Téma: 

štítná žláza normální hodnoty


Facebook Twitter Pinterest email tisk

BABSKÉ RADY NA ŠTÍTNOU ŽLÁZU

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, tvoří hormony obsahující jód, které jsou důležité pro látkovou výměnu a pro rozvoj mozku v dětství. Dále jsou ve štítné žláze buňky produkující hormon kalcitonin, který ovlivňuje hospodaření s vápníkem. Špatná funkce štítné žlázy se často velice špatně diagnostikuje.

Zdroj: Babské rady na štítnou žlázu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: jaterní testy

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy
Odesláno: 24.4.2019 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CRP V KRVI A JEHO HODNOTY

Hodnoty vysokého CRP

Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Detail odstavce: Hodnoty vysokého CRP
Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty
Zveřejněno: 27.10.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: zůžená štítná žláza příznaky

Dobrý den,co vlastně obnáší zůžení štítné žlázy

Zdroj: diskuze Zůžená štítná žláza příznaky
Odesláno: 9.1.2018 uživatelem Pavla
Počet odpovědí: 0

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA - BABSKÉ RADY

Správné hodnoty štítné žlázy

Štítná žláza potřebuje pro svoji správnou funkci jód, respektive jeho určité množství. Optimální denní dávka pro dospělého člověk je přibližně 200 mikrogramů jódu. Přísun tohoto prvku do organismu si zajistíte jedením mořských ryb, mořských plodů nebo popíjením minerálních vod s vyšším obsahem jódu (na dlouhodobé pití minerálek ovšem pozor: přehnaný přísun minerálů není pro organismus dobrý), případně užíváním jódových tablet na doporučení lékaře.

Normální hodnoty:

  • TSH by mělo být ideálně kolem 2
  • fT4 by mělo být kolem 15

AntiTPO a antiTg jsou protilátky proti štítné žláze, u nichž pozitivita vypovídá o tom, že příčinou nedostatečné funkce žlázy je autoimunitní zánět štítnice způsobený nesprávnou funkcí imunitního systému.

Detail odstavce: Správné hodnoty štítné žlázy
Zdroj: Štítná žláza - babské rady
Zveřejněno: 11.12.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: zvýšená močovina u psa

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa
Odesláno: 6.3.2018 uživatelem jirka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

Co je to štítná žláza

Štítná žláza patří k nejdůležitějším žlázám s vnitřní sekrecí v těle. Je složena ze dvou laloků, které najdeme po obou stranách chrupavky hrtanu. Štítná žláza produkuje hormony tyroxin a trijodtyronin, které obsahují vázaný jód, a kalcitonin, jehož hlavním úkolem je snižování hladiny fosforečnatých a vápenatých iontů v krvi. Hormony štítné žlázy regulují u dospělého člověka metabolismus a podílejí se také na zvyšování účinnosti ostatních hormonů v těle (například adrenalinu). V dětství (během růstu lidského organismu) ovlivňují tělesný a duševní vývoj.

Detail odstavce: Co je to štítná žláza
Zdroj: Štítná žláza
Zveřejněno: 25.9.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jaterní testy

Normální hodnoty jaterních testů

ALT
AST
APTT

Zdroj: diskuze Jaterní testy
Odesláno: 24.4.2019 uživatelem olga
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEFUNKČNÍ ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

PORUCHY FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

Pro správné fungování lidského organismu je nutné, aby i štítná žláza fungovala, tak jak má. Problém je, že se ale v některých případech nepozná na první pohled, že štítná žláza funguje špatně. Zajímavé také je, že porucha tohoto orgánu postihuje zhruba čtvrtinu evropské populace. Štítné žlázy se může týkat několik onemocnění: hypertyreóza, hypotyreóza, zánět štítné žlázy a případně nádorové onemocnění.

Detail odstavce: PORUCHY FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY
Zdroj: Nefunkční štítná žláza
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: HODNOTY št. žl.

TSH je hormon předního laloku podvězku mozkového a jeho koncentrace v krvi se zvyšuje tehdy, když přestává štítná žláza tvořit hormony v dostatečném množství. TSH zvýšené nad 3,8-4,1 mIU/l svědčí v naprosté většině případů pro subklinickou či plně rozvinutou hypotyreózu (sníženou funkci štítné žlázy). Hodnota 8,854 mlU/l je hypotyreóza - nedostatečná funkce štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5
Odesláno: 25.9.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

JAKÉ PŘÍZNAKY MÁ ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

Zvýšená funkce štítné žlázy

Hypertyreóza je stav, kdy štítná žláza produkuje přebytek hormonů. Hlavními projevy jsou celkové zrychlení organismu, nemocný trpí poruchami spánku a je unavený. Působí hyperaktivním dojmem a častokrát lze pozorovat úbytek na váze.

Detail odstavce: Zvýšená funkce štítné žlázy
Zdroj: Jaké příznaky má štítná žláza
Zveřejněno: 3.7.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA - BABSKÉ RADY

Kdy je nutná operace

V dřívějších dobách, kdy nebylo možné provést biopsii, uvažovali lékaři o operativním zákroku často. Dnes se operativně odstraňují jen změny, které by mohly být zhoubným nádorem. Operace je nutná především v případech, kdy štítná žláza komplikuje polykání a dýchání.

Detail odstavce: Kdy je nutná operace
Zdroj: Štítná žláza - babské rady
Zveřejněno: 11.12.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Štítná žláza

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda-li můžu používat chlorellu?Mám zvýšenou štítnou žlázu,děkuji Anna.

Zdroj: diskuze Chlorella a léky
Odesláno: 29.7.2017 uživatelem Anna
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

NEFUNKČNÍ ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

Štítná žláza (lékaři ji znají i pod latinským názvem glandula thyroidea) je orgán, který se nachází před hrtanem na konci průdušnice (tedy v krku) a jedná se o endokrinní žlázu.

Štítná žláza je na povrchu hladká a má tmavě červenou barvu. Samozřejmě je také krytá pouzdrem. Štítná žláza se rozděluje na laloky a lalůčky. Lalůčky se skládají ze zavřených váčků (zvaných folikulů). Tyto váčky jsou plněné koloidem. Právě folikuly odebírají z krve potřebný jód a uskladňují ho v dutině. Zároveň také folikuly tvoří tyreoglobulin, na který se pak vážně jód a společně pak tvoří hormony trijodtyhronin a tyroxin.

Štítnou žlázu řídí z mozkového podvěsku speciální hormon. Význam této štítné žlázy spočívá v tom, že reguluje metabolismus prostřednictvím hormonů. Jedná se o hormony Thyroxintrijodthyroxin, oba hormony se ve štítné žláze vytvářejí. Vznikají tak, že štítná žláza z krve vezme potřebný jód a z něj oba hormony vytvoří. Oba hormony ovlivňují lidský metabolismus a podílí se na spotřebě kyslíku v těle, na rychlosti látkové výměny, ale i na správném vývoji a růstu.

Detail odstavce: ŠTÍTNÁ ŽLÁZA
Zdroj: Nefunkční štítná žláza
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: v kterych laznich se leci stitna zlaza

Štítná žláza se tradičně léčí v lázních Dolní Lipová. Další možností jsou pak lázně Kynžvart.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze V kterych laznich se leci stitna zlaza
Odesláno: 16.8.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JATERNÍ TESTY - NORMÁLNÍ HODNOTY

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Detail odstavce: GMD – glutamátdehydrogenáza
Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty
Zveřejněno: 10.6.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: syndrom karpálního tunelu

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, vyučená kadeřnice.Většinou při každém stříhání mám problémy s brněním prstů pravé ruky. Prostředníček, ukazováček či prsteníček. Byla jsem na vyšetření u neurologa, pan doktor mi napsal normální hodnoty latencí. Můžete mi prosím poradit co je příčinou a jak ji lze léčit? Děkuji

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu
Odesláno: 20.5.2015 uživatelem Iva
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JATERNÍ TESTY

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Detail odstavce: Jaterní testy - normální hodnoty
Zdroj: Jaterní testy
Zveřejněno: 18.11.2012


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Nadměrné pocení u žen.

žena 68let, štítná žláza v pořádku.Už 3 roky trpím nadměrným pocením(nízký tlak) mokrá celá hlava, po čele stéká pot!Opakovaný klimonorm, šalvěj a ostatní , nepomáhá!
Jsem bezradná a cítím se trapně.Děkuji za rady, Jana.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení u žen.
Odesláno: 13.5.2016 uživatelem jana
Počet odpovědí: 0

BILIRUBIN A JEHO NORMÁLNÍ HODNOTY

Nevhodné potraviny

Měli byste vynechat veškerou konzumaci alkoholu. Také vynechejte výše zmíněnou zvěřinu, uzeniny, moučníky a smažené pokrmy, zapomeňte i na kynuté pečivo, čokoládu a ostré pokrmy.

Detail odstavce: Nevhodné potraviny
Zdroj: Bilirubin a jeho normální hodnoty
Zveřejněno: 26.6.2018

KREVNÍ SEDIMENTACE

Normální hodnota

Zvýšené hodnoty sedimentace nad standardní mez jsou fyziologické, například během těhotenství nebo menstruace.

Fyziologické hodnoty

  • Muži: 2,0 – 10,0 mm / 1 hod
  • Ženy: 3,0 – 21,0 mm / 1 hod
  • Muži: 4,0 – 27,0 mm / 2 hod (NESRÁŽLIVÁ KREV)
  • Ženy: 7,0 – 48,0 mm / 2 hod (NESRÁŽLIVÁ KREV)

Detail odstavce: Normální hodnota
Zdroj: Krevní sedimentace
Zveřejněno: 8.5.2014

JAKÉ PŘÍZNAKY MÁ ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

Kde je štítná žláza

Štítná žláza je endokrinní žláza laločnaté stavby, která se nachází na konci průdušnice, u některých lidí dosahuje až k hrtanu. Štítná žláza je tvořena dvěma laloky spojenými úzkým můstkem, nachází se na přední části krku, před průdušnicí a pod štítnou chrupavkou. Nezvětšená žláza by neměla být normálně viditelná kromě situací, kdy jsou některé krční svaly uloženy nesouměrně, kdy je pokřivená krční páteř či u jedinců s velmi štíhlou šíjí. Charakteristická je pro ni tmavě červená barva a hladký povrch. Štítná žláza má velmi bohaté cévní zásobení, což je výhodné právě pro snadné uvolňování hormonů do krve. Na povrchu tohoto orgánu se nachází vazivové pouzdro, které tvoří výběžky zanořující se do tkáně žlázy. Těmito výběžky vaziva probíhají menší tepny a oba laloky jsou děleny na více menších lalůčků. Každý lalůček pak tvoří velké množství folikulů, což jsou kulovité váčky vyplněné velmi specifickou hlenovitou hmotou nazvanou koloid. K zadní straně štítné žlázy jsou obvykle pevně přirostlá takzvaná příštítná tělíska, jejichž počet se může u každého člověka mírně lišit, obvykle jsou však čtyři, dva páry u dolního i horního pólu štítnice. Tělíska jsou také součástí endokrinního systému lidského těla, jelikož produkují parathormon, který zvyšuje obsah vápníku v krvi. Štítná žláza svým tvarem připomíná motýla.

Úkolem štítné žlázy je shromažďovat jód z krve a podílet se na regulaci metabolismu pomocí thyroidních hormonů (tyroxin a trijodthyronin), které se vylučují přímo do krve člověka. Tyto hormony se pak dostanou do celého organismu a ovlivňují spotřebu kyslíku, rychlost látkové výměny v těle, růst a vývoj člověka.

Detail odstavce: Kde je štítná žláza
Zdroj: Jaké příznaky má štítná žláza
Zveřejněno: 3.7.2017

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA - BABSKÉ RADY

Co znamená štítná žláza a kašel

Zvětšení štítné žlázy se lidově nazývá vole, lékařsky struma. Je to obvykle nebolestivé zvětšení štítné žlázy, které může mít různé příčiny – od nesprávné výživy přes autoimunitní onemocnění a těhotenství až po nádory. Dnešní článek vám přináší podrobné informace o příčinách, příznacích a léčbě tohoto onemocnění.

Štítná žláza je endokrinní orgán na přední straně krku pod ohryzkem, který produkuje hormony řídící množství metabolických dějů v našem těle. Její zvětšení se nazývá struma, případně vole. Struma ve většině případů nebývá bolestivá, ale zvětšená štítná žláza může způsobit kašel a problémy s dýcháním či polykáním. Celosvětově nejčastější příčinou strumy je nedostatek jódu v potravě. Jelikož se však v České republice sůl běžně obohacuje jódem, je u nás běžnější příčinou nepřiměřené množství hormonů štítné žlázy nebo vznik uzlů v tomto orgánu.

Způsob léčby strumy závisí na její velikosti, příčinách vzniku a doprovodných příznacích. Malé strumy, které nejsou vidět a nezpůsobují žádné problémy, nemusí být léčeny vůbec.

Zvětšení štítné žlázy mohou doprovázet následující příznaky:

  • viditelné zvětšení krku, kterého si můžete všimnout hlavně při holení či nanášení make-upu
  • kašel
  • chrapot
  • obtíže při polykání
  • obtíže při dýchání

Detail odstavce: Co znamená štítná žláza a kašel
Zdroj: Štítná žláza - babské rady
Zveřejněno: 11.12.2018

CUKROVKA - NAMĚŘENÉ HODNOTY

U zdravého člověka

U zdravých lidí se hladina krevního cukru (glykémie) může pohybovat v průběhu 24 hodin v rozmezí hodnot 3,5 až 6,6 mmol v 1 litru krve. Fyziologické rozmezí je 4,0 až 5,5 mmol v 1 litru krve. Mírné zvýšení (k hodnotě 6,0) nemusí znamenat onemocnění touto chorobou, může být důsledkem vrozených projevů organismu. Pokud zná ošetřující lékař hodnoty glykémie i z dřívější doby a může srovnávat, je schopen říci, zda se jedná o možnou poruchu, nebo jde o normální stav. Ve většině případů však hodnoty z mládí nezná, a proto v takovém případě může nalezené hodnoty klasifikovat jako diabetes nebo minimálně jako prediabetes. V každém případě je žádoucí průběžné lékařské sledování.

Detail odstavce: U zdravého člověka
Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty
Zveřejněno: 14.8.2017

HODNOTY CUKRU V KRVI

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Detail odstavce: Normální hladina cukru v krvi
Zdroj: Hodnoty cukru v krvi
Zveřejněno: 31.10.2018

CUKROVKA - NAMĚŘENÉ HODNOTY

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Detail odstavce: Hodnoty cukru po jídle
Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty
Zveřejněno: 14.8.2017

JATERNÍ TESTY - NORMÁLNÍ HODNOTY

Katepsin

Je nitrobuněčný proteolytický enzym živočišných organismů. Katepsin je enzym ze skupiny peptidáz, který se nachází v lysozomu.

Normální hodnota

Není uveřejněno.

Co znamená vysoká hodnota

Katepsin G hraje důležitou roli při různých onemocněních, jako je revmatoidní artritida, onemocnění koronární arterie, periodontitida, ischemické reperfúzní poškození a kostní metastáze. Je také zapleten do různých infekčních zánětlivých onemocnění, včetně chronické obstrukční plicní nemoci, syndromu akutní respirační tísně a cystické fibrózy.

Co znamená nízká hodnota

Není známo.

Detail odstavce: Katepsin
Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty
Zveřejněno: 10.6.2017

JAKÉ PŘÍZNAKY MÁ ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

Hodnoty v krvi

T3 a T4 jsou základní formy hormonů štítné žlázy a vyšetřují se z krve.

  • T3 norma: 3,5–6,5 pmol/l
  • T4 norma: 12–22 pmol/l

TSH: tyreotropin hormon, vylučuje ho adenohypofýza, vyšetřuje se z krve. Podporuje růst a dělení buněk štítné žlázy – zvýšená tvorba hormonů.

  • TSH norma: 0,5–5 mlU/l
  • TSH pod normou = hypotyreóza
  • TSH nad normou = hypotyreóza

AntiTPO protilátky: při autoimunitním onemocnění produkuje vlastní imunitní systém protilátky, které poškozují enzymy štítné žlázy nezbytné pro tvorbu hormonů – tyreoidální peroxidáza (TPO) – vyšetřují se z krve.

AntiTPO protilátky norma: 5–34 klU/l

Tyreoglobuliny: bílkoviny vylučované štítnou žlázou se používají při sledování rakoviny štítné žlázy. Zvýšení hodnot po léčbě znamená návrat onemocnění. Vyšetřují se z krve.

Detail odstavce: Hodnoty v krvi
Zdroj: Jaké příznaky má štítná žláza
Zveřejněno: 3.7.2017