STOLNÍ a nejen to se dozvíte v tomto článku. Současná společnost trpí kvůli své lásce k cukru. Proto vědci vyvinuli syntetická umělá sladidla a ochucovadla. Tato umělá sladidla nám mohou přinášet stejnou radost jako cukr, a navíc jsou bez kalorií a podle výzkumů nezpůsobují nebezpečné účinky vzhledem k inzulínu a triglyceridové formaci. Ideální sladidla jsou z větší části přírodní a jsou jen minimálně upravovaná. Mezi tato sladidla patří například organický cukr, surový med, javorový sirup a mnoho dalších. Umělá sladidla jsou vyráběna v laboratořích, kde dochází k masivnímu zpracování. Výrobky s umělými neboli náhradními sladidly jsou vyhledávány hlavně ze dvou důvodů: buď ze zdravotních (zejména při cukrovce), anebo kvůli tomu, že člověk chce zhubnout a snížit množství přijímaných kalorií. Umělá sladidla skutečně neobsahují žádné kalorie, a to je také hlavní důvod, proč se používají. Neznamená to však, že by umělá sladidla byla zdravá, nebo dokonce zdraví nějak prospěšná. O jejich zdravotní (ne)závadnosti se přou lékaři, odborníci na zdravou výživu a biopotraviny a další specialisté na výživu.
Sladidla
Sladidla jsou látky, které „udělují“ potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších sladidel je aspartam E 951 a sacharin E 954. Kvůli lepší výsledné chuti se velmi často používají ve směsích, a to nejčastěji s acesulfamem K (E 950) nebo s kyselinou cyklámovou a její vápenatou a sodnou solí. Uvedené látky jsou používány s cílem dát potravinám sladkou chuť, nebo k přípravě stolních sladidel. Každé stolní sladidlo musí být označeno: „Stolní sladidlo na bázi...“ (následuje uvedení názvu sladidla). Největším odběratelem sladidel je nápojový průmysl. Ale setkat se s nimi můžeme téměř ve všech potravinách se sníženou energetickou hodnotou, například u trvanlivého pečiva, cukrovinek, džemů, rosolů, mražených krémů či žvýkaček. Sladidla nesmějí být používána v potravinách pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence a malé děti.
Strava, pitný režim a zdravý životní styl je důležitým stavebním kamenem pro vytvoření zdravé pleti.
Proto nezapomínejte tělu dodávat dostatek tekutin po celý den. Není vůbec vhodné celý den nepít a na sklonku dne do sebe nalít 2-3litry vody. Ideální je pít po douškách po celý den bylinkové a ovocné čaje, voda, neperlivé minerální a stolní vody s nízkým obsahem solí, šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny.
Dostatek tekutin musíme podpořit příjmem vhodných potravin: ovoce a zelenina nejlépe v syrovém stavu, kuřecí nebo krůtí maso, výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou mořské ryby. Dávejte přednost celozrnným a bio potravinám, které neobsahují konzervační látky, separáty a dusičnaté soli.
Důležité je tělu dodávat kyselinu askorbovou (vitamin C nejlépe v přírodní biologické formě!), kterou si člověk nedokáže sám vytvářet. Je tedy potřeba ji tělu dodávat přírodní cestou nebo s pomocí potravinových doplňků. Ideálním přírodním zdrojem jsou melouny, zelí a zelená listová zelenina, papriky, brokolice, citrusy a brambory.
Vyhýbejte se jakýmkoliv instantním nebo předem připraveným jídlům (polévky v sáčku, konzervy apod.), které obsahují obrovské množství solí a konzervačních látek.
A zapomeňte na uzeniny! Strava musí být zdravá, čerstvá, pestrá a bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu.
Pravidelné vyšetření zraku a nošení správných brýlí je tím základním, co můžete udělat pro zdraví svých očí, ale předkládáme i další důležitá doporučení:
Jedení zdravé a vyvážené stravy. Konzumace zeleniny a ovoce bude přínosem nejen pro váš zrak (může pomoci chránit před některými onemocněními očí – šedý zákal či věkem podmíněné makulární degenerace), ale i pro vaše celkové zdraví.
Vyvarujte se silnému slunečnímu světlu, může poškodit vaše oči a zvýšit riziko šedého zákalu. Noste sluneční brýle nebo kontaktní čočky s UV filtrem, abyste ochránili své oči před škodlivými paprsky.
Kouření zvyšuje šance, že u vás může dojít k šedému zákalu a věkem podmíněné makulární degeneraci.
Nadváha s sebou přínáší riziko cukrovky, která může následně vést ke ztrátě zraku.
Chcete-li dobře vidět, když je vám přes 60 let, zvyšte intenzitu denního světla ve svém bytě (čisté okno bez závěsů), vaše oči potřebují totiž třikrát více světla než oči mladých lidí. Ujistěte se, že máte dobré elektrické osvětlení, zvláště v horní a dolní části schodů. Pro čtení nebo práci používejte přímé světlo z nastavitelné stolní lampy, která je umístěna tak, aby se světlo od stránky neodráželo a nezpůsobovalo oslnění.
Dobrá cirkulace a příjem kyslíku také prospívá zdraví očí. Oba tyto faktory jsou stimulovány pravidelným cvičením.
Když spíte, jsou vaše oči neustále mazány a drážděny látkami, které se vám nahromadily v očích během dne (například prachové částečky). Proto před spaním proveďte co nejdůkladnější oční hygienu.
Sodík je součástí chloridu sodného, který je přítomen v kuchyňské či stolní soli. Sůl je zde přítomna v dostatečném množství. Pozornost by tedy měla být naopak věnována tomu, aby nedocházelo k nadměrnému užívání soli, protože může dojít k zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku.
Fluór je důležitý pro stabilitu kostí a zubů a chrání před zubním kazem. Denní příjem fluóru by měl být u žen 3,1 mg a u mužů 3,8 mg. Nedostatek fluóru způsobuje poškození zubní skloviny a zubní kaz, poruchy stability kostí. Ale i předávkování fluórem může vést k vážným zdravotním problémům. U dětí se doporučují nižší dávky fluóru. Zdrojem fluóru jsou mořské ryby, kuřecí maso, černý čaj, minerální voda, fluór je obsažen i ve stomatologických výrobcích. Ve velmi malém množství je v běžných potravinách přítomen fluorid. Průměrné denní dávky fluóru lze tedy dosáhnout přirozeným způsobem. Extrémně velké množství fluóru je například obsaženo ve 3 litrech černého čaje a ve 3 kilogramech kuřecího masa. Doplňky stravy s obsahem fluoridu jsou stolní soli.
Vhodným složením stravy při horečce můžeme urychlit a usnadnit léčení, naopak nevhodná skladba přijímané potravy může mít nepříjemné následky třeba v podobě poškození ledvin při dehydrataci nebo zvýšení rizika vzniku nežádoucích účinků léků. Základní kameny vhodné stravy při horečce jsou tři – dostatek tekutin, lehce stravitelné výživné pokrmy a dostatek zeleniny a ovoce. Malým kamínkem navrch jsou speciální vlastnosti některých potravin, jež samy o sobě mohou napomoci léčení. Tekutiny stačí doplňovat po malých dávkách, ale po celý den. Při horečce pomáhají vlažné tekutiny ochlazovat organismus a při pocení doplňují minerály vyplavené s potem. Celkem byste měli vypít denně alespoň dva litry tekutin, podle potřeby více. Hlavní tekutinou by měla být nesycená stolní voda (bublinky mohou dráždit žaludek).
Minerály
Minerálky pomohou doplnit vypocené soli, ale nepijte pouze minerálky – všeho moc škodí. Dále jsou vhodné slabé čaje, ať už klasický černý či zelený, nebo čaje bylinné a ovocné. Stejně jako u minerálek i pro čaje platí „všeho s mírou“, neboť například silný černý čaj zvyšuje vylučování tekutin z organismu a bylinné čaje mohou mít ve vyšších dávkách (například 1,5 litru) nežádoucí účinky, podobně jako léky.
Mléko
Mléko je sice tekutinou, ale vzhledem ke svému složení se řadí spíše mezi tekutou stravu. Šálek mléka, ať už samotného studeného, nebo ohřátého s medem, může posloužit jako lehká svačinka a může v některých případech ulevit při nepříjemných pocitech v krku. Trpíte-li však nesnášenlivostí mléka, je samozřejmě jeho konzumace nevhodná. Podle některých pramenů navíc mléko zahleňuje, takže opět platí „všeho s mírou“.
Zázvor
Speciálním nápojem proti chřipce a nachlazení je zázvorový „čaj“. Zázvor obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky. K přípravě nápoje se používá strouhaný kořen. Přibližně jednu polévkovou lžíci zalijeme litrem horké vody, necháme louhovat asi 5 minut a dochutíme medem a citronem. Pozor! Pokud užíváte antacida (přípravky proti překyselení žaludku), léky na snížení srážlivosti krve, jste-li diabetik nebo užíváte léky na srdce, raději se o užívání zázvoru poraďte s lékařem.
Ovoce
Ovocné džusy a šťávy z čerstvého ovoce pomohou doplnit kromě tekutin i některé vitamíny, zejména vitamín C, a cukry – rychlý zdroj energie. Jedinému ovocnému nápoji je vhodné se raději vyhnout, zejména pokud užíváte více léků: grapefruitové šťávě. Látky obsažené v tomto ovoci působí na enzym CYP3A4-P450, který je důležitý pro vstřebávání léků v tenkém střevě. Díky grapefruitové šťávě dochází ke zvýšenému vstřebávání některých léků včetně léků používaných při infekcích. Hrozí tak riziko, že se nepřiměřeně zvýší koncentrace léku v krvi a s tím přibudou jeho nežádoucí účinky.
Pokud se chcete vší účinně zbavit, musíte použít přípravků opravdu hodně a není nijak přehnané, že odvšivení čtyřčlenné rodiny se může hravě vyhoupnout nad tisícovku vydanou za preparáty. Přitom ve složení jednotlivých přípravků nic tak objevného není.
Stejně účinný jako komerční přípravky je obyčejný stolní olej nebo francovka. Stačí pouze namíchat olej s francovkou v měřítku tři ku jedné. Důležité je, aby došlo k důkladnému promaštění vlasů, které by posléze měly být zakryty igelitovým sáčkem, aby došlo k udušení vší. Následně se vlasy opláchnou a umyjí obyčejným šamponem. Neuškodí, pokud se vlasy umyjí třikrát.
Budete potřebovat prkénko a ostrý nůž na krájení cibule, dále mýdlo, vodu, led, teploměr, kávový filtr, destilovanou vodu, chlorid sodný (stolní sůl) a dvě zavařovací sklenice.
Výroba
Smíchejte 3 g soli s čajovou lžičkou tekutého mýdla. Nakrájejte cibuli na malé kousky o stejné velikosti a umístěte je do jedné sklenice. Přilijte směs soli a mýdla a vše důkladně promíchejte. Sklenici umístěte do vodní lázně, kde bude 140 °C po dobu 15 minut. Poté ji přeneste do lázně se studenou vodou a nechejte odstát po dobu pěti minut za častého míchání. Poté se směs vloží do mixéru a po dobu pěti sekund se mixuje. Pak vložte do druhé nádoby kávový filtr a všechnu směs přes něj přeceďte. Pěna by měla zůstat na kávovém filtru, extrakt přeteče do sklenice.
Použití
Výtažek z cibule je součástí mnoha produktů v péči o pleť. Cibulový extrakt se dá používat s tělovým mlékem, nebo samostatně aplikovat přímo na problematickou oblast. Některé výzkumy naznačují, že je extrakt prospěšný na léčbu akné a jizev, protože má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.
Pokud máte citlivou pokožku, může u vás cibulový extrakt vyvolat alergickou reakci. Tento jev se nazývá kontaktní dermatitida a mezi příznaky patří vyrážka, svědění kůže, puchýře, trhliny nebo bolest. Pokud se tyto příznaky objevují po použití cibulového výtažku, přestaňte jej používat a obraťte se na svého dermatologa.
Z vývojového hlediska představuje krevní skupina AB nejmladší skupinu. Masa se zříkat nemusíte, vhodné druhy totiž dodávají tělu důležité vitamíny. Většinu živočišných bílkovin tělo zužitkuje téměř beze zbytku. Maso se doporučuje konzumovat třikrát týdně v malých dávkách. U drůbeže je vhodnější konzumace krůtího masa. Olivový olej je pro krevní skupinu AB vhodnější než živočišné tuky.
Zelenina by se měla stát hlavní součástí potravy. Obsahuje množství vitamínů a minerálních látek, které tělo nezbytně potřebuje k adaptaci imunitního systému. Na rozdíl od ostatních krevních skupin jsou vhodné všechny druhy zeleniny, výjimku tvoří ředkev. Tofu je u této skupiny dobře stravitelné a nezatěžuje organismus. Až na banány a pomeranče může typ AB konzumovat čerstvé ovoce několikrát denně.
Lidé s krevní skupinou AB by raději koření ani kořenící směsi konzumovat neměli. Jejich trávicí trakt je mimořádně citlivý na koření, na které reaguje nepřiměřeně silně. Také sůl by měla být používána střídmě. Pepř vůbec. Z koření je pro tento typ vhodné koření z mořských řas, jelikož posiluje imunitní systém.
Lidé s krevní skupinou AB mají oslabený imunitní systém, který by měl být stimulován bylinnými čaji, jako je ženšenový čaj nebo čaj z třepatky. K vhodným nápojům patří čistá pramenitá nebo minerální voda, zelený čaj, stolní voda. Občas je povolena sklenice piva, bílého nebo červeného vína. Také lze pít v malých dávkách kávu. Lidé s krevní skupinou AB mohou uhasit žízeň i zředěnou grepovou šťávou. Pomerančové šťávy by neměly být konzumovány, jelikož dráždí žaludeční sliznici a narušují příjem důležitých minerálních látek.
Začněme s jednoduchým vysvětlením, jak vaše tělo reaguje na med a jak na stolní cukr. Cukr se ukládá v játrech. Pokud budete pokračovat se stravou, která má vysoký obsah cukru, budou vaše játra „bobtnat“. Když už játra cukry nepojmou, dostává se množství cukru do krevního oběhu jako mastné kyseliny. Tyto kyseliny se pak ukládají v břiše, na prsou, zadku a stehnech. Med je na rozdíl od cukru, který doma používáme, přírodní látka. Obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny. To vše společně pracuje při metabolismu tuků a cholesterolu a pomáhá předcházet obezitě. Med má zdravější glykemický index (GI) než cukr. Co to znamená? Že jíte-li med, vstřebává se do těla postupně, čímž poskytuje stabilní zdroj energie. Med je sladší než cukr, lze tedy použít pouze polovinu množství.
Med je vynikající před a po cvičení. Stačí dělat úplně jednoduché věci, ale pohybovat se každý den. I chůze pouhých 20 minut denně se ukázala významným pomocníkem při hubnutí. Dříve než se půjdete projít, připravte si láhev s čerstvou vodou smíchanou se lžičkou medu. Tuto tekutinu popíjejte před, během i po procházce.
Voda je pro lidský organismus životně důležitá, přesto se na ni často zapomíná. Denně byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin, nejlépe stolní nebo minerální vody, dále ovocné nebo zelené čaje. Káva a tvrdý alkohol se do denního příjmu tekutin nepočítají.
Důležité jsou vitamíny, minerály a základní lehce stravitelné živiny.
Příklad jídelníčku semaforu
S: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
O: Zelné nudle s kedlubnem
V: Rolády z krůtích prsou
S: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
O: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem nebo vajíčkem
V: Kuřecí řízky z mletých vlašských ořechů a celerové hranolky
Bruska na nehty JD 500 s nástavci, 30 000 ot. Bruska na nehty se používá pro urychlení vaší práce. Je vhodná jak při doplňování nehtů, tak i při nové modelaci. S bruskou na nehty bude vaše práce o polovinu času rychlejší.
Funkce: přepínání levé a pravé rotace, ruční ovládání otáček, navolení libovolné rychlosti.
Strava má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Vhodná strava by měla obsahovat 30 % tuků, z toho 2/3 tuků rostlinného původu, 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Pokud se aktivně věnujete sportu, ale máte sedavé zaměstnání, je doporučováno 20 % bílkovin z celkového denního příjmu energie. Na rozdíl od racionální stravy si můžete dopřát více energie. Tu lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály), ryb, zejména tučných. Kromě rybího tuku, který má na organismus stejně pozitivní vliv jako rostlinné tuky, získáte rovněž kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny. Nezapomínejte na hojnou konzumaci ovoce a zeleniny (obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, některé druhy sacharidy, avokádo tuky). Maso je vhodné konzumovat libové. Tučné sice není zakázáno, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy (obsahuje velké množství živočišných tuků, jejichž nadbytečná konzumace vede ke zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi, LDL cholesterolu a ke snížení HDL cholesterolu). Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů, vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, ale kromě něj i jiné látky, které dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle. Koření a bylinky jsou vhodným doplňkem jídelníčku. Snídaně má být vydatná, například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem plus sklenice pomerančového džusu, dva kusy celozrnného pečiva nebo dva krajíce chleba s máslem či Ramou, případně jiným roztíratelným rostlinným tukem, plus sýr typu žervé, pomazánky (například sýrová, vaječná, tvarohová, tuňáková, čočková), uvařené vejce, dušená šunka a zelenina (rajče, okurka, paprika aj.). K dopolední svačině se hodí ovoce. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte chuť na snídani, stačí sníst něco malého jako banán nebo müsli tyčinku s ovocem a čaj. Na svačinu kolem 9–10 hod jsou vhodné sendviče nebo bagety s pečeným libovým nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a zeleninou (například ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, příznačným doplňkem jsou kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si ho lze zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je doporučováno sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, potraviny by neměly být nadýmavé (luštěniny) ani by neměly mít vysoký glykemický index, tj. sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož snižují glykemický index. Vhodný je například tvaroh s ovocem a jeden kus celozrnného
omezit celkový příjem tuků minimálně na 60 g denně;
nepoužívat volné živočišné tuky (máslo, sádlo, slanina);
konzumovat potraviny s nižším obsahem tuků;
nahrazovat živočišné tuky kvalitními rostlinnými tuky (a též je správně používat, například olivový olej Extra Virgine je velice zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu potravin – do teplého pokrmu ho lze přidat až po tepelné úpravě);
nepoužívat kuchyňské úpravy vyžadující větší množství tuků (smažení, fritování);
omezit příjem celkového cholesterolu na maximum 300 mg denně;
zvýšit příjem vlákniny (cca 30 g denně = ½ kg ovoce nebo zeleniny);
konzumovat luštěniny, brambory;
upřednostňovat celozrnnou pšeničnou mouku a výrobky z ní;
konzumovat stravu s nízkým a středním glykemickým indexem;
vyhnout se sladkostem a tučným jídlům;
ke slazení používat sladké ovoce, jím též uspokojovat chuť na sladké, občas lze sladit medem (kromě sacharidů obsahuje též rostlinné tuky, minerály, vitamíny);
pít neslazené nápoje, přírodní, neslazené ovocné šťávy (džusy) ředit vodou v poměru 1 : 1;
omezit alkohol jen na jednu dávku denně, a to pouze nejsou-li další onemocnění (například onemocnění jater).
Mezi vhodné potraviny patří libová masa, náhražky masa (sójové maso, klaso, šmakoun, robi, seitan), z uzenin se doporučuje pouze libová šunka, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků, vejce pouze do pokrmů, vaječné bílky bez omezení. Z tuků lze používat kvalitní rostlinné oleje a kvalitní rostlinné tuky (například Flora, Rama), ořechy a semínka konzumovat pouze občas (obsahují velké množství tuku). Ovoce a zelenina jsou vhodné bez omezení (tedy všechny druhy, ale diabetici by měli konzumovat sladké druhy ovoce, jako jsou hrušky, hroznové víno, melouny, v omezeném množství). Vhodné jsou celozrnné obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, bylinné natě, koření se neomezuje, pouze se omezuje solení (se zvýšenou hladinou krevních tuků bývá totiž spojena hypertenze). Polévky se používají netučné, z příkrmů jsou vhodné všechny kromě smažených (hranolky, smažené brambory), houskových knedlíků, které lze zařadit pouze výjimečně, omáčky se nepoužívají (jsou kalorické), upřednostňují se přírodní šťávy, místo moučníků je vhodné ovoce nebo ovocné tvarohy nebo zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku a ovocem. Nápoje se konzumují neslazené, vhodná je pramenitá voda, pitná voda, stolní vody bez příchuti, ovocné čaje, ne příliš silný černý, ruský, zelený, bílý čaj. Zrnkovou kávu si lze dopřát 1x denně.
Ultrazvukový inhalátor Artsana ProJet se vyznačuje jednoduchou obsluhou, ovládáním i čištěním. Jeho charakteristikou je také tichý chod a možnost regulace množství a vlhkosti mlžiny. Je vhodný pro domácí používání, používá se pro léčbu astmatu, chronické bronchitidy a respiračních onemocnění. Snadno se obsluhuje, ovládá a čistí. Výhodou tohoto inhalátoru je, že se jedná o stolní ultrazvukový inhalátor, je tichý, vhodný i pro děti a je plně hrazen pojišťovnami. Nevýhodou je vyšší finanční částka.
Strava při léčbě mentální anorexie má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Konkrétně by vyvážená strava měla obsahovat 30 % tuků (z toho 2/3 tuků rostlinného původu), 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Energii lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály) a z ryb (zejména tučných; z ryb se získávají též kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny). Dále se doporučuje častá konzumace ovoce a zeleniny (obsahují vlákninu, vitamíny a minerály; ovoce a některá zelenina obsahují též sacharidy, avokádo i tuky). Co se týče masa, mělo by se konzumovat převážně maso libové. Tučné maso sice zakázáno není, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy, protože obsahuje velké množství živočišných tuků a nadměrná konzumace těchto tuků způsobuje zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi. Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů (vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, avšak kromě něj obsahuje i jiné látky, jež dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle). Koření a bylinky pak představují vhodný doplněk jídelníčku.
Snídaně má být vydatná, jelikož je to start do nového dne. Ke snídani jsou vhodné například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem a k tomu 1 sklenice pomerančového džusu. Nebo 2 kusy celozrnného pečiva či 2 krajíce chleba potřené máslem nebo roztíratelným rostlinným tukem a doplněné sýrem typu žervé nebo pomazánkou (například sýrovou, vaječnou, tvarohovou, tuňákovou, čočkovou) nebo uvařenými vejci či dušenou šunkou a zeleninou (rajče, okurka, paprika a podobně). K dopolední svačině je vhodné samotné ovoce, případně ovocný salát. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte-li chuť na vydatnou snídani, měli byste sníst alespoň něco malého, například banán nebo müsli tyčinku s ovocem a vypít čaj. Ke svačině kolem 9. či 10. hodiny jsou potom vhodné různé sendviče nebo bagety s pečeným libovým masem nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a se zeleninou (ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, vhodný doplněk představují ovocné kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si lze oběd zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je dobré sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, jídlo by však nemělo být nadýmavé (ne luštěniny a podobně) ani by nemělo mít vysoký glykemický index (sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož vláknina a tuk snižují glykemic