik dní. Pokud se otok zhoršuje, navštivte svého lékaře. Praktický lékař vám může předepsat krátkodobou léčbu steroidními léky pro zvládnutí zánětu.

Pokud se žádná alergická reakce neobjeví (tak je tomu ve většině případů):

  • Použijte studený obklad pro zmenšení bolesti a zmírnění otoku, například použijte kus látky nebo pytlík s ledem. I když vás může místo bodnutí nebo kousnutí svědit, léčba není nutná, protože svědění brzy samo ustoupí. Nicméně v některých případech přetrvává hodiny až dny. Svědění sice ustoupí samo i bez léčby, ale následující rady vám mohou pomoci jej lépe zvládat. Mast Fenistil nebo Psilo-Balsam (lehce je seženete v lékárnách) s protisvědivými účinky po vmasírování do kůže zmírní nepříjemné pocity v místě léze.
  • V zahraničí v lékárně požádejte o mast s názvem Crotamiton. Pomoci může také krém s obsahem steroidů, například s obsahem hydrokortizonu, který můžete rovněž sehnat v lékárnách, nebo vám může být předepsán vaším praktickým lékařem. Pokud je svědění intenzivnější, lékař může předepsat silnější preparát.
  • Při velkém množství kousnutí či bodnutí hmyzem mohou pomoci antihistaminika v tabletách.
  • Pokud je svědění nepříjemné a narušuje noční spánek, je vhodné použít na noc sedativní antihistaminika. V lékárně vám farmaceut poradí, která antihistaminika jsou sedativní a mohou vám tedy pomoci zlepšit kvalitu spánku.

V České republice je převážná většina alergických reakcí způsobena bodnutím vosou. Po prvním žihadle, které od hmyzu dostanete, se alergická reakce nevyvine. Aby došlo k rozvoji alergické reakce, musí dojít k více bodnutím, čímž se aktivuje váš imunitní systém.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí vosou.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí sršněm.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Jak vypadá štípnutí od mravence

Pokud si nejste jisti, jak vypadá kousnutí od mravence, tak zde si můžete prohlédnout obrázky s mravenčím štípnutím.

Zdroj: Kousnutí od mravence

Alergická reakce

Vosí bodnutí může způsobit různě silné alergické reakce.

Slabší alergická reakce – příznaky: větší místní otok, než jaký vznikne u jedince bez alergie, někdy se objeví alergická kopřivka. Řeší se lokálními a celkovými antihistaminiky a chlazením postiženého místa.

Astmatický záchvat – příznaky: zkrácený dech, sípavé zvuky při výdechu, zmodrání rtů či konečků prstů. Pokud je postižený astmatik a má u sebe inhalátor, ihned jej musí použít!

Anafylaktický šok – příznaky: dušnost, kolapsový stav, rychlý pulz, prudké snížení krevního tlaku, bledá kůže, pocit žízně, poruchy vědomí. Tato těžká alergická reakce nastává většinou v řádech několika desítek minut po bodnutí hmyzem. V těchto případech volejte neprodleně ZZS, telefon 155! Co nejdříve podejte antihistaminika nebo kortikoidy, pokud je máte k dispozici (1 až 2 tablety rozkousat a spolknout). Pokud má postižený u sebe autoinjektor s adrenalinem, aplikujte dle návodu. ZZS volejte i v případě, že se jedná o mnohočetná včelí bodnutí (desítky až stovky), i když se nerozvine alergická reakce. Může totiž dojít k otravě jedem, což opět potencionálně ohrožuje život zasaženého jedince.

Zdroj: Bodnutí vosou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP